Frankrijk - Corsica: de GR20 Noord


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Frankrijk - Corsica: de GR20 Noord


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Frankrijk - Corsica: de GR20 Noord


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Frankrijk - Corsica: de GR20 Noord


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Frankrijk - Corsica: de GR20 Noord


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Frankrijk
De GR 20 staat bekend als het meest uitdagende en spectaculaire GR-pad van Europa. Het loopt dwars door een indrukwekkend ruige bergketen met bergweiden en meertjes, diepe kloven en valleien. De noordelijke GR bevat de zwaarste maar ook mooiste etappes met de meeste afwisseling in landschappen. Je moet veel klimmen langs steil oprijzende en ruwe berghellingen en tussen immense steenvlakten. Je vertrekt bij Vizzavona in centraal Corsica en om daarna noordwaarts naar de paradijselijke bergvallei van Asco te trekken.
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 20FR5COA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
tot

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Dè ultieme uitdaging voor bergwandelaars
 • Woest spectaculair landschap
 • Schitterend gelegen berghutten
 • Mooiste gedeelte van de GR20
 • Beperkt bagagevervoer mogelijk

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,6

7 Beoordelingen

reviews van klanten

Voor mij en mijn trekkingspartner was dit een sublieme ervaring waar we allebei ontzettend van genoten hebben! Een fysieke uitdaging, alleszins! De accommodatie, die vrij basic was, neem je erbij als je de GR20 wil doen, daar moet je niet moeilijk over doen. Ik ben wel blij dat we mooi weer hadden. Een groot deel van de passages had ik echt niet graag gedaan in slecht weer! Wij hebben zo erg genoten van deze fysieke uitdaging, van het "back to basic", van de mensen rondom ons... Wij denken in ieder geval om volgend jaar de GR20 zuid erbij te doen, en als we mogen verder dromen.... misschien toch de laatste etappe van de GR20 noord! Wij hebben afgezien, veel pijn in benen en spieren, en uitspraken als "wij kruipen nooit meer in een tent"... Maar ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan, zeker? GR20 zuid, tot volgend jaar?

Heidi C. -

Algemene reistips

Dag 1 Vizzavona

Aankomst in Ajaccio. Je reist met de trein naar het historische dorpje Vizzavona (920 m), omringd door enkele van de hoogste toppen.

Overnachting in een berghut. (A)

O = ontbijt      L = lunch       A = avondmaal

Dag 2 Refuge de Petra Piana

De tocht start door de bossen en langs de rivier, op het einde volgt de steile klim naar de hut. Onderweg kan je onder meer genieten van de pittoreske Bergeries de Tolla (= herdershutten) en de mooie beklimming van de Manganellu wand. Tocht van 18 km, 6 uur stappen. Niveauverschil: + 1250 m / -350 m.

Overnachting in een berghut. (O, L, A)

Dag 3 Refuge de Manganu

De tocht van vandaag is zowat het spectaculairste wat Corsica te bieden heeft. Vanop de Bocca Muzella (2026 m) heb je prachtige zichten op de gletsjermeertjes Renoso, Melo en Capitello. De Col de la Haute Route ligt op je route naar de rotsachtige Breche de Capitello. Het traject vraagt wat klauterwerk, er hangen dan ook kettingen in de wand om je aan vast te houden.  Tocht van 9 km, 6 uur stappen. Niveauverschil: + 650 m / - 870 m.

Overnachting in een berghut. (O, L, A)

Dag 4 Castel de Vergio

Over uitgestrekte grasvlaktes gaat het tot bij de prachtig gelegen Bergeries de Vaccaghja, daarna via de vallei van Tavignano tot bij het mooie Lac de Nino, een paradijs met wilde paarden. Je stijgt dan tot boven op de Col St-Pierre waarna je door een mooi lariksbos tot bij het hoogst gelegen hotel van het eiland stapt (1400 m). Tocht van 14,5 km, 6 uur stappen. Niveauverschil: + 570 m / - 750 m.

Overnachting in gite (O, L, A)

Dag 5 Bergerie de Vallone

Vanmorgen bereik je de  waterval en de oude herdershutten van Radule. Daarna klim je omhoog tot bij de mooi gelegen Refuge de Ciottolu (1990 m), het zou de hoogst gelegen hut op het eiland zijn. Via de Col de Foggiale daal je heel erg steil af naar de Bergeries de Vallone (1400 m).  Tocht van 12 km, 6,5 uur stappen. Niveauverschil: + 710 m / - 660 m.

Overnachting in een herdershut. (O, L, A)

Dag 6 Haut Asco

Vandaag staat de zwaarste tocht op het programma. De beruchte passage door het Cirque de la Solitude is na een dramatisch ongeval met wandelaars niet meer mogelijk. Deze alternatieve route brengt je ook door een ruig hooggebergtelandschap; een zeer technische etappe, met onbeschutte passages op kammen van meer dan 2600 m hoogte. Tijdens de afdaling zijn bepaalde stukken van kettingen voorzien. Deze etappe is af te raden bij slecht weer, indien je vermoeid bent of twijfels hebt over je wandelniveau. In dat geval is er een transfer mogelijk met een busje. Tocht van 10 km, 8,5 uur stappen. Niveauverschil: + 1200 m / - 1150 m.

Overnachting in een berghut. (O, L, A)

Dag 7 Calvi of Ajaccio

De te volgen route van vandaag is afhankelijk van je eindbestemming: Ajaccio of Calvi.

Twee opties:

 • Wil je de ganse tocht uitstappen tot Bonifatu dan wandel je vandaag omhoog naar de Bocca di Stagnu (2010 m) en verder via het Lac de Muvrella tot bij de refuge de Carozzu. Van hieruit daal je af naar Bonifatu. Na een welverdiend terrasje neem je de bustransfer naar Calvi. 's Anderdaags reis je door naar je vertrekplaats, zijnde Ajaccio of Bastia. Tocht van 12 km, 7 uur stappen. Niveauverschil: + 650 m / - 1530 m.
 • Wil je vandaag naar Ajaccio reizen, dan trek je vanop de Bocca di Stagnu via de kam in noordelijke richting tot de top van de Muvrella. Vanaf de top heb je een schitterend zicht op de omgeving van de Monte Cinto tot de zee. Daarna neem je dezelfde weg terug naar beneden tot Haut Asco. Bij aankomst in Haut Asco word je naar Ponte Leccia gebracht, hier neem je de trein tot Ajaccio. Tocht van 6 km, 4 uur stappen. Niveauverschil: + 725 m / - 726 m.

Hotelovernachting.(O, L)

Dag 8 Einde

Einde na het ontbijt. (O)

Combinatie zuid + noord

Je kan ook de volledige GR20 stappen van zuid naar noord in 15 dagen.

15 dagen / 14 nachten:

 • Op basis van 2 of 3 personen: € 1340 p.p.
 • Op basis van 4 of 5 personen: € 1290 p.p.

Prijs met beperkt bagagevervoer.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2020

8 dagen / 7 nachten:

 • Op basis van 2 of 3 personen: € 760 p.p.
 • Op basis van 4 of 5 personen: € 715 p.p.
 • Op basis van 6 tot 8 personen: € 695 p.p.

Prijs met beperkt bagagevervoer.


Voorschot: € 217,5 per deelnemer

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt
 • avondmaal (behalve in Ajaccio / Calvi, hier enkel ontbijt) 
 • lunchpakket  op stapdagen
 • infopakket met wandelbeschrijvingen 
 • originele IGN wandelkaarten
 • beperkt bagagevervoer
 • transfer naar Calvi of Ponte Leccia (van hier trein tot Ajaccio)  op het einde van de tocht
 • gps-tracks
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • overige maaltijden 
 • evt. bijkomende transfers en openbaar vervoer
 • trein naar Vizzavona
 • dranken en persoonlijke uitgaven
 • evt. reisverzekering

Toeslagen

 • Extra nacht in Ajaccio in een eenvoudig hotel in het centrum: 65 euro p.p. (K&O)
 • 3 nachten in 2-persoonskamers (Vizzavona, Vergio en Haut Asco): 120 euro p.p.

Kortingen

 • Geen bagagevervoer: 90 euro pp (bij 2 of 3 pers) of 70 euro pp (bij 4 of 5 pers) of 50 euro pp (bij 6 tot 8 pers)

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 7 juni tot/met 13 september 2020

 • Met beperkt bagagevervoer: vertrek enkel elke zondag, eventueel met een extra nacht in Ajaccio voor de tocht.
 • Zonder bagagevervoer: vertrek elke dag mogelijk.
Corsica heeft een mediterraan klimaat met meestal (erg) warme zomers (tot 30°). Door de hoogte of de nabijheid van de zee blijft het echter aangenaam. 's Nachts kan het bij helder weer flink afkoelen. Een regen- of onweersbui is nooit uitgesloten. 

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op Accuweather

Heen- en terugreis

Met het vliegtuig*

Tot Ajaccio. Vluchten met TuiFly vanaf 18/4 elke zaterdag en vanaf 20/5 ook op woensdag. Ook Air Corsica vliegt verschillende keren per week vanuit Charleroi op Ajaccio. 

Let op: Het is aangeraden een vlucht in de voormiddag te nemen zodat je tijdig toekomt in Ajaccio. Bij aankomst is er een pendelbus (15’ à 30’) naar het treinstation van Ajaccio. Dan  trein naar Vizzavona (een halte op de lijn Ajaccio – Bastia, 36 km, ca. 75’. Er zijn drie tot vijf vertrekken per dag. De laatste trein vertrekt om 16u35. Bij namiddagvluchten bekijken we samen naar de mogelijkheden. Eventueel wordt er dan een taxi (tegen een toeslag) voorzien.

Met de wagen + ferry

Tot Nice of Marseille. Van daaruit zijn er rechtstreekse ferries naar Ajaccio. 

Voor dienstregelingen van treinen en bussen op gans Corsica kan je op de website van Corsica Bus terecht.

 

* Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Als het vervoer bij een reis niet is inbegrepen, en je wil een vlucht-, trein- of bootticket reserveren, dan kan dit ook via Anders Reizen. Daarbij worden volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor tickets voor lijnvluchten 30 euro per reservatiedossier (niet per persoon) en voor chartervluchten 50 euro per persoon en per ticket. Voor alle andere vervoermiddelen: 25 euro per persoon en per biljet. Wens je een ticket te boeken, dan kan je dit per e-mail aanvragen, of je kan het bij het invullen van je online-reservatieformulier aanduiden. 

Let op! Als je zelf vervoer boekt, dien je rekening te houden met voldoende reistijd naar het eerste logies en weer terug. Hou rekening met minder frequente bus- en/of treinverbindingen tijdens weekends en op feestdagen.


Vervoer tijdens de reis

Op de voorlaatste dag zijn de transfers van het eindpunt van de tocht naar Calvi of Ponte Leccia inbegrepen:

 • Bij aankomst in Bonifatu, staat de bus klaar die je naar Calvi brengt (ca. 30'). De volgende dag neem je de bus tot Ajaccio of Bastia, afhankelijk van de plaats terugreis.
 • Bij aankomst in Haut Asco staat het vervoer klaar dat je naar Ponte Leccia brengt waar je de trein naar Ajaccio kan nemen (ritduur: ca. 2,5 uur).

Niveau

 en  wanneer je zelf je bagage draagt. Wandelingen van 5 tot 7 u. Hoogteverschillen van max. + 1200 m en - 1500 m. De GR 20 in Corsica is één van de mooiste maar ook zwaarste trekkings in Europa. Vooraleer je deze reis boekt is het belangrijk dat je voor jezelf kan inschatten of je een trekking van dit niveau aankan. In geval van twijfel, kunnen we je eventueel andere, minder zware opties voorstellen.

Wandelterrein:

Je loopt vaak over rotsachtige paden en over losse stenen. Vaak moeten er zeer steile stukken overbrugd worden met het nodige klauterwerk. Op sommige plaatsen hangen er kettingen of kabels ter ondersteuning.

Fysieke vereisten:

 • ervaring met wandelen in het hooggebergte
 • goed vertrouwd zijn met kaart- en kompaslezen
 • zeker geen hoogtevrees hebben
 • over een zeer goede fysieke conditie beschikken

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot  . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.

 


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

Beperkt bagagevervoer of je draagt je bagage volledig zelf gedurende de ganse reis (zie kortingen).

Als je hebt gekozen voor beperkt bagagevervoer, draag je steeds beperkte bagage voor een paar nachten. Over de  zogenaamde ‘volgzak’ met de rest van je bagage, kan je beschikken  in Castel di Vergio en in Haut Asco. Je bagage wordt per wagen vervoerd van het ene logies naar het andere. Voorzie steeds een comfortabele trekkersrugzak waarbij je best niet meer dan 8 à 10 kg mee draagt.  Ook verpak je je spullen best nog eens apart in plastic zakken in de bagage (type vuilniszakken), kwestie van steeds droge kleren te hebben.


Min. aantal deelnemers

2

Logies

 • Je verblijft in berg- en herdershutten met een minimum aan comfort en vaak minimale sanitaire voorzieningen (soms enkel koud water). Het is ook mogelijk dat je gevraagd wordt om in een tent te slapen in de buurt van de berghut. Je krijgt dan een tent en een slaapmat ter beschikking.
 • In Ajaccio of Calvi overnacht je in een hotel.
 • In Vizzavona is het mogelijk dat je in de gîte van het hotel overnacht. 
 • In Vizzavona, Verghio en Haut Asco kan er een tweepersoonskamer geboekt worden (zie toeslagen). 

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen:
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Het ontbijt is inbegrepen.
 • Op wandeldagen ontvang je een lunchpakket voor ’s middags. Voorzie voor elke dag een energierijke snack, type mueslireep of dergelijke. Onderweg kom je een paar keer een winkeltje tegen waar je deze zaken kan kopen.
 • Ook het avondmaal is inbegrepen en neem je in de berghutten. Vaak wordt er een vast menu geserveerd dat hetzelfde is voor alle wandelaars. 
 • In geval van een extra overnachting in Ajaccio of Calvi is het avondmaal niet inbegrepen.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,..die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Bagage

 • trekkingrugzak met goede heupgordel, binnenframe en schouderriemen, van 50 l volstaat (je moet ook je slaapzak meenemen!)
 • indien je kiest voor bagagevervoer: rugzak, reistas of kitbag (geen valies) voor de bagage die met de taxi wordt vervoerd (10 kg. per persoon) 

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen.

Schoenen & kousen

 • comfortabele bergwandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies zeker voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Slaapgerief

 • slaapzak (van 0 tot 5°C)

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • wind- en waterdicht jas
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief
 • handschoenen, muts en sjaal
 • evt. thermisch ondergoed

Diversen

 • handdoeken en washandjes
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • drinkfles of -zak
 • fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • evt. (telescopische) wandelstokken
 • lunchdoos type tupperware die je goed kan afsluiten (soms krijg je pasta of rijs mee)
 • lepel en vork (opgelet niet in je handbagage verpakken als je met het vliegtuig reist)

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Geld

In Frankrijk betaal je met euro's. Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Frankrijk volstaat je identiteitskaart.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: