Marokko - Door berberdorpen naar de top van de Toebkal


9 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 680


Boek deze reis »

Marokko - Door berberdorpen naar de top van de Toebkal


9 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 680


Boek deze reis »

Marokko - Door berberdorpen naar de top van de Toebkal


9 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 680


Boek deze reis »

Marokko - Door berberdorpen naar de top van de Toebkal


9 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 680


Boek deze reis »

Marokko - Door berberdorpen naar de top van de Toebkal


9 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 680


Boek deze reis »
Individuele reizen Marokko
Na een korte verkenning van het levendige Marrakech beland je plots in de rust van de Hoge Atlas. Langs Berberdorpen trek je in 6 dagen over paden naar de top van de Toebkal (4167 m), de hoogste berg van Noord-Afrika. De route die je volgt is niet alleen authentiek, maar doet je geleidelijk wennen aan de hoogte en staat ons toe muilezels voor de bagage mee te sturen.
Prijs: vanaf € 680
Aantal dagen: 9 dagen
Reisnummer: 19MA5TKA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Marrakech
 • 6 daagse Trekking in de Atlas
 • Tot op de hoogste top van Noord-Afrika

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

reviews van klanten

Heel goed geholpen geweest door Anders Reizen om te kijken welke toch ons best zou liggen. Men deed ook goeie suggesties ivm vluchten, planning etc.

Eline D. -

Algemene reistips

Dag 1

Internationale vlucht
Vlucht naar Marrakech. Onthaal en transfer naar je logies, een mooie riad in de medina, het oude stadsgedeelte (een riad is een traditionele woning gebouwd rondom een binnenplaats). Afhankelijk van je aankomstuur kan je een eerste verkenning doen van het oude stadsdeel van Marrakech. Je kan al wat rondwandelen op het Jemaa Al Fna-plein, het kloppende hart van de stad en stilaan hét symbool van Marrakech.  Hier word je meteen ondergedompeld in de typische sfeer van de stad: met zangers, muzikanten, slangenbezweerders, acrobaten, astrologen, waarzeggers, …

Overnachting in een riad in Marrakech. (-)

Dag 2

Stadsbezoek
Marrakech is één van de zogenaamde ‘keizerlijke steden’, gesticht in 1062 door de Almoraviden aan de voet van de Hoge Atlas. De Almoraviden maakten haar tot hoofdstad van hun rijk dat zich uitstrekte tot Zuid-Spanje, waardoor de afgelegen woestijnstad een ‘touch’ kreeg van de verfijnde Andaloesische cultuur. Minder dan een eeuw later namen de Almohaden het roer over en zij bouwden in 1162 de statige en imponerende Koutoubia-moskee, één van de belangrijkste bouwwerken in de Noord-Afrikaanse architectuur, met een minaret van 67,5 m hoog.

Enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden zijn:

 • De Bab Agnaou, de mooiste van de toegangspoorten tot de stad.
 • De Ben Youssef Medersa (12de eeuw), één van de grootste koranscholen van Marokko én volledig toegankelijk voor het publiek. Mooi staaltje van religieuze architectuur, versierd met bewerkt Carrara-marmer en cederhout.
 • Ruïnes van het El Badi-paleis (het 'onvergelijkelijke') in de 16de eeuw gebouwd door Ahmed El-Ansour.
 • De Sa’adische graven, laat 16de-eeuwse mausolea voor de Sa’adische sultans en hun familie.
 • Het Bahia-paleis, een sprookjesachtig paleis-met-tuinen, gebouwd in de 19de eeuw door de vizier (en voormalige slaaf) Bou Ahmed.
 • Het Museum voor Marokkaanse kunst, met een prachtige collectie kunstvoorwerpen.

Ook een wandeling in de uitgestrekte soeks is een bijzondere ervaring.

Tip: Ga samen met een gids op stap doorheen deze betoverende stad. Hij gidst je doorheen de wirwar van straatjes en vertelt je meer over de geheimen die deze stad rijk is (zie toeslagen). 

Overnachting in een riad in Marrakech. (O) 

Dag 3

Transfer naar Oukaimden en start trekking
In de vroege ochtend reis je vanuit Marrakech naar Oukaimden, met 2600m het hoogst gelegen skistation van Afrika. Daar ontmoet je het team van muilezeldrijvers. Na het laden van de muildieren, begin je aan de tocht naar de Imnane-vallei. Je trekt over de Tizi n’Eddi-pas (2900m) en bereikt na een lange afdaling Ouanskra, waar de tenten worden opgezet.

Kamperen. (O,L,A)

Dag 4

Over de Tizi n’Likem-pas
Een lange, stevige klim brengt je tot op de Tizi n’Likem-pas (3600 m) vanwaar je een mooi, panoramisch uitzicht over de zuidkant van het Toebkalmassief krijgt. Vervolgens een lange afdaling naar de kampplaats in Azib Likemt.
 
Kamperen. (O,L,A)

Dag 5

Berg in zicht
Na een korte klim wandel je langs de rivier verder naar de Tizi n' Ourai-pas (3110 m). Van hieruit kan je voor het eerst ook de top van de Toebkal zien. Je bent hier in het brongebied van de Sous, de enige ri­vier ten zuiden van de Hoge Atlas die de Oceaan bereikt. Enkele kilometers verder, loopt al het water verloren in de eindelo­­ze Sahara. Een lange afdaling brengt je naar Amsouzart, waar je overnacht in een gîte.

Overnachting gîte. (O,L,A)

Dag 6

Een rustigere dag
Een korte tocht brengt je langs een sliert van dorpjes naar het hoge Ifni-meer (2295 m), een na­tuurlijk meer waar het heerlijk vertoeven is. De rest van de dag is vrij: zwemmen (koud!), zonnen­­,...

Kamperen. (O,L,A)

Dag 7

Tot aan de voet van dé berg
Via de Tizi n' Ouanoums (3600 m) trek je verder naar de voet van de Toeb­kal-top (4167 m). Bijna heel de dag zal je stijgen. Na de pas daal je af naar de Neltnerhut, gelegen op 3200 m. Het is er druk, want van overal komen ze om de hoogste berg van Marokko te beklim­men. Je kampeert in de nabijheid van de hut.

Kamperen. (O,L,A)

Dag 8

Tot op de top van de Toebkal - terug naar Marrakech
Heel vroeg uit de veren om de hoogste top van Noord-Afrika te beklimmen. Het uitzicht is over­weldigend en alle inspanningen zijn snel verge­ten. De beklimming is technisch niet moeilijk. Na een ontbijt begin je aan de lange afdaling die eindigt in Tamatert, waar je afscheid neemt van de drijvers. Transfer naar Marrakech.

Overnachting in een riad in Marrakech. (O,L)

Dag 9

Internationale vlucht
Transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar huis.

(O)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Prijzen geldig in 2019

€ 860 per persoon (o.b.v. 2 pers.)
€ 680 per persoon (o.b.v. 4 pers.)
(Toeslag hoogseizoen: zie verder)

 Internationale vluchten zijn nooit inbegrepen. Wij kunnen uiteraard vrijblijvend een voorstel doen. Bij boeking van de vluchten rekenen we een dossierkost aan van € 30 (éénmalig). Let wel: het volledige saldo van deze vluchten dient te worden betaald alvorens wij deze vluchten voor je boeken. 

De ‘standaard’ rondreizen uit ons aanbod zijn met zorg samengesteld om een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma te bieden. Ze zijn het resultaat van onze expertise, die van onze plaatselijke partner(s) en de feedback van vorige reizigers. Reservaties voor deze programma’s kunnen doorgaans snel bevestigd worden. 
Op vraag kunnen aan deze standaard programma’s wijzigingen worden aangebracht om ze nog meer af te stemmen op je persoonlijke wensen. Houd er evenwel rekening mee dat we voor het uitwerken van dergelijk aangepast voorstel meer tijd nodig hebben dan voor een standaard programma.


Voorschot

30 % van de reissom te betalen bij inschrijving.

Inbegrepen

 • Logies zoals vermeld (o.b.v. twee- of driepersoonskamers)
 • Maaltijden zoals aangegeven in het dag-aan-dagschema (O=Ontbijt, L=Lunch, A=Avondmaal)
 • Alle vermelde transfers.
 • Lokale gids, kok en drijvers.
 • Huur van muilezels voor de bagage. 
 • Kampeermateriaal (uitgezonderd slaapzak).

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten.
 • Overige maaltijden.
 • Dranken, behalve koffie of thee bij het ontbijt.
 • Inkomgelden van musea, bezienswaardigheden e.d.
 • Fooien en persoonlijke uitgaven.
 • Evt. verzekering

Toeslagen

 • € 55 per persoon tijdens volgende periodes: 20/10 tot 5/11 + 20/12 tot 6/1 + 30/3 tot 8/4
 • Extra nacht Marrakech (K&O): € 55 p.p. per nacht. 

Korting

Korting kinderen: op aanvraag


Betalingsvoorwaarden

 • Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 • Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 • Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 • Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Niveau

 Dagtochten van zo’n 4 tot 7 uur per dag met aanzienlijke hoogteverschillen. De paden lopen vaak over rotsen of losse stenen of door een bergrivier. Een goede fysieke conditie en het nodige uithoudingsvermogen zijn vereist.

 


Bagage

Tijdens de trekking wordt de bagage door muilezels gedragen. Jij draagt enkel je dagrugzakje.

Logies

In Marrakech slaap je in een riad, een traditionele woning gebouwd rondom een binnenplaats.  De riad is centraal gelegen in de medina, het oude stadsgedeelte en op wandelafstand van het Jemaa Al Fna-plein. Vele oude riads werden de laatste jaren smaakvol gerestaureerd en heringericht als gastverblijf.  
Je kan er echter ook voor kiezen om in een klassiek hotel met zwembad te slapen net buiten het centrum. Tijdens de warme zomermaanden is dit zeker voor gezinnen met kinderen een goed alternatief.

Tijdens de tocht in de Hoge Atlas slaap je 1x in een sobere gîte/dorpshuis, in ruime kamers, waar matrassen aanwezig zijn. Er is een Frans toilet en een wastafel met koud water. Er is geen verwarming.  De overige nachten eenvoudig kamperen in tweepersoonstenten. Hiervoor dien je een eigen slaapzak te voorzien (een slaapmatje is niet nodig).

Maaltijden

Tijdens de trekking wordt het eten klaargemaakt door een kok. Tenminste eens per dag eet je warm (doorgaans 's avonds); het middagmaal is gewoonlijk een slaschotel en fruit. Er worden zoveel mogelijk verse groenten en fruit gebruikt. Er wordt sterk gelet op de hygiëne. Alcohol is tijdens de tocht niet verkrijgbaar. 

Algemeen
De Marokkaanse keuken in het algemeen is zeer gevarieerd en smaakvol, en er wordt rijkelijk gebruikt gemaakt van kruiden, specerijen, zout en suiker. Meestal nuttigt men ’s middags de hoofdmaaltijd. Het bekendst zijn tajines (stoofpot van vlees, vis of kip met groenten en saus), en couscousgerechten (griesmeel met een ragout van groenten, vlees en bouillon. Andere bekende gerechten zijn harira (een dikke soep met granen die ook als ontbijt wordt gegeten), mechouia (salade van geroosterde paprika en tomaat), briouats (kleine drie- of rechthoekige pakketjes met allerlei soorten vulling) en pastilla of b’stilla (een machtig en feestelijk gerecht met een kruidige vulling van duif en amandelen). Mechoui is een volledig lam of schaap dat in een ondergrondse klei-oven wordt bereid bij religieuze of familiefeesten. Bij elk maal eet men vers brood.

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden inbegrepen zijn.
O = ontbijt
L = lunch
A = avondmaal


Vervoer ter plaatse

Privévervoer. 

Reisperiode en klimaat

De beste reisperiode loopt van april tot oktober.
Tijdens de wintermaanden kan het erg koud zijn in de Atlas (geen verwarming in de gîtes). In andere periodes is het in de bergen overdag meestal aangenaam en zonnig wandelweer maar koelt het, eens de zon onder is, sterk af. Neerslag is mogelijk.
Tijdens de zomermaanden warm tot zéér warm in Marrakech.

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com. 
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op:www.accuweather.com


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas. Je kiest beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer). Een ruime rugzak is uiteraard ook een optie.
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij. 

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…) 

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage.

Slaapgerief

 • slaapzak

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon

Diversen

 • handdoeken
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje (om evt. onder de kledij te dragen)
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • zak- of hoofdlamp
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ·ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • breedspectrum antibioticum
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor Marokko heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet geldig zijn voor de duur van de reis. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Tip: Maak een kopie van je paspoort en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen.

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen.


Geld

De Marokkaanse munt is de dirham. Je mag geen Marokkaanse dirhams in- en uitvoeren. Je kan ter plaatse probleemloos euro’s wisselen en in grotere plaatsen als Marrakech, Rabat, Meknès, Fez en Taroudant kan je met een gewone Maestro-betaalkaart geld afhalen bij een bankautomaat.

Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Vreemde deviezen aankopen doe je best ter plaatse aan een automaat (met je betaalkaart) of bij een bank. De koers is doorgaans minstens even voordelig of voordeliger dan wanneer je ze op voorhand in België via de bank besteld (indien dit al mogelijk is). Door meerdere keren kleine bedragen af te halen, vermijd je bovendien dat je op het einde van je reis deviezen overhoudt (die in België soms niet meer in te wisselen zijn).

Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…), maar voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.

In de meeste landen kan je vlot met vlot geld uit de automaat halen, doch raden wij aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.

Nog een tip? Je kan ook meerdere kaarten meenemen, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals
www.oanda.com/currency/converter/

Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Marokko door het Instituut voor Tropische Geneeskunde (www.itg.be).
Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A
Iedereen die buiten Europa reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

DTP-vaccinatie

Op reis gaan is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig

Diepgaandere informatie kan je vinden op: ITG (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.
Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: