Duitsland - Wandelen in de Moezelvallei


4 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Duitsland - Wandelen in de Moezelvallei


4 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Duitsland - Wandelen in de Moezelvallei


4 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Duitsland - Wandelen in de Moezelvallei


4 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Duitsland - Wandelen in de Moezelvallei


4 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Duitsland
Op een goeie 3 uur rijden van Brussel ligt de kronkelende Moezelvallei, afgezoomd met steile hellingen vol wijngaarden. De veelzijdige landschappen, de rijke geschiedenis, de gulle gastvrijheid en uiteraard de verfrissende wijnen maken deze streek tot een echte aanrader voor enkele dagen ontspannend wandelplezier. Bovendien geniet deze regio door zijn beschutte ligging een van de mildste klimaten van Duitsland. 
Aantal dagen: 4 dagen
Reisnummer: 20DE5MZA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • 300 km van Brussel
 • Hotel met wellness-faciliteiten
 • Idyllische ligging aan de Moezel
 • Goede keuken, eigen wijnen
 • Sportieve wandelingen met lichtere alternatieven

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,7

18 Beoordelingen

Algemene reistips


Dag 1

Je verblijft in Poltersdorf, een tiental kilometer ten zuiden van het toeristische Cochem. Glooiende wijnbergen, bosrijke dalen, mooie panorama’s, rustige dorpjes en gezellige provinciestadjes: de Moezelstreek heeft heel wat moois in petto.

Het hotel heeft een goede keuken en dito wijnkelder en is de ideale uitvalsbasis voor een verkenning van de streek.

Dag 2 - 3

Van bij haar oorsprong in de Franse Vogezen tot aan haar monding, 540 km verder in de Rijn, kronkelt de  'der Mosel' doorheen een zeer gevarieerd stukje Europa. We stellen 6 wandelingen voor om het gebied te verkennen:

 • Wandeling langs de flanken van de Calmont, steilste wijnberg van Europa. Het moeilijkste deel, de Klettersteig (letterlijk klauterklim), werd voorzien van ladders, trappen en kabels. Ongevaarlijk, spannend en avontuurlijk maar niet geschikt indien je hoogtevrees hebt. Je kan de Klettersteig vermijden door een alternatief te nemen. Je wandelt verder naar de top van de Kalmont met het Gipfelkreuz (op 360 m). Daarna daal je af en loop je verder door de vallei van de Ellerbach.
  10 km - ca. 3.5 u. - 477 m stijgen en dalen. Ook een kortere variant is mogelijk.

 • Je wandelt door Poltersdorf, Ellenz en verder door bossen en wijngaarden - met zicht op de Moezel en Bruttig-Fankel aan de overkant - tot Ernst. Na de wijngaarden van Ernst klim je het bos in tot de hoogste berg boven Poltersdorf, daarna via de wijngaarden terug.
  12,1 km - ca. 3,5 u. - 350 m stijgen en dalen. Het traject tussen Ellenz en Ernst kan op enkele korte stukken problemen scheppen voor mensen met hoogtevrees. 

 • Een verrassende start: je wordt met de wijnbouwerslift door de  Dehren-wijngaard naar het hoger gelegen wandelpad gebracht, dat je door een imposant landschap boven het wijndorpje Valwig naar de start van de Apolloweg leidt (genoemd naar de vlinder die hier vaak te zien valt). Beide wegen bieden veel informatie over de biotopen van deze streek en je komt o.a. te weten waarom leisteen zo belangrijk is in de wijnbouw. De Apolloweg eindigt in Cochem, een stadje dat een bezoek waard is. Je kan te voet, per boot of per bus terugkeren.
  17,9 km (indien je alles te voer doet) - ca. 6,5 u. - 560 m stijgen en 630 m dalen. Er zijn 2 varianten: eentje zonder lift voor mensen met hoogtevrees en eentje zonder de steile afdaling vlak voor Poltersdorf.

 • Een mooie tocht die eerst door de vallei van de Pommernbach loopt, daarna omhoog gaat over velden en bossen om dan via de Lenus Marsweg tot op de Martberg te gaan, al dan niet met rbezoek aan de Gallo-Romeinse tempel. Ook een bezoek aan het historische plaatsje Treis-Karden is mogelijk.
  9,7 km - ca. 2,5 u. - 332 m stijgen en dalen.

 • Verken het ‘molendal’ van de wilde rivier de Endert, waarbij je start aan het klooster Maria Martental.
  13,7 km - ca. 4 u. - 176 m stijgen en 473 m dalen. Een kortere variant van 10.3 km is mogelijk.

 • De wandeling brengt je door de idyllische vallei van de Mörsdorfer Bach. Na een goeie 2 km ligt de Geierlayschleife voor je, een 360 m lange en 85 cm brede voetgangers-hangbrug op 100 m boven de grond. De rest van de wandeling brengt je verder door de vallei en vnl. over bospaden weer terug naar het startpunt.
  7,8 km - ca. 2 u - 291 m stijgen en dalen. 

Enkele andere mogelijkheden: 

 • Bezoek aan de Gallo-Romeinse tempel op de Martberg bij Pommern (indien je het niet tijdens een van de wandelingen hebt gedaan).
 • Bezoek aan Beilstein, een pittoresk dorpje met Burg Metternich aan de overzijde van de rivier.
 • Fietsen langs de Moezel.
 • Bootboottochtje op de Moezel.

Dag 4

Einde van het programma na het ontbijt.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijs geldig in 2020
4 dagen / 3 nachten: € 195 per persoon


Voorschot: gelijk aan de volledige reissom

Voorschot

De volledige reissom.

Inbegrepen

 • logies
 • ontbijt op dagen 2, 3 en 4
 • picknick op dagen 2 en 3
 • infopakket met Nederlandstalige wandelbeschrijvingen, GPS-tracks en originele wandelkaart
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • dranken
 • evt. inkomgelden
 • evt. reisverzekering.

Toeslagen

 • Eenpersoonskamer 4D/3N: € 63
 • Toeslag 4D/3N comfortkamer met balkon: € 27
 • Toeslag 4D/3N superiorkamer met balkon: € 42
 • Extra overnachting in kamer en ontbijt in een standaardkamer zonder balkon: € 54 per persoon
 • Extra overnachting in kamer en ontbijt in een comfortkamer met balkon: € 63 per persoon
 • Extra overnachting in kamer en ontbijt in een superiorkamer met balkon: € 68 per persoon
 • Extra overnachting in kamer en ontbijt - eenpersoonskamer: € 72 

Kortingen

 • Derde persoon (ook kind) op een driepersoonskamer: - € 65
 • Kinderen 0 tot 3 jaar: gratis in een zelf meegebracht kinderbedje op kamer ouders

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 maart tot/met 31 oktober 2020

Het hotel is gesloten van november tot begin maart.


Heen- en terugreis

Met openbaar vervoer

Via Keulen naar Cochem(*), en verder met de bus lijn nummer 711 naar Ellenz-Poltersdorf. Je stapt uit in de Bergstrasse; de bushalte bevindt zich op 250 m van het hotel.
Opgelet: indien je met het openbaar vervoer reist, kan je 3 wandelingen niet maken. Deze wandelingen vertrekken elders dan aan het hotel en vertrek-/eindpunt zijn niet bereikbaar met het openbaar vervoer,  op resp. 10, 16 en 20 km van het hotel. Je kan wel een taxi nemen (informeer hiernaar in het hotel).

Met eigen wagen

De afstand van Brussel tot Ellenz-Poltersdorf bedraagt ca. 300 km. Je kan de auto achterlaten op de parking van het hotel. Voor informatie over de toestand van de wegen in Europa, buitenlandse verkeersreglementen, een druktekalender, enz. kan je hier terecht.

(*) Je kan naar keuze zelf je treinreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de trein;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Bij aankoop van een vervoersbiljet via Anders Reizen, voor pakketreizen waarbij het vervoer niet is inbegrepen, worden volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor vliegtuigtickets 30 euro per reservatiedossier, voor alle andere vervoermiddelen 25 euro per persoon en per biljet.


Wandelniveau

Wandelingen van niveau  en . Wij drukken het wandelniveau van onze reizen uit in het stappertjessysteem.

We bieden 6 wandelingen aan, meestal over goede wandelpaden en vaak over flink heuvelend terrein. Voor de afstanden, wandeltijden en hoogteverschillen: zie dagschema.

Hoewel de wandelingen niet echt zwaar zijn, is voldoende tredzekerheid een must. De Calmont Klettersteig is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees maar je kan de wandeling ook maken zonder dit moeilijke stukje. Ook andere trajecten bevatten hier en daar hoogtevreesgevoelige stukjes. 


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

Het hotel maakt deel uit van een wijndomein. Het beschikt over comfortabele kamers met privé-sanitair.

Je verblijft standaard in een kamer met een dubbel bed of 2 eenpersoonsbedden zonder balkon in het oude vakwerkhuis. Een upgrade (zie toeslagen) is mogelijk naar een comfortkamer met dubbel bed en balkon of naar een superior kamer met dubbel bed en balkon op de bovenste verdieping met zicht op de Moezel. Familiekamers zijn mogelijk op aanvraag.

Je kan gebruik maken van de wellness: stoombad, sauna en gym.


Maaltijden

Ontbijt (3 x) en middagpicknick (2 x) zijn inbegrepen.

 • Ontbijtbuffet
 • Je mag op dagen 2 en 3 zelf je picknick samenstellen uit het ontbijtbuffet.  
 • Het avondmaal neem je naar keuze in het hotel of in een restaurant in de buurt. 

Honden

Toegelaten mits reservatie. Meerprijs ter plaatse te betalen: €10 per nacht voor een kleine hond, €15 per nacht voor een grotere hond.

Daarnaast zijn er de kosten voor het meenemen van de hond op bus of trein, nl. € 2 à 3 per reis (tickets ter plaatse te kopen) voor honden die "groter zijn dan een kat". Belangrijk: deze honden moeten op het openbaar vervoer een muilkorf dragen en aangelijnd zijn. Kleinere honden mogen gratis en ongemuilkorfd mee mits ze in een box of tas zitten.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. 

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Breng een label met je naam aan op elk stuk bagage.

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdichte jas
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. zwemkledij/badjas (er is een sauna in het hotel)

Tip: buff: multifunctioneel kledingstuk dat je kan dragen als sjaal, monddoek, hoofddoek, muts,…

Diversen

 • thermos, drinkbus of -zak
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)

EHBO

Enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Duitsland volstaat je identiteitskaart. Ook kinderen jonger dan 12 dienen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs mét foto, aan te vragen op het gemeentehuis.


Teken

Op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (klik hier) wordt gewaarschuwd tegen Europese tekenencefalitis. Deze ziekte kan je oplopen in de landelijke bosrijke streken van meerdere landen van Centraal- en Noord-Europa. Zo ook in Duitsland.

Men gaat er van uit dat ongeveer 2% van de teken in de endemische gebieden besmet is met deze ziekte. 1/3de van de mensen die gestoken wordt door een besmette teek ontwikkelt ziektesymptomen, waarvan slechts een klein deel ernstig tot fataal. 

Mocht je verder willen gaan dan tekenbescherming door kleding en een huidspray op basis van Deet, kan je een vaccin overwegen. Je kan voor meer informatie en voor deze vaccinatie terecht bij je huisarts.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: