Armenië - Culturele wandelreis in de zuidelijke Kaukasus


16 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Armenië - Culturele wandelreis in de zuidelijke Kaukasus


16 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Armenië - Culturele wandelreis in de zuidelijke Kaukasus


16 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Armenië - Culturele wandelreis in de zuidelijke Kaukasus


16 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Armenië - Culturele wandelreis in de zuidelijke Kaukasus


16 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Armenië
In de schaduw van de mythische berg Ararat ligt Armenië. Het land is de oudste christelijke staat ter wereld en heeft een unieke cultuur en schrift. Je verkent Hayastan, zoals de Armeniërs hun land noemen, wandelend over de bergpaden van de Kleine Kaukasus. Je stapt door oorspronkelijke landschappen van valleien en snelstromende rivieren, alpenweiden, bergmeren en oude bossen met eiken, beuken en wilde perenbomen. Daartussen tegen de bergflanken de magnifiek gelegen vroegchristelijke, kloosters met gebeeldhouwde khachkar-kruisstenen en versterkte forten die terugkijken op een roemrijke, bewogen en vaak tragische geschiedenis. Maar Armenië vandaag gaat niet meer gebukt onder het juk van het verleden. Je maakt kennis met een eigenzinnig volk dat leeft op de landbrug tussen Europa en Azië en vooral gastvrij, bescheiden en nieuwsgierig is. Deze duurzame en veelzijdige reis, dichtbij de bevolking, wordt een grandioze outdoor ervaring en een verhaal zonder einde.
Aantal dagen: 16 dagen
Reisnummer: 20AM5ACA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1 - 2

Internationale vlucht

Je vliegt naar de Armeense hoofdstad Jerevan. Bij aankomst in de nacht van dag 1 op dag 2 word je opgewacht door een medewerker van ons lokaal agentschap. Vervolgens transfer naar je hotel.
Na een korte nacht ga je op verkenning in de hoofdstad. Jerevan is een moderne stad, waar zowat de helft van de Armeense bevolking woont. Je wandelt langs de historische monumenten en enkele mooie 19de-eeuwse gebouwen en genieten van de sfeer in deze levendige en dynamische stad. Er wordt ook halt gehouden bij het genocide-monument op een heuvel boven de stad. Indien er interesse is, kan ook het Nationaal Museum worden bezocht.

2x hotelovernachting, in Jerevan (dag 2: O,A).

Dag 3

Jerevan – Noravank-klooster – Jermuk

Wandeltocht: ca. 3 à 3,5u, 8 à 9 km, -150 m/+150 m 
Lichte wandeltocht vandaag die je door de wilde Noravank-canyon, met hoge, rozerode rotswanden, brengt. De wandeling eindigt aan het gelijknamige klooster, één van de mooiste van Armenië met prachtige sculpturen.
Na een welverdiende lunch in de grot van het Noravank-klooster transfer naar Jermuk, gekend voor zijn spa- en kuurfaciliteiten. Voor liefhebbers van Sovjet-architectuur in verval, is het voormalig cultuurcentrum een absolute aanrader. In de vooravond verken je Jermuk, met mooie vrouwenbeelden in Sovjet-realistische stijl en de galerij met het geneeskrachtige bronwater.

Hotelovernachting, in Jermuk. (O,L,A)

Dag 4

Jermuk – Gndevank-klooster – Jermuk

Wandeltocht: ca. 3 à 4u, 9 à 11 km, -400m/+300m
Rustige ochtend vandaag. Na het ontbijt bind je je stapschoenen weer aan en wandel je vanaf het Jermuk-stuwmeer doorheen de Arpa Canyon, genoemd naar de gelijknamige wilde rivier die er doorheen stroomt. Een mooi groen landschap met eikenbomen, haagbeuken, pruimen -en wilde perenbomen, en jenerverbesstruiken passeert de revue. Je einddoel vandaag is het 10de eeuwse klooster van Gndevank. Na het bezoek aan het klooster word je weer naar Jermuk gebracht.

Hotelovernachting, in Jermuk. (O,L,A)

Dag 5

Jermuk – Khndzoresk – Goris

Wandeltocht: ca. 4 à 4,5u, 10 à 12 km, -150 m
Weer nieuwe ontdekkingen vandaag, te beginnen met een bezoek aan Karahung, het ‘Stonehenge van Armenië’. Deze oudst gekende megalietensite is nog steeds gehuld in een waas van mysterie. Wat echter stilaan zeker is, is dat dit een necropool én een observatorium is uit de prehistorie.
Daarna rijd je door naar Khndzoresk, een dorp gelegen op een steile helling die je te voet trotseert. De kloof is gekend voor zijn speciale rotsformaties en grotten. Deze laatsten worden vandaag de dag nog steeds gebruikt als stallen en opslagplaatsen. Onderweg passeer je ook de St. Hripsime kerk en de graftome van Mkhitar Sparapet, een voormalige krijgsheer uit de 18de eeuw.
Na de tocht transfer naar de stad Goris.

Hotelovernachting, in Goris. (O,L,A)

Dag 6

Goris – Tatev – Goris

Wandeltocht: ca. 2.5 à 3u, ca. 10 à 11 km, +500 m/-450 m
Transfer naar Tatev, vanwaar je naar het afgelegen dorpje Ltsen wandelt. Tatev, gelegen op een basaltplateau, lijkt van op afstand eerder op een burcht. Ook hier vind je het belangrijke Tatev klooster. Het wordt allemaal nog indrukwekkender als je de legende kent die aan de bouw van dit klooster verbonden is en weet dat er op zijn hoogtepunt meer dan 700 monniken woonden. Je kan er ook de 15 m hoge wiegende pilaar van Gavazan, een antieke seismograaf, bewonderen en krijgt er een goed idee van het leven in een Armeens klooster. Het gebied dat je vandaag bewandelt loopt doorheen de indrukwekkende Vorotan-kloof. Je ziet tevens het dagdagelijkse leven in al zijn eenvoud: kleine akkertjes, lokale boeren,.... Je picknickplaats ligt op het hoogste punt van de wandeling (2100 m). Daarna transfer terug naar Goris.

Hotelovernachting, in Goris. (O,L,A)

Dag 7

Goris – Ughtasar-gebergte – Hermon

Wandeltocht: ca. 4 à 4.5u, 7 à 8 km, +200/-350m 
Een spectaculaire rit (ca. 120 km) brengt je naar een hoogte van 3250 m, tot bij een gletsjermeer. De ideale plek om je wandeltocht van vandaag te starten. Onderweg zie je prachtige petrogliefen in de rotsen zijn gekrast of gehakt. Eindpunt van vandaag is het dorp Hermon, je overnachtingsplaats.

Hotelovernachting, in Hermon. (O,L,A)

Dag 8

Hermon – Nerkin Getashen

Wandeltocht: ca. 5 à 5.5u, 10 à 12 km, +630 m/-630 m
Weer iets nieuws op je pad: tijdens je rit naar Nerkin Getashen, die een stukje van de historische Zijderoute aandoet, hou je halt bij de prachtig bewaarde karavanserai (stopplaats voor karavaanreizigers) van Selim, gebouwd in de 14de eeuw. Na nog een korte transfer kan het serieuzere werk beginnen…de beklimming van de Armaghan Berg, een uitgedoofde vulkaan, gelegen op 2829 m. Op de top tref je een klein kratermeer en een kerkje.
Na de afdaling word je naar Nerkin Getashen gebracht, een dorp ten zuidwesten van het Sevan-meer.

Overnachting in een privé-huis, in Nerkin Getashen (O,L,A)

Dag 9

Nerkin Getashen– Sevan-Meer  

Wandeltocht: ca. 3 à 3.5u, 9 à 10 km, +350m/-350m
Na een tijdje rijden doemt het meer van Sevan op, het grootste meer van Armenië en tevens van het Kaukasusgebied. Als je uitstapt, sta je hier op een hoogte van 1914 m en daarmee  is het Sevan-meer ook één van de hoogstgelegen grote meren ter wereld. Hier vangt je wandeltocht van vandaag aan.
Dan volgt een korte rit langs de oever van het Sevan-meer. Vanuit je ex-Sovjethotel, op 2000 m hoogte, hebben we een machtig zicht over het enorme meer.

Hotelovernachting, nabij het Sevan-Meer (O,L,A)

Dag 10

Sevan-Meer – Gosh – Ijevan

Wandeltocht: ca. 5,5 à 6u, 21 km, +550m/-1100m
Transfer naar Semyonovk, waar de wandeling naar het dorpje Gosh start. In het midden van het dorp, tussen de huizen, tref je het Goshavank klooster aan, een van de meest indrukwekkende kloosters van Armenië. Na het verkennen van het klooster zoek je het Gosh-meer op om even uit te rusten en te genieten van de natuur.

Van hieruit word je in een goed uur naar Ijevan gebracht. Hier vind je een van de eerste en oudste wijnhuizen van Armenië.

Overnachting in een privé-huis, in Ijevan. (O,L,A)

Dag 11

Ijevan – Kirants-klooster – Haghpat

Wandeltocht: ca. 5 à 5.5u, 16 à 17 km, +150m/-150 m
Lichte wandeltocht vandaag met niet al te veel klimmen en dalen. Je wordt naar het dorpje Acharkut gebracht waar je tocht naar het klooster van Kirants start. Het verhaal achter deze religieuze plaats is er eentje van liefde waarover je gids graag alles vertelt op weg naar de plek.
Vervolgens transfer naar je hotel in het dorp Haghpat, eveneens gekend voor zijn mooie klooster dat prijkt op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Overnachting in een privé-huis, in Haghpat. (O,L,A)

Dag 12

Haghpat – Sanahin  – Haghpat

Wandeltocht: ca. 4 à 5u, 12 à 13 km, -250 m/+300 m
Na het ontbijt transfer naar Sanahin waar je een bezoek brengt aan het gelijknamige klooster. Samen met het klooster van Haghpat een restant van een weelderige 10e eeuw. Deze oude kloosters waren belangrijke onderwijscentra en boden onderdak aan vele monniken. Ze laten zien hoe mooi de Byzantijnse kerkelijke architectuur zich vermengd heeft met de traditionele volksarchitectuur van de Kaukasus. Vanaf het klooster wandel je terug naar Haghpat. 

Overnachting in een privé-huis, in Haghpat. (O,L,A)

Dag 13

Haghpat – Odzun – Kobayr – Aragats

Wandeltocht: ca. 4 à 5u, 10 à 12 km
Een korte transfer brengt je in het pittoreske dorpje Odzun, vanwaar je koers zet naar het klooster van Kobayr. Het unieke aan dit klooster is zijn ligging. Het werd gebouwd op de rand van een diepe kloof, in het jaar 1171, door een tak van de Bagratuni koninklijke huis van Armenië. Na de wandeling komt men je weer ophalen en slaap je in Aragats.

Hotelovernachting, in Aragats. (O,L,A) 

Dag 14

Aragats – Wandeltocht in Aragats-gebergte - Jerevan

Wandeltocht: 4,5 à 5u, 13 à 14 km of 5 à 6u, 6 à 7 km
Het einde nadert, maar niet zonder apotheose. Ten noorden van Jerevan ligt een 4091 m hoge uitgedoofde vulkaan, de Aragats, de hoogste berg van Armenië. Vanaf het Kari-meer op een hoogte van 3250 m maak je een pittige tocht naar de zuidelijke bergtop (3880 m), vanwaar je een schitterend zicht hebt op de krater en op de drie nabijgelegen bergtoppen.
Mochten de weersomstandigheden niet ideaal zijn om deze pittige tocht te ondernemen (je gids geeft advies), dan kan je vandaag ook een alternatieve wandeltocht ondernemen die vanaf het Kari-meer langzaam dalend langs en door de canyon naar het middeleeuws fort van Amberd (2300 m) gaat. Het zicht op de witte Ararat laat ons niet los…

Hotelovernachting, in Jerevan. (O,L,A)

Dag 15

Jerevan – Garni – Geghard-klooster – Jerevan

Wandeltocht: ca. 1.5 à 2u, 5 à 7 km
Een cultuurdag vandaag. Na een bezoek aan Garni, gelegen aan de klif met uitzicht over de Azat-rivier in het Geghama-gebergte, staat deze ochtend het legendarische ‘Klooster van de Speer’ op het programma: Geghard, uitgehouwen in de rotsen en één van de meest gekoesterde relieken van het Armeens christendom, een waar bedevaartsoord. De wandeling die volgt, brengt ons in de Azat-kloof langs indrukwekkende 'Symphony of Stones'-basaltrotsen en leidt naar de tempel van Garni, een Grieks-Romeinse tempel die waarschijnlijk dateert uit de 1ste eeuw en gewijd is aan de mystieke cultus van Mithra.

Hotelovernachting, in Jerevan. (O,A)

Dag 16

Naar de luchthaven van Jerevan - Thuiskomst

Terugreis naar Brussel.

(O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 2395 per persoon (op basis van twee deelnemers)
€ 1995 per persoon (op basis van drie deelnemers)
€ 1810 per persoon (op basis van vier deelnemers)
€ 1655 per persoon (op basis van vijf deelnemers)

* De prijzen zijn geldig voor reizen in 2020. 

De ‘standaard’ rondreizen uit ons aanbod zijn met zorg samengesteld om een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma te bieden. Ze zijn het resultaat van onze expertise, die van onze plaatselijke partner(s) en de feedback van vorige reizigers. Reservaties voor deze programma’s kunnen doorgaans snel bevestigd worden. 
Op vraag kunnen aan deze standaard programma’s wijzigingen worden aangebracht om ze nog meer af te stemmen op je persoonlijke wensen. Houd er evenwel rekening mee dat we voor het uitwerken van dergelijk aangepast voorstel meer tijd nodig hebben dan voor een standaard programma.

Inbegrepen

 • Alle logies zoals vermeld (o.b.v. twee- en/of driepersoonskamers)
 • Alle maaltijden zoals vermeld (incl. drinkwater)
 • Alle transfers zoals vermeld
 • Engelstalige gids in Jerevan, bij bezoek aan de Garni-tempel en het Geghard-klooster
 • Engelssprekende berggids tijdens de wandelingen
 • Bagagevervoer
 • Inkomgelden voor musea en andere bezienswaardigheden

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Overige maaltijden
 • Overige transfers
 • Excursies op de vrije dagen/momenten
 • Persoonlijke uitgaven en andere dranken dan drinkwater
 • Fooien
 • Evt. verzekeringen

Toeslagen

 • Eenpersoonskamer samenreizend: € 165 p.p.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 


Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Wandelniveau

Dit is een reis met wandelniveau . Voor de afstanden en hoogteverschillen: zie dagschema. De ondergrond is nergens moeilijk en varieert van verlaten wegen, oude karresporen, schapenpaden, rotsachtige bergpaden of bergweiden. De warmte kan een verzwarende factor zijn.

Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzakje.

Logies

Meestal wordt er overnacht in middenklassehotels zoals in Jerevan, Jermuk, Goris, Hermon, nabij het Sevan-meer en Aragats. In Ijevan, Haghpat en NerkinGetashen logeer je bij mensen thuis. Je kan het geen B&B noemen, want het is allemaal veel authentieker, met enkele slaapkamers (compleet met kruisbeeld, ‘mooie’ sprei en een scheef lampje) en een badkamer die soms gedeeld dient te worden.

Maaltijden

In bovenstaand dag-aan-dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden op de betreffende dag genomen worden en inbegrepen zijn.
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

Het ontbijt bestaat meestal uit 'lavash'-brood, boter, jam en kaas en soms een tomatenomelet of 'madzoon'-yoghurt, koffie en thee. De middagmalen die inbegrepen zijn bestaan meestal uit een gewone picknick. Het warm avondmaal wordt meestal geserveerd in je logiesplaats. Voor de maaltijden die niet inbegrepen zijn kan je meestal terecht in een plaatselijke taverne. Richtprijs voor een eenvoudige, volle maaltijd is 3000 dram (ca. 6 euro).
Bij het logies in privé-huizen, heb je de kans om de Armeense huiskeuken te proeven. Vaak staat moeder de vrouw al van de dag voor onze aankomst aan het fornuis en worden dochters en schoondochters opgetrommeld om op te dienen.  
Veldkeuken tijdens het kamperen. Er wordt gekookt, maar een handje toesteken wordt altijd geapprecieerd.

Algemeen
De traditionele Armeense keuken is een weerspiegeling van de geschiedenis en de geografie van het land. De bereiding van veel vlees-, vis- en groentegerechten in de Armeense keuken vereist ingewikkelde procedures als vullen, schuimen en pureren. Basisingrediënten zijn lamsvlees, aubergine, mayonaise, yoghurt en brood (lavash). Armeniërs gebruiken eerder gebroken tarwe (burghul) in plaats van de maïs en rijst die populair zijn bij buren Georgië en Azerbeidzjan. Vruchten en noten worden vaak gebruikt in gerechten, bv. gedroogde abrikozen, kweeperen, appels, granaatappelpitten, walnoten, amandelen, pistachenoten, pijnboompitten... Groenten worden vaak ingemaakt en verse kruiden worden veelvuldig gebruikt. Gevulde gerechten zijn erg populair: druivenbladeren, allerhande kolen, aubergines, courgettes, pompoenen, tomaten, paprika's, uien en aardappelen worden gevuld met allerhande vlees- (ook orgaanvlees) en visbereidingen.

Heen- en terugreis

Je vliegt best heen op en terug vanuit Jerevan.

Internationale vluchten zijn nooit inbegrepen in de prijs van de reis. Je kan naar keuze zelf je vlucht boeken, of dit via ons doen. Bij boeking van vluchten rekenen we een dossierkost aan van € 30 (éénmalig). Als je de vlucht via ons boekt, maakt deze ook deel uit van het totale reispakket, waardoor je kan genieten van volgende bijkomende garanties:
- bijstand in geval van problemen met de vlucht;
- terugbetaling van de prijs van het ticket wanneer de reis niet kan doorgaan door onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overeenkomstig EU Richtlijn 2015/2302, omgezet door de wet van 21/11/2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten).


Vervoer tijdens de reis

Alle transfers zijn privé-transfers (taxi of minibus). Tijdens de trekking wordt een terreinwagen ingeschakeld.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 juni tot/met 31 oktober 2020

Deze reis is boekbaar van juni tot oktober. Het bergachtige landschap en de hoogteverschillen zorgen voor een gevarieerd klimaat met warme tot zeer warme zomers. In het gebergte wordt het frisser naarmate je hoger gaat, koelt het ‘s nachts sterk af en zijn buien mogelijk. 

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare reiskoffer of -tas. Je kiest beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is. Een ruime rugzak is uiteraard ook een optie.
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak) en 1 accessoire. Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. In het infopakket dat je voor het vertrek ontvangt, zit een label om aan je bagage te bevestigen. Kijk op de website van de luchthaven voor richtlijnen over de toegelaten inhoud van je ruim- en handbagage.

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…) 

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne lagen. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.

 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief

Diversen

 • handdoek
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • drinkfles of -zak
 • zak- of hoofdlamp
 • evt. wandelstokken

EHBO 

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • breedspectrum antibioticum
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Reispas:

Voor deze reis heb je een reispas (internationaal paspoort) nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet 6 maanden geldig zijn. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen.

Visum:

Als EU-burger heb je voor een verblijf tot 180 dagen geen visum nodig.

Reizen met kinderen:

Indien niet beide ouders meereizen, is het raadzaam het schriftelijk akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, kan een kopie van de geboorteakte dienen als bewijs van verwantschap.

Check zeker vóór vertrek ook nog even de website van buitenlandse zaken op wijzigingen: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen. https://travellersonline.diplomatie.be/


Geld

De munt in Armenië is de dram (AMD).
Geldautomaten zijn ook aanwezig, maar echter vaak in panne. Daarom is het aangeraden ook cash euro's mee te nemen die je ter plaatse kan omwisselen. De eerste plaats waar er geld kan gewisseld worden is op dag 2 in Jerevan, verder in Jermuk, Sisian, Goris en Iljevan. Euro’s kunnen gewisseld worden bij banken of geldwisselaars (die je op verschillende plaatsen in de stad vindt). Hou reken met ca. 100 euro per persoon voor deze reis (je wisselt best in het begin en in het midden van je reis).

Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Op heel wat plaatsen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals
www.oanda.com/currency/converter/


Gezondheid

Gezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: