Spanje - Het Nationaal Park Aigües Tortes


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - Het Nationaal Park Aigües Tortes


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - Het Nationaal Park Aigües Tortes


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - Het Nationaal Park Aigües Tortes


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - Het Nationaal Park Aigües Tortes


7 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Spanje
Aigües Tortes is de plek waar de Pyreneeën de hemel raken. Met liefst 4 toppen boven de 3000 meter en een tiental die hoger reiken dan 2800 meter. Je vindt in dit nationale park zowel de majestueuze pieken van de ‘Els Encantats’ als de ruwe charme van snelstromende bergrivieren. Het is het hooggebergte op zijn allermooiste; met een waaier aan ravijnen, meren, mooie valleien, kronkelende waters, prachtige panorama’s en een rijkheid aan fauna en flora. Een aanrader.
Aantal dagen: 7 dagen
Reisnummer: 20ES5ATA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Niet toeristische streek
 • Eén van Spanjes mooiste  natuurparken
 • Honderden grote en kleine bergmeren
 • Toppen scheren in de Pyreneeën 
 • Adembenemende landschappen
 • Blauwe meren en watervallen 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9

24 Beoordelingen

reviews van klanten

Het was de eerste maal dat we een georganiseerde trip gemaakt hebben. Meestal bereiden we zelf alles voor. Dit is ons heel goed bevallen en zeker voor herhaling vatbaar. Bij thuiskomst heb ik onmiddellijk al eens gekeken welke onze volgende bestemming zou kunnen zijn.

Sabine A. -

We hebben een heel fijne reis gehad die aan onze verwachtingen voldeed. Bijzonder leuk was dat we 5 dagen telkens in een ander landschap wandelden, ondanks dat we voor de tweede etappe een alternatieve route moesten volgen omdat er van Baqueira en Sant Maurici Lake nog te veel sneeuw lag. Ook het feit dat we een paar keer met de taxi naar de startplaats gebracht werden zorgde ervoor dat we direct op een bepaalde hoogte en een mooi landschap konden beginnen stappen. Prettig ook om niet altijd in grote mastodonten van hotels te logeren, maar te kunnen proeven van de typische sfeer en de plaatselijke keuken in de kleinere bergdorpjes.

Hein V. -

Algemene reistips

Dag 1 Vielha

Welkom in Vielha, je startpunt voor een stevige brok wandelingen in één van de mooiste stukken van de Spaanse Pyreneeën. 

Hotelovernachting. (A)

O = ontbijt       L = lunch       A = avondmaal

Dag 2 Baqueira 1500

Deze route volgt grotendeels het pad van de Gran Recorrido GR211 en passeert schattige oude dorpjes als Escanhau, Casarilh, Garos en Arties. Je trekt langs ravijnen en hazelnootbomen en wordt beloond met een schitterend uitzicht over de Pyreneeën. Bij Pla de Beret bereik je het hoogste punt van de dag op 1800 meter. Dan volgt nog een afdaling tot Baqueira 1500, een ski-oord waar je rustig kan uitblazen. Wandeling van 18 km, 5 tot 6 uur stappen. Hoogteverschillen: + 906 m / -528 m.

Hotelovernachting. (O, A)


Opmerking: Buiten de maanden juli en augustus overnachting enkel mogelijk in het upgrade hotel. Zie toeslagen.

Dag 3 Sant Maurici

De dag begint met een taxitransfer naar Pont de lo Campo in de Val de Ruda. Hier start een beklimming doorheen alpijnse weiden en bossen, tot je uiteindelijk in het hooggebergte belandt. Je wandelt naar de Saboredo Refugio (2310 m) en dan verder naar de Rotera-pas (2543 m). Van hieruit leidt de GR11 je langs de mooie Ratera-waterval naar het meer van Sant Mauríci. Transfer naar Espot voor de overnachting. Wandeling van 13 km, ongeveer 5 tot 6 uur stappen. Hoogteverschillen: 741 meter stijgen, 685 meter dalen.

Hotelovernachting. (O, A)

Dag 4 Sant Maurici-Portarro de Espot

Vandaag trek je naar het authentieke hart van het nationaal park met een klim naar de Portarro de Espot. Na een transfer tot aan het meer van Sant Mauríci trek je omhoog tot op 2424 m. Als er dan nog energie over is kan je nog een uur verder klimmen tot de top van de Portarro (2736 m + 2 uur extra). Een inspanning die beloond wordt met een prachtig panorama. Nadien volgt een lange afdaling. Eerst bereik je de Llano (= vlakte) en vervolgens het schitterend gelegen meer van Llong. Per taxi word je van bij St. Nicolau naar Boi of Erill La Vall gebracht. Erill La Vall ligt op 2,5 km van Boi. Wandeling van 13 km, 5 tot 6 uur stappen. Hoogteverschillen: + 525 m / - 625 m.

Hotelovernachting (O, A)

Dag 5 Aneto

Verkenning van de uitermate schilderachtige vallei van Boí die omringd wordt door steile bergwanden. Je pikt wat cultuur mee in een aantal bergdorpjes die zijn gekend omwille van hun mooie romaanse kerken. Sommige kerkjes zijn voorzien van bijzondere fresco's en houtsnijwerk. Bij de start van de reis heb je een ticket ontvangen dat recht geeft op gratis toegang tot 3 kerkjes. Overnachting in een casa rural (= landelijk hotel) in het plaatsje Aneto. Wandeling van 13 km, 5 à 5,5 uur stappen. + 881 m / - 909 m.

Overnachting in een casa rural (= vakantiehuisje). (O, A)

Dag 6 Vielha

Vanochtend word je tot aan de zuid-uitgang van de tunnel gebracht (taxi), van daaruit loop je terug naar het plaatsje Vielha. Voor 1948 was er maar één manier om van hieruit de volgende vallei te bereiken; namelijk over de Vielha-pas. De wandeling brengt je van Barraves-vallei terug naar de Aran-vallei. Je komt bij de Nere-rivier en volgt die tot in Vielha waar je nog wat kan genieten in het saunacomplex van het Palai de Géu (ticket inclusief).  Het is absoluut de moeite waard om naar de 'Tuc deth Port de Vielha' te klimmen (2605 m). Je hebt er immers een indrukwekkend zicht op de Aneto en de Maladeta bergen (reken op 1,5 uur extra). Wandeling van 14,5 km, 5 à 6 uur stappen. Hoogteverschillen: + 920 m (of + 1097 m indien je de extra klim doet) /  - 1468 m.

Hotelovernachting. (O, A)

Dag 7 Einde

Einde van de reis na het ontbijt. (O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2020.

7 dagen / 6 nachten: € 605 p.p.


Voorschot: € 177 per deelnemer

Inbegrepen

 • logies op basis van half pension
 • bagagevervoer
 • informatiepakket met wandelbeschrijvingen
 • originele wandelkaarten 
 • een aantal taxitransfers (zie dagschema)
 • een tasting van typische likeurs van de Vallei van de Aran
 • voucher per persoon voor een bezoek aan de kerk St. Joan (erkend als werelderfgoed) in de Boí-vallei
 • exclusief t-shirt van de route
 • BTW

Niet inbegrepen

 • de heen- en terugreis
 • lunches en dranken
 • inkomgelden (tenzij specifiek vermeld), persoonlijke uitgaven e.d.
 • evt. verzekering (apart te boeken)


Toeslagen

 • hoogseizoen (augustus): € 45 p.p.
 • éénpersoonskamer: € 80 p.p.
 • upgrade hotel in Baqueira (dag 2): € 45 p.p. (half uur extra wandelen of transfer per bus)
  • in het hoogseizoen (augustus): € 60 p.p.
  • picknick: € 55 p.p.
 • extra overnachting in Boi (HP): € 70 p.p.
 • extra overnachting in Vielha (HP) laagseizoen: € 60 p.p.
 • extra overnachting in Vielha (HP) (augustus): € 75 p.p.
 • picknick: € 45 p.p.

Kortingen

 • Zonder bagagevervoer: € 80 p.p.
 • 3-persoonskamer: € 15 p.p.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 20 juni tot/met 30 september 2020

Dagelijks vertrek mogelijk van 20 juni t.e.m. 30 september. De drukste maand is de maand augustus. Wie vroeger of nog later wenst af te reizen heeft kans op sneeuw. 

Heen- en terugreis

Met de wagen

Gezien de moeilijke bereikbaarheid is een wagen aan te raden. De afstand vanuit Brussel bedraagt ca. 1140 km. Afhankelijk van de beschikbaarheid van het eerste hotel kan je je wagen achterlaten op de parking van het logies zelf of op een openbare parking in de buurt.

Op de website van de VTB-VAB kan je terecht voor extra informatie zoals bijvoorbeeld toltarieven, files, verkeersreglementen in het buitenland,…

Met het vliegtuig + trein / bus

Tot Barcelona en verder met de bus tot Vielha: 4,5 uur bus, 3 verbindingen per dag (5 stops). Je kan ook met de trein tot Lleida (ritduur: 1 uur, vertrek ieder uur) en daar overstappen op de bus (ritduur: 2,5 uur, vertrek 4 x / dag) tot Vielha.

Vanuit het Franse Toulouse is er tijdens het hoogseizoen 1 x per dag een bus naar Vielha, meestal 's avonds rond 17u00. Ritduur: ca. 3 uur.


Niveau

  Wandelingen tot 19,5 km, met hoogteverschillen tot 1043 m stijgen en 1467 m dalen. Het zijn echter geen al te moeilijke wandelingen. Soms wat klauteren naar een top of voorzichtig dalen langs een steil rotsachtig pad. Een groot deel van de wandeling volgt de GR211 en de GR11, deze paden zijn rood-wit gemarkeerd volgens de markeringen van de Grote Routepaden. GPS-tracks beschikbaar.
Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagage

Wordt vervoerd (één stuk van max. 20 kg per persoon). Je draagt enkel je dagrugzakje tijdens de wandelingen. 

Logies

 • 1 x casa rural in het plaatsje Aneto in de vallei van Boí (= een landelijk gelegen vakantiehuisje)
 • 5 x in hotels (** tot ****)
Je beschikt overal over privé sanitair.

Maaltijden

 • Het ontbijt is inbegrepen.
 • De picknicks zijn niet inbegrepen. Een lunchpakket kan je bestellen in de overnachtingsplaatsen op voorwaarde dat je dit de avond voordien doorgeeft.
 • In de volgende dorpjes zijn er kleine supermarktjes (super-mercado) waar je inkopen kan doen: Vielha, Arties, Espot en Boí . 
 • Het avondmaal is inbegrepen en neem je in de hotels. In het standaardpakket werd het basismenu aangerekend.

Klimaat

Tijdens de zomermaanden mag je je verwachten aan mooi weer in de Pyreneeën. Aangename dagtemperaturen en een stralend blauwe hemel zijn eerder regel dan uitzondering. Maar…in de bergen kan het weer vrij snel omslaan en kan de temperatuur nogal schommelen, met mogelijk grote verschillen tussen dag en nacht, tussen bergflank en dal, tussen wandelen in de zon of in de schaduw. Hevige wind en onweer kunnen altijd voorkomen, zij het eerder meestal in de avond. Het is mogelijk dat er op de passen nog sneeuw ligt. ’s Avonds en ’s nachts koelt het sterk af.

Informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Schoenen & kousen

 • comfortabele en hoge bergwandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Je kiest hier best voor hoge trekkingschoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. zwemgerief (sauna)
 • evt. handschoenen, muts en sjaal (ook in de zomer kan het hoog in de bergen flink afkoelen)
 • evt. thermisch ondergoed (afhankelijk van het seizoen)

Diversen

 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zakmes voor de picknick
 • evt. drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • evt. wandelstokken

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Geld

In Spanje betaal je met euro's. Je neemt best ook wat cash geld mee.  In de meeste landen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden. Neem bij voorkeur meerdere kaarten mee, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.

Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…). Let op: voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.


Reisdocumenten

Voor reizen naar Spanje volstaat je identiteitskaart. Ook kinderen jonger dan 12 dienen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs mét foto, aan te vragen op het gemeentehuis.

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Ben je van plan een auto te huren, denk er dan aan je rijbewijs mee te nemen. Ook een kredietkaart op naam van de bestuurder is in dat geval vereist.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden.

Tip: Laat weten waar je bent!

In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen. https://travellersonline.diplomatie.be/Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: