Frankrijk - Ezeltjestocht in de Ardèche


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Frankrijk - Ezeltjestocht in de Ardèche


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Frankrijk - Ezeltjestocht in de Ardèche


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Frankrijk - Ezeltjestocht in de Ardèche


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Frankrijk - Ezeltjestocht in de Ardèche


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Frankrijk
De Ardèche met de drukbezochte ‘gorges’ klinkt bekend in de oren. Op korte afstand van deze drukte vind je echter een landschap met een verrassende rust en vredigheid. Met de ezel als trouwe reisgezel trek je door een landschap van kloven, kastelen, rivieren en indrukwekkende grotten. Je slaapt in knusse hotelletjes en ook enkele nachten in een tent met open hemel en in een tent op palen midden in het natuurreservaat. Ook mogelijk zonder ezel.
Aantal dagen: 7 dagen
Reisnummer: 20FR5ADE
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • ongekende Ardèche
 • ezeltje als metgezel 
 • leuk voor jong en oud
 • 4 x overnachting op een camping
 • grottensite van Orgnac
 • kasteel van Roure

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,4

14 Beoordelingen

Algemene reistips

Dag 1

Vallon Pont d'Arc

Aankomst in Vallon Pont-d’Arc, een plaats gelegen aan de poort van één van de mooiste toeristische sites van Frankrijk, 'la Réserve Naturelle des Gorges de l'Ardèche'. Vandaag, ten laatste om 17u, maak je kennis met het ezeltje en krijg je allerlei tips om deze wandelweek vlot te laten verlopen.

Hotelovernachting met zwembad. (A)

O = ontbijt   L = lunch      A = avondmaal

Dag 2

Vallon Pont d'Arc - Vagnas

Vandaag ruil je het levendige Vallon in voor de rust van het platteland, je maakt kennis met je viervoetige reisgezel. Nadat je de Ardèche bent overgestoken bereik je Salavas. Je passeert enkele prehistorische dolmens nabij Champagnac en wandelt verder naar een kleinschalige en zeer rustig gelegen camping in Vagnas.

Tocht van 9,5 km, 4 uur stappen. + 220 m.

Overnachting op een camping met zwembad. (O, L, A)

Dag 3

Luswandeling rond Vagnas

Door het bos en maquis trek je omhoog naar de top Saleyron, hierboven heb je zicht op de machtige kloven van de Ardèche en de fameuze natuurlijke rotsboog van Vallon Pont d’Arc. In de afdaling loont het zeker de moeite om het 15de eeuwse kasteel van Roures te gaan bezoeken, een mooi middeleeuws kasteel met park waarin allerlei oude wapens staan uitgestald. In de zomer worden er evenementen georganiseerd en je kan er ook gaan kijken hoe men zijderupsen kweekt.   

Tocht van 11,7 km, 4 uur stappen. Niveauverschil: + 210 m.

Overnachting op een camping met zwembad. (O, L, A)

Dag 4

Vagnas - Aven d’Orgnac

Vandaag ontdek je de geologie, de fauna en de flora, alsook de geschiedenis van dit mooie stukje Ardèche. Langs La Bastide de Virac bereik je de prehistorische site van L’Aven d’Orgnac met z’n dolmens en de immense grot Baume de Ronze. De grotten van Orgnac behoren tot de grootste en best bewaarde grotten ter wereld. Eveneens interessant is het museum van de prehistorie dat de archeologische en geologische kenmerken van de streek op een erg leerzame manier weet te brengen. Vannacht ben je te gast in een familiaal hotelletje in Aven d'Orgnac.

Etappe van 11,3 km, 4 uur stappen. + 180 m.

Hotelovernachting. (O, L, A)

Dag 5

Aven d'Orgnac  - Labastide de Virac 

Je start met een korte tocht, langs de opmerkelijke Dolmen de la Plaine. Je volgende logies is een unieke camping midden in het natuurreservaat. Je kan je ezeltje laten rusten en naar het hartje van de kloof trekken. Vannacht verblijf je in een knusse yurt (= nomadentent) of in een tent op palen (voor families).  In dit stukje ongerepte natuur aan het water kan je kiezen tussen heel wat activiteiten zoals canyoning, paardrijden, speleologie, Via Ferrata, … en uiteraard dolce farniente.

Tocht van 8 km, 2,5 à 3 uur. Niveauverschil: + 100 m. Optionele luswandeling naar het hartje van de kloof: 3,7 km, 2,5 uur. Niveauverschil: + 250 m.

Overnachting op een camping. (O, L, A)

Dag 6

Labastide de Virac - Vallon Pont d'Arc 

Vandaag wandel je terug naar Vallon Pont d’Arc. Je ontdekt de natuur in haar volle glorie. Als je voor de langste tocht kiest, sluit je de trekking in schoonheid af met een buitengewoon mooi zicht op de beroemde Pont d’Arc. Na het afscheid van het ezeltje rijd je terug naar Labastide de Virac waar je nog een nachtje verblijft.

Tocht van 13,8 km, 4,5 uur. Niveauverschil: + 200 m. Variante van de Tour du Saleyron: + 5 km, 1,20 uur.

Overnachting in een tent aan de rivier. (O, L, A)

Dag 7

Labastide de Virac

Einde van het programma na het ontbijt. (O)

Je kan nog een kleine luswandeling maken, alvorens de terugreis aan te vatten: via een oud ezelpad daal je opnieuw af naar het hartje van de kloof waar je een gebied ontdekt met een opmerkelijke biodiversiteit.

Tocht van 4,7 km, 1,5 uur. (O)

Onze andere ezeltjestochten...

Kijk ook eens naar onze andere trektocht met een ezeltje, in de regio Tarn-en-Garonne. Je wandelt er tussen prachtige middeleeuwse dorpjes - waarvan er maar liefst vier het keurmerk ‘mooiste dorp van Frankrijk’ bezitten. 

Ezelweetjes

Een tijdje in de nabijheid van ezels wandelen brengt een mens in nauw contact met de natuur. Het is een geprivilegieerd contact, zeldzaam in onze hectische tijd. Voor vele mensen is een 'ezel-stapweek' dan ook een echte openbaring. Daarnaast vormen de ezels een link met een vervlogen landelijk leven: ze doen ons de grote traditie van het vervoer per (muil)ezel herbeleven, zoals dat in vroeger tijden gebruikelijk was. En tenslotte geeft een tocht met ezels ons het besef terug van wat 'menselijke' afstanden zijn. We moeten omwille van de dieren en van onszelf immers rekening houden met de lengte van het dagtraject, de hoogteverschillen, graasmogelijkheden, drinkwatervoorziening, enzovoort. Zaken waar wij 'automensen' vaak niet meer bij stilstaan. 
Ezels zijn bijzonder taai en hebben een groot uithoudingsvermogen. Hun gevoel voor oriëntatie is sterk ontwikkeld: ze vinden gemakkelijk hun thuis terug. En het is goed om weten dat ezels speelse grappenmakers zijn, maar ook aanhankelijk en voorzichtig. Geaaid worden vinden ze nooit onprettig en af en toe een lekkernij, bv. aan appel (géén snoep) maakt ze helemaal gelukkig.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2020

7 dagen / 6 nachten: volwassenen in een tweepersoonskamer: € 785 p.p.

7 dagen / 6 nachten: volwassenen met kinderen in een familiekamer: € 720 p.p.

Prijs kinderen op de kamer van de ouders:

 • 0 – 1 jaar: € 75 p.p.
 • 2 – 11 jaar: € 465 p.p.

Voorschot: € 220 per deelnemer

Inbegrepen

 • logies 
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 tot en met het ontbijt dag 7 
 • bagagevervoer 
 • inkom grotten + museum van Orgnac (best 1 maand op voorhand te reserveren)
 • infopakket met routebeschrijvingen
 • originele IGN wandelkaart
 • gps-tracks
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen-en terugreis 
 • huur ezel
 • persoonlijke uitgaven
 • evt. andere inkomgelden
 • evt. verzekering
De ezelverhuurder vraagt een waarborg van 100 euro voor zijn materiaal. Deze krijg je terug op het einde van de vakantie en op voorwaarde dat het materiaal in goede staat terug wordt ingeleverd.

Toeslagen

 • Hoogseizoen juli - aug.: € 34 (+ 12 j.); € 22 (kind 2 tem 11 j.)
 • Huur ezel: € 299
 • extra overnachting in half pension in Vallon Pont d'Arc in een familiekamer: € 98  (+ 12 j.); € 64 (kind 2 tem 11 j.)

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 april tot/met 30 september 2020

Van 1 april tot 30 september. Tijdig reserveren is aangeraden wegens beperkte capaciteit van het logies. In juli aankomst op oneven dagen, in augustus op even dagen.

In de Ardèche heerst een landklimaat. De mix van het landklimaat en de invloeden van de zee zorgt ervoor dat de zomers meestal heel warm zijn, maar de winters niet zo koud. Regelmatig heerst er een stevige en veelal koude wind vanuit het noordwesten, de zogenaamde ‘mistral’, deze kan de temperatuur behoorlijk doen dalen. 

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.


Heen- en terugreis

Met de wagen

Voor deze reis is een wagen ter plaatse noodzakelijk. Afstand Brussel - Vallon Pont-d’Arc: Ca. 930 km. Gratis onbewaakte parking bij de ezeltjes verhuurder. Hou er rekening mee dat er op de dag van aankomst een briefing voorzien is bij de ezelverhuurder, je wordt er ten laatste om 17 uur verwacht.

Voor informatie over de toestand van de wegen in Europa, buitenlandse verkeersreglementen, milieumaatregelen, een druktekalender, enz. kan je op deze link terecht. 

Niveau

. Korte dagtochten van 9,5 tot 13,8 km. De hoogteverschillen blijven beperkt tot max. 300 m.

Kleinere kinderen kunnen zeker af en toe een stuk op de rug van de ezel meerijden. Het totale draaggewicht voor de ezeltjes mag max. 40 kg zijn, dat is inclusief pakzadel en ander materiaal. Men is hier zeer streng in. Het maximum gewicht voor de kindjes die op de ezel willen meerijden is dan ook 20 kg. GPS-tracks zijn beschikbaar.

 


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagage

De grote bagage wordt altijd vervoerd met een wagen. Het is niet de bedoeling dat deze wordt gedragen door de ezel, enkel je persoonlijke spullen voor de tocht, je picknick en af en toe een kind. Het ezeltje mag max. 40 kg dragen (dit gewicht is inclusief pakzadel, ander materiaal en één kind van max. 20 kg).

Min. aantal deelnemers

2. Om praktische redenen is een reis met een ezeltje af te raden voor éénoudergezinnen met jonge kinderen. Neem contact op met het kantoor voor overleg.
 

Logies

1 x in Vallon Pont d'Arc

 ***-hotel aan de rand van het centrum en op enkele minuten stappen van de rivier. Er is een tuin met zwembad en kleine spa. Restaurant met terras waar men streekspecialiteiten serveert.

2 x in Vagnas

Zeer rustig gelegen camping. Overnachting in een half doorzichtige tent.  Deze tenten (voor 4 pers.) staan op het hoogste gedeelte van de campingsite en zijn 30 m²  groot. Op de benedenverdieping is er een woongedeelte met kleine kitchenette (voorzien van een koffiezet, koelkast, fornuis en servies). Met een laddertje ga je naar de bovenverdieping waar een dubbel bed (140 x 190 cm) en 2 kleine bedden (80 x 190 cm) staan. De doorzichtige koepel biedt panoramisch sterrenzicht maar kan je ook verduisteren 's nachts. Er is een drinkwaterpunt vlakbij. Er is een afgesloten zwembad en een winkeltje waar je brood kan bestellen. Gemeenschappelijk sanitair met Franse toiletten. Wifi beschikbaar.

1 x in Orgnac L'aven

Eenvoudig en klein familiaal gerund hotelletje met 29 kamers. Rustige ligging, petanque en speelruimte. Restaurant met regionale specialiteiten en gezellig overschaduwd buitenterras. Wifi gratis.

2 x in Labastide de Virac

Eenvoudige maar mooie camping op een groot terrein middenin de natuur, vlakbij de rivier met zwemmogelijkheden. Verder is er nog een bar en een pizza restaurant, kruidenwinkel, mountainbikeverhuur, wasruimte en een bbq. Let wel: de weg naar de rivier is een twintigtal minuten afdalen. Terug omhoog neemt ongeveer het dubbel van de tijd in beslag.

 • Voor families staan ruime en comfortabele tenten op palen ter beschikking. Deze zijn gelegen aan het uiteinde van de camping en opgetrokken in hout en canvas. Vanaf het overdekt terras bieden ze een uniek zicht op de Gorges de l’Ardèche. Er zijn twee slaapkamers (één kamer met dubbel bed, één kamer met 2 enkele bedden), een woonruimte met extra bedbank voor twee personen en een keuken die voorzien is van een koelkast, gasfornuis, koffiezet, wasbak, stoel en tafel. Er is een aansluiting met een elektrische verbinding. Gemeubileerd terras.
 • Voor koppels zijn er 8 mooie yurt-tenten ter beschikking. Deze yurts of zogenaamde nomadententen zijn vervaardigd uit hout en natuurlijk canvas en sfeervol ingericht met dekens en kussens. Ernaast is er een gemeenschappelijke keukenruimte waarvan je vrij gebruik kan maken (koelkast, gasfornuis, koffiezetapparaat en wasbak), stoelen en een tafel.
 • Gemeenschappelijk sanitair: er zijn twee sanitaire blokken, waarvan één met vijf individuele badkamers (wastafel, douche, toilet), warm water. 


Kinderen

 • vanaf 4jaar
 • gemakkelijke dagtrajecten
 • veel zwemmogelijkheden
 • een ezeltje als wandel-gezel
 • palentent aan de rivier: puur natuur!

Maaltijden

 • Ontbijt is inbegrepen en neem je in het logies.
 • Voor de lunch krijg je een lunchpakket mee, er zijn in totaal 5 lunchpakketten inbegrepen.
 • Ook het avondmaal is inbegrepen (6 x) en neem je in het logies zelf. 
  • Op de camping in Vagnas is er een winkeltje waar je basislevensmiddelen kan kopen en waar je brood kan bestellen. Een traiteur zorgt voor het avondeten (voor- en hoofdgerecht, kaas en dessert) dat bij jou aan de tent word geleverd.
  • Op de tweede camping in Labastide de Virac is er een pizza restaurant, de maaltijden zijn dan ook eenvoudig. Naast pizza's zijn er ook vegetarische maaltijdsalades verkrijgbaar.

Huisdieren

Niet toegelaten.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als Anders Reizen-deelnemer korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).
 • evt. watersandalen

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief

Diversen

 • (bad-)handdoek (voor zwempartijtjes in de rivier)
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • evt. drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Geld

In Frankrijk betaal je met euro’s. De ezelverhuurder vraagt een waarborg van 100 euro voor zijn materiaal. Deze krijg je terug op het einde van de vakantie en op voorwaarde dat het materiaal in goede staat wordt weergegeven.

We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden. Neem bij voorkeur meerdere kaarten mee, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.

Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…). Let op: voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.

Formaliteiten

Voor reizen naar Frankrijk volstaat je identiteitskaart. Ook kinderen jonger dan 12 jaar dienen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs mét foto, aan te vragen op het gemeentehuis.

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Ben je van plan een auto te huren, denk er dan aan je rijbewijs mee te nemen. Ook een kredietkaart op naam van de bestuurder is in dat geval vereist.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden.

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen.


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: