Frankrijk - Corsica: Van de bergen naar de zee


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Frankrijk - Corsica: Van de bergen naar de zee


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Frankrijk - Corsica: Van de bergen naar de zee


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Frankrijk - Corsica: Van de bergen naar de zee


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Frankrijk - Corsica: Van de bergen naar de zee


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Frankrijk
Met toppen die tot ver boven de 2000 m reiken en hellingen die steil aflopen tot aan de grillige kust, verdient Corsica de bijnaam ‘een berg in de zee’ ten volle. Van het hooggebergte in het binnenland daal je af naar de diepblauwe zee aan de Golf van Porto. Onderweg kom je voorbij unieke plaatsen zoals het bos van Aîtone, de Gorges de Spelunca, de Calanche de Piana en de mooie dorpjes Evisa en Ota.
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 20FR5COD
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Eén van de allermooiste Europese eilanden
 • Mooie Golf van Porto 
 • Afdaling door kloof 'Gorges de Spelunca'
 • Ruig berglandschap met hoge dorpjes
 • Roze rotsen van de 'Calanches de Piana'

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9

30 Beoordelingen

reviews van klanten

Enige 'positieve' bedenking bij de wandeling op donderdag van Evisa naar Piana in twee delen: het eerste deel was zo mooi dat het jammer was dat we ons moesten 'haasten' om de verplaatsing naar het tweede startpunt te halen. We zouden gerust van het eerste deel een volledige dag kunnen gemaakt hebben.

Karel D. -

Algemene reistips

Dag 1

Ajaccio

Aankomst in Ajacccio met de oude vissershaven en de citadel. Afhankelijk van je aankomstuur zijn er verschillende mogelijkheden, zo kan je naar een van de strandjes in de buurt of met een bootje naar de Sanguinaires Eilanden varen. Heb je wat meer tijd dan kan je kiezen voor een korte of langere wandeling langs de kliffen hoog boven de Golf van Ajaccio. Je volgt dan de paden van het ‘Sentier des Crêtes’ een bekende wandeling bij de Corsicanen met mooie zichten, een voorsmaakje van wat je te wachten staat... Tocht van 6 of 11 km, 2 tot 4 u. + / - 140 m tot + / - 340 m.
Er is ook nog een lusvormige tocht die je kan maken nabij de Pointe de la Parata en met schitterende zichten op de Sanguinaires Eilanden. 8 km, 3 u. + 250 m / - 250 m.

Hotelovernachting.

Dag 2

Corte en de Vallei van Tavignano

Per trein reis je naar het plaatsje Corte in het binnenland, te voet of per taxi bereik je het hotel (+/- 1,5 km bergop). Daarna is er misschien nog tijd om de prachtige vallei van Tavignano te ontdekken, de vroegere verbindingsroute met de Niolu vallei.  Het pad loopt onder de mooi gevormde granieten kliffen door en volgt er de loop van de rivier. Onderweg zijn er talloze plekjes die uitnodigen tot een verfrissende duik. Je wandelt heen en terug via hetzelfde pad. Tocht van 12 km, 5 u. Niveauverschil: + 310 m / - 310 m.

Overnachting op hotel of in een chambre d'hôtes. (O)

O = ontbijt    A = avondmaal

Dag 3

Corte – Calacuccia

Na het ontbijt word je per taxi naar Scala Santa Régina gebracht. Hier volg je een oud herderspad dat werd gebruikt om de schapen naar de vallei van Niolu te brengen. Het pad kronkelt door een decor van granieten kliffen tot bij de hoogste dorpen van Corsica. Tocht van 10 km, 4,5 u. Niveauverschil: + 700 m / - 340 m.

Overnachting op hotel of in een chambre d'hôtes. (O, A)

Dag 4

Calacuccia - Col de Vergio

Het doel van vandaag is de Col de Vergio. Onderweg kom je voorbij een aantal herdershutten en is er kans om af te koelen in de riviertjes. Gedurende de laatste kilometers kom je op het spectaculaire GR 20-pad terecht. Dit is zonder twijfel de mooiste (en langste) tocht van de reis die echter geleidelijk aan omhoog loopt en op die manier toch minder zwaar aanvoelt dan dat het hoogteverschil laat vermoeden.  Tocht van 17 km, 7 u. Niveauverschil: + 995 m / - 430 m.

Hotelovernachting. (O, A)

Voor 27/4 en na 10/10: het hotel op de Col de Vergio is dan gesloten. In dit geval is er een transfer voorzien naar Evisa na de wandeling op dag 4 en de dag erna ’s ochtends terug naar de col. Je overnacht dan tweemaal in Evisa. Er is wel een toeslag van ca. € 20 p.p. voor de extra nacht in Evisa ipv in het hotel in Col de Vergio.

Dag 5

Col de Vergio - Evisa

Langs een aantal mooie watervallen daal je af naar het bos van Aïtone, overgangsgebied tussen het hooggebergte en de Golf van Porto. In de rivier hebben zich tussen de enorme rotsblokken vele natuurlijke baden gevormd, ideaal voor een verfrissende duik.  Tocht van 10 km, 4,5 u. Niveauverschil: + 320 m / - 880 m.

Overnachting op hotel of in een chambre d'hôtes. (O, A)

Dag 6

Evisa - Ota - Piana

Deze dag verloopt in twee delen. De eerste tocht gaat door de ‘Gorges de Spelunca’, het is ongetwijfeld  één van de hoogtepunten van de reis. De rivier de Spelunca baant zich een weg door een kloof van roze graniet.  De vegetatie wordt mediterraan met mooie vijgenbomen, agaven en eucalyptus. Je wandelt over de eeuwenoude brug tot in het authentieke dorpje Ota. Tocht van 7 km, 4 u. + 130 m, - 670 m

In Ota staat een taxi (incl.) je op te wachten die je naar de ‘Calanches de Piana’ brengt. Hier maak je nog een tweede wandeling in de omgeving van een spectaculaire verzameling rotsformaties van rose graniet, uitgesleten door de erosie. In de loop van de dag veranderen de kleuren van goud naar roze en dieprood. Tocht van 3u, 5 km, +/- 360 m

Overnachting op hotel of in een chambre d'hôtes. (O)

Dag 7

Piana - Ajaccio

Vandaag neem je de bus van Piana  terug naar Ajaccio. Afhankelijk van je reisperiode (juli – augustus of daarbuiten *) kan je vanochtend in Piana misschien nog een wandeling maken naar de baai van Ficaghjola of door de Calanches van Piana.

 • Naar het baaitje van Ficaghjola, een pittoreske zandkreek omgeven door bergen. 5 km, +/- 450 m.
 • Een luswandeling door de Calanches van Piana.  11 km, 4,5 uur. + / - 500 m.

Bij aankomst in Ajaccio kan je misschien de wandeling ‘Sentier des Crêtes’ nog maken indien je daar op dag één niet toe kwam.

Hotelovernachting. (O)

Dag 8 Einde

Einde na het ontbijt. (O)

 

Kindvriendelijke variant

Voor families met kinderen vanaf 8 jaar is er een 'lichtere' versie van deze reis met minder zware tochten en met overnachtingen in gîtes. Je wandelt onder meer naar het spectaculaire en met de wagen onbereikbare kustdorpje Girolata. s’ Morgens vertrek je dan van hieruit per boot naar de baai van Porto.

Klik hier voor de details.  

Uitbreiding Porto

Je kan je reis verlengen door een aantal nachten in het mooie havenstadje Porto te verblijven (opgelet: dit is niet Porto Vecchio aan de zuidkust). Je kan deze nachten invoegen tussen Ota en Piana. De wandeling op dag 6 wordt dan opgesplitst:

 • dag 6: wandeling tot Ota en transfer(incl.) na de wandeling tot het hotel in Porto
 • dag van vertrek uit Porto (afhankelijk van het aantal nachten): transfer (incl.) na het ontbijt tot het startpunt van de wandeling bij 'les Roches Bleues', tocht tot Piana.

Je kan ook op het einde van de reis in Porto verblijven, in dat geval neem je vanuit Piana de bus of een taxi naar Porto (niet incl.).

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2020:

8 dagen / 7 nachten:

 • op basis van 2 - 3 personen: € 910 p.p.
 • op basis van 4 - 5 personen: € 840 p.p.
 • op basis van 6 - 8 personen: € 815 p.p.

 


Voorschot: € 273 per deelnemer

Inbegrepen

 • Logies 
 • Ontbijt 
 • 3 x avondmaal (in Calacuccia, Col de Vergio, Evisa) 
 • Bagagetransport (zie rubriek 'bagage')
 • Bepaalde transfers (zie heen en terugreis)
 • Infopakket met routebeschrijvingen
 • Originele IGN wandelkaarten 
 • Trein naar Corte 
 • BTW

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis 
 • Overige transfers en openbaar vervoer
 • Lunch
 • Evt. inkomgelden en persoonlijke uitgaven
 • Overige avondmaaltijden
 • Evt. verzekering

Toeslagen

 • Seizoenstoeslag juli / augustus : € 40 p.p.
 • Eenpersoonskamer: op aanvraag
 • Prijs extra nacht in Ajaccio K&O: € 85 p.p./ n.
 • Prijs verlenging in Porto - mooi hotel in K&O met zwembad vlakbij het strand: € 85 p.p./ n.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 april tot/met 31 oktober 2020

Vertrek van begin april tot eind oktober.

Corsica heeft een mediterraan klimaat met meestal (erg) warme zomers (tot 30°). Door de hoogte of de nabijheid van de zee blijft het echter aangenaam. 's Nachts kan het bij helder weer flink afkoelen. Een regen- of onweersbui is nooit uitgesloten. In april en oktober kan het nat en nog vrij koud zijn op de Col de Vergio (het hoogste punt van de route). Het hotel op de col is pas open vanaf 27/4 en gesloten vanaf 10/10. Wil je toch graag tijdens deze periode reizen dan voorzie je best een dikke jas en waterdichte broek.

Buiten de maanden juli en augustus is er geen bus op zondag tussen Piana en Ajaccio (= dag 7). Je zorgt er dan best voor dat dag 7 niet op een zondag valt, m.a.w. dat je niet op een maandag afreist. Wil je dit toch dan is een privé taxi de enige mogelijkheid om terug in Ajaccio te geraken (prijs op aanvraag).


Heen- en terugreis

Met het vliegtuig

Tot Ajaccio. Vluchten met TuiFly vanaf 18/4 elke zaterdag en vanaf 20/5 ook op woensdag. Ook Air Corsica vliegt verschillende keren per week vanuit Charleroi op Ajaccio. 

Met de wagen + ferry

Tot Nice of Marseille. Van daaruit zijn er rechtstreekse ferries naar Ajaccio.

Transfers ter plaatse

 • Dag 1 en dag 8: er is een shuttle-bus van en naar de luchthaven.  Een taxi van of naar de luchthaven kost +/- 30 euro.
 • Dag 2: trein tot Corte, inbegrepen
 • Dag 3: inbegrepen taxitransfer
 • Dag 6: inbegrepen taxitransfer

Voor de terugreis: op de voorlaatste dag neem je vanuit Piana de bus terug tot Ajaccio waar je nog een nachtje verblijft, bus niet inbegrepen. Buiten de maanden juli en augustus vertrek je best niet op een maandag, er is dan geen busverbinding tussen Piana en Ajaccio.

Treinen en bussen gans Corsica: www.corsicabus.org

Bussen in en rond Ajaccio: http://www.bus-tca.com/

Ferries:  http://www.aferry.to


Niveau

tot . Wandelingen van 4 tot 7 uur met hoogteverschillen van max.  +  995 m en - 880 m. De wandeling van dag 4 is drie stappertjes. Je wandelt meestal over  vrij goede wandelpaden, maar soms ook over rotsachtig terrein met losse stenen. GPS-tracks beschikbaar. Lees hier meer over wandelen met gps.
Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Kinderen

 • enkel geschikt voor sportieve kinderen vanaf 12 jaar
 • jongere kinderen adviseren we het familie avontuur, mogelijk vanaf 8 jaar
 • veel zwemgelegenheid onderweg

Bagage

Wordt vervoerd op wandeldagen. Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzakje. Geen bagagevervoer op dag 1, 2, 7 en 8, dan neem je zelf je bagage mee op trein of bus. 

Om organisatorische redenen vragen we om de bagage te beperken tot 1 zak van maximum 15 kg per persoon.


Deelnemers

Minimum 2.

Logies

Eenvoudige hotelletjes of chambres d’hôtes. Je verblijft in een tweepersoonskamer, meestal met privé sanitair.

Maaltijden

 • Ontbijt in het logies is inbegrepen.
 • Het lunchpakket is niet inbegrepen maar kan je in het logies laten klaarmaken. In vele kleine dorpjes is er een kruidenierswinkel zodat je eventueel zelf je picknick kan samen stellen.
 • 3 x avondmaal inbegrepen in Calacuccia, Col de Vergio en in Evisa. De overige avondmaaltijden zijn vrij te nemen op hotel of in een restaurantje in de buurt.

Klimaat

Corsica heeft een mediterraan klimaat met meestal (erg) warme zomers (tot 30°). Door de hoogte of de nabijheid van de zee blijft het echter aangenaam. 's Nachts kan het bij helder weer flink afkoelen. Een regen- of onweersbui is nooit uitgesloten.

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.  Lees zeker ook de richtlijnen over de toegelaten inhoud van ruim- en handbagage nog eens na op de website van Brussels Airport

Schoenen & kousen

 • comfortabele hoge trekkingschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Je kiest best voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief

Diversen

 • (bad-)handdoek (voor zwempartijtjes onderweg)
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • evt. drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • evt. wandelstokken

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Geld

In Frankrijk betaal je met euro's. Je neemt best wat cash geld mee. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden. Neem bij voorkeur meerdere kaarten mee, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.

Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…). Let op: voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.


Reisdocumenten

Voor reizen naar Frankrijk volstaat je identiteitskaart. Ook kinderen jonger dan 12 dienen in het bezit tezijn van een identiteitsbewijs mét foto, aan te vragen op het gemeentehuis.

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden.

Tip: Laat weten waar je bent!

In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen. https://travellersonline.diplomatie.be/Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: