Italië - Puglia: het schiereiland Salento


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Italië - Puglia: het schiereiland Salento


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Italië - Puglia: het schiereiland Salento


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Italië - Puglia: het schiereiland Salento


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Italië - Puglia: het schiereiland Salento


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Italië
Salento is het vlakke schiereiland in het zuidelijke deel van Puglia (Apulië) in de hak van de Italiaanse laars. Deze reis start in de weelderige barokstad Lecce om daarna langs de spectaculaire Adriatische kust af te dalen tot in het meest zuidelijke puntje van Italië. De tochten zijn niet erg lang, er is zeker tijd om de vele kunstzinnige plaatsjes te ontdekken, om te genieten van een zwempauze of om je even neer te zetten in de schaduw van een oude olijfboom. Il Mezzogiorno op z'n mooist!
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 20IT5PGA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • prachtige barokstad Lecce
 • rijk verleden
 • pareltjes van stranden
 • uitgestrekte olijfgaarden 
 • heerlijke keuken

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Lecce

Welkom in Lecce, hoofdstad van Puglia, van de provincie Salento en bovenal hoofdstad van de barok in Italië! Haar unieke ligging, op slechts een tiental kilometer van twee kusten, omgeven door wijn- en olijfgaarden lokte in het verleden vele kunstenaars en schrijvers. Zorg dat je er wat tijd kan spenderen of boek er een extra nachtje. Niet alleen een hele resem prachtige barokmonumenten maar bovenal de heerlijke zuiderse sfeer zal je weten te bekoren.

Overnachting. 

Dag 2

Lecce – Otranto

De eigenlijke wandelreis start meer zuidelijk, bij de botanische tuin van la Cutura (inkom incl.).  Je wordt naar een met mythen en legenden beladen regio gebracht rond het plaatsje Giurdignano. Je wandelt er door een landschap van megalieten, talrijke overblijfselen uit de prehistorie ‘Massi della Vecchia’ genoemd. Slechts enkele kilometer verder bij de oostkust ligt het plaatsje Otranto met de witte vuurtoren. Otranto is klein maar het religieus erfgoed is indrukwekkend. Loop zeker even binnen in de mooie Byzantijnse basiliek van San Pietro en sla zeker de kathedraal van Santa Maria Annunziata niet over. Deze laatste herbergt de beenderen van 800 van de naar schatting 17.000 mensen die hier tijdens de Turkse belegering in de 15de eeuw werden omgebracht.

Tocht van 13 km, 3,5 uur. + 20 m / - 100 m.

Overnachting (O)

O = ontbijt

 

Dag 3

Otranto – Uggiano La Chiesa

Je laat Otranto achter je en trekt door een uniek kleurrijk decor rond het Laghetto di Bauxite. Dit meertje is  ontstaan bij een steengroeve waar tot halverwege de jaren 1970 het mineraal bauxiet werd gedolven. Ook de ruïnes van de oude abdij van San Nicola di Casole en de vuurtoren van Palascìa, het meest oostelijke puntje van Italië op Capo d’Otranto, liggen op je pad. Als de noorderwind waait en de hemel opklaart zie je van hieruit Albanië’s hoogste toppen.

Tocht van 14 km, 3,5 uur stappen. + 60 m / - 30 m.

Overnachting. (O)

Dag 4

Uggiano La Chiesa – Santa Cesarea Terme

Ten zuiden van de kaap van Otranto begint een bizarre steile kustlijn met vele grotten en baaitjes. Het badstadje Porto Badisco ligt aan een fjordachtige inham waar je kan zwemmen en snorkelen. Hier vind je ook de neolithische ‘Grotta dei Cervi’. In deze ‘grot van de herten’ werden markante muurschilderingen van herten ontdekt, de grot is helaas niet opengesteld voor het publiek. Heuvelopwaarts volg je een tijdje de Via Appia Sallentina, het stenen pad dat reeds in de oudheid werd gebruikt door reizigers en soldaten. Einde in Santa Cecarea Terme, een belangrijke thermale badplaats.

Tocht van 12 km, 3 uur stappen. + 100 m / - 80 m.

Overnachting (O)

Dag 5

Santa Cesarea Terme – Castro

Een vleugje oriëntaals exotisme vind je bij het kleurrijke Moorse paleis ‘Villa Sticchi’ in Santa Cesarea Terme.  Door de heuvels gaat het verder naar Castro Alta, een prachtige plek met een eigen pleintje, wat bars en een voormalige kathedraal waar tussen de 6de en de 9de eeuw een bisschop zetelde. Van bij de tempel gewijd aan de godin Athena daal je af naar de populaire badplaats Castro.

Tocht van 8 km, 2,5 uur. + 90 m / - 90 m.

Overnachting. (O)

Dag 6

Castro – Tricase

Met de geur van de zilte zee en wilde kruiden in de neus daal je af naar de idyllische baai van Acquaviva waar het mooie strand uitnodigt tot een verfrissende zwempauze. Langzaam stijgend bereik je Andrano, een mooi dorpje met het goed bewaarde kasteel Spinola-Caracciolo. Dwars door de olijfgaarden bereik je Tricase met prachtig strand en smalle zandbaaitjes.

Tocht van 15 km, 4 uur stappen. + 110 m / - 30 m.

Overnachting. (O)

Dag 7

Tricase – Santa Maria di Leuca

Transfer tot bij de mooie haven van Marina di Novaglie. Hier volg je het ‘Sentiero Cipolliane’ tot Ciolo, een spectaculair kustpad dat door de lokale boeren werd gebruikt voor de aanvoer van handelswaren waaronder ook uien oftewel ‘cipolli’. Door olijfgaarden en mediterraan maquis wandel je naar het plaatsje Gagliano del Capo. Over de ‘Via Francigena del Sud’ bereik je tenslotte het heiligdom van Santa Maria di Leuca, het zuidelijkste puntje van Puglia. Deze pelgrimskerk is veel bezocht, er wordt dan ook beweerd dat enkel echte pelgrims worden toegelaten tot het ‘finibus terrae’ of het eeuwige paradijs…Volgens ons een toepasselijke benaming voor dit prachtig stukje Italië. Vandaag is er nog tijd voor een boottochtje (incl.) en wat strandplezier.

Tocht van 11 km, 3 uur stappen, + 150 m / - 40 m.

Overnachting. (O)

Dag 8 Einde

Einde na het ontbijt. (O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2020.

8 dagen / 7 nachten: € 645 p.p.


Voorschot: € 195 per deelnemer

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt 
 • inkom voor de botanische tuin
 • private transfers op de eerste en laatste wandeldag (zie dagschema)
 • boottocht (ca. 1,5 uur) de voorlaatste dag 
 • informatiepakket met routebeschrijvingen en kaarten
 • gps-tracks
 • bagagevervoer
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • overige maaltijden
 • verblijftaks ca. € 2 / nacht p.p.
 • persoonlijke uitgaven en dranken
 • evt. andere inkomgelden
 • evt. verzekering

Toeslagen

 • Hoogseizoentoeslag 31/3-31/10: € 105
 • superior hotels: € 270
 • Eenpersoonskamer alleenreizend 8D/7N: € 335 (standaard); € 470 (superior)
 • Eenpersoonskamer samenreizend 8D/7N: € 197 (standaard); € 335 (superior)
 • Transfer Brindisi luchthaven – Lecce: € 47 p.p.
 • Transfer Bari luchthaven – Lecce: 93 p.p.
 • Transfer Sta Maria di Leuca – Brindisi luchthaven.: € 83 p.p.
 • Transfer Sta Maria di Leuca – Bari luchthaven: € 119 p.p.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 maart tot/met 17 juli 2020
van 1 september tot/met 15 november 2020

Dagelijks vertrek mogelijk van 1/3 tot 15/11. Niet mogelijk van 17/7 tot 31/8, de zomer is te heet om te wandelen en bovendien is er weinig schaduw tijdens de wandelingen. Je wandelt door een open landschap. 

Puglia heeft een mediterraan klimaat met hete en droge zomers van gemiddeld 30°C. Deze hoge temperaturen maken de zomer niet geschikt om te wandelen, bovendien wandel je door een open landschap met heel weinig schaduw. De winters zijn mild en er valt vrij weinig neerslag. Vanaf het vroege voorjaar tot diep in het najaar is Puglia een aangename wandelbestemming.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com

Heen- en terugreis

Met het vliegtuig + openbaar vervoer

 • Tot Brindisi (40 km tot Lecce). Op de luchthaven van Brindisi kan je de bus nemen naar Lecce (bus 793, iedere 3 uur). Of je neemt de bus naar het centrum (elke 30’, rit van 11’) waar je de trein neemt naar Lecce (ieder uur, 24’).
 • Vanuit Bari (160 km) reis je per trein in 2 uur tot Lecce (vertrek ieder uur). De trein vertrekt op de luchthaven zelf (mogelijks met overstap).
 • Voor de terugreis neem je in Leuca best een taxi (10 à 15’, € 15) tot in Gagliano del Capo. Hier neem je de trein tot Lecce (rit van 1u40’, € 6,30, met overstap in Zollino of Nardo) en van daaruit terug de trein tot Brindisi of Bari.
 • De transfers van Brindisi of Bari naar Lecce en op het einde van de reis van Leuca terug naar de luchthaven kunnen op voorhand voor je geregeld worden (zie toeslagen).
 • Hou rekening met minder frekwente trein- en busverbindingen op zon- en feestdagen.

Reizen met het openbaar vervoer in Italië is goedkoop. In en rond grote steden zijn bussen en treinen over het algemeen goed op elkaar afgestemd. Dit moet je zeker weten als je de trein of bus neemt:

 • Bustickets koop je best voor het vertrek aan de automaat, in een kiosk, een tabakswinkel (‘tabacchi’, herkenbaar aan de grote ‘T’) of krantenwinkel. Als die er niet is kan je ze vaak ook op de bus aankopen (zorg dan wel dat je kleingeld bij de hand hebt). Je moet je ticket ook ontwaarden bij het opstappen. Doe je dit niet kunnen er hoge boetes volgen.
 • Het grootste deel van de Italiaanse spoorwegen wordt beheerd door Trenitalia. Tickets koop je ter plaatse aan de automaat of het loket. Ook treintickets moet je ontwaarden. In Italië zijn verschillende soorten treinen:
  • Diretto en de Interregionali = lokale treinen
  • Intercity (IC): deze verbinden de verschillende regio’s en grote steden met elkaar, ze zijn iets duurder. Je kan op voorhand een zitplaats reserveren.
  • Eurostar (ES): dit is de Italiaanse versie van de hogesnelheidstrein, hij verbindt grote steden met elkaar. Dit is de duurste trein, je moet op voorhand een zitplaats reserveren. Dat kan ter plaatse bij het loket of online.
 • Blijf je een paar dagen in een stad dan is een dag- of meerdagenkaart vaak het voordeligst, soms in combinatie met een kortingkaart voor bezienswaardigheden, ga hiervoor langs op het toerismebureau of check online voor je vertrek.
 • Afkortingen die vaak worden gebruikt in uurregelingen van treinen en bussen:

  F: Rijdt van maandag tot en met zaterdag, soms ook aangeduid met twee gekruiste hamertjes (corso solo feriari)
  H: Rijdt op zon- en feestdagen (corso solo festiva)
  G: Rijdt dagelijks (giornaliera)
  L: Rijdt van maandag tot en met vrijdag, op werkdagen dus (corso solo feriari da lunedi a venerdi)
  S: Rijdt enkel op schooldagen (scolastica)
  †: Rijdt enkel op feestdagen (festivi)

Treinen: http://www.trenitalia.com
Bussen: http://www.sitabus.it/en/

 

* Je kan naar keuze zelf je vlucht boeken, of dit via Anders Reizen doen.  In het laatste geval maakt de vlucht deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:
- bijstand in geval van problemen met de vlucht;
- terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Vervoer tijdens de reis

Tijdens de reis zijn er twee private transfers inclusief. 

 • dag 2 's ochtends naar het startpunt van de wandeling bij de botanische tuin  
 • dag 7 's ochtends voor de wandeling tot Marina di Novaglie

Niveau

. Wandelingen van 8 tot max. 15 km, 2,5 tot 4 uur stappen per dag en met nagenoeg geen hoogteverschillen. De paden volgen meestal onverharde landbouwwegjes en af en toe (indien het niet anders kan) een asfaltweg.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagage

Wordt vervoerd van het ene logies naar het andere. Max. 20 kg p.p. Je draagt tijdens de wandelingen enkel je dagrugzakje.


Logies

Bij reservatie heb je de keuze tussen twee comfort-categorieën

 • standaard: eenvoudige B&B’s en ***-hotels
 • superior: charme B&B’s en 4 ****-hotels 

Je verblijft overal in een standaard tweepersoonskamers met eigen sanitair.


Maaltijden


In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Ontbijt is inbegrepen.
 • Lunch is niet inbegrepen. Je kan 's ochtends een zelf je aankopen doen voor de lunch maar vaak kom je onderweg ook eetgelegenheden tegen. Dit staat steeds vermeld in je wandelbeschrijvingen.
 • Avondmaal is niet inbegrepen. Er zijn voldoende eetgelegenheden in de stadjes of dorpjes waar je overnacht en vaak is er ook mogelijkheid om te eten in het logies.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als Anders Reizen-deelnemer korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.
 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.  Lees zeker ook de richtlijnen over de toegelaten inhoud van ruim- en handbagage nog eens na op de website van Brussels Airport

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. zwemgerief

Diversen

 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • evt. drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Geld


In Italië betaal je met euro's. In de meeste landen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden. Neem bij voorkeur meerdere kaarten mee, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.

Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…). Let op: voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Italië volstaat je identiteitskaart. Ook kinderen jonger dan 12 dienen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs mét foto, aan te vragen op het gemeentehuis.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden. 

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen. https://travellersonline.diplomatie.be/

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: