Jordanië - Cultuur, woestijn en gastvrijheid


10 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 1320


Boek deze reis »

Jordanië - Cultuur, woestijn en gastvrijheid


10 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 1320


Boek deze reis »

Jordanië - Cultuur, woestijn en gastvrijheid


10 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 1320


Boek deze reis »

Jordanië - Cultuur, woestijn en gastvrijheid


10 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 1320


Boek deze reis »

Jordanië - Cultuur, woestijn en gastvrijheid


10 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 1320


Boek deze reis »
Individuele reizen Jordanië
Het gastvrije koninkrijkje Jordanië is weer helemaal "in" en terecht!  Het herbergt een schat aan historische bezienswaardigheden en bovendien kan je er ook prachtige tochten maken. Na een bezoek aan de ‘highlights’ rond Amman - Jerash, Mount Nebo, Dode Zee en Madaba -, reis je zuidwaarts voor twee uitzonderlijke wandelavonturen.  De magische rotsstad Petra verken je twee dagen te voet.  Dan is er de meerdaagse trekking in Wadi Rum, een van de mooiste woestijnen ter wereld. De rust van de woestijn, kamperen rond een vuur, het contact met de Bedoeïenen en hun levenswijze,… Dat zijn belevenissen die je nooit meer vergeet.
Prijs: vanaf € 1320
Aantal dagen: 10 dagen
Reisnummer: 19JO5AAD
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Arabische gastvrijheid
 • Dobberen op de Dode Zee
 • Petra, 1 van de 7 nieuwe wereldwonderen
 • Trekking door de Wadi Rum-woestijn

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Heenvlucht – Amman
Aankomst op de luchthaven van Amman. Hier word je opgewacht door een medewerker van het plaatselijk agentschap. Vervolgens transfer naar het hotel in Amman.

Hotelovernachting in Amman. (-)

Dag 2

Amman - Jerash - Amman
Na het ontbijt naar Jerash (+/-1u rijden), één van de mooiste en best bewaarde Romeinse provinciesteden in het Midden-Oosten. Al dan niet o.l.v. een lokale gids wandel je door de antieke straten: colonnade, theater, tempels, nymphaeum, propyleeën, enz.
Na het bezoek aan Jerash kan je, indien de tijd het toelaat, de Jordaanse hoofdstad gaan verkennen. Amman, gebouwd op zeven heuvels, is niet meteen de meest typische Arabische hoofdstad, uitgestrekt en met vrij weinig persoonlijkheid. Dat wordt echter ruimschoots goedgemaakt door de opvallende netheid van de straten en vooral de vriendelijkheid en beleefdheid van de mensen. 'Downtown' (hier letterlijk op te vatten, want het laagste punt van de stad) is bijzonder levendig en lawaaierig en huist, naast ontelbare winkeltjes, ook een Romeins amfitheater en de Al-Husseini-moskee. Daarnaast kan je ook een kijkje nemen in de Jebel Qalat of citadel vanwaar je een prachtig uitzicht over de stad hebt.

Hotelovernachting in Amman. (O)

Dag 3

Amman – Madaba – Mount Nebo – Dode Zee – Petra
Na het ontbijt reis je naar Madaba waar je de 6de-eeuwse mozaïekkaart van Palestina in de St.-Gregoriuskerk kan bezichtigen. Daarna gaat het verder naar de berg Nebo (1200 m), waar Mozes voor het eerst het heilige land mocht aanschouwen en waar hij – volgens sommige bronnen althans – ook stierf. Op een heldere dag kan je van hier Jeruzalem zien liggen.
Vervolgens daal je af naar de Dode zee, gelegen op 394 m onder de zeespiegel en meteen het laagste punt op aarde.  Hier kan je wat ronddobberen op het uiterst zoute water; kopje-ondergaan is er niet bij.
Verder naar de verborgen roze stad Petra.

Hotelovernachting (O)

Dag 4

Petra
Petra werd, op enkele gebouwen na, volledig uitgehouwen in de rotsen door de Nabateeërs en was tussen de 4de eeuw v.Chr. en 106 n.Chr. het centrum van hun rijk. De ligging alleen al is adembenemend: aan de rand van Wadi Araba, volledig omringd door grote en kleine heuvels en bergen. Om de oude stad te bereiken moet je door de Siq (toegangskloof) lopen. Wie zich hierdoor begeeft, waant zich in de film van Indiana Jones. En plots sta je geheel onverwacht oog in oog met Al Khazneh (Treasury), het meest bekende gebouw van de stad. Onder leiding van een lokale Engelssprekende gids maak je een halve dagtocht (ca. 3u) langs tempels, graven, theater, offerplaats, triclinia, colonnades, enz. Daarna heb je de gelegenheid om Petra op eigen houtje te ontdekken.

Hotelovernachting in Petra. (O,L)

Dag 5

Petra
Na het ontbijt word je naar El Beiddha of Little Petra gebracht en vandaar zet je, samen met je gids, je tocht te voet verder. Je ontdekt stap voor stap dat deze stad een belangrijk stukje geschiedenis omvat en een mooie natuur herbergt. Kleurrijke rotsformaties (gitzwart, chocoladebruin, bordeauxrood, donker paars), prachtige kloven en mooie landschappen maken de inspanningen de moeite meer dan waard.

Hotelovernachting in Petra. (O,L)

Dag 6

Petra – Wadi Rum
Vandaag laat je Petra en zijn vele schatten achter je en rijd je via de Desert Road tussen indrukwekkende rotsmassieven naar Rum. Daar bevindt zich het 'hoofdkwartier' van de Desert Patrol, die in vroegere tijden over de stammenvrede waakte en zich verplaatste per kameel. (Nu rijden ze in terreinwagens) Hier begint je woestijnavontuur in de voetsporen van Lawrence of Arabia. Vier dagen trek je door de Wadi Rum-woestijn, soms door het zand, soms ook klauterend over rotsformaties. De afgeronde, veelkleurige zandsteenrot­sen nemen grillige vormen aan en de verzichten zijn adembenemend mooi. Je leeft enkele dagen op het ritme van de bedoeïenen en geniet van de stilte. De woestijn is dé plaats bij uitstek om tot rust te ko­men...

Overnachting in een mooi gelegen tentenkamp (O,L,A)

Dag 7 - 8

Trekking
Verderzetting van de woestijntocht.

Overnachting in een mooi gelegen tentenkamp (O,L,A)

Dag 9

Wadi Rum – Amman
In de late namiddag loopt je woestijnavontuur ten einde en begint je terugtocht naar de bewoonde wereld. Na 3 à 4 uur rijden aankomst in Amman.

Hotelovernachting in Amman. (O,L)

Tip: In plaats van direct terug richting Amman te rijden kan je ook nog een paar extra dagen inlassen aan de Rode zee en genieten van rust, zon en water. Mogelijkheid tot zwemmen en snorkelen boven de prachtige tropische koraalriffen. We werken hiervoor samen met een comfortabel resort gelegen aan Tala Bay (zie toeslagen).

Dag 10

Terugvlucht 
Vrije dag tot aan de transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar Brussel.
 
(O)

Uitbreiding

Natuurreservaat Dana
Dana is het grootste natuurreservaat van Jordanië, zeer afwisselend qua plantengroei en landschappen en één van de laatste leefgebieden van de Syrische wolf. Bovendien vormt het reservaat een bron van inkomsten voor de lokale bevolking en tracht men hen op duurzame wijze te betrekken bij natuurbehoud en –beheer. 
Vanuit Dana maak je een dagtocht naar Feynan.  

 • 1x overnachting in een guesthouse (met schitterend uitzicht) in het dorp Dana.
 • 1x overnachting in een mooie Ecolodge.


We raden aan om deze twee overnachtingen op dag 3 en 4 te plaatsen.  Op dag 5 reis je dan verder naar Petra.

Prijs op aanvraag.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

vanaf € 1320

Basisprijs

€  1565 per persoon (o.b.v. 2 deelnemers)
€  1320 per persoon (o.b.v. 4 deelnemers)

* De prijzen zijn geldig voor reizen in 2019. 

Internationale vluchten zijn nooit inbegrepen. Wij kunnen uiteraard vrijblijvend een voorstel doen. Bij boeking van de vluchten rekenen we een dossierkost aan van € 30 (éénmalig). Let wel: het volledige saldo van deze vluchten dient te worden betaald alvorens wij deze vluchten voor je boeken. 

De ‘standaard’ rondreizen uit ons aanbod zijn met zorg samengesteld om een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma te bieden. Ze zijn het resultaat van onze expertise, die van onze plaatselijke partner(s) en de feedback van vorige reizigers. Reservaties voor deze programma’s kunnen doorgaans snel bevestigd worden. 
Op vraag kunnen aan deze standaard programma’s wijzigingen worden aangebracht om ze nog meer af te stemmen op je persoonlijke wensen. Houd er evenwel rekening mee dat we voor het uitwerken van dergelijk aangepast voorstel meer tijd nodig hebben dan voor een standaard programma.


Voorschot

30 % van de reissom te betalen bij inschrijving.

Inbegrepen

 • Alle logies zoals vermeld.
 • Alle maaltijden zoals vermeld in het dagschema.
 • Engelssprekende lokale gids in Petra en Wadi Rum.
 • Het inkomticket voor Petra (2 dagen) en de huur van een paard in Petra voor de eerste dag (dit laatste wordt door de plaatselijke autoriteiten opgelegd).
 • Gebruik tenten en kampeermateriaal in Wadi Rum.
 • Alle transfers (met privé-wagen en Engelssprekende chauffeur (geen gids).

Niet inbegrepen

 • Internationale vluchten.
 • Overige maaltijden.
 • Verzekering. 
 • Fooien. 
 • Dranken (uitgezonderd het water bij de lunchpakketten in Petra en tijdens de trekking in Wadi Rum).
 • Persoonlijke uitgaven. 
 • Inkomgelden (prijzen onder voorbehoud):
  • Jerash: € 10 p.p. - lokale gids: € 18 
  • Dode Zee: 10 JOD p.p.
  • Madaba & Mount Nebo: 1 JOD p.p. – lokale gids: € 10 per bezoek
  • Kerak: 1 JOD pp – Lokale gids € 10 per bezoek
  • Kamelenrit in de Wadi Rum: $15 p.p.  /30 min.
  • Wadi Rum: 6.5 JOD

Kortingen

 • Kinderen (t.e.m. 12 jaar): €190.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Niveau

Dit is een reis met wandelniveau  à . Je hoeft geen atleet te zijn, maar een beetje conditie en een sportieve ingesteldheid zijn wel nodig.
 
Het echte wandelen gebeurt in Petra en Wadi Rum. In Petra zijn het de hoogteverschillen die niet te onderschatten zijn. In Wadi Rum is het soms mulle zand dat het wandelen kan bemoeilijken.

Het gebrek aan comfort tijdens het kamperen in Wadi Rum draagt ook bij tot de ‘zwaarte’ van deze reis.

Bagage

Je draagt enkel je dagrugzakje.
Tijdens de Wadi Rum-tocht wordt de bagage vervoerd met jeeps, wat betekent dat je overdag niet aan je bagage kan. 

Logies

In Amman en Petra slaap je in een middenklassehotel.

In Wadi Rum slaap je in een mooi gelegen, vast tentenkamp. Er staan een 6-tal versterkte tenten met per tent 2 éénpersoonsbedden (opgemaakt met kussen met kussensloop, onderlaken en deken). Jij dient zelf een slaapzak of lakenzak mee te brengen. Er is een niet-overdekt sanitair blok met een douche, 2 toiletten en 2 lavabo's (maar het spreekt voor zich dat je je waterverbruik tot een minimum dient te beperken). Verder is er een eettent waar 's morgens en 's avonds een lekker vuurtje brandt (en waarvoor enkel dood hout wordt gebruikt).

Je kan de woestijnbeleving nóg intenser maken door in tweepersoonstentjes of in open lucht te slapen op plaatsen die door de bedoeïenen worden uitgekozen. Er zijn dan geen sanitaire voorzieningen. Een warme slaapzak is een must. De toeslag hiervoor bedraagt € 15 per persoon per nacht. Indien je hier de voorkeur aan geeft, dien je dit bij inschrijving te vermelden.

Kamperen in de woestijn beperkt de sanitaire mogelijkheden tot een minimum. Toch blijkt dit meestal geen enkel probleem op te leveren. Het lokaal team voorziet ruim in vers drinkbaar water. Dit wordt gebruikt om te koken, als drinkwater en ook voor de lichaamshygiëne. Het spreekt voor zich dat zo zuinig mogelijk met water dient omgesprongen te worden. Voorzie voor de dagelijkse wasbeurt(en) best vochtige doekjes om je tussendoor te verfrissen. Het is absoluut nodig om geen sporen van "sanitaire stops" achter te laten. Toiletpapier vergaat slechts uitermate langzaam in een droge omgeving als de woestijn. Ook als het wordt begraven, komt het na verloop van tijd weer bloot te liggen doordat de wind het zand verplaatst of dieren het uitgraven. Met als resultaat dat op plaatsen waar regelmatig toeristen komen (mooie bivakplaatsen of nabij bekende prehistorische sites), toch resten van toiletpapier te vinden zijn. Het verbranden van toiletpapier is een veelvoorkomend gebruik, maar bij gebruik van vochtige doekjes levert dit problemen op. Daarom raden wij aan de deelnemers van onze woestijnreizen aan om kleine papieren zakjes mee te brengen (zoals die worden gebruikt voor maandverbanden), waarin de gebruikte vochtige doekjes kunnen verpakt worden en ’s avonds op de kampplaats bij de rest van het (keuken)afval gevoegd kunnen worden. Het klinkt allicht omslachtig, maar eens in de praktijk blijkt het allemaal best mee te vallen!

Maaltijden

In bovenstaand dag-aan-dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden op de betreffende dag genomen worden en inbegrepen zijn.
O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

Algemeen
De Jordaanse keuken behoort tot de grotere familie van de Midden-Oosterse keuken en komt grotendeels overeen met die van Syrië, Libanon, Irak en Palestina. Eten is zeer belangrijk in dit deel van de wereld. Er wordt veel tijd besteed aan zowel het klaarmaken als het opeten. 
De hoofdmaaltijd  in een doorsnee-gezin wordt meestal ’s middags gegeten en bestaat uit kip of schapenvlees (zelden runds- en nooit varkensvlees), vergezeld van hoebz (plat brood), bulgur (gekookte tarwekorrels) of rijst, laban (yoghurt), aubergine en tomaat. De meest populaire voor- of bijgerechten zijn hoemmoes (kikkererwtenpuree), foel (bonensalade of -puree), taboeleh (couscoussalade), kubbeh (gefrituurde lamsgehaktbal), moetabal (auberginepuree), halloemi (zoute kaas). De meest populaire hoofdgerechten zijn kebabs (gegrild vlees), fasoelyeh (stoofpot van lamsvlees, tomaten en rijst), maqloebeh (lamvlees of kip met bloemkool en rijst) en allerhande met rijst en/of vlees gevulde groenten. Het nationale gerecht van Jordanië is mansaf, een van oorsprong Bedoeïens gerecht dat geserveerd wordt bij feestelijke gelegenheden. Mansaf bestaat uit lamsvlees (mag vervangen worden door kip), een dikke saus van jamied (yoghurt van schapen- of geitenmelk) en rijst. 
Een snelle hap kan bestaan uit falafel (gefrituurde kikkererwtenpuree), shawarma (brood met vlees en groenten ertussen), manaqiesh (een warm stuk brood gedipt in olijfolie en za’tar, een kruidenmix op basis van tijm). Alcohol is het overal vrij te bestellen en te kopen (behalve tijdens de vastenperiode). Koffie wordt geserveerd in kleine tasjes, is sterk, royaal gezoet en soms wordt er kardemom aan toegevoegd. Ook thee wordt sterk gezoet gedronken.

Vervoer ter plaatse

Tijdens deze reis verplaats je je met privé-vervoer.

Reisperiode en klimaat

Jordanië kent (zeer) warme en droge zomers (mei-oktober) en wisselvallige winters (november-april). De meeste neerslag valt in de noordelijke Jordaanvallei en het noordwestelijke hoogland, waarbij sneeuw in januari/februari geen uitzondering is.

Over het algemeen kan je stellen dat, hoe verder je zuidwaarts gaat, hoe warmer (overdag) en droger. In april/mei en oktober kan de “khamsin” opsteken, een onaangename, hete en droge wind die woestijnstof aanvoert en soms een dag lang kan aanhouden en lokaal erg hevig kan zijn. Januari is statistisch de koudste maand en juli de warmste (gemiddelde dagtemperaturen januari/juli: 11/31° in Amman, 12/32° in Petra, 14/34° in Wadi Rum en 18/37° in Aqaba). 

Aangezien je kampeert in Wadi Rum, geven we hier een jaaroverzicht van de gemiddelde nachttemperaturen: 
Jan. 2° - Feb. 3° - Maart 6° - April 11° - Mei 14° - Juni 16° - Juli & Aug. 18° - Sep. 16 - Okt. 13° - Nov. 8° - Dec. 4°. In december en januari kan het naar de ochtend toe dus erg koud zijn. Ook daar het ene jaar al kouder (tot vriezens toe) of minder koud dan het andere.

Gedetailleerde informatie over het regionale klimaat kan je vinden op: Weatherbase. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op www.andersreizen.be/reisuitrusting.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.  Lees zeker ook de richtlijnen over de toegelaten inhoud van ruim- en handbagage nog eens na op de website van Brussels Airport

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 •  lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Slaapgerief 

 • lakenzak: een dunne slaapzak uit lichte stof, die je gebruikt ter vervanging van lakens (meestal als je ter plaatse dekens ter beschikking hebt). Evt. zelf te maken met een gewoon bovenlaken dat je in de lengte dubbel plooit en langs de onder- en zijkant dichtnaait.

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • evt. zwemgerief
 • evt. handschoenen, muts en sjaal (tijdens de wintermaanden)
 • evt. thermisch ondergoed (tijdens de wintermaanden)

Diversen

 • handdoeken
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • reisstekker type A https://www.worldstandards.eu/nl/elektriciteit/soorten-stekkers/
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor Jordanië heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit Jordanië. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. 

Bij aankomst in Amman ontvang je een gratis visum op de luchthaven. Bij de reservatie dien je hiervoor een kopie van je paspoort aan Anders Reizen door te geven.

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Tip: Maak een kopie van je paspoort en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen.

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen.

Geld

De munt is de Jordaanse dinar, in het Engels JD (‘djeedie’) genoemd. 1 dinar is onderverdeeld in 1000 fils. (Soms spreekt men ook over ‘piaster’, waarvan geen biljet of munt bestaat maar dat het equivalent is van 10 fils). Je kan cash euro’s meenemen en ter plaatse wisselen. In de steden kan je met een gewone Maestrobetaalkaart geld afhalen.

Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Vreemde deviezen aankopen doe je best ter plaatse aan een automaat (met je betaalkaart) of bij een bank. De koers is doorgaans minstens even voordelig of voordeliger dan wanneer je ze op voorhand in België via de bank besteld (indien dit al mogelijk is). Door meerdere keren kleine bedragen af te halen, vermijd je bovendien dat je op het einde van je reis deviezen overhoudt (die in België soms niet meer in te wisselen zijn).

Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…), maar voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.

In de meeste landen kan je vlot met vlot geld uit de automaat halen, doch raden wij aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.

Nog een tip? Je kan ook meerdere kaarten meenemen, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals
www.oanda.com/currency/converter/ 


Gezondheid

Jordanië stelt geen enkele inenting verplicht, maar het Instituut voor Tropische Genees­kunde te Antwerpen raadt preventie aan tegen  hepatitis A. Je kan voor deze vaccinatie terecht bij je huisarts. Meer informatie kan je verkrijgen bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde: 0900 10110 (Travelfoon) – www.itg.be. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met een bevoegde arts of medische autoriteit.

Hepatitis A
Iedereen die naar Azië reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, is best tegen hepatitis A beschermd. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

Hepatitis B

In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

DTP-vaccinatie
Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.

Diepgaandere informatie kan je vinden op: www.itg.be (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: