Montenegro - Van de bergen naar de Baai van Kotor


11 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Montenegro - Van de bergen naar de Baai van Kotor


11 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Montenegro - Van de bergen naar de Baai van Kotor


11 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Montenegro - Van de bergen naar de Baai van Kotor


11 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Montenegro - Van de bergen naar de Baai van Kotor


11 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Montenegro
Montenegro wordt stilaan bekender als nieuwe Europese top-bestemming, en terecht want Montenegro combineert al het goede van de Balkan op een kleine oppervlakte. De wilde natuur die je hier vindt is uniek in Europa. Van zuid naar noord doorkruis je het wilde binnenland, je wandelt door hooggebergte met grillige rotsen en ruige toppen, groene zomerweiden en oerbos. Van de vijf nationale parken die het land telt bezoek je er tijdens deze reis maar liefst drie (Prokletije, Biogradska Gora, Durmitor) en als je wil ook nog een vierde: het meer van Skadar. De laatste dagen trek je richting kust om nog wat  na te genieten in het mooie Perast aan de baai van Kotor.
Aantal dagen: 11 dagen
Reisnummer: 20ME5BKB
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
tot

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Grbaja-vallei
 • Eén nachtje in een authentieke herdershut
 • Idyllische oerbossen
 • Alpiene Nat. Park van Durmitor
 • Tarakloof, diepste van Europa
 • Vallei van de Medjukomlje met klim naar Kom Vasojevicki
 • Pittoreske baai van Kotor
 • Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief:

   
   

  Deze reis scoort

  9,1

  20 Beoordelingen

  reviews van klanten

  Leuke combinatie van trekken en eindigen aan de baai van Kotor.

  Jef F. -

  Algemene reistips

  Dag 1 Vusanje

  Aankomst in Podgorica. Van daaruit reis je met een huurwagen verder naar het meer van Biogradsko (100 km, 2 uur). Hier laat je de wagen achter terwijl jij naar Vusanje wordt gebracht (inbegrepen transfer om 18 uur, 115 km, 2,5 uur).

  Tip: indien je naar Tivat vliegt of enkele dagen aan je reis wil toevoegen, kan je kiezen voor de uitbreiding aan het meer van Skadar (3 d. / 2 n.). Op die manier wordt deze eerste reisdag niet te lang. 

  Overnachting in Vusanje. (A)

  O = ontbijt    L = lunch    A = avondmaal

  Dag 2 Vusanje

  Prokletije – De vallei van Ropojana

  Achter het stadje Gusinje ligt de spectaculaire Grbaja-vallei die doodloopt tegen de Prokletije, een wand van quasi ontoegankelijke bergpieken die de grens met Albanië vormen. Er is een ruime keuze aan wandelingen in het nationaal park Prokletije. De allermooiste tochten zijn zonder twijfel die in de Taljanka-bergen vanuit Grbaja, met best wel wat stevige hoogteverschillen. Ook lichtere tochten zijn mogelijk, bijvoorbeeld naar het Hridsko-meer. Tochten van verschillende lengte gaande van 9,5 km tot 17 km, 4 uur tot 6,5 uur stappen. Niveauverschil van + / - 500 m tot + / - 1400 m. Transfers heen en terug inbegrepen.

  Overnachting in een nieuw, houten pension met panoramisch uitzicht in Vusanje. (O, A)

  Dag 3 Stavna

  Wandeling van Andrijevica naar Stavna

  's Ochtends word je naar Andrijevica gebracht (50 km, 40'). Van hieruit wandel je langzaam omhoog door beuken- en dennenbossen. Wellicht kom je vandaag ook herders tegen die gedurende de zomermaanden in de bergen verblijven in ‘katuni’, primitieve herdershutten zonder elektriciteit of stromend water. Als de boomgrens nadert en het bos zich opent, wordt de route zeer panoramisch. Halverwege de tocht kan je het logies al zien liggen; hutjes verspreid over een zomerweide pal onder de drie pieken van de Komovi en op een majestueuze hoogte van 1800 m. Tocht van 14 km, 4,5 uur. Niveauverschil: + 989 m / - 69 m.

  Overnachting in een houten chalet in Stavna. (O, A)

  Dag 4 Stavna

  Kom Vasojevicki

  Steile klim door de prachtige vallei van de Medjukomlje naar de top van de  Kom Vasojevicki (2460 m), inclusief een hoogtevreesgevoelig stukje. Een lichtere variante maakt een rondje om de top heen.
  Tocht van 4,2 km, 3 uur stappen. Niveauverschil: + 766 m / - 11 m.
  Tocht van 17,5 km, 7 uur stappen. Niveauverschil: + / - 850 m.

  Overnachting in een houten chalet in Stavna. (O, A)

  Dag 5 Vranjak

  Wandeling van Stavna naar Vranjak

  De wandeling van vandaag leidt boven de boomgrens door bloemenrijke weiden, langs enkele bergbeekjes  en herdersdorpjes. Onderweg kan je in een cafeetje of een berghut terecht voor wat versnaperingen. Vannacht verblijf je op een unieke locatie in authentieke herdershutten in Vranjak. Je draagt je bagage voor één nacht zelf. Tocht van 21 km, 6,5 uur. Niveauverschil: + 750 m  / - 650 m. Inkortbaar met 5 km door het nemen van een transfer (excl.).  

  Overnachting in een authentieke herdershut in Vranjak. (O, A)

  Dag 6 Meer van Biogradsko

  Wandeling naar het meer van Biogradsko

  Door een uniek oerbos wandel je van bij de hutten van Vranjak terug naar het meer van Biogradsko.  De korte tocht behelst een erg steile afdaling waarbij ook wat klauterwerk komt kijken (af te raden bij nat weer). Het alternatief is een lange route die de mooiste plekjes van de Biogradska Gora-regio passeert. Op het menu staan twee fraaie bergmeren, een pas en de hoge piek van de Crna Glava (2139 m) om daarna af te dalen door het machtige oerbos. Tocht van 11,7 km, 5 uur stappen. Niveauverschil: + 550 m / - 1100 m. Of  23,3 km, 8,5 uur. + 800 m / - 1250 m.

  Na afloop neem je het treintje (excl.) van het meer naar je wagen en rijd je via de diepste kloof van Europa, die van de rivier de Tara, verder naar het Nationaal Park van Durmitor. Bij de fameuze brug over de Tara-rivier, waarover Den Doolaard verhaalde in zijn boek ‘Het land achter Gods rug’ kunnen liefhebbers zich via een zipline naar de overkant van de rivier wagen (richtprijs € 15 à 20, niet inbegrepen). Via Zabljak rijd je naar het logies nabij de Nevidio-kloof (100 km, ca. 2 u rijden).

  Overnachting in chalets in Šavnik, Durmitor. (O, A)

  Dag 7-8 Nationaal Park Durmitor

  Gedurende deze twee dagen ontdek je het uitzonderlijk natuurschoon van dit berggebied. Ook hier heb je weer de keuze tussen een paar stevige tochten.

  • Tocht over Terzin Bogaz  met een lange klim naar de Alpinksi Bivak, een schuilhutje in een afgelegen deel van Durmitor. De naaldbossen gaan over in lage begroeiing om ter hoogte van een immens glaciaal dal helemaal te verdwijnen. Je steekt dit dal over, omringd door toppen met prachtige namen als Savin Kuk, Terzin Bogaz, Medjed en Sljeme. Vanaf de pas kan je de Terzin Bogaz beklimmen (optioneel, hoogtevrees-gevoelig, niet aan te raden bij regenweer). Tocht van 13 km, 6 uur stappen. Niveauverschil: + / - 1050 m. 27 km rijden tot Crno Jezero begin- en eindpunt van deze tocht. Opgelet: deze wandeling heeft hoogtevreesgevoelige stukken.
  • Beklimming van de Bobotov kuk, de hoogste berg van Montenegro. Omdat die piek tot enkele jaren geleden verboden terrein was, heeft men Bobotov kuk verkozen als de ultieme piek van Montenegro. Tocht van 13,2 km, 7,15 uur stappen. Niveauverschil: + 800 m / - 1200 m. 27 km rijden naar startpunt in Urdeni Do, taxi terug op het einde vanuit Zabljak (excl.). 
  • Wandeling door de Komarnica-kloof. Tocht van 11,5 km, 4 uur, + 4 m / - 887 m. Voor deze tocht moet men een transfer bij boeken vanaf het einde van de kloof naar het startpunt van de wandeling bij de Sedlo pas.  (prijs transfer: € 50-60).
  • Beklimming van Prutas met prachtig uitzicht over het hele Durmitor-massief en steile afdaling tot het meer van Susicko. Tocht van 14,6 km, 6 uur stappen. Niveauverschil: + 650 m / - 650 m. 28 km rijden naar het vertrekpunt in Sarban. Vanaf het meer van Susicko neem je een taxi terug naar het vertrekpunt (excl.).

  Eventueel ter plaatse te boeken excursies: 

  • Rafting op de Tara-rivier, traject van Brstanovica naar Scepan Polje, niet ver van de grens met Bosnië en Herzegovina. Rit tot Scepan Polje en transfer met jeeps naar het beginpunt van de rafting in Brstanovica. Afhankelijk van de waterstand en de hoeveelheid stops die je maakt ben je 3 à 4 uur onderweg over een traject van 18 km. In de zomer kan het waterpeil laag zijn waardoor de adrenaline-factor beperkt is, maar de landschappen in de kloof zijn in alle omstandigheden de moeite waard. Richtprijs: 35 euro p.p. 95 km rijden tot Scepan Polje.
  • Canyoning in de Nevidio-kloof: een spannende afdaling in wetsuit langs watervallen (enkele flinke sprongen te maken) door een zeer smalle kloof. Richtprijs: 100 euro per persoon, vanaf 16 jaar, hoogtevreesgevoelig.

  2 x overnachting in chalets in Šavnik, Durmitor (O,L,A)

  Dag 9-10 Perast

  De Baai van Kotor

  In de prachtige Baai van Kotor sluit je de reis af (120 km, 2 u. rijden). De natuurlijke en culturele schoonheid die je hier omringt zorgde ervoor dat deze unieke plek werd uitgeroepen tot werelderfgoed. Je verblijft in Perast, een charmant en verkeersluw stadje aan de baai. Extra nachten zijn aan te bevelen (zie 'verlenging'). 

  Een mogelijke tocht leidt vanuit Ledinice (transfer eventueel vooraf te reserveren en ter plaatse te betalen - ca. € 30 € / wagen) naar het Habsburgse Fort Sveti Anrija wandelen, waar je één van de beste uitzichtpunten hebt over de baai van Kotor. Vanaf het fort wacht je een schaduwrijke afdaling terug naar Perast. Tocht van 11,4 km, 3,5 uur, + 200 m / - 775 m.

  2 x overnachting in een comfortabel hotel in Perast met toegang tot het nabijgelegen buitenzwembad. (O)

  Dag 11 Einde

  Einde na het ontbijt. (O)

   

   

  Mogelijke verlengingen

  Aan de baai van Kotor: na je reis kan je nog een paar extra nachten nagenieten in Perast aan de mooie Baai van Kotor. Naast het toeristische centrum en de baai zelf zijn er nog een aantal interessante excursies mogelijk zoals een boottocht in de baai, een extra wandeling of een uitstap naar het kerkeiland voor de kust. Prijs extra nachten: zie toeslagen.

  Aan het Meer van Skadar: uitbreiding van 3 dagen / 2 nachten. Zeker aan te bevelen bij aankomst in Tivat en op deze manier de eerste reisdag wat in te korten. Als grootste meer van de Balkan geniet Skadar de status van beschermd nationaal park, de totale oppervlakte bedraagt maar liefst 400 vierkante kilometer. Een boottocht op het Skadar-meer is zeer bijzonder, aan boord van een houten vissersboot vaar je tussen duizenden waterlelies, waardoor je op een drijvend weiland lijkt te varen. Een paradijs voor vogelliefhebbers die er misschien wel de Dalmatische pelikaan spotten. 

  De rit van Tivat naar het Meer van Skadar is 65 km (ca. 1,5 uur). Ook bij aankomst in Podgorica mogelijk, de rit is dan een stuk korter, nl. 25 km (ca. 30').

  Dag 1: Limljana

  Rit naar Limljana een klein dorpje op een 10-tal minuten rijden van het Meer van Skadar.

  Overnachting op een appartement in Limljana. (-)

  Dag 2: Wandeling en boottocht

  Over oude paden en langs mooie dorpjes trek je naar Rijeka Crnojevica. In Poseljani kan je een lange pauze inlassen om een duikje te nemen in de frisse rotspoelen onder de kleine waterval. Rond 17 uur word je met een houten vissersbootje via de rivier terug naar je wagen gebracht. Tocht van 22 km, ca. 8 uur stappen. Niveauverschil: + 800 m / - 800 m. Inkortbaar met 6 km per taxi tot Dupilo, (excl., richtprijs: € 15 à € 20).

  Overnachting op een appartement in Limljana. (-)

  Dag 3: Vusanje

  In de voormiddag kan je nog een wandeling maken in of rond het dorp. Daarna rijd je naar het meer van Biogradsko (120 km, 2,5 uur). Hier laat je de wagen achter terwijl jij naar Vusanje wordt gebracht (115 km, 2,5 uur).

  Overnachting in Vusanje. (O, A)

  Vervolg: idem als hierboven vanaf dag 2.

  Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief:

   
   

  Algemene reistips

  Prijs

  Prijzen geldig in 2020:

  11 dagen / 10 nachten: € 830 p.p.

  Verlenging aan het Meer van Skadar: 3 dagen / 2 nachten: € 175 p.p.


  Voorschot: € 228 per deelnemer

  Inbegrepen

  • logies 
  • maaltijden zoals vermeld in het dagschema
  • infopakket met routebeschrijvingen en digitale topo-kaarten
  • twee originele wandelkaarten: Durmitor (1/22.000) en Komovi (1/60.000)
  • transfer Biogradska – Vusanje
  • transfer Vusanje - Grbaja en terug
  • transfer Vusanje - Andrijevica
  • bagagevervoer Vusanje - Stavna  en Stavna - Biogradsko
  • BTW

  Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis 
  • overige maaltijden
  • overige transfers
  • huurwagen (richtprijs ca. € 500)
  • inkom van al de nationale parken (€ 3 / park) 
  • persoonlijke uitgaven en dranken
  • evt. andere inkomgelden 
  • evt. verzekering

  Toeslagen

  • Uitbreiding Meer van Skadar (3 dagen / 2 nachten): € 175 p.p. (incl. 2 nachten verblijf in een appartement zonder maaltijden, privé-boottocht op het meer van Skadar)
  • Extra nacht Perast, baai van Kotor (K&O): € 80 p.p.
  • Extra nachten op de andere plaatsen zijn ook mogelijk, prijs op aanvraag.

  Betalingsvoorwaarden

  1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
  2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
  3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
  4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
  5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

  Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief:

   
   

  Aantal deelnemers

  Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
  Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

  Beschikbaarheid

  De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

  Reisperiode

  Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
  van 15 juni tot/met 15 oktober 2020

  Dagelijks vertrek mogelijk vanaf half juni tot half oktober.

  Heen- en terugreis

  Vliegtuig + huurwagen

  Tot Podgorica (binnenland) of Tivat (aan de kust). Vandaar gaat het verder per huurwagen naar het meer van Biogradsko. Afstand Biogradsko vanuit Podgorica = 100 km, ca. 2,5 uur. Vanuit Tivat = 180 km, ca. 3,5 uur. Je laat je wagen achter aan het meer en wordt naar het eerste logies in Vusanje gebracht, een rit van 115 km, ca. 2,5 uur rijden. Deze transfer is voorzien om 18 uur.

  Op het einde van je reis rijd je vanuit Perast terug naar de luchthaven, hetzij Podgorica (97 km, 2 uur) of Tivat (23 km, 30'). Zowel de vluchten als de huurwagen kunnen wij voor jou boeken.

   

  Snelwegen zijn er in Montenegro (nog) niet. Je rijdt meestal over slingerende één of twee-vaksbanen. De meeste wegen zijn in goede staat, maar bochtig en met veel hoogteverschillen, dus snelheden boven 80 km/u zijn zelden wettelijk en ook zelden veilig. De snelheidsgrens bedraagt 80 km/u op de open weg, tenzij anders aangegeven.

  Voor informatie betreffende de wegentoestand (toltarieven, files, zwarte dagen, verkeersreglementen in het buitenland,…) kan je terecht op de gebruiksvriendelijke website van de vtb-vab.


  Niveau

   tot . Dagtochten van 10 à 25 km, hoogteverschillen van 300 tot 1000 m. De langste tochten zijn in te korten. De wandelingen in het Nationaal Park van Durmitor zijn .

  Aangezien de paden niet overal even duidelijk zijn, is het gebruik van een GPS-applicatie op je smartphone of wandel-gps noodzakelijk. Je ontvangt van ons de gps-tracks. 

   

  Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

  Bagage

  • Je draagt tijdens de wandelingen enkel een dagrukzak.
  • Tijdens de tocht naar Vranjak draag je zelf je bagage met de spullen die je nodig hebt voor één nacht. Beddengoed is aanwezig.
  • De grote bagage blijft in het hotel of in de wagen.

  Kinderen

  Deze reis is geschikt voor sportieve kinderen vanaf 14 jaar.

  Logies

  • 2 x Vusanje: hagelnieuw pension, volledig in hout, met mooi terras dat zicht biedt op de vallei van Ropojana. Nette en ruime kamers voorzien van eigen sanitair. Vusanje is een gehucht net buiten Gusinje, de uitvalsbasis om de bergen van Prokletije te ontdekken.
  • 2 x Stavna: onder de pieken van Komovi liggen een tiental losstaande chalets in het groen, geïnspireerd op de authentieke herdershutten van vroeger. De chalets zijn sober maar proper en sfeervol ingericht met veel hout. Benden is er een kleine keuken, kachel, dubbel bed en een kleine badkamer met douche en toilet. Boven zijn er enkele bedden en een balkon. In de gemeenschappelijke ruimte wordt diner en ontbijt geserveerd en heb je het gevoel in een alpenhut te zijn verzeild.
  • 1 x in Vranjak: in een sfeervolle authentieke herdershut met prachtig zicht op de bergen en de vallei (1 per gezin).  De hutten zijn compact maar erg gezellig, er staan enkele bedden, een tafel en een houtkachel. Verder is er een centrale eetruimte, zowel buiten (overdekt) als binnen, een kampvuurplaats en gemeenschappelijk sanitair met warme douches. Er zijn kleinere hutten (voor koppels) en grotere hutten voor gezinnen tot 5 personen.
  • 3 x in Šavnik, Durmitor: sfeervolle houten chalets vlakbij de drukbezochte Nevidio-kloof. De huisjes hebben een eigen terras en zijn voorzien van een beneden- en bovenverdieping. Elke chalet heeft een eigen badkamer met douche en toilet. Eten wordt geserveerd in de gemeenschappelijke eetruimte.
  • 2 x in Perast / Baai van Kotor: comfortabel hotel, vlak aan het water. Er is geen zwembad in het hotel, maar je hebt wel toegang tot een buitenzwembad op wandelafstand, of je kan een duikje nemen in de baai. Het hotel beschikt over een gerenommeerd restaurant met fantastisch zicht op de baai.

   


  Maaltijden

  In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: 

  O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

  • Ontbijt is inbegrepen.
  • In het logies in Šavnik nabij de Nevidio-kloof is het lunchpakket inbegrepen, omdat er geen alternatieven zijn in de buurt. Overige lunchpakketten zijn niet inbegrepen, maar kan je laten klaarmaken (best avond vooraf bestellen) of soms zelf aankopen.
  • Avondmaal in het logies is inbegrepen behalve in Perast aan de baai van Kotor. In de herdershutten eet je gewoonlijk wat de pot schaft.

  De Montenegrijnse keuken is eenvoudig, maar authentiek. Het is meestal erg lekker en biedt rijkelijke porties. Het ontbijt is stevig voor de wandelaar,  traditioneel worden er 'priganice' (oliebollen met honing) of 'palacinke' (pannenkoeken) geserveerd, maar ook brood met confituur of honing vind je regelmatig terug.


  Klimaat

  Montenegro kent een mediterraan klimaat aan de kust. Hier gelden korte winters en lange hete zomers. Door de steile kust valt er voor een mediterraan klimaat lokaal wel veel meer neerslag. De bergen kennen een alpien klimaat. Hierbij zijn alle seizoenen optimaal vertegenwoordigd elk jaar. De zomer is warm en relatief droog (hoewel perioden van onweer soms erg heftig zijn). De herfst is relatief droog en ideaal om te wandelen. De bossen zijn dan op zijn mooist en de wilde dieren zijn dan druk. In de winter ligt er een pak sneeuw. Vanaf begin april is de sneeuw in de lagere delen al weg en schieten de eerste krokussen uit de grond.

  Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com.
  Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.

  Reisuitrusting

  perken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

  Bagage

  • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
  • voor de wandelingen: comfortabel zittende rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandelingen tijdens een trekking met één overnachting nodig hebt. Voorzie een rugzak van ca. 30 l. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

  Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.  Lees zeker ook de richtlijnen over de toegelaten inhoud van ruim- en handbagage nog eens na op de website van Brussels Airport

  Schoenen & kousen

  • comfortabele hoge trekkingschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Het is belangrijk dat je schoenen de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
  • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
  • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).

  Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

  Kledij

  • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
  • wind- en waterdicht jack
  • fleece
  • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
  • zwemgerief
  • evt. handschoenen, muts en sjaal 

  Diversen

  • toiletpapier of hygiënische doekjes
  • geldbeugel of heuptasje
  • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
  • evt. drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
  • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
  • evt. wandelstokken

  Beddengoed en handdoeken zijn aanwezig in de chalets.

  EHBO

  In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

  Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

  • middel tegen reisziekte
  • ontsmettingsmiddel
  • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
  • pijnstillend en koortswerend middel
  • middel tegen krampen
  • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
  • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
  • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
  • steriel gaas en kleefband

  Geld

  De munteenheid in Montenegro is de euro, ook al is dit land geen lid van de eurozone. Bankautomaten vind je in stadjes waar je voorbij komt met de auto (vb. in Zabljak onderweg van Biogradsko naar de Nevidio-kloof) of aan de baai van Kotor op het einde van de reis. Bij de herdershutten moet je steeds cash betalen.  Enkel op het einde aan de baai van Kotor kan je met de kaart betalen, of indien je de uitbreiding aan het meer van Skadar boekte ook in Virpazar. We raden aan om je reisbudget grotendeels in contacten mee te nemen of om geld af te halen in de luchthaven bij aankomst, voor je naar de bergen gaat in Prokletije.

  Neem bij voorkeur meerdere kaarten mee, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt. Ook een kredietkaart op naam van de bestuurder is vereist.

  Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…). Let op: voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.

  Reisdocumenten

  Voor reizen naar Montenegro volstaat je identiteitskaart. Ook kinderen jonger dan 12 dienen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs mét foto, aan te vragen op het gemeentehuis.

  Denk eraan je rijbewijs mee te nemen. Ook een kredietkaart op naam van de bestuurder is vereist.

  Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden. 

  Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).   Wijzigingen

  Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

  Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

  De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
  • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
  • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
  • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
  • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
  • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
  Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

  Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief: