Montenegro - Multisport in Montenegro


12 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Montenegro - Multisport in Montenegro


12 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Montenegro - Multisport in Montenegro


12 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Montenegro - Multisport in Montenegro


12 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Montenegro - Multisport in Montenegro


12 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Montenegro
Montenegro ligt voor meer dan de helft boven de 1000 m hoogte en herbergt een schat aan natuurschoon: hooggebergte met grillige rotsen, diepe canyons, ruige toppen, groene zomerweiden en oerbos. Een soort mediterraan Noorwegen zeg maar. Op deze reis worden mooie wandelingen in de bergen afgewisseld met activiteiten als canyoning en rafting. Logeren doe je vaak op unieke locaties. Van de vijf nationale parken die het land telt, bezoek je er tijdens deze reis maar liefst vier (Prokletije, het meer van Skadar, Biogradska Gora en Durmitor). De laatste dagen breng je door in Perast aan de Baai van Kotor.  
Aantal dagen: 12 dagen
Reisnummer: 20ME5MEF
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
tot

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Tarakloof, diepste van Europa
 • Wandelen in oerbossen
 • Eén overnachting in een authentieke herdershut
 • Rafting in de diepste rivierkloof van Europa
 • Canyoning
 • Kleinschalige, familiale logies
 • Relaxen in de pittoreske baai van Kotor
 • Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief:

   
   

  Deze reis scoort

  9

  10 Beoordelingen

  reviews van klanten

  Alles is goed geregeld, ik zal zeker terug kiezen voor deze formule. Zeker in avontuurlijke landen bieden jullie een mooie mix tussen avontuur en veiligheid.

  Liesbeth W. -

  Algemene reistips

  Dag 1 Stari Bar

  Aankomst op de luchthaven van Podgorica in het binnenland of in Tivat aan de kust. Van daaruit reis je met een huurwagen landinwaarts naar het oude centrum Stari Bar, dat als een indrukwekkende vesting gelegen is onder de berg Rumija bij de bedrijvige havenstad Bar. In dit ‘kleine Istanbul’ voel je de nabijheid van de Oriënt. Je overnacht driemaal in een authentieke ‘konoba’ (= familiaal gerund pensionnetje) vlakbij het oude centrum.

  Overnachting in een authentieke konoba in Stari Bar.

  Dag 2 Stari Bar

  Canyoning

  Na het ontbijt en een briefing vertrek je voor de meest complete van alle bergsporten: canyoning! Al glijdend, rapellend, zwemmend en springend bekijk je de natuur vanuit een ander perspectief. Fun gegarandeerd voor zowel jong als oud. Vandaag verken je de kloven en watervalletjes van de rivier de Rikavac, de namiddag is vrij. Je kan een bezoekje brengen aan het historische centrum Stari Bar dat op 4 km van Bar gelegen is of wat relaxen aan het strand. 

  Overnachting in een konoba in Stari Bari. (O)

  O = ontbijt     L = lunch     A = avondmaal

  Dag 3 Stari Bar

  Wandeling of canyoning

  Er zijn verschillende mogelijkheden vandaag: ofwel rijd je naar Dobri do, waar je vanop 1000 m hoogte naar de top van de Rumija kan wandelen (1594 m); hierboven heb je een prachtig zicht op het meer van Skadar en de Montenegrijnse kust. Lijnwandeling van 16 km, + 1450 m / -1150 m. Heen en terug via hetzelfde pad.

  Ofwel trotseer je nogmaals de krachten van het water tijdens een canyoning in de regio Medjurecki Potok* aanbevolen voor kinderen vanaf 12 of 14 jaar.- meer info onderaan)

  Het strand is uiteraard ook altijd een optie. 

  Overnachting in een konoba in Stari Bar. (O)

  Dag 4 Virpazar - Skadarmeer

  Wandeling en boottocht op het meer van Skadar

  Vandaag laat je Stari Bar achter je en rijd je richting het Meer van Skadar. Dit is het grootste meer van de Balkan en een beschermd nationaal park van maar liefst 400 vierkante kilometer. Je maakt een bijzondere boottocht (privé, met tijd om te zwemmen) naar Rijeka. Je glijdt met een houten vissersboot tussen de duizenden waterlelies, waardoor je op een drijvend weiland lijkt te varen. Een paradijs voor vogelliefhebbers die er misschien wel de Dalmatische pelikaan spotten. In Rijeka neem je de lunch en in de namiddag maak je nog een wandeling langs de bron van de rivier alvorens je per taxi (incl.) terug wordt gebracht. Tocht van 5 km, + / - 220 m.

  Overnachting op een appartement bij het Meer van Skadar. (-)

  Dag 5 Vranjak

  Wandeling en doorreis naar Biogradska Meer

  Een natuurwandeling in de walnotenvallei bij het oude dorpje Dupilo brengt je bij een grotendeels beboste regio en door traditionele, meestal verlaten dorpjes. Wandeling van 8,7 km, 4 uur,  + / - 250 m.

  In de namiddag rijd je verder het binnenland in. Voorbij Podgorica wordt de route adembenemend; de weg slingert door de kloof van de Moraca tot aan het meer van Biogradska waar er tijd is voor waterpret en een boottochtje (ca. 2 uur rijden). Je laat de wagen achter bij het meer en zal worden opgepikt om per jeep naar Vranjak te rijden. Hier, boven de boomgrens, wacht je een andere wereld van eindeloos groene weiden met her en der een kudde schapen. Vannacht verblijf je op een unieke locatie in authentieke herdershutten. Vandaag draag je beperkte bagage voor de nacht (toiletgerief, reservekledij).

  Overnachting in een authentieke herdershut. (O, A)

  Dag 6 Vranjak

  Wandeling terug naar het meer van Biogradska – doorreis naar Kolasin

  Door een prachtig oerbos, waarvan er in Europa nog maar weinig resten, wandel je terug naar het meer van Biogradsko. De lianen en de dichte begroeiing wekken de indruk van een echt oerwoud. Met een elektrisch pendeltreintje word je terug naar je wagen gebracht op de nabijgelegen parking (excl.). Je hebt de keuze tussen twee tochten. De kortste wandeling bevat een hele steile, lange afdaling door het oerbos waar je regelmatig moet klauteren. Bij regenweer kies je beter voor de langere route. Met het treintje ga je daarna terug van het meer naar de parking en rijd je naar Kolasin (20 km), waar je verblijft in een comfortabel hotel met groot zwembad en sauna. Tocht van 11,7 km, 5 uur stappen. Niveauverschil: + 550 m / - 1100 m. Of  23,3 km, 8,5 uur. + 800 m / - 1250 m.

  Hotelovernachting met zwembad en spa in Kolasin. (O, A)

  Dag 7 Izlazak

  Zipline en canyoning in de Nevidio-kloof

  De route noordwaarts richting Piva is prachtig en voert over smalle wegen dwars door de bergen van Sinjavina. Hou even halt bij de fameuze brug over de Tara waar liefhebbers zich via een zipline naar de overkant van de rivier kunnen wagen (richtprijs € 15 à 20, niet inbegrepen). Ook een spectaculaire canyoning in de Nevidio-kloof behoort tot de mogelijkheden vandaag (niet incl., ca. € 100, vanaf 16 jaar, hoogtevreesgevoelig!). Deze 4 uur durende afdaling door de smalste kloof van Montenegro lokt liefhebbers van over de hele wereld. Op sommige plaatsen is de kloof minder dan een meter breed en er zijn enkele behoorlijke sprongen te maken langs de watervallen (van touwen voorzien). Vanavond verblijf je in sfeervolle stenen chalets met eigen terras en grandioos zicht op het Piva-meer.

  Overnachting in een sfeervolle chalet in Izlazak met zicht op het Piva-meer. (O, A)

  Dag 8 Izlazak

  Wandeling en boottocht op het Piva-meer

  De volgende dagen breng je door in het nationaal park van Durmitor en het Maglic-massief, een uitzonderlijk mooi berggebied in Montenegro. Tijd dus om de wandelschoenen nog eens aan te trekken. Na de lunch maak je een wandeling naar het meer van Piva gevolgd door een mooie boottocht. Boottocht incl. stops: 2 à 3 u. Transfer terug naar het logies. Wandeling van 5,9 km, 1u45', + 100 m / - 400 m.

  Overnachting in een sfeervolle chalet in Izlazak met zicht op het Piva-meer. (O, L, A)

  Dag 9 Izlazak

  Raften op de Tara rivier

  Vandaag wacht het volgende avontuur: raften! Je rijdt naar Scepan Polje (40 km, 50' rijden), waar je je wagen achterlaat en per jeep naar Brstanovica gebracht wordt. Hier krijg je een briefing, peddel en reddingsvest en ga je aan de slag. In een raft roei je over de rivier de Tara helemaal terug naar Scepan Polje. Op het einde rijd je terug naar Piva. Op de terugweg kan je een stop maken bij het klooster van Piva, een bijzonder mooie plek. Het klooster lag eerst veel lager voordat de stuwdam werd gebouwd en is steen voor steen afgebroken en weder opgebouwd. De nummers op de stenen getuigen nog van deze verbluffende prestatie...

  Overnachting in een sfeervolle chalet in Izlazak met zicht op het Piva-meer. (O, A)

  Dag 10 Izlazak

  Wandeling naar het Stavansko-meer of beklimming van de Prutas

  Vandaag maak je een wandeling naar het fraaie Stabansko-meer of je waagt je aan de beklimming van de Prutas, een prachtige piek van bijna 2400 m hoog. Wandeling Prutas: 9 km, + / - 700 m. Lusvormige wandeling van 12,4 km, + / - 750 m.

  Overnachting in een sfeervolle chalet in Izlazak met zicht op het Piva-meer. (O, A)

  Dag 11 Baai van Kotor - Perast

  In de prachtige baai van Kotor sluit je de reis af (120 km, 2 u. rijden). De natuurlijke en culturele schoonheid die je hier omringt zorgde ervoor dat deze unieke plek werd uitgeroepen tot werelderfgoed. Je verblijft in Perast, een charmant en verkeersluw stadje aan de baai. Extra nachten zijn aan te bevelen (zie 'verlenging'). 

  Een extra tocht leidt vanuit Ledinice (transfer eventueel vooraf te reserveren ter plaatse te betalen; ca. € 25/wagen) naar het Habsburgse Fort Sveti Anrija wandelen, waar je één van de beste uitzichtpunten hebt over de baai van Kotor. Vanaf het fort wacht je een schaduwrijke afdaling terug naar Perast. Tocht van 11,4 km, 3,5 uur, + 200 m / - 775 m.

  Overnachting in een comfortabel hotel in Perast met toegang tot het nabijgelegen buitenzwembad. (O)

  Dag 12 Einde

  Einde arrangement na het ontbijt.  (O)

  Verlenging

  Na je reis kan je nog een paar extra nachten nagenieten in Perast aan de mooie baai van Kotor. Naast het toeristische centrum en de baai zelf zijn er nog een aantal interessante excursies mogelijk zoals een boottocht in de baai, een extra wandeling of een uitstap naar het kerkeiland voor de kust.

  Prijs extra nachten: zie toeslagen.

  Canyoning Medjuricki Potok

  Keuze uit twee canyoning in Medjurecki Potok (omgeving Bar):

  • Canyoning met 5 rappels over watervallen van max. 18 m: 4 sprongen van max. 8 m, 3 slides max. 4 m. Activiteit van 3,5 uur. Minimumleeftijd: 12 jaar. Prijs: € 92 p.p.
  • Canyoning met 9 rappels over watervallen van max. 28 m: 7 sprongen van max. 8 m, 3 slides max. 4 m. Activiteit van 5 uur. Minimumleeftijd: 14 jaar. Prijs: € 127 p.p.

  Voor beide canyonings moet je een ganse dag uittrekken.
  Prijs: incl. gids en uitrusting (schoenen, wetsuit, helm, klimharnas en een waterdichte zak).
  Niet inbegrepen: eten en transfers (met eigen huurwagen)
  Praktisch: je kan een lunchpakket meenemen vanuit het hotel. Je rijdt zelf naar het startpunt van de canyoning, de gids rijdt voor je uit. Indien de kinderen jonger zijn dan 12 jaar dan zullen de gidsen tijdens de canyoning op dag 2 evalueren of het niveau van deze canyoning haalbaar is.

  Boeken en betalen kan je op voorhand via AR of ter plaatse. Voor deze activiteit moet je uiteraard kunnen zwemmen. Groepjes van 2 tot max. 10 personen.

  Samen met anderen op pad

  Wil je graag met andere gezinnen op stap ? Dan kan je deze reis als begeleide gezins-groepsreis maken binnen het aanbod van onze kleine broer ‘Missie Formidabel’.  Je gaat op stap met andere gezinnen die op zoek zijn naar dezelfde vakantiebelevenissen. De kinderen trekken op met leeftijdsgenoten en (groot-)ouders ontmoeten (groot-)ouders met vergelijkbare interesses. We beperken de grootte van de groepen tot enkele gezinnen. Kleinschaligheid is een kenmerk van onze reisstijl, want enkel dan is er ruimte om elkaar beter te leren kennen.

  Wil je zelf een groep samenstellen met bevriende gezinnen of familie? Neem dan contact op met ons. 

  Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief:

   
   

  Algemene reistips

  Prijs

  Prijzen geldig in 2020:

  voor 12 dagen/11 nachten: € 995 p.p. 

   


  Voorschot: € 285 per deelnemer

  Inbegrepen

  • logies
  • maaltijden zoals vermeld in het dagschema
  • infopakket met routebeschrijvingen en digitale topo-kaarten
  • een originele wandelkaart van Durmitor op schaal 1/22000
  • begeleiding en uitrusting voor de canyoning en rafting
  • privé-boottocht Virpazar-Rijeka (ca. 1 ¾ u.) en transfer Rijeka-logies
  • jeepsafari naar Vranjak (ca 2u)
  • gebruik zwembad en spa in Kolasin
  • bootcruise op meer bij Piva incl. lunch 
  • transfers zoals vermeld in het dagschema
  • BTW


  Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis
  • huurwagen
  • overige maaltijden
  • extra canyoning Nevidio (richtprijs € 100 p.p.)
  • extra canyoning Medjurecki Potok (prijs op aanvraag)
  • inkom bij 4 nationale parken (ca. € 3/park p.p.)
  • dranken en persoonlijke uitgaven
  • evt. reisverzekering

  Toeslagen

  • Extra nacht Perast, in de baai van Kotor: € 80 p.p. (kamer en ontbijt)
  • Extra nachten op de andere plaatsen zijn ook mogelijk, prijs op aanvraag.

  Kortingen

  • Indien iemand niet deelneemt aan de rafting: - € 50 p.p.
  • Indien iemand niet deelneemt aan de canyoning: - € 55 p.p.

  Betalingsvoorwaarden

  1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
  2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
  3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
  4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
  5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

  Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief:

   
   

  Aantal deelnemers

  Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
  Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

  Beschikbaarheid

  De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

  Reisperiode

  Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
  van 15 juni tot/met 15 oktober 2020

  Dagelijks vertrek mogelijk vanaf half juni tot half oktober.

  Heen- en terugreis

  Vliegtuig + huurwagen

  Tot Podgorica (binnenland) of Tivat (aan de kust). Vandaar gaat het verder per huurwagen (resp. 53 of 75 km) naar Stari Bar. Afstand Stari Bar vanuit Podgorica = 50 km, ca. 1 uur. Vanuit Tivat= 65 km, 1,5 uur.

  Op het einde van je reis rijd je vanuit Perast terug naar de luchthaven, hetzij Podgorica (97 km, 2 uur) of Tivat (23 km, 30'). Zowel de vluchten als de huurwagen kunnen wij voor jou boeken.

   

  Snelwegen zijn er in Montenegro (nog) niet. Je rijdt meestal over slingerende één of twee-vaksbanen. De meeste wegen zijn in goede staat, maar bochtig en met veel hoogteverschillen, dus snelheden boven 80 km/u zijn zelden wettelijk en ook zelden veilig. De snelheidsgrens bedraagt 80 km/u op de open weg, tenzij anders aangegeven.

  Voor informatie betreffende de wegentoestand (toltarieven, files, zwarte dagen, verkeersreglementen in het buitenland,…) kan je terecht op de gebruiksvriendelijke website van de vtb-vab.


  Niveau

   à . Wandelen in de bergen, brengt onvermijdelijk hoogteverschillen met zich mee (details zie dagschema). Wie aan deze reis deelneemt, hoeft écht geen atleet te zijn maar je moet op z’n minst graag wandelen en over een beetje fysieke conditie beschikken. Voor de rafting heb je geen ervaring nodig. Het is geen wildwater rafting, maar rustig voortkabbelend kan je het ook niet meteen noemen. Voor de canyoning is een beetje meer heldenmoed vereist...

  Aangezien de paden niet overal even duidelijk zijn, is het gebruik van een gps-applicatie op je smartphone of een wandel-gps echt wel noodzakelijk om vlot de weg te vinden. Je ontvangt van ons gps-tracks. Klik hier voor informatie over wandelen met gps.


  Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

  Kinderen

  • geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar
  • veel zwemgelegenheid 
  • toffe activiteiten: canyoning, rafting, natuurwandelingen, boottochtjes,...
  • verblijf in zeer afwisselend logies - hotel met zwembad, een mooie houten chalet in het bos, authentieke herdershut, familiepension,...

  Logies

  • 3 x in Stari Bar: in een authentieke en familiaal gerund pension (= konoba) vlakbij het centrum. In het huisrestaurant worden traditionele streekgerechten geserveerd. Het ligt op 4 km van de kust, er is gratis WiFi en parking. De kamers hebben een  terras, airco en private badkamer.   
  • 1 x aan het meer van Skadar: appartementje in Limljana op 10 min. rijden van het meer.
  • 1 x in Vranjak: in een sfeervolle authentieke herdershut met prachtig zicht op de bergen en de vallei (1 per gezin).  De hutten zijn compact maar erg gezellig, er staan enkele bedden, een tafel en een houtkachel. Verder is er een centrale eetruimte, zowel buiten (overdekt) als binnen, een kampvuurplaats en gemeenschappelijk sanitair met warme douches. Er  zijn kleinere hutten (voor koppels) en grotere hutten voor gezinnen tot 5 personen.
  • 1 x Kolasin: in een comfortabel ****-hotel met binnen- en buitenzwembad en spa, sfeervol ingericht met veel hout. In de winter is dit een bekend skihotel. Het hotel staat bekend als één van de beste die Montenegro heeft te bieden. 
  • 4 x aan het Piva-meer: in comfortabele chalet (1 per gezin) met eigen badkamer. De chalets zijn sfeervol ingericht met veel hout en hebben hun eigen terras en  een beneden- en bovenverdieping. Eigen badkamer met douche en toilet.
  • 1 x in Perast / Baai van Kotor: comfortabel hotel, vlak aan het water. Er is geen zwembad in het hotel, maar je hebt wel toegang tot een buitenzwembad op wandelafstand, of je kan een duikje nemen in de baai. Het hotel beschikt over een gerenommeerd restaurant met fantastisch zicht op de baai.

  Maaltijden

  In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:

  O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

  • Ontbijt is inbegrepen.
  • Eén lunch (namelijk tijdens de boottocht) is inbegrepen. De overige lunches zijn niet inbegrepen maar kan je laten klaarmaken in het logies (best de avond voordien bestellen) of soms kan je aankopen doen in een lokale winkel en je picknick zelf klaarmaken.
  • 6 avondmaaltijden zijn inbegrepen.
  • In het appartement in Limljana zijn helemaal geen maaltijden inbegrepen.

  De Montenegrijnse keuken is eenvoudig, maar authentiek. Het is meestal erg lekker en biedt rijkelijke porties. Het ontbijt is stevig voor de wandelaar,  traditioneel worden er 'priganice' (oliebollen met honing) of 'palacinke' (pannenkoeken) geserveerd, maar ook brood met confituur of honing vind je regelmatig terug.


  Bagage

  • Je draagt tijdens de wandelingen enkel je dagrugzak.
  • Tijdens de rafting gaan je spullen in tonnetjes.
  • Je grote bagage blijft in het hotel of in de wagen.

  Klimaat

  Montenegro kent een mediterraan klimaat aan de kust. Hier gelden korte winters en lange hete zomers. Door de steile kust valt er voor een mediterraan klimaat lokaal wel veel meer neerslag. De bergen kennen een alpien klimaat. Hierbij zijn alle seizoenen optimaal vertegenwoordigd elk jaar. De zomer is warm en relatief droog (hoewel perioden van onweer soms erg heftig zijn). In de zomermaanden mag je meestal aangenaam wandelweer (17 à 23°) verwachten met kans op mist of een bui in de bergen en warm aan de kust. Koude nachten in de bergen (tot 5°).

  Verdere informatie over het regionale klimaat kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather

  Reisuitrusting

  We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

  Bagage

  • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
  • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

  Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.  Lees zeker ook de richtlijnen over de toegelaten inhoud van ruim- en handbagage nog eens na op de website van Brussels Airport

  Schoenen & kousen

  • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
  • voor meerdaagse trekkings in het gebergte: hoge trekkingschoenen.
  • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
  • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).

  Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

  Kledij

  • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
  • wind- en waterdicht jack
  • fleece
  • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
  • zwemgerief
  • evt. handschoenen, muts en sjaal

  Diversen

  • (bad-)handdoek (om mee te nemen bij de wateractiviteiten)
  • toiletpapier of hygiënische doekjes
  • geldbeugel of heuptasje
  • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
  • evt. drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
  • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)

  Beddengoed en handdoeken zijn aanwezig in de chalets en hutten.

  EHBO

  In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

  Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

  • middel tegen reisziekte
  • ontsmettingsmiddel
  • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
  • pijnstillend en koortswerend middel
  • middel tegen krampen
  • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
  • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
  • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
  • steriel gaas en kleefband

  Geld

  De munteenheid in Montenegro is de euro, ook al is dit land geen lid van de eurozone. Bankautomaten vind je in Virpazar, Kolasin en Perast. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden. Neem bij voorkeur meerdere kaarten mee, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt. Een kredietkaart op naam van de bestuurder van de wagen is vereist.

  Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…). Let op: voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.

  Formaliteiten

  Voor reizen naar Montenegro volstaat je identiteitskaart. Ook kinderen jonger dan 12 dienen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs mét foto, aan te vragen op het gemeentehuis.

  Denk eraan je rijbewijs mee te nemen. Ook een kredietkaart op naam van de bestuurder is vereist.

  Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden. 

  Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).   Wijzigingen

  Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

  Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

  De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
  • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
  • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
  • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
  • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
  • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
  Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

  Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief: