Frankrijk - De Vanoise van hut naar hut


6 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Frankrijk - De Vanoise van hut naar hut


6 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Frankrijk - De Vanoise van hut naar hut


6 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Frankrijk - De Vanoise van hut naar hut


6 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Frankrijk - De Vanoise van hut naar hut


6 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Frankrijk
Het Parc National de la Vanoise, gerenommeerd om haar fauna en flora, is het oudste nationale park van Frankrijk: met meer dan 100 pieken boven de 3000 meter en een 20-tal gletsjers zijn de zichten hier fenomenaal. Je maakt een prachtige 6-daagse rugzaktrekking door het hart van het massief; ‘le Tour des Glaciers de la Vanoise’. Het is een lusvormige tocht langs sfeervolle en uniek gelegen berghutten waarbij er voor een aantal zware tochten varianten worden voorgesteld. Zo kan je, afhankelijk van je fysieke conditie en het weer heel wat keuzes maken.
Aantal dagen: 6 dagen
Reisnummer: 20FR5VNA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
tot

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Gletsjers
 • Bergtocht met varianten
 • Rijke flora en fauna met oa. typische steenbokken
 • Comfortabele berghutten
 • Hooggebergtereservaat

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9,3

11 Beoordelingen

Algemene reistips

Dag 1 Col de la Vanoise

Bij aankomst in het dorp Pralognan staat er een pittige inlooptocht op het programma. Via het gehucht Fontanettes volg je de vallei omhoog tot bij de Col de la Vanoise, aan de voet van de Grande Casse, de hoogste top van het massief. De Col de la Vanoise kan je eventueel ook  bereiken via een uitkijktopje.  In beide gevallen kan je na aankomst in de hut  nog wandelen tot aan Lac Long, een meer dat gevoed wordt met smeltwater afkomstig van de Grande Casse. Tocht van 4 of 4,5 uur. Niveauverschil + 1050 m of + 1200 / - 150 m.

Overnachting in een berghut. (A)

O = ontbijt     L = lunch     A = avondmaal

Dag 2 Refuge de l'Arpont

Vandaag volg je eerst een tijdje een bergstroompje tussen de scherpe pieken. Je komt bij schitterende meertjes, o.a. de Lacs des Lozières. Langs de bergflank met zicht op de imposante gletsjers trek je verder naar een gebied waar zich ’s zomers vaak vele steenbokken laten zien. Tocht van 5,5 uur. Niveauverschil: + 450 m / - 650 m.

Overnachting in een berghut. (O, L, A)

Dag 3 Refuge de la Dent Parrachée

Vanuit de refuge de l’Arpont stap je in de richting van de stuwmeren van Aussois, boven de Maurienne rivier. Hier geniet je van prachtige zichten op de toppen en de bergpassen die de grens met Italië vormen. Tegelijk krijg je mooi zicht op grote delen van de Hautes Alpes. Het laatste deel van de tocht gaat door de vallei met de meren van de Plan d’Amont en de Plan d’Aval. Tocht van 6 uur. Niveauverschil: + 850 m / - 650 m.

Overnachting in een berghut. (O, L, A)

Dag 4 Refuge d'Orgère

Vandaag gaat het er desgewenst wat relaxter aan toe: van bij de meren kom je bij de kleine woeste vallei van de Orgère en tot de Col du Barbier. Tenslotte kom je bij de refuge de l’Orgère, aan de rand van het park. Je kan bij mooi weer ook kiezen voor een sportiever alternatief met meer hoogteverschil: tocht over de col de la Masse, één van de hoogste passen van het massief. Tocht van 4,5 of 5 uur. Niveauverschil: + 350 m / - 870 m of + 730 / - 1300 m.

Overnachting in een berghut. (O, L, A)

Dag 5 Refuge Péclet-Polset

Je start de dag met een stevige klim in de richting van het Lac de la Partie en verder omhoog tot bij de Col de Chavière. Dit is een kleine opening in de rotswand tussen de besneeuwde toppen van de Péclet-Polset en de Pointe de l’ Echelle. Aan de andere kant daal je af tot bij de refuge Péclet-Polset. Als je vroeg in het seizoen op stap bent, kom je vandaag gegarandeerd nog een aantal sneeuwvelden tegen. Na aankomst bij de hut kan je desgewenst nog een korte tocht maken naar Lac Blanc. Tocht van 5 uur. Niveauverschil: + 950 m / - 400 m.

Overnachting in een berghut. (O, L, A)

Dag 6 Pralognan

De laatste etappe gaat geleidelijk terug omlaag, langs een deel van de GR55, met zicht op de indrukwekkende top van de Grande Casse. Via het dorp Prioux kom je uiteindelijk weer bij het beginpunt, Pralognan. Tocht van 4,5 uur. Niveauverschil: + 50 m / - 1050 m.

Je kan ook kiezen voor een pittigere laatste etappe, door de col du Souffre en de col Rouge met elkaar te verbinden alvorens de afdaling naar Pralognan aan te vatten. Tocht van 6,5 uur. Niveauverschil: + 1100 m / - 1600 m.

Einde van de reis na de wandeling.

Uitbreiding

Boek een nacht voor en na de tocht, op die manier hoef je de eerste en de laatste dag geen verplaatsingen met de wagen te doen. Je kan kiezen tussen een hotel in Moutiers (op basis van kamer en ontbijt) of in Pralognan (op basis van half pension). Telkens verzorgde kamers met privé sanitair.

Een welverdiende luxe na de tocht en aangename afwisseling met de nachten in de slaapzaaltjes.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2020.

6 dagen / 5 nachten (2-3 pers.): € 590 p.p.

6 dagen / 5 nachten (4 of meer pers.): € 565 p.p.

Bovenstaande prijzen zijn excl. bagagetransport. Heb je interesse in een alternatief circuit met bagagetransport? Contacteer het kantoor voor meer info en prijzen.


Voorschot: € 172,5 per deelnemer

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt en avondmaal
 • 5 lunchpakketten 
 • infopakket met routebeschrijvingen
 • originele IGN wandelkaart 
 • verblijfstaks 
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • evt. plaatselijke transfers 
 • persoonlijke uitgaven (dranken e.d.)
 • bagagevervoer
 • jetons voor douche
 • evt. verzekering

Toeslagen

 • Prijs extra nacht in hotel in Pralognan HP: € 87 p.p.
 • Extra overnachting in hotel in Moutiers B&B: € 52 p.p.
 • Privé transfer Moutiers - Pralognan: € 65 (prijs per wagen tot 4 personen voor een enkele rit, ter plaatse te betalen)
 • Privé transfer Moutiers - Pralognan: € 85 (prijs per wagen 5 tot 7 personen voor een enkele rit, ter plaatse te betalen)

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 juni tot/met 30 september 2020

Deze reis is boekbaar van begin juni tot eind september.

Heen- en terugreis

Met de wagen

Afstand Brussel - Pralognan: ca. 990 km. Parkeren kan in het dorp.

Met de trein

TGV tot Lyon waar je overstapt op de regionale trein tot Moûtiers. Verder per bus tot Pralognan-la-Vanoise (ritduur: ca. 1,5 uur, 28 km). Opgelet: dit is geen reguliere buslijn, soms is een reservatie noodzakelijk. Het is ook mogelijk om een taxi te reserveren van Moûtiers naar Pralognan-la-Vanoise (zie toeslagen).

Bussen: Transdev 

Treinen: SNCF

Op de website van de VTB-VAB kan je terecht voor extra informatie zoals bijvoorbeeld toltarieven, files, verkeersreglementen in het buitenland,… 

In bepaalde steden van Frankrijk (Parijs, Rijsel, Lyon,…) is een milieuvignet verplicht. VAB raadt aan om een vignet aan te schaffen. Het kost niet veel tijd, blijft geldig zo lang je je wagen bezit en zo kom je niet voor verrassingen te staan als er plots een milieu alarm van kracht wordt. Het vignet kost je € 3,7 en € 1,1 voor de verzending. De enige officiële site waar je het certificaat kan aankopen: https://www.certificat-air.gouv.fr. Op bepaalde Franse wegen moet ‘péage’ of tol worden betaald.


Niveau

 à . Dagtochten van 4 tot 6,5 u. met hoogteverschillen van max. 1200 m. stijgen per dag. Je kan vaak kiezen voor alternatieven die de tocht lichter of wat zwaarder maken. Begin juli kan er op bepaalde plaatsen nog sneeuw liggen. Trekzekerheid is dan belangrijk. Neem eventueel ook telescopische wandelstokken mee.

GPS-tracks beschikbaar. Klik hier voor meer informatie over wandelen met gps.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagage

Je draagt je eigen rugzak gedurende de ganse tocht. Geen slaapzak of slaapmatje nodig.

Logies

Je overnacht in meerpersoonskamers of slaapzaaltjes van bewaakte berghutten met gemeenschappelijk sanitair. De hutten zijn uitgekozen omwille van hun comfort en warm onthaal en/of omwille van hun unieke ligging.

Douchen is mogelijk op drie plaatsen onderweg, soms betalend. Op één plaats zijn er slechts beperkte sanitaire voorzieningen (twee toiletten en twee douches voor alle gasten in de hut).


Maaltijden

 • Ontbijt is inbegrepen.
 • 5 x lunchpakket op de wandeldagen is inbegrepen. Voorzie nog wat energierepen, type muesli, voor onderweg.
 • Ook het avondmaal is inbegrepen en neem je in de berghutten, meestal stevige bergkost die door de waard van de hut wordt bereid.

Deelnemers

Minimum 2.

Klimaat

Aangename dagtemperaturen en een stralend blauwe hemel zijn eerder regel dan uitzondering tijdens de zomermaanden. Maar…in de bergen kan het weer vrij snel omslaan en kan de temperatuur nogal schommelen, met mogelijk grote verschillen tussen dag en nacht, tussen bergflank en dal, tussen wandelen in de zon of in de schaduw. Hevige wind en onweer kunnen altijd voorkomen, zij het eerder meestal in de avond. ’s Avonds en ’s nachts kan het sterk afkoelen.

Informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

Bagage

 • goede trekkingrugzak met goede heupgordel, binnenframe en schouderriemen, van 50 l volstaat.

Schoenen & kousen

 • comfortabele hoge bergwandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Slaapgerief

 •  lakenzak: een dunne slaapzak uit lichte stof, die je gebruikt ter vervanging van lakens (meestal als je ter plaatse dekens ter beschikking hebt). Evt. zelf te maken met een gewoon bovenlaken dat je in de lengte dubbel plooit en langs de onder- en zijkant dichtnaait.

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. handschoenen, muts en sjaal
 • evt. thermisch ondergoed

Diversen

 • (bad-)handdoek
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • evt. drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • evt. (telescopische) wandelstokken

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Geld

In Frankrijk betaal je met euro's. Je neemt best wat cash geld mee want niet in elke berghut kan je met de kaart terecht. 
We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.

Neem bij voorkeur meerdere kaarten mee, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.

Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…). Let op: voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.


Reisdocumenten

Voor reizen naar Frankrijk volstaat je identiteitskaart. Ook kinderen jonger dan 12 jaar dienen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs mét foto, aan te vragen op het gemeentehuis.

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Ben je van plan een auto te huren, denk er dan aan je rijbewijs mee te nemen. Ook een kredietkaart op naam van de bestuurder is in dat geval vereist.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden.

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen.

Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende tips:

Internet

http://www.parcnational-vanoise.fr/


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: