Albanië - De Albanese Alpen (Noord-Albanië)


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Albanië - De Albanese Alpen (Noord-Albanië)


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Albanië - De Albanese Alpen (Noord-Albanië)


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Albanië - De Albanese Alpen (Noord-Albanië)


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »

Albanië - De Albanese Alpen (Noord-Albanië)


8 dagen

Periode zelf te bepalen


Boek deze reis »
Individuele reizen Albanië
Deze wandelreis neemt je mee naar het noorden van Albanië, richting grens met Montenegro. De landschappen hier in de Albanese Alpen zijn ongewoon schilderachtig en de jongste jaren trekt dit deel van Albanië dan ook een aanzienlijk aantal wandelliefhebbers. Het grootste deel van deze reis voltrekt zich in het Valbona Nationaal Park met als hoogtepunten de trekking over de Valbona-pas, het wondermooie bergdorpje Teth en het Koman Meer. 
Aantal dagen: 8 dagen
Reisnummer: 20AL5AAA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
tot

Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • boottocht op het fjordachtige Koman-meer
 • trekkings in Thethi Nationaal Park
 • tocht over de indrukwekkende Valbona-pas (1811m)
 • traditionele Albanese bergleven

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9,3

25 Beoordelingen

reviews van klanten

Een dikke pluim voor de plaatselijke organisatie. Alle afspraken perfect nagekomen.

Patrick P. -

Deze reis is een aanrader voor al wie wil gaan wandelen in een prachtig natuurgebied dat nog niet ontdekt is door massatoerisme.

Jos P. -

Wij hebben een bijzonder geslaagde tocht gehad waarbij alles liep zoals afgesproken.

Roelof K. -

Fantastische reis gehad, mooie natuur, vriendelijke mensen. Echt een pittige tocht maar met goede douche en goede maaltijden mooi in balans.

Marischka z. -

Algemene reistips

Dag 1 Shkodra

Bij je aankomst in Tirana volgt een rit naar het stadje Shkodra of Skhodër, sterk Italiaans van sfeer. Interessant zijn de drukke bazaar en het Rozafa-fort vanwaar je een mooi zicht krijgt op het Skhodra-meer. Voor de liefhebbers is er het steengoede Marubi-fotografiemuseum. 

Hotelovernachting.

Dag 2 Koman Lake – Valbona

Vroeg vertrek voor een mooie rit met de openbare bus (55 km, ca. 90') naar de Koman- stuwmeer. Hier maak je een boottocht door de diepe fjordachtige canyon naar het plaatsje Fierze. De tocht is een onvergetelijk schouwspel: in het groene water weerspiegelen zich steile bergflanken waartegen witte huisjes zijn gebouwd. Na de lunch reis je via traditionele dorpjes zoals Bajram Curri richting hoogland en het Valbona Nationaal Park (35 km, ca. 75’). Langs het kristalheldere water van de rivier maak je een tochtje naar het Xhemes-meer (mogelijkheid tot zwemmen). Einde bij je accommodatie in het kleine gehuchtje Valbona. Vanaf het terras kan je de toppen van de Albanese Alpen al zien. Boottocht van 3 uur. Wandeling van 7 km, 3 uur stappen. + 250 m / - 50 m.

Overnachting in een guesthouse of berghotel (O, L, A)

O = ontbijt        L = lunch          A = avondmaal

Dag 3 Valbona / Rragam

Naar het geïsoleerde plaatsje Kukaj waar slechts twee families leven. Eerst wandel je over een pad door weiden die vol staan met kleurige bloemen naar een herdersnederzetting op 1650 m. In de communistische periode was dit verboden gebied en werden de hutten gebruikt voor militaire doeleinden. Je trekt nog wat hoger door tot ongeveer 2000 m. Daar krijg je adembenemende zichten over het meest dramatische gedeelte van de Montenegrijnse Prokletije.  Wandeling tot Rragam met overnachting daar of in de buurt van Valbona*. Morgenochtend word je ook terug naar het startpunt van de tocht gebracht. Tocht van 13 km, 6 uur stappen. + 800 m / - 650 m.

Overnachting in een guesthouse of berghotel (O, L, A)

*afhankelijk van beschikbaarheid kan het zijn dat een alternatieve overnachtingsplaats wordt geboekt, in de buurt van Valbona

Dag 4 Theth

Ongetwijfeld één van de hoogtepunten van deze reis is deze trekking over de mooie Valbona-pas (1815 m). In een uurtje wandel je tot de laatste nederzetting (kan met transfer, + € 25) om daarna de pas over te steken terwijl je bagage door lastdieren wordt gedragen.  Van op de hoger gelegen terrassen krijg je stilaan zicht op Theth. De landschappen in deze Albanese Alpen zijn ongewoon schilderachtig: oude huizen met houten pannen, watervallen, meren, prachtig loofwoud en bovendien af en toe zicht op Albanië’s hoogste top, de Jezerca, 2695 m. Tocht van 13 km, 6 à 7 uur stappen. + 700 m / - 1125 m.

Overnachting in een guesthouse of berghotel (O, L, A)

Dag 5 Theth

Theth is zonder twijfel het mooiste bergdorp van de Noord-Albanese Alpen. Ofwel verken je het dorpje op eigen tempo en geniet je van een rustdagje ofwel bind je terug de wandelschoenen aan. Er is keuze uit twee tochten:

 • Van bij de rivier Thethi over een oude caravaanroute naar de Peja-pas (1711 m). Herdershutten en hier en daar een vervallen militaire barak zijn de enige tekenen van menselijke aanwezigheid hier in het hart van de Albanese Alpen.  Tocht van 8, 12 of 16 km, 5, 6 of 7 uur stappen. + / - 950 m. Eventueel met transfer (€ 20 heen, € 30 heen en terug) naar de start van het pad en terug naar het logies op het einde.
 • Mooie panoramische kliffenwandeling die start bij het guesthouse naar de weiden van Deneli en een eenzame herdershut. Tocht van 15 km, 6,5 uur stappen. + / - 875m.

Overnachting in een guesthouse of berghotel  (O, L, A)

Dag 6 Nderlysa

Vanochtend verlaat je Teth maar eerst kan je nog een bezoekje brengen aan de kerk en de ‘kulla’, een verdedigingstoren waar een familie die in een bloedwraakvete betrokken was enkele maanden kon verblijven. Mannen die volgens de wetten van de bloedwraak iemand hadden gedood, waren tot hun proces vogelvrij maar konden hier met hun familieleden bescherming vinden. De Nederlandse ambassade in Albanië heeft de restauratie van deze meer dan 150 jaar oude 'kulla' op verzoek van de bewoners gefinancierd. Het gebouw wordt gelukkig niet meer gebruikt voor zijn oorspronkelijke doel. Bloedwraakmoorden (zoals we die ook bij de Italiaanse maffia kennen) komen in heel Albanië helaas nog al te vaak voor, maar in Theth zijn ze al vele jaren geleden gestopt. Het bezoek is ook het perfecte moment om in te gaan op de zogenaamde 'kanun', een eeuwenoude reeks wetten die alle aspecten van het dagelijks leven regelt, en zijn relevantie en impact op de hedendaagse Albanese maatschappij.

De tocht gaat richting de hoogste waterval van Albanië, een prehistorische archeologische site en naar de rand van de 50 m diepe Grunas-canyon. Afdaling naar het dorpje Nderlysa, waar je te gast bent bij een boerenfamilie en waar je je tijd kan doorbrengen in de heerlijke fruittuin of waar je mee kan helpen in de keuken bij de bereiding van je traditionele avondmaaltijd. Tocht van 8 km, 3,5 uur stappen. + 150 m / - 300 m.

Overnachting in een authentiek guesthouse. (O, L, A) 

Dag 7 Tirana

Langs de oevers van de rivier wandel je naar het bekende ‘Blauwe Oog’, een turkooizen bron in een idyllische omgeving. Tocht van 10 km, 3 à 4 uur stappen. + / - 150 m. Je geniet nog van de lunch en wordt vervolgens via het Edith Durham Memorial en over de Thoria-pas (1650 m) via Shkodra terug naar Tirana gebracht.

Tirana heeft de afgelopen 20 jaar een radicale metamorfose ondergaan, je merkt er een eigenaardige mix van architecturale stijlen. Sinds de grijze communistische tijd zijn er veel nieuwe huizen gebouwd, sommige appartementsgebouwen werden sindsdien bont geschilderd. De wijk Blloku, in de communistische jaren bewoond door de politieke elite, is nu een hippe buurt met winkels, café's en restaurants. Als je Tirana wenst te bezoeken boek je best één of meer extra nachten*.

Hotelovernachting. (O, L)

* lange transfer waardoor er weinig of geen tijd is om de stad te verkennen, zeker tijdens het hoogseizoen. 

 

Dag 8 Einde

Einde na het ontbijt. Transfer naar de luchthaven. (O)

Verlenging Tirana en /of Shkodra

 • Shkodra: kleine stad wat Italiaans van sfeer, mooi gelegen aan de samenvloeiing van rivieren, het Shkodra-meer en met vizier op de Albanese Alpen. Er zijn een paar interessante uitstappen te maken zoals een bezoek aan de bazar, het fotografiemuseum en het fort. Leuke stad om per fiets te verkennen, in het hotel staan fietsten ter beschikking.
 • De afgelopen jaren heeft Tirana een vrij radicale metamorfose ondergaan; na de val van het communisme werden veel grijze wijken omgevormd tot levendige, vaak hippe wijken. Vanuit Tirana kan je bovendien een uitstap maken naar de historische stad Kruja (prijs op aanvraag).

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 695 p.p.

Vanaf 3 personen: € 610 p.p.

Vanaf 4 personen: € 565 p.p.

Prijzen geldig in 2020.


Voorschot: € 215 per deelnemer

Inbegrepen

 • transfer van Tirana luchthaven naar Shkodra bij aankomst
 • transfer van Tirana naar de luchthaven op het einde van de reis
 • logies en ontbijt
 • overige maaltijden zoals vermeld in het dagschema, meestal inclusief lunch en avondmaal
 • uitgebreid infopakket met wandelbeschrijvingen 
 • transfers binnen Albanië en zoals beschreven in het dagschema, in een minibusje van onze plaatselijke agent (kan privé of met andere klanten) of met publieke bus
 • bagagevervoer (met de wagen of met paarden tijdens de trekking over de pas)
 • boottocht
 • ter plaatse ontvang je in bruikleen:
  • geplastificeerde topografische wandelkaart
  • een gsm met lokale SIM-kaart en lader
  • een Garmin GPS-toestel met de reeds gedownloade tracks en kaarten
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden en dranken
 • evt. inkomgelden
 • persoonlijke uitgaven
 • evt. verzekering.

Toeslagen

 • Extra nacht in kamer met ontbijt in Tirana: € 30 p.p. 
 • Extra nacht in kamer met ontbijt in Skhodra: € 35 p.p.
 • Toeslag transfer van en naar de luchthaven tussen 8 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends (enkele rit / wagen): € 12
 • Eenpersoonskamer (enkel voor de eerste en laatste nacht): € 35 p.p. (in de andere accommodaties zijn geen eenpersoonskamers mogelijk).

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.
 5. Bij boeking minder dan 3 weken vóór het vertrek (late boeking) wordt een dossierkost van 30 euro aangerekend.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een individuele reis zonder begeleiding.
Het minimum aantal deelnemers is 2, het maximum hangt af van de capaciteit en beschikbaarheid van de overnachtingsplaatsen. In bepaalde gevallen kan de reis ook door 1 deelnemer worden gedaan, mits hij of zij er zich van bewust is dat alleen wandelen in vaak afgelegen gebieden risico's met zich meebrengt.

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Reisperiode

Deze reis is mogelijk in de volgende periode:
van 1 juni tot/met 30 september 2020

Deze reis is boekbaar van begin juni tot eind september. Reis je in juni of september? Overweeg dan om deze reis te combineren met de 'Gastvrijheid in de vallei van Zagoria' in het zuiden van het land tot een 15-daagse reis.

In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk dat er vroeg op het seizoen of in het late najaar sneeuw ligt op de Valbona-pas waardoor de route mogelijk moet worden omgeleid (zowel voor wandelaars als voor het bagagevervoer) of waardoor er een lokale gids noodzakelijk is. De extra kosten hiervoor worden aangerekend aan de klant, uiteraard na onderling overleg.


Heen- en terugreis

Met het vliegtuig

Tot Tirana (Mother Teresa Airport) en privé transfer noordwaarts naar Shkodra, een rit van ca. 2 uur, 100 km.

Voor de terugreis:

De voorlaatste dag is er een transfer voorzien vanuit Nderlysai via Shkodra naar Tirana. Een rit van een vijftal uur. Je zal dus pas in de vooravond terug in Tirana zijn en bijgevolg de stad niet meer kunnen bezoeken als je s'anderdaags 's ochtends al moet vertrekken. Een extra nacht is in dat geval aanbevolen.
De laatste dag word je naar de luchthaven van Tirana gebracht, een rit van 20’ tot 45’.

Vervoer ter plaatse:
Dit is een mix van privé transfers (minibus) en verplaatsingen met een openbare minibus. De transfers naar het Koman-meer en naar Tirana gebeuren met de publieke bus. Deze ritjes met het openbaar vervoer geven inzicht in het dagelijks leven van de plaatselijke bevolking en voegen een dosis ‘couleur locale’ toe aan deze reis. Hou er rekening mee dat ook de private transfers eventueel samen kunnen zijn met andere klanten van onze lokale partner. 


Niveau

Drie wandeldagen van 5 à 7 uur wandelen.  à . Drie wandeldagen van ca. 3 uur wandelen. .
Max. 950 m stijgen  en 1125 m dalen. Soms wandel je heen en terug via dezelfde route. Luswandelingen zijn vaak niet mogelijk, ofwel te kort ofwel te zwaar vanwege het terrein. Hoogtevreesgevoelig gedeelte van een 10-tal min. op dag 4, net voor je de Valbona-pas bereikt. Hou ook rekening met een graad van ‘ongereptheid’ van de paden die niet altijd even makkelijk begaanbaar zijn (losse stenen). 

Ter plaatse ontvang je een wandel-gps in bruikleen, op het terrein zal vooral dit je leidraad zijn. Er zijn tot op heden geen goede topografische kaarten verkrijgbaar van het wandelgebied, maar je ontvangt ter plaatse wel een geplastificeerde kaart. Lees hier meer over wandelen met gps.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagage

Je draagt tijdens de wandelingen enkel je dagrugzakje. Je bagage wordt vervoerd per auto. Tijdens de trekking over de Valbona-pas op dag 4 wordt ze vervoerd door paarden. Je mag op deze reis max. 15 kg bagage meenemen gepakt in een soepele reistas of rugzak (geen harde koffers!).

Logies

Overnachting op basis van tweepersoonskamers met eigen sanitair.

 • 1 x overnachting in Shkodra. Traditioneel hotel met eigen restaurant gekend voor de typische Albanese keuken.
 • 1 x overnachting in Tirana: stads- en zakenhotel.
 • 4 x in een mix van eenvoudige maar nette familiaal gerunde guesthouses of berghotels op basis van twee- of driepersoonskamers met privé-sanitair. 
 • 1 x in een authentiek guesthouse (in Nderlysa). Mogelijks gedeeld sanitair. Deze overnachting is het meest authentiek en laat je kennismaken met het traditionele leven van een boerenfamilie.
 • Eenpersoonskamers zijn enkel  mogelijk in Tirana en Shkodra.

Maaltijden

 • Ontbijt in het logies is inbegrepen.
 • 5 x lunchpakket inbegrepen en 1 x lunch
 • Avondmaal is inbegrepen behalve in Shkodra en in Tirana.

De Albanese keuken is van oorsprong mediterraans en verwant aan en beïnvloed door de Italiaanse, Turkse en Griekse keuken. Albanezen zijn vooral dol op brood, verse seizoensgroenten en –fruit, ‘kos’ (yoghurt), noten, lams- en schapenvlees, olijfolie en look.
Een hoofdmaaltijd, die in Albanese familiekring meestal ’s middags wordt genomen, bestaat grotendeels uit: vlees (lam, schaap, kip of rund) in de vorm van een stoofpot, een pilaf (met rijst) of gegrild, en vergezeld van een salade van verse groenten (meestal tomaten, komkommers, paprika’s) en rond, plat brood. Aan de kust wordt het vlees ook vervangen door vis of schaaldieren.

Enkele Albanese specialiteiten, die je een goed idee geven van de Albanese keuken, zijn: fërgesë van Tirana (gekruid kalfsvlees met geitenkaas), qofte te ferguara (vleesballetjes), tave kosi (gebakken lamsvlees met yoghurtsaus), gjelle me arra (kalfsvlees of kip met walnoten), byrek shqiptar me perime (quiche met spinazie, geitenkaas en groene ui), tave me prech (kasserol van prei en rundsgehakt), jamime fasule (soep van witte bonen, ui, tomaten, peterselie en munt),  eomlek (konijn in wijn), qafte me veze dhe limon (vogelnestjes van lamsgehakt in limoensaus), speca te mbushura (gevulde paprika). De desserten zijn zoet en rijkelijk, met noten, honing, allerlei stropen, kruidnagel en kaneel.


Klimaat

Het klimaat van Albanië is mediterraan aan de kust, met zeer warme zomers en regenachtige en koude winters. De rest van het land kent een continentaal klimaat met koude winters en gematigde zomers. 's Winters zijn de bergstreken moeilijk bereikbaar, met besneeuwde en gladde wegen. Koude nachten in de bergen.

Informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als Anders Reizen-deelnemer korting krijgt, vind je op deze webpagina rechts, onder 'Algemene reistips'.

Bagage (max. 15 kg)

 • voor de hoofdbagage: voor de hoofdbagage: soepele reistas of rugzak (geen harde koffers!)
 • voor de dagwandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.  Lees zeker ook de richtlijnen over de toegelaten inhoud van ruim- en handbagage nog eens na op de website van Brussels Airport

Schoenen & kousen

 • comfortabele hoge bergwandelschoenen  die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 •  lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. zwemgerief

Diversen

 • (bad-)handdoek voor een occasionele zwempartij
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • evt. drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • evt. wandelstokken

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Geld

De munteenheid is de Lek. Je kan tijdens deze reis in grotere plaatsen met je Maestrokaart terecht aan bankautomaten.
 
We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden. Neem bij voorkeur meerdere kaarten mee, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.

Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…). Let op: voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.

Ook wanneer je vreemde deviezen moet aankopen, doe je dit best ter plaatse aan een automaat (met je betaalkaart). De koers is doorgaans minstens even voordelig of voordeliger dan wanneer je ze op voorhand via de bank besteld. Door meerdere keren kleine bedragen af te halen, vermijd je bovendien dat je op het einde van je reis deviezen overhoudt (die in België soms niet meer in te wisselen zijn).

Voor de wisselkoersen verwijzen we naar http://www.oanda.com/currency/converter/

Reisdocumenten

Voor reizen naar Albanië volstaat je identiteitskaart. Ook kinderen jonger dan 12 jaar dienen in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs mét foto, aan te vragen op het gemeentehuis.

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl(Op reis in het buitenland).

Tip: Maak een kopie van je identiteitskaart en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden.

Tip: Laat weten waar je bent! In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen. https://travellersonline.diplomatie.be/

 


Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende tips:

Literatuur:

 • Ismail KADARE Dossier H., een spannende speurtocht door de Albanese bergen, op zoek naar de geheimen van Homerus’ dichtkunst (roman)
 • Els DE GROEN, De bruidskogel. De Kanun, het eeuwenoude wetboek dat nog steeds grote invloed heeft op het leven in grote delen van Albanië, bepaalt dat een vrouw die overspel pleegt door haar man in de rug geschoten mag worden (roman).


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: