Bolivië & Peru - combinatiereis


17 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Bolivië & Peru - combinatiereis


17 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Bolivië & Peru - combinatiereis


17 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Bolivië & Peru - combinatiereis


17 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Bolivië & Peru - combinatiereis


17 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Bolivië & Peru
Het Andesland Bolivië is toeristisch veel minder gekend dan zijn buur Peru. Toch vind je ook hier prachtige landschappen, overblijfselen van oude culturen en een bevolking die nog authentiek is gebleven. De prachtige stad Sucre en het sfeervolle Potosí met de zilvermijnen en het Titicacameer… Eén van de hoogtepunten van de reis is beslist de driedaagse jeeptour naar de Salar de Uyuni, de grootste zoutvlakte ter wereld.  De stralend witte zoutkorst lijkt op een zeer grote sneeuwvlakte, in het regenseizoen lijkt de vlakte één grote spiegel. Via Cuzco trek je naar de heilige vallei van de Inca’s en uiteraard mag het wereldwonder van Machu Picchu niet ontbreken. Deze reis combineert de culturele en landschappelijke hoogtepunten van twee schitterende landen. 
Aantal dagen: 17 dagen
Reisnummer: 20PE5PBA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
tot

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Steden La Paz, Potosí, Sucre, Cuzco
 • Driedaagse jeep-tour naar de  ‘Salar de Uyuni’
 • Titicaca-meer, Coppacabana en Isla del Sol
 • Cuzco en de heilige Inca-vallei
 • Machu Picchu
 • Tal van optionele excursies

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Aankomst in Santa Cruz

Je wordt opgewacht door een medewerker van het lokale agentschap. Transfer naar je logies in de wijk Santa Cruz (420 m). De eerste dag kan je zelf de stad wat verkennen en uitrusten van de reis.

Hotelovernachting, in Santa Cruz. (-)

Dag 2

Vlucht naar Sucre – vrije dag

Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Sucre, één van de rijkste en mooiste steden van Bolivia. De stad werd gesticht in 1538 en in de koloniale periode was het één van de belangrijkste steden van Latijns-Amerika en het was dan ook hier dat op 6 augustus 1825 de onafhankelijkheid van Bolivia werd uitgeroepen. De nieuwe republiek werd vernoemd naar de grote held uit de onafhankelijkheidsstrijd Simón Bolívar, terwijl zijn rechterhand, generaal Sucre, werd geëerd door de hoofdstad naar hem te vernoemen. Pas in deze eeuw heeft La Paz de rol van Sucre als belangrijkste stad van Bolivia overgenomen. In deze sfeervolle stad vind je veel Spaans-koloniale architectuur en zijn alle gebouwen traditioneel wit geverfd. Het is zeker de moeite waard enkele van de vele fraaie kerken te bezoeken, zoals de kathedraal La Merced (1551) met haar prachtige decoraties in koloniale barokstijl, en de San Felipe, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Het kerkhof is ook zeer speciaal. De gebieden rond Sucre staan bekend om de fraaie weefsels die er gemaakt worden.

Hotelovernachting, Sucre. (O)

Dag 3

Halve dagtocht in Sucre

Na het ontbijt bind je voor het eerst je stapschoenen aan en maak je onder leiding van een gids een halve dagtocht in de prachtige omgeving (ca. 8 km). Indien vandaag per toeval op een zondag valt kan je de meest traditionele markt van Zuid-Amerika in Tarrabuco bezoeken.

Hotelovernachting, in Sucre. (O)

Dag 4

Potosí 

Met privévervoer gaat het naar Potosí, een sfeervolle koloniale mijnstad (rit van ca. 3u). In de 16de eeuw begon de Spaanse bezetter op grote schaal zilver te delven uit de ‘Cerro Rico’, de rijke berg en werd Potosí een zeer welvarende stad. Het rijke verleden is terug te vinden in de prachtige koloniale gebouwen, waaronder de vele, vaak overdadig versierde kerken. Zeker een bezoek waard is Casa de la Moneda. Naast een expositie over de historie van dit gebouw is er een unieke collectie koloniale religieuze kunst ondergebracht. In de namiddag is er nog tijd om de stad te verkennen en te wennen aan de hoogte, want Potosí is met zijn hoogte van ruim 4000m de hoogstgelegen stad ter wereld. De winter (wat onze zomer is) kan erg koud zijn, maar gelukkig is het meestal helder en zonnig.

Hotelovernachting, in Potosí. (O)

Dag 5

Uyuni

’s Ochtends breng je een bezoek o.l.v. een gids aan de bekende zilvermijnen van Potosí. Eerst trek je naar de mijnwerkersmarkt waar je je voorziet van cocablaadjes en dynamiet als geschenk voor de mijnwerkers en nadien ga je een stukje de mijn in. De gids zal je vertellen over het leven van de mijnwerkers en de offerandes die ze brengen aan de god van de onderwereld ‘TIO’. Bereid je voor op een pittige tocht door smalle en modderige gangen met hoge temperatuur! Na de lunch (rond half twee) neem je lokaal vervoer in ongeveer 4 uur tijd naar Uyuni (3670 m). Dit is één van de mooiste ritten van de reis; de uitgestrektheid van het landschap is indrukwekkend. In Uyuni wandel je of neem je een taxi naar het hotel. 

Hotelovernachting, in Uyuni. (O)

Dag 6

3-daagse in Salar de Uyuni : Colchani - Isla Pescado

Start (rond 10u30) van een driedaagse jeep tour (met Spaanstalige chauffeur/gids, in groep en internationaal gezelschap) naar de Salar de Uyuni, de grootste zoutvlakte ter wereld. De oppervlakte bedraagt meer dan 12.000 km², vergelijkbaar met 1/3 van België. Rit naar het dorpje Colchani waar je de zoutfabriek kan bezoeken. Hier wordt jodium aan het zout toegevoegd, wat hier nog steeds manueel gebeurt. Daarna is het zover en rijd je verder naar de grootste zoutvlakte van de wereld die zelfs vanuit de ruimte door satellieten gespot kan worden. Een waar avontuur om in een jeep door deze prachtige en eindeloze zoutvlakte, op een hoogte van 3665m, te cruisen. Het geeft je een gevoel van vrijheid! Na een tijdje wordt er halt gehouden bij de zouthopen en het zouthotel, dat volledig opgebouwd is uit zoutblokken. Ooit al eens op een zouten stoel gezeten? Dit is je kans!
Vervolgens zet je je tocht verder naar Isla Inca Wasi (Viseiland of Isla Pescado), dat zich in het midden van de zoutvlakte op 100 km van Uyuni bevindt, en je verrast met prachtige zichten en effecten. De cactussen die hier groeien kunnen wel tot 10 m hoog worden. Bovendien heerst er een zeer uniek en geïsoleerd ecosysteem.

Overnachting in een eenvoudige hostal (of mits toeslag in een zouthotel), nabij Isla Pescado. (O,L,A) 

Dag 7

3-daagse in Salar de Uyuni: Laguna Colorado

Zeer vroeg uit de veren en rit langs de gestolde lava van de Ollague vulkaan. Geregeld houdt de jeep halt en stap je uit voor een wandeling langs de 5 prachtige lagunes Canapa, Hedionda, Chiarcota, Ramaditas en Honda. Onderweg wordt je tocht gekleurd door de vele prachtige flamingo’s die dit gebied hun thuishaven mogen noemen. Er vliegen 3 soorten flamingo’s rond, zo maak je kennis met de James-, de Andean- en Cilean-flamingo. Ook de lagunes waarin deze vogelsoort leeft vormen, door de mineralen die erin zitten, een waar kleurenpalet. Onderweg kom je ook de bekende stenen boom tegen. Aankomst in de late namiddag op je slaapplaats nabij Laguna Colorado.

Overnachting in een slaapzaal in een herberg (of mits toeslag in een Tayka Hotel), nabij Laguna Colorado (op 4000 m). (O,L,A) 

Dag 8

3-daagse in Salar de Uyuni: Sol de Manana -  Rocas Daliin – Laguna Verde – Uyuni – Nachtbus naar La Paz

Vandaag trek je opnieuw zeer vroeg op pad, nu richting de vulkanische geisers in Sol de Manana. Mocht je het wat frisjes hebben, stop dan zeker bij de warmwaterbronnen die je onderweg tegen komt. Zij zorgen voor een zalig opwarmertje. Op je route liggen de Rocas Daliin, een prachtig woestijnlandschap, alsook één van de mooiste lagunes, nl. Lagune Verde. Uiteindelijk zet je weer koers naar Uyuni waar je in de late namiddag aankomt. Je kan jezelf hier nog even opfrissen in een hotel kamer. Daarna neem je dan de nachtbus naar La Paz. Een warme trui, jas en/of deken zijn een must op deze ietwat hobbelige busrit.

Kamer in Uyuni ter beschikking om je nog even op te frissen
Overnachting op de nachtbus. (O,L)
Binnenlandse vlucht naar La Paz mogelijk, mits toeslag.

Dag 9

La Paz – vrije dag

Aankomst in La Paz, op 3636 m hoogte. Op een mooie dag kun je de berg Illimani (6402 m) in de verte zien oprijzen. Vrij bezoek. De stad werd in 1548 door Alonso de Mendoza gesticht, nadat er in de Choqueyapu-rivier goud was gevonden. Het is echter pas in de twintigste eeuw dat de stad enorm is gaan groeien en dit als gevolg van de migratie van plattelandsbevolking naar de stad. Er wonen nu meer dan een miljoen mensen in La Paz. Het is een aangename stad om te voet te bezoeken, aangezien de bezienswaardigheden in het centrum vrij dicht bij elkaar liggen. Behalve de goed bewaarde koloniale buurten met mooie gebouwen, zoals de schitterende San Fransisco-kerk, vind je er talloze kleurrijke markten met stalletjes waar werkelijk álles te koop is (bv. amuletten en toverdrankjes, te vinden op de heksenmarkt). En rondom de stad liggen de woonbuurten tegen de hellingen van de canyon aangebouwd.  

Hotelovernachting, in La Paz. (O)

Dag 10

La Paz

Een halve dagtocht waarbij je met een privé gids eerst de stad en daarna de maanvallei aan de andere zijde van de stad bezoekt. In de namiddag ben je vrij en kan je een optionele excursie maken zoals skiën in Chacaltaya, de site in Tihuanacu bezoeken of een rit per kabelbaan maken om de Cañon de Palca te ontdekken. 

Hotelovernachting, in La Paz. (O)

Dag 11-12

Coppacabana 

Per lokale bus naar Coppacabana, het bedevaartsoord aan het Titicacameer. De Inca’s hebben het stadje gesticht ter ere van de Zon en haar kinderen Manco Capac en Mama Huaca. In de 16de eeuw zouden er, na het vereren van een zwart Mariabeeldje (La Virgen del Candelari­a), talloze mirakels gebeurd zijn. 
In de namiddag kan je met de boot een bezoekje brengen aan Isla del Sol. Het bergachtige eiland biedt niet alleen een mooie natuurlijk kader, maar speelde ook een belangrijke rol in de Incareligie. ’s Anderdaags heb je tijd om nog wat te relaxen. Wandel zeker eens naar de grote Basilica, het huis van de ‘virgin de candelaria’. Het is één van de belangrijkste beelden in Zuid-Amerika. Van ver komen mensen om hun auto´s te laten inwijden op zondag. Lokale bus naar Puno (3,5 uur).

Tip! Tijdens de rit naar Coppacabana kan je uitwijken naar het prachtige Isla de la Luna en Isla del Sol en een tweedaagse maken. Je brengt een bezoek aan Iñak Uyu (zonnemaagd tempel), het culturele complex Andean Roots ecodorp en Limachi families, de zonnetempel Pilcocaina. In het gezelschap van lama’s trek je over een oud incapad naar Posada del Inca waar je overnacht.
Dag 11: Hotelovernachting, in Coppacabana. (O)
Dag 12: Hotelovernachting, in Puno. (O) 

Dag 13

Puno – Cuzco 

Vroeg uit de veren en transfer naar het busstation in Puno waar de bus om 7u richting Cuzco vertrekt. Er reist een Engelstalige gids mee
In ca. 7u tijd rijd je dwars door de Andes naar Cuzco. Je ziet het landschap langzaam veranderen en eens La Raya, de hoogste pas op de route, gepasseerd wordt de omgeving veel groener. Het is dus een lange maar boeiende rit met panoramische vergezichten. Je maakt ook enkele stops zoals in La Raya, de Inca-ruïnes van Raqchi en de koloniale kerk van Andahaylillas. Bij aankomst in Cuzco brengt een medewerker van ons lokaal agentschap je naar je hotel. ‘s Avonds kun je eten in één van de vele gezellige restaurantjes en een Cusquenia biertje drinken in de ontelbare gezellige bars en disco’s.

Hotelovernachting, in Cuzco. (O,L)

Dag 14

Cuzco 

In de voormiddag maak je onder leiding van een Engelstalige gids een mooie, 10 km lange wandeltocht net buiten Cuzco. Onderweg kom je enkele interessante Inca ruïnes tegen zoals Puca Pucara, Qenko en Sacsayhuaman. Deze laatste kijkt uit over Cuzco en was eens een machtig fort en religieus centrum. Kolossale blokken graniet zijn zo gehouwen dat ze precies in elkaar passen. Een boeiende wandeltocht!
In de namiddag ben je vrij om Cuzco op eigen houtje te gaan ontdekken. Cuzco betekent in de taal van de Inca´s: de navel van de wereld. Eens was de stad het machtige en religieuze centrum van de Inca´s en nog steeds ademt Cuzco de mystieke sfeer van die tijd uit. In 1533 werd de Inca-stad veroverd door de Spanjaarden. De Spanjaarden bouwden het huidige Cuzco letterlijk op de ruïnes van de oude Inca-stad. In veel huizen zijn dan ook delen van Inca-muren verwerkt, waarin de typische Inca-bouwstijl onmiddellijk te herkennen is. Grenzend aan de Plaza de Armas vind je de imposante kathedraal met daaraan vast de kerken El Triunfo, Jesus María en de kerk La Compañía die hier schuin tegenover staat. De Qorikancha was ooit de belangrijkste en rijkste tempel van het Inca-rijk. Boven op de grondvesten werd de Santo Domingo kerk gebouwd, maar nog steeds kun je hier het fraaie metselwerk van de tempels bewonderen. Het straatbeeld in Cuzco is met zijn vele indianen en markten heel levendig. 

Tip! In Cuzco kunnen nog een paar andere, toffe activiteiten worden ingepland zoals een raftingtocht, een mountainbiketocht in Moray Maras en een zware, maar aanbevelingswaardige wandeltocht in de Rainbow Mountains.
Hotelovernachting, in Cuzco. (O)

Dag 15

Heilige Vallei van de Inca’s: Pisac en Ollantaytambo

In de Heilige Vallei van de Inca’s liggen de ruïnes van Pisac en Ollantaytambo, de laatste nog bewoonde Incastad. De huizen, straten en bruggen zijn origineel. De ruïnes van Pisac liggen hoog boven het dorp, wat een prachtig uitzicht op de omgeving oplevert. Hier kan je een mooie wandeling o.l.v. een gids van ca. 1,5u maken. Op zondag, dinsdag en donderdag kun je ook een bezoek brengen aan de markt in Pisac. 
Daarna neem je de trein naar Aquas Calientes (je neemt slechts een deel van je bagage mee, de rest blijft in het logies in Cuzco). De 4u durende treinrit gaat door een prachtig landschap en eindigt aan de rand van de jungle. De rest van de avond heb je vrij om het dorpje te verkennen, een biertje op een terras aan het perron te drinken of te relaxen in de hete bronnen. 

Hotelovernachting, in Aquas Calientes. (O)

Dag 16

Machu Picchu

Hier neem je ‘s morgens vroeg (in groep, internationaal gezelschap) de bus naar het legendarische Machu Picchu, weergaloos gelegen op 2400 m hoogte tussen de steile bergen. Je bezoekt de eeuwenoude “verloren” Incastad met een gids (bezoekduur met gids is 2u). Deze stad dateert van het midden van de 15de eeuw en werd in 1911 ontdekt door de Amerikaanse historicus Hiram Bingham. Vrij bezoek aan de site tot 12u. Daarna neem je de bus en trein terug naar respectievelijk Aguas Calientes en Ollantaytambo. Hier word jij opgepikt en opnieuw naar Cuzco gebracht. 

Tip! De prachtige site Machu Picchu kan ook bezocht worden tijdens een 2- of 4 daagse trekking over de Inca Trail. Een zeer unieke en intense beleving (vroeg boeken is wel noodzakelijk)! Zie uitbreiding onderaan.

Hotelovernachting, in Cuzco. (O)

Dag 17

Cuzco – Lima – terugreis

Transfer naar de luchthaven en vlucht naar Lima, aansluitend internationale vlucht naar Brussel. Afhankelijk van de vluchturen land je de avond van dag 17 of op dag 18 in België.

(O) 

Uitbreiding Inca Trail

Verleng je reis met de 4-daagse Inca Trail

 

Uitbreiding Amazonewoud

Verleng je reis met een verblijf in het Amazonewoud 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

In hostalformule:
€ 2090 per persoon (o.b.v. 2 personen)
€ 1920 per persoon (o.b.v. 3 personen)
€ 1885 per persoon (o.b.v. 4 personen)

In 3*-hotelformule:
€ 2315 per persoon (o.b.v. 2 personen)
€ 2080 per persoon (o.b.v. 3 personen)
€ 2095 per persoon (o.b.v. 4 personen)

In 4* en 5*-hotelformule:
€ 2885 per persoon (o.b.v. 2 personen)
€ 2640 per persoon (o.b.v. 3 personen)
€ 2675 per persoon (o.b.v. 4 personen)

Deze prijzen zijn geldig voor reizen in 2020, maar onder voorbehoud van de beschikbaarheid van de logies.

De ‘standaard’ rondreizen uit ons aanbod zijn met zorg samengesteld om een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma te bieden. Ze zijn het resultaat van onze expertise, die van onze plaatselijke partner(s) en de feedback van vorige reizigers. Reservaties voor deze programma’s kunnen doorgaans snel bevestigd worden.
Op vraag kunnen aan deze standaard programma’s wijzigingen worden aangebracht om ze nog meer af te stemmen op je persoonlijke wensen. Houd er evenwel rekening mee dat we voor het uitwerken van dergelijk aangepast voorstel meer tijd nodig hebben dan voor een standaard programma.


Voorschot

30 % van de reissom te betalen bij inschrijving.

Inbegrepen

 • Binnenlandse vlucht Santa Cruz – Sucre.
 • Logies volgens de gekozen formule.
 • Ontbijt.
 • Transport per bus en trein zoals beschreven in het dagschema, behalve de bus naar de markt van Tarrabuco.
 • Tours zoals beschreven in het dagschema
  • ½ dagtocht vanuit Sucre
  • Bezoek zilvermijnen Potosi  - in groep
  • 3 daagse jeeptour Uyuni – in groep
  • ½ dag City tour + maanvallei vanuit La Paz – in groep
  • Is la del Sol – ½ dag - in groep
  • Wandeltour boven Cuzco – in groep
  • Heilige vallei tour met wandeling – met privé gids  (tenzij bij verblijf in hostals)
  • Machu Picchu – in groep
 • Lokale gidsen waar vermeld.

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten.
 • Binnenlandse vlucht van Cuzco naar Lima (deze kan je meestal het voordeligst met je internationale vluchten boeken).
 • Luchthaventaksen.
 • Overige maaltijden (een maaltijd vind je in Peru gemakkelijk voor een prijs tussen de 5 en 10 euro).
 • Dranken.
 • Inkomgelden monumenten, musea, etc. (onderstaande prijzen onder voorbehoud):
  • Salar de Uyuni: 180 bol
  • Museum op Isla Pescado: 2 usd
  • Inkomgelden Cuzco: 50 sol
  • Kathedraal en zonnetempel in Cuzco: 35 sol
  • Cuzco tourist ticket: 130 sol (zie: https://theonlyperuguide.com/peru-guide/cusco/tourist-ticket/)  
 • Evt. optionele activiteiten.
  • Busticket naar Tarrabuco: 14 usd
  • Skiën in Chacaltaya: 75 usd (in groep)
  • Bezoek Tihuanacu: 60 usd (privé-bezoek) en 26 usd (in groep)
  • MTB-tocht over Dead Road: 103 usd
  • Per kabelbaan Cañon de Palca: 95 usd
  • Rainbow Mountain wandeltocht (in groep): 59 usd
  • Raften in Cuzco: 60 usd
  • Mountainbiketocht in Moray Maras: 60 usd
 • Fooien.
 • Persoonlijke uitgaven.
 • Evt. verzekering.

Toeslagen

 • Driedaagse in Salar de Uyuni met privé-jeep en upgraded hotels: 669 euro p.p. (obv 2 deelnemers)
 • Vlucht naar La Paz (met overnachting in Uyuni) ipv de nachtbus: 199 euro p.p. (obv 2 deelnemers)
 • Tweedaagse Isla de la Luna en Isla del Sol: 525 euro p.p.
 • Extra overnachting in Lima (o.b.v. kamer met ontbijt): 45 p.p. (hotelformule), 35 p.p. (hostalformule)
 • Extra overnachting in Cuzco (o.b.v. kamer met ontbijt): 45 p.p. (hotelformule), 35 p.p. (hostalformule)
 • Eenpersoonskamertoeslag: op aanvraag.


Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 


Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Wandelniveau

 voor de reis in zijn geheel, die hoofdzakelijk een culturele rondreis is.  Enkel in Sucre en in de omgeving van Cuzco zijn er enkele kortere wandeltochten voorzien. Gezien je verblijf op aanzienlijke hoogte op sommige plaatsen kan de reis wel neigen naar  .

Bagagevervoer

Voor het vervoer van je bagage ben je zelf verantwoordelijk. Tijdens de tochten draag je enkel een dagrugzak met je persoonlijke spullen.

Tijdens je verplaatsing naar Aguas Calientes neem je zelf je spullen mee die nodig zijn voor 1 nacht. De hoofdbagage laat je na in het logies in Cuzco.

Logies

Naar keuze in hostals, 3*-hotels of 4*-en 5*-hotels.
Allen hebben een privé badkamer, maar hostals zijn iets kleiner en meer familiaal. Ze worden uitgekozen op basis van netheid en service. 
De belangrijkste verschillen tussen hostals en hotels:
 • De ontbijten in hostals zijn basic (2 broodjes en jam), terwijl dit in hotels meestal beter is.  
 • In hostals zijn de kamers kleiner dan in hotels.          
 • In hotels zijn de badkamers groter  en ligt er meestal zeep + shampoo enz, in hostals ligt er meestal enkel een basic zeepje. 
 • In hotels zijn er geregeld kluisjes op de kamer, in hostals nooit.  
 • Hotels hebben meer kamers en soms een lift, hostals zijn kleiner en alles per trap. 
 • Hotels hebben aan de receptie iemand die Engels verstaat, hostals meestal enkel Spaanssprekend.

Tijdens de jeeptour in Salar de Uyuni slaap je in zeer basic hostals (slaapzaal en gemeenschappelijk sanitair). Upgrade mogelijk, mits toeslag.


Vervoer tijdens de reis

Combinatie van binnenlandse vlucht, boottocht, privé-transfers en openbaar vervoer.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
het hele jaar door

Peru en Bolivië kennen verschillende klimaatzones. De weersomstandigheden in een bepaalde regio worden bepaald door de geografische ligging, de hoogte, door dag of nacht. De eenvoudigste raad die we je kunnen geven is dat je best rekening houdt met zowel koude als zeer warme temperaturen. Hoewel het regensei­zoen pas eind oktober-begin november begint, is regen ook in de zomermaanden niet 100 % uitgesloten.

In de bergen is het weer tussen mei en augustus vrij stabiel. De temperaturen schommelen sterk tussen dag (20 à 25°) en nacht (-5°). Als er storingen met bewolking en/of regen voorkomen, duren die gewoonlijk nooit langer dan 48 u.

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op onze website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen.

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 •  lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage.

Slaapgerief

 • eventueel : slaapzak voor de koude nachten tijdens de jeeptour vanuit Uynuni, vooral in juli en augustus (er zijn wel dekens ter beschikking in de logies). Je kan ook een slaapzak huren in Uynuni.
  of
 • evt. lakenzak/liner: een dunne slaapzak uit lichte stof, die je gebruikt ter vervanging van lakens (als je ter plaatse dekens ter beschikking hebt).

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne lagen. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief
 • handschoenen, muts en sjaal
 • evt. thermisch ondergoed

Diversen

 • handdoeken (voor de homestay in Amantani en het verblijf in hostals)
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje (om evt. onder de kledij te dragen)
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • drinkfles of -zak (vermijd het gebruik van wegwerpflessen)
 • zak- of hoofdlamp
 • adapter voor stopcontacten (https://www.wereldstopcontacten.nl/be/peru/)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties)
 • evt. wandelstokken

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Zowel voor Peru als voor Bolivië heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet geldig zijn voor de duur van de reis.
Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.
Voor de reservaties van het binnenlands vervoer, hebben wij een kopie van je reispas nodig. Gelieve deze door te mailen aan christophe@andersreizen.be.

Een visum is niet nodig.

Opgelet indien je vlucht via de VS gaat:  In de Verenigde Staten de Terrorist Travel Prevention Act in voege. In de praktijk betekent dit dat je als Belg niet in aanmerking komt voor een ESTA (de online toestemming om zonder visum naar de US te reizen) indien je tussen 2011 en nu in Iran, Irak, Soedan of Syrië bent geweest om andere redenen dan in opdracht van de Belgische overheid of een internationale hulporganisatie. Er zijn heel wat Belgen (ook Anders-Reizigers) die de afgelopen jaren als toerist Iran hebben bezocht. Als dat het geval is, kan je nog steeds naar de USA reizen, maar dien je tijdig een visum aan te vragen.

Reizen met kinderen:
Ook kinderen jonger dan 12 dienen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs mét foto, aan te vragen op het gemeentehuis.
Er bestaan geen Belgische of internationale formulieren of procedures die de regels inzake ouderlijke toestemming voor reizen van minderjarigen vastleggen. Toch is het raadzaam schriftelijk toestemming te geven wanneer je kind alleen of in het gezelschap van andere personen dan de ouders reist.
Wanneer je kind met één ouder reist, staat het jou vrij het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

Check zeker vóór vertrek ook nog even de website van buitenlandse zaken op wijzigingen: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen.

Geld

De Peruviaanse munt is de Nuevo Sol (PEN). Euro’s zijn probleemloos inwisselbaar. Tenzij je cash dollars liggen hebt, hoef je die van hieruit niet mee te nemen. Er zijn geldautomaten te vinden in grotere centra als Lima, Nasca, Puno, Arequipa, Cuzco, enz. Uit ervaring weten we dat je daar niet al te veel op moet rekenen, dus we raden aan om voldoende cash mee te nemen.

De Boliviaanse munt is de Boliviano (BOB). Er zijn geldautomaten aanwezig in La Paz en Uyuni Je krijgt bovendien een betere koers voor dollars in contanten (vermijdt grote coupures). Betalen met Visa kan eveneens in de grotere centra. Euro’s zijn op sommige plekken inwisselbaar maar de koers is niet zo goed als die voor de dollar. Je neemt dus best cash dollars mee of haalt Bolivianos uit de geldautomaat.

Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals
www.oanda.com/currency/converter/

Gezondheid

Gezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde of de huisarts.

Heen -en terugreis

Internationale vluchten zijn nooit inbegrepen in de prijs van de reis. Je kan naar keuze zelf je vlucht boeken, of dit via ons doen. Bij boeking van vluchten rekenen we een dossierkost aan van € 30 (éénmalig). Als je de vlucht via ons boekt, maakt deze ook deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van volgende bijkomende garanties:
- bijstand in geval van problemen met de vlucht;
- terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: