Mexico - In het spoor van de Maya's, van Chiapas tot Yucatan


15 dagen

Periode zelf te bepalen

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Mexico - In het spoor van de Maya's, van Chiapas tot Yucatan


15 dagen

Periode zelf te bepalen

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Mexico - In het spoor van de Maya's, van Chiapas tot Yucatan


15 dagen

Periode zelf te bepalen

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Mexico - In het spoor van de Maya's, van Chiapas tot Yucatan


15 dagen

Periode zelf te bepalen

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Mexico - In het spoor van de Maya's, van Chiapas tot Yucatan


15 dagen

Periode zelf te bepalen

prijs binnenkort online


Boek deze reis »
Individuele reizen Mexico
Mexico is één van die landen met een ongelooflijke variatie in zowat alles. Je vindt er zowel woestijnen, met sneeuw bedekte vulkanen als tropisch woud, oude koloniale steden en snelgroeiende industriële centra, drukke vakantieoorden en eenzame stranden. Ook de bevolking bestaat uit verschillende etnische groepen. Deze reis werd uitgewerkt door een Vlaamse, officiële historische gidse, die sinds 2005 woont en werkt in Mexico, en er haar hart verloren heeft. Haar liefde voor dit land en de lokale bevolking komt in het programma dan ook duidelijk tot uiting en geeft er een meerwaarde aan. Deze reis combineert de 2 zuidelijke staten van Mexico, bekend omwille van de vele Maya-sites en Maya-bevolking. Je bezoekt vooral de minder drukke plaatsen en maakt kennis met de plaatselijke bevolking. Deze reis is tevens geschikt voor watersportliefhebbers en gezinnen met kinderen o.w.v. de vele waterpret in watervallen, natuurlijke zwembaden of ‘cenotes’ en op het eiland Holbox aan de Caribische Zee.
Prijs: binnenkort online
Aantal dagen: 15 dagen
Reisnummer: 19MX5AAB
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Charmante steden San Cristobal de las Casas en Campeche
 • Hoogtepunten van de Maya-cultuur: Palenque, Uxmal en wereldwonder Chichén Itzá
 • Wandelen en bootje varen in de jungle van Chiapas
 • Isla Holbox: relaxen op z'n Caraïbisch
 • Lekker Mexicaanse eten

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,7

3 Beoordelingen

reviews van klanten

We hebben een heel mooie reis achter de rug. De reis is een goede mix van natuur, cultuur en ontmoetingen. Dat is ook echt wat wij van een reis verwachten. Onze chauffeur Pepe was zeer vriendelijk en behulpzaam. Hij sprak geen Engels. Ik spreek een beetje Spaans. Hij praatte daarom traag en duidelijk, dus we hebben elkaar gedurende de reis goed kunnen begrijpen. Er is een groot verschil tussen Chiapas en Yucatan/Campeche/Quintana Roo. Chiapas is veel minder toeristisch en goedkoper en wel erg mooi (jungle, archeologische sites zoals Tonina die we helemaal voor ons alleen hadden). In de andere provincies zie je meer toeristen en spreekt men al wat meer Engels. De lokale gidsen die we kregen hebben ook echt hun best gedaan om het naar onze zin te maken. En als je echt interesse toont voor wat ze vertellen, appreciëren ze dat ook erg. De logies waren goed tot zeer goed. Wij zijn dus heel tevreden over de reis. Ze was niet goedkoop, maar we hebben echt waar voor ons geld gekregen.

Jan C. -

Algemene reistips

Belangrijk om weten

Deze reis werkten wij samen uit met een Vlaamse gidse die ter plaatse woont en werkt, wat in het programma duidelijk tot uiting komt. Je komt regelmatig op plaatsen die niet-druk bezocht zijn. Om die reden voorzien wij vanaf je eerste dag op Mexicaanse bodem (in Tuxtla) tot je boottocht naar Isla Holbox privé-vervoer met Spaanstalige chauffeur. Belangrijk om weten is dat de chauffeur Spaanstalig is. Wens je een Engelstalige chauffeur die tevens dienst doet als gids, dan geldt er een toeslag. Deze Engelstalige gids/chauffeur dien je bij boeking te reserveren.  

Hieronder vind je een gedetailleerd reisschema per dag. Daarin vermelden we per dag welke maaltijden er op die dag genomen worden en inbegrepen zijn: 
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

Dag 1

Internationale vlucht via Mexico-City of Cancun naar Tuxtla – transfer Chiapa de Corzo
Heenreis via Mexico City of Cancun naar Tuxtla, de hoofdstad van de Mexicaanse deelstaat Chiapas. Je wordt opgewacht door je Spaanssprekende chauffeur die je in een half uurtje naar het koloniale stadje Chiapa de Corzo brengt.

Hotelovernachting in Chiapa de Corzo. (-)

Tip! Vooraleer verder te vliegen naar Tuxtla zou je één of meerdere dagen in de hoofdstad kunnen inplannen. In Mexico-Stad valt er heel wat te beleven. Het is de ideale plek om je reis in het mooie Mexico aan te vatten. We werken er samen met een goedgelegen en comfortabele B&B.

Dag 2

Cañón del Sumidero - bezoek San Cristobal de Las Casas
Boottocht door de spectaculaire Sumidero-kloof of de ‘cañon del Sumidero’. Je vaart er door een bijzonder mooi natuurgebied van watervallen en groene rotswanden die tot 1000 m hoog reiken. Hierna volgt een rit van anderhalf uur tot het bergstadje San Cristobal waar je rustig wat kan rondlopen door de smalle straatjes met een mengelmoes van indianen, mestiezen, Europese toeristen en hippies.

Hotelovernachting in San Christobal de Las Casas. (O)

Dag 3

Indianendorpen Chamula en Zinacantan
Daguitstap met gids naar het plaatsje San Juan Chamula, waar in een zeer bijzondere kerk op het centrale plein de Tzotzil-gemeenschap een bizarre fusie-religie van katholicisme en indiaanse rituelen beoefent. De duizenden kaarsjes en continue offers zorgen er voor een aparte sfeer. ‘s Middags gaat het naar Zinancatan, een ander Tzotzil-dorp waar je op bezoek gaat bij een lokale familie, leden van een weversvrouwen coöperatieve. Je eet bij de mensen thuis en leert tortilla’s maken.

Hotelovernachting, in San Christobal de Las Casas. (O)

Dag 4

Toniná – Najá
Een transfer van 2,5 uur brengt je naar de prachtige en weinig bezochte site van Tonina. Na het bezoek, eet je er in de buurt waarna opnieuw een transfer van ca. 2 uur volgt naar het Lacandoon dorp Najá, gelegen aan een mooie lagune. Eens je geïnstalleerd bent in de cabañas of bungalows word je uitgenodigd door je gastheer voor het bijwonen van een Lacandoondritueel (je gastheer Don Antonio is een man op leeftijd en als zijn gezondheid het niet toelaat, is er kans dat het ritueel niet doorgaat). Tot de opkomst van andere religies in de jaren 50, hadden de Lacandonen (een Maya volk) een natuurgodsdienst. De dag van vandaag zijn er nog steeds enkele oorspronkelijke rituelen.

Overnachting in een ecolodge, Najá. (O)

Dag 5

Kajak in Naja – Lacanja
Na het ontbijt in een van de eethuisjes in het dorp trek je de weelderige jungle in. Vergezeld van een lokale gids maak je een actieve kajaktocht over de lagune. Daarna rijd je in 2 uur naar Lacanja, één van de kleine Lacandonen-gemeenschappen midden in het Biosfeerreservaat Montes Azules.

Overnachting in een eenvoudige cabaña, Lacanja.  (O)

Dag 6

Bonampak – Wandeltocht of rafting-tocht
‘s Ochtends ga je naar de archeologische site van Bonampak, bekend omwille van zijn unieke en kleurrijke muurschilderingen. Deze site ligt op een steenworp van Lacanjá.
In de namiddag maak je een wandeling van 2,5u à 3u langs rivieren en watervallen, vergezeld door een lokale Lacandoon-gids. Of voor de liefhebbers staat er een rafting avontuur op het programma (zie toeslagen). Gedurende anderhalf uur trotseer je verschillende stroomversnellingen, waarna je je tocht te voet verder zet. Na een uurtje wandelen kom je aan bij de waterval van Golondrinas. Tijdens beide wandeltochten mogelijkheid om een duik te nemen om vervolgens terug te wandelen.

Overnachting in een eenvoudige cabaña, Lacanja. (O,L)

Dag 7

Yaxchilan – Palenque
Na het ontbijt transfer van een uurtje tot het dorpje Frontera Corozal, bij de Usumacinta-rivier die de natuurlijke grens vormt tussen Mexico en Guatemala. Een boottocht van 45 minuten stroomafwaarts brengt je naar de mooie Maya-site van Yaxchilán, waar je het gevoel hebt ontdekkingsreiziger te zijn. De gebouwen liggen verscholen in de jungle en op de achtergrond weergalmt het gebrul van apen.
In de namiddag zet je je tocht verder tot de voormalige Mayastad Palenque (ritduur van ca. 3 uur).

Overnachting in een charmant hotel met zwembad, Palenque (O)

Dag 8

Palenque
Na het ontbijt bezoek je de site van Palenque, het archeologisch complex waarvan de monumenten tot de mooiste en fijnst gedecoreerde van de gehele Mayacultuur behoren.
In de namiddag ben je vrij om te relaxen aan het zwembad, de watervallen in de buurt van het hotel op te zoeken of om het dierenpark Aluxes te gaan bekijken.

Overnachting in een charmant hotel met zwembad, Palenque (O)

Dag 9

Palenque – Campeche
Een rit van 5 uur brengt je naar de prachtig stad Campeche, erkend door de Unesco.
In de namiddag verken je te voet het historische centrum van deze charmante stad met de smalle straatjes en pastelkleurige huizen. De stad is volledig ommuurd, een overblijfsel uit de koloniale tijd toen de stad moest beschermd worden tegen de vele piratenaanvallen.

Hotelovernachting, in Campeche (O)

Dag 10

Uxmal – Loltun – Santa Elena
Uxmal is een prachtige Maya-site. De typerende Puuc stijl is helemaal anders dan de bouwstijl van de andere sites. De prachtig gedecoreerde gebouwen liggen allemaal heel harmonieus over de site verspreid. Wie wenst kan, o.l.v. een Nederlandstalige Maya-gids, een bezoek brengen aan de site (dit dient op voorhand gereserveerd te worden, zie toeslagen). Na het bezoek van een tweetal uurtjes kan je proeven van de lekkere regionale keuken in een typische palaba (soort bar met strooien dak) vlakbij de site.
In de namiddag volgt een bezoek aan de grotten van Loltun. De grotten vormen een geheel van indrukwekkende, toegankelijke grotten met interessante archeologische vondsten en muurschilderingen, de grotten vormen de achtergrond van 10.000 jaar geschiedenis. De rondleiding is in het Spaans en duurt een uur. Je gaat tot op 65 meter onder de grond en het circuit is ongeveer 2 km. Je kan de grotten niet op eigen houtje bezoeken.

Hotelovernachting, in Santa Elena. (O)

Dag 11

Santa Elena – Valladolid
Op de weg van Santa Elena naar Valladolid liggen tal van cenotes, een soort grotten met kristalhelder water waarin je kan zwemmen. Je bezoekt er enkele in de buurt van het Maya dorp Homun. Een lokale gids vergezelt je hierbij. Hierna rijd je verder tot het gezellige provinciestadje Valladolid waar je in de vooravond toekomt.

Hotelovernachting in Valladolid. (O)

Dag 12

Valladolid, fietstocht langs marktjes, dorpen en cenotes
Alvorens op de fiets te springen snuif je op de markt van Valladolid eerst nog wat ‘couleur locale’ op. Vervolgens maak je samen met een Mexicaanse gids een leuke fietstocht van ca. 12 km. In de dichte omgeving van de stad liggen tal van kleine Maya-dorpjes en cenotes (met water gevulde grotten, vergeet dus zeker je zwemgerief niet). Onderweg maak je kennis met de Maya-bevolking en je bent te gast bij een Maya-familie voor het middageten dat je samen met hen klaar maakt.
In de namiddag kan je een mooie wandeling naar het San Berandino klooster maken of heerlijk relaxen en genieten van ‘dolce far niente’ aan het zwembad van je hotel.

Hotelovernachting in Valladolid. (O)

Dag 13

Valladolid – Chichen Itza – transfer Chiquila – Isla Holbox
Vroeg uit de veren. Een rit van een goed uur brengt je naar Chichen Itza, een maya-site dat dateert uit de klassieke en postklassieke periode van de Mayas en herbergt daarom ook 2 verschillende bouwstijlen. De bekendste gebouwen zijn het enorme balspel, de heilige cenote en El Castillo (de tempel waar de gevederde slang Kukulcan van boven naar beneden klautert tijdens de equinox op 21 september).
Na het bezoek rijd je naar het dorp Chiquilá (2 uur) waar je met de boot naar het paradijselijke Isla Holbox gaat. In Chiquila neem je afscheid van je chauffeur en neem je de overzet.

Hotelovernachting op Isla Holbox. (O)

Dag 14

Isla Holbox
Vandaag is het lekker luieren en genieten van het strand. Holbox is een prachtig en rustig eilandje, waar er geen geasfalteerde wegen of wagens zijn. Het eiland is 1,5 km breed en 48 km lang, waarvan 40 km ongerepte stranden! Je verplaatst je te voet of huurt een fiets. Holbox zelf is in de eerste plaats een vissersdorpje, maar je treft er ook heel wat gezellige restaurantjes en winkeltjes. 
Het eiland is de thuishaven van het Yum Balaam natuurreservaat. In de zomermaanden tref je hier een rijke fauna en flora waaronder flamingo’s. Liefhebbers kunnen ter plaatse een bootexcursie of snorkeluitstap regelen.
Wat ook heel leuk is, is ‘s morgens de zonsopgang gaan bekijken aan de ene kant van het eiland, en ‘s avonds de zonsondergang aan de andere kant…de ideale manier om deze  boeiende reis op een mooie manier af te sluiten!

Hotelovernachting op Isla Holbox. (O)

Tip!
Isla Holbox is een idyllisch plekje om één of meerdere nachten extra te reserveren. Je bent hier echt even weg van alle drukte, leeft er laid back in een hippie vibe, maar dan in Mexico en anno 2019.

Dag 15

Transfer naar Cancun – Internationale vlucht
Na het ontbijt transfer van 2u naar de luchthaven en terugvlucht naar België. Afhankelijk van de vluchturen land je de avond van dag 15 of op dag 16 in België.

(O) 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Laagseizoen:
Op basis van 2-of 3 persoonskamers:
 - € 2070 per persoon (o.b.v. 2 of 3 deelnemers)
 - € 1595 per persoon (o.b.v. 4 deelnemers)

Hoogseizoen: schoolvakanties (paas - kerst -  en grote vakantie)
Op basis van 2-of 3 persoonskamers:
 - € 2185 per persoon (o.b.v. 2 of 3 deelnemers)
 - € 1685 per persoon (o.b.v. 4 deelnemers)

Op basis van gezinskamers (2 dubbele bedden)
 - € 1800 per persoon (o.b.v. 3 deelnemers)
 - € 1435 per persoon (o.b.v. 4 deelnemers)

* De prijzen zijn geldig voor reizen in 2019.
** Gezinskamers zijn mogelijk voor kinderen tot 14 jaar. 


Internationale vluchten zijn nooit inbegrepen. Wij kunnen uiteraard vrijblijvend een voorstel doen. Bij boeking van de vluchten rekenen we een dossierkost aan van € 30 (éénmalig). Let wel: het volledige saldo van deze vluchten dient te worden betaald alvorens wij deze vluchten voor je boeken. 

De ‘standaard’ rondreizen uit ons aanbod zijn met zorg samengesteld om een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma te bieden. Ze zijn het resultaat van onze expertise, die van onze plaatselijke partner(s) en de feedback van vorige reizigers. Reservaties voor deze programma’s kunnen doorgaans snel bevestigd worden. 
Op vraag kunnen aan deze standaard programma’s wijzigingen worden aangebracht om ze nog meer af te stemmen op je persoonlijke wensen. Houd er evenwel rekening mee dat we voor het uitwerken van dergelijk aangepast voorstel meer tijd nodig hebben dan voor een standaard programma.


Voorschot

30 % van de reissom.

Inbegrepen

 • Logies zoals vermeld. 
 • Maaltijden zoals vermeld in het dag-aan-dagschema.
 • Transfers zoals vermeld (behalve op vrije dagen of momenten): privé-vervoer met Spaanssprekende chauffeur vanaf de aankomstdag tot de dag dat je naar Isla Holbox vaart vanuit Chiquila.
 • Lokale gidsen:
  - Engelstalig tijdens je bezoek aan de indianendorpen San Juan Chamula en Zinacantan en tijdens je fietstocht in Valladolid,
  - Spaanstalig tijdens de kajaktocht in Naja, de wandeltocht in Lacanja en tijdens het bezoek aan de cenotes in de buurt van het Maya dorp Homun.
 • Informatiepakket met kaart van Zuid-Mexico.

Niet inbegrepen

 • Internationale en binnenlandse vluchten.
 • Transfers op vrije dagen of momenten.
 • Overige maaltijden.
 • Inkomgelden van musea, bezienswaardigheden:
  - Dierenpark Aluxes: $150 pesos (per volwassene), $60 pesos (per kind onder 1,30 meter)
 • Engelstalige of Nederlandstalige gidsen: zie toeslagen.
 • Overzet naar en van Isla Holbox (ca. 100 pesos, ter plaatse te betalen)
 • Persoonlijke uitgaven en fooien
 • Evt. verzekering.

Toeslagen

 • Eenpersoonskamertoeslag: € 470 (laagseizoen), € 575 (hoogseizoen)  
 • Extra nacht in Mexico-Stad: ca. € 40 per persoon
 • Extra nacht in Isla Holbox: € 65 euro per persoon (laagseizoen), € 80 per persoon (hoogseizoen)
 • Engelstalige chauffeur/gids vanaf je aankomstdag in Mexico tot je vertrek naar Isla Holbox: € 705 (obv 2-6 deelnemers)
 • Lokale gidsen:
  - Nederlandstalige gids bij bezoek aan Uxmal: € 50 (o.b.v. 2 tot 6 deelnemers)
 • Rafting i.p.v. jungelwandeling: € 60 per persoon (o.b.v. 2-3 deelnemers), € 40 per persoon (o.b.v. 4-6 deelnemers)

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Niveau

De meeste wandelingen zijn  . Je beschikt best wel over een soepele ingesteldheid, noodzakelijk voor een rondreis van dit type. Deze reis is geschikt voor kinderen vanaf 8  jaar.

Bagage

Tijdens de wandelingen draag je je dagrugzakje.

Logies

Hieronder een beschrijving van de accommodaties waarmee wij samenwerken voor deze reis. Deze zijn echter steeds onder voorbehoud van beschikbaarheid!

Chiapa de Corzo:
Hotel, gelegen in het hart van Chiapa de Corzo, met ruime en comfortabele kamers met privaat sanitair. De kamers hebben airconditioning en gratis wifi. Het hotel heeft een tuin met zwembad en restaurant.

San Christobal de Las Casas: Hotel, opgetrokken in 18de eeuwse koloniale stijl, met eenvoudige kamers die privaat sanitair en gratis wifi bieden.

Naja of Naha: Ecolodge gelegen aan een mooie lagune en omringd door een weelderige jungle. Je slaapt in aparte bungalows of cabañas voorzien van eigen sanitair.

Lacanjá: je slaapt in een van de 11 eenvoudige bungalows die midden in het regenwoud liggen en opgebouwd zijn rond het huis van de gastheer. De bungalows hebben een eigen badkamer met douche en boven elk bed hangt een muggennet. De uitbaters van het verblijf spreken Spaans en kennen slechts een beperkte woordje Engels.

Palenque: Een mooi, ecologisch gerund hotel met ruime, comfortabele kamers. Elke kamer heeft een eigen badkamer en een terrasje met hangmat met zicht op de tuin. In het hotel is er een restaurant, zwembad en wifi.

Campeche: Een charmant hotel opgericht in koloniale stijl. Het gebouw dateert van de 18e eeuw en was het eerste hotel van de stad Campeche, het hotel ademt een stukje geschiedenis uit wat je merkt als je door de gangen van het hotel wandelt. De kamers hebben een eigen badkamer en zijn voorzien van een ventilator. Het hotel is ideaal gelegen, op wandelafstand van het historisch centrum van Campeche, maar wie graag even geniet van ‘dolce farniente’ kan dat aan het zwembad of de patio van het hotel.

Santa Elena: Ecologisch gerunde B&B op wandelafstand van het traditionele Maya-dorp Santa Elena. Je beschikt er over een charmante bungalow of een gewone kamer met eigen badkamer en een ventilator. De B&B heeft een klein buitenzwembad en een restaurant waar tal van Mexicaanse gerechten geserveerd worden. Je hebt er ook gratis wifi.

Valladolid: Hotel, gevestigd in een koloniaal, 17e-eeuws huis vlakbij het Francisco Cantón-park, dat beschikt over een buitenzwembad en restaurant. De kamers hebben een eigen badkamer en zijn uitgerust met airconditioning.

Isla Holbox: Mooi hotel vlakbij het strand gelegen. De kamers bieden een uitzicht op zee en hebben een eigen badkamer met douche. Het hotel heeft een bar op strand, een eigen restaurant met lekkere visgerechten en in de openbare ruimtes is er wifi. Je kan er fietsen huren of andere excursies boeken. 


Maaltijden

In bovenstaand dag-aan-dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden op de betreffende dag genomen worden en inbegrepen zijn.
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

Algemeen
De rijke en vaak pittige Mexicaanse keuken is ontstaan uit de mengeling van de traditionele indiaanse en de Spaanse keuken. De indiaanse bijdrage bestaat voornamelijk uit exotische vruchten en kruiden, chili, cacao, avocado en kalkoen. De Spaanse conquistadores leverden vooral vlees, kaas, tarwe, olie en wijn. 

Mexicanen eten slechts 2 maal per dag. Ze nemen een stevig ontbijt met fruit, koffie en eieren en dan rond 14-16 uur een hoofdmaaltijd, bestaande uit soep, een hoofdschotel en dessert. Als je over de middag naar een lokaal restaurant (= comedor) gaat, vind je een soort dagmenu.

s’ Avonds drinken ze koffie of melk met daarbij cornflakes of ze eten een zoet broodje of ze gaan taco’s eten in de tacokraampjes op straat.

Probeer zeker de gemengde fruitsappen, de verschillende bieren en tequila’s. Verder hoef je niet te vrezen voor de kwaliteit van de ijsklontjes, die zijn gemaakt uit gezuiverd water. Ook Mexicanen letten erop geen kraantjeswater te drinken! Ook rauwe groenten worden gewassen en gedesinfecteerd. Let wel op het vlees. Je eet beter goed doorbakken vlees.


Vervoer ter plaatse

Tijdens deze reis verplaats je je met privé-vervoer met Spaanssprekende chauffeur. Deze laatste reist met je mee vanaf je aankomstdag in Mexico (in Tuxtla) tot Chiquilá. Hier neem je afscheid van je chauffeur waarna je de boot naar Isla Holbox neemt.
Engelstalige gidsen/chauffeurs zijn ook voorhanden, maar zijn duurder (zie toeslagen). Als je graag beroep doet op een Engelstalige gids/chauffeur om je gedurende de reis (behalve op Isla Holbox) te begeleiden, dien je dit bij boeking te vermelden. Kort voor afreis zijn deze vaak niet meer voorhanden.

Reisperiode en klimaat

Klimatologisch kan Mexico verdeeld worden in de oostkust, de westkust en de Centrale Hoogvlakte. Ook is het klimaat sterk afhankelijk van de hoogte waarop men zich bevindt. Rekening houdend met het bovenstaande kent Mexico globaal gesproken twee seizoenen, het droge seizoen in de winter, van oktober tot mei, en het regenseizoen in de zomer, die van mei tot oktober duurt. Alleen in het uiterste noordwesten, rond Tijuana kent een mediterraan klimaat met veel regen in de winter.

De Riviera Maya heeft een subtropisch klimaat dat wil over het algemeen zeggen dat de zomers er heet en nat zijn en de winter warm tot erg warm maar ook aan de droge kant. De regenperiode duurt hier van juni tot en met half oktober en kan soms ook erg heftig zijn. Het orkaan seizoen duurt hier van september tot en met december, de lucht kan dan in een paar minuten van strak blauw in gitzwart veranderen.

De kust- en laaggelegen gebieden van Mexico (zoals in deze reis het grootste deel van de trekking in Chiapas) zijn het hele jaar door warm en vochtig. Hoe verder je het binnenland intrekt en hoe hoger je gaat, hoe koeler en droger het wordt. Deze reis in principe valt buiten het regenseizoen (juni-oktober), wat echter geen sluitende garantie is voor 100% droog weer.

Enkele gemiddelde dag- en nachttemperaturen (gemiddelde temperaturen zijn gemeten de afgelopen jaren over een periode van een etmaal. Ook in Mexico kan het warmer of kouder zijn dan het ‘normale’ jaargemiddelde.):
Mexico-Stad                 23-9°
Puebla                         19-10°
Oaxaca                        26-10°
San Cristobal               20-9° 

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com 
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com

Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.  Lees zeker ook de richtlijnen over de toegelaten inhoud van ruim- en handbagage nog eens na op de website van Brussels Airport

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 •  lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece (in San Cristobal kan het in de wintermaanden ’s nachts heel koud zijn)
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje buff,,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief
 • evt. muts en sjaal

Diversen

 • handdoeken
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje (om evt. onder de kledij te dragen)
 • zakmes (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • zak- of hoofdlamp
 • adapter voor stopcontacten              

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor Mexico heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.

Een visum is niet nodig.

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Indien je via de USA reist heb je wel een ESTA nodig, het elektronisch systeem van het Department of Homeland Security om vooraf toestemming te krijgen om zonder visum door de Verenigde Staten te reizen. De aanvraag moet online gedaan worden op de ESTA website (ook in het Nederlands) en kost $ 14, te betalen met kredietkaart. Dit is de enige officiële ESTA-website: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/.
Alle andere websites (bij Google meestal in een gele kader) zijn commerciële websites die je enkel geld willen aftroggelen. Hou bij het aanvragen je reispas en een kredietkaart bij de hand.

Opgelet: Een tijd geleden trad de in de Verenigde Staten de Terrorist Travel Prevention Act in voege. In de praktijk betekent dit dat je als Belg niet in aanmerking komt voor een ESTA (de online toestemming om zonder visum naar de US te reizen) indien je tussen 2011 en nu in Iran, Irak, Soedan of Syrië bent geweest om andere redenen dan in opdracht van de Belgische overheid of een internationale hulporganisatie. Er zijn heel wat Belgen (ook Anders-Reizigers) die de afgelopen jaren als toerist Iran hebben bezocht. Als dat het geval is, kan je nog steeds naar de USA reizen, maar dien je tijdig een visum aan te vragen. Voor bijkomende vragen kan je bij ons terecht.

Tip: Maak een kopie van je paspoort en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen.

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen. https://travellersonline.diplomatie.be/

Geld

De munteenheid in Mexico is de peso. Je neemt best euro’s mee, die je ter plaatste omwisselt. Je kan in alle steden terecht aan bankautomaten (Visa, Master, Maestro). Omwisselen op de luchthaven in Mexico-City in de inkomhal is het voordeligst.

Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Vreemde deviezen aankopen doe je best ter plaatse aan een automaat (met je betaalkaart) of bij een bank. De koers is doorgaans minstens even voordelig of voordeliger dan wanneer je ze op voorhand in België via de bank besteld (indien dit al mogelijk is). Door meerdere keren kleine bedragen af te halen, vermijd je bovendien dat je op het einde van je reis deviezen overhoudt (die in België soms niet meer in te wisselen zijn).

Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…), maar voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.

In de meeste landen kan je vlot met vlot geld uit de automaat halen, doch raden wij aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.

Nog een tip? Je kan ook meerdere kaarten meenemen, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals
www.oanda.com/currency/converter/

Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Mexico door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A:

Iedereen die naar Latijns-Amerika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

Hepatitis B:
In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

DTP-vaccinatie:
Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree:
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.

Buiktyfus:
Indien men in minder goede hygiënische omstandigheden reist, frequent of langdurig (bijvoorbeeld vanaf 2 à 3 weken) in het buitenland verblijft (zelfs indien in goede hygiënische omstandigheden) is ook vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Buiktyfus is een ernstige bacteriële darminfectie die wordt overgedragen door besmet voedsel.

Dengue, chikungunya en zika-virus:
Dengue en chikungunya (knokkelkoortsen) voor, alsook zika. Deze ziekten worden overgedragen door muggen die overdag steken. Er bestaat geen vaccin geschikt voor reizigers. Men kan zich beschermen door muggenwerende maatregelen toe te passen overdag.

Ziekte van Chagas:
In landelijke gebieden in Latijns-Amerika bestaat het risico op infectie door een eencellige parasiet, trypanosoma cruzi, overgebracht door grote wantsen (triatomen) die zich ophouden in spleten en gaten van muren en daken, vnl. in ‘primitievere’ woningen. Beschermen doe je met een muggennet, insecticidenspray en/of voor het slapengaan een insectenwerend middel op de blootgestelde huidgedeelten aanbrengen.

Malaria:
Er is geen malariarisico boven de 1000 meter en in de regio van Mexico-Stad. In zeldzame omstandigheden is er beperkt malariarisico, met name in afgelegen rurale gebieden in o.a. de staten Chiapas en Oaxaca, beneden de 1000 m en indien men overnacht in primitieve omstandigheden. Malaria is een infectieziekte die verwekt wordt door een parasiet en die wordt overgebracht door de steek van de anopheles-mug. Je moet dus muggenbeten trachten te vermijden, wetende dat de anopheles-mug enkel steekt tussen valavond en dageraad en niet zoemt. Je kan ’s avonds zo veel mogelijk dekkende, lichtgekleurde kledij dragen en de niet bedekte lichaamsdelen inwrijven met een sterk muggenwerend middel.
Wat deze reis betreft, is bescherming tegen muggenbeten zoals hoger besproken, voldoende tijdens het eerste gedeelte.

Diepgaandere informatie kan je vinden op: www.itg.be (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: