Groot-Brittannië - The Rob Roy Way


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Groot-Brittannië - The Rob Roy Way


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Groot-Brittannië - The Rob Roy Way


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Groot-Brittannië - The Rob Roy Way


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Groot-Brittannië - The Rob Roy Way


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Groot-Brittannië
Zoals de naam doet vermoeden, leidt dit langeafstandpad je in de voetsporen van ‘outlaw’ en volksheld Rob Roy MacGregor, zo’n beetje de Schotse tegenhanger van Robin Hood. De tocht start in Drymen in de Lowlands, is 127 km lang en doordrenkt van clangeschiedenis. Langs enkele indrukwekkende meren wandel je noordwaarts de Highlands binnen, van het ene naar het andere pittoreske dorp. Deze officiële en bewegwijzerde route eindigt in het bruisende toeristische stadje Pitlochry. Zeer geschikt voor nieuwkomers in Schotland maar ook voor wie bv. de West Highland Way al gelopen heeft. Schotland – met zijn mengeling van prachtige landschappen, zin voor drama, supervriendelijke mensen en gezellige overnachtingsplaatsen – blijft een heerlijke wandelbestemming.
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 20GB5RRA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
tot

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • In de voetsporen van de legendarische Schotse volksheld Rob Roy MacGregor
 • Wandelen door het Trossachs National Park en de Southern Highlands
 • Beperkte hoogteverschillen, aangezien je vaak langs meren (Lochs) en door dalen (Glens) wandelt
 • Combinatie van prachtige natuurgebieden en historische plekken (Romeinse forten, prehistorische nederzettingen, eeuwenoude crannogs (huizen op meren), ...)
 • Zeer degelijk bewegwijzerd lange afstandspad
 • Goed alternatief voor de meer toeristische West Highland Way

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1 Aankomst Drymen

Aankomst en overnachting in Drymen.

Dag 2 Drymen-Aberfoyle

Vanaf Drymen Square kan je ervoor kiezen om gedurende enkele km de West Highland Way te volgen alvorens de Rob Roy Way te vervoegen. Je wandeling voert je vervolgens door het prachtige bos van Loch Ard en langs het interessante Loch Katrine, aan wier oevers Rob Roy geboren werd en, voor de kenners, het meer dat Sir Walter Scott inspireerde voor zijn beroemde gedicht ‘The Lady of the Lake’.

16 km

Overnachting in Aberfoyle

Dag 3 Aberfoyle-Strathyre

Je wandelt vanuit Aberfoyle de hoogte in en bereikt al snel een uitgestrekt heide- en veengebied. Het pad meandert verder over de Menteith Hills tot je Lochan Allt a'Chip Dhuibh bereikt, een meertje dat even fotogeniek als onuitspreekbaar is. Een stukje bos volgt op de afdaling naar het dorp Callander, ook wel de “Gateway to the Highlands" genoemd. Je wandelt langs een in onbruik geraakte spoorlijn (nu Cycle Route 7) door een bebost gebied tot in Strathyre, met aan het eind van de tocht nog een prachtig uitzicht op Loch Lubnaig.

30 km

Overnachting in Strathyre

Dag 4 Strathyre-Killin

Bij het verlaten van Strathyre komen we al gauw in een bos terecht. Op en weer af gaat het tot aan het bekende Kingshouse Hotel (en hier kruisen we even de West Highland Way), waar een pauze in de Rob Roy bar tot de mogelijkheden behoort! Je vervoegt opnieuw Cycle Route 7 en dan begint het pad te klimmen tot een punt met een wondermooi uitzicht op Lochearnhead beneden. Vervolgens steek je het verlaten viaduct van Glen Ogle over en via het kleine meer Lochan Lairig Cheile en de spectaculaire watervallen van Dochart bereik je Killin.

19 km
Overnachting in Killin

Dag 5 Killin-Ardtalnaig

Een lange, gestage klim brengt je tot aan een hoge mast alvorens af te dalen naar Ardeonaig om vanaf daar de weg naar Ardtalnaig te volgen. Je wandelt grotendeels door eenzaam en verlaten hoogveengebied aan de zuidkant van en vaak met zicht op Loch Tay. 

19 km

Aangezien er geen logiesmogelijkheden zijn in Ardtalnaig, is er een transfer naar Killin voorzien voor een tweede overnachting daar. 

Dag 6 Ardtalnaig-Aberfeldy

Transfer terug naar Ardtalnaig. Je wandelt een klein eind over een verharde weg tot je een pad omhoog neemt dat je naar de waterval van Acharn brengt. Vanaf hier wordt het pad de ‘Queens’ Drive’ genoemd, omdat koningin Victoria bijzonder gecharmeerd was door de schoonheid van het landschap. De rest van het traject bestaat voornamelijk uit bos, waarvan het laatste deel zijn naam dankt aan “The Birks of Aberfeldie”, een werk van de Schotse dichter des vaderlands Robert Burns uit de 18de eeuw.

24 km

Overnachting in Aberfeldy

Dag 7 Aberfeldy-Pitlochry

Je begint de laatste wandeldag met een ‘gentle stroll’ langs de rivier de Tay tot in het aangename dorpje Grandtully. Een gestage klim brengt je in een heidegebied, gevolgd door een afdaling door een bosrijk traject tot in het stadje Pitlochry. Hier valt een en ander te beleven, niet in het minst een bezoek aan de kleine whisky-distilleerderij Blair Athol.

18 km

Overnachting in Pitlochry

Dag 8 Einde

Eind van het programma na het ontbijt.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2020:

8 dagen / 7 nachten: € 725 p.p.

8 dagen / 7 nachten: € 695 p.p. (vanaf 4 personen)


Voorschot: € 217,5 per deelnemer

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt
 • bagagevervoer
 • transfers op dag 5 en 6 tussen Killin en Ardtalnaig
 • infopakket met vlot leesbare Engelstalige wandelgids ‘Rucksack Reader’ met kaarten
 • een originele wandelkaart 
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen -en terugreis 
 • middag en avondmaal 
 • persoonlijke uitgaven en dranken
 • evt. inkomgelden
 • evt. extra transfers
 • evt. reisverzekering

Toeslagen

 • Eenpersoonskamer samenreizend 8 dagen / 7 nachten: € 305
 • Eenpersoonskamer alleenreizend 8 dagen / 7 nachten: € 355

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 april tot/met 30 september 2020

Voor vertrekken in mei en juni raden wij aan om vroeg te boeken.

Heen- en terugreis

Met het vliegtuig

 Vlucht (vanuit Brussel met overstap) naar Glasgow en verder per bus en/of trein (ca. 2 u.) naar Drymen. Voor de terugkeer kan je vanuit Pitlochry met trein en/of bus terug naar Glasgow Airport (2,5 à 3 u.).

Je kan ook (rechtstreeks vanuit Brussel of Charleroi) naar Edinburgh vliegen en verder per bus en/of trein (ca. 3 u.) naar Drymen.Voor de terugkeer kan je vanuit Pitlochry met trein en/of bus terug naar Edinburgh Airport (ca. 2,5 u.). 

Indien je zelf vluchten boekt, dien je dus rekening te houden met voldoende reistijd vanaf en naar de luchthaven.

Nuttige websites
First Bus
Scotrail
Citylink

Het treinverkeer in het Verenigd Koninkrijk is geprivatiseerd. Enkele tips:

 • De website van National Rail geeft je een overzicht van alle beschikbare tarieven op de door jou gekozen datum en uur en rekent enkel het treinticket aan, dus geen boekingskosten e.d. 
 • Reservaties voor de trein op het vasteland zijn niet nodig, maar soms levert de aankoop van een treinticket op voorhand via de website wel een goedkoper tarief op dan aan het loket.
 • Indien mogelijk koop je best meteen een retour-kaartje = goedkoper dan twee one-way tickets.
 • 'Super off peak‘ tickets zijn het goedkoopst maar bieden geen flexibiliteit. (Indien je echter een ticket koopt voor een reis met overstap en je mist je overstap omwille van vertraging, mag je wel kostenloos de volgende trein nemen.)
 • Reizen tijdens de spitsuren (vóór 10 u. en tussen 15 en 17 u.) van maandag tot vrijdag is duurder dan daarbuiten.
 • Er rijden minder treinen op zon- en feestdagen.

Met de ferry en de wagen

Zeebrugge - Hull (19 uur - nachtferry) en verder met de wagen tot Drymen (5 uur). Wie niet graag op de boot slaapt en wat meer tijd heeft, kan ook de ferry Calais-Dover (1,5 u.) nemen en via Engeland naar Schotland rijden met een halte onderweg (bv. Leeds of het mooie York). Voor het parkeren zijn er 2 mogelijkheden: je parkeert aan het begin of aan het einde van de tocht en reist met de lange-afstandsbus naar het andere eind. Soms kan je parkeren bij de B&B, soms moet het op een publieke parking (afhankelijk van waar precies je logeert; de details krijg je in je infopakket).


Niveau

Dit is een wandelreis van niveau , met wandelingen van gemiddeld 19 km per dag. Opgelet: de tweede wandeldag is  omwille van de afstand (30 km). Goed gemarkeerd pad, regelmatig over (half) verharde paden. Beperkte hoogteverschillen (tot max. 500 m per dag), aangezien je vaak langs meren (Lochs) en door dalen (Glens) wandelt.

Klik hier voor meer uitleg over de zwaarte van de reizen.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagage

De bagage wordt vervoerd. Jij draagt enkel je dagrugzak tijdens de wandelingen.


Logies

Je logeert in B&B’s, soms in guesthouses of hotels.

Je houdt er best rekening mee dat in de meeste logiesplaatsen de ruimte eerder beperkt is. Dat heeft te maken met de eigenheid van de accommodatie op het Britse platteland. Wanneer je de grote (en dure) hotels wil vermijden, kom je automatisch terecht in een categorie van B&B’s, guesthouses of kleine hotels die, behalve betaalbaar, ook een familiaal karakter hebben en vaak gevestigd zijn in 'gewone' huizen. Op comfort wordt niet ingeboet (goeie bedden, voldoende handdoeken, zeepjes & shampoo à volonté), maar qua ruimte is het vaak een maatje kleiner. 


Maaltijden

 • Stevig ontbijt in het logies.
 • Lunchpakketten kan je bestellen in het logies en/of aankopen in een plaatselijke winkel voor vertrek. 
 • Vrij avondmaal in het logies of een restaurant/pub in de buurt. Je krijgt tips in het infopakket.
Het ontbijt is inbegrepen in de prijs. Middag- en avondmaal zijn niet inbegrepen in de prijs en moet je dus ter plaatse betalen. 

Klimaat

Het Britse klimaat heeft de faam grillig en veranderlijk te zijn. Net zoals bij ons, is het “geklaag” over het weer een favoriet gespreksonderwerp. Het credo is: check de weersvoorspellingen en voorzie kledij voor zowel warm & zonnig als fris & regenachtig weer. Want: “there is no such thing as bad weather, only unsuitable clothing”.

De statistisch droogste maanden zijn april, mei, juni en september. Mei is, alweer volgens de statistieken, het zonnigst. De temperaturen zijn vergelijkbaar met die van België, hoewel het op hoogte gevoelig kouder kan zijn, vooral bij wind en regen. Doorgaans daalt de temperatuur met 1° per 150 m stijging. Het weer kan er snel omslaan: zowel van goed naar mistig en regenachtig, als omgekeerd. De vaak snel opkomende mist kan hinderlijk zijn, en het wandelen bemoeilijken.

Verdere informatie over het regionale klimaat kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

Bagage

 • Voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • Voor de wandelingen: comfortabel zittende dagrugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg ofwel voor een model met regenhoes, koop deze hoes apart of stop je spullen eerst in een plastiek zak; zo blijft je dagbagage droog.
 • Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Dit staat vermeld op je eTicket. Lees zeker de richtlijnen over de toegelaten inhoud van ruim- en handbagage nog eens na op de website van Brussels Airport. 

Schoenen & kousen

 • comfortabele, enkelomsluitende wandelschoenen met een goed zoolprofiel
 • schoenen voor 's avonds en binnen 
 • wandelkousen (zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort, drogen snel en geven minder kans op blaren)
 • getten (waterdichte onderbeenbeschermers die voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt)

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

Voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur. En hoe zonnig het ook is op het ogenblik van je vertrek, neem altijd je regenjas mee.

 • wind- en waterdichte jas
 • wandelbroek(en)
 • wind- en waterdichte overbroek
 • evt. regencape

Diversen

 • drankfles of -zak
 • lunchbox
 • stevige plastieken zak of matje om op te zitten tijdens de picknicks
 • reisstekker (de stopcontacten zijn niet compatibel met onze stekkers)
 • evt. wandelstokken 
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
 • evt. muskietennet of dunmazig glasgordijn om voor een hotelraam te hangen als je met het raam open wil slapen.

Enkele suggesties om een EHBO-set samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen (*)
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband.

(*) In Schotland kan je 's zomers last hebben van enkele vervelende beesten, nl. muggen en 'midges' (knutten in het Nederlands). De mate waarin de midges voorkomen is afhankelijk van de omstandigheden: ze hebben stilstaand water nodig, ze komen zelden voor boven 700 m en houden niet van wind en zon. Dus op een donkere, windstille dag in de buurt van een poel, hou je maar beter een goeie spray/créme op basis van DEET bij de hand. 


Geld

In Groot-Brittannië, en dus ook in Schotland, betaal je met ponden (Great Britain Pond Sterling - GBP). Je kan in de meeste plaatsen met je betaalkaart terecht aan de geldautomaat. Je hoeft dus geen cash ponden van hieruit mee te nemen.

(Zowel Schotland als Noord-Ierland hebben hun eigen betaalmiddel nl. de Schotse en Ierse pond. De koersen zijn gelijk aan die van de pond sterling. Zowel in Schotland als Ierland is het geen probleem om met Engelse ponden te betalen. Omgekeerd is dit soms moeilijker.)

Voor de wisselkoersen verwijzen we naar Oanda


Formaliteiten

Voor reizen naar Groot-Brittannië volstaat je identiteitskaart. Ook kinderen jonger dan 12 dienen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs mét foto, aan te vragen op het gemeentehuis.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: