Sri Lanka - Exotisch eiland - 16 dagen


16 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 1005


Boek deze reis »

Sri Lanka - Exotisch eiland - 16 dagen


16 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 1005


Boek deze reis »

Sri Lanka - Exotisch eiland - 16 dagen


16 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 1005


Boek deze reis »

Sri Lanka - Exotisch eiland - 16 dagen


16 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 1005


Boek deze reis »

Sri Lanka - Exotisch eiland - 16 dagen


16 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 1005


Boek deze reis »
Individuele reizen Sri Lanka
De natuur op Sri Lanka is overweldigend; dicht oerwoud met een scala van zeldzame dieren, groene bergen met watervallen, theeplantages en rijstvelden; droge savannes of ruwe mistige hoogvlakten. Natuurbeleving gekruid met religie en een kennismaking met de cultuur van de Srilankaanse samenleving. Een reis door een veelzijdig en inspirerend land.
Prijs: vanaf € 1005
Aantal dagen: 16 dagen
Reisnummer: 19LK5AAB
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • zon, zee en strand in Negombo en Hikkaduwa
 • verken het binnenland met de fiets
 • de leeuwenrots van Sigirya en tempels in Kandy
 • theeplantages op de Horton Plains
 • met de trein naar Ella
 • Junglesafari in Yala

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Internationale vlucht.

Dag 2

Aankomst Colombo - Negombo
Bij aankomst in Colombo word je opgewacht door een vertegenwoordiger van onze plaatselijke agent. Onthaal en transfer naar Negombo, aan de kust, om even rustig uit te blazen van de lange reis. Negombo is van oudsher een vissersdorpje en ook nu nog speelt de visvangst naast het toerisme een belangrijke rol.

Overnachting in een guesthouse met zwembad (-)

Dag 3

Negombo
Vrije dag. Je kan de omgeving verkennen en ook op het strand is er van alles te beleven.  Je kan een bezoekje brengen aan de vismarkt of een wandeling maken langs het brede zandstrand. De zee is, vanwege de vaak hoge golven, niet aan te raden om te zwemmen.

Overnachting in een guesthouse met zwembad (O)

Dag 4

Negombo - Anuradhapura
Op weg naar Anuradhapura maak je een stop in Munneswaram, een belangrijke hindoeïstische tempel in deze streek. Om meteen van de ene godsdienst in de andere te duikelen, ga je ook even langs bij de moskee van Puttalam, het centrum van de Sri Lankaanse islam. 

Overnachting in een hotel met zwembad (O,A)

Dag 5

Fietsen in Anuradhapura
Anuradhapura was de eerste hoofdstad van Sri Lanka en 'geboorteplaats' van het Sri Lankaanse boeddhisme. Daarom is het nog steeds één van de belangrijkste bedevaartsoorden van het land.  De ruïnes van deze oude hoofdstad zijn echt prachtig. Om je bezoek de nodige vaart te geven, spring je op de fiets en trap je jezelf het verleden in. Over verleden gesproken…  al 23 eeuwen lang wordt hier de bodhiboom (een soort vijgenboom) aanbeden.
(Fietstocht van een paar uur, max. ½ dag).

Overnachting in een hotel met zwembad (O,A)

Dag 6

Fietsen in Polonaruwa - Giritale
Polonaruwa was in een ver verleden ook eens de hoofdstad van het eiland, na Anuradhapura. Hier zie je aan de goed bewaarde monu­menten hoe een hoofdstad er vele eeuwen geleden moet hebben uitgezien. En opnieuw ga je per fiets op verkenning tussen de vele tempels, paleizen en beelden. Transfer naar je logies in Giritale.
(Fietstocht van een paar uur, max. ½ dag).

Overnachting in een hotel met zwembad (O,A)

Dag 7

Giritale – Sigiriya – Dambulla - Kandy
Geef toe, de ‘leeuwenrots’ van Sigirya, dat klinkt behoorlijk ontzagwekkend. Een majestueuze rots die maar liefst 180 m oprijst met bovenop een paleis dat reeds 15 eeuwen waakt over de omgeving. In het paleis vind je enkele prachtige bezienswaardigheden. 
Op weg naar Kandy kan je misschien nog een rotstempeltje meepikken in Dambulla, waar de vijf grotten de meest indrukwekkende rotstempel van Sri Lanka vormen. De plafonds van de grotten zijn ook hier weer overdekt met prachtige schilderingen.
Kandy ligt in het centrale bergland rond een kunstmatig meer. Hier kwam het laatste onafhankelijk Singalees koninkrijk in 1815 onder Brits gezag en het is bovendien één van de belangrijkste religieuze centra in Sri Lanka. Dat uit zich helemaal in de Tempel van de Tand, aan de rand van het meer. Hier wordt de tand van Boeddha bewaard. Naast de tand is de tempel een veilige haven voor tal van andere religieuze schatten. De tand krijg je dan waarschijnlijk niet te zien, maar wie wil kan wel de avondlijke offerdienst bijwonen in de ‘Zaal van de Zalige Aanschouwing’.

Hotelovernachting (O,A)

Dag 8

Dagtocht Kandy
Een tuktuk brengt je naar het vertrekpunt voor een originele wandeling die op het programma staat. Geen toeristische tocht, maar wel 8 km kleine paadjes die  je langs drie van de interessantste 14de-eeuwse tempels leiden die je kan vinden op een boogscheut van Kandy.

Hotelovernachting (O,A)

Dag 9

Theeplantages in Nuwara Eliya
Vanuit Kandy is het ongeveer 4u rijden naar Nuwara Eliya, een bekend 'hill resort' waar de Britten in de koloniale periode hun weekends kwamen doorbrengen. Ook nu is het nog steeds populair omwille van zijn koelere temperaturen. Het is mooi gelegen te midden van theeplantages. Een bezoek aan één van de tea-estates staat op het programma.

Hotelovernachting (O) 

Dag 10

Horton Plains
De volgende dag heel vroeg uit de veren voor een wandeling over de schitterende Horton Plains tot aan World’s End. Horton Plains is een verlaten en geheimzinnige hoogvlakte op een 2134 m hoge bergrug. De heenrit is ronduit betoverend. Panorama’s wisselen elkaar af, en je ziet vlakke en terrasvormige rijstvelden, glooiende theeplantages, maar ook uitgestrekte wouden. De Plains zelf, vaak gehuld in nevel en mist en met een begroeiing van gras en schrale boompjes, vormen één van de indrukwekkendste gebieden van Sri Lanka. Ze zijn zeer moeilijk te bereiken: slechts 3 slechte wegen kronkelen steil omhoog, en verder kan je er alleen te voet doorheen. Bewoning is er haast niet. Het resultaat is een verbluffend mooi stukje natuur, met als spectaculaire uitschieter ‘World’s End’: een afgrond die maar liefst 1600 m loodrecht de diepte induikt. Bij helder weer heb je een fenomenaal uitzicht op de vlakte die zich ver onder je uitstrekt. Vrije namiddag in Nuwara Eliya.

Hotelovernachting (O)

Dag 11

Treinen naar Ella
Elke treinrit in Sri Lanka is een beleving. Vanuit Nuwara Eliya reis je langs zeer mooie theeplantages die de berghellingen bedekken, naar het bergdorp Ella. Vrije dag.

Overnachting in een eenvoudig guesthouse (O,A)

Dag 12

Yala - Tissamaharama
Wist je dat de wildparken van Sri Lanka qua schoonheid en diversiteit aan fauna kunnen wedijveren met de beste Afrikaanse parken? Vandaag word je naar Sril Lanka's grootste safaripark gebracht: het Yala Nationaal Park. Hier maak je een onvergetelijke junglesafari (halve dag) op zoek naar olifanten, herten, apen en ander wild.  Daarna rijd je door tot Tissamaharama voor de nacht.

Overnachting in een hotel met zwembad (O,A)

Dag 13-14

Zon, zee en strand aan de zuidkust
De laatste dagen breng je door aan de prachtige zuidkust van Sri Lanka. Je kan er strandwandelingen maken langs de vissersdorpen, snorkelen, zonnen, zwemmen, of souvenirs kopen. Ook een bezoek aan het koloniale stadje Galle is de moeite waard. Je hebt de keuze tussen een hotel met zwembad aan een meer in Hikkaduwa, ofwel in een strandhotel in Unawatuna.

Overnachting in een hotel met zwembad aan het meer van Hikkaduwa of in een strandhotel in Unawatuna (O)

Dag 15

Zuidkust – Colombo – internationale vlucht
Vrij tot aan de transfer naar de luchthaven. Deze rit neemt zo’n 2 à 3 uur in beslag, dus het voorzien vertrek is rond de middag. Indien je graag een bezoek brengt aan de hoofdstad Colombo kan je ook ’s morgens vroeg vertrekken. Internationale vlucht naar huis.

(O)

Dag 16

Aankomst thuis.

Mogelijke uitbreidingen

Beklimming Adam’s Peak (1 extra nacht)
Adam’s Peak is een 2243 m hoge berg die als een piramide uit het landschap oprijst. Het beklimmen van Adam’s Peak - misschien in het gezelschap van lokale pelgrims - is een unieke ervaring. Je moet er wel iets voor over hebben, want er zijn maar liefst 4330 trappen te overwinnen. Je start op een hoogte van ca. 1252 meter en de top ligt op 2243 meter. Het beste seizoen voor de beklimming is het pelgrimsseizoen dat start in december en loopt tot april.  De hele omgeving wordt dan omgetoverd tot een gezellige boel met allerlei kraampjes waar er eten en drank te verkrijgen is. Je moet dan wel rekening houden met de drukte en best de weekends vermijden. Je overnacht in een eenvoudig hotel aan de voet van Adam’s Peak waar je ’s nachts de beklimming aanvat.

Trekking in de Knuckles (2 extra nachten)
De centrale Hooglanden van Sri Lanka, waartoe Knuckles behoort, werden in 2010 op de lijst van UNESCO World Heritage Site geplaatst. In deze “hotspot van biodiversiteit” maak je een pittige dagtocht, die je over smalle, soms rotsachtige paden brengt, door een prachtig landschap van theeplantages, nevel- en bamboewoud.

1x overnachting in een eenvoudig tentenkamp aan de rand van het woud en 1 extra overnachting in Kandy.

 à   De zwaarte van de tocht wordt in overleg met de lokale gids bepaald.

Jeepsafari in Udawalawe (1 of 2 extra nachten)
Het nationaal park van Udawalawe is kleiner dan Yala en heeft een minder grote variëteit aan dieren, maar is minder toeristisch én de place to be om tijdens je jeepsafari olifanten van dichtbij te spotten. Met een beetje geluk krijg je ook het Sri Lankaanse luipaard in het vizier. Wegdromen kan je ’s nachts in een sfeervolle ecolodge in het midden van de natuur.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

€ 1315 per persoon (op basis van 2 personen)

€ 1045 per persoon (op basis van 3 personen)

€ 1090 per persoon (op basis van 4 personen)

€ 1005 per persoon (op basis van 5 personen)

Deze prijzen zijn geldig tot 31/01/2020.

Let wel: toeslag mogelijk tijdens het Kandy Festival (4-16 augustus 2019) en in de kerstperiode.

Internationale vluchten zijn nooit inbegrepen. Wij kunnen uiteraard vrijblijvend een voorstel doen. Bij boeking van de vluchten rekenen we een dossierkost aan van € 30 (éénmalig). Let wel: het volledige saldo van deze vluchten dient te worden betaald alvorens wij deze vluchten voor je boeken.

De ‘standaard’ rondreizen uit ons aanbod zijn met zorg samengesteld om een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma te bieden. Ze zijn het resultaat van onze expertise, die van onze plaatselijke partner(s) en de feedback van vorige reizigers. Reservaties voor deze programma’s kunnen doorgaans snel bevestigd worden.
Op vraag kunnen aan deze standaard programma’s wijzigingen worden aangebracht om ze nog meer af te stemmen op je persoonlijke wensen. Houd er evenwel rekening mee dat we voor het uitwerken van dergelijk aangepast voorstel meer tijd nodig hebben dan voor een standaard programma.


Voorschot

30 % van de reissom te betalen bij inschrijving.

Inbegrepen

 • Alle logies (op basis van twee- en/of driepersoonskamers)
 • Maaltijden zoals vermeld
 • Alle transfers (tenzij anders vermeld en niet op vrije dagen)
 • Engelssprekende gids (behalve op de vrije dagen)
 • Beschreven excursies (exclusief de inkomgelden)
 • Inkom Yala NP en halve dag jeepsafari
 • Inkom 3 tempels tijdens wandeling in Kandy

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten.
 • Treinticket Nanu Oya - Ella: ca. 5 USD per persoon
 • Niet-Europese luchthaventaksen.
 • Evt. excursies op vrije dagen
 • Inkomgelden van bezienswaardigheden (prijzen onder voorbehoud), ca. € 100 p.p.
  Anuradhapura: ca. 3250 rs  
  Sigirya: 5430 rs
  Pollonaruwa: 4600 rs 
  Horton Plains: 4000 rs  
  Dambulla: 1500 rs 
  Tempel van de Tand: 1500 rs
 • Persoonlijke uitgaven en dranken.
 • Fooien
 • Evt. verzekering.

Toeslagen

 • Hoogseizoenstoeslag in Kandy tijdens het Kandy-festival (4 tot 16 augustus 2019)
 • Hoogseizoenstoeslagen in bepaalde hotels op kerstavond en oudejaarsavond: oa. Kandy, Trincomalee, Tissamaharama: € 35 tot € 65 per persoon.
 • Toeslag volledige dag jeepsafari Yala NP i.p.v. halve dag: €12 pp
 • Uitbreiding ‘Beklimming Adam’s Peak’: op aanvraag
 • Uitbreiding 'Trekking in de Knuckles (2 dagen)': € 200 p.p. (op basis van 2 pax), € 175 p.p. (op basis van 3 pax), € 190 p.p. (op basis van 4 pax), € 170 p.p. (op basis van 5 pax) - incl. vervoer, gids, maaltijden, 1 overnachting op kampplaats en 1 overnachting in Kandy
 • Uitbreiding jeepsafari Udawalawe: op aanvraag

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Niveau

  Het aantal wandelingen is beperkt. 

Voor de eventuele uitbreiding op Adams Peak:  Nachtelijk vertrek voor een klim van vier uur om boven van de spectaculaire zonsopgang te genieten. Opgelet: beklimming met 4330 trappen en zware afdaling voor de knieën, niet geschikt voor jonge kinderen (ca. 1000m klimmen en dalen).


Bagage

Je draagt enkel je dagrugzak.

Logies

Je overnacht in comfortabele guesthouses of hotels, soms met zwembad.  Alle kamers hebben privé-sanitair. Aan de zuidkust heb je de keuze tussen een mooi resort met zwembad aan de rand van het meer van Hikkaduwa ofwel een strandhotel in Unawatuna. Bij uitbreiding in de Knuckles overnacht je één keer in een eenvoudig tentenkamp. Bij uitbreiding in Adam’s Peak overnacht je in een eenvoudig hotel aan de voet van de berg. Bij uitbreiding in Udawalawe overnacht je in een sfeervolle ecolodge in het midden van de natuur.

Maaltijden

Het eten in Sri Lanka is bijzonder lekker. Een klassieke maaltijd bestaat uit 'rijst en kerrie'. Kerries zijn in stukjes gesneden vlees-, kip- of visschotels, op smaak gebracht met verschillende kruiden. Een ander populair gerecht zijn ‘hoppers’, een soort rijstpannenkoekjes.


Vervoer ter plaatse

Tijdens de rondreis beschik je over een wagen met chauffeur en AC (niet in Negombo).

Reisperiode en klimaat

Sri Lanka ligt zowat in het centrum van de Indische Oceaan en heeft daarom klimatologische kenmerken van drie continenten. Moessonwinden botsen tegen Sri Lanka’s bergtoppen aan en zorgen voor weelderige vegetatie in de zuidelijke helft van het eiland, terwijl het noorden een droge zone is. 

Sri Lanka heeft een tropisch klimaat met droge en natte seizoenen. Er zijn twee moessons. In het zuidwesten heerst van mei tot augustus de zware Yala-moesson en is het droog van december tot maart. In het noordoosten heerst van oktober tot januari de lichtere Maha-moesson en is het droog van mei tot september. Verder is er ook nog een tussenmoesson in oktober en november die voor regenbuien kan zorgen op het hele eiland.

Colombo en de laaggelegen kustgebieden hebben een gemiddelde dagtemperatuur van 27°. In Kandy is het omwille van de hoogte wat frisser en in Nuwara Eliya (op 1889 m) heerst een gematigd bergklimaat. De temperatuur van het zeewater schommelt het hele jaar rond 27°.

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.  Lees zeker ook de richtlijnen over de toegelaten inhoud van ruim- en handbagage nog eens na op de website van Brussels Airport

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 •  lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief

Diversen

 • handdoeken
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • evt. drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • reisstekker zie:  https://www.worldstandards.eu/nl/elektriciteit/soorten-stekkers/
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor Sri Lanka heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit Sri Lanka.
Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.
Je hebt eveneens een visum nodig, zijnde een toelating om voor een beperkte periode in een land te verblijven. Bij aankomst in de luchthaven van Colombo wordt een toeristenvisum voor een verblijf van 30 dagen verstrekt.

Opgelet: vóór vertrek moet je een ETA (Electronic Travel Authorization) aanvragen. De aanvraag moet online gedaan worden op de ETA website en kost 30 USD voor een reis van minder dan 30 dagen. Dit is de enige officiële ETA-website: www.eta.gov.lk

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Tip: Maak een kopie van je paspoort en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen.

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen.

Geld

De munt is de Sri Lanka-roepie. Je kan ter plaatse probleemloos euro’s wisselen. In de grotere centra kan je ook terecht aan geldautomaten.

In de meeste landen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden. Neem bij voorkeur meerdere kaarten mee, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.
Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…). Voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.

Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Ook wanneer je vreemde deviezen moet aankopen, doe je dit best ter plaatse aan een automaat (met je betaalkaart) of bij een bank. De koers is doorgaans minstens even voordelig of voordeliger dan wanneer je ze op voorhand in België via de bank besteld (indien dit al mogelijk is). Door meerdere keren kleine bedragen af te halen, vermijd je bovendien dat je op het einde van je reis deviezen overhoudt (die in België soms niet meer in te wisselen zijn).

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals
www.oanda.com/currency/converter/

Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Sri Lanka door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A
Iedereen die naar Azië reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.  

Hepatitis B
In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

DTP-vaccinatie
Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig. 

Buiktyfus
Indien men in minder goede hygiënische omstandigheden reist, frequent of langdurig (bijvoorbeeld vanaf 2 à 3 weken) in het buitenland verblijft (zelfs indien in goede hygiënische omstandigheden) is ook vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Buiktyfus is een ernstige bacteriële darminfectie die wordt overgedragen door besmet voedsel.

Malaria
Er is geen malariarisico: er zijn geen lokale malariagevallen meer geweest sinds 2012. Enkel in afgelegen gebieden in het noorden van het eiland is er nog een zeer laag malariarisico.


Diepgaandere informatie kan je vinden op: www.itg.be (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.
Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: