Italië - Via Francigena


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Italië - Via Francigena


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Italië - Via Francigena


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Italië - Via Francigena


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Italië - Via Francigena


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Italië
Het ontstaan van de ‘Via Francigena’ hebben we te danken aan een aartsbisschop die van bij Canterbury in Engeland richting het pauselijke Rome trok.  Startende bij het meer van Bolsena in de provincie Viterbo volg je zijn sporen over het ultieme stuk van zijn pelgrimage.  Romeinse heirwegen en middeleeuwse paden loodsen je door een rustig groen landschap van boom- en wijngaarden, mooie parken, bossen en Etruskische holle wegen. De gele pelgrim, het logo van de Via Francigena, wijst je de weg tot in de eeuwige stad. De laatste etappe van de reis is facultatief.
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 20IT5VFA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Bezoek aan Rome
 • Etappes door natuurreservaten
 • Etruskische cultuur met unieke 'holle wegen'
 • Romeinse heirwegen

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,2

9 Beoordelingen

Algemene reistips

Dag 1

Montefiascone

Haar fraaie locatie op een heuveltop met zicht op het nabije Meer van Bolsena maakt van de stad Montefiascone een uitgelezen startplaats voor deze voettocht richting Rome. Slenter door de mooie stadskern en langs de imposante kathedraal van Santa Margherita en geniet van een lekker glas Est! Est! Est!, een beroemd streekwijntje.

Hotelovernachting. (-)

Dag 2

Montefiascone - Viterbo

Deze eerste etappe van de pelgrimstocht brengt je tot Viterbo, ‘pausenstad' maar ook kuur- en hoofdstad van de gelijknamige provincie. Trek er naar de middeleeuwse volkswijk van San Pellegrino, een buurt met vele pleintjes, steegjes en oude ambachten. Bezoek het middeleeuwse pauselijk paleis, de residentie van de pausen die hier in de 13de eeuw hun toevlucht vonden en waar ooit het langste conclaaf uit de geschiedenis plaatsvond. De route loopt deels over asfalt, vaak met mooi vergezichten, enkel het laatste deel is wat minder mooi. 

Tocht van 21 km, 4,5 uur stappen. + 87 m / - 393 m. 

Hotelovernachting. (O = ontbijt)

Dag 3

Viterbo - Vetralla

Een fascinerende tocht vandaag. Aanvankelijk volg je de verborgen ‘holle’ wegen of de ‘vie cave’ die indertijd door de Etrusken in de steile tufsteenwanden werden uitgehouwen. Geniet van de rust en de natuur want je komt geen dorp noch stad tegen tot het landschap zich weer opent en je het typische Etruskische platteland betreedt. Je overnacht in het dorp Vetralla in het hart van deze oude Etruskische regio.

Tocht van 18,3 km, 4,5 uur stappen. + 220 m / - 223 m.

Hotelovernachting. (O)

Dag 4

Vetralla - Sutri

Aangename en vrij schaduwrijke tocht door het landelijke Lazio tot het plaatsje Sutri, van oorsprong Etruskisch en later een Romeinse kolonie. Na een 18-tal kilometer kom je in Capranica, een prachtig stadje met veel winkels en barretjes. In Sutri moet je zeker een kijkje nemen in de kerk Santa Maria del Parto, volledig uitgehouwen in tufsteen en met oude muurschilderingen. Eveneens in tufsteen uitgehouwen is het Romeinse amfitheater net buiten de stadsmuren.

Tocht van 27 km, 6 uur stappen. + 255 m / - 275 m. Evt. in te korten met het openbaar vervoer vanaf Capranica.

Overnachting in een B&B. (O)

Dag 5

Sutri - Campagnano

Het ‘Veio Nature Park’ is met z’n 15000 ha een van de grootste natuurreservaten van Lazio. Je wandelt door een intrigerend groen landschap van rivieren, uitgestrekte bossen, tufstenen rotsformaties en ravijnen. Bij de Monte Gelato watervallen, een unieke site van waterpartijen, kan je even halt houden voor een natuurlijk bad en een picknick.

Tocht van 32 km, 7 à 8 uur stappen. + 244 m / - 251 m. Inkortbaar met de bus naar of van Monterosi op 14 km (opgelet: op zondag zeer beperkte busdiensten).

Hotelovernachting. (O)

Dag 6

Campagnano - La Storta

Vandaag zet je je tocht door de beboste heuvels van het Veio natuurpark voort. De lieflijke vallei ‘Valle del Sorbo’ laat allerminst vermoeden dat de hoofdstad eigenlijk vlakbij is. Je wandelt door een zinnenprikkelend landschap van uitgestrekte vlaktes met grazende koeien en wilde paarden, eikenbos en kabbelende riviertjes. Bezoek het heiligdom van Madonna del Sorbo en het oude stadje Formello. Einde in La Storta waar je de trein neemt naar Rome waar je verblijft in een B&B in het centrum van de stad, op 5 min. wandelen van Piazza Navona.

Tocht van 25,5 km, 6 uur stappen. + 359 m / - 466 m. Inkortbaar in Isola Farnese (op 22,5 km): hier kan je de bus naar La Storta nemen en vervolgens de trein tot Rome.

Overnachting in een B&B.(O)

Dag 7

Rome

Tijd voor een kort bezoek aan de eeuwige stad. Al dwalend door de straten slaat het ene na het andere meesterwerk je om de oren. Loop zeker eens langs de highlights als het je eerste keer in Rome is; daal via de Palatijn af naar het Forum Romanum en het indrukwekkende Colosseum, loop langs de Spaanse trappen, de Trevi-Fontein, het Pantheon en de Piazza Navona.

Wil je graag meer ontdekken dan kan je altijd een extra nacht boeken (zie toeslagen).

Overnachting in een B&B. (O)

Dag 8

Einde na het ontbijt. (O)

Alternatieve route tot in Rome

De laatste etappe van de Via Francigena leidt tot in Rome. Dwars door urbanisatie en langs drukke wegen lopend is dit landschappelijk echter het minst interessante stuk van de route. We hebben ervoor gekozen om deze wandeling niet standaard aan te bieden maar te eindigen in La Storta. Maar ben je een echte pelgrim en wil je de reis toch liever tot in Rome uitstappen dan kan dat. Het dagschema vanaf dag 6 ziet er dan als volgt uit:

Dag 6: Campagnano di Roma - La Storta

Vandaag zet je je tocht door de beboste heuvels van het Veio natuurpark voort. De lieflijke vallei ‘Valle del Sorbo’ laat allerminst vermoeden dat de hoofdstad eigenlijk vlakbij is. Je wandelt door een zinnenprikkelend landschap van uitgestrekte vlaktes met grazende koeien en wilde paarden, eikenbos en kabbelende riviertjes. Bezoek het heiligdom van Madonna del Sorbo en het oude stadje Formello. Einde in Isola Farnese, een piepklein dorpje met slechts één hotelletje en verder helemaal geen faciliteiten.

Tocht van 22,5 km, 6,5 uur stappen. + 359 m / - 466 m.

Hotelovernachting. (O)

Dag 7: Isola Farnese - La Storta - Rome

De ware pelgrim zal misschien ook deze laatste etappe tot Rome willen volbrengen. Na een 8-tal km langs een drukke weg, wandel je door het Parco dell’Insugherata. Wat verder geniet je van een spectaculair zicht van boven op de Monte Mario met de contouren van de Sint-Pieter in de verte. Deze beroemde basiliek, met het prachtige ronde plein ervoor, is het eindpunt van je pelgrimstocht.

Tocht van 17,2 km, 4,5 uur stappen. + 44 m / - 195 m.

Een andere kortere route komt vanuit het zuiden Rome binnen over de Via Appia Antica. Tocht van 6 km, 2 uur stappen (incl. private transfer van 1 uur vanuit Isola Farnese naar het startpunt van de route - meer informatie op aanvraag).

Overnachting in een B&B. (O)

Dag 8

Einde na het ontbijt. (O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2020.

8 dagen / 7 nachten: € 585 p.p.

 


Voorschot: € 180 per deelnemer

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt 
 • bagagevervoer 
 • pelgrims paspoort
 • infopakket met zeer beknopte routebeschrijvingen
 • gratis te downloaden app met kaarten 
 • gps-tracks
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • overige maaltijden 
 • persoonlijke uitgaven en dranken
 • evt. inkomgelden
 • evt. bijkomende transfers en openbaar vervoer
 • evt. verzekering

Toeslagen

 • Eenpersoonskamer alleenreizend 8D/7N: € 215
 • Eenpersoonskamer samenreizend 8D/7N: € 188
 • Extra overnachting Rome K&O: € 81
 • Hoogseizoentoeslag Pasen: op aanvraag

Kortingen

 • Driepersoonskamer: - € 82 p.p.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 april tot/met 31 oktober 2020

Vertrek is iedere dag mogelijk van begin april tot eind oktober. Tijdens de zomermaanden af te raden omwille van de hitte. Prachtige natuur in het voor- en najaar met temperaturen rond de 20°C. Afhankelijk van je reisdatum kan het zijn dat je tijdens je tocht geconfronteerd wordt met jagers. Het jachtseizoen start ergens midden september, de einddatum varieert elk jaar.

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.

Heen- en terugreis

Met het vliegtuig

 • Als je in luchthaven Fiumicino landt, neem je de trein naar het station Roma Termini (Leonardo Express, 32 minuten).
 • Land je in luchthaven Ciampino, dan is er een shuttlebus naar Roma Termini. 
 • Vanuit Roma Termini is het 1,5 uur sporen tot Montefiascone, al dan niet met overstap in Orte of in Attigliano-Bomarzo. Het station van Montefiascone ligt op een viertal km buiten het centrum. Meestal wordt er een hotel in het centrum geboekt. Is dit niet het geval kan je de bus of een taxi nemen.

Voor de terugreis vanuit Rome centrum

 • naar luchthaven Fiumicino: neem in Rome Tiburtina of Termini de trein naar de luchthaven Fiumicino.
 • naar luchthaven Ciampino: de shuttle bussen naar Ciampino Aeroporto staan aan het station Roma Termini (Via Marsala). Ticket te koop op de bus (Terravision € 4). De bus vertrekt om het half uur. Duur rit: ongeveer 40 min zonder file. Alternatief: neem metrolijn A naar Anagnina. Aan het busstation van Anagnina brengt een lokale bus je naar de luchthaven van Ciampino (€ 3; te koop op de bus). Totale duur rit: ongeveer 50 min.

Reizen met het openbaar vervoer in Italië is goedkoop. In en rond grote steden zijn bussen en treinen over het algemeen goed op elkaar afgestemd. Dit moet je zeker weten als je de trein of bus neemt:

 • Bustickets koop je best voor het vertrek aan de automaat, in een kiosk, een tabakswinkel (‘tabacchi’, herkenbaar aan de grote ‘T’) of krantenwinkel. Als die er niet is kan je ze vaak ook op de bus aankopen (zorg dan wel dat je kleingeld bij de hand hebt). Je moet je ticket ook ontwaarden bij het opstappen.
 • Het grootste deel van de Italiaanse spoorwegen wordt beheerd door Trenitalia. Tickets koop je ter plaatse aan de automaat of het loket. In Italië zijn verschillende soorten treinen:
  • Diretto en de Interregionali = lokale treinen
  • Intercity (IC): deze verbinden de verschillende regio’s en grote steden met elkaar, ze zijn iets duurder. Je kan op voorhand een zitplaats reserveren.
  • Eurostar (ES): dit is de Italiaanse versie van de hogesnelheidstrein, hij verbindt grote steden met elkaar. Dit is de duurste trein, je moet op voorhand een zitplaats reserveren. Dat kan ter plaatse bij het loket of online.
 • Blijf je een paar dagen in een stad dan is een dag- of meerdagenkaart vaak het voordeligst, soms in combinatie met een kortingkaart voor bezienswaardigheden, ga hiervoor langs op het toerismebureau of check online voor je vertrek.
 • Afkortingen die vaak worden gebruikt in uurregelingen van treinen en bussen:

  F: Rijdt van maandag tot en met zaterdag, soms ook aangeduid met twee gekruiste hamertjes (corso solo feriari)
  H: Rijdt op zon- en feestdagen (corso solo festiva)
  G: Rijdt dagelijks (giornaliera)
  L: Rijdt van maandag tot en met vrijdag, op werkdagen dus (corso solo feriari da lunedi a venerdi)
  S: Rijdt enkel op schooldagen (scolastica)
  †: Rijdt enkel op feestdagen (festivi)

Treinen: http://www.trenitalia.com
Bussen: http://www.sitabus.it/en/


Niveau

. Wandelingen van 18 tot 32 km over goed begaanbare paden en met slechts matige hoogteverschillen. Enkele van de langste etappes kan je inkorten door gebruik te maken van het openbaar vervoer. Het ganse pad is goed gemarkeerd, daarom ontvang je voor deze reis ook geen routebeschrijvingen. Wij raden ten stelligst aan de 'app' te installeren op je smartphone (ontworpen door onze plaatselijke contactpersoon)  om alzo te navigeren aan de hand van digitale kaarten. Er zijn eveneens gps-tracks beschikbaar.

De route loopt deels over verharde wegen. Indien je voor de laatste etappe tot in Rome kiest, loop je onvermijdelijk door urbanisatie.

 


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagage

Deze wordt altijd vervoerd tot in Rome. Je draagt enkel je dagrugzakje. 

Logies

Je verblijft op basis van een standaard tweepersoonskamer met privé sanitair in eenvoudige maar goede onderkomens met het nodige comfort. Dit kan zijn in hotels, B&B’s of agriturismi.

In Rome overnacht je in een mooie B&B ondergebracht in een historisch gebouw pal in het centrum van de stad (op 10 min. wandelen van Piazza Navona).


Maaltijden

 • Ontbijt in het logies is inbegrepen.
 • Picknick: koop je best aan in een winkel/bakker
 • Het avondmaal is vrij te nemen. 
Over het algemeen ontbijten Italianen nauwelijks: een snelle cappuccino staand aan de bar: 'al banco'. Wanneer je wil zitten, betaal je een andere prijs: 'a tavola'. De koffie nuttigt men dan vaak met een zoetigheid zoals een gevulde croissant (cornetto alla crema). Een echte broodmaaltijd zoals bij ons zal je hier niet gemakkelijk vinden.


 

Huisdieren

Niet toegelaten.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.  Lees zeker ook de richtlijnen over de toegelaten inhoud van ruim- en handbagage nog eens na op de website van Brussels Airport

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief (in sommige hotels kan het zijn dat er een zwembad is, we kunnen dit echter niet garanderen)

Diversen

 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • evt. drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Geld


In Italië betaal je met euro's. In de meeste landen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden. Neem bij voorkeur meerdere kaarten mee, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.

Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…). Let op: voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Italië volstaat je identiteitskaart. Ook kinderen jonger dan 12 dienen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs mét foto, aan te vragen op het gemeentehuis.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden. 

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen. https://travellersonline.diplomatie.be/

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: