Frankrijk - Sneeuwschoentochten in het Massif des Bauges


8 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 665


Boek deze reis »

Frankrijk - Sneeuwschoentochten in het Massif des Bauges


8 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 665


Boek deze reis »

Frankrijk - Sneeuwschoentochten in het Massif des Bauges


8 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 665


Boek deze reis »

Frankrijk - Sneeuwschoentochten in het Massif des Bauges


8 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 665


Boek deze reis »

Frankrijk - Sneeuwschoentochten in het Massif des Bauges


8 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 665


Boek deze reis »
Individuele reizen Frankrijk
Het Parc Naturel des Massif des Bauges is een voorpost van de Hoge Alpen tussen Chambéry en Aix-les-Bains in westelijk Frankrijk. Deze regio lokt vooral wandelliefhebbers die houden van rust en authenticiteit. Toeristische voorzieningen zijn in de dorpjes dan ook eerder bescheiden, de inwoners leven er dan ook nog hoofdzakelijk van de traditionele landbouw en kaasproductie. De prachtige panorama’s op de Alpen in het oosten en de puurheid van het gebied staan garant voor een onvergetelijke sneeuwtrekking.
Prijs: vanaf € 665
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 20FR5BGW
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • rustig en kleinschalig gebied
 • rijk cultureel erfgoed
 • glooiende hellingen, met beperkt stijgen en dalen, ideaal voor sneeuwschoentochten
 • sfeervolle dorpjes

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Wijzigingen

Eventuele aanpassing(en) aan het dagschema kunnen noodzakelijk zijn afhankelijk van slechte weersomstandigheden of begaanbaarheid van het terrein. Indien dit het geval is mag je er altijd van uitgaan dat deze wijzigingen zijn gemaakt met het oog op het verzekeren van je veiligheid en comfort.

Dag 1 Le Châtelard

Aankomst in Le Châtelard, een dorpje in het departement Savoie, ten zuiden van het Lac van Annecy en ten oosten van het welbekende Aix-les-Bains. De eerste twee nachten verblijf je in een chambre d’hôtes waar zich ook het kantoor van onze lokale partner bevindt.

Overnachting. (A)

O = ontbijt     A = avondmaal

Dag 2 Le Châtelard

Le Mont de Bellecombe (1030 m) – Crêtes du Julioz (1530 m) - Le Châtelard (800 m).

Om te wennen aan de sneeuwschoenen is er vandaag een introductiewandeling gepland. ’s Ochtends is er een kleine transfer voorzien die je tot op 1030 m hoogte brengt, bij  de mooie alpenweiden van Bellecombe in de schaduw van het imposante massief van Trélod (2181 m). Van bij de Col du Golet de Doucy klim je richting de flanken van de Mont Julioz en Col du Plane (1337 m). Door het bos bereik je uiteindelijk terug de oude burcht van Châtelard. Evaluatie van de tocht en avondmaal. Tocht van 14 km, 4,5 uur. + 500 m / - 770 m. Kortere optie mogelijk via de Col du Plane.

Overnachting. (O, A)

Dag 3 Jarsy

Le Châtelard (800 m) - La Croix du Plane (1380 m) - Jarsy (920 m)

Traject over de alpenweiden van la Croix du Plane (1380 m) met mooie vergezichten op de hoge toppen die het hart van het massief vormen. De rivier de Chéran baant zich een weg vanuit het westen, langs zijn oevers strekken zich enorme vlaktes uit. In de buurt van het dorpje la Compôte zie je nog de typische houten hooischuren of ‘grangettes’, ooit stonden er hier meer dan 130 schuren! Overnachting in het sympathieke dorpje Jarsy bij de ‘Dent de Pleuven’. Tocht van 16 km, 5u15’. + 860 m / - 860 m.

Overnachting. (O, A)

Dag 4 Jarsy

Jarsy (920 m) - Croix d'Allant - Jarsy

Panoramische wandeling boven het dorp Jarsy naar het Croix d'Allant op 1720 m. Hier ben je omgeven door drie toppen; de Arcalod (2217 m), de Pécloz (2197 m) en de Trélod (2181 m). Lusvormige tocht van 12 km, 5,5 uur. + 882 m / - 882 m. Kortere optie mogelijk.

Overnachting. (O, A)

Dag 5 Aillon-le-Jeune

Jarsy (920 m) – La Chalet de la Fulie (1400 m) – Aillon-le-Jeune (1000 m)

Mooie balkonwandeling naar de alpenweiden van la Fulie op 1400 m hoogte. Met de hoge toppen in het vizier bereik je de historische vallei van Aillons. Hier vestigden zich in de 12de eeuw een orde van kartuizers, de oude abdij herbergt sedert 2008 het ‘Maison du patrimoine du Parc Régional du Massif des Bauges’. Inkom incl. Tocht van 13 km, 5 uur. + 770 m / - 470 m. Kortere optie via de Combe de Lourdens.

Overnachting. (O, A)

Dag 6 Les Déserts (1000 m)

Aillon-le-Jeune (1000 m) - Col des Prés (1250 m) - Les Déserts (1000 m).

Terug omhoog, dit keer naar de Col des Prés, die met zijn vele chalets en door zijn uitgestrektheid de allures van een plateau aanneemt.  De Pointe de Gallopaz sluit in het zuiden de vallei af. Met het Plateau de Leysse bereik je een zeer landelijk gebied van boomgaarden en velden, dat de rand vormt van de Bauges in het zuiden. Hier vond je vroeger  ijsfabrieken ter bevoorrading van de steden in de valleien. Einde in les Déserts. Tocht van 18 km, 6 uur. + 500 m / - 470 m. Kortere optie via La Fougère.

Hotelovernachting. (O, A)

Dag 7 La Féclaz (1300 m)

Les Déserts (1000 m) – Croix du Nivolet (1530 m) – La Féclaz (1300 m)

De oker- en grijze kliffen va de Margériaz kleuren grotendeels het landschap tijdens deze prachtige hoogtewandeling. In de verte stelen de ‘Belledonnes’ de show terwijl je de klim naar het Croix du Nivolet trotseert (1530 m). Oversteek van het plateau de Féclaz met overnachting aldaar. Tocht van 16 km, 5 uur. + 570 m.

Overnachting. (O, A)

Dag 8 Einde

Korte transfer tot le Châtelard na het ontbijt. (O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2020

€ 665 p.p.

 


Voorschot: € 200 per deelnemer

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt en avondmaal
 • bagagevervoer
 • informatiepakket met wandelbeschrijvingen
 • originele topografische wandelkaarten
 • kompas, hoogtemeter en kaarthouder (ter plekke)
 • toegang tot het informatiecentrum 'Maison du patrimoine du Parc Régional du Massif des Bauges'
 • transfers in het kader van de wandelingen zoals beschreven in het dagschema
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • lunchpakketten
 • dranken en persoonlijke uitgaven
 • evt. huur materiaal (sneeuwschoenen en skistokken)
 • evt. inkomgelden en persoonlijke uitgaven
 • evt. verzekering

Toeslagen

 • Eénpersoonskamer: €105
 • Extra nacht HP: €85
 • Extra nacht HP éénpersoonskamer: €105
 • Huur materiaal 6 dagen (sneeuwschoenen + telescopisch stokken): €45

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Van 22/12/2019 tot einde maart 2020. Gezien de kleinschaligheid van het logies is tijdig boeken aangeraden. Als er geen sneeuw ligt tijdens jouw reisperiode kan je deze wandelreis perfect zonder sneeuwschoenen lopen. Neem daarom altijd goede bergschoenen mee. 

Heen- en terugreis

Met de trein

TGV Brussel - Lyon (ca. 4 uur) en van daaruit in ca. 1 uur verder per regionale trein tot Aix-les-Bains. Van hieruit is het nog een 30-tal kilometer tot Le Châtelard, hiervoor kan je een taxi nemen. Terugreis in omgekeerde richting. Hou er altijd rekening mee dat er minder busverbindingen zijn tijdens het weekend en op feestdagen. Check trein- en busuren altijd op voorhand. 

Voor informatie over treinen: https://www.thetrainline.com/.

* Je kan naar keuze zelf je treintickets boeken, of dit via Anders Reizen doen. 
In het laatste geval maakt de treinreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:
- bijstand in geval van problemen met de trein;
- terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Met de wagen

Afstand Brussel - Le Châtelard: 830 km. Je kan je wagen achterlaten op een gratis onbewaakte parking. Op het einde van de reis is er 's ochtends een transfer voorzien naar je wagen in Le Châtelard. Deze transfer is inbegrepen.

 • Voor informatie over de toestand van de wegen in Europa, buitenlandse verkeersreglementen, milieumaatregelen, een druktekalender, enz. kan je op deze link terecht. 
 • Lees zeker de aanbevelingen omtrent het rijden naar sneeuwbestemmingen, voor vele cols zijn bijvoorbeeld sneeuwbanden of -kettingen verplicht. Ook is het van belang om de route via GPS te checken, sommige routes of cols zijn tijdens de wintermaanden vaak niet toegankelijk voor autoverkeer omdat deze niet sneeuwvrij worden gemaakt.


Wandelniveau

 tot . Tochten van gemiddeld 15 tot 18 km. Gemiddeld 5 uur stappen en hoogteverschillen van 500 tot max. 860 m stijgen en 470 tot max. 900 m dalen. Als er een kortere wandeling mogelijk is vermindert dit de duur van het wandelen met ongeveer 1 tot 1,5 uur.

Wandelen op sneeuwschoenen is iets zwaarder dan gewoon wandelen maar vereist geen technische vaardigheden. De sneeuwschoenen - langwerpige frames die onder je wandelschoenen worden bevestigd – verhinderen dat je wegzakt in de sneeuw en laten je toe de gebaande paden te verlaten. De lengte van een tocht is in een besneeuwd landschap geen indicatie voor het aantal stapuren en hangt vaak af van de weer- en sneeuwcondities. Een tocht in de verse sneeuw kan tot 40 % meer tijd in beslag nemen.

Voor deze reis ontvang je een kompas, een hoogtemeter en gedetailleerde kaarten waarop de paden gemarkeerd zijn. Ervaring met kaart- en kompas is een vereiste.

Geen gps-tracks. Klik hier voor meer uitleg over de zwaarte van de reizen.

 


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagage

De bagage wordt vervoerd van het éne logies naar het andere, je draagt tijdens de wandelingen enkel je dagrugzakje.

Logies

3 x overnachting in berghotelletjes en 3 x overnachting in chambres d’hôtes. Privaat sanitair.


Maaltijden

 • Ontbijt in het logies is inbegrepen.
 • De lunch is niet inbegrepen maar je kan een lunchpakket laten klaarmaken in het logies (best de dag op voorhand door te geven) of je aankopen doen in de dorpjes. 
 • Avondmaal inbegrepen.

Klimaat

Op de hoogte waarop de wandelingen plaatsvinden is er een tamelijk grote sneeuwzekerheid van december tot midden maart. Het kan natuurlijk altijd zijn dat de sneeuw ontbreekt op lagere hoogte, vooral naar het einde van het seizoen toe. Het is van belang dat je elke dag het weerbericht checkt alvorens je gaat wandelen. Aanpassingen aan het wandelprogramma zijn altijd mogelijk in functie van de sneeuw- en andere weercondities.

Als er geen sneeuw ligt tijdens jouw reisperiode kan je deze wandelreis perfect zonder sneeuwschoenen lopen. Neem daarom altijd goede bergschoenen mee. 

Informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.

 


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.  Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als Anders Reizen-deelnemer korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 30 tot 35 liter volstaat meestal (min. 25 l). Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog. Zorg ook dat je je sneeuwschoenen aan je rugzak kan bevestigen.

Materiaal

Wie niet beschikt over sneeuwschoenen en skistokken kan deze ter plaatse huren. (zie toeslagen)
Sneeuwschoenen zijn in feite geen ’schoenen‘: het zijn langwerpige frames die onder je wandelschoenen worden bevestigd. Vaak gebeurt dit door middel van een rubberen riem, maar op steil terrein zijn sterkere bindingen nodig. Je wandelschoenen moeten waterdicht en enkelomsluitend zijn.

Skistokken zijn niet echt nodig, maar vergemakkelijken het wandelen, vooral bij het klimmen.

Schoenen & kousen

 • comfortabele hoge wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen (voor 's avonds)
 • warme wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).
 • getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Kledij

Voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • een warme en soepele broek (geen jeans) + waterdichte overbroek (een skibroek is doorgaans te warm)
 • caleçon eventueel voor ’s avonds
 • warme wind- en waterdicht jack liefst met kap en opstaande kraag
 • fleece
 • warme muts
 • sjaal
 • min. 2 paar handschoenen
 • evt. lange onderbroek
 • evt. thermisch ondergoed

Diversen

 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • een thermos (voor koude dranken maar zeker ook om een warme drank te kunnen meenemen tijdens de wandeling)
 • zak- of hoofdlamp
 • nooddeken

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Geld

In Frankrijk betaal je met euro's. Je neemt best wat cash geld mee. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden. Neem bij voorkeur meerdere kaarten mee, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.

Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…). Let op: voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Frankrijk volstaat je identiteitskaart. Ook kinderen jonger dan 12 dienen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs mét foto, aan te vragen op het gemeentehuis.

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden.

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen. https://travellersonline.diplomatie.be/Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: