Tsjechië - Multisport in Boheems Zwitserland


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Tsjechië - Multisport in Boheems Zwitserland


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Tsjechië - Multisport in Boheems Zwitserland


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Tsjechië - Multisport in Boheems Zwitserland


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Tsjechië - Multisport in Boheems Zwitserland


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Tsjechië
Vlakbij de Duitse grens, meer bepaald in de historische regio Bohemen, ligt het Nationaal Park Boheems Zwitserland; een schilderachtig groene regio van rivieren en diepe kloven opgesmukt met mysterieuze rotstorentjes en -figuren, grotten, bogen en steile wanden. Samen met de rustige rivier de Elbe spelen ze de hoofdrol tijdens deze avonturenweek. Wandelend, fietsend, klimmend en varend ontdek je dit mooie raadselachtige landschap dat menigmaal het decor vormde voor sprookjes en films.
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 20CZ5BZA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
tot

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • 3-daagse wandeltocht in ongerept natuurpark met fenomenaal zandsteengebergte en rotsstructuren
 • Sprookjesachtige vergezichten
 • Afwisselende activiteiten: fietsen, rafting, Via Ferrata, boottocht, downhill-step, aquapark, …
 • Rit met de historische stoomtrein
 • Een overnachting in een berghut/chalet met uitkijktoren
 • Een gezellig, familiaal hotel met een grote speeltuin vlakbij

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9

4 Beoordelingen

Algemene reistips

Dag 1 Děčín

Aankomst in het stadje Děčín, gelegen aan de rivier de Elbe en onder het Nationaal Park Boheems Zwitserland. Het plaatsje heeft een prachtig oud centrum en een mooi kasteel dat hoog boven de rivier de Elbe uittorent. Vandaag heb je een afspraak met de lokale gids die je het verloop van deze avontuurlijke week zal schetsen.

Hotelovernachting in Děčín. (A)

Dag 2 Trekking

Treinrit en start driedaagse trekking Jonsdorf - Luž  (Jedlová)

Na het ontbijt word je tot over de Duitse grens gebracht (ca. 1 u.), naar het mooie kuuroord Oybin. Hier bestijg je letterlijk het stalen ros, een unieke stoomtrein. Je maakt namelijk een ritje (45’) met de ‘Zittauer Schmalspurbahn’, die dwars door het Zittaugebergte de kuuroorden Oybin en Jonsdorf met Zittau verbindt.

Hier start ook je driedaags wandelavontuur, je trekt naar het plaatsje Luž, het hoogste punt van de Lusatian Mountains. Vandaag overnacht je in een berghut op de top van de Jedlová. Mis vooral de mooie ruïnes van het voormalige klooster en de mooie stadswallen niet! Je bagage wordt vervoerd. Tocht van ca. 5 uur, + 675 m / - 820 m.

Overnachting in een chalet (O, A)

Dag 3 Trekking

Dag 2 trekking: Rynartice - Mezní Louka

Transfer naar het dorpje Rynartice, van hieruit daal je af naar de rivier Pavlino Udolí en Kamenice, een ijskoude stroom die smalle en diepe kloven heeft uitgesleten in de zandstenen rotsen en die naar het hart van het nationaal park en het dorpje Jetřichovice stroomt. Een mooie klim brengt je tot op de kam met schitterende zichten vanop de zandstenen torens. Aankomst in Mezní Louka. s’Avonds proef je van de typische Boheemse keuken. Tocht van 7 uur stappen, + 911 m / - 990 m.

Overnachting in een chalet (O, A)

Dag 4 Trekking

Dag 3 trekking: wandeling en boottocht in Edmund Kloof

Laat je overdonderen door de bizarre wereld van de zandstenen torens tijdens deze prachtige wandeling naar de gigantische kalkstenen boog ‘Pravčice Brana’. De unieke schoonheid van deze plek inspireerde Hans Christian Andersen in zijn sprookjes én ze werd gebruikt als filmset voor de Walt Disney film ‘De kronieken van Narnia’. Je pad loopt hoog in de heuvels en biedt prachtige zichten op de omgeving. Je maakt een historisch busritje naar Mezní Louka gevolgd door een boottocht tussen de hoge en met mos begroeide rotsen van de Edmund Kloof. Vervolgens word je terug naar Děčín gebracht. Tocht van 5,5 uur, 11 of 19 km. + 774 m / - 776 m.

Hotelovernachting in Děčín. (O, A)

Dag 5 Děčín

Rafting en fietsen

De rivier de Elbe stroomt door de diepste zandstenen canyon van Europa, een  fantastische plaats voor een rustige rafting, geschikt voor het ganse gezin. Je glijdt door een bucolisch landschap van bizarre rotstorentjes en dichte wouden tot aan de kade van het  kleine stadje Bad Schandau aan de Duitse zijde van de grens. Van hieruit fiets je langs de oevers van de Elbe terug naar het hotel. Onderweg is er zeker voldoende tijd voor een picknick. Rafting: 10 km. Fietsen: 25 km.

Hotelovernachting in Děčín. (O, L, A)

Dag 6 Děčín

Via Ferrata

In de voormiddag kan je je wagen aan een ‘Via Ferrata’ wat letterlijk ‘ijzeren weg’ betekent. Met behulp van stalen kabels, haken en touwen en hangbruggen baan je je een weg omhoog tegen de steile rotswanden. Het parcours hier in  Děčín is toegankelijk voor iedereen en uiteraard word je begeleid door een ervaren instructeur. Na de lunch kan je kiezen voor een schattenjachtspel in de historische binnenstad of je gaat voor een namiddagje waterpret in het aquapark dat zich op 10' wandelen van het hotel bevindt. Via Ferrata: 2 uur. Schattenjacht: 2 à 3 uur.

Hotelovernachting in Děčín. (O, A)

Dag 7 Děčín

Downhill step

Transfer (8 km) naar de top van de Děčínský Sněžník, met z’n 723 m de hoogste (tafel-)berg van het Elbezandsteengebergte en met een grandioos uitzicht op de omliggende bergwereld van het nationaal park. Je kan naar het unieke rotsdorpje Tisa wandelen, het ligt temidden een bijzonder fraai natuurlandschap met bizarre rotsen die ontstonden door duizenden jaren erosie. Terugkeer naar  Děčín met een step over een 'downhill-fietspad' zonder verkeer. Paden van verschillende lengte. Fietsen: 12 km.

Hotelovernachting in Děčín. (O, A)

Dag 8

Einde van de reis. (O)

Samen met anderen op pad

Wil je graag met andere gezinnen op stap? Dan kan je deze reis als begeleide gezins-groepsreis maken binnen het aanbod van onze kleine broer ‘Missie Formidabel’.  Je gaat op stap met andere gezinnen die op zoek zijn naar dezelfde vakantiebelevenissen. De kinderen trekken op met leeftijdsgenoten en (groot-)ouders ontmoeten (groot-)ouders met vergelijkbare interesses. We beperken de grootte van de groepen tot enkele gezinnen. Kleinschaligheid is een kenmerk van onze reisstijl, want enkel dan is er ruimte om elkaar beter te leren kennen.

Wil je zelf een groep samenstellen met bevriende gezinnen of familie? Neem dan contact op met ons

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijs geldig in 2020 (8 dagen / 7 nachten)

€ 765 p.p. (volwassenen)

€ 730 p.p. (kinderen tot 13 jaar)

€ 715 p.p. (volwassenen, vanaf 3 personen)

€ 680 p.p. (kinderen tot 13 jaar, vanaf 3 personen)

Deze reis is boekbaar voor min. 2 personen.


Voorschot: € 225 per deelnemer

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt en avondmaal
 • 1 x lunch (rafting- en fietsdag)
 • routebeschrijving
 • bagagetransport tijdens de 3-daagse trekking
 • transfers zoals beschreven in het dagschema
 • activiteiten zoals beschreven in het dagschema inclusief het benodigde materiaal
 • professionele begeleiding bij de Via Ferrata
 • wandelkaart (deze ontvang je ter plaatse)
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden 
 • dranken
 • boottocht ca. € 3 p.p.
 • historische busrit ca. € 4 p.p.
 • stoomtrein ca. € 6 p.p.
 • evt. toegang van het aquapark ca. € 3 p.p.
 • inkomgelden boottochten en Pravicka brana: € 10 p.p.
 • evt. verzekering.

Toeslagen

Eenpersoonskamer samenreizend: € 115 p.p.

Transfer Praag - Děčín enkel (prijs per persoon tot 4 personen): €50 p.p.


Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 april tot/met 31 oktober 2020

Deze reis is boekbaar van begin april tot eind oktober. De beste reisperiode is mei tot september.

Heen- en terugreis

Met de wagen

De afstand vanuit Brussel tot Děčín bedraagt ongeveer 850 km. Je kan de wagen achterlaten op de parking van het hotel gedurende de ganse reis.

Voor het gebruik van de autosnelwegen in Tsjechië heb je een wegenvignet nodig, dit kan je aankopen bij tankstations en bij de grensovergang. Op de website van de VTB-VAB kan je terecht voor extra informatie zoals bijvoorbeeld toltarieven, files, verkeersreglementen in het buitenland,…

Vliegtuig + openbaar vervoer

 • Vlucht tot Dresden (Duitsland) en verder met het openbaar vervoer. Er is een zeer regelmatige treinverbinding naar Děčín (2 x overstappen, ritduur: 46', prijs ca. € 18). 
 • Of vlucht tot Praag (Tsjechië) en verder met het openbaar vrervoer. Er is een zeer regelmatige treinverbinding naar Děčín (1 x overstappen, ritduur: 1u28', prijs ca. € 8). Je kan ook kiezen met privé transfer tot Děčín: ca. 1,5 uur. 110 km.

Dienstregelingen treinen: Deutsche Bahn

Privé transfer tot Děčín

 • Vanuit Dresden: ca. 1u10’ , 71 km. Prijs: zie toeslagen.
 • Vanuit Praag: ca. 1,5 uur. 110 km. Prijs: zie toeslagen.

Wandelniveau

 à . De driedaagse wandeltocht is 2 stappertjes. De afstanden variëren van 15 tot 19 km met hoogteverschillen van gemiddeld 750 m stijgen en dalen. Deze tochten kunnen eventueel worden ingekort voor kinderen tot 10 à 13 km per dag. De hoogteverschillen blijven echter dezelfde. De fietstocht is 25 km. De overige activiteiten (rafting en downhill) zijn haalbaar voor kinderen vanaf 8 jaar en vereisen geen ervaring. Gps-tracks beschikbaar. Klik hier voor informatie over wandelen met gps.

 


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagage

Tijdens de driedaagse draag je enkel je dagrugzakje. Verder pak je wat reservekledij en de spullen die je nodig hebt voor drie dagen. Deze bagage wordt vervoerd naar de twee chalets waar je verblijft tijdens de trekking. Je hoofdbagage kan in het hotel in Děčín blijven.

Logies

 • 5 x overnachting in een rustig gelegen ***- hotel aan de oevers van de Elbe in de stad Děčín. De 18 comfortabele kamers zijn hedendaags ingericht en allen voorzien van een private badkamer. Eveneens familiekamers met twee aparte ruimtes beschikbaar. Wifi. Verder beschikt het hotel over eigen restaurant en een ruim terras waar je op mooie dagen kan eten. Overdekte sport- en recreatieruimte, grote speeltuin vlak naast het hotel.
 • 1 x overnachting in een eenvoudige berghut / chalet. Kamers met douche en toilet.
 • 1 x overnachting in een mooi gastenverblijf middenin de natuur. Kamers in hoofdgebouw of huisjes, volledig in hout gebouwd en naar lokale stijl. Restaurant gekend voor de lekkere Boheemse keuken. Kamers met privé sanitair.

Maaltijden

 • ontbijt en avondmaal inbegrepen
 • 1 x lunch inbegrepen op raftingdag

De keuken in Tsjechië is vergelijkbaar met die van de omringende landen. Je vind dan ook veel invloeden uit de Hongaarse, Poolse, Duitse en andere Slavische landen terug in Tsjechische recepten. Vlees, aardappelen en tarweproducten worden veel gebruikt. 


Klimaat

Continentaal klimaat waarbij de neerslag sterk varieert van plaats tot plaats. Over het algemeen kan worden gesteld dat het in deze regio tijdens de zomermaanden aangenaam wandelweer is. In de kloven tussen de rotsen is het vaak aangenaam fris.

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: Weatherbase.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.
 • voor de driedaagse wandeltocht: sporttas of rugzak om je spullen in te bewaren die je nodig hebt voor 2 nachten.

Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.  Lees zeker ook de richtlijnen over de toegelaten inhoud van ruim- en handbagage nog eens na op de website van Brussels Airport

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief
 • handschoenen, muts en sjaal (afhankelijk van het seizoen)

Diversen

 • handdoeken (aquapark)
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • evt. drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Geld

Hoewel de Tsjechische Kronen of “Koruna” de officiële munt van Tsjechië is, wordt ook de Euro in Boheems Zwitserland door alle restaurants en hotels aanvaard. In de stad Děčín kan je vlot geld afhalen. Je voorziet best een kleine hoeveelheid Tsjechische Kronen, aangezien het meeste met de kaart of cash met euro’s kan betaald worden.

Neem bij voorkeur meerdere kaarten mee, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.
Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…). Let op: voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.

Ook wanneer je vreemde deviezen moet aankopen, doe je dit best ter plaatse aan een automaat (met je betaalkaart). De koers is doorgaans minstens even voordelig of voordeliger dan wanneer je ze op voorhand via de bank besteld. Door meerdere keren kleine bedragen af te halen, vermijd je bovendien dat je op het einde van je reis deviezen overhoudt (die in België soms niet meer in te wisselen zijn).

Voor de wisselkoersen verwijzen we naar http://www.oanda.com/currency/converter/


Formaliteiten

Voor reizen naar Tsjechië volstaat je identiteitskaart. Ook kinderen jonger dan 12 dienen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs mét foto, aan te vragen op het gemeentehuis.

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Ben je van plan een auto te huren, denk er dan aan je rijbewijs mee te nemen. Ook een kredietkaart op naam van de bestuurder is in dat geval vereist.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden.

Tip: Laat weten waar je bent!

In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen.


Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende tips:


Teken

Op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (klik hier) wordt gewaarschuwd tegen Europese tekenencefalitis. Deze ziekte kan je oplopen in de landelijke bosrijke streken van meerdere landen van Centraal- en Noord-Europa. Zo ook in Tsjechië.

Men gaat er van uit dat ongeveer 2% van de teken in de endemische gebieden besmet is met deze ziekte. 1/3de van de mensen die gestoken wordt door een besmette teek ontwikkelt ziektesymptomen, waarvan slechts een klein deel ernstig tot fataal. 

Mocht je verder willen gaan dan tekenbescherming door kleding en een huidspray op basis van Deet, kan je een vaccin overwegen. Je kan voor meer informatie en voor deze vaccinatie terecht bij je huisarts.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: