Armenië - Avontuurlijke wandelreis in de zuidelijke Kaukasus


15 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Armenië - Avontuurlijke wandelreis in de zuidelijke Kaukasus


15 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Armenië - Avontuurlijke wandelreis in de zuidelijke Kaukasus


15 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Armenië - Avontuurlijke wandelreis in de zuidelijke Kaukasus


15 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Armenië - Avontuurlijke wandelreis in de zuidelijke Kaukasus


15 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Armenië
In de schaduw van de mythische berg Ararat ligt Armenië. Het trotse Armenië is de oudste christelijke staat ter wereld en heeft een unieke cultuur en schrift. Gelegen in de zuidelijke Kaukasus en met een gemiddelde hoogte van 1800 m, is Armenië een bergland bij uitstek. Tijdens deze wandelreis ontdek je voornamelijk twee grote regio’s. Om te beginnen de regio in het noordoosten over de grens met Georgië en Azebeidjan en met de bergketen Voskepar, alsook de regio in het zuidoosten met de berg Ukhtasar (3250 m). Dagwandelingen wisselen af met een driedaagse kampeertrekking. Maar wie Armenië zegt, zegt ook kloosters. Op deze reis kom je dan ook langs heel wat getuigen van de rijke cultuur van het land.
Aantal dagen: 15 dagen
Reisnummer: 20AM5ASA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
tot

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Afwisseling tussen cultuur en schitterende natuur
 • Eeuwenoude kloosters
 • Driedaagse kampeertrekking
 • Oude stad Jerevan met op de achtergrond de besneeuwde Ararat (5137m)
 • Gastvrije bevolking en heerlijke keuken

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Internationale vlucht

Je vliegt best op Tbilisi, hoofdstad van Georgië. Bij aankomst word je opgewacht door een medewerker van ons lokaal agentschap. Vervolgens transfer van ca. 2u naar je hotel in het dorp Haghpat, gekend voor zijn mooie klooster dat prijkt op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Overnachting in een privé-huis, in Haghpat. (A)

Dag 2

Haghpat – Sanahin – Haghpat

Wandeltocht: ca. 3 à 4u, 9 à 11 km, +400 m/-250 m
Na het ontbijt transfer naar Sanahin waar je een bezoek brengt aan het gelijknamige klooster. Samen met het klooster van Haghpat een restant van een weelderige periode. Deze oude kloosters waren belangrijke onderwijscentra en boden onderdak aan vele monniken. Ze laten zien hoe mooi de Byzantijnse kerkelijke architectuur zich vermengd heeft met de traditionele volksarchitectuur van de Kaukasus. Vanaf het klooster wandel je terug naar Haghpat.

Overnachting in een privé-huis, in Haghpat. (O,A)

Dag 3

Haghpat – Odzun – Haghpat  

Wandeltocht: ca. 4 à 5u, 9 à 12 km
Een korte transfer brengt je in het pittoreske dorpje Odzun, vanwaar je koers zet naar het klooster van Kobayr. Het unieke aan dit klooster is zijn ligging. Het werd gebouwd op de rand van een diepe kloof, in het jaar 1171, door een tak van de Bagratuni koninklijke huis van Armenië. Na de wandeling komt men je weer ophalen en slaap je nog een laatste keer in Haghpat.

Overnachting in een privé-huis, in Haghpat. (O,A)

Dag 4

Start trekking doorheen de Voskepar-bergketen

Wandeltocht: ca. 6 à 6,5u, 18 à 20 km, +500 m/-250 m
Na het ontbijt begint het serieuze werk en word je afgezet in de Voskepar-bergketen, gelegen in het uiterste noordoosten van Armenië, net op de grens met Azerbeidjan. Rond de middag kom je aan in het dorpje Tsaghkashat, de ideale plek om te picknicken. Daarna zet je je tocht doorheen de weelderig groene bergketen verder, om uiteindelijk je tent op te slaan op een mooie plek. De kok zorgt voor een welverdiend avondmaal. Armeniërs houden van lekker en overvloedig eten. Dat zul je tijdens deze reis zeker zelf ondervinden: tafels vol met hartige gerechten, bereid met veel kruiden, knapperige slaatjes,... Het meeste typische gerecht is de 'horovats' (of khorovats), een lokale versie van de barbecue.

Overnachting in tenten. (O,L,A)

Dag 5

Verderzetting van de trekking

Wandeltocht: ca. 6 à 6.5u, 18 à 20 km, -350m/+300m
Vandaag zet je je tocht verder doorheen het Voskepar-gebergte, startend op 1850 m daal je tot een hoogte van 1500 m, het laagste punt voor vandaag. Je geniet van de prachtige zichten en weelderige landschappen die je pad kruisen. Dat ‘voske’ goud betekent in het Armeens ontdek je hier stap voor stap.
Na opnieuw gestaag geklommen te zijn wordt er uiteindelijk halt gehouden bij een schuilplaats of berghut waar het kampement weer wordt opgesteld voor het avondmaal en de overnachting.

Overnachting in tenten. (O,L,A)

Dag 6

Einde trekking – transfer naar Ijevan  

Wandeltocht: ca. 6 à 6.5u, 19 à 20 km, -500m/+250m
Na het ontbijt zet je koers richting Enoqavan, een zomerresort dat tot 1935 bekend was onder de naam Krdevan. De kloof achter het dorp, je wandelgebied voor vandaag, is puur natuur; op je pad liggen groene wouden, bergrivieren en grotten. Bij aankomst in Enoqavan volgt er een transfer naar het nabijgelegen Ijevan. In Ijevan vind je een van de eerste en oudste wijnhuizen van Armenië.

Overnachting bij mensen thuis, in Ijevan. (O,L,A)

Dag 7

Snipper- of wandeldag - Dilidjan

Optionele wandeltocht: ca. 5 à 6u, 15 à 17 km, +450 m/-800 m
Keuze uit een cultureel getinte snipperdag of opnieuw de bergen in voor een extra wandeltocht. In het eerste geval word je na het ontbijt naar de stad Dilidjan gebracht. Dilidjan is een gekend kuuroord en ligt te midden van een natuurpark dat men ook wel eens het kleine Zwitserland noemt. De stad telt mooie vakwerkhuizen, enkele musea en een openluchttheater. Een ideale plek om wat rond te kuieren.  
Wie toch liever weer zijn stapschoenen aanbindt, kiest beter voor een transfer naar Semyonovk, waar de wandeling naar het dorpje Gosh start. In het midden van het dorp, tussen de huizen, tref je het Goshavank klooster aan, een van de meest indrukwekkende kloosters van Armenië. Na het verkennen van het klooster zoek je het Gosh-meer op om even uit te rusten en te genieten van de natuur. Daarna transfer naar Dilidjan.

Overnachting in een hotel, in Dilidjan. (O,L tijdens de wandeltocht (niet bij vrije dag),A)

Dag 8

Dilidjan –  Selim Pas – Hermon

Wandeltocht: ca. 4,5u à 5u, 12 à 13 km, -100m
Vandaag heb je een rit van ca. 260 km voor de boeg. Na een korte rit doemt het meer van Sevan op, het grootste meer van Armenië en tevens van het Kaukasusgebied. Als je uitstapt, sta je hier op een hoogte van 1914 m en daarmee  is het Sevan-meer ook één van de hoogstgelegen grote meren ter wereld. Je zet je rit verder richting de Selim Pas (2410 m). Hier vangt je wandeltocht van vandaag aan. Na de wandeling breng je nog een bezoek aan de prachtig bewaarde karavanserai (stopplaats voor karavaanreizigers) van Selim.

Overnachting in een hotel, in Hermon (O,L,A)

Dag 9

Hermon – Yeghegis – Sisian

Wandeltocht: ca. 5 à 5,5u, 14 à 15 km, +350/-350
Een korte rit breng je Yeghegis. Hier stap je door een mooi afwisselend landschap naar het 9de-eeuwse fort van Smbataberd (1825 m), strategisch gelegen tussen de dorpen Artabuyuk en Yeghegis. Maar daar houdt het nog niet op, want langs ons pad ligt ook het klooster van Tsakhats Kar (2025 m). Haal je camera maar boven, want van hieruit heb je een knap zicht op Smbataberd en zie je pas ten volle hoe ingenieus en spectaculair het fort van de prins van Syunik gelegen is en wat een listen het de vijand moet gevergd hebben om dit fort in te nemen.
Je wordt opnieuw opgepikt en naar Sisian in de provincie Syunik gebracht

Overnachting in een hotel, in Sisian. (O,L,A)

Dag 10

Sisian – Ltsen – Tatev – Sisian

Wandeltocht: ca. 4.5 à 5u, 13 à 14 km, +600m/-450 m
Transfer naar het afgelegen dorpje Ltsen. Van hieruit wandel je via landwegen naar het dorp Tatev en zie je het dagelijkse leven in al zijn eenvoud: kleine akkertjes, lokale boeren,... Picknicken doe je onderweg op het hoogste punt van de wandeling (2100 m). Eindpunt  is het klooster van Tatev, dat stamt uit de 9de eeuw en gelegen is op een basaltplateau. Van op afstand lijkt het eerder op een burcht. Het wordt allemaal nog indrukwekkender als je de legende kent die aan de bouw van dit klooster verbonden is en weet dat er op zijn hoogtepunt meer dan 700 monniken woonden.
Na een uitgebreid bezoek aan het klooster pikt het busje je opnieuw op en brengt je terug naar het hotel in Sisian, aan de rivier Vorotan.

Overnachting in een hotel, in Sisian. (O,L,A)

Dag 11

Sisian – Karahunge  – Mt. Ukhtasar – Jermuk

Wandeltocht: ca. 2 à 3u, 5 à 6 km, +800 m/-250 m
Vandaag breng je door in het gebergte, meer bepaald op en rond de berg Ukhtasar, waarvan de top tot 3300 m reikt. Maar eerst breng je een bezoek aan Karahung, het ‘Stonehenge van Armenië’. Deze oudst gekende megalietensite is nog steeds gehuld in een waas van mysterie. Wat echter stilaan zeker is, is dat dit een necropool én een observatorium is uit de oudheid. Daarna rijd je per jeep naar het beginpunt van de tocht. Op 2700 m begin je te wandelen en op zo’n 3000 m vind je overal prachtige petrogliefen, afbeeldingen in de stenen gekerfd die duizenden jaren oud zijn. Na de wandeling transfer naar Jermuk waar je de nacht doorbrengt.

Overnachting in een hotel, in Jermuk. (O,L,A)

Dag 12

Jermuk – Noravank-klooster – Garni

Wandeltocht: ca. 3u, 8,7 km, +535 m/-463 m
Lichte wandeltocht vandaag die je door de wilde Noravank-canyon, met hoge, rozerode rotswanden, brengt. De wandeling eindigt aan het gelijknamige klooster, één van de mooiste van Armenië met prachtige sculpturen. Na een welverdiende lunch in de grot van het Noravank-klooster transfer naar het dorpje Garni, gelegen aan de klif met uitzicht over de Azat-rivier en het Geghama-gebergte.

Overnachting in een privé-huis, in Garni. (O,L,A)

Dag 13

Garni – Geghard-klooster – Jerevan

Wandeltocht: ca. 1.5 à 2u, 5 à 7 km
Rustige dag vandaag met een wandeling door een kloof met indrukwekkende basaltrotsen naar een Grieks-Romeinse tempel die waarschijnlijk dateert uit de 1ste eeuw en gewijd is aan de mystieke cultus van Mithra. Daarna staat het legendarische ‘klooster van de Speer’ op het programma: Geghard, uitgehouwen in de rotsen en één van de meest gekoesterde relieken van het Armeens christendom.
Transfer naar Jerevan en overnachting in een hotel.

Overnachting in een hotel, in Jerevan. (O,L,A)

Dag 14

Jerevan – Ararat-bergtop – Jerevan

Wandeltocht: ca. 4.5 à 5u, 6 à 7 km, +600m/-600m
Het einde nadert, maar niet zonder apotheose. Ten noorden van Jerevan ligt een 4091 m-hoge slapende stratovulkaan Ararats, de hoogste berg van Armenië. Vanaf het Kari-meer op een hoogte van 3250 m maak je een laatste tocht naar de zuidtop, op 3880 m. Van hier zie je de Ararat in volle glorie.
Transfer terug naar Jerevan, waar je geniet van een laatste avondmaal op Armeense bodem.

Overnachting in een hotel, in Jerevan. (O,L,A)

Dag 15

Naar de luchthaven van Jerevan - Thuiskomst

Terugreis naar Brussel.

(O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 2275 per persoon (op basis van twee deelnemers)
€ 1915 per persoon (op basis van drie deelnemers)
€ 1720 per persoon (op basis van vier deelnemers)
€ 1560 per persoon (op basis van vijf deelnemers)

* De prijzen zijn geldig voor reizen in 2020. 

De ‘standaard’ rondreizen uit ons aanbod zijn met zorg samengesteld om een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma te bieden. Ze zijn het resultaat van onze expertise, die van onze plaatselijke partner(s) en de feedback van vorige reizigers. Reservaties voor deze programma’s kunnen doorgaans snel bevestigd worden. 
Op vraag kunnen aan deze standaard programma’s wijzigingen worden aangebracht om ze nog meer af te stemmen op je persoonlijke wensen. Houd er evenwel rekening mee dat we voor het uitwerken van dergelijk aangepast voorstel meer tijd nodig hebben dan voor een standaard programma.


Voorschot

30 % van de reissom te betalen bij inschrijving.

Inbegrepen

 • Alle logies zoals vermeld (o.b.v. twee- en/of driepersoonskamers)
 • Alle maaltijden zoals vermeld (incl. drinkwater)
 • Alle transfers zoals vermeld
 • Engelstalige gids in Yerevan, bij bezoek aan de Garni-tempel en het Geghard-klooster
 • Engelssprekende berggids tijdens de wandelingen
 • Bagagevervoer
 • Inkomgelden voor musea en andere bezienswaardigheden

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Overige maaltijden
 • Overige transfers
 • Excursies op de vrije dagen/momenten
 • Persoonlijke uitgaven en andere dranken dan drinkwater
 • Fooien
 • Evt. verzekeringen

Toeslagen

 • Eenpersoonskamer samenreizend: € 130 p.p.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Wandelniveau

Dit is een reis met wandelniveau  en , waarvoor een goede conditie en enig uithoudingsvermogen vereist zijn. Voor de afstanden en hoogteverschillen: zie dagschema. De ondergrond is nergens moeilijk en varieert van verlaten wegen, oude karrensporen, schapenpaden, rotsachtige bergpaden of bergweiden. De warmte kan een verzwarende factor zijn.

Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzakje. De grote bagage wordt vervoerd, ook tijdens de trekking.

Logies

Meestal wordt er overnacht in middenklassehotels zoals in Jerevan, aan het Sevan-meer (in een gerenoveerd Sovjet-hotel), Hermon, Sisian, Jermuk. In Ijevan, Haghpat en Garni logeer je bij mensen thuis. Je kan het geen B&B noemen, want het is allemaal veel authentieker, met enkele slaapkamers (compleet met kruisbeeld, ‘mooie’ sprei en een scheef lampje) en een badkamer die soms gedeeld dient te worden. Twee nachten slaap je in tenten in de prachtige Armeense natuur. Je dient hiervoor zelf een slaapzak en -matje mee te nemen.

Maaltijden

In bovenstaand dag-aan-dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden op de betreffende dag genomen worden en inbegrepen zijn.
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

Het ontbijt bestaat meestal uit 'lavash'-brood, boter, jam en kaas en soms een tomatenomelet of 'madzoon'-yoghurt, koffie en thee. De middagmalen die inbegrepen zijn bestaan meestal uit een gewone picknick. Het warm avondmaal wordt meestal geserveerd in je logiesplaats. Voor de maaltijden die niet inbegrepen zijn kan je meestal terecht in een plaatselijke taverne. Richtprijs voor een eenvoudige, volle maaltijd is 3000 dram (ca. 6 euro).
Bij het logies in privé-huizen, heb je de kans om de Armeense huiskeuken te proeven. Vaak staat moeder de vrouw al van de dag voor onze aankomst aan het fornuis en worden dochters en schoondochters opgetrommeld om op te dienen. Veldkeuken tijdens het kamperen. Er wordt gekookt, maar een handje toesteken wordt altijd geapprecieerd.

Algemeen
De traditionele Armeense keuken is een weerspiegeling van de geschiedenis en de geografie van het land. De bereiding van veel vlees-, vis- en groentegerechten in de Armeense keuken vereist ingewikkelde procedures als vullen, schuimen en pureren. Basisingrediënten zijn lamsvlees, aubergine, mayonaise, yoghurt en brood (lavash). Armeniërs gebruiken eerder gebroken tarwe (burghul) in plaats van de maïs en rijst die populair zijn bij buren Georgië en Azerbeidzjan. Vruchten en noten worden vaak gebruikt in gerechten, bv. gedroogde abrikozen, kweeperen, appels, granaatappelpitten, walnoten, amandelen, pistachenoten, pijnboompitten... Groenten worden vaak ingemaakt en verse kruiden worden veelvuldig gebruikt. Gevulde gerechten zijn erg populair: druivenbladeren, allerhande kolen, aubergines, courgettes, pompoenen, tomaten, paprika's, uien en aardappelen worden gevuld met allerhande vlees- (ook orgaanvlees) en visbereidingen.

Heen- en terugreis

Je vliegt best heen op Tbilisi en terug vanuit Jerevan.

Internationale vluchten zijn nooit inbegrepen in de prijs van de reis. Je kan naar keuze zelf je vlucht boeken, of dit via ons doen. Bij boeking van vluchten rekenen we een dossierkost aan van € 30 (éénmalig). Als je de vlucht via ons boekt, maakt deze ook deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van volgende bijkomende garanties:
- bijstand in geval van problemen met de vlucht;
- terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).


Vervoer tijdens de reis

Alle transfers zijn privé-transfers (taxi of minibus). Tijdens de trekking wordt een terreinwagen ingeschakeld.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 juni tot/met 31 oktober 2020

Deze reis is boekbaar van juni tot oktober. Het bergachtige landschap en de hoogteverschillen zorgen voor een gevarieerd klimaat met warme tot zeer warme zomers. In het gebergte wordt het frisser naarmate je hoger gaat, koelt het ‘s nachts sterk af en zijn buien mogelijk. 

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Je kiest beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is. Een ruime rugzak is uiteraard ook een optie.
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen.

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen). wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,…) 

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage.

Slaapgerief

 • slaapmatje
 • slaapzak
 • kenzak/liner: een dunne slaapzak uit lichte stof, die je gebruikt ter vervanging van lakens (als je ter plaatse dekens ter beschikking hebt).

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne lagen. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief

Diversen

 • handdoek
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje (om evt. onder de kledij te dragen)
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • drinkfles of -zak
 • zak- of hoofdlamp
 • evt. wandelstokken

EHBO 

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • breedspectrum antibioticum
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Reispas:

Voor deze reis heb je een reispas (internationaal paspoort) nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet 6 maanden geldig zijn. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen.

Visum:

Als EU-burger heb je voor een verblijf tot 180 dagen geen visum nodig.

Reizen met kinderen:

Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

Check zeker vóór vertrek ook nog even de website van buitenlandse zaken op wijzigingen: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen. https://travellersonline.diplomatie.be/

Geld

De munt in Armenië is de dram (AMD).
Geldautomaten zijn ook aanwezig, maar echter vaak in panne. Daarom is het aangeraden ook cash euro's mee te nemen die je ter plaatse kan omwisselen. De eerste plaats waar er geld kan kan gewisseld worden is op dag 1, in Alaverdi, een stad op 5 km van Haghpat. Verder kan je ook geld wisselen in Sisian, Iljevan en in Dilidjan. Euro’s kunnen gewisseld worden bij banken of geldwisselaars (die je op verschillende plaatsen in de stad vindt). Hou reken met ca. 100 euro per persoon voor deze reis (je wisselt best in het begin en in het midden van je reis).

Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals
www.oanda.com/currency/converter/

Gezondheid

Gezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: