België - De Transardense route


3 tot 8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

België - De Transardense route


3 tot 8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

België - De Transardense route


3 tot 8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

België - De Transardense route


3 tot 8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

België - De Transardense route


3 tot 8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen België
Dit langeafstandspad slingert zich over een lengte van 160 km door de centrale Ardennen van La Roche tot Bouillon. Het verbindt de valleien van de Ourthe, Lesse, Lhomme en Semois, hetgeen regelmatig tot flink klimmen en dalen leidt en mooie panorama’s biedt. De Transardense kan je boeken voor een kort verblijf vanaf 3 dagen.
Aantal dagen: 3 tot 8 dagen
Reisnummer: 20BE5TAA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Kleine Ardense dorpjes
 • Typisch logies voor de streek
 • Uitgestrekte bossen en mooie rivierdalen
 • Prima markering
 • Mooi in ieder seizoen

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,9

28 Beoordelingen

Algemene reistips

Transfers

Afhankelijk van beschikbaarheid kan de plaats waar je overnacht  verschillen met het eindpunt van een wandeling. In dat geval is er na de wandeling een transfer voorzien naar het logies en ook 's anderdaags 's ochtends weer naar het startpunt van de tocht. Deze transfers worden  meestal verzorgd door de logiesuitbaters of door onze lokale partner. Ze zijn inbegrepen in de prijs. 

Dag 1

La Roche-en-Ardenne

La Roche is een belangrijk vakantiecentrum aan de meander van de rivier de Ourthe. Het stadje ligt op 220 m hoogte temidden van kleine valleien en omgeven door beboste heuvels. Het stadsbeeld wordt gedomineerd door de ruïnes van een middeleeuws kasteel, van hieruit heb je trouwens een prachtig zicht op de stad en de omgeving. Je wordt verwacht voor het avondmaal.

Hotelovernachting. (A)

O = ontbijt     A = avondmaal

Dag 2

La Roche - Sprimont

Bij de start van de Transardense route, net buiten La Roche staat er al een steile klim op het programma, nadien loopt de route doorheen een glooiend landschap naar Hives. Dit rustig dorpje ligt reeds ver verwijderd van het drukke verkeer. Via La Vaux kom je in Cens, eens een welvarend dorpje, tegenwoordig zijn er echter nog slechts een twintigtal huizen bewoond. Het pad brengt je daarna langzaam omhoog tot een open plek in het bos vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op weidse, beboste horizonten. Bij Wyompont steek je de Ourthe over en wandel je tot Sprimont, een gehucht van Amberloup. De oude Moulin uit de 17de eeuw is nu een mooi restaurant.

Tocht van 21,2 km. Hoogteverschil: + 522 m.

Hotelovernachting. (O, A)

Dag 3

Sprimont - Saint-Hubert

Vandaag heb je een lange, vrij heuvelachtige, wandeling voor de boeg. Je begint met een klim naar Aviscourt in een schitterend landschap. Het dorpje Lavacherie dat in de jaren '50 als kuuroord diende voor ex-krijgsgevangenen is nu nog steeds een hersteloord. De  tocht gaat dwars door het dorp waar je nog talloze typische Ardense huizen kan bewonderen. In het bos van  Freyr ontdek je nog een stukje ongerepte natuur; al naargelang het seizoen kan je hier narcissen, bosbessen, paddenstoelen of sporen van wild ontdekken. Bij het bos van Vesqueville zet je de afdaling in naar Saint-Hubert, een bedrijvig  handelsstadje en toeristisch oord. Het park in het lager gedeelte van de stad wordt elk jaar omgetoverd tot een rozentuin met zo'n 400 verschillende soorten rozen. 

Tocht van 21 km. Hoogteverschil: + 420 m.

Hotelovernachting. (O, A)

Dag 4

Saint-Hubert - Nassogne

Een dagje puur natuur; vandaag trek je niet meer door het vlakke land maar door een paar van de prachtigste Ardense loof- en naaldbossen. In het plaatsje Fourneau Saint-Michel kan je het "Musée de fer" bezoeken dat een rijke verzameling werktuigen huist die indertijd in de metaalnijverheid werden gebruikt. Er is ook een gezellig cafeetje met streekgerechten. Het "Musée de la vie rurale" beslaat als openluchtmuseum 32 ha grond. Je route volgt trouwens een deel van de wandelpaden in dit domein. Nog enkele stevige klims scheiden je van Nassogne, dat een van de oudste plaatsen van de Ardennen is. Er zijn verschillende overblijfselen uit het neolitische tijdperk te vinden.

Op woensdag en donderdag is het logies in Nassogne gesloten. Er wordt dan een transfer voorzien naar een naburig beschikbaar logement, meestal in Hargimont.

Tocht van 27 km. Hoogteverschil: + 678 m.

Hotelovernachting. (O, A)

Dag 5

Nassogne - Mirwart + transfer naar Nassogne of Hargimont

Vandaag zijn de hoogteverschillen geringer; de tocht loopt gedeeltelijk door bossen, maar vooral door akkers en glooiende weilanden. In de vallei van de Masblette kom je in een landbouwgebied terecht, hier zal je veel kleine trekpaardjes zien staan. In Awenne, een dorpje dat vooral in de 19de eeuw welvarend was door zijn bloeiende klompenindustrie, staan talrijke grote Ardense huizen in zandsteen en 19de-eeuwse fonteinen. Er rest je nog een uur wandelen tot het gezellige dorpje Mirwart. Boven de meander van de Lomme ligt het kasteel op een rotsachtige uitloper. Transfer naar het logies in Nassogne of Hargimont voor overnachting.

Tocht van in totaal 16,8 km. Hoogteverschil: + 442 m.

Hotelovernachting. (O, A)

Dag 6

Transfer naar Mirwart + tocht naar Daverdisse

Vandaag wandel je door twee buitengewoon mooie natuurgebieden: de vallei van de Marsau rond Mirwart en de vallei van de Haute-Lesse bij Daverdisse. Een rotsig pad brengt je langs vrij steile hellingen naar het boekendorp Redu, Elk jaar wordt er hier tijdens het paasweekend een "fête du livre" georganiseerd dat duizenden belangstellenden trekt. Ook het bekende Euro Space Center is een bezoekje waard, in het auditorium worden films vertoond over ruimtevluchten. Na Redu volgt een kronkelig pad de vallei van de Lesse, het is beslist één van de mooiste paden van de Ardennen. Geleidelijk aan klimt het tot Daverdisse, het einddorp voor vandaag. Tocht van in totaal 22,3 km. Hoogteverschil: + 381 m.

Hotelovernachting. (O, A)

Dag 7

Daverdisse - Mon Idée of Paliseul

De tocht is niet echt zwaar omdat er slechts weinig hoogteverschillen zijn, enkel bij het verlaten van Daverdisse is er één helling te beklimmen. Ook het landschap wordt opnieuw meer open en je geniet van weidse zichten. Het eerste dorp dat je weg kruist is Porcheresse, een dorpje dat tesamen met Daverdisse toebehoorde aan de abdij van Stavelot. Na Opont moet je een tijdje de GR 14 volgen.

Tocht van 25,2 km (tot Mon Idée), hoogteverschil + 512 m.
Tocht van 20,8 km (tot Paliseul). 

Hotelovernachting. (O, A)

Dag 8

Mon Idée of Paliseul – Bouillon 

Even na Carlsbourg lopen de Transardense route en de GR 14 weer samen tot in Mogimont. Hier trek je een prachtig beukenbos in. Na ongeveer 13 km kom je in Sensenruth aan met zijn massieve Sint-Lambertuskerk. Daarna loop je meer zuidwaarts. Curfox is een dorp dat in 1944 volledig door een brand verwoest werd en dus vrij recente huizen en gebouwen telt. Een sterk kronkelend pad langs de Semois voert je nadien naar Bouillon, de oudste hoofdstad van het hertogdom. Door haar unieke ligging is het altijd een grensstad geweest. De toeristische trekpleister hier is de middeleeuwse burcht die de stad domineert. Het "Musée Ducal" heeft naast een afdeling geschiedenis en folklore ook een afdeling die gewijd is aan ijzersmeedwerk en aan de geschiedenis van de kruistochten.

Tocht van ca. 17,8 km (Mon Idée), hoogteverschil: + 169 m.
Tocht van 25,9 km (Paliseul).

Transfer naar La Roche na de wandeling. Hier eindigt normaal gezien het arrangement, je kan ook een extra nacht boeken in Bouillon. (O)

Opgelet: het logies in Bouillon ligt niet in het centrum maar op 200 m van het eindpunt van de tocht. Je kan kosteloos naar het centrum of de bushalte worden gebracht.


Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2020:

3 dagen / 2 nachten: € 299 p.p.
4 dagen / 3 nachten: € 435 p.p.
5 dagen / 4 nachten: € 570 p.p.
6 dagen / 5 nachten: € 695 p.p.
7 dagen / 6 nachten: € 820 p.p.
8 dagen / 7 nachten: € 920 p.p.


Voorschot: € 150 per deelnemer

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt en avondmaal vanaf het avondmaal op dag 1 t.e.m. het ontbijt van de laatste dag
 • transfer naar La Roche na de wandeling of na een extra nacht 
 • bagagevervoer 
 • infopakket met wandelkaart 
 • digitale topogids van de Transardense met  kaartjes en achtergrondinformatie (de wandelroutes worden sedert 2019 niet meer up-to-date gemaakt vermits de eigenlijke topogids niet meer in herdruk gaat - je zal deze dus in de praktijk vooral voor de achtergrondinformatie kunnen gebruiken)
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • middageten en dranken
 • inkomgelden en persoonlijke uitgaven
 • avondmaal in Bouillon indien je een extra nacht boekt
 • evt. verzekering

Toeslagen

 • eenpersoonskamer samenreizend/alleenreizend: 3D/2N: € 150; 4D/3N: €190; 5D/4N: €235; 6D/5N: € 345, 7D/6N: € 355; 8D/7N: € 395
 • prijs extra nacht in Bouillon in K&O: € 50

Kortingen

 • zonder bagagevervoer: op aanvraag.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
het hele jaar door

Je kan deze reis het ganse jaar door boeken. Tijdens het jachtseizoen (1/10 – 31/12) zijn sommige paden afgesloten. Meestal moet er dan een omweg gemaakt worden die vaak over geasfalteerde wegen lopen. Daardoor kan het ook zijn dat bepaalde trajecten wat langer worden dan voorzien.

De Belgische Ardennen zijn een laaggebergte. In vergelijking met de rest van ons land zijn de Ardennen over het algemeen een stuk natter. Door de vele hoogteverschillen in de omgeving van La Roche blijven de wolken soms hangen tussen de heuvels. Daardoor kunnen bossen en paden er soms modderig bijliggen, voorzie aangepast schoeisel. In de wintermaanden valt er vaak sneeuw.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.


Niveau

. Dagtrajecten van 16,8 tot 27 km over goede paden en met hoogteverschillen tot max. 678 m. Goede wegmarkeringen.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Heen- en terugreis

Met de trein

Trein tot Marloie en verder per bus (of per taxi: prijs op aanvraag) naar La Roche-en-Ardenne, ritduur: ca. 1 uur. Vertrek op regelmatige tijdstippen tijdens weekdagen. Op zaterdag en zondag zijn er een aantal mogelijkheden maar is de verbinding minder frequent. 

Afhankelijk van het eindpunt kun je gebruik maken van de taxitransfer naar La Roche (Quai du Gravier). Van daaruit neem je de bus lijn nr. 15 terug richting Marloie. Van daaruit neem je de trein terug naar Brussel. Je kan ook naar het station van Libramont gebracht worden. Voor dienstregelingen van bussen kan je terecht op de site van de TEC, voor de treinen op de site van de NMBS

Met de wagen

Afstand vanuit Brussel: ca. 150 km. Je kan de auto tijdens de wandeltocht achterlaten op de parking van het hotel in La Roche. Op het einde van de reis word je terug gebracht naar je wagen.

 


Bagage

Je draagt enkel je dagrugzakje tijdens de wandelingen. De hoofdbagage wordt vervoerd, daarbij geldt een beperking van max. 1 stuk bagage per persoon van max. 20 kg. 

Logies

Overnachting op basis van tweepersoonskamers meestal met eigen sanitair in goede hotels en/of gastenkamers in Ardense stijl. WIFI beschikbaar in sommige hotels. Soms is het mogelijk dat je niet overnacht in het dorpje waar de tocht eindigt maar enkele kilometer verderop. In dat geval kom de hoteleigenaar of onze lokale partner je afhalen, je moet hem dan even telefonisch verwittigen


Maaltijden

 • ontbijt is inbegrepen
 • de picknick is niet inbegrepen, je kan je aankopen doen in één van de dorpen waar je overnacht., eventueel kan je een lunchpakket laten klaarmaken in het hotel, ter plaatse te regelen.
 • avondmaal is inbegrepen (behalve na de laatste wandeldag, tenzij je een extra overnachting boekte).
 • het avondmaal kan soms in een naburig restaurant worden geserveerd


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als Anders Reizen-deelnemer korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. zwemgerief
 • evt. handschoenen, muts en sjaal (afhankelijk van het seizoen)

 Tip: buff: multifunctioneel kledingstuk dat je kan dragen als sjaal, monddoek, hoofddoek, muts,…

Diversen

 • toiletpapier en hygiënische doekjes
 • zakmes voor de picknick
 • evt. drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties)

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

 


Formaliteiten

Je identiteitskaart volstaat. Ook kinderen jonger dan 12 dienen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs mét foto, aan te vragen op het gemeentehuis.

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Meer informatie

Vlaanderen vakantieland heeft er een mooie reportage rond gemaakt.
A l'aise op de transardennaise

'Gids voor Ardense bossen en rivieren', Guy Deflandre, uitgegeven bij Haitier in Brussel, 1992.

Verder kan je in de toeristische diensten van de dorpjes onderweg veel interessante boekjes en brochures vinden. Voor de VVV-kantoren van La Roche-en-Ardennne, Saint-Hubert en Bouillon zijn zeer goed gedocumenteerd.  

Websites:

http://walloniebelgietoerisme.be/nl/3/regios/de-echte-ardennen
http://www.ardennentoerisme.nl/Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: