Portugal - Madeira - familieavontuur


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Portugal - Madeira - familieavontuur


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Portugal - Madeira - familieavontuur


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Portugal - Madeira - familieavontuur


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Portugal - Madeira - familieavontuur


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Portugal
Een bergachtig eiland met een haast exotische plantenweelde in de Atlantische Oceaan, dat is Madeira. De steile hellingen, kale hoogvlaktes, diepe groene ravijnen, irrigatiekanaaltjes en tientallen watervallen vormen een intrigerend wandelgebied voor jong en oud.  De zuidkust ademt een mediterrane en tropische atmosfeer met witte huisjes en oranje daken, vaak verscholen tussen bananenplantages. Aan de noordkust vind je kliffen die steil uit de oceaan oprijzen, zo nu en dan onderbroken door smalle valleien met geïsoleerde dorpjes. Boeiende tochten naar wondermooie plekjes en toffe activiteiten vormen het draaiboek voor deze fijne reis.
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 20PT5MDF
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
tot

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Weelderig begroeide bergpieken, ravijnen en steile kusten 
 • Caldeirão Verde: dal met regenwoud-allures
 • Centrale bergland van Encumeada
 • Unieke levada's
 • Boottocht op zoek naar dolfijnen 
 • Zwembaden in Funchal en Machico
 • Maanlandschap bij het schiereiland Ponta São Laurenço
 • Cultureel en sfeervol Funchal

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,4

5 Beoordelingen

Algemene reistips

Dag 1 Encumeada

Tunnels en levada's - inloopwandeling langs de levada Folhadal en de levada das Rabaças

Bij aankomst in Madeira’s hoofdstad Funchal, word je naar het binnenland gebracht. Je verblijft hier twee nachten in het bergachtige Encumeada, de hoogste toppen reiken hier tot bijna 1900 m. Hoog boven de kust is het uitzicht op de Atlantische Oceaan, de hoogvlaktes en diepe dalen werkelijk imponerend. In het geval van een vroege vlucht kan je misschien al een kleine inloopwandeling maken langs de Levada das Rabaças en de Levada do Norte. Je moet enkele tunnels door en bereikt daarna Folhadal, een streek met een bijzonder rijke flora.

Wandeling van 10 km, ca. 3 uur. Beperkt hoogteverschil.

Hotelovernachting.

Dag 2 Encumeada

Van Rabaçal naar de 'Risco'-waterval en de '25 Bronnen'

Vroeg in de ochtend strik je de veters vast voor een eerste 'echte' wandeling. Na een mooie rit naar Rabaçal volg je een populair wandelpad doorheen een mooi laurierwoud naar 25 Fontes (lees 25 bronnen) en de spectaculaire Risco-watervallen. Deze regio staat niet zonder reden op de lijst van Unesco's werelderfgoed. Transfer terug naar Encumeada.

Wandeling van 12 km, 3,5 uur stappen. Hoogteverschil: + / - 300 m.

Hotelovernachting. (O = ontbijt)

Dag 3 Funchal

Van Boa Morte naar Cabo Girão

De Levada do Norte is het langste waterkanaal in het zuidwesten van het eiland, het gedeelte ervan tussen Boa Morte en Cabo Girão biedt wondermooie uitzichten op de steil naar zee afdalende zuidzijde van het eiland en de Atlantische Oceaan. Je wandelt hier door een landschap van veldjes die volop bevloeid worden door de Levada do Norte. Na de tocht neem je de bus naar Funchal, de bagage wordt nagebracht.

Wandeling van 12 km, 3 uur stappen. Miniem hoogteverschil van - 360 m.

Hotelovernachting met zwembad. (O)

Dag 4 Funchal

Vrije dag in Funchal

Een dagje in Funchal aan de zonnige zuidkust van Madeira is makkelijk in te vullen. Je kan bijvoorbeeld een tochtje per catamaran maken om dolfijnen en walvissen te spotten, wat flaneren over de  sfeervolle promenades en proeven van de couleur locale op de kleurrijke markt Mercado dos Lavradores. Met de kabelbaan kan je omhoog naar de schitterende stadstuinen van Monte om daarna met een spectaculair ritje op de ‘toboggan’ terug naar beneden te zoeven. Deze unieke toboggan bestaat al van 1850 en dient van oudsher om mensen van Monte op een snelle manier naar de benedenstad te vervoeren.

Hotelovernachting met zwembad. (O)

Dag 5 Machico

Van Queimadas naar Calderado Verde

Mooie rit naar Queimadas. In het noorden van het eiland is het veel vochtiger hetgeen een weelderige plantengroei  tot gevolg heeft. Je volgt een prachtig pad langs een levada naar het regenwoudachtige keteldal van de immer-groene Caldeirão Verde waar zich een waterval in een klein kristalhelder meertje stort. Transfer naar de baai van Machico waar je de laatste drie nachten doorbrengt aan het strand. Je verblijft in een hotel met een groot zeewater-zwembad en een eigen duikcentrum.

Wandeling van 14 km, 4,5 uur stappen. Miniem hoogteverschil.

Hotelovernachting met zwembad. (O)

Dag 6 Machico

Van Ribeiro Frio naar Portela

Vandaag maak je een natuurwandeling van Ribeiro Frio naar Portela. Je volgt de levada do Furado of de ‘forellenlevada’, een mooi door bergwater gevoed waterkanaalt dat vol leven zit. Jaarlijks worden hier meer dan 80.000 vissen gekweekt. Verder heeft deze wandeling heeft alles wat een levadawandeling interessant maakt: rotsopeningen, tunnels, de weelderige vegetatie van een subtropisch bergwoud en mooie watervalletjes. Soms wordt het pad wel echt smal dat je op de 30 cm brede levadapad moet balanceren. De moeilijke passages zijn steeds met hekken beveiligd. Met de bus keer je terug naar Machico.

Wandeling van 11 km, 3,5 uur stappen.  + / - 260 m hoogteverschil.

Hotelovernachting met zwembad. (O)

Dag 7 Machico

Van Maroços naar Machico

Even bekomen van alle indrukken en gewoon lekker niets doen op het strand? Of ga je voor een laatste tocht waarbij je vanuit Maroços terug wandelt tot Machico.  In Caniçal is er nog een interessant  walvismuseum waar je alles te weten komt over de walvisvangst.  Van hieruit kan je trouwens nog een mooie tocht maken over een mooi kustpad naar het schiereiland van Ponta de São Lourenço met de mooie baai 'Baia d'Abra'. Het kale en dorre landschap van barre heuvels en geërodeerde kliffen staat hier in schril contrast met het immer groene imago van het eiland.  Desalniettemin is het oceaan-zicht langs weerszijden van de kaap bij de landversmalling ‘Estreito’ best wel indrukwekkend. Er is een leuk barretje onderweg en mogelijkheid tot een duik in zee!

Wandeling van 11 km, 2,5 uur stappen. Of wandeling van 8 km, 3 uur stappen. Minieme hoogteverschillen.

Hotelovernachting met zwembad. (O)

Dag 8 Einde

Einde na het ontbijt, transfer naar de luchthaven. (O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2020

€ 605 p.p. (o.b.v. 2 deelnemers)
€ 535 p.p. (o.b.v. 3 of 4 deelnemers)
€ 490 p.p. (o.b.v. 5 of 6 deelnemers)


Voorschot: € 181,5 per deelnemer

Inbegrepen

 • logies
 • ontbijt
 • transfers in het kader van het wandelprogramma (zie dagschema)
 • luchthaventransfers
 • bagagevervoer
 • infopakket met routebeschrijvingen
 • originele wandelkaart
 • BTW.

 


Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • middag- en avondmaal
 • transfers per bus
 • optionele activiteiten en inkomgelden
 • persoonlijke uitgaven
 • evt. verzekering

Toeslagen

 • upgrade hotel in Funchal (2N): € 55 p.p.

 


Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
het hele jaar door

Boekbaar vanaf mei. Warme tot hete zomermaanden.

Tijdens de maand mei en meer bepaald tijdens het bloemenfestival  (30/4 - 24/5) is het druk in Funchal. Veel hotels verwachten tijdens die periode een minimum verblijf van een aantal nachten of rekenen een toeslag aan. Indien dit tijdens jouw reis het geval zou zijn bekijken we samen de mogelijkheden.


Heen- en terugreis

Vlucht

Charter- of lijnvlucht (via Lissabon) naar Funchal. De transfers van en naar de luchthaven zijn inbegrepen. TUIfly biedt vanaf 5/4 twee keer per week vluchten op, nl. op maandag en op vrijdag.

Transfers ter plaatse

Het merendeel van de transfers zijn inbegrepen, deze gebeuren met een privé taxi. Een aantal verplaatsingen gebeuren met de lijnbus (zie dagschema).


* Je kan naar keuze zelf je vlucht boeken, of dit via Anders Reizen doen. 
In het laatste geval maakt de vlucht deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:
- bijstand in geval van problemen met de vlucht;
- terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).Niveau

 tot . Tochten van 8 tot max. 14 km. 2,5 tot 4,5 uur stappen en max. hoogteverschil van 300 m. Vele wandelingen lopen langs levada’s, de typische irrigatiekanaaltjes die het ganse eiland doorkruisen. Eén wandeling is hoogtevreesgevoelig. Van de meeste wandelingen zijn gps-tracks beschikbaar. Lees hier meer over wandelen met gps.

Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Kinderen

 • geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar
 • veel afwisseling: levada's, kust, in de bergen, tunneltjes
 • 2 hotels met zwembad
 • hotel aan het strand in Machico
 • ritje in de mandslede van Funchal (toboggan-ride)
 • mogelijkheid om dolfijnen te spotten vanuit Funchal
 • ontdek het 'lido' in Funchal, een uniek oceaan-zwembad met rotspoelen

 


Bagage

Tijdens de dagwandelingen draag je je rugzakje. Je bagage wordt vervoerd van logies naar logies.

Logies

 • 2 x in Encumeada: een groot maar comfortabel hotel, schitterend gelegen in de groene bergen van centraal Madeira. Er zijn hier weinig of geen alternatieven. Ruime en nette kamers met eigen badkamer, sommigen met terras. Eigen restaurant met buitenterras.

 • 2 x in Funchal: een klein familiaal hotelletje in hoog-Funchal, de weg naar het hotel is even klimmen. 20 rustiek ingerichte kamers met eigen badkamer, soms met terras. Er is een klein zwembad en een terrasje met ligzetels.

  Mogelijkheid tot upgrade: 4* -hotel met een mooie tuin op 10' stappen van het centrum. De kamers zijn ruim en voorzien van een terras en eigen badkamer. Twee restaurants, twee buitenzwembaden met zeewater waarvan één verwarmd. Upgrade niet mogelijk van 30/4 - 24/5. (zie toeslagen)
 • 3 x in Machico: vrij groot 4*-hotel met ruim zeewater-zwembad, een eigen duikcentrum en tennisbaan. Hotel vlakbij het strand. Restaurant met zicht op de baai en Ponta São Laurenço, pianobar.

Maaltijden

 • Ontbijt in het logies is inbegrepen.
 • Het middagmaal is niet inbegrepen. In de hotels kan je een lunchpakket laten klaarmaken.
 • Het avondmaal is niet inbegrepen en neem je op restaurant. Haast in alle hotels kan tegen democratische prijzen lekker gegeten worden. 

Zoals in de meeste Zuid-Europese landen wordt er op Madeira weinig aandacht aan het ontbijt (‘o pequeno almaco’) geschonken. Een kop koffie, met een stuk brood volstaat meestal. Het ontbijt in de hotels is aangepast aan de West-Europese normen. De lunch (o almaco) is uitgebreider en wordt over het algemeen tussen 13.00 en 15.00 u gegeten. Meestal is de lunch warm en bestaat hij uit soep, vlees of vis en een dessert. Het avondeten (o jantar) is de belangrijkste maaltijd van de dag, deze wordt over het algemeen vrij laat geserveerd, tussen 19.00 en 22.00 u.
Enkele lokale specialiteiten zijn de 'sopa de caldeirada': een vissoep bestaande uit groenten, brood, kruiden en soms diverse soorten vis en 'espetada'. Dit laatste is gegrild vlees aan spiezen, meestal geserveerd met gebakken maïs , frites of zoete aardappel.  Er zijn op Madeira restaurants die gespecialiseerd zijn in deze espetadas. De tafels bevatten standaards waaraan de lange spiezen worden opgehangen, en waarvan de gasten zelf hun vlees kunnen halen. Zodra de spiezen leeg zijn, worden er nieuwe aangevoerd.


Klimaat

Madeira ligt in de Atlantische Oceaan, ter hoogte van Marokko. Het eiland wordt omspoeld door de warme Golfstroom. Het kustgebied heeft een subtropisch klimaat; gemiddeld bedraagt de dagtemperatuur er in winter en voorjaar bijna 20° en in zomer en najaar rond 25°. In de zomer brengen de passaatwinden koelte. Ondanks dit gelijkmatige klimaat kent Madeira nog grote plaatselijke verschillen met een vaak bewolkt binnenland. Aan de noordkust is het over het algemeen vochtiger en de hogere gebieden zijn vaak koeler en natter dan de kust. 

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.  Lees zeker ook de richtlijnen over de toegelaten inhoud van ruim- en handbagage nog eens na op de website van Brussels Airport

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief

Diversen

 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • evt. drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • zaklamp (tunnels)

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Geld

In Madeira betaal je met euro’s. In Funchal en Machico kan je terecht aan de geldautomaat. e neemt best wat cash geld mee. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden. Neem bij voorkeur meerdere kaarten mee, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.

Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…). Let op: voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.


Formaliteiten

Voor reizen naar Madeira volstaat je identiteitskaart. Ook kinderen jonger dan 12 dienen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs mét foto, aan te vragen op het gemeentehuis.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden. 

Tip: Laat weten waar je bent!

In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen. https://travellersonline.diplomatie.be/Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: