Indonesië - Ontdekking van Flores en Komodo - 9 dagen


9 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 985


Boek deze reis »

Indonesië - Ontdekking van Flores en Komodo - 9 dagen


9 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 985


Boek deze reis »

Indonesië - Ontdekking van Flores en Komodo - 9 dagen


9 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 985


Boek deze reis »

Indonesië - Ontdekking van Flores en Komodo - 9 dagen


9 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 985


Boek deze reis »

Indonesië - Ontdekking van Flores en Komodo - 9 dagen


9 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 985


Boek deze reis »
Individuele reizen Indonesië
De Kleine Soenda-eilanden of Nusa Tenggara behoren tot een archipel van meer dan 500 eilanden, waarvan de meeste te onherbergzaam zijn voor bewoning. De grootste eilanden zijn (van west naar oost): Lombok, Sumbawa, Sumba, Flores en Timor. Deze eilanden zijn nog niet door de grote toeristenstroom 'ontdekt'. Vanuit de idyllische baai van Labuan Bajo verken je het katholieke eiland Flores en maak je een boottocht naar de natuurreservaten op Komodo en Rinca. Deze twee laatste eilanden zijn de twee enige plaatsen ter wereld waar de enorme Komodo-varaan nog leeft. Deze reis toont je de vele gezichten van de eilanden: de vulkanen, de etnisch-culturele diversiteit van de bevolking, de afwisselende natuur die zo typisch is voor de oostelijke ‘Ring van Vuur’…
Prijs: vanaf € 985
Aantal dagen: 9 dagen
Reisnummer: 19ID5SDA
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Sta oog in oog met een Komodovaraan
 • Flores, een uniek eiland
 • De drie gekleurde meren van Kilimutu
 • Wandelen langs rijstterrassen en traditionele dorpen

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Aankomst in Maumere
Onthaal op de luchthaven en transfer naar je logies dat vlak aan het strand ligt.
Het eiland Flores, Portugees voor bloemen, dankt zijn naam aan de prachtige en gevarieerde natuur van vulkanen, kratermeren, wouden en savannes.

Overnachting in een eenvoudig hotel met bungalows (-)

Dag 2

Naar Moni
Vanuit Maumere brengt een prachtige tocht door de bergen je naar de zuidkust van het eiland.  Je houdt halt bij het dorp Sikka, waar je het weefproces van A tot zet kan aanschouwen en de invloed van het Portugese Katholicisme nog duidelijk zichtbaar is. De wanden van de prachtige Portugese kerk uit 1899 zijn gedecoreerd met lokale 'ikat-motieven'. Sikka is nog steeds een van Flores’ meest belangrijke weefcentra. Je bereikt Moni, de uitvalsbasis voor een verkenning van de Kelimutu-meren.

Overnachting ecolodge (O)

Dag 3

De meren van Kelimutu - Bajawa
Voor dag en dauw vertrek je samen met je gids naar de kratermeren van Kelimutu. De drie meren liggen in een maanlandschap op een hoogte van ca. 1600m in de nabijheid van de top van de Kelimutu-vulkaan. Ze hebben elk een andere kleur die bovendien regelmatig verandert. Waarom dat gebeurt weet men niet precies. Alleszins is het een magische plaats, waarrond een hoop bijgeloof en legendes zijn ontstaan. De klim duurt een klein uurtje. Je wandelt de vulkaan weer af.  
Op weg naar Bajawa bezoek je Wologai, een van de weinige dorpjes in het 'Lio'-district met huizen in de traditionele Lionese stijl. In de late namiddag bereik je het stadje Bajawa, met mooie vulkanen op de achtergrond.  Bajawa ligt op een hoogte van 1100 meter.

Overnachting in eenvoudig maar net guesthouse.(O)

Dag 4

Bajawa te voet
Vandaag maak je vanuit Bajawa een halve dagtocht in een mooi berglandschap langs de Ngada-dorpen met hun fascinerende mix tussen katholicisme en voorouderverering en hun specifieke architectuur. Je gids vertelt over de gewoonten en gebruiken van deze bevolkingsgroep. 

Overnachting in eenvoudig maar net guesthouse.(O)

Dag 5

Ruteng
Een mooit rit brengt je naar Ruteng, de hoofdstad van het Manggarai-gebied. In de buurt ligt het Ranamese meer ('grootmeer' in de lokale taal), dat volledig omgeven is door regenwoud en waar je met een beetje geluk endemische vogels kan spotten.
Je logeert in het Susteran Berduka Cita klooster, op wandelafstand van het centrum van Ruteng.  Het uitzicht over de vallei is spectaculair.

Overnachting in klooster (O)

Dag 6

Labuan Bajo
Een mooie wandeling brengt je langs rijstterrassen en traditionele dorpen. Het Manggarai-gebied is een van de meest vruchtbare gedeeltes van Flores. Je vindt er nog ronde rijstvelden die volgens eeuwenoude tradities zijn ingedeeld, vanuit de lucht lijken het net reusachtige spinnenwebben. Vooraleer door te reizen naar de kust breng je een kort bezoek aan het Damiaan-centrum waar tot vandaag nog leprapatiënten werkzaam zijn.
Transfer naar de idyllische baai van Labuhan Bajo aan de westkust.

Overnachting in eenvoudig guesthouse met zicht op de kust. (O)

Dag 7

Boottocht
Je scheept in op een eenvoudige privéboot om twee dagen te varen, zwemmen en evt. te snorkelen tussen de eilanden van het Komodo Nationaal Park.  Het park kent een ontzettend mooie en bijzondere flora en fauna, waarvan de Komodo-varaan het symbool bij uitstek is. Dit prehistorisch wezen kom je zeker tegen tijdens de wandeling (max.2u)  o.l.v. een ranger op het eilandje Komodo en Rinca. Rinca is minder druk bezocht en minder ‘georkestreerd’ dan Komodo. Hier leven ook vele kaketoes en met wat geluk krijg je een zwerm vliegende honden te zien die zich verschuilen in nabijgelegen mangroves.

Avontuurlijke overnachting op de boot. (O,L,A)

Dag 8

Boottocht
Einde van de boottocht, terugkeer naar Labuan Bajo.

Overnachting in eenvoudig guesthouse met zicht op de kust. (O,L)

Dag 9

Vrij tot aan de transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Brussel of naar één van de andere eilanden uit ons aanbod. (O)

Uitbreiding

Deze reis kan je uitbreiden met een van de andere Indonesische eilanden uit ons aanbod: Java, Bali, Sumatra, Lombok, Sulawesi.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

1285 € per persoon (o.b.v. 2 personen - tweepersoonskamer)
1095 € per persoon (o.b.v. 3 personen - driepersoonskamer)
1085 € per persoon (o.b.v. 4 personen - 2 tweepersoonskamers)
975 € per persoon (o.b.v. 5 personen – 1 twee en 1 driepersoonskamer)
930 € per persoon (o.b.v. 6 personen - 3 tweepersoonskamers)

Deze prijzen zijn geldig 2019.

Internationale vluchten zijn nooit inbegrepen. Wij kunnen uiteraard vrijblijvend een voorstel doen. Bij boeking van de vluchten rekenen we een dossierkost aan van € 30 (éénmalig). Let wel: het volledige saldo van deze vluchten dient te worden betaald alvorens wij deze vluchten voor je boeken. 

De ‘standaard’ rondreizen uit ons aanbod zijn met zorg samengesteld om een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma te bieden. Ze zijn het resultaat van onze expertise, die van onze plaatselijke partner(s) en de feedback van vorige reizigers. Reservaties voor deze programma’s kunnen doorgaans snel bevestigd worden.
Op vraag kunnen aan deze standaard programma’s wijzigingen worden aangebracht om ze nog meer af te stemmen op je persoonlijke wensen. Houd er evenwel rekening mee dat we voor het uitwerken van dergelijk aangepast voorstel meer tijd nodig hebben dan voor een standaard programma.


Voorschot

30 % van de reissom te betalen bij inschrijving. 

Inbegrepen

 • Alle vermelde transfers volgens programma met privévervoer (airco) en chauffeur.
 • Alle overnachtingen op basis van standaardkamer en ontbijt.
 • Een aantal extra maaltijden (zie dagschema -,O, L, A)
 • Lokale Engelssprekende gids in Kelimutu, Bajawa en Ruteng. 
 • Gids naar Komodo.                                                        
 • 2-daagse boottocht
  • privé boot met airco, douche en toilet (type Cajoma Eco)
  • gids die meevaart
  • ranger op Komodo en Rinca
  • eigen bootpersoneel
  • 2 x lunch, 1 x diner
  • onbeperkt water, koffie, thee

Niet inbegrepen

 • Internationale en binnenlandse vluchten
 • Toegangsgelden: € 10 per persoon  Kelimutu, Nat. Park Komodo en Rinca: € 25 à € 30 per persoon 
 • Fooien voor chauffeur en gids.
 • Overige maaltijden.     
 • Lokale luchthaventaks.
 • Persoonlijke uitgaven.
 • Evt. verzekering

Toeslagen

 • Upgrade boot voor 2-daagse: op aanvraag.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Beschikbaarheid

De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

Niveau

 à  De wandelingen tijdens deze reis zijn zeker niet zwaar en haalbaar voor iedereen met een normale fysieke conditie.


Bagage

Je draagt enkel je dagrugzakje.

Logies

Op Flores en de rest van de Soenda eilanden staat het toerisme nog in zijn kinderschoenen. We selecteerden overal kleinschalige guesthouses en hotels. Je beschikt telkens over privésanitair.

Tijdens de boottocht beschik je over een eigen (eenvoudige) kajuit met douche/toilet. Er is enkel koud water. Standaard kiezen we voor een eenvoudige boot type Cajoma Eco. Je kan kiezen voor een upgrade mits toeslag.  

Gezien het beperkte aanbod van hotels en de kleinschaligheid van de geselecteerde logies, raden we aan om je reis tijdig te reserveren, zeker als je je reis plant in het hoogseizoen.


Maaltijden

De Indonesische keuken is bijzonder lekker en kende in de loop der eeuwen invloeden uit de hele wereld, en niet in het minst uit India en China. Het basisgerecht is rijst, al dan niet met groenten, vis, soms vlees (waaronder de satés) en eieren, en verrijkt met allerlei kruiden en specerijen. In plaats van vlees zal men vaak gerechten op basis van soja aantreffen. Liefhebbers van soepjes en sausen zullen in Indonesië niet op hun honger blijven zitten.

Vervoer ter plaatse

Tijdens deze reis verplaats je je met privé-vervoer.

Reisperiode en klimaat

Indonesië is een land dat je het ganse door kan bereizen. Indonesië doorkruist de evenaar en heeft bijgevolg een klimaat met twee jaargetijden: een uitgesproken nat seizoen van november tot april en een heet seizoen van mei tot oktober. Gemiddeld liggen de temperaturen steeds tussen de 24 en de 35°C en schijnt de zon 12 uur per dag. Het is altijd vochtig warm, met een gemiddelde dagtemperatuur van ca. 26° en met weinig temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Om 6u00 komt de zon op en om 18u00 is ze ook weer onder. Regenen kan het altijd, ook in het 'droge' seizoen. Vaak valt er dan eenmaal per dag een flinke bui terwijl er tijdens het regenseizoen over het algemeen meer regen valt. Het westen is het meest vochtige gedeelte van Indonesië.

De beste reisperiode om de Soenda Eilanden te bezoeken is tussen april en november. Het regenseizoen valt van december tot en met maart, tijdens deze periode kan je er reizen, maar wordt wat flexibiliteit verwacht. Januari en februari worden doorgaans als de natste maanden bestempeld.

Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com.


Reisuitrusting

We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

Bagage

 • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
 • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.  Lees zeker ook de richtlijnen over de toegelaten inhoud van ruim- en handbagage nog eens na op de website van Brussels Airport

Schoenen & kousen

 • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
 •  lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)

Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

Slaapgerief

 • evt. lakenzak: een dunne slaapzak uit lichte stof, die je gebruikt ter vervanging van lakens (meestal als je ter plaatse dekens ter beschikking hebt). Evt. zelf te maken met een gewoon bovenlaken dat je in de lengte dubbel plooit en langs de onder- en zijkant dichtnaait.

Kledij

 • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
 • wind- en waterdicht jack
 • fleece
 • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
 • zwemgerief

Diversen

 • handdoeken
 • toiletpapier of hygiënische doekjes
 • geldbeugel of heuptasje
 • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
 • evt. drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
 • reisstekker zie: https://www.worldstandards.eu/nl/elektriciteit/soorten-stekkers/
 • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
 • evt. wandelstokken
 • zak- of hoofdlamp

EHBO

In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

 • middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel tegen krampen
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
 • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
 • steriel gaas en kleefband

Reisdocumenten

Voor Indonesië heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit Indonesië. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas. 

Een visum is niet nodig voor een verblijf van minder dan 30 dagen.

Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

Tip: Maak een kopie van je paspoort en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen.

Tip: Laat weten waar je bent!
In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen.

Geld

De munteenheid is de Indonesische rupiah (IDR). Je neemt best Euro’s mee, dollars zijn niet nodig. Geldautomaten vind je in de meeste steden.
Kredietkaarten zijn enkel bruikbaar in de grote steden en dan enkel in grote hotels en in op toeristen afgestelde winkels en restaurants. 

In de meeste landen kan je vlot met krediet- en betaalkaarten terecht, zowel om te betalen als om geld uit de automaat te halen. We raden aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden. Neem bij voorkeur meerdere kaarten mee, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.
Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…). Voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.
Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

Ook wanneer je vreemde deviezen moet aankopen, doe je dit best ter plaatse aan een automaat (met je betaalkaart) of bij een bank. De koers is doorgaans minstens even voordelig of voordeliger dan wanneer je ze op voorhand in België via de bank besteld (indien dit al mogelijk is). Door meerdere keren kleine bedragen af te halen, vermijd je bovendien dat je op het einde van je reis deviezen overhoudt (die in België soms niet meer in te wisselen zijn).

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals
www.oanda.com/currency/converter/

Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Indonesië door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A
Iedereen die naar Azië reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

Hepatitis B
In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

DTP-vaccinatie
Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree
Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen, een goede handhygiëne en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.

Buiktyfus
Indien men in minder goede hygiënische omstandigheden reist, frequent of langdurig (bijvoorbeeld vanaf 2 à 3 weken) in het buitenland verblijft (zelfs indien in goede hygiënische omstandigheden) is ook vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Buiktyfus is een ernstige bacteriële darminfectie die wordt overgedragen door besmet voedsel.

Malaria
Op de Soenda eilanden bestaat het risico op malaria, een infectieziekte die verwekt wordt door een parasiet en die wordt overgebracht door de steek van de anopheles-mug.Tracht muggenbeten te vermijden, wetende dat de anopheles-mug steekt tussen valavond en dageraad en niet zoemt. 

Diepgaandere informatie kan je vinden op: www.itg.be  (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.
Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: