Marokko - Trekking door de kloven van de M'Goun


9 dagen

Periode zelf te bepalen

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Marokko - Trekking door de kloven van de M'Goun


9 dagen

Periode zelf te bepalen

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Marokko - Trekking door de kloven van de M'Goun


9 dagen

Periode zelf te bepalen

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Marokko - Trekking door de kloven van de M'Goun


9 dagen

Periode zelf te bepalen

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Marokko - Trekking door de kloven van de M'Goun


9 dagen

Periode zelf te bepalen

prijs binnenkort online


Boek deze reis »
Individuele reizen Marokko
Deze reis combineert een dagwandeling in de Rozenvallei met een zesdaagse doorgaande tocht – met beperkte hoogteverschillen – in een prachtig stuk van het massief van de M'Goun, de derde hoogste berg van Marokko. Je loopt grotendeels langs (en door) het water van de M’Goun-rivier en over hoge paden, rijgt enkele indrukwekkende kloven aaneen en steekt een bergpas over. Deze reis kan uitgebreid worden met een bezoek aan Marrakech.
Prijs: binnenkort online
Aantal dagen: 9 dagen
Reisnummer: 19MA5MGK
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Trekking met muilezels door een spectaculair landschap
 • Stappen langs en door rivieren in diepe kloven
 • Kennismaking met het Berber-leven
 • Uitblazen in een schilderachtig gelegen kasba 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Internationale vlucht
Vlucht op Ouarzazate. Onthaal en transfer naar El Qal’at M’Gouna, op 75 km van Ouarzazate. Hier ben je te gast in de sobere maar stijlvolle kasba van Mohammed en zijn broers. De kasba is hoog gelegen aan de rand van El Qal’at M’Gouna en kijkt uit over de Rozenvallei, met in de verte de (besneeuwde) toppen van het M’Goun-massief. De Rozenvallei, die een stukje is van de Dadèsvallei, is zo genoemd naar het geurige water dat gedistilleerd wordt uit de blaadjes van de Damasceense rozen.

Overnachting in een kasba in El Qal’at M’Gouna. (-)

Dag 2

Rozenvallei
Na een rustige ochtend maak je vanuit het logies een inloopwandeling in de Rozenvallei, waar het groen van de dadelpalmbossen fel contrasteert met de bruinrode muren van de lemen kasba’s.

Overnachting in een kasba in El Qal’at M’Gouna. (O,A)

Dag 3

Transfer naar Hdida en start trekking
Hdida ligt ten zuiden van het M’Goun-massief. Je maakt er kennis met de ploeg die je zal vergezellen: de gids, de kok en de muilezeldrijvers. Je start de tocht van zes etappes in dit mooie stukje Hoge Atlas dat net iets lieflijker en gastvrijer is dan de omliggende massieven. Door de smalle, indrukwekkende kloof van Alemdoun bereik je het dorp Amajgag waar je overnacht (1860 m).

Overnachting in een gîte. (O,L,A)

Dag 4

Naar Tichki
Het pad brengt je verder langs kleine dorpjes, soms slechts enkele huizen groot, of bij een ‘azib’, een zomerverblijf van de herders. Je houdt middagpauze aan een waterval in de buurt van Ameskar (2113 m ) en heb je voor het eerst zicht op de M’Goun. Eindpunt van deze dagtocht is Tichki (2344 m).

Overnachting in een gîte of kamperen. (O,L,A)

Dag 5

Over de Tounza-pas
Vandaag is de zwaarste dag met een klim van 800 m voor de oversteek van de Tounza-pas. Boven op de pas, op een hoogte van 2960 m, heb je bij helder weer een mooi uitzicht. Je overnacht in Aflafal (2336 m) op een prachtige kampplaats bij een rivier die gevoed wordt door ijskoud bronwater.

Kamperen. (O,L,A)

Dag 6

M'Goun kloof
Je bereikt de M’Goun-kloof en steekt verschillende keren de rivier over. Je passeert enkele dorpjes en overnacht bij Imi Nirgt (1990 m).

Kamperen. (O,L,A)

Dag 7

Door de kloof
Net voorbij Tarzout wordt de kloof ronduit indrukwekkend, met een diepte van 1500 m en op sommige plaatsen niet breder dan enkele meters. Je loopt vandaag een groot stuk door het water (wat allesbehalve onaangenaam is bij de warme temperaturen tijdens de zomermaanden). Het mooie dorp Aguerzaka (1740 m) aan het eind van de kloof baadt in een zee van licht.  Het wordt genieten van een laatste kampeeravond…

Kamperen. (O,L,A)

Dag 8

Laatste dag trekking
Het laatste traject loopt weer door bebouwd gebied, met mooie terrassen en met rozenstruiken afgezoomde akkertjes. Na de picknick word je opgepikt en weer naar El Qal’at M’Gouna gevoerd.  Wie wil kan in de plaatselijke hammam de vermoeidheid uit de spieren laten wegmasseren.

Overnachting kasba. (O,L,A)

Dag 9

Naar Ouzarzate - Internationale vlucht
Transfer naar Ouarzazate voor de terugvlucht naar huis.

(O)

Uitbreiding Marrakech

Start of beëindig deze reis met een bezoek aan de keizerlijke stad Marrakech. Baan je een weg doorheen de wirwar aan straatjes, ontdek de Medina en geniet van de bedrijvigheid op het Djemaa el Fna-plein. Ook een begeleid stadsbezoek behoort tot de mogelijkheden. We werken er samen met een charmante en sfeervolle riad, gelegen in de medina en met een comfortabel hotel met zwembad net buiten het centrum. Voor ieder wat wils dus. (zie toeslagen)

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 895 per persoon (o.b.v. 2 deelnemers.)
€ 750 per persoon (o.b.v. 4 deelnemers.)
€ 655 per persoon (o.b.v. 6 deelnemers.)

Internationale vluchten zijn nooit inbegrepen. Wij kunnen uiteraard vrijblijvend een voorstel doen. Bij boeking van de vluchten rekenen we een dossierkost aan van € 30 (éénmalig). Let wel: het volledige saldo van deze vluchten dient te worden betaald alvorens wij deze vluchten voor je boeken. 

De ‘standaard’ rondreizen uit ons aanbod zijn met zorg samengesteld om een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma te bieden. Ze zijn het resultaat van onze expertise, die van onze plaatselijke partner(s) en de feedback van vorige reizigers. Reservaties voor deze programma’s kunnen doorgaans snel bevestigd worden. 
Op vraag kunnen aan deze standaard programma’s wijzigingen worden aangebracht om ze nog meer af te stemmen op je persoonlijke wensen. Houd er evenwel rekening mee dat we voor het uitwerken van dergelijk aangepast voorstel meer tijd nodig hebben dan voor een standaard programma.


Voorschot

30 % van de reissom te betalen bij inschrijving.

Inbegrepen

 •  Logies zoals vermeld (o.b.v. twee- of driepersoonskamers)
 •  Maaltijden zoals aangegeven (O=Ontbijt, L=Lunch, A=Avondmaal).
 •  Alle vermelde transfers.
 •  Lokale gids, kok en drijvers.
 •  Huur van muilezels voor de bagage.
 •  Kampeermateriaal (uitgezonderd slaapzak en -matje).

Niet inbegrepen

 •  Internationale vluchten.
 •  Overige maaltijden.
 •  Dranken, behalve koffie of thee bij het ontbijt.
 •  Inkomgelden van musea, bezienswaardigheden e.d.
 •  Fooien en persoonlijke uitgaven.
 •  Evt. verzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Niveau

  Je wandelt ca. 5 uur (15 tot 22 km) per dag over overwegend vlak terrein. Het gebrek aan comfort draagt ook bij tot de ‘zwaarte’ van deze reis. Deze reis is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. 

Bagage

Tijdens de trekking wordt de bagage door muilezels gedragen. Jij draagt enkel je dagrugzakje.

Logies

In El Qal’at M’Gouna overnacht je een eenvoudige, maar mooi gelegen en sfeervolle kasba.  

Tijdens de trekking slaap je in sobere gîtes/dorpshuizen en/of in tweepersoonstenten. In de gîte overnacht je in een ruime meerpersoonskamer, waar matrassen aanwezig zijn. Er is een Frans toilet en een wastafel met koud water. Er is geen verwarming.


Maaltijden

In dag-aan-dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden op de betreffende dag genomen worden en inbegrepen zijn.
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

In El Qal’at M’Gouna eet je 's avonds in de kasba. 
Het eten tijdens de trekking wordt door een kok klaargemaakt. Tenminste eens per dag eet je warm (doorgaans 's avonds); het middagmaal is gewoonlijk een slaschotel en fruit. Er worden zoveel mogelijk verse groenten en fruit gebruikt. Er wordt sterk gelet op de hygiëne. Alcohol is tijdens de tocht niet verkrijgbaar. 

Algemeen
De Marokkaanse keuken in het algemeen is zeer gevarieerd en smaakvol, en er wordt rijkelijk gebruikt gemaakt van kruiden, specerijen, zout en suiker. Meestal nuttigt men ’s middags de hoofdmaaltijd. Het bekendst zijn tajines (stoofpot van vlees, vis of kip met groenten en saus), en couscousgerechten (griesmeel met een ragout van groenten, vlees en bouillon. Andere bekende gerechten zijn harira (een dikke soep met granen die ook als ontbijt wordt gegeten), mechouia (salade van geroosterde paprika en tomaat), briouats (kleine drie- of rechthoekige pakketjes met allerlei soorten vulling) en pastilla of b’stilla (een machtig en feestelijk gerecht met een kruidige vulling van duif en amandelen). Mechoui is een volledig lam of schaap dat in een ondergrondse klei-oven wordt bereid bij religieuze of familiefeesten. Bij elk maal eet men vers brood.


Vervoer ter plaatse

Privévervoer

Beste reisperiode en klimaat

Deze trekking is mogelijk van midden mei tot oktober.  Tijdens de andere maanden is de waterstand in de rivier té hoog.
In de bergen is het overdag meestal aangenaam en zonnig wandelweer (in de zomer zeer warm) maar koelt het, eens de zon onder is, af. Neerslag is mogelijk.

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij. 

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • watersandalen (oude sportschoenen of teva's om door het ondiepe water te waden)
 •  lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Slaapgerief

 • slaapmatje
 • slaapzak

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. zwemgerief
 • evt. handschoenen, muts en sjaal (in winterperiode)

Diversen

 • handdoeken
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor Marokko heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet  geldig zijn voor de duur van de reis. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Tip: Maak een kopie van je paspoort en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen.

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen.

Geld

De Marokkaanse munt is de dirham. Je mag geen Marokkaanse dirhams in- en uitvoeren. Je kan ter plaatse probleemloos euro’s wisselen en in grotere plaatsen als Marrakech, Rabat, Meknès, Fez en Taroudant kan je met een gewone Maestro-betaalkaart geld afhalen bij een bankautomaat.

Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Vreemde deviezen aankopen doe je best ter plaatse aan een automaat (met je betaalkaart) of bij een bank. De koers is doorgaans minstens even voordelig of voordeliger dan wanneer je ze op voorhand in België via de bank besteld (indien dit al mogelijk is). Door meerdere keren kleine bedragen af te halen, vermijd je bovendien dat je op het einde van je reis deviezen overhoudt (die in België soms niet meer in te wisselen zijn).

Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…), maar voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.

In de meeste landen kan je vlot met vlot geld uit de automaat halen, doch raden wij aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.

Nog een tip? Je kan ook meerdere kaarten meenemen, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.


Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals
www.oanda.com/currency/converter/


Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Marokko door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit. 

Hepatitis A
Iedereen die naar Afrika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, is best tegen hepatitis A beschermd. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

DTP-vaccinatie
Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig. 

Diepgaandere informatie kan je vinden op: ITG (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: