Bulgarije - Trektocht in de nationale parken van Rila en Pirin


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Bulgarije - Trektocht in de nationale parken van Rila en Pirin


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Bulgarije - Trektocht in de nationale parken van Rila en Pirin


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Bulgarije - Trektocht in de nationale parken van Rila en Pirin


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Bulgarije - Trektocht in de nationale parken van Rila en Pirin


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Bulgarije
De nationale parken van Rila en Pirin in het zuidwesten van Bulgarije zijn een mekka voor de bergwandelaar die op zoek is naar rust en authenticiteit. Deze trektocht rijgt een aantal hoogtepunten aan elkaar in de regio van de zeven bergmeren en het wereldberoemde Rila-klooster. Dit is een stevige wandelreis, enkel geschikt voor ervaren bergwandelaars.
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 20BG5RPA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Tocht buiten de platgetreden paden
 • Combinatie van 2 nationale parken: Rila en Pirin
 • Rila-klooster, Unesco erfgoed
 • Overnachting in Sofia en Bansko
 • Beklimming Mount Vihren

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,5

11 Beoordelingen

reviews van klanten

Het was een prachtige reis, zeker een aanrader.

Céline V. -

Pirin en Rilabergen waren prachtig, het waren prachtige wandelingen en het was fijn om op plekken te komen waar nog weinig grootschalig wandeltoerisme is. Meestal lukte het goed met de taal, een enkele keer was de communicatie wat lastig (maar kwam het meestal toch nog goed).

Lutgarde M. -

Algemene reistips

Dag 1

Sofia

Misschien is de Bulgaarse hoofdstad Sofia niet meteen een stad waaraan je denkt bij het plannen van een citytrip, nochtans zou deze stad je aangenaam kunnen verrassen. Zorg dat je nog voldoende tijd hebt voor een wandeling over de mooie Eagles Bridge en langs oude panden naar de Alexander Nevski-kathedraal. Bij aankomst op de luchthaven van Sofia word je opgepikt en naar je hotel in de stad gebracht.

Hotelovernachting in Sofia. 

O = ontbijt        L = lunch         

Dag 2

Pazar dere plateau (Rila)

Vanochtend word je naar Panichishte gebracht, aan de noordelijke voet van het Rila gebergte. De kabelbaan brengt je omhoog tot op 2100 m hoogte waar de trektocht begint naar het Pazar dere Plateau bij de zeven Rila-meren, hun kleur varieert van lichtblauw tot zwart. Bij zonsopgang weerspiegelen tientallen toppen zich in het kristalheldere water. Tocht van 8,6 km, 4 - 6 uur stappen. Hoogteverschil: + 565 m / - 378 m.

Overnachting in een berghut. (O)

Dag 3

Malyovitsa Regio (Rila)

Wandeling over de kamlijn op een hoogte van 2500 m. De top van de Malyovitsa, één van de mooiste uitzichtbergen, torent met z’n 2925 m hoog boven het Rila-klooster uit. Je trekt hier door het hoogste gebergte van de Balkan temidden van een indrukwekkend alpenlandschap met hoge pieken en talrijke bergmeren. Tocht van 12,2 km, 6 à 8 uur stappen. Hoogteverschil: + 711m / - 1015 m.

Overnachting in een berghut (O, L)

Dag 4

Kirilova Polyana (Rila)

In de vallei van Rilska hebben de vele riviertjes en beken gezorgd voor de vorming van een aantal prachtige gletsjermeren. Tijdens deze mooie tocht passeer je een paar van de mooiste bergmeren in het massief, Ionchevo en Strashno. Na de wandeling word je naar het volgende logies in Rila gebracht. Tocht van 15 km, 6 tot 8 uur stappen. Hoogteverschil: + 810 m / - 1329 m.

Overnachting in 2**-hotel met privé sanitair vlakbij het klooster van Rila. (O, L)

Dag 5

Demyanitsa hut (Pirin)

Deze voormiddag heb je de tijd om het beroemde Rila klooster te bezoeken. Dit 10de eeuws klooster bezit een schat aan cultuurrijkdommen en werd geklasseerd door de UNESCO. Vergeet zeker ook het museum niet.  Daarna volgt een transfer naar het beginpunt van de wandeling die je naar de Demyanitsa hut zal leiden. Demyanitsa is gelegen midden in een dennenwoud op een hoogte van 1985 m. Je bent nu aanbeland in het hartje van de Pirin-regio. Het jongere Pirin-gebergte vertoont veel graniet en leisteen maar ook grillige kalksteenrotsen. De donkere wouden zijn een belangrijk toevluchtsoord voor zeldzaam geworden dieren, naar het schijnt leven er hier nog wolven, bruine beren en lynxen. Wandeling van 5,9 km, 2 uur. Hoogteverschil: + 497m / - 33m.

Overnachting in een berghut. (O)

Dag 6

Vihren (Pirin)

Twee mogelijke routes leiden naar Vihren vandaag, de moeilijkste en langste (maar ook mooiste!) tocht volgt de kamlijn van Bezbog richting de Vihren. Tocht van 13,6 km, 8 tot 10 uur stappen. Hoogteverschil: + 1030 m / - 940 m. Incl. een hoogtevreesgevoelig gedeelte. Ofwel kies je voor de iets minder veeleisende versie langs een aantal ijsmeren waaronder het Vasilashki-meer. In ieder geval verken je een regio van ruige bergen met daartussen diepe dalen en mysterieuze bossen, ze vormen er een decor waarin men maar weinig mensen tegenkomt. Tocht van 8,7 km, 5 uur stappen. Hoogteverschil: +774 m / - 677 m voor de minder zware optie.

Overnachting in een berghut (O, L)

Dag 7

Beklimming Vihren + Bansko

Rondwandeling waarbij je doorstoot tot de top van de Vihren, met z’n 2914 m de tweede hoogste van Bulgarije en letterlijk het hoogtepunt van deze reis. Bij slecht weer of als je hoogtevrees hebt, is er een alternatieve route mogelijk. Na de wandeling word je naar het toeristische plaatsje Bansko gebracht, mooi gelegen aan de voet van het Pirin-gebergte. In de buurt zijn een aantal kuuroorden en thermale bronnen, misschien is het een goed idee om de kilometers uit de benen te weken... Tocht van 6,5 km, 5 à 6 uur stappen. Hoogteverschil: + / - 953 m.

Hotelovernachting in Bansko (O, L)

Dag 8

Einde na het ontbijt. Transfer van ruim 2 uur naar de luchthaven van Sofia. (O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2020:

Op basis van 2 deelnemers : € 615 p.p.

Op basis van 3 of 4 deelnemers : € 550 p.p.

Op basis van 5 deelnemers : € 525 p.p.

Op basis van 6 deelnemers : € 500 p.p.

 


Voorschot: € 180 per deelnemer

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt 
 • 4 x lunchpakket
 • infopakket met routebeschrijvingen 
 • twee originele topografische wandelkaarten
 • transfer luchthaven – Sofia en Bansko - luchthaven
 • transfers zoals beschreven in het dagschema
 • beperkt bagagevervoer: je kan beschikken over je bagage in Kirilova Polyana (op dag 4) en in Bansko op het einde van de tocht
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • zetellift naar de 7 meren (dag 2) (ca. € 9) 
 • bagagevervoer op overige dagen
 • evt. extra transfers
 • overige maaltijden en dranken
 • evt. inkomgelden en persoonlijke uitgaven
 • evt. verzekering

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 15 juni tot/met 15 oktober 2020

Deze reis is boekbaar van 15/6 tot 15/10, maar je moet steeds de weersomstandigheden in acht nemen. Vroeger op het seizoen is er nog teveel kans op sneeuwvelden en later dan half oktober start het regenseizoen en worden de dagen veel korter. Geen vertrek mogelijk op zondag.

Omwille van de enorme drukte probeer je er bij de planning van je reis op te best op te letten dat de beklimming van de Vihren niet in het weekend valt. 


Heen- en terugreis

Met het vliegtuig

Bij aankomst op de luchthaven in Sofia word je opgewacht door een chauffeur. Hij brengt je naar het hotel in Sofia, een transfer van een 30-tal minuten.

Ook op het einde van de reis is de transfer naar de luchthaven inclusief. Deze rit neemt ruim 2 uur in beslag, je neemt dus best een namiddag- of avondvlucht terug. Indien er nog voldoende tijd is voor je terugvlucht dan kan je vragen om je naar het centrum van Sofia te brengen. Je laat dan je bagage achter in het kantoor van onze plaatselijke partner terwijl jij de stad bezoekt.  Van in het centrum neem je de rechtstreekse metro naar de luchthaven. 


Niveau

 . Wandelingen van uiteenlopend niveau. Er zijn enkele tochten van 6 tot 8 u. stappen en met hoogteverschillen van meer dan 1000 meter. Afdalingen zijn vaak steil en de paden zijn soms moeilijk begaanbaar (berg-) door losse stenen, rotsen, puinhellingen en bergkammen. De tocht naar de top van de Vihren vereist wat klauterwerk en hiervoor heb je best geen hoogtevrees, afhankelijk van je conditie kan deze tocht zelfs 10 uur in beslag nemen. Een korter en minder eisend alternatief is mogelijk.

Vroeg in het seizoen zijn ook nog sneeuwvelden mogelijk op de hoger gelegen delen, wandelstokken en waterdichte getten zijn dan zeker nuttig. Een goede fysieke conditie en uithoudingsvermogen alsook ervaring met bergwandelen en kompaslezen is vereist. Paden zijn slechts gedeeltelijk gemarkeerd.

GPS tracks van de wandelingen beschikbaar. Klik hier voor meer informatie over wandelen met gps.
Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagage

Je draagt je eigen rugzak, maar slechts met beperkte bagage. Je hebt tijdens de tocht één keer toegang tot je bagage. Op dag 2 vertrek je met de bagage die je nodig hebt voor 3 dagen en de rest wordt naar het logies in Rila (dag 4) gebracht. Daar kan je evt. spullen achterlaten en ‘bijtanken’. Op dag 7 vind je je bagage weer terug in het logies in Bansko.   Zorg voor een goede trekkingsrugzak met heupgordel voor de spullen die je nodig hebt gedurende drie dagen. 

Logies

Het comfort in het logies in de steden Sofia en Bansko is goed tot zeer goed, maar op andere plaatsen zijn er enkel logies beschikbaar die er soms wat verouderd uitzien en weinig comfort bieden (typisch Oost-Europees).

 • 3 x overnachting op basis van een standaard tweepersoonskamer met privé sanitair in hotels en in een guesthouse.
 • 4 x overnachting in berghutten waar je soms in meerpersoonskamers of in kleine slaapzaaltjes overnacht. Sommige van deze onderkomens zijn voorzien van degelijke sanitaire voorzieningen maar anderen zijn eerder eenvoudig met slechts 1 of 2 lavabo’s voor gans de hut. Een flexibele ingesteldheid is hier zeker vereist. Dekens en lakens zijn overal aanwezig, je voorziet best zelf handdoeken en misschien een lakenzak.

Maaltijden

 • Ontbijt is inbegrepen (uitgebreid buffet in de hotels, maar zeer eenvoudig ontbijt tijdens de tochten: tas thee + soort dikke wentelteefjes met confituur)
 • 4 x lunchpakket inbegrepen (dit bestaat meestal uit paar sneden brood + geitenkaas + worst + stukje komkommer + snack)
 • Avondmaal is niet inbegrepen, maar kan je à-la-carte bestellen.
 • Gezien de eenvoudige maaltijden tijdens de tocht neem je best zelf een voldoende aantal snacks en energierepen mee van thuis.

Klimaat

Het binnenland van Bulgarije heeft een continentaal klimaat met koude winters en warme zomers. Hoog in de bergen ligt tot in de zomer sneeuw en zijn de nachten altijd koel. Een onweersbui kan niet uitgesloten worden. Houd dus rekening met wisselende weersomstan­digheden.

Verdere informatie over het regionale klimaat kan je vinden op: www.weatherbase.com.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • trekkingrugzak met een volume van 50 l voor de spullen die je nodig hebt voor 3 dagen / 2 nachten. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.  Lees zeker ook de richtlijnen over de toegelaten inhoud van ruim- en handbagage nog eens na op de website van Brussels Airport

Schoenen & kousen

 • comfortabele hoge trekkingschoenen met goed zoolprofiel. Je kiest best voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Slaapgerief

 • lakenzak: een dunne slaapzak uit lichte stof, die je gebruikt ter vervanging van lakens (meestal als je ter plaatse dekens ter beschikking hebt). Evt. zelf te maken met een gewoon bovenlaken dat je in de lengte dubbel plooit en langs de onder- en zijkant dichtnaait.

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon.
 • zwemgerief
 • handschoenen, muts en sjaal
 • evt. thermisch ondergoed

Diversen

 • (bad-)handdoek (evt. sneldrogende)
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • evt. drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • evt. wandelstokken (zeker vroeg in het seizoen omdat er dan nog sneeuwvelden kunnen zijn)

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Geld

De Bulgaarse munt is de Lev (meervoud leva). De in- en uitvoer van de Lev is verboden. Je moet dus ter plekke wisselen, dat doe je het best bij de bank of meteen op de luchthaven bij aankomst.
Er zijn veel wisselkantoren die jammer genoeg niet de correcte koers hanteren. Wissel geen geld op de zwarte markt, niet alleen is het strafbaar maar de kans dat je wordt opgelicht is vrij groot.

Betalen met een kredietkaart kan in Sofia, Rila en Bansko. Het avondeten in Chainata en Malyovita op betaal je sowieso cash. Daarom raden we je aan om een beetje geld te wisselen in Sofia bij aankomst, want zeker in het binnenland en buiten de grote steden kan je meestal niet met kredietkaart betalen.

Voor de wisselkoersen verwijzen we naar http://www.oanda.com/currency/converter/

Formaliteiten

Voor reizen naar Bulgarije volstaat je identiteitskaart. Ook kinderen jonger dan 12 dienen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs mét foto, aan te vragen op het gemeentehuis.

Ben je van plan een auto te huren, denk er dan aan je rijbewijs mee te nemen. Ook een kredietkaart op naam van de bestuurder is in dat geval vereist.

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden.

Tip: Laat weten waar je bent!

In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen. https://travellersonline.diplomatie.be/Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: