Bolivië & Peru - Bolivië en Zuid-Peru


17 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 1820


Boek deze reis »

Bolivië & Peru - Bolivië en Zuid-Peru


17 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 1820


Boek deze reis »

Bolivië & Peru - Bolivië en Zuid-Peru


17 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 1820


Boek deze reis »

Bolivië & Peru - Bolivië en Zuid-Peru


17 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 1820


Boek deze reis »

Bolivië & Peru - Bolivië en Zuid-Peru


17 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 1820


Boek deze reis »
Individuele reizen Bolivië & Peru
Het Andesland Bolivië is toeristisch veel minder gekend dan zijn buur Peru. Toch vind je ook hier prachtige landschappen, overblijfselen van oude culturen en een bevolking die nog authentiek is gebleven. De prachtige stad Sucre en het sfeervolle Potosí met de zilvermijnen en het Titicacameer… Eén van de hoogtepunten van de reis is beslist de driedaagse jeeptour naar de Salar de Uyuni, de grootste zoutvlakte ter wereld.  De stralend witte zoutkorst lijkt op een zeer grote sneeuwvlakte, in het regenseizoen lijkt de vlakte één grote spiegel. Via Cuzco trek je naar de heilige vallei van de Inca’s en uiteraard mag het wereldwonder van Machu Picchu niet ontbreken. Deze reis combineert de culturele en landschappelijke hoogtepunten van twee schitterende landen. 
Prijs: vanaf € 1820
Aantal dagen: 17 dagen
Reisnummer: 19PE5PBA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Steden La Paz, Potosí, Sucre, Cuzco
 • Driedaagse jeep-tour naar de  ‘Salar de Uyuni’
 • Titicaca-meer, Coppacabana en Isla del Sol
 • Cuzco en de heilige Inca-vallei
 • Machu Picchu
 • Tal van optionele excursies

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Aankomst in Santa Cruz
Je wordt opgewacht door een medewerker van het lokale agentschap. Transfer naar je logies in de wijk Santa Cruz (420 m). De eerste dag kan je zelf de stad wat verkennen en uitrusten van de reis.

Hotelovernachting, in Santa Cruz. (-)

Dag 2

Vlucht naar Sucre – vrije dag
Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Sucre, één van de rijkste en mooiste steden van Bolivia. De stad werd gesticht in 1538 en in de koloniale periode was het één van de belangrijkste steden van Latijns-Amerika en het was dan ook hier dat op 6 augustus 1825 de onafhankelijkheid van Bolivia werd uitgeroepen. De nieuwe republiek werd vernoemd naar de grote held uit de onafhankelijkheidsstrijd Simón Bolívar, terwijl zijn rechterhand, generaal Sucre, werd geëerd door de hoofdstad naar hem te vernoemen. Pas in deze eeuw heeft La Paz de rol van Sucre als belangrijkste stad van Bolivia overgenomen. In deze sfeervolle stad vind je veel Spaans-koloniale architectuur en zijn alle gebouwen traditioneel wit geverfd. Het is zeker de moeite waard enkele van de vele fraaie kerken te bezoeken, zoals de kathedraal La Merced (1551) met haar prachtige decoraties in koloniale barokstijl, en de San Felipe, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Het kerkhof is ook zeer speciaal. De gebieden rond Sucre staan bekend om de fraaie weefsels die er gemaakt worden.

Hotelovernachting, Sucre. (O)

Dag 3

Halve dagtocht in Sucre
Na het ontbijt bind je voor het eerst je stapschoenen aan en maak je onder leiding van een gids een halve dagtocht in de prachtige omgeving (ca. 8 km). Indien vandaag per toeval op een zondag valt kan je de meest traditionele markt van Zuid-Amerika in Tarrabuco bezoeken.

Hotelovernachting, in Sucre. (O)

Dag 4

Potosí 
Met privévervoer gaat het naar Potosí, een sfeervolle koloniale mijnstad (rit van ca. 3u). In de 16de eeuw begon de Spaanse bezetter op grote schaal zilver te delven uit de ‘Cerro Rico’, de rijke berg en werd Potosí een zeer welvarende stad. Het rijke verleden is terug te vinden in de prachtige koloniale gebouwen, waaronder de vele, vaak overdadig versierde kerken. Zeker een bezoek waard is Casa de la Moneda. Naast een expositie over de historie van dit gebouw is er een unieke collectie koloniale religieuze kunst ondergebracht. In de namiddag is er nog tijd om de stad te verkennen en te wennen aan de hoogte, want Potosí is met zijn hoogte van ruim 4000m de hoogstgelegen stad ter wereld. De winter (wat onze zomer is) kan erg koud zijn, maar gelukkig is het meestal helder en zonnig.

Hotelovernachting, in Potosí. (O)

Dag 5

Uyuni 
’s Ochtends breng je een bezoek o.l.v. een gids aan de bekende zilvermijnen van Potosí. Eerst trek je naar de mijnwerkersmarkt waar je je voorziet van cocablaadjes en dynamiet als geschenk voor de mijnwerkers en nadien ga je een stukje de mijn in. De gids zal je vertellen over het leven van de mijnwerkers en de offerandes die ze brengen aan de god van de onderwereld ‘TIO’. Bereid je voor op een pittige tocht door smalle en modderige gangen met hoge temperatuur! Na de lunch (rond half twee) neem je lokaal vervoer in ongeveer 4 uur tijd naar Uyuni (3670 m). Dit is één van de mooiste ritten van de reis; de uitgestrektheid van het landschap is indrukwekkend. In Uyuni wandel je of neem je een taxi naar het hotel. 

Hotelovernachting, in Uyuni. (O)

Dag 6

3-daagse in Salar de Uyuni : Colchani - Isla Pescado
Start (rond 10u30) van een driedaagse jeep tour (met Spaanstalige chauffeur/gids, in groep en internationaal gezelschap) naar de Salar de Uyuni, de grootste zoutvlakte ter wereld. De oppervlakte bedraagt meer dan 12.000 km², vergelijkbaar met 1/3 van België. Rit naar het dorpje Colchani waar je de zoutfabriek kan bezoeken. Hier wordt jodium aan het zout toegevoegd, wat hier nog steeds manueel gebeurt. Daarna is het zover en rijd je verder naar de grootste zoutvlakte van de wereld die zelfs vanuit de ruimte door satellieten gespot kan worden. Een waar avontuur om in een jeep door deze prachtige en eindeloze zoutvlakte, op een hoogte van 3665m, te cruisen. Het geeft je een gevoel van vrijheid! Na een tijdje wordt er halt gehouden bij de zouthopen en het zouthotel, dat volledig opgebouwd is uit zoutblokken. Ooit al eens op een zouten stoel gezeten? Dit is je kans!
Vervolgens zet je je tocht verder naar Isla Inca Wasi (Viseiland of Isla Pescado), dat zich in het midden van de zoutvlakte op 100 km van Uyuni bevindt, en je verrast met prachtige zichten en effecten. De cactussen die hier groeien kunnen wel tot 10 m hoog worden. Bovendien heerst er een zeer uniek en geïsoleerd ecosysteem.

Overnachting in een eenvoudige hostal (of mits toeslag in een zouthotel), nabij Isla Pescado. (O,L,A) 

Dag 7

3-daagse in Salar de Uyuni: Laguna Colorado
Zeer vroeg uit de veren en rit langs de gestolde lava van de Ollague vulkaan. Geregeld houdt de jeep halt en stap je uit voor een wandeling langs de 5 prachtige lagunes Canapa, Hedionda, Chiarcota, Ramaditas en Honda. Onderweg wordt je tocht gekleurd door de vele prachtige flamingo’s die dit gebied hun thuishaven mogen noemen. Er vliegen 3 soorten flamingo’s rond, zo maak je kennis met de James-, de Andean- en Cilean-flamingo. Ook de lagunes waarin deze vogelsoort leeft vormen, door de mineralen die erin zitten, een waar kleurenpalet. Onderweg kom je ook de bekende stenen boom tegen. Aankomst in de late namiddag op je slaapplaats nabij Laguna Colorado.

Overnachting in een slaapzaal in een herberg (of mits toeslag in een Tayka Hotel), nabij Laguna Colorado (op 4000 m). (O,L,A) 

Dag 8

3-daagse in Salar de Uyuni: Sol de Manana -  Rocas Daliin – Laguna Verde – Uyuni – Nachtbus naar La Paz
Vandaag trek je opnieuw zeer vroeg op pad, nu richting de vulkanische geisers in Sol de Manana. Mocht je het wat frisjes hebben, stop dan zeker bij de warmwaterbronnen die je onderweg tegen komt. Zij zorgen voor een zalig opwarmertje. Op je route liggen de Rocas Daliin, een prachtig woestijnlandschap, alsook één van de mooiste lagunes, nl. Lagune Verde. Uiteindelijk zet je weer koers naar Uyuni waar je in de late namiddag aankomt. Je kan jezelf hier nog even opfrissen in een hotel kamer. Daarna neem je dan de nachtbus naar La Paz. Een warme trui, jas en/of deken zijn een must op deze ietwat hobbelige busrit.

Kamer in Uyuni ter beschikking om je nog even op te frissen
Overnachting op de nachtbus. (O,L)
Binnenlandse vlucht naar La Paz mogelijk, mits toeslag.

Dag 9

La Paz – vrije dag
Aankomst in La Paz, op 3636 m hoogte. Op een mooie dag kun je de berg Illimani (6402 m) in de verte zien oprijzen. Vrij bezoek. De stad werd in 1548 door Alonso de Mendoza gesticht, nadat er in de Choqueyapu-rivier goud was gevonden. Het is echter pas in de twintigste eeuw dat de stad enorm is gaan groeien en dit als gevolg van de migratie van plattelandsbevolking naar de stad. Er wonen nu meer dan een miljoen mensen in La Paz. Het is een aangename stad om te voet te bezoeken, aangezien de bezienswaardigheden in het centrum vrij dicht bij elkaar liggen. Behalve de goed bewaarde koloniale buurten met mooie gebouwen, zoals de schitterende San Fransisco-kerk, vind je er talloze kleurrijke markten met stalletjes waar werkelijk álles te koop is (bv. amuletten en toverdrankjes, te vinden op de heksenmarkt). En rondom de stad liggen de woonbuurten tegen de hellingen van de canyon aangebouwd.  

Hotelovernachting, in La Paz. (O)

Dag 10

La Paz
Een halve dagtocht waarbij je met een privé gids eerst de stad en daarna de maanvallei aan de andere zijde van de stad bezoekt. In de namiddag ben je vrij en kan je een optionele excursie maken zoals skiën in Chacaltaya, de site in Tihuanacu bezoeken of een rit per kabelbaan maken om de Cañon de Palca te ontdekken. 

Hotelovernachting, in La Paz. (O)

Dag 11-12

Coppacabana 
Per lokale bus naar Coppacabana, het bedevaartsoord aan het Titicacameer. De Inca’s hebben het stadje gesticht ter ere van de Zon en haar kinderen Manco Capac en Mama Huaca. In de 16de eeuw zouden er, na het vereren van een zwart Mariabeeldje (La Virgen del Candelari­a), talloze mirakels gebeurd zijn. 
In de namiddag kan je met de boot een bezoekje brengen aan Isla del Sol. Het bergachtige eiland biedt niet alleen een mooie natuurlijk kader, maar speelde ook een belangrijke rol in de Incareligie. ’s Anderdaags heb je tijd om nog wat te relaxen. Wandel zeker eens naar de grote Basilica, het huis van de ‘virgin de candelaria’. Het is één van de belangrijkste beelden in Zuid-Amerika. Van ver komen mensen om hun auto´s te laten inwijden op zondag. Lokale bus naar Puno (3,5 uur).

Tip! Tijdens de rit naar Coppacabana kan je uitwijken naar het prachtige Isla de la Luna en Isla del Sol en een tweedaagse maken. Je brengt een bezoek aan Iñak Uyu (zonnemaagd tempel), het culturele complex Andean Roots ecodorp en Limachi families, de zonnetempel Pilcocaina. In het gezelschap van lama’s trek je over een oud incapad naar Posada del Inca waar je overnacht.

Dag 11: Hotelovernachting, in Coppacabana. (O)
Dag 12: Hotelovernachting, in Puno. (O) 

Dag 13

Puno – Cuzco 
Vroeg uit de veren en transfer naar het busstation in Puno waar de bus om 7u richting Cuzco vertrekt. Er reist een Engelstalige gids mee
In ca. 7u tijd rijd je dwars door de Andes naar Cuzco. Je ziet het landschap langzaam veranderen en eens La Raya, de hoogste pas op de route, gepasseerd wordt de omgeving veel groener. Het is dus een lange maar boeiende rit met panoramische vergezichten. Je maakt ook enkele stops zoals in La Raya, de Inca-ruïnes van Raqchi en de koloniale kerk van Andahaylillas. Bij aankomst in Cuzco brengt een medewerker van ons lokaal agentschap je naar je hotel. ‘s Avonds kun je eten in één van de vele gezellige restaurantjes en een Cusquenia biertje drinken in de ontelbare gezellige bars en disco’s.

Hotelovernachting, in Cuzco. (O,L)

Dag 14

Cuzco 
Voormiddag ben je vrij om Cuzco op eigen houtje te gaan ontdekken. Cuzco betekent in de taal van de Inca´s: de navel van de wereld. Eens was de stad het machtige en religieuze centrum van de Inca´s en nog steeds ademt Cuzco de mystieke sfeer van die tijd uit. In 1533 werd de Inca-stad veroverd door de Spanjaarden. De Spanjaarden bouwden het huidige Cuzco letterlijk op de ruïnes van de oude Inca-stad. In veel huizen zijn dan ook delen van Inca-muren verwerkt, waarin de typische Inca-bouwstijl onmiddellijk te herkennen is. Grenzend aan de Plaza de Armas vind je de imposante kathedraal met daaraan vast de kerken El Triunfo, Jesus María en de kerk La Compañía die hier schuin tegenover staat. De Qorikancha was ooit de belangrijkste en rijkste tempel van het Inca-rijk. Boven op de grondvesten werd de Santo Domingo kerk gebouwd, maar nog steeds kun je hier het fraaie metselwerk van de tempels bewonderen. Het straatbeeld in Cuzco is met zijn vele indianen en markten heel levendig. 
In de namiddag maak je onder leiding van een Engelstalige gids een mooie, 10 km lange wandeltocht net buiten Cuzco. Onderweg kom je enkele interessante Inca ruïnes tegen zoals Puca Pucara, Qenko en Sacsayhuaman. Deze laatste kijkt uit over Cuzco en was eens een machtig fort en religieus centrum. Kolossale blokken graniet zijn zo gehouwen dat ze precies in elkaar passen. Een boeiende wandeltocht!

Tip! In Cuzco kunnen nog een paar andere, toffe activiteiten worden ingepland zoals een raftingtocht, een mountainbiketocht in Moray Maras en een zware, maar aanbevelingswaardige wandeltocht in de Rainbow Mountains.

Hotelovernachting, in Cuzco. (O)

Dag 15

Heilige Vallei van de Inca’s: Pisac en Ollantaytambo
In de Heilige Vallei van de Inca’s liggen de ruïnes van Pisac en Ollantaytambo, de laatste nog bewoonde Incastad. De huizen, straten en bruggen zijn origineel. De ruïnes van Pisac liggen hoog boven het dorp, wat een prachtig uitzicht op de omgeving oplevert. Hier kan je een mooie wandeling o.l.v. een gids van ca. 1,5u maken. Op zondag, dinsdag en donderdag kun je ook een bezoek brengen aan de markt in Pisac. 
Daarna neem je de trein naar Aquas Calientes (je neemt slechts een deel van je bagage mee, de rest blijft in het logies in Cuzco). De 4u durende treinrit gaat door een prachtig landschap en eindigt aan de rand van de jungle. De rest van de avond heb je vrij om het dorpje te verkennen, een biertje op een terras aan het perron te drinken of te relaxen in de hete bronnen. 

Hotelovernachting, in Aquas Calientes. (O)

Dag 16

Machu Picchu
Hier neem je ‘s morgens vroeg (in groep, internationaal gezelschap) de bus naar het legendarische Machu Picchu, weergaloos gelegen op 2400 m hoogte tussen de steile bergen. Je bezoekt de eeuwenoude “verloren” Incastad met een gids (bezoekduur met gids is 2u). Deze stad dateert van het midden van de 15de eeuw en werd in 1911 ontdekt door de Amerikaanse historicus Hiram Bingham. Vrij bezoek aan de site tot 12u. Daarna neem je de bus en trein terug naar respectievelijk Aguas Calientes en Ollantaytambo. Hier word jij opgepikt en opnieuw naar Cuzco gebracht. 

Tip! De prachtige site Machu Picchu kan ook bezocht worden tijdens een 2- of 4 daagse trekking over de Inca Trail. Een zeer unieke en intense beleving (vroeg boeken is wel noodzakelijk)!

Hotelovernachting, in Cuzco. (O)

Dag 17

Cuzco – Lima – terugreis
Transfer naar de luchthaven en vlucht naar Lima, aansluitend internationale vlucht naar Brussel. Afhankelijk van de vluchturen land je de avond van dag 17 of op dag 18 in België.

(O) 

Verlenging Inca Trail

Verleng je reis met de 4-daagse Inca Trail

 

Verlenging Amazonewoud

Verleng je reis met een verblijf in het Amazonewoud 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

In hostalformule:
€ 1985 per persoon (o.b.v. 2 personen)
€ 1820 per persoon (o.b.v. 3 personen)
€ 1790 per persoon (o.b.v. 4 personen)

In 3*-hotelformule:
€ 2195 per persoon (o.b.v. 2 personen)
€ 1975 per persoon (o.b.v. 3 personen)
€ 1990 per persoon (o.b.v. 4 personen)

In 4* en 5*-hotelformule:
€ 2740 per persoon (o.b.v. 2 personen)
€ 2505 per persoon (o.b.v. 3 personen)
€ 2540 per persoon (o.b.v. 4 personen)

Deze prijzen zijn geldig voor reizen in 2019, maar onder voorbehoud van de beschikbaarheid van de logies.


Internationale vluchten zijn nooit inbegrepen. Wij kunnen uiteraard vrijblijvend een voorstel doen. Bij boeking van de vluchten rekenen we een dossierkost aan van € 30 (éénmalig). Let wel: het volledige saldo van deze vluchten dient te worden betaald alvorens wij deze vluchten voor je boeken. 

De ‘standaard’ rondreizen uit ons aanbod zijn met zorg samengesteld om een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma te bieden. Ze zijn het resultaat van onze expertise, die van onze plaatselijke partner(s) en de feedback van vorige reizigers. Reservaties voor deze programma’s kunnen doorgaans snel bevestigd worden.
Op vraag kunnen aan deze standaard programma’s wijzigingen worden aangebracht om ze nog meer af te stemmen op je persoonlijke wensen. Houd er evenwel rekening mee dat we voor het uitwerken van dergelijk aangepast voorstel meer tijd nodig hebben dan voor een standaard programma.


Voorschot

30 % van de reissom te betalen bij inschrijving.

Inbegrepen

 • Binnenlandse vlucht Santa Cruz – Sucre.
 • Logies volgens de gekozen formule.
 • Ontbijt.
 • Transport per bus en trein zoals beschreven in het dagschema, behalve de bus naar de markt van Tarrabuco.
 • Tours zoals beschreven in het dagschema
  • ½ dagtocht vanuit Sucre
  • Bezoek zilvermijnen Potosi  - in groep
  • 3 daagse jeeptour Uyuni – in groep
  • ½ dag City tour + maanvallei vanuit La Paz – in groep
  • Is la del Sol – ½ dag - in groep
  • Wandeltour boven Cuzco – in groep
  • Heilige vallei tour met wandeling – met privé gids  (tenzij bij verblijf in hostals)
  • Machu Picchu – in groep
 • Lokale gidsen waar vermeld.

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten.
 • Binnenlandse vlucht van Cuzco naar Lima (deze kan je meestal het voordeligst met je internationale vluchten boeken).
 • Luchthaventaksen.
 • Overige maaltijden (een maaltijd vind je in Peru gemakkelijk voor een prijs tussen de 5 en 10 euro).
 • Dranken.
 • Inkomgelden monumenten, musea, etc. (onderstaande prijzen onder voorbehoud):
  • Salar de Uyuni: 180 bol
  • Museum op Isla Pescado: 2 usd
  • Inkomgelden Cuzco: 50 sol
  • Kathedraal en zonnetempel in Cuzco: 35 sol
  • Cuzco tourist ticket: 130 sol (zie: https://theonlyperuguide.com/peru-guide/cusco/tourist-ticket/)  
 • Evt. optionele activiteiten.
  • Busticket naar Tarrabuco: 14 usd
  • Skiën in Chacaltaya: 75 usd (in groep)
  • Bezoek Tihuanacu: 60 usd (privé-bezoek) en 26 usd (in groep)
  • MTB-tocht over Dead Road: 103 usd
  • Per kabelbaan Cañon de Palca: 95 usd
  • Rainbow Mountain wandeltocht (in groep): 59 usd
  • Raften in Cuzco: 60 usd
  • Mountainbiketocht in Moray Maras: 60 usd
 • Fooien.
 • Persoonlijke uitgaven.
 • Evt. verzekering.

Toeslagen

 • Driedaagse in Salar de Uyuni met privé-jeep en upgraded hotels: 669 usd p.p. (obv 2 deelnemers)
 • Vlucht naar La Paz (met overnachting in Uyuni) ipv de nachtbus: 199 usd p.p. (obv 2 deelnemers)
 • Tweedaagse Isla de la Luna en Isla del Sol: 525 euro p.p.
 • Extra overnachting in Lima (o.b.v. kamer met ontbijt): 48 p.p. (hotelformule), 38 p.p. (hostalformule)
 • Extra overnachting in Cuzco (o.b.v. kamer met ontbijt): 48 p.p. (hotelformule), 35 p.p. (hostalformule)
 • Eenpersoonskamertoeslag: op aanvraag.


Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Niveau

 voor de reis in zijn geheel, die hoofdzakelijk een culturele rondreis is.  Enkel in Sucre en in de omgeving van Cuzco zijn er enkele kortere wandeltochten voorzien. Gezien je verblijf op aanzienlijke hoogte op sommige plaatsen kan de reis wel neigen naar  .

Bagage

Voor het vervoer van je bagage ben je zelf verantwoordelijk. Tijdens de tochten draag je enkel een dagrugzak met je persoonlijke spullen.

Tijdens je verplaatsing naar Aquas Calientes neem je zelf je spullen mee die nodig zijn voor 1 nacht. De hoofdbagage laat je na in het logies in Cuzco.

Logies

Naar keuze in hostals, 3*-hotels of 4*-en 5*-hotels.
Allen hebben een privé badkamer, maar hostals zijn iets kleiner en meer familiaal. Ze worden uitgekozen op basis van netheid en service. 
De belangrijkste verschillen tussen hostals en hotels:
 • De ontbijten in hostals zijn basic (2 broodjes en jam), terwijl dit in hotels meestal beter is.  
 • In hostals zijn de kamers kleiner dan in hotels.          
 • In hotels zijn de badkamers groter  en ligt er meestal zeep + shampoo enz, in hostals ligt er meestal enkel een basic zeepje. 
 • In hotels zijn er geregeld kluisjes op de kamer, in hostals nooit.  
 • Hotels hebben meer kamers en soms een lift, hostals zijn kleiner en alles per trap. 
 • Hotels hebben aan de receptie iemand die Engels verstaat, hostals meestal enkel Spaanssprekend.

Tijdens de jeeptour in Salar de Uyuni slaap je in zeer basic hostals (slaapzaal en gemeenschappelijk sanitair). Upgrade mogelijk, mits toeslag.


Maaltijden

Voor deze reis zijn enkel de ontbijten inbegrepen. Bij overnachting in de nachtbus krijg je voor het opstappen soms een broodje maar van een echt ontbijt kan je hier zeker niet spreken. Tijdens de jeeptour door de salar de Uyuni zijn alle maaltijden inbegrepen. 


Vervoer ter plaatse

Combinatie van binnenlandse vlucht, boottocht, privé-transfers en openbaar vervoer.

Reisperiode en klimaat

Peru en Bolivië kennen verschillende klimaatzones. De weersomstandigheden in een bepaalde regio worden bepaald door de geografische ligging, de hoogte, door dag of nacht. De eenvoudigste raad die we je kunnen geven is dat je best rekening houdt met zowel koude als zeer warme temperaturen. Hoewel het regensei­zoen pas eind oktober-begin november begint, is regen ook in de zomermaanden niet 100 % uitgesloten.

In de bergen is het weer tussen mei en augustus vrij stabiel. De temperaturen schommelen sterk tussen dag (20 à 25°) en nacht (-5°). Als er storingen met bewolking en/of regen voorkomen, duren die gewoonlijk nooit langer dan 48 u.

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.  Lees zeker ook de richtlijnen over de toegelaten inhoud van ruim- en handbagage nog eens na op de website van Brussels Airport

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 •  lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Slaapgerief

 • slaapzak
 • evt. lakenzak: een dunne slaapzak uit lichte stof, die je gebruikt ter vervanging van lakens (meestal als je ter plaatse dekens ter beschikking hebt). Evt. zelf te maken met een gewoon bovenlaken dat je in de lengte dubbel plooit en langs de onder- en zijkant dichtnaait.

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief
 • handschoenen, muts en sjaal
 • evt. thermisch ondergoed

Tip: buff: multifunctioneel kledingstuk dat je kan dragen als sjaal, monddoek, hoofddoek, muts,…

Diversen

 • handdoeken
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • evt. drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • reisstekker type A https://www.worldstandards.eu/nl/elektriciteit/soorten-stekkers/
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Zowel voor Peru als voor Bolivië heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer.
Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.

Voor de reservaties van het binnenlands vervoer, hebben wij een kopie van je reispas nodig. Gelieve deze door te mailen aan peter@andersreizen.be/

Een visum is niet nodig.

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Opgelet indien je vlucht via de VS gaat: In de Verenigde Staten de Terrorist Travel Prevention Act in voege. In de praktijk betekent dit dat je als Belg niet in aanmerking komt voor een ESTA (de online toestemming om zonder visum naar de US te reizen) indien je tussen 2011 en nu in Iran, Irak, Soedan of Syrië bent geweest om andere redenen dan in opdracht van de Belgische overheid of een internationale hulporganisatie. Er zijn heel wat Belgen (ook Anders-Reizigers) die de afgelopen jaren als toerist Iran hebben bezocht. Als dat het geval is, kan je nog steeds naar en via de USA reizen, maar dien je tijdig een visum aan te vragen.

Tip: Maak een kopie van je paspoort en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen.

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen.

Geld

De Peruviaanse munt is de Nuevo Sol (PEN). Euro’s zijn probleemloos inwisselbaar. Tenzij je cash dollars liggen hebt, hoef je die van hieruit niet mee te nemen. Er zijn geldautomaten te vinden in grotere centra als Lima, Nasca, Puno, Arequipa, Cuzco, enz. Uit ervaring weten we dat je daar niet al te veel op moet rekenen, dus we raden aan om voldoende cash mee te nemen.

De Boliviaanse munt is de Boliviano (BOB). Er zijn geldautomaten aanwezig in La Paz en Uyuni Je krijgt bovendien een betere koers voor dollars in contanten (vermijdt grote coupures). Betalen met Visa kan eveneens in de grotere centra. Euro’s zijn op sommige plekken inwisselbaar maar de koers is niet zo goed als die voor de dollar. Je neemt dus best cash dollars mee of haalt Bolivianos uit de geldautomaat.

In de meeste landen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden. Neem bij voorkeur meerdere kaarten mee, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.

Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…). Voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.

Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Ook wanneer je vreemde deviezen moet aankopen, doe je dit best ter plaatse aan een automaat (met je betaalkaart) of bij een bank. De koers is doorgaans minstens even voordelig of voordeliger dan wanneer je ze op voorhand in België via de bank besteld (indien dit al mogelijk is). Door meerdere keren kleine bedragen af te halen, vermijd je bovendien dat je op het einde van je reis deviezen overhoudt (die in België soms niet meer in te wisselen zijn).

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals
www.oanda.com/currency/converter/

Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Peru door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A
Iedereen die naar Latijns-Amerika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank. 

Hepatitis B
In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

DTP-vaccinatie
Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.
 
Diarree
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig. 

Buiktyfus
Indien men in minder goede hygiënische omstandigheden reist, frequent of langdurig (bijvoorbeeld vanaf 2 à 3 weken) in het buitenland verblijft (zelfs indien in goede hygiënische omstandigheden) is ook vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Buiktyfus is een ernstige bacteriële darminfectie die wordt overgedragen door besmet voedsel.

Gele koorts en malaria
In het algemeen wordt preventie tegen malaria en gele koorts vooral aanbevolen als je reist naar de junglegebieden beneden 2300 m. Je kan best met je arts overleggen wat voor jou de voor- en nadelen zijn van malariapillen en gele-koortsvaccinatie.

Ziekte van Chagas
In landelijke gebieden in Latijns-Amerika bestaat het risico op infectie door een eencellige parasiet, trypanosoma cruzi, overgebracht door grote wantsen (triatomen) die zich ophouden in spleten en gaten van muren en daken, vnl. in ‘primitievere’ woningen. Beschermen doe je met een muggennet, insecticidenspray en/of voor het slapengaan een insectenwerend middel op de
blootgestelde huidgedeelten aanbrengen.

Hoogteziekte
Kan optreden vanaf 2000 m ten gevolge van een slechte aanpassing van je lichaam aan de lage zuurstofdruk op grote hoogte. Het heeft niets te maken met de graad van fysieke training, noch met het aantal keren dat je al op grote hoogte verbleef. Wie er in het verleden al last van had, loopt grote kans er blijvend last van te ondervinden. 

Diepgaandere informatie kan je vinden op: www.itg.be (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: