Duitsland - Harzer-Hexen-Stieg: sagen en legenden in het Harz-gebergte


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Duitsland - Harzer-Hexen-Stieg: sagen en legenden in het Harz-gebergte


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Duitsland - Harzer-Hexen-Stieg: sagen en legenden in het Harz-gebergte


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Duitsland - Harzer-Hexen-Stieg: sagen en legenden in het Harz-gebergte


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Duitsland - Harzer-Hexen-Stieg: sagen en legenden in het Harz-gebergte


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Duitsland
Als een natuurlijk symbool van de Duitse eenmaking, doorkruist een wandelpad het Duitse Harz-gebergte en verbindt zo het voormalige Oost- en West-Duitsland. De 'Harzer-Hexen-Stieg', zoals het officieel heet, is met een lengte van 100 km ideaal voor een week onversneden en niet al te zwaar wandelgenot. Je wandelt voornamelijk door indrukwekkende kloven en glooiende loof- en dennenbossen, beladen met heksensagen en duivelse legendes. Heel bijzonder tenslotte is de aanwezigheid van het 'Oberharzer Wasserregal', het grootste vijver- en kanalensysteem ter wereld dat 800 jaar lang (propere) energie leverde voor de mijnbouw.
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 20DE5HSA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Nationaal Park Harz
 • 'Oberharzer Wasserregal': uniek mijnbouw-watersysteem
 • Mooie vakwerkstadjes
 • Naar de top van de Brocken
 • Indrukwekkende kloof van de Bode-rivier
 • Eindigen in het historische Quedlinburg

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,5

8 Beoordelingen

Algemene reistips

Dag 1 Aankomst Osterode

Startplaats van deze wandelweek is Osterode, in het zuidwesten van de Harz-streek. Deze kleine stad met mooie vakwerkhuizen wordt omringd door een goed bewaarde stadsmuur waarbinnen sommige huizen zelfs dateren uit de 10de eeuw.

Dag 2 Osterode - Clausthal–Zellerfeld

Mijnbouw was eeuwenlang de grootste bron van inkomsten in deze contreien en de natuur werd hier dan ook in grote mate door beïnvloed. Dat zal je vandaag merken.

Je vertrekt bergopwaarts over de Hundscher Weg, een middeleeuws pad waarlangs ezelkaravanen de mijnwerkersdorpjes in het dal bevoorraadden. Algauw loop je langs de vijvers, grachten, beken en kanaaltjes die deel uitmaken van het Oberharzer Wasserregal, een waternetwerk dat vnl. werd aangelegd tussen de 16de en 19de eeuw om de mijnbouw in het Harz-gebergte te faciliteren. In die periode werd zo'n 50% van het Duitse zilver gedolven in de Harz; verder ook koper, lood, ijzer en zink.

Net voorbij het reservoir Bärenbrucher Teich verlaat je het officiële wandelpad, om noordwaarts Clausthal-Zellerfeld binnen te wandelen. Deze fusiegemeente bestaat uit 2 stadsdelen: Clausthal, dat een unieke technische universiteit voor mijnwerkers en ijzergieters huisvestte, en het meer toeristische Zellerfeld.

Tocht van 16 km, ca. 4 uur stappen.

Dag 3 Clausthal–Zellerfeld - Altenau

Vanuit de stad vervoeg je terug het wandelpad. Boswegen en smalle paadjes leiden langs nog meer getuigen van het Oberharzer Wasserregal en je zal merken dat dit landschap niet voor niets door Unesco werd toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Zo wandel je bv. langs een deel van de Dammgraben, een 27 km-lange door mensenhanden uitgegraven gracht. Voor je Altenau bereikt, passeer je nog de Eisenquelle. Het water en de stenen trog zijn bruinrood gekleurd door het hoge ijzergehalte in het water.

Tocht van 17 km, ca. 5 uur stappen.

Overnachting in het plaatsje Altenau, dat amper 1800 zielen telt maar dat al sinds midden 17de eeuw stadsrechten bezit en zich dus stad mag noemen. Altenau was dankzij het zilver zeer welvarend en je kan er nog steeds de mijnbouwershuisjes bewonderen. Ook de moeite van het bezoeken waard is het 'Kräuterpark', een park met een grote collectie inheemse en exotische kruiden. Saunaliefhebbers kunnen er nog extra van genieten tijdens het opgieten in de sauna van de thermen ‘Heißer Brocken’.

Dag 4 Altenau - Schierke

Landschappelijk is deze dag in twee stukken te delen. Eerst loop je grotendeels over bospaden en verder  langs de Dammgraben tot voor het plaatsje Torfhaus. Van hier wandel je in een traject van 8 km en 335 m stijgen naar de top van de Brocken (1142 m), een geliefde uitstap voor de lokale bevolking (dus op een mooie zomerse dag zal je hier niet alleen zijn). Ongeveer 1000 ha rond de top van de Brocken is bedekt met een van de laatste ongerepte bossen van Midden-Europa. Je volgt de 'Goetheweg' tot je de Brocken bereikt, een pad dat nog niet veel veranderd is sedert de beroemde dichter het in 1777 bewandelde. Een plankenpad leidt je door het het oeroude veengebied "Großes Torfhausmoor". 

Deze etappe luidt ook een ander landschap in, dat van het Nationaal Park Harz. Dichte bossen* wisselen af met weidse hoogvlakten, diepe dalen en afgeronde toppen.

Met de ‘Brockenbahn’, een historische stoomtrein, tuf je naar Schierke voor de overnachting. Uiteraard kan je de afdaling van 7 km ook te voet doen.

Tocht van 20 km, ca. 6 uur stappen (27 km, indien je de stoomtrein niet neemt)

(*) De schorskever (Borkenkäfer in het Duits) heeft de afgelopen 2 jaar aan heel het West-Europese dennenbestand schade berokkend. De Duitse Harz is bijzonder hard getroffen. De enige manier om nog meer schade tegen te gaan, was door besmette bomen te vellen. Hier en daar zal je dus wat kaalslag tegenkomen. 

Dag 5 Schierke - Rübeland

Van bij Trudenstein, een rots met prachtig zicht op de zuidelijke Harz, gaat het bergafwaarts richting Königshütte, de samenvloeiing van Kalte en Warme Bode en de stuwdam. Je betreedt nu het dal van de rivier de Bode die je geleide zal zijn tot bij het eindpunt van de tocht.

Je overnachtingsplaats is Rübeland, vooral bekend omwille van twee indrukwekkende druipsteengrotten, de Herrmannshöhle en de Baumanshöhle. In deze laatste worden tijdens de zomermaanden klassieke concerten gehouden.

Tocht van 21 km, ca. 6 uur stappen.

Dag 6 Rübeland - Treseburg

Ook vandaag begeleidt de Bode de tocht. Nu en dan loop je over smalle paadjes, soms ook over bredere wegen. Het gebied van Neuwerk kent een enorme geologische variatie; hier werd marmer, leisteen en ijzererts gewonnen. Hoog boven de dam van de Wendefurth meander je via Altenbrak tot Treseburg, het kleine dorp waar je vannacht te gast bent.

Tocht van 20 km, ca. 5,5 uur stappen. 

Dag 7 Treseburg - Thale + Quedlinburg

Al snel nadat je Tresenburg verlaten hebt, kom je in het Nationaal Park Bodetal terecht. De Bode-vallei (Bodeschlucht) is de grootste kloof ten noorden van de Alpen en hier tussen Treseburg en Thale wandel je door het indrukwekkendste gedeelte ervan. Hoog oprijzende granietwanden en donkere wouden vormen een mysterieus decor en inspireerden tot vele sagen en legenden waarin heksen en duivels, dwergen en reuzen steevast de hoofdrol spelen.

Even voorbij de Duivelsbrug, kom je aan het kabelbaantje dat je 250 m hoger naar het rotsplateau ‘Hexentanzplatz’ brengt, in de prehistorie een plaats van ritueel belang. Een aanrader, want je krijgt er een knap zicht op de vallei. 

De 'fontein der wijsheid' in het levendige stadje Thale is het eindpunt van de Harzer-Hexen-Stieg.

Tocht van 10 km, ca. 3 uur stappen.

Hier neem je de trein die je in 10 minuten naar Quedlinburg brengt, een van de meest schilderachtige stadjes van Duitsland.

Dag 8 Einde

Na het ontbijt keer je terug naar Osterode om je wagen op te pikken, of vat je de terugreis aan met het openbaar vervoer.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2020

8 dagen / 7 nachten: € 580 per persoon


Voorschot: € 175 per deelnemer

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt 
 • bagagevervoer
 • Duitstalige wandelgids met detailkaarten, achtergrondinformatie en dowloadbare GPS-tracks
 • beknopte Nederlandstalige routebeschrijving
 • praktische-infobundel in het Engels
 • wandelkaart 1:30 000
 • trein Thale-Quedlinburg op dag 7
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • overige maaltijden 
 • verblijfstaks 
 • evt. inkomgelden
 • evt. reisverzekering.

Toeslagen

 • eenpersoonskamer samenreizend: € 150
 • eenpersoonskamer alleenreizend: € 230
 • transfer Quedlinburg - Osterode: € 210 (1-3 personen) en € 250 (4-8 personen)

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 april tot/met 31 oktober 2020


Heen- en terugreis

Met openbaar vervoer

Heenreis:

 • Trein van Brussel-Zuid via Frankfurt en Braunschweig naar Osterode am Harz Mitte
 • Trein van Brussel-Zuid via Keulen naar Hannover en daar de Flixbus tot Osterode am Harz
 • Flixbus Brussel-Hannover en Hannover-Osterode am Harz

Terugreis:

 • Trein van Quedlinburg via Magdeburg, Hannover en Keulen naar Brussel-Zuid
 • Flixbus Quedlinburg-Dortmund en trein Dortmund-Brussel
 • Flixbus Quedlinburg-Dortmund en Dortmund-Brussel
 • Flixbus Quedlinburg-Berlijn en Berlijn-Brussel

Met de wagen

De afstand Brussel-Osterode bedraagt ca. 540 km. Je kan je auto parkeren bij het eerste hotel aan € 4 per dag (ter plaatse te betalen). Je kan op verschillende plaatsen in de stad ook gratis parkeren, zo bv. op de parking Bleichestelle bij de start van het wandelpad.

Aan het einde van de tocht kan je van Quedlinburg terugkeren naar Osterode met de trein. Je bent 2.5 u. onderweg met 3 overstappen of 3,5 uur onderweg met 2 overstappen. Voor uurregelingen kan je terecht op Deutsche Bahn. Makkelijker (en goedkoper) is de Flixbus. Eenmaal per dag vertrekt deze om 12:05 of 13:05 (afhankelijk van de dag van de week) in Quedlinburg en brengt je rechtstreeks in een tweetal uur naar Osterode. Ook een private transfer vanuit Quedlinburg naar Osterode is mogelijk (zie toeslagen).

Meer info vind je op Deutsche Bahn en op Flixbus

Vervoer boeken

Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Bij aankoop van een vervoersbiljet via Anders Reizen, voor pakketreizen waarbij het vervoer niet is inbegrepen, worden volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor vliegtuigtickets 30 euro per reservatiedossier, voor alle andere vervoermiddelen 25 euro per persoon en per biljet.


Bagage

Je bagage wordt vervoerd. Jij draagt enkel je dagrugzak.


Wandelniveau

Dit is een doorgaande wandelreis van niveau , geschikt voor iedereen die regelmatig wat aan sport doet. Klik hier voor meer uitleg over de zwaarte van de reizen.

Voor de wandelafstanden per dag: zie dagschema. De hoogteverschillen per dag bedragen niet meer dan 400 m; op dag 4 is dat 700 m. De tocht voert over goede paden en boswegen, waarbij enige tredzekerheid is aangeraden. De wandelingen op dag 4 en dag 7 bevatten hoogtevreesgevoelige stukken.

Voor deze reis zijn GPS-tracks beschikbaar. Klik hier voor meer info over wandelen met GPS.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

Je verblijft in eenvoudige, comfortabele middenklassehotels en/of 'Gasthöfe', in tweepersoonskamers met privé-sanitair. Sommigen liggen vlak langs de Hexen-Stieg, anderen liggen er wat verder af zodat je een eindje de stad of het dorp moet inwandelen. In je infopakket zit een gedetailleerde beschrijving over de bereikbaarheid van je logies.


Maaltijden

 • Het ontbijt is inbegrepen, meestal in de vorm van ontbijtbuffet met verschillende soorten brood, beleg, eieren, yoghurt, granen,...
 • Voor de lunch zijn er onderweg mogelijkheden en/of je kan ‘s ochtends ingrediënten voor een picknick aankopen in een winkel of in het logies. In het infopakket krijg je hierover gedetailleerde informatie.
 • Voor het avondmaal kan je terecht in het logies en/of in een restaurant in de buurt. Eten tijdens deze tocht hoeft niet veel geld te kosten. Je kan een eenvoudig avondmaal, drankje inbegrepen, nuttigen vanaf €15. De Nedersaksische keuken is niet bepaald verfijnd te noemen, maar biedt eerlijke en lekkere kost, bereid met streekproducten. Vleesliefhebbers komen hier zeker aan hun trekken. In alle restaurants heb je ook keuze uit vegetarische gerechten.

Honden

Honden toegelaten mits reservatie, toeslag ter plaatse te betalen (ca. € 5 à 10 per nacht).

Klimaat

Continentaal en gematigd Europees klimaat, d.w.z. vrij grote kans op mooi weer in de zomer. Ook in voor- en najaar is het er aangenaam wandelen. Op de Brocken is het vaak winderig en koud. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Meer gedetailleerde informatie over reisuitrusting in het algemeen en tips vind je op onze website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Breng een label met je naam aan op elk stuk bagage.

Schoenen & kousen

 • comfortabele, enkelomsluitende wandelschoenen met een goed zoolprofiel
 • schoenen voor 's avonds en binnen 
 • wandelkousen (zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort, drogen snel en geven minder kans op blaren)
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers die voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt)

Kledij

Voor alle kledij die je draagt tijdens de tocht geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne lagen. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur. En hoe zonnig het ook is op het ogenblik van je vertrek, neem altijd je regenjas mee.

 • wind- en waterdichte jas
 • regenbroek
 • warme fleece
 • lichte fleece
 • zonnehoed of -pet
 • evt. muts, sjaal, handschoenen (afhankelijk van het seizoen)
 • evt. badpak/zwembroek (sauna hotel Kirnitzschtal)
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan dragen als sjaal, monddoek, hoofddoek, muts,…)

Diversen

 • drankfles of -zak
 • evt. lunchbox voor de picknick
 • evt. zakmes (om een appel te schillen bv.)
 • evt. verrekijker
 • evt. wandelstokken
 • evt. oorstoppen 
 • evt. verduisterend oogmasker (de verduistering is in de meeste hotelkamers niet echt adequaat)

EHBO

Enkele suggesties om een EHBO-set samen te stellen:

 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • blarenpleisters
 • elastisch verband
 • steriel gaas en kleefband.

Geld

Je kan op meerdere plaatsen op het traject met je betaalkaart terecht aan een geldautomaat en je kan ook vaak met de kaart betalen.


Reisdocumenten

Voor reizen naar Duitsland volstaat je identiteitskaart. Ook kinderen jonger dan 12 dienen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs.

Teken

Op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (klik hier) wordt gewaarschuwd tegen Europese tekenencefalitis. Deze ziekte kan je oplopen in de landelijke bosrijke streken van meerdere landen van Centraal- en Noord-Europa. Zo ook in Duitsland.

Men gaat er van uit dat ongeveer 2% van de teken in de endemische gebieden besmet is met deze ziekte. 1/3de van de mensen die gestoken wordt door een besmette teek ontwikkelt ziektesymptomen, waarvan slechts een klein deel ernstig tot fataal. 

Mocht je verder willen gaan dan tekenbescherming door kleding en een huidspray op basis van Deet, kan je een vaccin overwegen. Je kan voor meer informatie en voor deze vaccinatie terecht bij je huisarts.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: