Frankrijk - Franse Santiagoroute


7 tot 11 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Frankrijk - Franse Santiagoroute


7 tot 11 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Frankrijk - Franse Santiagoroute


7 tot 11 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Frankrijk - Franse Santiagoroute


7 tot 11 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Frankrijk - Franse Santiagoroute


7 tot 11 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Frankrijk
In de middeleeuwen liep de pelgrim het lange pad naar Santiago de Compostela uit vroomheid, of om genezing van een ziekte of vergiffenis voor zijn zonden te verdienen. De pelgrimsweg kent echter ook in onze tijd een ware revival: om cultuurhistorische of toeristische redenen, maar allicht ook als een manier om even aan onze drukke wereld te ontsnappen en terug te keren tot zichzelf. In Frankrijk kan je kiezen uit vijf pelgrimsroutes die ook onderling gecombineerd kunnen worden. De kortste route bestaat uit 5 dagetappes, de langste uit 9 dagetappes. Je kan starten voorbij de eerste historische verzamelplaats, Le Puy-en-Vélay. 
Aantal dagen: 7 tot 11 dagen
Reisnummer: 20FR5PSA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Van desolaat en ruig tot vruchtbaar en lieflijk: keuze uit verschillende landschappen
 • Sfeervolle historische steden
 • Ontmoetingen met andere pelgrims
 • Le Puy: historische vertrekplaats
 • Frans Baskenland

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9,1

14 Beoordelingen

reviews van klanten

Eerste keer gereisd met Anders Reizen. Goed georganiseerd. Zeker een aanrader.

Diana V. -

Algemene reistips


Algemeen

De keuze voor deze routes werd bepaald door een aantal factoren die bijdragen tot het welslagen van je pelgrimstocht: de kwaliteit van de paden, de kwaliteit van het logies alsook het aantal logiesplaatsen (op sommige routes zijn dit er niet veel!), het klimaat en uiteraard de schoonheid van de route. De etappes kunnen onderling gecombineerd worden en je kan ook vrij je begin- en eindpunt kiezen, meer info op kantoor.

De voorgestelde etappes kunnen onderling gecombineerd worden en je kan ook vrij je begin- en eindpunt kiezen. Meer informatie hierover op kantoor.

Voor meer informatie over de pelgrimsroute:

Le Puy-en-Vélay - Nasbinals

Vertrek in het aantrekkelijke stadje Le Puy-en-Vélay. Nabij Le Vernet bereik je het plateau van de Margeride, een dun bevolkt en desolaat gebied. Het is een land van eindeloze vergezichten, kabbelende riviertjes en ommuurde bergweiden, een stiltegebied ver van het toerisme. Eindpunt van de reis bij Nasbinals. 

Route: 7 dagen / 5 etappes / 114 km
Le Puy – St.Privat (23 km) – Saugues (18 km) - Les Faux (26 km) - Aumont-Aubrac (21 km) - Nasbinals (26 km). 

Van Nasbinals naar Figeac

Start op het plateau van de Aubrac, het meest zuidelijke van de vulkanische massieven van de Auvergne en één van de dunst bevolkte gebieden van Frankrijk. Het landschap bestaat uit dorre, licht glooiende en haast bomenloze grasvlakten. Na de Aubrac wandel je bergafwaarts door een zonniger en vruchtbaarder landschap. Je bent nu in de beboste vallei van de Lot aanbeland. 

Route: 9 dagen / 7 etappes / 135 km
Nasbinals - Saint-Chély d’Aubrac (17 km) –St Come d’Olt (16 km) – Estaing (17 km) – Espeyrac (23 km) – Conques (13 km) – Livinhac (24 km) – Figeac (25,5 km).

Van Figeac naar Moissac

Deze tocht start in het gezellige Figeac. Het is de streek van de Quercy of Aquitaine, een regio die bekent staat voor z’n ‘bastides’ of ommuurde middeleeuwse stadjes. Het landschap waar je doorheen wandelt is op z’n minst afwisselend te noemen: van witte paden over kalkstenen ‘causses’ naar het meer open landschap van ‘Pays de Serre’. Via de mooie cultuurstad Cahors eindigt de tocht op de uitgestrekte vlakte tussen Tarn en Garonne. 

Route: 9 dagen / 7 etappes / 174 km
Figeac – Cajarc (30 km) - Limogne en Quercy (18 km)  - Lalbenque (24 km) – Cahors (21 km) -   Grizou  (29 km) - Durfort Lacapelette (27 km) – Moissac (16 km). 

Van Moissac naar Aire sur Adour

Moissac, vertrekpunt van deze etappe is gelegen op het grondgebied Tarn-et-Garonne aan de Tarn-rivier. Aanvang van de tocht langs de oevers van de Garonne richting Auvillar. Ter hoogte van Lectoure betreed je het departement van de Gers. Deze streek is nog vrij onbekend voor toeristen en je wandelt er door een ongerepte natuur; zonnebloemen- en graanvelden, uitnodigende wijngaarden en bezienswaardige stadjes.

Route: 11 dagen / 9 etappes / 169 km
Moissac – Auvillar (21 km) – Miradoux (18 km) –  Lectourne (15 km) - La Romieu (19 km) – Condom (16 km) – Montreal du Gers (17 km) - Eauze (16 km) – Nogaro (20 km) - Aire sur Adour (28 km). 

Aire sur Adour - Saint Jean Pied de Port

Start van deze laatste volledige etappe op Frans grondgebied bij het sfeervolle historische stadje Aire sur Adour in de Landes. Deze aanloop naar de Pyreneeën via de Béarn eindigt bij St Jean Pied de Port, een fraai vestingstadje in Frans Baskenland. Je trekt door een verrukkelijk wandelgebied van groen glooiende hellingen, stevige beukenbossen en plaatsjes rijk aan traditie en historie. 

Route: 10 dagen / 8 etappes / 151 km
Aire sur Adour – Miramont Sensacq (20 km) – Larreule + taxi (incl.) tot Casteit Candau (25 km) – Maslacq (24 km) – Navarrenx (20 km) – Lichos  (18 km) - St-Palais (20 km) – Larcevau (17 km) - St Jean Pied de Port (18 km).  

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen per persoon geldig in 2020.

Etappe Basisprijs** Basisprijs zonder bagagevervoer  Prijs transfer retour Toeslag single samenreizend
Le Puy-en-Vélay - Nasbinals (7D/6N)
 € 590    € 540  € 35  € 185
Nasbinals - Figeac (9D/8N)
 € 795    € 725
 € 60  € 245
Figeac - Moissac (9D/8N)
 € 835    € 765
 €70  € 280
Moissac - Aire sur Adour (11D/10N)
 € 1020    € 930
 € 70
 € 330
Aire sur Adour - Saint Jean Pied de Port (10D/9N)
 € 895    € 815
 € 65
 € 290


Prijs voor alleenreizenden: op aanvraag.
Prijs voor andere trajecten: op aanvraag.

 

** bij afreizen voor 20/4 kan er een toeslag aangerekend worden voor het bagagevervoer


Voorschot: gelijk aan de volledige reissom

Voorschot

30 % van de reissom.

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt en avondmaal vanaf avondmaal dag 1 tot en met ontbijt laatste dag (tenzij anders vermeld)
 • informatiepakket met Franstalige GR-topogids
 • bagagevervoer
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • lunchpakket 
 • evt. overige transfers
 • evt. inkomgelden
 • persoonlijke uitgaven
 • evt. verzekering

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 15 april tot/met 31 oktober 2020

Van half april tot begin november. Mei, juni, september en oktober zijn qua weer de beste maanden.

Heen- en terugreis

Er zijn vele mogelijke start- en eindpunten afhankelijk van het gekozen traject. Je contacteert best ons kantoor voor informatie op maat.

Op de website van de VTB-VAB kan je terecht voor extra informatie zoals bijvoorbeeld toltarieven, files, verkeersreglementen in het buitenland,…

In bepaalde steden van Frankrijk (Parijs, Rijsel, Lyon,…) is een milieuvignet verplicht. VAB raadt aan om een vignet aan te schaffen. Het kost niet veel tijd, blijft geldig zo lang je je wagen bezit en zo kom je niet voor verrassingen te staan als er plots een milieu alarm van kracht wordt. Het vignet kost je € 3,7 en € 1,1 voor de verzending. De enige officiële site waar je het certificaat kan aankopen: https://www.certificat-air.gouv.fr. Op bepaalde Franse wegen moet ‘péage’ of tol worden betaald.


Niveau

. Afstand en duur zijn zeer variabel, tussen 10 en 30 km, 4 à 8 uur stappen per dag. Ook het terrein is afwisselend, gaan de van rotsachtige paden, karresporen en landbouwweggetjes tot geasfalteerde wegen.

Het is mogelijk dat sommige logies niet meteen op de pelgrimsroute liggen waardoor een etappe langer kan worden.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagage

 • Je hebt de keuze om je bagage zelf te dragen (zie prijzen) of te laten vervoeren.  Indien je voor het laatste kiest hou er dan rekening mee dat er max. 1 stuk bagage per persoon van max. 13 kg wordt vervoerd.
 • De bagage zal s' avonds rond 18u00 in het volgende logies worden afgeleverd.

Logies

Je logeert in eenvoudige hotelletjes of pensions. De kwaliteit van de hotels varieert van plaats tot plaats. In sommige van de dorpen is slechts één hotel. Soms heeft dit maar één of twee sterren; in dit geval gaat het vaak om familiale hotels, waar je hartelijk wordt ontvangen.

Bij de reservatie trachten wij waar mogelijk een kamer met privaat sanitair te reserveren. Soms is zo'n kamer niet meer beschikbaar, waardoor je gebruik moet maken van een douche of WC op de gang. Je kan doorgaans op je kamer vanaf 16 uur.


Maaltijden

Ontbijt en avondmaal in het logies (tenzij anders vermeld). Lunchpakketten beschikbaar.

Klimaat

Het voor- en najaar zijn de beste periodes om te wandelen: doorgaans aangename temperaturen, matige kans op regen.

Juli en augustus zijn de warmste maanden. Hoewel de zon er dan vaak van de partij is, blijft wandelen toch prettig dankzij het relatief schaduwrijk traject. Niettemin mag je een hoed en zonneolie niet vergeten!

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als Anders Reizen-deelnemer korting krijgt, vind je op de webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.  Lees zeker ook de richtlijnen over de toegelaten inhoud van ruim- en handbagage nog eens na op de website van Brussels Airport

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. zwemgerief

Diversen

 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • evt. drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • evt. wandelstokken

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Geld

In Frankrijk betaal je met euro's. Je neemt best wat cash geld mee, je komt misschien niet elke dag in een dorpje waar je geld kan afhalen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden. Neem bij voorkeur meerdere kaarten mee, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.

Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…). Let op: voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Frankrijk volstaat je identiteitskaart. Ook kinderen jonger dan 12 jaar dienen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs mét foto, aan te vragen op het gemeentehuis.

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Ben je van plan een auto te huren, denk er dan aan je rijbewijs mee te nemen. Ook een kredietkaart op naam van de bestuurder is in dat geval vereist.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden.

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen.

Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende tips:

 

Literatuur

 • Santiago de Compostela, pelgrims door de eeuwen heen, uitg. Brepoels;
 • HOUDIJK C. & J., Naar de ware Jacob, dagboek van een voetreis, gemaakt door een Nederlands echt­paar, naar het graf van de heilige Jacobus in Santiago de Compostela;
 • HOUDIJK J., De weg naar de sterren, uitgangspunt voor deze roman is de meest bekende legende verbonden aan de pelgrimage naar Santia­go de Compostela, die van de gehangene van Santo Domingo de la Calzada;
 • KELLER H., Geschiedenis van een tocht, overpeinzingen op weg naar Santiago de Compostela, een pelgrimstocht waar Keller samen met Cees Nooteboom een film over maakte;
 • BARRET, Priér pour nous à Compostelle, een sfeerbeeld van de Camino tijdens de middeleeuwen voor moderne 20ste eeuwers, vlot geschreven Franse fictie.


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: