Frankrijk - Queyras: winter in het hart van de Franse Alpen


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Frankrijk - Queyras: winter in het hart van de Franse Alpen


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Frankrijk - Queyras: winter in het hart van de Franse Alpen


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Frankrijk - Queyras: winter in het hart van de Franse Alpen


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Frankrijk - Queyras: winter in het hart van de Franse Alpen


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Frankrijk
In het hart van de Hoge Alpen strekt zich het Parc Régional du Queyras uit, een waar ‘au bout du monde’ met een ongekende schoonheid en variatie aan landschappen. Zowat twee derden van de Queyras liggen boven 2000 m, en zijn isolement maakt het tot een fragiel en authentiek gebied. Je vindt er alles wat je van een berglandschap verwacht; zacht glooiende valleien, machtige pieken, de ruwe bergpassen en uitgestrekte pijnboombossen. Deze enorme natuurlijke rijkdom in combinatie met een ecologisch verantwoord parkbeleid en kleinschalig gehouden logementen, maken het tot een unieke bestemming. Ook in de winter, onder een witte mantel van sneeuw, zal de Queyras zeker weten te bekoren.
Aantal dagen: 7 dagen
Reisnummer: 20FR5QRW
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Nagenoeg ongeschonden bergregio
 • Authentieke, vaak hoog- en mooi gelegen dorpjes
 • Weidse uitzichten
 • Hoogste dorp van Frankrijk: Saint-Veran
 • 300 dagen zon per jaar

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Wijzigingen

Eventuele aanpassing(en) aan het dagschema kunnen noodzakelijk zijn afhankelijk van slechte weersomstandigheden of begaanbaarheid van het terrein. Indien dit het geval is mag je er altijd van uitgaan dat deze wijzigingen zijn gemaakt met het oog op het verzekeren van je veiligheid en comfort.

Dag 1

Château-Ville-Vieille (1410 m)

Bij aankomst is er een korte introductie gepland met onze lokale partner.  Je overloopt samen het programma en krijgt uitleg over het materiaal. Daarna kan je alvast de sneeuwschoenen uitproberen!

Overnachting. (A)

O = ontbijt     A = avondmaal

Dag 2

Château-Ville-Vieille (1410 m) - Souliers (1850 m)

Via Château-Queyras en zijn fort bereik je de machtige ruwe kloof van de rivier Guil. Je maakt een mooie klim langs de zonnige zijde naar het bergmeer Lac de Roue op 1850 m. Je komt hier terecht in een prachtige streek die wat doet denken aan een Canadees rotslandschap.  Tegen het einde van de dag maak je een schitterende balkonwandeling naar Souliers, absoluut één van de mooiste dorpjes van de Queyras.

Tocht van 5 uur, + 680 m / - 255 m.

Overnachting. (O, A)

Dag 3

Souliers (1850 m) - Aiguilles (1505 m)

De mooie balkonwandeling van gisteren wordt ook vandaag verder gezet. Je kijkt uit over de dorpjes die zich vastklampen aan de flanken van de vallei en de witte toppen rondom. Als het weer meezit kan je ten volle genieten van het bijzondere licht dat in dit hooggelegen berggebied valt. De kans op mooi weer is overigens behoorlijk groot, want de Queyras staat bekend als één van de meest zon-rijke gebieden van de Alpen.

Tocht van 5,5 uur, + 307 m / - 646 m.

Overnachting. (O, A)

Dag 4

Aiguilles (1505 m) - Saint-Véran (2040 m) 

Vandaag bereik je Saint-Véran, ontegensprekelijk het mooiste en meest typische dorpje mèt bovendien een autovrij centrum. Saint-Véran is één van de hoogstgelegen dorpen van Europa, het kwam op deze hoogte tot ontwikkeling dankzij het goede klimaat, de aanwezigheid van een belangrijke handelsroute met Italië en de vruchtbaarheid van de bodem. Als je in de oude straten rondloopt, valt het op hoeveel oude boerderijen en zonnewijzers het dorp telt.

Tocht van 5,5 uur. + 670 m / - 142 m.

Overnachting. (O, A)

Dag 5

Saint-Véran (2040 m) - Molines (1750 m)

Rustige afdaling naar de rivier de Aigue Blanche. Daarna duik je het bos in waar statige dennen en lariksen het decor vormen. Bij de Crête de Curlet (2301 m) kijk je uit op Saint-Véran en de voorliggende pieken. Overnachting in de vallei van Molines waar de Queyras zich een ander gezicht aanmeet: breed en zacht glooiend, vriendelijker zeg maar...Nochtans is ze aan alle kanten omringd door bergtoppen van meer dan 3000 m hoogte. Hier zie je trouwens de berg die heel de Queyras domineert, de Monte Viso met z'n 3841 hoogtemeters.

Tocht van 5 uur. + 460 m / - 705 m.

Overnachting. (O, A)

Dag 6

Molines (1750 m) - Château-Ville-Vieille (1450 m)

Bij de Prés Fromage, waar tijdens de zomer de koeien grazen maken rotsen plaats voor mals groene alpenweiden. Hier word je omringd door een wit paradijs van alpentoppen. De Sommet Bucher (2254 m) biedt een geweldig uitzichtpunt hier in het hart van de Queyras. Wat volgt is een lange en mooie afdaling door het bos terug naar Ville-Vieille.

Tocht van 4 uur, + 651 m / - 700 m. Of met afdaling tot Ville Vieille: 5,5 uur, + 651 m / - 960 m.

Overnachting. (O, A)

Dag 7

Einde na ontbijt. (O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2020

- Overnachtingen in slaapzaaltjes in gîtes : € 665 p.p.

- Overnachtingen in tweepersoonskamers in hotels: € 899 p.p.

 


Voorschot: € 175 per deelnemer

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt en avondmaal
 • bagagevervoer
 • informatiepakket met wandelbeschrijvingen
 • originele topografische wandelkaart op schaal 1/30000 (deze ontvang je ter plaatse)
 • gps-tracks
 • huur van materiaal: sneeuwschoenen, telescopische wandelstokken en een nooduitrusting (+ uitleg door een professionele berggids)
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • middagmaal
 • dranken en persoonlijke uitgaven
 • evt. inkomgelden
 • evt. verzekering

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 21 december tot/met 26 december 2019
van 1 januari tot/met 1 april 2020

Gezien de kleinschaligheid van het logies is tijdig boeken een aanrader.

De Queyras biedt in principe sneeuwzekerheid tussen eind december en begin april. Het programma situeert zich steeds tussen 1500 à 2000 m hoogte. Het kan natuurlijk altijd zijn dat de sneeuw ontbreekt op lagere hoogte, vooral naar het einde van het seizoen toe. Het is van belang dat je elke dag het weerbericht checkt alvorens je gaat wandelen. Aanpassingen aan het wandelprogramma zijn altijd mogelijk in functie van de sneeuw- en andere weercondities.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.

 


Heen- en terugreis

Met de trein*

Dag- of nachttrein tot Montdauphin-Guillestre (1 of 2 keer overstappen). Ville-Vieille ligt op een dertigtal kilometer hier vandaan.  Tijdens de wintermaanden is er een beperkte busverbinding (S25) tussen Montdaupin en Château-Ville-Vieille de Queyras. Momenteel zijn er vier vertrekken per dag, van maandag t.e.m. zaterdag, ritduur ca. 40 min.  Je kan natuurlijk ook altijd een taxi nemen (35 min., richtprijs: € 75 - € 95). Op zondag zijn er drie busverbindingen.  

Voor informatie over treinen, zie The Trainline. Buslijn Montdauphin - Château-Ville-Vieille. Taxi’s: Taxi le Guilazur Ville-Vieille: 06 80 21 77 22.

 

Met de wagen

Afstand Brussel – Ville Vieille: ca. 1000 km. Je kan de wagen achterlaten bij het eerste logies. De wandeling eindigt hier ook terug.

 • Vertrek goed voorbereid op reis met VAB/Europese wegeninfo: toestand van de wegen, buitenlandse verkeersreglementen, wegenwerken, een druktekalender, enz. Check zeker of je voor jouw reisweg en bestemming een milieu-, wegen- of ecovignet nodig hebt.
 • In sommigen landen en regio’s zijn onder bepaalde omstandigheden sneeuwbanden of -kettingen verplicht. Check voor je vertrekt je route online of met je GPS; sommige trajecten of cols zijn tijdens de wintermaanden niet toegankelijk voor autoverkeer omdat ze niet sneeuwvrij worden gemaakt. 
 •  

  *Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

  • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
  • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

  Als het vervoer bij een reis niet is inbegrepen, en je wil een vlucht-, trein- of bootticket reserveren, dan kan dit ook via Anders Reizen. Daarbij worden volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 

  Let op! Indien je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


  Wandelniveau

  . Tochten van gemiddeld 5 à 5,5 uur stappen. Max. 10 à 15 km stappen voor de vallei-wandelingen en met 300 tot 500 m klimmen of dalen voor de bergetappes.

  • Als er geen sneeuw ligt tijdens jouw reisperiode kan je deze wandelreis perfect zonder sneeuwschoenen lopen. Neem daarom altijd goede bergschoenen mee.
  • Een tocht op sneeuwschoenen vereist geen technische vaardigheden maar het wandelen op is iets zwaarder dan gewoon wandelen. De sneeuwschoenen - langwerpige frames die onder je wandelschoenen worden bevestigd – verhinderen dat je wegzakt in de sneeuw en laten je toe de gebaande paden te verlaten. De lengte van een tocht is geen indicatie voor het aantal stapuren en hangt vaak af van de weers- en sneeuwconditie. Een tocht in de verse sneeuw kan tot 40 % meer tijd in beslag nemen.
  • Kunnen kaart- en kompaslezen is absoluut noodzakelijk voor deze reis.
  • Je volgt deels de GR58 (Grande Randonnée du tour du Queyras) herkenbaar door de rood-witte markeringen. Voor het overgrote deel van de tocht volg je alternatieve paden die niet gemarkeerd zijn. Sommige delen volgen ook de ‘sentiers de pays’ die in het geel zijn gemarkeerd. De bordjes die je tegenkomt met afstanden en wandeltijden zijn niet altijd correct voor winterwandelingen, de wandelduur die hierop vermeld staat zal soms onderschat zijn. Ga er ook niet van uit dat je markeringen kan volgen want die zijn vaak niet zichtbaar door de sneeuw. Goed kunnen kaartlezen is dus wel een must!

  Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


  Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

  Bagagevervoer

  De bagage wordt vervoerd van het éne logies naar het andere. Wij raden aan slechts één stuk bagage per persoon mee te nemen van max. 10 kg. Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzakje

  Logies

  Bij de reservatie heb je de keuze tussen:

  • overnachtingen in een gîte, je slaapt dan in kleine comfortabele slaapzaaltjes (4 tot 8 plaatsen) steeds met gemeenschappelijk sanitair (douche en toilet) op de gang. Lakens en handdoeken moet je zelf voorzien. Enkele gîtes beschikken ook over tweepersoonskamers.
  • overnachtingen in tweepersoonskamers met eigen sanitair in hotels. Indien er geen beschikbaarheid is in de hotels kan het ook zijn dat er wordt uitgeweken naar gîtes die beschikken over tweepersoonskamers.

  In Souliers (dag 2) overnacht je altijd in een gîte ook als je kiest voor de hotelformule.


  Maaltijden

  In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
  O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

  • Ontbijt in het logies is inbegrepen.
  • Lunches zijn niet inbegrepen. In de dorpjes zijn er voldoende winkels om je aankopen te doen maar je kan zeker ook een lunchpakket laten klaarmaken in het logies. Geef dit wel bij aankomst door aan de keuken.
  • Avondmaal is inbegrepen.

  Reisuitrusting

  We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,.. die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Wij geven je graag meer informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als Anders Reizen-deelnemer korting krijgt.

  Bagage

  • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je met het oog op het bagagevervoer best voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is.
  • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 30 tot 35 liter volstaat meestal (40 l indien je koos voor overnachting in gîtes). Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog. Zorg ook dat je je sneeuwschoenen aan je rugzak kan bevestigen. 

  Materiaal

  Ter plaatse ontvang je:

  • een paar sneeuwschoenen* aangepast aan je grootte en gewicht
  • telescopische stokken
  • een nooduitrusting bestaande uit een lawine-detector, een klein sneeuwschepje en een sonde (voorzie ruimte voor dit materiaal in je dagrugzak)

  Dit materiaal is inbegrepen in de prijs, het gebruik van eigen materiaal geeft geen korting. Al naargelang je grootte en gewicht (bij reservatie door te geven).

  *Sneeuwschoenen zijn in feite geen ’schoenen‘: het zijn langwerpige frames die onder je wandelschoenen worden bevestigd. Vaak gebeurt dit door middel van een rubberen riem, maar op steil terrein zijn sterkere bindingen nodig. Je wandelschoenen moeten waterdicht en enkelomsluitend zijn. 

  Slaapgerief

  • lakenzak/liner: een dunne slaapzak uit lichte stof, die je gebruikt ter vervanging van lakens (als je ter plaatse dekens ter beschikking hebt). 
  • sneldrogende handdoek(en)

  Schoenen & kousen

  • stevige wandelschoenen met hoge schacht en stijve zool met goed profiel, bij voorkeur categorie B. (categorie A wat te licht en te flexibel in combinatie met sneeuwschoenen), zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn
  • lichte schoenen (voor ‘s avonds).
  • warme wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…) 
  • getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat er sneeuw in je schoenen terechtkomt en je voeten droog blijven

  Kledij

  In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

  • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen.
  • een warme en soepele broek type softshell (geen jeans of katoen want deze stoffen nemen vocht op waardoor je het koud krijgt) + waterdichte overbroek (een skibroek is doorgaans te warm)
  • caleçon eventueel voor ’s avonds
  • warme wind- en waterdicht jas liefst met kap en opstaande kraag
  • eventueel een donsjas voor tijdens de wandelpauzes
  • een dunne en een dikke fleece
  • warme muts
  • sjaal
  • min. 2 paar handschoenen
  • thermisch ondergoed: 1 onderlijfje met lange mouwen, 1 lange onderbroek, om te dragen bij erg koude temperaturen

  Diversen

  • zwemgerief (als je gebruik wil maken van het Noors bad in Saint-Véran)
  • toiletpapier of hygiënische doekjes
  • zonnecrème en lippenbalsem met hoge beschermingsfactor, liefst factor 50
  • zonnebril van minstens categorie 3
  • zakmes voor de picknick 
  • een thermos (voor koude dranken maar zeker ook om een warme drank te kunnen meenemen tijdens de wandeling)
  • zak- of hoofdlamp
  • geïsoleerd reddingsdeken (om je lichaam warm te houden in noodsituaties – verkrijgbaar in buitensportzaken)
  • evt. powerbank voor gps

  EHBO

  Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

  • middel tegen reisziekte
  • ontsmettingsmiddel
  • pijnstillend en koortswerend middel
  • middel tegen krampen
  • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
  • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte 
  • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
  • steriel gaas en kleefband

  Geld

  In Frankrijk betaal je met euro's.

  Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.


  Reisdocumenten

  Voor reizen naar Frankrijk volstaat je identiteitskaart.

  Voor kinderen is een kids-ID (tot 12 jaar) of internationaal paspoort vereist. Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.iet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.


  Achtergrondinformatie

  www.queyras-montagne.com

     Wijzigingen

  Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

  Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

  De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
  • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
  • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
  • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
  • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
  • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
  Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

  Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief: