Spanje - Stevige huttentocht in de Pyreneeën


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - Stevige huttentocht in de Pyreneeën


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - Stevige huttentocht in de Pyreneeën


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - Stevige huttentocht in de Pyreneeën


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - Stevige huttentocht in de Pyreneeën


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Spanje
Deze tocht in het meest westelijke deel van de Aragonese Pyreneeën (Parque Natural de los Valles Occidentales) doorkruist het leefgebied van Camille, één van de laatste autochtone beren. De hoogte van het pad schommelt tussen de 2115 en 860 meter waarbij je verschillende zones verkent zoals de bergmeertjes van Estanés en Arlet, de gemzenvallei ‘Valle de los Sarrios’, het geweldige beukenbos ‘Bosque de las Hayas’ en de Cirque de Lescún. Opgelet, dit is een pittige trekking voor ervaren bergwandelaars. Rugzak zelf te dragen. 
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 20ES5PNA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
tot

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • grenstocht 
 • het mooie bergmeer 'Ibón de Estanés'
 • Valle de los Sarrios: gemzenvallei
 • mooi gelegen berghutten

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Start in Jaca (820 m)

Jaca is een aangenaam wintersportstadje. Je vindt er oa. de eerste romaanse kathedraal van Spanje. Jaca lag immers op een strategisch punt op de pelgrimsweg naar Santiago de Compostella en werd daardoor de eerste hoofdstad van het koninkrijk Aragon.

Hotelovernachting.

Dag 2

Col du Somport (1632 m) – Refuge d’Arlet (1986 m)

Transfer naar het startpunt van de trekking op de Spaans-Franse grens bij de Col du Somport, een oude handels- en pelgrimsroute tussen de Westelijke- en de Centrale Pyreneeën. Door mooie beuken- en eikenbossen wandel je naar de noord-helling van het gebergte aan de Franse zijde. De dag eindigt in de Refuge d’Arlet, mooi gelegen naast het gelijknamige meer.

Tocht van 18,6 km, 6 à 7 uur stappen. + 1028 m / - 670 m.

Overnachting in een berghut. (O, A)

Dag 3

Refuge d’Arlet - Lauzart (860 m)

Klim naar de Col de Saoubathou (1949 m). Je wandelt verder op deze hoogte met schitterende uitzichten naar de Col de Pau (1942 m) die op zijn beurt uitzicht biedt op de Spaanse Sierra’s en  de indrukwekkende pieken van de Cirque de Lescún. Er volgt een lange afdaling tot bij de camping van Lauzart in Lescun.

Tocht van 17 km, 7 uur stappen. + 287 m / - 1428 m.

Overnachting in een gîte. (O, A)

Dag 4

Lauzart – Refugio de Linza (1990 m)

Via Pont de Lamar en de Cabane d’Ansanbère (1557 m) gaat het gestaag omhoog naar de Col de Pétragème (2082 m). Hier heb je zicht op de Grande Aiguille en de Pic du Midi d’Ossau waar er misschien klimmers aan het werk zijn. Afdaling langs de Spaanse zijde naar de Refugio de Linza, een grote berghut die het ganse jaar door geopend is.

Tocht van 16,6 km, 8 uur stappen. + 1244 m / - 757 m.

Overnachting in een berghut. (O, A)

Dag 5

Refugio de Linza – Refugio de Gabardito (1360 m)

Vandaag heb je een pittige bergtocht voor de boeg waarbij je ongeveer evenveel zal klimmen als dalen. Achtereenvolgens gaat het omhoog naar Taxeras, Estrecho de la Ralla en Collado de Lenito bajo (1890 m) om vervolgens weer af te dalen naar Puente de Santa Ana (950 m). Hier volgt nog een korte stijging langs een bosweg naar de schitterend gelegen Refugio de Gabardito. 

Tocht van 22,4 km, 9 à 10 uur stappen. + 1588 m / - 1560 m.

Overnachting in een berghut. (O, A)

Dag 6

Refugio de Gabardito – Refugio de Lizara (1540 m)

Bij je vertrek vanuit de refuge wandel je door een mooi beukenbos om terecht te komen in een uitgestrekt weidegebied waar enkele herdershutten staan. De grote oppervlaktes bosgebied huizen een ongewoon rijke fauna, men denkt zelfs dat er nog enkele beren te vinden zijn. Verder is het park het leefgebied van de lammergier, de rode wouw en de blauwe kiekendief. Het hoogste punt van deze tocht bereik je op de Collado del Foratón (2032 m), een bergpas ten zuiden van de kalkstenen Bisaurín (2.670 m.) die meestal van hieruit wordt beklommen. Afdaling naar de berghut van Lizara. Tocht van 4 uur stappen. + 667 m / - 512 m.

Overnachting in een berghut. (O, A)

Dag 7 Einde

Refugio de Lizara – Col du Somport + transfer Jaca

Van bij de berghut stijg je eerst nog flink naar de Collado de Bernera. Tijdens de afdaling in de Valle de los Sarrios zal je vrijwel zeker gemzen tegenkomen. Je wandelt ook voorbij het mooie gletsjermeer van Estaens dat gelegen is op 1754 m hoogte, de noordelijke oever grenst aan Frankrijk.  Einde bij de Col du Somport waar je de cirkel sluit. Transfer terug naar Jaca voor een laatste overnachting.

Tocht van 6,5 uur. + 940 m / - 829 m.

Hotelovernachting in Jaca. (O)

Dag 8

Einde na het ontbijt. (O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2020

8 dagen / 7 nachten: € 555 p.p.
Voorschot: € 166,5 totale reissom

Inbegrepen

 • logies 
 • 6 daagse trekking met twee overnachtingen in Jaca (b&b) voor en na de tocht
 • ontbijt en avondmaal tijdens de trekking (zie dagschema).
 • enkel ontbijt in het hotel in Jaca voor en na de trekking
 • private transfer van Jaca naar Col du Somport op dag 2 en de voorlaatste dag van de Col du Somport naar Jaca
 • informatiepakket met routebeschrijvingen en wandelkaart
 • gps-tracks
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • lunch en dranken
 • avondmaaltijden in Jaca
 • evt. persoonlijke uitgaven
 • evt. verzekering

Toeslagen

 • Verblijf op een éénpersoonskamer in Jaca (b&b) voor en na de tocht (2 nachten): € 45 

Kortingen

 • Driepersoonskamer in Jaca: € 15 p.p.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 15 juni tot/met 30 september 2020

Dagelijks vertrek mogelijk van 15 juni tot eind september. Een vroeger vertrek is afhankelijk van de weercondities op de bergpassen (sneeuw) en het al dan niet open zijn van de hutten.

Deze ligging bepaalt in grote mate het klimaat van de streek, met een duidelijke Atlantische invloed. Dat neemt niet weg dat het weer in de bergen af en toe grillig kan zijn; hevige wind en onweders kunnen altijd voorkomen, zij het meestal in de avond. ’s Avonds en ’s nachts koelt het sterk af, dus warme kledij moet zeker in je bagage zitten.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com

Heen- en terugreis

Met het vliegtuig* + openbaar vervoer

Het makkelijkst is een vlucht tot Zaragoza (evt. Ryanair). Van hieruit zijn er rechtstreekse bussen naar Jaca (ritduur: 2u15’, € 9 à 17, elke 4 uur). Voor uurregelingen van de bus, zie Avanza bus. Ook vliegen naar Barcelona, Pau of Pamplona is mogelijk.

Met de wagen

Afstand Brussel – Jaca: ca. 1205 km. Via Pau en Oloron Sainte Marie. Van hieruit richting Zaragossa.  Bij het verlaten van Oloron kom je in de Vallée d’Aspe terecht. Volg de N134 naar de Somport Tunnel naar Spanje. Van hieruit volg je de E7 tot Jaca. Je kan je wagen achterlaten bij het logies in Jaca gedurende de ganse tocht. Op het einde van de reis is er een transfer voorzien naar de wagen.

Voor informatie over de toestand van de wegen in Europa, buitenlandse verkeersreglementen, milieumaatregelen, een druktekalender, enz. kan je op deze link terecht. 

* Je kan naar keuze zelf je vlucht of trein boeken, of dit via Anders Reizen doen. 

In het laatste geval maakt de vlucht of treinreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties: - bijstand in geval van problemen met de vlucht of treinreis; - terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet d


Niveau

 à . Trekking in het hooggebergte met dagtochten van 4 tot 10 uur stappen en hoogteverschillen van bijna dagelijks 1000 m stijgen en / of dalen. De hoogtes van het pad variëren tussen de 2115 m van de Puerto de Bernera en de 860 m van Lescun. Het zwaarste punt van de reis is op dag 5 waarbij je meer dan 1500 m moet klimmen en dalen.

Je wandelt over gemarkeerde routes en afwisselend maar vrij goed begaanbaar terrein. Deze reis is daarom enkel geschikt voor de geoefende bergwandelaars. Tevens moet je met kaart en kompas overweg kunnen. Geen technische vaardigheden vereist en niet hoogtevreesgevoelig.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagage

Je draagt tijdens de wandelingen zelf je bagage.  Een slaapzak hoef je niet mee te nemen, er zijn dekens aanwezig in de berghutten. Een lakenzak is wel aan te raden. Je kan een deel van je bagage achterlaten in het hotel in Jaca.

Logies

 • 2 x overnachting in Jaca voor en na de tocht in een tweesterrenhotel op basis van tweepersoonskamers met privaat sanitair.
 • 1 x overnachting in een gîte in Lescun. Kamers met 2 tot 4 bedden en met gemeenschappelijk sanitair. Er is ook een aparte ruimte voor groepen tot 6 personen met een keuken en privaat sanitair. 
 • 4 x overnachting in slaapzaaltjes van bewaakte berghutten, meestal met gemeenschappelijk sanitair.

 


Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: 
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Ontbijt is inbegrepen.
 • Lunchpakketten zijn niet inbegrepen.  Een lunchpakket kan je bestellen in de hutten aan 8 à 12 euro. Overal best de avond voordien te bestellen.
 • Avondmaal is inbegrepen tijdens de trekking.
 • In Jaca enkel ontbijt inbegrepen.

 


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

Bagage

 • comfortabel zittende trekkingrugzak met goede heupgordel, binnenframe en schouderriemen en regenhoes van min. 40 l (je moet ook je lakenzak meenemen). 

Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.  Lees zeker ook de richtlijnen over de toegelaten inhoud van ruim- en handbagage nog eens na op de website van Brussels Airport

Schoenen & kousen

 • comfortabele hoge bergwandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Slaapgerief

 • lakenzak en kussensloop: een dunne slaapzak uit lichte stof, die je gebruikt ter vervanging van lakens (meestal als je ter plaatse dekens ter beschikking hebt). Dekens en kussens zijn in de refuges ter beschikking.

Kledij

Voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • wind- en waterdicht jack
 • waterdichte wandelbroek
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • dunne handschoenen
 • muts en sjaal (s'ochtends kan het fris zijn op grote hoogte)
 • evt. thermisch ondergoed

Diversen

 • enkele sneldrogende handdoeken
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • een lunchbox
 • drinkbus van minimum 1,5 of liefst 2 l per persoon – er zijn zeer weinig water bevoorradingspunten onderweg (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • evt. wandelstokken
 • zak-of hoofdlamp (refuge)

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Geld

In Spanje betaal je met euro's. Geld kan je afhalen in Jaca en in Somport. Voor deze reis neem je ook best voldoende cash mee voor in de hutten. In de meeste landen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden. Neem bij voorkeur meerdere kaarten mee, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.

Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…). Let op: voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Spanje volstaat je identiteitskaart. Ook kinderen jonger dan 12 dienen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs mét foto, aan te vragen op het gemeentehuis.

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Ben je van plan een auto te huren, denk er dan aan je rijbewijs mee te nemen. Ook een kredietkaart op naam van de bestuurder is in dat geval vereist.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden.

Tip: Laat weten waar je bent!

In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen. https://travellersonline.diplomatie.be/Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 
Maestrazgo wandelroute