Marokko - Woestijntocht in het Diepe Zuiden


9 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 730


Boek deze reis »

Marokko - Woestijntocht in het Diepe Zuiden


9 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 730


Boek deze reis »

Marokko - Woestijntocht in het Diepe Zuiden


9 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 730


Boek deze reis »

Marokko - Woestijntocht in het Diepe Zuiden


9 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 730


Boek deze reis »

Marokko - Woestijntocht in het Diepe Zuiden


9 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 730


Boek deze reis »
Individuele reizen Marokko
Deze bijzondere reis dompelt je onder in een totaal andere wereld en cultuur. Te voet en in het gezelschap van dromedarissen ga je op ontdekking in een gebied van palmoases, barre steenwoestijn en amberkleurige duinen. Je maakt kennis met het dagelijks leven van de Berbers in en om de dorpen en leeft enkele dagen als nomaden in de woestijn. Zoals Antoine de Saint-Exupéry, schrijver van ‘Le Petit Prince’, ooit citeerde: “wat de  woestijn zo mooi maakt, is dat er ergens een bron verborgen is”. Of je als woestijnreiziger op zoek gaat naar jouw eigen bron of gewoon wil genieten van de stilte van deze natuurpracht is eender.
Prijs: vanaf € 730
Aantal dagen: 9 dagen
Reisnummer: 19MA5DZA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Duizenden palmbomen in de Drâa-vallei
 • 5 Dagen trekken in de woestijn, op het ritme van de natuur
 • Genieten van het kampvuur onder de eindeloze sterrenhemel 
 • Getuige van het dagelijks leven in de kasbadorpen 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Internationale vlucht naar Ouarzazate
Heenreis (meestal late vlucht) naar woestijnstad Ouarzazate en transfer naar het logies.

Hotelovernachting in Ouarzazate (-)

Dag 2

Voorbereiding op de trekking
Een mooie rit van een drietal uur langs de kasba’s en palmentuinen van de Drâa-vallei brengt je naar Zagora. Na de lunch reis je verder zuidwaarts naar het startpunt van de trekking. Je maakt kennis met de gids en de kamelen. Een korte inloopwandeling brengt je naar de eerste bivakplaats, idyllisch gelegen langs de Drâa-rivier. Vanaf nu leef je op het ritme van de natuur: kampplaats opslaan, ’s avonds vroeg gaan slapen en ’s morgens weer vroeg uit de veren.  

Ovenachting in tenten (O,A)

Dag 3 - 4

Wandelen langs oases
Tijdens de eerste twee volle stapdagen ontdek je het leven in de groene palmoase die zich langs de Drâa-rivier uitstrekt. Je wandelt door vruchtbare akkers en velden, omzoomd met dadelpalmen, en trekt langs lemen dorpen en kasba's waar je in contact komt met de plaatselijke bevolking en geconfronteerd wordt met de authentieke manier waarop het leven hier zijn gang gaat.

Overnachting in tenten (O,L,A)

Dag 5 - 6

Stappen door de woestijn
Voorbij de lage Tizi-n-Larjam-pas kom je in een heel andere wereld terecht. Hier maakt de groene, bewoonde palmoase plaats voor een ongerept en desolaat woestijnlandschap.  De volgende twee dagen zal je de echte woestijn leren kennen: eerst de barre steenwoestijn met zijn spichtige acacia's en tamarindes, dan de zachte en eindeloze vormen van de duinenzee. Als echte nomaden trek je door dit verstilde landschap, ver van het leven in de dorpen, ver van de beschaving.  En ’s avonds zie je ver in het westen de zon ondergaan in een gouden kleurengloed  en geniet je van het gezellige kampvuur onder de eindeloze sterrenhemel. De confrontatie met dit oerlandschap is dan ook een bijzondere ervaring, die je anders zal doen aankijken tegen het hectische bestaan van thuis.

Overnachting in tenten (O,L,A)

Dag 7

Einde trekking en rit naar Zagora
Na een laatste korte tocht door de zandduinen neem je afscheid van het nomadenbestaan en van de lokale ploeg.  Transfer naar je logies in Zagora waar je kan uitblazen in de mooie tuin van het hotel.

Hotelovernachting in Zagora. (O,L,A)

Dag 8

Transfer naar Ouarzazate 
Onderweg houd je halt in Tamnougalt. Deze schilderachtige kasba met zijn labyrint van stegen en binnenplaatsen werd vaak gebruikt als locatie voor historische films. Tamnougalt (‘ontmoetingspunt’) was ooit de hoofdplaats van de onafhankelijke Mezguita-republiek en in de 16de eeuw van groot belang voor het handeldrijven. Het prachtige complex met mooi uitgewerkte bouwwerken, muren en torens getuigt van deze bloeiende periode en is nog zeer authentiek.

Hotelovernachting in Ouarzazate  (O,A)

Dag 9

Internationale vlucht
Vroeg uit de veren voor de terugreis naar Brussel.

(O)

Uitbreiding Marrakech

Start of beëindig deze reis met een bezoek aan de keizerlijke stad Marrakech. Baan je een weg doorheen de wirwar aan straatjes, ontdek de Medina en geniet van de bedrijvigheid op het Djemaa el Fna-plein. Ook een begeleid stadsbezoek behoort tot de mogelijkheden. We werken er samen met een charmante en sfeervolle riad, gelegen in de medina. (zie toeslagen)

Samen met anderen op stap

Wil je graag met anderen op stap? Dan kan je deze reis als begeleide groepsreis maken.

Wil je graag met andere gezinnen op stap ? Dan kan je deze reis als begeleide gezins-groepsreis maken binnen het aanbod van onze kleine broer ‘Missie Formidabel’.  Je gaat op stap met andere gezinnen die op zoek zijn naar dezelfde vakantiebelevenissen. De kinderen trekken op met leeftijdsgenoten en (groot-)ouders ontmoeten (groot-)ouders met vergelijkbare interesses. We beperken de grootte van de groepen tot enkele gezinnen. Kleinschaligheid is een kenmerk van onze reisstijl, want enkel dan is er ruimte om elkaar beter te leren kennen.

Wil je zelf een groep samenstellen met bevriende gezinnen of familie? Neem dan contact op met ons. 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 850 per persoon (o.b.v. 2 tot 4 deelnemers)
€ 730 per persoon (o.b.v. 5 tot 6 deelnemers)

Internationale vluchten zijn nooit inbegrepen. Wij kunnen uiteraard vrijblijvend een voorstel doen. Bij boeking van de vluchten rekenen we een dossierkost aan van € 30 (éénmalig). Let wel: het volledige saldo van deze vluchten dient te worden betaald alvorens wij deze vluchten voor je boeken. 

De ‘standaard’ rondreizen uit ons aanbod zijn met zorg samengesteld om een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma te bieden. Ze zijn het resultaat van onze expertise, die van onze plaatselijke partner(s) en de feedback van vorige reizigers. Reservaties voor deze programma’s kunnen doorgaans snel bevestigd worden. 
Op vraag kunnen aan deze standaard programma’s wijzigingen worden aangebracht om ze nog meer af te stemmen op je persoonlijke wensen. Houd er evenwel rekening mee dat we voor het uitwerken van dergelijk aangepast voorstel meer tijd nodig hebben dan voor een standaard programma.


Voorschot

30 % van de reissom te betalen bij inschrijving.

Inbegrepen

 • Logies zoals vermeld (o.b.v. twee- of driepersoonskamers)
 • Maaltijden zoals aangegeven in het dag-aan-dagschema (O=Ontbijt, L=Lunch, A=Avondmaal)
 • Alle vermelde transfers
 • Diensten van een lokale gids, kok en drijvers tijdens de woestijntocht
 • Huur van kamelen voor de bagage
 • Kampeermateriaal (uitgezonderd slaapzak en –matje)

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten
 • Overige maaltijden
 • Dranken, behalve koffie of thee bij het ontbijt
 • Inkomgelden van musea, bezienswaardigheden e.d.
 • Fooien en persoonlijke uitgaven
 • Evt. verzekering

Toeslagen

 • Extra kameel om op te zitten (6 dagen): € 135
 • Extra nacht Zagora (HP): € 55 per persoon
 • Extra nacht Quarzazate (HP): € 50 per persoon

Kortingen

 • Kinderen van 4 t.e.m. 7 jaar: 50%
 • Kinderen van 8 t.e.m. 12 jaar: 20%

Betalingsvoorwaarden

 • Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 • Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 • Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 • Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Niveau

 Je wandelt ca. 5 uur (15 tot 22 km) per dag over overwegend vlak terrein. Het gebrek aan comfort draagt ook bij tot de ‘zwaarte’ van deze reis.

Bagage

Tijdens de wandelingen wordt de bagage door kamelen gedragen. Je draagt enkel je dagrugzakje.

Logies

In Ouarzazate slaap je in een eenvoudig hotel.  In Zagora een charmant hotel in riadstijl met een gezellige tuin en zwembad.

Tijdens de tocht slaap je in tenten buiten de dorpen. Als je op woestijnreis vertrekt, dan moet je voor korte tijd afstand nemen van het dagelijks comfort van bad en bed. In de praktijk blijkt dit allemaal best mee te vallen. Bij aankomst op de bivakplaats kiest ieder zijn favoriete slaapplekje uit. Sommigen liggen graag dicht bij het kampvuur, anderen liever verscholen tussen enkele zandduinen, achter een rotsblok. Weer anderen kiezen voor een plekje dat hen een prachtig uitzicht biedt op de kleurrijke zonsopgang.
Tenten zijn voorzien (zelf op te stellen), maar het is een aanrader om onder de blote sterrenhemel te slapen, voor velen een openbaring! Enkel slaapmatje en warme slaapzak vormen dan je ‘slaapkamer’. Met een eindeloos uitzicht rondom en ontelbare sterren als plafond! Vochtige doekjes vervangen gedurende enkele dagen water en zeep, want water is leven. Toch heb je nooit echt het gevoel dat je erg vuil wordt, want door de lage luchtvochtigheid raak je minder bezweet.

Maaltijden

Tijdens de trekking wordt alle water en voedsel meegenomen op de kamelen (het water in jerrycans). Het eten wordt bereid door de gids en de drijvers. Alcohol is tijdens de tocht niet verkrijgbaar.
Het eten is net datgene wat heel wat beginnende woestijnreizigers verrast. Zelfs met eenvoudige middelen blijken ervaren woestijnkoks heerlijke maaltijden op “tafel” te kunnen toveren. Een dag in de woestijn begint met een lekker ontbijt. Uiteraard is het aanbod verse producten beperkt, maar dankzij een buffetje van brood, jam, honing, smeerkaas, soms een eitje of chocopasta en natuurlijk een tas koffie of thee ben je meteen wakker. Als je na enkele uren wandelen ’s middags halt houdt, staat de lunch al op je te wachten. Een of meerdere schotels verse groenten, verwerkt in een frisse salade en aangevuld met tonijn, sardientjes, schapenkaas, brood... Het avondmaal begint doorgaans met hartige soep. gevolgd door een kruidig stoofpotje van groenten met pasta, rijst, couscous, soms met vlees erbij. Variaties op een thema, maar steeds met liefde en zorg bereid. Een stukje cake, wat fruit, zoete dadels en de onmisbare thee ronden het geheel af. Met honger zal je in de woestijn niet in je slaapzak kruipen...

Tijdens deze reis is er alle dagen méér dan voldoende eten, maar uit ervaring raden we toch aan – zeker aan wie graag tussendoor wat snackt – om energierijke tussendoortjes van thuis mee te brengen.

Algemeen
De Marokkaanse keuken is zeer gevarieerd en smaakvol, en er wordt rijkelijk gebruikt gemaakt van kruiden, specerijen, zout en suiker. Meestal nuttigt men ’s middags de hoofdmaaltijd. Het bekendst zijn tajines (stoofpot van vlees, vis of kip met groenten en saus), en couscousgerechten (griesmeel met een ragout van groenten, vlees en bouillon. Andere bekende gerechten zijn harira (een dikke soep met granen die ook als ontbijt wordt gegeten), mechouia (salade van geroosterde paprika en tomaat), briouats (kleine drie- of rechthoekige pakketjes met allerlei soorten vulling) en pastilla of b’stilla (een machtig en feestelijk gerecht met een kruidige vulling van duif en amandelen). Mechoui is een volledig lam of schaap dat in een ondergrondse klei-oven wordt bereid bij religieuze of familiefeesten. Bij elk maal eet men vers brood.

In het dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden inbegrepen zijn.
O = ontbijt
L = lunch
A = avondmaal


Vervoer ter plaatse

Privévervoer. 

Reisperiode en klimaat

De beste reisperiode loopt van september tot begin mei.  Tijdens de zomermaanden is het zéér warm in de woestijn.  

Marokko wordt verdeeld in vier grote klimaatgebieden:

 • Mediterraan klimaat in Noord-Marokko
 • Atlantisch klimaat in het westen van Centraal-Marokko
 • Landklimaat in het bergachtige oosten van Centraal-Marokko
 • Woestijnklimaat ten zuiden van de Hoge Atlas.

Langs de kusten is de temperatuur het hele jaar door zacht en gelijkmatig. Hoe verder landinwaarts, hoe groter de temperatuurschommelingen, zowel tussen dag en nacht als tussen zomer en winter. In de zomer stijgt de temperatuur in het laaggelegen binnenland overdag aanzienlijk, terwijl het  ’s avonds sterk afkoelt. In de Hoge Atlas komen de maxima in de zomer zelden boven de 20°, terwijl de nachtelijke temperaturen in de winter tot vele graden onder 0 kunnen dalen.

Van de winden die in Marokko frequent waaien, dienen vooral de zeewinden vermeld te worden. Die zijn vochtig en over het algemeen zacht. Daartegenover staan de droge en krachtige continentale winden uit het oosten en zuiden. De Atlas beschermt het Atlantische laagland tegen de droge woestijnwinden uit de Sahara.

De neerslag vermindert van noord naar zuid en van west naar oost. De meest regenrijke zone, met meer dan 800 mm neerslag per jaar (iets meer dan in België) is de westelijke Rif en de Atlantische zijde van de Midden-Atlas. De andere kustvlakten, de westelijke hoogvlakte, de rest van de Midden-Atlas en de gehele Hoge Atlas hebben tussen de 400 en 800 mm neerslag per jaar. De rest van het land blijft beneden de 400 mm en de woestijngebieden zelfs onder 100 mm.  Sneeuw valt slechts bij uitzondering op een hoogte tussen de 600 en 1000 m. Boven de 2000 m hoogte blijft het sneeuwdek twee tot drie maanden lang liggen in het Rif en drie tot vier maanden lang in het noordelijke gedeelte van de Midden-Atlas. In de Hoge Atlas tenslotte kan de sneeuw zes maanden blijven liggen.

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld.

Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas. Je kiest beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer). Een ruime rugzak is uiteraard ook een optie.
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.
 • overtrek om je reistas in te stoppen of mee te omwikkelen tijdens het  vervoer op de dierenruggen (tegen stof en vuil)

Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…) 

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage.

Slaapgerief

 • slaapmatje
 • slaapzak

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon

Diversen

 • handdoeken
 • toiletpapier én hygiënische vochtige doekjes
 • geldbeugel of heuptasje (om evt. onder de kledij te dragen)
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist
 • drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • breedspectrum antibioticum
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor Marokko heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet  geldig zijn voor de duur van de reis. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Tip: Maak een kopie van je paspoort en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen.

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen.


Geld

De Marokkaanse munt is de dirham. Je mag geen Marokkaanse dirhams in- en uitvoeren. Je kan ter plaatse probleemloos euro’s wisselen en in grotere plaatsen als Marrakech, Rabat, Meknès, Fez en Taroudant kan je met een gewone Maestro-betaalkaart geld afhalen bij een bankautomaat.

Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Vreemde deviezen aankopen doe je best ter plaatse aan een automaat (met je betaalkaart) of bij een bank. De koers is doorgaans minstens even voordelig of voordeliger dan wanneer je ze op voorhand in België via de bank besteld (indien dit al mogelijk is). Door meerdere keren kleine bedragen af te halen, vermijd je bovendien dat je op het einde van je reis deviezen overhoudt (die in België soms niet meer in te wisselen zijn).

Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…), maar voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.

In de meeste landen kan je vlot met vlot geld uit de automaat halen, doch raden wij aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.

Nog een tip? Je kan ook meerdere kaarten meenemen, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.
Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals
www.oanda.com/currency/converter/


Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Marokko door het Instituut voor Tropische Geneeskunde (www.itg.be).
Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A:
Iedereen die buiten Europa reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

DTP-vaccin:
Op reis gaan is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree:
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.

Diepgaandere informatie kan je vinden op: ITG  (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.

 Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: