Oostenrijk - Kloventocht in Salzburgerland


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Oostenrijk - Kloventocht in Salzburgerland


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Oostenrijk - Kloventocht in Salzburgerland


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Oostenrijk - Kloventocht in Salzburgerland


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Oostenrijk - Kloventocht in Salzburgerland


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Oostenrijk
Ten zuiden van Salzburg ligt het Saalachtal, een spectaculair en fotogeniek stukje Oostenrijk. Kilometerslange wandelpaden banen zich een weg doorheen spectaculaire kloven of 'Klammen' met loodrechte wanden, langs bergriviertjes en bizarre rotsformaties. Een wildromantisch paradijs voor bergwandelaars van alle leeftijden met zin voor avontuur. Je kan uit 2 logeerformules kiezen: B&B of halfpension in 'Gästhöfer’.
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 20AT5SBA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Wandelingen van uiteenlopend niveau
 • Spectaculaire kloven, zoals de Seisenbergklamm en Wildenbachschlucht
 • Bruggen en watervallen
 • Fabuleus grottenstelsel van de Lamprechtshöhle 
 • Oostenrijkse 'Gemütlichkeit'
 • Keuze uit 2 logeerformules

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,6

23 Beoordelingen

reviews van klanten

Eventueel kan je een rustdag inplannen ergens in het midden, wij hebben de 3de dag zelf de kortste weg naar het volgende gasthouse genomen omdat onze spieren stram waren , gelukkig was het Gasthof goed uitgerust met sauna en bubbelbad... daar konden onze spieren recupereren, en daardoor konden we de volgende 3 dagen zonder veel problemen verder....

RUUD V. -

Algemene reistips

Inleiding

Hieronder geven we een dagschema met 1 tocht per dag. Vanaf dag 3 zijn er echter telkens meerdere varianten op de beschreven tocht mogelijk.

Dag 1 Lofer

Aankomst in Lofer vanaf de namiddag. Hier slaap je 2 opeenvolgende nachten (en nog een keertje aan het einde van de reis).

Lofer is een mooi plaatsje in het Saalach-dal, gelegen op 50 km ten zuidwesten van het practige Salzburg. Het afwisselende karakter van het gebied waar onze wandeltocht plaatsvindt - Pinzgau genaamd - is te danken aan drie parallelle, van oost naar west lopende bergmassieven. 

Dag 2 Lofer

Via de oude pelgrimsweg maak je een mooie inlooptocht over de Moser Promenade en de Tiroler Steig naar het kerkje van Maria Kirchental. Daarna keer je terug naar Lofer.

16,2 km - Ca. 4,5 uur wandelen - 300 hoogtemeters

Tweede overnachting in Lofer

Dag 3 Lofer-Unken

Te voet of met de kabellift bereik je het prachtige graasgebied van de Loferer Alm (1425 m). Van hieruit wandel je over de Lochtretalm naar de eerste 'Klamm' van deze reis ('Klamm' is het lokale dialectwoord voor een nauwe kloof of ravijn). De Schwarzbergklamm is al meteen een topper in het rijtje van "mooiste bergkloven in de Alpen": verticale rotswanden rijzen langs elkaar op, in de duistere diepte davert de bergrivier die de kloof in de loop van vele duizenden jaren heeft uitgesleten. Aan de ingang kan je dan ook heel terecht de volgende spreuk lezen: gutta cavat lapidem non vi sed saepe cadendo - een druppel holt een steen niet uit door kracht maar door vaak te vallen. Eentje om op weg naar het hotel in Unken over na te denken...

24,1 km - min. 8 uur wandelen - 950 hoogtemeters (een zware tocht)

Voor de dappersten is er een optionele klim naar de top van de 1542 m hoge Dietrichshorn mogelijk, waarbij je dan wel de Klammen dient over te slaan.

Je kan de wandeling met 3 of 1,5 u. inkorten door geheel of gedeeltelijk met de kabelbaan naar de Loferer Alm te zweven en vandaar verder te wandelen.

In Unken kan je na de tocht de spieren wat gaan loszwemmen in het 'Freizeitzentrum Alpenbad' (met openlucht- en overdekte zwembaden, glijbanen, sauna, massage,...).

Overnachting in Unken

Dag 4 Unken-Reith

Door de smalle vallei van de rivier de Saalach en onontdekte gehuchtjes trek je naar de Aschauer Klamm met haar ontelbare watervalletjes, kloven, alpenbloemen en natuurlijke stuwbekkens.
Vandaag ligt ook de indrukwekkende Innersbachklamm op je pad. Het water van de Innersbach stort zich hier in zes trappen in de diepte, waar het een kolkend keteldal heeft uitgesleten. Op het eerste zicht lijkt de kloof ontoegankelijk, maar door een ingenieus netwerk van ladders en trappen, vaak vlak boven het bruisende water, kan je dit geologisch wonder toch verkennen.

14,8 km - Ca. 5 uur wandelen - 390 hoogtemeters – 2 korte varianten zonder de Aschauer Klamm

Overnachting in Reith

Indien je een tweede maal in Unken logeert, moet je van Reith naar Unken terug, hetzij te voet langs de Saalach (ca. 1 u), hetzij per bus (enkele minuten).

Dag 5 Reith-St. Martin

Je wandelt in zuidwestelijke richting naar Au. Links achter je torenen de drie rotspunten van de "Drei Brüder" boven het landschap uit. De legende gaat dat - heel lang geleden - de "drei Brüder" (drie broers) op een mooie zondagochtend op gemzenjacht gingen, de zondagsmis oversloegen en steeds hoger de bergkam opklommen om nog meer wild te vinden? Als straf voor hun hoogmoed werden ze verrast door een knallend onweer en toen de wolken weggetrokken, konden de dorpelingen die de kerk uitkwamen hun voor eeuwig versteende gestalten boven op de bergkam zien staan.
Van Au, met zijn prachtig gelegen kerkje, trek je door de Mayrbergklamm en donkere bossen naar het groene, door de Loferer Steinberge beschutte graasgebied de Auer Wiesen. Via de Luftensteinpas bereik je tenslotte St.Martin-bei-Lofer.

18,3 km - Ca. 7,5 uur - 950 hoogtemeters - 4 varianten mogelijk, zowel makkelijker als pittiger

Overnachting in St.Martin-bei-Lofer

Dag 6 St.Martin-Weissbach

Niet lang nadat je St.Martin-bei-Lofer achter je hebt gelaten, kom je terecht in de indrukwekkende Wildenbachschlucht ('Schlucht' is een synoniem van 'Klamm'), met zijn ingenieuze bruggen, holten en watervallen. Duimen voor warm weer want de natuurlijke zwembadjes zijn superleuk om in te ploeteren.
Aan het einde van de tocht volgt de onvergetelijke afdaling door de duizelingwekkende Seisenbergklamm, 600 m lang, 50 m diep en op sommige plaatsen slechts 80 cm breed. Het hoeft niet te verwonderen dat de mensen in vroegere tijden deze kloof als de woonplaats zagen van geesten, kobolden en demonen. 

18,3 km - Ca. 6,5 uur - 815 hoogtemeters - 1 iets kortere variant

Overnachting in Weissbach

Dag 7 Weissbach-Lofer

Een ondergrondse wereld van diepe grotten die een netwerk van gangen, zalen, watervallen en meertjes geheimhouden vind je in de Lamprechtshöhle. Daar waar de Ödenbach in de rotsbodem een smalle diepe spleet uitgesleten heeft ontstond één van de meest indrukwekkende kloven uit het ganse Alpengebied: de Vorderkaserklamm.

18,4 km - Ca. 6 uur - 590 hoogtemeters - 2 zwaardere varianten mogelijk

Overnachting in Lofer

Dag 8 Einde

Einde van het programma na het ontbijt.

Samen met anderen op pad

Wil je graag met andere gezinnen op stap? Dan kan je deze reis als begeleide gezins-groepsreis maken binnen het aanbod van onze kleine broer ‘Missie Formidabel’.  Je gaat op stap met andere gezinnen die op zoek zijn naar dezelfde vakantiebelevenissen. De kinderen trekken op met leeftijdsgenoten en (groot-)ouders ontmoeten (groot-)ouders met vergelijkbare interesses. We beperken de grootte van de groepen tot enkele gezinnen. Kleinschaligheid is een kenmerk van onze reisstijl, want enkel dan is er ruimte om elkaar beter te leren kennen.

Wil je zelf een groep samenstellen met bevriende gezinnen of familie? Neem dan contact op met ons. 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen per persoon geldig in 2020 voor 8 dagen/7 nachten:

€ 420


Voorschot: € 135 per deelnemer

Inbegrepen

 • logies 
 • ontbijt 
 • avondmaal (in formule 'Gasthof') 
 • voordeelkaart 'Salzburger Saalachtal Card'
 • bagagevervoer 
 • infopakket met Nederlandstalige wandelbeschrijvingen 
 • originele wandelkaart
 • BTW

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • dranken
 • optionele activiteiten
 • evt. taxitransfers
 • evt. reisverzekering

Toeslagen

Alle prijzen zijn per persoon:

 • formule Gasthöfer (comfortabeler logies in half pension): € 135 voor 7 nachten
 • hoogseizoenstoeslag 27/6 tot 5/9: €55
 • eenpersoonskamer: € 75 voor 7 nachten
 • prijs extra nacht: € 45 in K&O en € 60 in half pension

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 15 mei tot/met 15 oktober 2020

In de Alpen is het in de zomer vaak mooi en zonnig. Bewolking of slecht weer met regen en wind zijn evenwel nooit uitgeslo­ten en in de bergen kan het weer vrij snel omslaan. De temperatuur kan nogal schommelen, met mogelijk grote verschillen tussen dag en nacht, tussen bergflank en dal, tussen wandelen in de zon of in de schaduw. In het begin van het seizoen kan er op sommige plaatsen nog sneeuw liggen. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Heen- en terugreis

Met openbaar vervoer

De dichtstbijzijnde grote stad is Salzburg. Die kan je bereiken per dag- af nachttrein (check hier), met de Flixbus of met het vliegtuig (echter steeds met een tussenstop). Vanaf Salzburg brengt de bus je in ruim een uur zonder overstappen tot Lofer (check hier). En Lofer is een halte op de treinlijn Salzburg-Zell am See (check hier). Lokaal bus- en treinvervoer (gratis met de 'Saalachtaler Sommercard'): klik hier.

Met de wagen

De afstand Brussel-Lofer bedraagt ca. 930 km. Mits toestemming van de logiesuitbater kan je je wagen gedurende de ganse periode van de reis achterlaten op de gratis onbewaakte parking. Je hebt je wagen niet nodig in het kader van het wandelprogramma.
In Oostenrijk dien je te betalen voor het gebruik van snelwegen. Voor informatie over de toestand van de wegen in Europa, buitenlandse verkeersreglementen, een druktekalender, enz. kan je op deze link terecht. 

Je kan naar keuze zelf je heen- en terugreis boeken of dit via Anders Reizen doen. In het laatste geval maakt de heen- en terugreis deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van enkele bijkomende garanties:

 • bijstand in geval van problemen met de vlucht/trein/boot;
 • terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).

Bij aankoop van een vervoersbiljet via Anders Reizen, voor pakketreizen waarbij het vervoer niet is inbegrepen, worden volgende dossierkosten in rekening gebracht: voor vliegtuigtickets 30 euro per reservatiedossier, voor alle andere vervoermiddelen 25 euro per persoon en per biljet.


Niveau

De reis zoals hier beschreven is een wandelreis van niveau . (Klik hier voor meer uitleg over de zwaarte van de reizen.) OVoor de afstanden en hoogteverschillen: zie dagschema. Je wandelt regelmatig over brede, vrij vlakke bos- of grindwegen die ook door fietsers worden gebruikt. Op de meer avontuurlijke paadjes, maak je af en toe gebruik van ijzers en kabels in de rotswanden. Echt hoogtevreesgevoelig zijn deze niet en ze zijn ook geschikt voor kinderen.

Je kan de meeste wandelingen inkorten of verlengen. De wandelingen blijven echter steeds min. niveau  en de pittiger varianten zijn  à .


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Kinderen

Aangeraden voor kinderen vanaf 12 jaar:

 • kennismaking met bergwandelen
 • spectaculaire watervallen en kloven
 • mogelijkheid tot leuke activiteiten en attracties in de buurt

Logies

Je verblijft in comfortabele tweepersoonskamers met privé-sanitair. Je hebt de keuze tussen een verblijf in 'Pensionen' (de Oostenrijkse B&B) of in ‘Gästhöfer’ met een ***-kwalificatie.


Maaltijden

 • Het ontbijt is inbegrepen.
 • Het middagmaal is niet inbegrepen. Je kan een lunchpakket aankopen of bestellen in het logies.
 • Avondmaal is inbegrepen in de formule 'Gästhöfer' en niet inbegrepen in de formule 'Pensionen'.

Bagage

De bagage wordt vervoerd (max. 15 kg per persoon). Jij draagt enkel je dagrugzak tijdens de wandelingen. 


Salzburger Saalachtal Card

Je ontvangt ter plaatse een Salzburger Saalachtal Card. Hiermee heb je vrije toegang tot:

 • Kabelbaan van en naar de Loferer Alm I en II
 • Loferer Steinbergbad: strandvolleybal-terrein, beekje, ligweide en avonturenbad
 • Freizeitzentrum Unken: verwarmd buiten- en binnenzwembad, grote schuifaf, kinderspeelplaats, kinderbad,  ligweide.  Een buitenbad verwarmd tot 24°C en een binnenbad van 29°C
 • Vorderkaserklamm, Seisenbergklamm en Lamprechtshöhle – neem de kaart dus zeker mee op tocht
 • Lokaal openbaar vervoer.

Je kan bijkomend ook nog de Salzburger Land Card kopen. Deze geeft je vermindering op meer dan 190 natuurmonumenten, culturele bezienswaardigheden, zwembaden, liften en andere attracties. Meer informatie hierover kan je verkrijgen bij de toeristische dienst in Lofer.


Honden

Honden zijn toegelaten maar moeten bij boeking worden aangevraagd. De meerkost betaal je ter plaatse.


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer, max. 15 kg).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Schoenen & kousen

 • (berg)wandelschoenen met goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).
 • evt. getten (waterdichte onderbeenbeschermers): deze voorkomen dat water op vochtig terrein of bij zware regen in je schoenen dringt.

Kledij

Voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • wind- en waterdichte jas
 • evt. regenbroek
 • fleece
 • hoofddeksel ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief

Tip: buff: multifunctioneel kledingstuk dat je kan dragen als sjaal, monddoek, hoofddoek, muts,…

Diversen

 • drinkbus of -zak
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • evt. wandelstokken

EHBO

Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Geld

In Oostenrijk betaal je met euro's. Je kan in de logiesplaatsen terecht aan de geldautomaat maar neem toch een minimum bedrag aan cash mee.


Formaliteiten

Voor reizen naar Oostenrijk volstaat je identiteitskaart.


Teken

Op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (klik hier) wordt gewaarschuwd tegen Europese tekenencefalitis. Deze ziekte kan je oplopen in de landelijke bosrijke streken van meerdere landen van Centraal- en Noord-Europa. Zo ook in sommige delen van Oostenrijk.

Men gaat er van uit dat ongeveer 2% van de teken in de endemische gebieden besmet is met deze ziekte. 1/3de van de mensen die gestoken wordt door een besmette teek ontwikkelt ziektesymptomen, waarvan slechts een klein deel ernstig tot fataal. 

Mocht je verder willen gaan dan tekenbescherming door kleding en een huidspray op basis van Deet, kan je een vaccin overwegen. Je kan voor meer informatie en voor deze vaccinatie terecht bij je huisarts.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: