Spanje - Spaanse Pyreneeën: Ordesa Nationaal Park


7 dagen

Periode zelf te bepalen


niet meer boekbaar

Spanje - Spaanse Pyreneeën: Ordesa Nationaal Park


7 dagen

Periode zelf te bepalen


niet meer boekbaar

Spanje - Spaanse Pyreneeën: Ordesa Nationaal Park


7 dagen

Periode zelf te bepalen


niet meer boekbaar

Spanje - Spaanse Pyreneeën: Ordesa Nationaal Park


7 dagen

Periode zelf te bepalen


niet meer boekbaar

Spanje - Spaanse Pyreneeën: Ordesa Nationaal Park


7 dagen

Periode zelf te bepalen


niet meer boekbaar
Individuele reizen Spanje
Ruiger, grootser en wilder dan eender welk Pyreneeën-landschap  is dat van Ordesa, deel van het Nationaal Park van Ordesa en Monte Perdido in het Spaanse Aragon. Een netwerk van wandelpaden, vaak oud, soms nieuw, doorkruist er een bijzonder indrukwekkend landschap van rood- en oker-gekleurde canyons, watervallen, keteldalen, duizelingwekkende bergterrassen of faja’s en machtige visrijke rivieren.  Je maakt wandelingen vanuit twee berghotels. Het eerste is gelegen in Nerín, op de top van de Ordesa-vallei en vlakbij de Añisclo-kloof. Het tweede in Torla, een aangenaam stadje omgeven door vijf machtige toppen boven de 2000 meter.
Aantal dagen: 7 dagen
Reisnummer: 20ES5ODA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Nee

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Typische Pyreneeën-berghotels
 • Eén nacht in een berghut
 • Uniek canyon-landschap: Arazas-Ordesa en Añisco
 • Beklimming van de Mondoto
 • Beschermd Unesco Werelderfgoed

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1 Nerin

Vanuit het bergdorpje Nerin, gelegen op 1281 m hoogte, verken je een deel van de zuidkant van het Ordesa Nationaal Park. Je bent hier te gast in een typisch familiaal beheerd berghotelletje middenin de natuur. Hier geniet je volop van de absolute rust, een stevige bergmaaltijd en de meest fantastische uitzichten op een indrukwekkend landschap. Logies voor drie nachten, je wagen heb je hier helemaal niet nodig.

Hotelovernachting. (A)

O = ontbijt      L = lunch     A = avondmaal

Dag 2 Nerin

Wandeling langs bergdorpjes vanuit Nerin of tocht door de kloof van Añisclo.

Verkenning van de oude Pyrenese bergwereld die Nerin omringd. Je trekt langs kleine traditionele gehuchtjes als Buerba en Vio, de hermitage van San Urbez met zicht op de kleurrijke canyon van Añisclo. Dorpjes op deze hoogte zijn nog vooral bewoond door een paar ouderlingen die trouw blijven aan hun geboorteplek, gemzen, steenbokken en roofvogels zijn vaak je enige toeschouwers. Tocht van 6 uur stappen. + 380 m / - 380 m. 

Of je maakt een spectaculaire tocht door de wilde kloof van Añisclo, een canyon die werd gevormd door een gletsjer van de Monte Perdido. Via mooie watervallen en natuurlijke zwembaden wandel je tot La Riparta (1400 m). Tocht van 17 km, ca. 5 uur. + 450 m / - 450 m. Heen- en terug via hetzelfde pad.

Hotelovernachting (O, A).

Dag 3 Mondoto

Klim naar de top van de Mondoto (1962 m)

Van bij de dorpskern vertrekt een pad dat helemaal naar de top van de Mondoto (1962 m) leidt, een tocht  die steevast tot de klassiekers in de Pyreneeën behoort. Een relatief geringe inspanning brengt je naar de rand van een duizelingwekkende afgrond met buitengewoon mooie zichten op de veelkleurige rotsen van de wilde canyon van Añisclo en de reus Monte Perdido in het noorden. De Valle de Añisclo is het leefgebied van de vale gier en de zeldzame lammergier, het is beslist een bijzondere ervaring om deze dieren van dichtbij te kunnen zien. Tocht van 4 à 5 uur. + 680 m / - 680 m.

Hotelovernachting (O, A).

Dag 4 Refuge de Goriz

Van Nerin naar de Refuge de Goriz

Veel mooier kan een berglandschap niet zijn, met aan de oostkant de canyon van Añisclo en aan de westkant die van Arazas klim je steeds hoger tot bij de refuge de Goriz. Deze befaamde berghut is het ganse jaar door open en vooral tijdens de zomermaanden een favoriet vertrekpunt voor de klim naar de top van de Monte Perdido. Het pad er naartoe is er eentje van superlatieven, op het einde komt er wat klauterwerk bij kijken. Je bagage voor vannacht draag je zelf, de refuge is enkel te voet bereikbaar. Tocht van 4,5 uur stappen. + 920 m / - 50 m.

Overnachting in een berghut (O, A).

Dag 5 Torla

Van de Refuge de Goriz naar Torla

Spectaculaire wandeling door de canyon van Arazas, de grootste kloof van het Ordesa Nationaal Park.  Van bij de refuge daal je steil af tot bij de Circo de Soaso, het keteldal aan het einde van de kloof met een mooie waterval. Door de bodem van de vallei bereik je de Faja de Pelay, het natuurlijk terras net boven de boomgrens van de kloof. Deze wandeling impliceert al de hoogtepunten van het Nationaal Park; diepe canyons met loodrechte rotswanden, watervallen, meren en machtige pieken. Overnachten doe je in Torla, een schilderachtig gelegen middeleeuws dorpje omringd door vijf toppen van boven de 2000 meter. Je verblijft er in een charmant familiehotel met prachtig zicht op de bergen. Tocht van 6 à 7 uur stappen.  + 150 à 200 m / - 900 à 1100 m.

Hotelovernachting (O, A).

Dag 6 Ordesa-vallei

Verkenning van de vallei van Ordesa

’s Ochtends neem je de bus* naar de parking van Ordesa. Wees niet verbaasd door de drukte, de wandeling door de Canyon van Arazas behoort tot een van de meest geliefde tochten hier in het park.  Veel minder belopen zijn de  imposante rotsterrassen van de Faja Canarellos en de Faja Racon aan de overkant van de vallei. Deze laatste tocht is alweer een pareltje met hoog avontuurlijk karakter en met zichten op de keteldalen van Cotatuero en Carriata. Bus terug naar Torla. Tocht van 6,5 à 7 uur stappen. + 600 m / - 600 m.

Hotelovernachting (O, A).

* buiten de maanden juli en augustus is er geen shuttle busdienst, dan kan je een taxibusje nemen 

Dag 7 Einde

Einde na het ontbijt. Er is een transfer voorzien naar je wagen in Nerin. (O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2020

7 dagen / 6 nachten: € 685 p.p.

Overnachting in slaapzaaltjes van gîtes mogelijk in Nerin en Torla, prijs op aanvraag.
Voorschot: € 205,5 per deelnemer

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt en avondmaal van dag 1 tot en met de laatste avond in Torla
 • informatiepakket met routebeschrijvingen en kaarten met ingekleurd traject
 • originele wandelkaart Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido op schaal 1/25000
 • bagagevervoer van Nerin tot Torla (gedurende twee dagen draag je zelf beperkte bagage voor de overnachting in de berghut Goriz)
 • transfer retour van Torla naar Nerin op de dag van vertrek
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • lunch en dranken
 • bus (€ 2)
 • evt. inkomgelden en persoonlijke uitgaven
 • evt. verzekering

Toeslagen

 • Extra overnachting in Nérin: € 75 p.p.
 • Eenpersoonskamer 7D/6N: € 220

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 juli tot/met 30 september 2020

Dagelijks vertrek mogelijk van begin juni tot eind september. Hou er rekening mee dat de maanden juli en augustus zeer druk kunnen zijn.

Heen- en terugreis

Met de wagen

Afstand Brussel – Nerin: ca. 1200 à 1300 km. Je kan de wagen de ganse week achterlaten bij het logies in Nerin.  Op het einde is er een transfer voorzien vanuit Torla terug naar je wagen in Nerin. Deze transfer is incl. Vertrek rond 8 uur 's morgens, ritduur ca. 30’.

Vervoer ter plaatse

In het kader van het wandelprogramma heb je geen wagen nodig. In het hoogseizoen is het zelfs verboden om met de wagen het park in te rijden (einde juni tot midden september). Er rijden dan vele shuttlebusjes en taxibusjes af en aan tussen het bezoekerscentrum in Torla en de parking van het park Ordesa.

In bepaalde steden van Frankrijk (Parijs, Rijsel, Lyon,…) is een milieuvignet verplicht. VAB raadt aan om een vignet aan te schaffen. Het kost niet veel tijd, blijft geldig zo lang je je wagen bezit en zo kom je niet voor verrassingen te staan als er plots een milieu alarm van kracht wordt. Het vignet kost je € 3,7 en € 1,1 voor de verzending. De enige officiële site waar je het certificaat kan aankopen: https://www.certificat-air.gouv.fr. Op bepaalde Franse wegen moet ‘péage’ of tol worden betaald.

Vliegtuig + huurwagen

Een vlucht tot Toulouse of Barcelona en van daaruit verder reizen met een huurwagen is ook een optie. Afstand Barcelona – Nerin: 300 km, 4 uur rijden. Afstand Toulouse – Nerin: 250 km, ca. 3,5 uur rijden.


Niveau

 Geschikt voor geoefende bergwandelaars. Ervaring met kaart en kompas is vereist. Tochten van gemiddeld 5 à 6 uur stappen per dag en met hoogteverschillen van 300 m tot 1000 m stijgen en 600 tot 1200 m dalen. Van Nerin naar Torla wandel je over twee dagen (via de refuge van Goriz), dit zijn de langste etappes met ook de grootste hoogteverschillen, + 1000 m en – 1200 m. Je draagt die dag ook zelf de bagage die je nodig hebt voor één nacht. 

De routes zijn over het algemeen goed gemarkeerd, vaak met de bekende GR-markeringen of met de lokale PR-markering. Meestal goed begaanbare paden, soms met losliggende stenen. Voor deze reis zijn er geen technische vaardigheden vereist. Sommige wandelingen zijn hoogtevreesgevoelig.

Je vertrekt best niet te laat ’s ochtends, op die manier bouw je wat reserve in en vermijd je de grootste hitte van de dag. Bovendien is het ochtendlicht in de bergen het mooist...


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagage

Je draagt tijdens de wandelingen enkel je dagrugzakje. De hoofdbagage wordt vervoerd van Nerin naar Torla. Gedurende twee dagen draag je beperkte bagage voor één nacht (voor de overnachting in de berghut Goriz). Je neemt dan best een lakenzak mee, dekens zijn aanwezig in de refuge.

Logies

 • 3 x in Nerin: zeer rustig gelegen hotel aan de rand van het dorpje, volledig door bergen omringd. Het hotel is gebouwd in typische Pyreneeën-stijl met veel natuursteen en hout, buiten is er een groot terras. De 16 kamers zijn comfortabel, gezellig en warm ingericht, voorzien van een private badkamer en terras met uitzicht. Gezellige bar, ontbijt- en dinerzaal met panorama.
 • 1 x in de berghut van Goriz: erg druk bezochte berghut, zeker tijdens de zomermaanden. Er zijn 72 slaapplaatsen verdeeld over meerdere slaapzalen. De sanitaire voorzieningen zijn zeer beperkt: slechts 2 toiletten, enkele douches en er is geen warm water. Dekens en kussens zijn aanwezig.
 • 2 x in Torla: charmant familiehotel met gemoedelijke sfeer, goed gelegen pal in het centrum van het stadje Torla. Hotel in bergstijl voorzien van een bar, een ruim terras, lounge met open haard, restaurant. Kamers in knusse, landelijke stijl met een eigen badkamer, gratis wifi. Sommige kamers hebben een eigen terras. Overal schitterend uitzicht op de bergen.

In Nerin en in Torla kan je ook kiezen om te overnachten in een slaapzaaltje van een gîte. Prijs op aanvraag.

 

 


Maaltijden

 • Ontbijt is inbegrepen.
 • Lunchpakketten zijn niet inbegrepen. In Torla zijn er wat winkels en kan je eventueel zelf je picknick samenstellen. Zowel in Torla als in Nerin kost een lunchpakket 9 euro. Een lunchpakket in de refuge van Goriz kost je 13 euro. Overal best de avond voordien te bestellen.
 • Avondmaal is inbegrepen vanaf het avondmaal bij aankomst tot het avondmaal op de avond voor vertrek. In de hotels kan je ’s avonds eten vanaf 20 uur. In de refuge vanaf 19 uur.

 


Klimaat

Tijdens de zomermaanden mag je je verwachten aan mooi weer in de Pyreneeën. Temperaturen rond 25° à 30°C en een stralend blauwe hemel zijn eerder regel dan uitzondering. Dat neemt niet weg dat het weer in de bergen af en toe grillig kan zijn; hevige wind en onweders kunnen altijd voorkomen, zij het meestal in de avond. ’s Avonds en ’s nachts koelt het sterk af, dus warme kledij moet zeker in je bagage zitten. Hou rekening met een druk zomerseizoen, vooral in Torla kan het dan erg druk zijn. In juli kan er ook nog sneeuw liggen op de hogere paden.

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen en de tweedaagse trekking: comfortabel zittende rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling en voor tijdens één overnachting in de berghut nodig hebt. Een inhoud van 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.  Lees zeker ook de richtlijnen over de toegelaten inhoud van ruim- en handbagage nog eens na op de website van Brussels Airport

Schoenen & kousen

 • comfortabele hoge bergwandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Slaapgerief

 • lakenzak: een dunne slaapzak uit lichte stof, die je gebruikt ter vervanging van lakens (meestal als je ter plaatse dekens ter beschikking hebt). Evt. zelf te maken met een gewoon bovenlaken dat je in de lengte plooit en langs de onder- en zijkant dichtnaait. Dekens zijn in de refuge ter beschikking.
 • een kussensloop, een kussen is in de refuge aanwezig

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. handschoenen, muts en sjaal (s'ochtends kan het fris zijn op grote hoogte)
 • evt. thermisch ondergoed

Diversen

 • een handdoek, eventueel sneldrogend (voor het verblijf in de refuge)
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • een lunchbox
 • drinkbus van minimum 1,5 of liefst 2 l per persoon – er zijn zeer weinig water bevoorradingspunten onderweg (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • evt. wandelstokken
 • zak-of hoofdlamp (refuge)

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Geld

In Spanje betaal je met euro's. Voor deze reis neem je ook best voldoende cash mee. In de meeste landen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden. Neem bij voorkeur meerdere kaarten mee, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.

Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…). Let op: voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Spanje volstaat je identiteitskaart. Ook kinderen jonger dan 12 dienen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs mét foto, aan te vragen op het gemeentehuis.

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Ben je van plan een auto te huren, denk er dan aan je rijbewijs mee te nemen. Ook een kredietkaart op naam van de bestuurder is in dat geval vereist.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden.

Tip: Laat weten waar je bent!

In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen. https://travellersonline.diplomatie.be/Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 
Maestrazgo wandelroute