België - Op ontdekking in La Calestienne


3 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

België - Op ontdekking in La Calestienne


3 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

België - Op ontdekking in La Calestienne


3 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

België - Op ontdekking in La Calestienne


3 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

België - Op ontdekking in La Calestienne


3 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen België
Op zowat 100 km ten zuiden van Brussel, geprangd tussen de Fagne en de Ardeense bossen, strekt zich het natuurpark Viroin-Hermeton uit. In de vallei van de Viroin, ontstaan door de samenvloeiing van l’ Eau Blanche en l’ Eau Noire, ligt Viroinval. Het maakt deel uit van het prachtige La Calestienne,  een 130 km lange smalle kalkstrook tussen Chimay in het zuidwesten  van het land en de Hoge Venen in het oosten.  Deze vallei van de Viroin is een parel van een wandelgebied: een idyllisch landschap waar honderden spleten en kloofjes, minicanyons en grotten werden uitgesleten in de 'tiennes' (ronde kalkheuvels). Bij natuurminnaars heeft de streek een stevige reputatie door zijn grote diversiteit aan planten en dieren, in het biezonder voor orchideeën in het voorjaar. 
Aantal dagen: 3 dagen
Reisnummer: 20BE5VLA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Je kan vanaf 17 uur terecht in het sfeervol hotelletje, een honderd jaar oud herenhuis van een klompenmaker waarin heel wat decoratieve elementen van toen werden behouden. Om 19 uur ga je aan tafel en is het genieten van een eerste heerlijke maaltijd die je gastheer bereidt met overwegend streekproducten.

Indien je vandaag vrij hebt, kan je al vroeger afzakken naar de regio en bv. een bezoek brengen aan Chimay, de 'Chimay experience' ondergaan en/of het lieflijke musea-dorp Treignes verkennen. Of je maakt een eerste verkennende wandeling van 11 km. Eerst wandel je  langs een idylische rivier die eindigt bij een grot. In het tweede deel beklim je  een 'tienne' (kalksteenheuvel ) met vergezichten en tenslotte loop je door een bos terug naar het startpunt. 

Wandeling van 11 km  met 237 klimmen en dalen.

Hotelovernachting. (A)

Dag 2

We bieden 2 wandelingen van ca. 20 km aan op een hoogte van 140 tot 320 m met de Eau Noire en /of  Viroin als ruggengraat. Er zijn geen echt grote hoogteverschillen maar opgelet: het is soms pittig klimmen en dalen, meermaals omhoog en omlaag in de vallei of tienne. Ze leiden je langs de kraakheldere, meanderende Eau Noire en Viroin, over graslanden en door bossen. Op je pad liggen hoger gelegen uitzichtpunten en  kastelen, een historische tunnel en spoorweg, steengroeven en unieke rotsformaties zoals Fondry des Chiens, Rocher Troué en de Valkenrots. Je passeert 2 van de 9 lieflijke dorpjes (mét café) die deel uitmaken van de gemeente Viroinval: het charmante Olloy-sur-Viroin en het 'heksendorp' Vierves-sur-Viroin.

Tocht van 22 km. + 447 m / - 447 m.
Tocht van 17 km. + 495 m / - 495 m. (in te korten tot 12 km, + 370 m / - 370 m)

Hotelovernachting. (O, L, A)

Dag 3

Vandaag kan je de wandeling nog maken die je gisteren niet deed, je krijgt nog een lunchpakket mee voor onderweg. Einde van het programma na de tocht. 

(O, L)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2020

3 dagen / 2 nachten: € 230 per persoon op basis van een kamer met eigen sanitair


Voorschot: gelijk aan de volledige reissom

Toeslagen

Eenpersoonskamer 3 dagen /2 nachten

 • samenreizend: €46 per persoon
 • alleenreizend: € 58 per persoon

Inbegrepen

 • logies
 • 2 ontbijten
 • 2 avondmalen
 • 2 lunchpakketten
 • infopakket
 • GPS-tracks
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • dranken en persoonlijke uitgaven
 • evt. inkomgelden
 • reisverzekering

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 oktober 2020 tot/met 31 december 2021

Let wel: tijdens het jachtseizoen (1/10 – 31/1) kunnen bepaalde paden afgesloten zijn. Meestal moet er dan een omweg gemaakt worden soms over geasfalteerde wegen. Ter plaatse wordt er bekeken of er tijdens jouw verblijf beperkingen zijn.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op:  Accuweather

Heen- en terugreis

 • Met de trein van je woonplaats via Brussel en Charleroi tot Couvin) verder per bus (lijn 56, vertrek ieder uur) in een tiental minuten tot Nismes en dan nog 200 m wandelen.
 • Met eigen wagen. Nismes ligt 100 km ten zuiden van Brussel. Parkeren bij het hotel is gratis. In het kader van het wandelprogramma heb je geen wagen nodig.

Wandelniveau

 en . Je wandelt op  een hoogte van 140 tot 320 m met de Viroin als ruggengraat. Er zijn geen echt grote hoogteverschillen maar het is soms pittig  klimmen en dalen, omhoog en omlaag in de vallei of op de 'tienne'.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het stappertjessysteem van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Maaltijden

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden er elke dag zijn inbegrepen: 
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

 • Ontbijt en avondmaal zijn inbegrepen en neem je in het hotel.
 • Voor het middagmaal krijg je een lunchpakket mee. Er zijn twee lunchpakketten inbegrepen.

De maaltijden en lunchpakketten worden met veel aandacht bereid en zijn uitgebreid, vers en ronduit lekker.


Logies

De B&B waar je verblijft is een gerenoveerd oud herenhuis met behoud van vele authentieke elementen. De 8 kamers zijn van verschillend comfortniveau en grootte. Er zijn 5 tweepersoonskamers met eigen sanitair en 2 meerpersoonskamers (max. 4 personen per kamer) met gedeeld sanitair.  
De vermelde prijs is gebaseerd op een kamer met eigen sanitair.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. 

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas.
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Schoenen & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen
 • wind- en waterdichte jas
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon

Diversen

 • drinkfles of -zak
 • toiltetpapier of hygiënische doekjes
 • evt. zakmes voor de picknick
 • evt. powerbank voor de gps
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

Stop je EHBO-set in je dagrugzak voor het geval er tijdens de wandeling iets mocht misgaan. In de handel zijn ook standaard EHBO-sets te koop. Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband.

Reisdocumenten

Voor reizen binnen België volstaat je identiteitskaart. Voor kinderen tot 12 jaar is een kids-ID vereist.

Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: