Spanje - De bergwereld van de Picos de Europa


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - De bergwereld van de Picos de Europa


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - De bergwereld van de Picos de Europa


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - De bergwereld van de Picos de Europa


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - De bergwereld van de Picos de Europa


9 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Spanje
Centraal in de Cordillera Cantábrica ligt het welbekende bergwandelgebied Picos de Europa: drie stevige massieven die door diepe valleien met snelstromende rivieren van elkaar worden gescheiden. Weelderige dalen, grijze kalkrotsen, smalle bergpassen en een rijke fauna en flora; de Picos zijn een paradijs voor fitte wandelaars.
Aantal dagen: 9 dagen
Reisnummer: 20ES5PEA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
tot

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Spectaculaire Careskloof
 • Covadonga
 • Prachtig ruige natuur
 • Arenas de Cabrales
 • Uniek wandelparadijs

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,6

10 Beoordelingen

reviews van klanten

Wandelingen waren heel gevarieerd en omvatten alle 'must do's. Dit hebben we enorm geapprecieerd.

Gerda V. -

Algemene reistips

Dag 1 - 4

Areñas de Cabrales

Aankomst in Areñas de Cabrales, een plaatsje in de provincie Asturias ten noorden van de Picos de Europa.
In Areñas kan je kiezen om te overnachten in een klein sfeervol hotel of in een appartement waarbij je zelf je maaltijden bereid of uit gaat eten. Beide logies liggen slechts op een 5-tal minuten stappen van het centrum.

Mogelijke tochten:

 • Inloopwandeling naar de mooie gletsjermeertjes van Covadonga (1600 m). Tocht van 4 km, 1,5 uur stappen, 45' rijden.
 • Door de spectaculaire Cares-kloof die de verbinding vormt tussen de westelijke en de centrale Picos massieven. Tocht van 20 km, 5,5 uur stappen. Vanuit Poncebos, 15' rijden.
 • Vanuit Poncebos naar het oude boerengehucht Bulnes, zeer mooi gelegen in de groene vallei van de Tejo. Tocht van 8 km, 3,5 uur stappen.
 • 3 km ten oosten van Sotres (25’ rijden) ligt de 'Hoyo del Tejo'; de schurende werking van vroegere gletsjers zorgde voor de kenmerkende komvormige holtes of ‘hoyos’, kloven en dalen. Tocht van 16 km, 4,5 uur stappen.
Hotelovernachting (O, 3 x L)  of  overnachting in een appartement.

Dag 5

Wandeling Urdon – Tresviso en doorreis naar Viñon

Vandaag rijd je naar Viñon, een plaatsje net boven Potes en niet ver van de oostgrens van het nationale park. Halfweg de rit kan je een stop maken in Urdón om een mooie natuurwandeling naar het dorp Tresviso te maken. Tocht van 11,5 km, 4 uur stappen.

In Viñon ben je te gast in een prachtig gelegen en volledig gerestaureerd berghuis. De sfeervol ingerichte kamers bieden vaak schitterende zichten op de omgeving en bij mooi weer kan je dineren op het terras. Er is ook een Finse sauna, hydromassage-bad en een jacuzzi.

Overnachting in Viñon. (O)

Dag 6 - 8

Dit kleine dorp ligt op een tiental km van Potes, aan de oostzijde van het massief. We stellen de volgende wandelingen voor:
 • Rit tot Fuente Dé, onderweg passeer je talrijke kleine pittoreske dorpjes.  De kabelbaan breng je tot op 1800 m hoogte; via schitterende kalksteenweides en beukenbossen daal je terug af naar Fuente Dé.  Tocht van 14 km, 4 uur stappen. 
 • Vanuit Potes maak je een luswandeling langs de meest afgelegen dorpjes van de Liébana, Frama, Lubayo en Tudes en trek je over een weelderig groen pad door het grootste kurkeikenbos van de Cordillera Cantábrica. Tocht van 13 km, 4 uur stappen.
 • Vanuit Somanienzo volg je een oude pelgrimsroute naar een kapelletje dat gelegen is onder de imposante top van de Peña Sagra en weer terug via het dorpje Luriezo. Tocht van 11 km, 4 uur stappen.

Overnachting in Viñon. (O, 3 x L)

Dag 9

Einde na het ontbijt. (O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2020.

9 dagen / 8 nachten: € 395 p.p.


Voorschot: € 118,5 per deelnemer

Toeslagen

 • Eenpersoonskamer: op aanvraag.
 • Bij verblijf in hotel in Areñas de Cabrales in augustus: € 25 p.p.
 • Bij verblijf op appartement in Areñas de Cabrales in augustus: € 50 p.p.

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt (geen ontbijt bij verblijf op het appartement in Areñas)
 • lunchpakketten op wandeldagen (geen lunchpakketten bij verblijf op het appartement in Areñas)
 • infopakket met routebeschrijvingen 
 • een originele wandelkaart
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen -en terugreis 
 • transfers 
 • overige maaltijden
 • optionele activiteiten en persoonlijke uitgaven
 • evt. verzekering

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 juni tot/met 30 september 2020

Dagelijks vertrek mogelijk van juni t.e.m. september.  Hou er tijdens de maanden juli en augustus rekening mee dat sommige paden zeer druk belopen worden; Picos de Europa is één van de populairste wandelregio's in Spanje.

Heen- en terugreis

Met de wagen

In het kader van het wandelprogramma is een wagen ter plaatse absoluut noodzakelijk. Afstand vanuit Brussel: ca. 1400 km.

Op de website van de VTB-VAB kan je terecht voor extra informatie zoals bijvoorbeeld toltarieven, files, verkeersreglementen in het buitenland,…

Met het vliegtuig en huurwagen

Tot Santander (100 km), Oviedo (125 km) of Bilbao (200 km) van waaruit je verder reist per huurwagen tot Areñas de Cabrales. 

Doorreis

Op dag 5 rijd je  van Areñas de Cabrales naar Urdon waar je een wandeling maakt (Hoyo del Tejo) en vervolgens verder rijdt naar het tweede logies in Viñon.


Niveau

(). Wandelingen van 3,5 tot 5,5 u., hoogteverschillen van max.  + 800 m en - 1050 m. Zin voor oriëntatie en ervaring met kompaslezen vereist (mist). Hoogtevreesgevoelig. 

Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagage

Blijft in het logies, zelf te vervoeren op dag van doorreis.

Logies

4 x in Areñas

 • in een hotel

Klein en landelijk gelegen hotelletje op slechts 5' wandelen van het centrum. Eenvoudige meer nette rustiek ingerichte kamers met eigen badkamer.  Wifi. Eigen restaurant met regionale specialiteiten en kleine bar. Ontbijtbuffet. Vanuit de eetzaal en in de tuin geniet je een prachtig zicht op de bergen van de Picos.

 • of in een appartement: (alle maaltijden zelf te bereiden):

Goed gelegen appartementen op het platteland met grote tuin en terras, 5 min. van Arenas. Wifi beschikbaar in de gemeenschappelijke ruimtes, doch vaak beperkt. Elk appartement heeft uitzicht over de bergen, een goed uitgeruste keuken, badkamer met bad, zit- en eethoek. Er zijn twee supermarkten in de buurt waar je je aankopen kan doen maar uiteraard zijn er in Areñas voldoende restaurantjes. Bed- en badlinnen inbegrepen.

4 x in Viñon

Hier verblijf je in een typische posada met eigen restaurant (beperkte kaart) en eigen wijnkelder.  De 11 kamers zijn ondergebracht in verschillende gebouwen. Beperkt wifi in de gemeenschappelijke ruimtes. Vriendelijke en behulpzame ontvangst, doch de gastheer spreekt beperkt Engels.


Maaltijden

 • Ontbijt is inbegrepen in de hotels.
 • Lunchpakketten in Viñon en in het hotel in Arenas (op wandeldagen) zijn inbegrepen.
 • Vrij avondmaal. In Viñon serveert men dagelijks een avondmaal, à la carte of een viergangenmenu voor € 18,70. Er is eveneens een bodega met uitgebreide wijnkeuze. In Potes, op 8 km, zijn er restaurants.
 • Er is een supermarkt in de buurt van de appartementen.

Over het algemeen ontbijten Spanjaarden laat. Heel wat restaurantjes openen pas om 10u. voor het ontbijt. Het middagmaal wordt naar onze normen ook laat genomen, na 14u. Het avondmaal nemen de Spanjaarden vanaf 21u (op sommige plaatsen kan je wel eerder terecht). 


Huisdieren

Niet toegelaten.

Klimaat

De ligging van Picos de Europa op korte afstand van de Atlantische Oceaan heeft belangrijke consequenties voor het klimaat. Aan de ene kant zorgt de nabijheid van de oceaan voor een koel en mild klimaat met geringe verschillen tussen zomer- en wintertemperaturen. De gemiddelde jaartemperatuur aan de noordkust van Spanje is 13°C. In de winter vriest het nauwelijks en in de zomer blijft de temperatuur rond de 20°C hangen. In Picos de Europa zijn de temperaturen echter een stuk extremer, omdat het hier om een hooggebergte gaat. Het verschil tussen de dag- en nachttemperatuur is groot, waardoor het ’s nachts erg koud is. IN de zomer kan de temperatuur overdag oplopen tot rond de 30°C.

Een ander gevolg van de nabijheid van de oceaan is de grote hoeveelheid neerslag. De bergen vormen een obstakel voor de vochtige oceaanlucht, met stijgingsregens tot gevolg. In de zomermaanden regent het relatief weinig. Wel vormt zich dan vaak hardnekkige mist, die binnen enkele minuten opkomt. Deze mist vormt zich overigens veelal in de namiddag en kan dus vermeden worden door vroeg met wandelen te beginnen. In de winter regent het erg veel; op de hogere delen resulteert dit in sneeuw.

Het zuidelijke deel van de Picos heeft een droger klimaat en het is over het algemeen iets warmer omdat de noordzijde de guurste weersomstandigheden opvangt. De vallei van Liébana heeft zelfs een mediterraan klimaat.

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.

Uitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.  Lees zeker ook de richtlijnen over de toegelaten inhoud van ruim- en handbagage nog eens na op de website van Brussels Airport

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. zwemgerief
 • evt. handschoenen, muts en sjaal (afhankelijk van het seizoen)

Diversen

 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • evt. drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • evt. wandelstokken

Bed- en badlinnen zijn aanwezig in het appartement.

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Geld

In Spanje betaal je met euro's. Je neemt best wat cash geld mee. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden. Neem bij voorkeur meerdere kaarten mee, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.

Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…). Let op: voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Spanje volstaat je identiteitskaart. Ook kinderen jonger dan 12 dienen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs mét foto, aan te vragen op het gemeentehuis.

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: