Noorwegen - De Noorse hooglanden


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Noorwegen - De Noorse hooglanden


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Noorwegen - De Noorse hooglanden


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Noorwegen - De Noorse hooglanden


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Noorwegen - De Noorse hooglanden


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Noorwegen
Tijdens deze reis in Centraal-Noorwegen ga je op zoek naar het ongerepte en vooral sportieve Noorwegen, zoals de Noren het zelf graag beleven. "Norge er ikke skapt for å sitte på raeva", wat zoveel wil zeggen als: Noorwegen is niet gemaakt om op je achterste te zitten. En dat ga je ook zeker niet doen. De diversiteit aan landschappen en natuur is groot. Vanuit 3 vaste locaties maak je mooie dagtochten in de nationale parken Trollheimen, Dovrefjell en Rondane. Je komt ook voorbij de spectaculaire fjordenstreek.
Aantal dagen: 9 dagen
Reisnummer: 20NO5TRA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Rust en ruimte
 • Op zoek naar de muskusossen van Dovrefjell
 • Beklimming van de Ramsjøpiken
 • Noorwegens mooiste vallei: Innerdalen
 • Roadtrip via fjorden naar Rondane
 • De bergwereld van Rondane Nationaal Park
 • Authentiek logies

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9

10 Beoordelingen

Algemene reistips

Dag 1

Aankomst in Trondheim waar je je huurwagen ophaalt. Het is ongeveer 110 km rijden naar het 'gjesteheim' in Rennebu waar je de eerste 3 nachten verblijft.

Toen het oude schoolgebouw van Rennebu een nieuwe bestemming moest krijgen, werd door de gemeente een wedstrijd uitgeschreven om ideeën te sprokkelen. Een Nederlands gezin heeft het pleit gewonnen en zij zijn nu ook de uitbaters van dit originele logies.

Eerste overnachting in Rennebu (A)

Dag 2

Beklimming van de Ramsjøpiken

Start met een mooie wandeling over een wilde hoogvlakte die als natuurgebied beheerd wordt. Van bij de bergboerderij Haeverfallsetra wandel je naar het meertje Hevertjønna, waar een paar oude jagers- en herdershutten dienstdoen als schuilplaats voor passanten. In de verte zie je de Ramsjøpiken (1174 m) reeds liggen. Tijdens de klim naar de top moet je beslist uitkijken naar rendieren. Voor de terugweg kies je een hoge route om blijvend te genieten van het uitzicht op dit mooie gebied.

Tocht van 12 km, 4 à 5 uur wandelen. De top van Ramsjøpiken kan je eventueel skippen waardoor de wandeling lichter wordt.

Rit van 6 km.

Tweede overnachting in Rennebu (O-L-A)

Dag 3

Dovrefjell: muskusossen

Op zoek naar de beroemde muskusossen van Dovrefjell. Na een uurtje rijden kom je aan bij het startpunt en wandel je meteen de uitgestrekte hoogvlakte van Dovrefjell Nasjonalpark in. Voorzichtigheid is geblazen en je moet een afstand van min. 200 m van de ruigbehaarde ossen bewaren. Ook een prachtig uitzicht op Snøhetta – de tweede hoogste berg van Noorwegen – behoort tot de hoogtepunten. Terugkeer langs dezelfde weg, maar het eindeloze landschap zal geen ogenblik vervelen.

Let op: Dovrefjell heeft een arctisch klimaat. Het weer kan er drastisch omslaan; zorg dus voor gepaste kledij.

Tocht van 20 km, in te korten tot 16 km of minder, 6 uur stappen, weinig hoogteverschillen.

Derde overnachting in Rennebu (O-L-A)

Dag 4

Doorreis naar Innerdalen

Een intense dag vandaag. Je rijdt in ca. 1 uur (60 km) naar het startpunt van de wandeling in Bårdsgarden die je prachtige vergezichten biedt over de omliggende toppen van Trollheimen en het meer van Gjevillvatnet. Aan het steile begin van de tocht kan je naar het westen de imposante bergketens rond Innerdalen zien liggen, terwijl je later een doorkijk hebt in Hyttdalen met in de verte de sneeuwtoppen van de Neadalssnota (1621 m).

Pittige tocht van 16 km.

Er is ook een korter en lichter alternatief mogelijk langs de oever van het uitgestrekte meer van Gjevillvatnet, waarbij je omhoogklimt naar een kleiner meer gelegen tussen steile wanden, en vanwaar je een prachtig uitzicht op het grote Gjevillvatnet in de diepte hebt.

Doorreis naar Innerdalen, volgens velen de allermooiste en zeker een van de meest ongerepte valleien van het land. De plaats waar je verblijft maakt het plaatje compleet: een houten berghotel midden in de natuur en aan de rand van een meertje. Je parkeert je wagen op een uurtje wandelen. Eerst is er een stevige klim over een brede wandelweg maar al snel bereik je de prachtige vallei waar je de komende twee nachten doorbrengt.

Je bagage wordt opgehaald.

Eerste overnachting in Innerdalen (O-L-A)

Dag 5

Innerdalen

Het natuurreservaat van Innerdalen is het oudste van het land. De wandeling vandaag vertrekt steil bergopwaarts langs een spectaculaire rivier die je stroomopwaarts volgt, eerst nog wild bruisend en daarna langs een aantal indrukwekkende watervallen. Je volgt de rivier helemaal tot op het einde van de onbewoonde Renndalen met de laatste prachtige waterval.

Tocht van 12 km, inkortbaar.

Een lichter alternatief leidt je naar een meertje aan de voet van de indrukwekkende piramide van Dalatårnet of Innerdalstårnet. Deze 1394 m hoge top wordt wel eens de 'Matterhorn van Noorwegen' genoemd en beheerst heel het dal.
Voor erg ervaren bergwandelaars is er de mogelijk om bij goede weersomstandigheden de top zelf te beklimmen. Reken op een flinke tocht van zo'n 7 uur beklimmen over zeer moeilijk rotsig terrein. Het laatste stuk gaat over en tussen rotsen.

Tweede overnachting in Innerdalen (O-L-A)

Dag 6

Dagtrip met de wagen naar Rondane

Transfer van Innerdalen naar Rondane Nationaal Park (200 km). Desgewenst kan je een omweg (van 100 km) maken via de watervallen van Mardalfossen (opgelet: enkel water tussen 20 juni en 20 augustus!) en langs Åndalsnes naar Dombås rijden. Op deze manier pik je enkele  mooie fjorden mee, nl. de Sunndals-, Ers-, Lang- en Isfjord.

Aankomst in het gezellige berghotel in Rondane (Høvringen of Smuksjøseter), je logies voor de komende drie nachten.

Eerste overnachting in Rondane (O-A)

Dag 7

Rondane

Er zijn verschillende wandelmogelijkheden, maar de tocht naar de prachtig gelegen Peer Gynt-hut is zeker de moeite. Vlakbij klieft een wilde rivier indrukwekkend door een paar rotspartijen. Met een beetje geluk is de hut open en kan je genieten van een drankje.

Tocht van 10 km, ca. 4 uur wandelen.

Ook de beklimming van de Bråkdalsbelgen (1915 m) behoort tot de mogelijkheden maar is een flinke kluif. Tochten van verschillende lengte zijn mogelijk. In de routebundel worden de alternatieven voorgesteld.

Tweede overnachting in Rondane (O-A)

Dag 8

Rondane

Vanuit Høvringen trek je over een uitgestrekte vlakte richting de berg Formokampen (1424 m) en verder tot op de top. Boven wacht een mooi uitzicht over de hoge toppen van Rondane NP.

Tocht van 20 km, 6 à 7 uur stappen, 900 m stijgen. Inkortbaar. 

Derde overnachting in in Rondane (O-A)

Dag 9

Einde programma na het ontbijt (O). Terugkeer naar Trondheim, een rit van 240 km.

Terugvlucht of extra nacht in Trondheim.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen per persoon geldig voor 2020:

 • € 1040 euro op basis van 2 deelnemers
 • € 885 euro op basis van 3 deelnemers
 • € 995 euro op basis van 4 deelnemers

Voorschot: € 315 per deelnemer

Inbegrepen

 • logies
 • ontbijt, middag- en avondmaal in het eerste en tweede logies (vanaf avondmaal dag 1)
 • ontbijt en avondmaal in het derde logies (t.e.m. ontbijt dag 9)
 • informatiepakket met Nederlandstalige wandelbeschrijvingen
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • huurwagen voor de lokale transfers
 • middagmaal in het derde logies
 • dranken
 • evt. inkomgelden
 • persoonlijke uitgaven
 • evt. reisverzekering

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 juni tot/met 1 oktober 2020

In juni kunnen op grotere hoogte nog resten van sneeuw liggen, en op lagere hoogte kan de ondergrond drassiger zijn door het smeltwater.

In september kunnen de temperaturen op hoogte zakken tot bij het vriespunt, maar dan kleuren de bladeren al geel en rood en kan het nog erg aangenaam en mooi om te wandelen zijn.


Heen- en terugreis

Vlucht naar Trondheim. Er zijn geen rechtstreekse vluchten vanuit Brussel. Je vliegt best met KLM via Amsterdam of met SAS via Oslo. Vanaf Trondheim rijd je met een huurwagen naar Rennebu (110 km). De laatste dag rijd je van Høvringen of (Rondane) terug naar Trondheim (265 km).

Je kan ook op Oslo vliegen met een rechtreekse vlucht vanuit Brussel met Brussels Airlines of SAS en vandaar per huurwagen naar Rennebu (365 km). De terugreis vanuit Rondane naar Oslo bedraagt 280 km. 

Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Bij aankoop van een vervoersbiljet via Anders Reizen, voor pakketreizen waarbij het vervoer niet is inbegrepen, worden volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor vliegtuigtickets 30 euro per reservatiedossier, voor alle andere vervoermiddelen 25 euro per persoon en per biljet.

Let op! Indien je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug.


Wandelniveau

Wandelingen van niveau  tot . Een aantal wandelingen zijn inkortbaar en op sommige dagen zijn meerdere alternatieven mogelijk. Een goede conditie en enig uithoudingsvermogen zijn vereist. Hoewel het weer niet meespeelt als criterium in het bepalen van het niveau, kan het een wandeling wel verzwaren. De ondergrond varieert van goede paden over drassig tot oneffen (rotsachtig en met boomwortels overgroeid). In juni kunnen op grotere hoogte nog resten van sneeuw liggen, en op lagere hoogte kan de ondergrond drassiger zijn door het smeltwater.

Een aantal wandelingen volgen heen en terug hetzelfde parcours. Dit is vaak zo in Noorwegen, waar lussen vaak enkel meerdaagse tochten zijn met overnachting in hutten. 

Klik hier voor meer uitleg over het stappertjessysteem.

De wandelbeschrijvingen zijn voldoende gedetailleerd om zonder al te veel kaartgebruik te kunnen wandelen.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

 • 3 x in Rennebu in een lokaal schooltje dat omgebouwd werd tot een verzorgd, kleinschalig "gjesteheim". Je logeert in een tweepersoonskamer met privé-sanitair. Er is een gezamenlijke ruimte met TV/DVD. Bed- en badlinnen is aanwezig. Er is WiFi.

 • 2 x in Innerdalen in een uniek gelegen 'Turisthytte' (houdt het midden tussen een hotel en een berghut). De laatste 4 km vanaf de parking leg je te voet af (je bagage wordt wel opgehaald). Je logeert in een tweepersoonskamer; deze is heel klein en heeft een stapelbed (en soms ook een neerklapbaar extra benedenbed, maar dan is de kamer bijna volledig gevuld). Lavabo op de kamer, douche en toilet en saunafaciliteiten zijn gemeenschappelijk. Er is een ruime eet- en zitruimte. Bed- en badlinnen is aanwezig.

 • 3 x in Høvringen of Smuksjøseter in een gezellig, authentiek Noors berghotel. Je logeert in een tweepersoonskamer met privé-sanitair. Beide hotels hebben ruime eet- en zitruimtes, sauna en WiFi. Bed- en badlinnen is aanwezig. 

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: 
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal.

In het eerste en tweede logies (Rennebu en Innderdalen) verblijf je in volpension. Je stelt zelf bij het ontbijt je lunchpakket samen. In het derde logies (Rondane) verblijf je in halfpension en dien je dus je middagmaal zelf te betalen.

Het avondmaal wordt doorgaans voor alle gasten op hetzelfde tijdstip opgediend. Het is niet ongebruikelijk dat je daarbij de tafel deelt met andere gasten.

Noorwegen is niet meteen het land van de culinaire hoogtepunten. De gerechten zijn vaak traditioneel (vlees of vis, aardappelen, groenten) en weinig creatief. Eerder stevige dan verfijnde 'kost'. Het ontbijt daarentegen is uitgebreid, met diverse kaas- en vleessoorten, haring,...


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is.
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Schoenen & kousen

 • degelijke, waterbestendige wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,…).
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Tip: als je met het vliegtuig reist, draag je wandelschoenen of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

Voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • wind- en waterdichte jas
 • wind- en waterdichte (over)broek
 • evt. regencape
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • handschoenen, muts en sjaal
 • buff: multifunctioneel kledingstuk dat je kan dragen als sjaal, monddoek, masker, hoofddoek, muts,…

Diversen

 • drinkfles of -zak (voor het lekkere Noorse kraantjeswater)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • evt. wandelstokken

EHBO

Enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen (*)
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband
(*) Noorwegen is vrij oké wat muggen betreft, met uitzondering van het noorden in de zomer. Net zoals bij ons, kom je ze weinig tegen aan de kust, maar wel bij meren of waterpoelen of in warm-vochtige omstandigheden. Zorg voor een anti-muggenmiddel op basis van DEET.

Geld

Noorwegen behoort niet tot de Eurozone. Je hoeft geen Noorse kronen van hieruit mee te nemen. Veel contant geld heb je niet nodig, want het is in Noorwegen heel gebruikelijk om met je betaal- of kredietkaart te betalen, zelfs voor kleine bedragen. Voor de huidige wisselkoers kan je terecht op  currency converter. 


Reisdocumenten

Voor reizen naar Noorwegen volstaat je identiteitskaart. Ook kinderen jonger dan 12 dienen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs mét foto, aan te vragen op het gemeentehuis.

Tip: Maak een kopie of foto van je identiteitskaart en bewaar deze apart.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: