Spanje - Witte dorpjes van de Alpujarras


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - Witte dorpjes van de Alpujarras


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - Witte dorpjes van de Alpujarras


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - Witte dorpjes van de Alpujarras


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Spanje - Witte dorpjes van de Alpujarras


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Spanje
De Alpujarras, ten zuiden van de Sierra Nevada, is één van de meest geïsoleerde bergstreken van Europa. Deze ontoegankelijke valleien vormden vele jaren een toevluchtsoord voor de Moren alvorens deze voorgoed naar Noord-Afrika verbannen werden. Zij maakten de Alpujarras tot wat het nu is: een van traditie doordrongen agrarische streek met witte bergdorpen, smalle muilezelpaden en een eindeloos gevarieerde natuur.
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 20ES5APA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Charmant logies
 • Nationaal Park Sierra Nevada
 • Mooie oude Moorse dorpjes
 • Poqueira vallei -  Unesco Erfgoed
 • Spectaculaire GR7

 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,9

7 Beoordelingen

Algemene reistips

Dag 1 Ferreirola

Aankomst in het witte dorpje Ferreirola, prachtig gelegen op een hoogte van 1000 m. in het Nat. Park Sierra Nevada. Je verblijft hier 3 nachten in een mooie en charmante B&B in lokale stijl, alle kamers zijn opgetrokken rond een klein binnenpleintje. Vanuit de bloemenrijke tuin heb je een mooi uitzicht op de vallei en de omliggende bergen. Je kan al een kleine inloopwandeling maken; de omgeving van het voormalige Moorse dorpje bestaat uit bergriviertjes en een rijke vegetatie.

Overnachting in een B&B.

Dag 2 Ferreirola

Vandaag trek je naar de andere kant van de Trevélez-vallei. Hier heb je zicht op de 7 kleine  dorpjes van La Taha de Pitres, ze liggen verspreid tegen de bruine kalk- en leisteenwanden, waarvan de hoogste delen tot in de zomer met sneeuw bedekt zijn. De dorpjes zijn door oude paden met elkaar verbonden, ze voeren door diepe ravijnen, beboste hellingen en over mooie groene terrassen. Tocht van 10 km, 4.5 uur stappen.

Overnachting in een B&B. (O, L)

O = ontbijt      L = lunch     A = avondmaal

Dag 3 Ferreirola

Rit naar Pitres van waaruit je een tocht maakt door de adembenemende Poqueira vallei. Deze streek is zeer gekend bij wandelaars en de regio is dan ook geklasseerd door de Unesco. Je trekt van het ene pittoreske dorpje naar het andere; Bubion, Capileira en Pampaneira, gelegen aan de voet van de Pico del Veleta. Tocht van 14 km, 5 uur stappen.

Overnachting in een B&B. (O, L)

Dag 4 Doorreis naar Bérchules

Vandaag laat je Ferreirola achter je en rijd je naar Bérchules (ca. 45'). In Trevélez kan je halt houden voor een mooie klim naar de top van El Peñabon (2017 m),  hierboven heb je een schitterend uitzicht op de Sierra de Contraviesa en de vallei van Trevélez met daarboven Seite Lagunas. Tocht van 9 km, 4 uur stappen. Niveauverschil: + 650 m.

Vanuit Trevélez gaat het richting Bérchules (ca. 30') door een weelderig groene regio met veel bos. Daar ben je de komende 4 nachten te gast in een traditionele ‘cortijo’ of boerderij omringd door amandelboomgaarden. De geschiedenis van dit landhuis gaat terug tot in de tijd van de Moren, blijkbaar was de halve dorpsbevolking in loonkost van de vroegere landheer. Ondertussen werd het gebouw mooi gerestaureerd met respect voor oude materialen maar met het nodige modern comfort. 

Overnachting in een traditioneel landhuis met zwembad. (O, L, A)

Dag 5 Bérchules

Vanuit Bérchules volg je de GR7 door de vallei van de rivier de Rio Bérchules tot op de Tajo de Reyecillo (1756 m). Een legende vertelt het verhaal van een Moorse leider die zich hier met paard van de rotsen naar beneden liet storten, er zouden nog sporen in de rotsen te zien zijn, bekend als ‘la pata’… Van daaruit daal je af naar de prachtige vallei van de Rio Grande de Bérchules. Een adembenemend pad in de kloof brengt je terug naar het dorp waar je in een plaatselijke bar nog steeds een flinke tapa krijgt bij je drankje. Tocht van 16,5 km, 6 uur stappen. Niveauverschil: + 720 m.

Overnachting in een traditioneel landhuis. (O, L)

Dag 6 Bérchules

De tocht van vandaag start in het plaatsje Juviles (6 km, rit van ca. 10'). Hier volg je een stuk van de GR7, blijkbaar één van de meest spectaculaire paden uit de streek. Vanuit het slaperige dorpje Timar daal je af tussen de amandelbomen in de vallei van Lobras. De 'ruta medíeval', een gemarkeerd pad met informatieborden over de cultuur van de streek, leid je terug richting Juviles waar je afsluit met een pittig klimmetje. Het landschap is zeer verscheiden; oude steeneiken wisselen af met amandel- en olijfboomgaarden, en de paden zijn vaak letterlijk steenoud. Tocht van 13 km, 5 uur stappen. Niveauverschil: + 680 m.

Overnachting in een traditioneel landhuis met zwembad. (O, L, A)

Dag 7 Bérchules

De Bérchuleros leven voornamelijk van de groententeelt, deze laatste wandeling slingert zich dan ook doorheen een landschap van tuinen, groentevelden en langs een waterkanaal dat de landerijen voorziet van het nodige bevloeiingswater. Deze waterrijke omgeving creëert uiteraard een oase voor planten, bloemen, vlinders en vogels. Tocht van 8,5 km, 2,5 uur. Niveauverschil: + 438 m.

Overnachting in een traditioneel landhuis met zwembad. (O, L, A)

Dag 8 Einde

Einde na het ontbijt. (O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijs voor 2020:

€ 485 p.p.


Voorschot: € 145 per deelnemer

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt 
 • 6 lunchpakketten 
 • 3 avondmalen in Berchules
 • infopakket met routebeschrijvingen 
 • originele wandelkaart (voor een gedeelte van de tochten)
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • overige maaltijden 
 • evt. inkomgelden en persoonlijke uitgaven
 • evt. verzekering

Voorschot

30 % van de reissom.

Toeslagen

 • Extra overnachting in Ferreirola (K&O): € 59 p.p.
 • Extra overnachting in Berchules (HP): € 60 p.p.
 • Extra overnachting in Granada (K&O): op aanvraag
 • Eenpersoonskamertoeslag (7 nachten): € 145 p.p.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 maart tot/met 31 december 2020

Dagelijks vertrek mogelijk (behalve in januari en februari). Het voor- en najaar zijn de mooiste en aangenaamste wandelmaanden, ook de periode rond kerst is geschikt, al is het dan wat koeler en is er meer kans op een regenbui. In juli en augustus is het meestal (te) heet en is het minder aangeraden om te wandelen.

Heen- en terugreis

Vlucht en (huur-)wagen

Vlucht naar Granada of Malaga. In het kader van het wandelprogramma is een wagen ter plaatse noodzakelijk. Een huurwagen kan door ons geregeld worden (richtprijs Malaga: vanaf € 165 / week). Van hieruit rijd je in ruim 1,5 of 2 uur door tot Ferreirola. Je kan je wagen achterlaten op een openbare parkeerruimte op 2' wandelen van het logies. 

Doorreis Ferreirola - Berchules: ca. 30 km en 45' rijden. Parking bij het logies.

* Je kan naar keuze zelf je vluchten boeken, of dit via Anders Reizen doen. 
In het laatste geval maakt de vlucht deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:
- bijstand in geval van problemen met de vlucht;
- terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

 


Wandelniveau

. Wandelingen van 3,5 à 6 uur met hoogteverschillen van ca. 720 m. Goede, soms rotsige, vee- en muilezelpaden en soms langs oude Moorse irrigatiekanaaltjes. De meeste wandelingen volgen (grotendeels) GR-paden en zijn bijgevolg goed gemarkeerd.

Klik hier voor meer uitleg over de zwaarte van de reizen.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagage

Tijdens de wandelingen draag je een dagrugzak. 

Logies

3 x overnachting in een B&B in Ferreirola

De in lokale stijl ingerichte slaapkamers liggen rondom een binnenplaats en beschikken over een eigen badkamer met een regendouche. Dorpje Mecina ligt op 10' lopen, hier zijn er verschillende bars en restaurants. Wifi.

4 x overnachting in Bérchules

Traditioneel gerestaureerde 'cortijo' (= boerderij) omringd door amandelboomgaarden en een biologische groententuin. Ruime kamers met privé sanitair. Verder is er een bar en gratis Wifi. Zwembad. Deze B&B kwam ook heel positief in beeld tijdens het VTM-programma 'met 4 in bed'.
Maaltijden

 • Ontbijt is inbegrepen.
 • 6 x lunch inbegrepen (op de wandeldagen).
 • Verder is er 3 x avondmaal inbegrepen in Berchules (op de tweede dag in Berchules is er geen avondmaal voorzien, de volgende dagen weer wel. Mocht je dit liever willen wisselen met een andere dag dan kan je dat uiteraard ter plaatse met je gastheer bekijken). Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met regionale producten en wijnen, de groenten en fruit komen ook zo mogelijk uit de biologische tuin van de cortijo.
 • De overige avondmalen zijn vrij te nemen in een van de lokale restaurantjes.
 • Ook in het logies in Ferreirola wordt er regelmatig gekookt (indien er min. 6 personen wensen te dineren). Een driegangenmenu kost ongeveer € 30 per persoon.

Klimaat

De berggebieden van de provincie Málaga kennen een mediterraan klimaat. De zomers zijn heet en droog, de winters zacht en regenrijker. Het voor- en najaar zijn het meest geschikt voor wandelvakanties. Ook de periode rond Kerst is geschikt, al is het dan wat koeler en is er meer kans op een regenbui. In juli en augustus is het meestal (te) heet en is het minder aangeraden om te wandelen. 

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als Anders Reizen-deelnemer korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.  Lees zeker ook de richtlijnen over de toegelaten inhoud van ruim- en handbagage nog eens na op de website van Brussels Airport

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. zwemgerief

Diversen

 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • evt. drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Geld

In Spanje betaal je met euro's. In de meeste landen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden. Neem bij voorkeur meerdere kaarten mee, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.

Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…). Let op: voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.


Reisdocumenten

Voor reizen naar Spanje volstaat je identiteitskaart. Ook kinderen jonger dan 12 dienen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs mét foto, aan te vragen op het gemeentehuis.

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Ben je van plan een auto te huren, denk er dan aan je rijbewijs mee te nemen. Ook een kredietkaart op naam van de bestuurder is in dat geval vereist.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden. Tip: Laat weten waar je bent!

In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen. https://travellersonline.diplomatie.be/

 Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: