Italië - Sicilië: van Palermo tot Agrigento over de Via Francigena


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Italië - Sicilië: van Palermo tot Agrigento over de Via Francigena


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Italië - Sicilië: van Palermo tot Agrigento over de Via Francigena


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Italië - Sicilië: van Palermo tot Agrigento over de Via Francigena


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Italië - Sicilië: van Palermo tot Agrigento over de Via Francigena


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Italië
Deze ‘Magna Via Francigena’ is een pelgrimsroute dwars door het hartje van Sicilië die de twee belangrijkste havens uit het verleden, Agrigento en Palermo, met elkaar verbindt. Je wandelt voornamelijk over landelijke wegjes die over de verschillende beschavingen heen de dorpjes met elkaar verbonden. Laat de bruisende kunststeden even achter je en volg deze eenzame route door open landschappen, en stel je open voor de hartelijkheid van de Sicilianen, die zich weerspiegelt in een overheerlijke keuken. 
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 20IT5SCA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Palermo, chaotische smeltkroes van culturen
 • Agrigento met de Vallei van de Tempels
 • puur landschap met rijk verleden
 • hartelijkheid van de Sicilianen
 • traditionele Siciliaanse keuken

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1 Palermo

Aankomst in Palermo, multiculturele stad met een rijke geschiedenis. Verken de straten en pleinen, dwaal nog wat rond op de vele pleintjes en loop zeker even binnen in de waanzinnig mooie kerk Santa Maria dell’Ammiraglio. Op amper 20 minuten ‘bussen’ ligt Monreale waar je de unieke Normandisch-Byzantijnse kathedraal  met schitterende gouden mozaïeken kan bewonderen.

Overnachting. (-)

Dag 2 Corleone

's Ochtends vroeg word je naar Santa Christina Gela gebracht waar je een oude route volgt richting het heiligdom van 'Maria del Rosario di Tagliavia', een zeer belangrijke stop voor pelgrims. De legende vertelt namelijk dat hier ooit een rots werd gevonden met de afbeelding van Maria en dat het water van de bron op miraculeuze wijze de koning genas.Vanaf de heuvelrug krijg je een mooi uitzicht op het meer van Piana en het omringende landschap met traditionele boerderijen. Aankomst in Corleone, een stad die onlosmakelijk met de Siciliaanse maffia verbonden is. Ook vandaag de dag komt het plaatsje nog regelmatig in het nieuws en blijkt corruptie nog steeds diepgeworteld. We raden ten zeerste een bezoek aan het CIDMA-museum aan 

Tocht van 26,5 km, 6 à 7 uur stappen. + 872 m / - 769 m. 62 % gravel / 38 % asfalt. Je kan de tocht inkorten tot 19 km, 4,5 uur stappen. + 520 m / - 720 m. Er is dan een transfer voorzien naar Sant’Agata (niet incl.). Door te geven bij reservatie.


Overnachting. (O = ontbijt)

Dag 3 Prizzi

Met z’n honderd barokke kerken, watervallen en openhartige mensen doorbreekt Corleone het cliché. De deuren staan er wijd open voor pelgrims en wandelaars van alle pluimage die geïnteresseerd zijn in het huidige Corleone en zich niet willen verliezen in het trieste verleden van de stad. Langs de waterval ‘delle due rocche', wijngaarden en open velden trek je verder. Misschien ontmoet je wel een kaasboer die je z’n verse ricotta wil laten proeven… Vanaf het meer van Prizzi volgt een gestage klim naar Prizzi , hoog bovenop de heuveltop. 

Tocht van 20,6 km, 5 à 6 uur stappen. Hoogteverschil: + 885 m / - 466 m. 50 % gravel en 50 % asfalt.


Overnachting. (O)

Dag 4 Castronovo di Sicilia

Een groot deel van de wandeling van vandaag loopt door het vredige natuurreservaat van de Monte Carcaci (1196 m), leefgebied van talloze vogelsoorten.  Tussen de bomen, zie je nog de resten van het verlaten dorp Carcaci. Bij Kassar bereik je een belangrijke Byzantijnse archeologische site en net voor Castronovo passeer je de typische strohutten of ‘pagliai’. Vanuit Castronovo volgt een korte transfer naar het logies in Cammarata. Misschien is er nog tijd voor een verse cannolo met pistache en gekonfijte sinaasappel...

Tocht 24,5 km, 6 uur stappen. + 602 m / – 894 m. Je kan de tocht inkorten tot 19,5 km, 4,5 uur stappen. + 620 m / - 660 m. Route met 50 % gravel en 50 % asfalt. Je wandelt dan niet tot Castronovo, maar wordt een paar kilometer eerder opgehaald (niet incl.). Door te geven bij reservatie.

Overnachting (O)

Dag 5 Sutera

Geleidelijk trek je bergopwaarts, via Acquaviva Platani naar het mooie stadje Sutera in de provincie Caltanissetta. Oude vee-paden omringen de steile berghellingen rond het stadje Sutera, het laatste stuk naar deze middeleeuwse stad  moet je weer flink klimmen. Verdwaal in het doolhof van steegjes en in de Arabische wijk ‘rabato’ of bezoek het rijke etnografische museum in het voormalige Karmelietenklooster. Sutera is in Sicilië een symbool geworden voor integratie. Dit stadje dat sterk dreigde te vergrijzen, verwelkomt nu bootvluchtelingen die nieuwe economische perspectieven bieden en ervoor zorgen dat jonge mensen niet langer naar de grote steden vluchten. 

Tocht van 22 km, 6 uur stappen. + 816 m / - 916 m. 33% gravel / 67 % asfalt doch zeer mooie weg die vanwege beschadigingen haast niet gebruikt wordt door automobilisten.

Overnachting. (O)

Dag 6 Racalmuto

Vanaf Sutera daal je af tot de vallei van de rivier Platani die je aan de andere zijde weer uit klimt richting Milena en het oude Milocca. Vandaag passeer je opvallend meer stadjes en dorpjes, ze verwelkomen de vele  pelgrims op doortocht hier in de vruchtbare heuvels nabij Agrigento. Vannacht verblijf je in Racalmuto, geboorteplaats van de bekende Siciliaanse schrijver en politicus Leonardo Sciascia.

Tocht van 27 km (winterroute), 6 à 7 uur stappen of 23,5 km (zomerroute), 5 à 6 uur stappen.  + 896 m / - 1096 m. 50 % gravel / 50 % asfalt.

Overnachting. (O)

Dag 7 Agrigento

Richting de Siciliaanse zuidkust wandel je door een oogstrelend landschap van glooiende heuvels en plattelandsdorpjes en -stadjes. Plaatsen als Grotte en Comitini zijn vredige stadjes waar het leven rustig z’n gangetje gaat. Hoog op de heuveltop bij Comitini kijk je uit over een gebied met niet minder dan 24 steden en dorpjes waarvan je einddoel Aragona, de grootste stad in de regio is.

Na de wandeling neem je de trein (niet incl., 15') naar Agrigento waar je nog de tijd hebt voor een bezoek aan deze fascinerende stad of aan de Vallei van de Tempels, een belangrijke archeologische site met zeven oude Griekse tempels.

Tocht van 11,5 km, 3 uur stappen. + 225 m / - 332 m. 90 % asfalt.

Overnachting. (O)

Dag 8 Einde

Einde van het wandelprogramma na het ontbijt. (O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2020.

8 dagen / 7 nachten: € 790 p.p.


Voorschot: € 250 per deelnemer

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt 
 • informatiepakket met routebeschrijvingen 
 • bagagevervoer
 • transfers zoals vermeld in het dagschema:
  • Palermo -Santa Christina Gela 
  • Castronovo - Cammarata
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • luchthaventransfers van en naar Palermo (deze kunnen worden bijgeboekt - zie toeslagen)
 • transfer Aragona - Agrigento
 • overige maaltijden 
 • evt. verblijftaksen
 • persoonlijke uitgaven en dranken
 • evt. inkomgelden
 • evt. bijkomende transfers indien je een wandeling wenst in te korten
 • evt. verzekering

Toeslagen

 • eenpersoonskamer samenreizend: € 165
 • eenpersoonskamer alleenreizend: € 545
 • hoogseizoentoeslag: € 17 (26/03-31/05 en 01/10-31/10) ; € 25 (01/09-30/09)
 • transfer luchthaven-logies Palermo: € 84 (1-4p.); € 98 (5-8p.)
 • transfer retour Agrigento-Palermo: € 280 (1-4p.); € 310 (5-8p.)
 • extra nacht Palermo KO: € 50

 


Kortingen

 • driepersoonskamer:  € 150 p.p.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 maart tot/met 31 mei 2020
van 1 september tot/met 30 november 2020

Dagelijks vertrek mogelijk van begin maart tot einde mei en vanaf september tot eind november. De zomermaanden raden wij ten stelligst af omwille van de hitte en het feit dat de wandelingen grotendeels door onbeschut landschap lopen.


Heen- en terugreis

Vliegtuig

Vlucht tot Palermo. Verder met de bus of taxi  tot het centrum. De luchthaven van Palermo Punta Raisi ligt op ongeveer drie kwartier rijden van het centrum. Er zijn vijf bussen per dag: twee ’s ochtends, twee in de namiddag en één rond 20 uur ’s avonds. Op zaterdag en zondag zijn er slechts drie of vier vertrekken. Een taxi naar het centrum kost ongeveer € 35 à 45.

Op het einde van de reis kan je met de trein van Agrigento terug naar Palermo reizen, een rit van twee uur. Er zijn een achttal vertrekken per dag. Van bij het treinstation neem je weer de bus of de trein naar de luchthaven. Transfers van en naar de luchthaven van Palermo kunnen ook op voorhand geboekt worden, zie toeslagen.

Reizen met het openbaar vervoer in Italië is goedkoop. In en rond grote steden zijn bussen en treinen over het algemeen goed op elkaar afgestemd. Dit moet je zeker weten als je de trein of bus neemt:

 • Bustickets koop je best voor het vertrek aan de automaat, in een kiosk, een tabakswinkel (‘tabacchi’, herkenbaar aan de grote ‘T’) of krantenwinkel. Als die er niet is kan je ze vaak ook op de bus aankopen (zorg dan wel dat je kleingeld bij de hand hebt). Je moet je ticket ook ontwaarden bij het opstappen. Doe je dit niet kunnen er hoge boetes volgen.
 • Het grootste deel van de Italiaanse spoorwegen wordt beheerd door Trenitalia. Tickets koop je ter plaatse aan de automaat of het loket. Ook treintickets moet je ontwaarden. In Italië zijn verschillende soorten treinen:
  • Diretto en de Interregionali = lokale treinen
  • Intercity (IC): deze verbinden de verschillende regio’s en grote steden met elkaar, ze zijn iets duurder. Je kan op voorhand een zitplaats reserveren.
  • Eurostar (ES): dit is de Italiaanse versie van de hogesnelheidstrein, hij verbindt grote steden met elkaar. Dit is de duurste trein, je moet op voorhand een zitplaats reserveren. Dat kan ter plaatse bij het loket of online.
 • Blijf je een paar dagen in een stad dan is een dag- of meerdagenkaart vaak het voordeligst, soms in combinatie met een kortingkaart voor bezienswaardigheden, ga hiervoor langs op het toerismebureau of check online voor je vertrek.
 • Afkortingen die vaak worden gebruikt in uurregelingen van treinen en bussen:

  F: Rijdt van maandag tot en met zaterdag, soms ook aangeduid met twee gekruiste hamertjes (corso solo feriari)
  H: Rijdt op zon- en feestdagen (corso solo festiva)
  G: Rijdt dagelijks (giornaliera)
  L: Rijdt van maandag tot en met vrijdag, op werkdagen dus (corso solo feriari da lunedi a venerdi)
  S: Rijdt enkel op schooldagen (scolastica)
  †: Rijdt enkel op feestdagen (festivi)

Treinen: http://www.trenitalia.com
Bussen: http://www.sitabus.it/en/ en voor de luchthavenbus in Palermo: https://autoservizisalemi.it/


Niveau

. Wandelingen van 11,5 km tot 26,5 km. Gemiddeld wandel je 5 à 6 uur per dag. De twee langste etappes kan je eventueel met een 5-tal kilometer inkorten door een transfer (niet incl.). Elke dag zijn er best wel wat hoogteverschillen te overbruggen, tot 896 m stijgen en 1096 m dalen. Rustige asfaltweggetjes wisselen af met gravelpaden (ongeveer 50/50), er is weinig of nooit schaduw. Je wandelt door open landschap. Een aantal keer moet je te voet een rivierbedding oversteken. Meestal is dit goed te doen maar in periodes van meer regenval wordt er - indien mogelijk - een alternatieve route voorgesteld.

Je kan een app downloaden op je smartphone en navigeren aan de hand van digitale kaarten. Er zijn eveneens gps-tracks beschikbaar. De wandelbeschrijvingen zijn beknopt en zeer duidelijk, Engelstalig EN grafisch weergegeven a.d.h.v. situatieschetsjes.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagage

Wordt vervoerd door de logiesplaatsen of door een lokale taxi-maatschappij. Je draagt tijdens de wandelingen enkel je dagrugzakje. Tijdens de verplaatsingen met het openbaar vervoer neem je zelf je bagage met je mee.

Logies

Overnachting in ***-hotels in de grotere steden. Elders verblijf je in kleine, vriendelijke en typische agriturismi en b&b’s. In alle accommodaties is er privaat sanitair. Tijdens het drukke seizoen kan het zijn dat de begin-en eindpunten van de route lichtjes afwijken van het standaard programma.


Maaltijden

De Siciliaanse keuken staat bekend om zijn variatie. Hoewel het merendeel van de gerechten eenvoudig is, een weerspiegeling van het landelijke karakter van de keuken, is het aantal gebruikte ingrediënten, smaken en bereidingswijzen opvallend divers. Dit wordt wel verklaard uit de verschillende overheersers die het eiland in de loop van de tijd kende. Allemaal brachten ze hun eigen gerechten en ingrediënten mee. De Siciliaanse keuken is een typisch Zuid-Italiaanse keuken, maar dan gemengd met een vleugje Grieks, een vleugje Spaans en een vleugje Arabisch.

Over het algemeen ontbijten Italianen nauwelijks: een snelle cappuccino staand aan de bar: 'al banco'. Wanneer je wil zitten, betaal je een andere prijs: 'a tavola'. De koffie nuttigt men dan vaak met een zoetigheid zoals een gevulde croissant (cornetto alla crema). Een echte broodmaaltijd zoals bij ons zal je hier niet gemakkelijk vinden.

Een volledige maaltijd bestaat uit enkele aperitiefhapjes (antipasti) met een lekker aperitief (vb. Aperol Spritz), een voorgerecht (primo piatto: vaak een bord pasta) en het hoofdgerecht (secondo piatto: een stuk vlees of vis, vaak gecombineerd met een bijgerecht (contorno) zoals groenten. Wil je ook een aardappelgerecht, zal je dit er specifiek moeten bijvragen). Als dessert (dolci) krijg je vaak fruit, ijs of gebak. Hierna volgt nog een espresso (na 11u ’s morgens is het immers not done om nog een cappuccino te bestellen), vaak vergezeld van een digestivo (amaro) of een lokale cognac (grappa).

Natuurlijk eten niet alle Italianen twee keer per dag zo uitgebreid! In de praktijk bestaat de lunch (pranzo) vaak enkel uit de primo piatto, die men redelijk laat nuttigt (tussen 13u en 15u), en bestaat het avondmaal (cena) vaak uit de secondo piatto alleen. Ook dineren doe je niet al te vroeg, nl. vanaf 20u. Ga je op restaurant, heb je natuurlijk wel de keuze om zowel een primo als secondo piatto te nuttigen en af te sluiten met een lekker dessertje. Buon appetito!
 

Klimaat

Sicilië kent een Middellands Zeeklimaat. De zomers zijn warm met af en toe een wind vanuit de Sahara, de Sirocco, die de temperatuur flink kan doen stijgen en de lucht stofferig maakt. Temperaturen tot maar liefst 35 à 40°C zijn dan zeer goed mogelijk. Het voor- en najaar zijn het best geschikt om te wandelen. 

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.  Lees zeker ook de richtlijnen over de toegelaten inhoud van ruim- en handbagage nog eens na op de website van Brussels Airport

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. zwemgerief

Diversen

 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • evt. drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Geld


In Italië betaal je met euro's. In de meeste landen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden. Neem bij voorkeur meerdere kaarten mee, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.

Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…). Let op: voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Italië volstaat je identiteitskaart. Ook kinderen jonger dan 12 dienen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs mét foto, aan te vragen op het gemeentehuis.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden. 

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen. https://travellersonline.diplomatie.be/

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).


Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende tips:

Literatuurtip: Ine Roox: ‘De schaduwkant van een zonovergoten land’

Italië: het is geen buurland en toch voelt het vaak precies zo aan. Maar hoe goed kennen wij dat land en zijn volk? Italianen zouden passioneel en gedreven zijn, maar ook luidruchtig, oppervlakkig en chaotisch. We verwijten Italianen dat in hun land de georganiseerde misdaad al generaties lang wonderwel gedijt. Tegelijk slikken we gretig het 'romantische beeld' dat tv-series en de filmindustrie ons van de maffia voorschotelen. Zou onze kennis van Italië en van Italianen, bijna zeventig jaar nadat zij massaal naar onze contreien emigreerden, inmiddels niet wat verder mogen reiken?

In Italië. De schaduwkant van een zonovergoten land reist Ine Roox door dat andere Italië en verwerpt zij niet zozeer alle clichés, maar belicht ze van een andere kant of schenkt ze diepgang. Aan de hand van vijftien verhalen - over onder meer politiek, religie, gastronomie, emigratie en cultuur - schetst Ine Roox op meeslepende wijze een genuanceerd en rijkgeschakeerd beeld van een land dat het verdient om beter gekend te worden.


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: