Spanje - Camino Francés


6 tot 11 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - Camino Francés


6 tot 11 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - Camino Francés


6 tot 11 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - Camino Francés


6 tot 11 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - Camino Francés


6 tot 11 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Spanje
Vanaf de rug van de Pyreneeën loopt de pelgrimsweg bij Roncevalles Spanje binnen. Ze volgt er een boeiende route door de meest verschillende landschappen: door brede rivierdalen, desolate vlakten, bergen en bezienswaardige steden. Er is keuze uit 6 pelgrimsroutes die onderling combineerbaar zijn. Spaans Baskenland. Pamplona, de schilderachtige Rioja-streek, de desolate Spaanse Meseta, spookdorpjes of het oude Galicië...stuk voor stuk karaktervolle landschappen die leiden tot de stad Santiago. Eens je Santiago hebt verlaten kan je nog verder tot de duizelingwekkende kliffen van Cabo Fisterra, het geografische eindpunt van de pelgrimsroute. 
Aantal dagen: 6 tot 11 dagen
Reisnummer: 20ES5PSA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Cultuurhistorische steden: Burgos, Leon, Pamplona
 • Ontmoetingen met andere pelgrims
 • Prachtige streken in Spaans Baskenland
 • Pyreneeën landschap
 • wandelen tussen de wijngaarden van de Rioja-streek

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9,5

6 Beoordelingen

Algemene reistips

Algemeen

De keuze voor deze routes werd bepaald door een aantal factoren die bijdragen tot het welslagen van je pelgrimstocht: de kwaliteit van de paden, de kwaliteit van het logies alsook het aantal logiesplaatsen (op sommige routes zijn dit er niet veel!), het klimaat en uiteraard de schoonheid van de route. De etappes kunnen onderling gecombineerd worden en je kan ook vrij je begin- en eindpunt kiezen, meer info op kantoor.

Klik hier voor meer informatie over de pelgrimsroute in Frankrijk of Portugal.

 

St. Jean Pied de Port – Logroño

Een inspannende klim leidt naar de grens met Spanje en de Cisa-pas (1430 m). Over de Pyreneeën heen trek je nu door Navarra, Spaans Baskenland. Een groen en waterrijk landschap begeleid je richting Pamplona, hoofdstad van het koninkrijk Navarra en bekend omwille van z’n stierengevechten en de wilde week in juli met z’n ‘Fiesta de San Fermin’. Na Puente de la Reina gaat de tocht richting het droge zuiden, de schilderachtige Rioja-streek met z'n voortreffelijke wijnen.

Route: 9 dagen / 7 etappes / 167 km
St Jean Pied de Port – Roncevaux (26 km + 1300 m stijgen!) – Zubiri (22 km) – Pamplona (21 km) – Puente la Reina (24 km) – Estalla (23 km) – Los Arcos (21 km) – Logroño (28 km).

Opgelet: prijs excl. avondmaal in Pamplona en Logrono. Extra nacht Logroño K&O (prijs: zie tabel).

Tip: je kan de 1ste zware etappe opsplitsen in 2 wandeldagen en een nacht logeren in een berghut onderweg.

Logroño – Burgos

Na Logroño wordt de pelgrim op de proef gesteld: je dwaalt over de eindeloze hoogvlaktes van de bomenloze Spaanse Meseta. Het landschap wordt steeds dorder en de tocht wordt er niet makkelijker op; westenwinden blazen onophoudelijk over de vlakte en de zon brandt onverbiddelijk. Maar de hemel is voor hen die doorzetten, want de Camino is onwaarschijnlijk mooi tussen Belorado en San Juan Ortegua; de groene maar desolate heuvels van de Montes de Oca oftewel ‘de bergen van de gans’ vormen hier het decor. Eeuwenlang werd het landschapsbeeld hier bepaald door enorme schapenkuddes waarvan de wol naar de Lage Landen werd uitgevoerd. De tocht eindigt in het middeleeuwse Burgos met zijn steegjes en pleintjes in de schaduw van de gotische kathedraal.

Route: 7 dagen / 5 etappes / 125 km
Logroño – Najera (28 km) - Santo Domingo Calzeda (22 km) – Belorado (26 km) - Atapuerca (26 km) – Burgos (20 km).

Opgelet: prijs excl. avondmaal in Burgos. Extra nacht Burgos K&O (prijs: zie tabel).

Burgos - Leon

Bij Fromista verandert het Meseta-landschap in landschap van weidse steppevlakten, akkers,  korenvelden en braakliggend land, je wandelt over lemen paden door zeer afgelegen gebieden. Spookdorpjes en kerkruïnes zijn slechts schimmen in dit eindeloze desolate gebied dat hier en daar wordt onderbroken door groene veedrijvers-routes. Het eindpunt van de tocht is Leon,  voormalige hoofdstad van het welvarende en invloedrijke koninkrijk Asturië-Léon. Geplaveide straten en zuilengalerijen leiden er naar de kathedraal van Santa Maria de Regla die beschouwd wordt als het belangrijkste voorbeeld van de gotiek van Spanje. Verder maak je een tochtje langs de stadsmuren, de oude Romeinse thermen, de kerk van San Isidoro, de Casa de los Botines van de architect Gaudi en de vele kleine paleisjes aan de beide kanten van de Rua-straat.

Route: 11 dagen / 9 etappes / 182 km
Burgos – Hornillos del Camino (19 km) - Castrojeriz (19,5 km) – Fromista (25 km) – Carrion de los Condes (19 km) – Calzadilla de la Cueza (16 km) – Sahagun (15 km) – Burgo Ranero (18 km) – Mansilla de las Mulas (18.5 km) – Leon (17 km).

Opgelet: prijs excl. avondmaal in Leon. Extra nacht Leon K&O (prijs: zie tabel).

Léon – O Cebreiro

Na de oversteek van de Páramo bereik je de ruige en eenzame Montes de Léon; een zeer imponerende route. Al spoedig wandel je Hospital de Orbigo binnen, een vriendelijke dorpje aan de beroemde brug van ‘Paso Honroso’ (= eervolle weg). Na de oude Romeinse stad Astorga aan de rivier de Tuerto verandert het landschap ingrijpend; het monotone maakt weer plaats voor groen, schapenkuddes, bos en kleine dorpjes. Op dit traject zal je kennismaken met de Monjoies, de door pelgrims opgebouwde steenhoopjes waarop soms een kruis staat dat de weg aangeeft en dat de pelgrim uitnodigt zijn ‘steen bij te dragen’. Ter hoogte van de mijnstad Ponferrada ontwaar je de wijngaarden weer en via het mooie Villafranca, oftewel ‘klein-Santiago’, eindigt de tocht in O Cebreiro, waar de kerk van Santa Maria la Real staat.

Route: 8 dagen / 6 etappes / 158 km
Leon – Villadangos (22 km) – Astorga (26 km) – Rabanal del Camino (22 km) – Ponferrada (33 km) - Villafranca del Bierzo (25 km) – O’ Cebreiro (27 km).

Opgelet: Prijs excl. avondmaal in O'Cebreiro. Extra nacht O Cebreiro K&O (prijs: zie tabel).

O Cebreiro – Santiago de Compostela

Tijdens deze ultieme etappe ontdek je het oudste stukje van Spanje nl. het mooie Galicië. Hier wandel je door een vredig groen en heuvelachtig landschap dat hier en daar onderbroken wordt door prachtige boerendorpjes. Met Palas de Rei en Arzua bereik je het laagland van Galicië, een waterrijke streek doorsneden door diepe dalen; later tref je de eerste eucalyptusbossen die geleidelijk overgaan in loofwoud. De route leidt verder langs fraaie abdijen, pre-romaanse en romaanse heiligdommen en oude pelgrimsherbergen tot aan Lavacolla waar je als volwaardige pelgrim een bad neemt. De traditie wil namelijk dat je je hier van alle onreinheden ontdoet alvorens je Santiago betreedt. Een laatste klim over de ‘Monte del Gozo’ oftewel de ‘heuvel van het genot’ ontwaart de contouren van de stad Santiago de Compostela. Einde bij de zilveren kist met de resten van de apostel Sint Jacobus in de kathedraal.

Route: 9 dagen / 7 etappes / 154 km
O Cebreiro – Triacastela (21 km) – Sarria (18 km) – Portomarín (23 km) – Palas de Rei (25 km) – Arzua (29 km) – Lavacolla (29 km) - Santiago de Compostella (10 km).

Opgelet: Prijs excl. avondmaal in Santiago. Extra nacht in Santiago K&O (prijs: zie tabel).

Santiago de Compostela – Cabo Fisterra

Voor een aantal pelgrims is Santiago een eerste einddoel, alvorens verder te stappen naar de kust, waar ze hun beroemde St.-Jacobsschelp zoeken om mee naar huis te nemen. Op deze tocht krijg je bij het verlaten van Compostella een mooi zicht over de hele stad. Je doorkruist verder de prachtige dorpjes Ponte Maceira, Negreira en Cée. Uiteindelijk bereik je de kliffen en de vuurtoren van Cabo Fisterra, of ‘le fin des terres’. Hier heb je niet alleen het eindpunt van een lange tocht bereikt, maar ook geografisch het echte eindpunt.

Route: 6 dagen / 4 etappes / 94 km
Santiago – Negreira (21 km) – Picota (27 km) – Cée (23 km) – Cabo Fisterra (16 km).

Opgelet: Prijs excl. avondmaal in Santiago en de retour naar Santiago met de bus of taxi. Incl. transfers op dag 3 en 4 tussen Maronas en het logies in Negreira.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen per persoon in 2020:

Traject basisprijs singletoeslag
 St. Jean Pied de Port - Logroño (9D/8N)     € 775     € 295
 Logroño - Burgos (7D/6N)
    € 605
    € 180
 Burgos - Léon (11D/10N)
    € 915
    € 260
 Léon - O Cebreiro (8D/7N)
    € 700
    € 180
 O Cebreiro - Santiago (9D/8N)
    € 745
    € 165
 Santiago - Cabo Fisterra (6D/5N)
    € 475
    € 145


Voorschot: gelijk aan de volledige reissom

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt en avondmaal vanaf avondmaal dag 1 tot en met ontbijt laatste dag (tenzij anders vermeld onder excl. bij het dagschema) 
 • informatiepakket met Nederlandstalige wandelgids
 • bagagevervoer
 • transfers vermeld onder incl. bij het dagschema 
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunchpakket
 • evt. overige transfers
 • persoonlijke uitgaven en inkomgelden
 • evt. verzekering

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 15 april tot/met 31 oktober 2020

Van half april tot begin november. Mei, juni, september en oktober zijn qua weer de beste maanden.

Heen- en terugreis

Voor meer details over de reismogelijkheden en over de mogelijkheden met het openbaar vervoer contacteer je best ons kantoor.

Wandelniveau

. Afstand en duur zijn zeer variabel (in functie van logies); van 10 tot 33 km, 4 à 8 u. Van rotsachtige paden, karresporen en landbouwwegjes tot geasfalteerde wegen. Opmerking: De etappe van St Jean Pied de Port is een stuk zwaarder omdat je hier de Pyreneeën over moet. 

Het is mogelijk dat bepaalde logies niet meteen op de pelgrimsroute liggen waardoor een etappe langer kan worden.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagage

 • Deze wordt vervoerd.
 • Je draagt enkel je dagrugzakje tijdens de wandelingen.
 • Opgelet: er wordt slechts 1 stuk bagage per persoon vervoerd van max. 13 kg.

Logies

Overnachting in eenvoudige hotelletjes of pensions. Tweepersoonskamer, meestal met privé sanitair. 

De kwaliteit van de hotels varieert van plaats tot plaats. In sommige van de dorpen is slechts één hotel of pensionnetje. Soms heeft dit maar één of twee sterren, in dat geval gaat het vaak om familiale hotels. Bij de reservatie trachten wij waar mogelijk een kamer met privaat sanitair te reserveren. Soms is zo'n kamer niet meer beschikbaar, je maakt dan gebruik van een douche en toilet op de gang.

Maaltijden

 • Ontbijt en avondmaal in het logies zijn inbegrepen (tenzij anders vermeld in het dagschema).
 • Voor de picknick kan je zelf aankopen doen in de dorpen onderweg of door de logiesuitbater een lunchpakket laten klaarmaken (de prijs varieert van  4 tot 8 euro). 

Goed om weten: over het algemeen ontbijten Spanjaarden laat. Heel wat restaurantjes openen pas om 10u. voor het ontbijt. Het middagmaal wordt naar onze normen ook laat genomen, na 14u. Het avondmaal nemen de Spanjaarden vanaf 21u (op sommige plaatsen kan je wel eerder terecht). 


Klimaat

Het voor- en najaar zijn de beste periodes om de pelgrimsweg te wandelen: doorgaans aangename temperaturen, matige kans op regen. Juli en augustus zijn de warmste maanden. Hoewel de zon er dan vaak van de partij is, blijft wandelen toch prettig dankzij het relatief schaduwrijk traject.

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.  Lees zeker ook de richtlijnen over de toegelaten inhoud van ruim- en handbagage nog eens na op de website van Brussels Airport

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. zwemgerief

Diversen

 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • evt. drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • evt. wandelstokken

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Geld

In Spanje betaal je met euro's. Je neemt best wat cash geld mee, je komt misschien niet elke dag in een dorpje waar je geld kan afhalen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden. Neem bij voorkeur meerdere kaarten mee, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.

Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…). Let op: voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.


Formaliteiten

Voor reizen naar Spanje volstaat je identiteitskaart. Ook kinderen jonger dan 12 dienen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs mét foto, aan te vragen op het gemeentehuis.

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Ben je van plan een auto te huren, denk er dan aan je rijbewijs mee te nemen. Ook een kredietkaart op naam van de bestuurder is in dat geval vereist.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden.

Tip: Laat weten waar je bent!

In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen. https://travellersonline.diplomatie.be/


Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende tips:

Literatuur

 • Santiago de Compostela, pelgrims door de eeuwen heen, uitg. Brepoels;
 • HOUDIJK C. & J., Naar de ware Jacob, dagboek van een voetreis, gemaakt door een Nederlands echtpaar, naar het graf van de heilige Jacobus in Santiago de Compostela;
 • HOUDIJK J., De weg naar de sterren, uitgangspunt voor deze roman is de meest bekende legende verbonden aan de pelgrimage naar Santiago de Compostela, die van de gehangene van Santo Domingo de la Calzada;
 • KELLER H., Geschiedenis van een tocht, overpeinzingen op weg naar Santiago de Compostela, een pelgrimstocht waar Keller samen met Cees Nooteboom een film over maakte;
 • BARRET, Priér pour nous à Compostelle, een sfeerbeeld van de Camino tijdens de middeleeuwen voor moderne 20ste eeuwers, vlot geschreven Franse fictie.


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: