Indonesië - Java, Bali en Sulawesi


22 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 2530


Boek deze reis »

Indonesië - Java, Bali en Sulawesi


22 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 2530


Boek deze reis »

Indonesië - Java, Bali en Sulawesi


22 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 2530


Boek deze reis »

Indonesië - Java, Bali en Sulawesi


22 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 2530


Boek deze reis »

Indonesië - Java, Bali en Sulawesi


22 dagen

Periode zelf te bepalen

vanaf € 2530


Boek deze reis »
Individuele reizen Indonesië
Deze reis geeft je een mooi idee van de gevarieerde schoonheid van de Indonesische archipel. Je begint rustig aan in en rond het Javaanse Yogyakarta met lokale marktjes, de Borobodur en de tempels van Prambanan, een fietstocht door de rijstvelden. Dan trek je verder naar het oosten van Java voor de ultieme vulkaanervaring bij de Bromo en Ijen-krater. Tijd om over te steken naar het groene eiland Bali, met zijn levendige en kleurrijke hindoe-cultuur, de kunstenstad Ubud, machtige rijstvelden, een dorpjes-fietstocht, dolfijnen spotten, een heerlijke keuken en een deugddoende massage! Het laatste deel van de reis speelt zich af op het eiland Sulawesi. Hier onderneem je een pittige trekking in het paradijselijk regenwoud, langs rijstvelden en typische dorpjes van de Toraja's, gekend om hun eeuwenoude begrafenisriten.
Prijs: vanaf € 2530
Aantal dagen: 22 dagen
Reisnummer: 19ID5JBD
Reisdatum: Periode zelf te bepalen
Beschikbaar : Op aanvraag

Wandelniveau :
Natuur:
Cultuur:
Comfort:

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Intrigerende begrafenisrites in Torajaland
 • Trekking met slapen in traditionele woningen
 • De actieve Bromo-vulkaan
 • Cultuur in Yogyakarta
 • Borobodur en Prambanan- tempels
 • Het kunstzinnige stadje Ubud
 • Te voet en per fiets door de Balinese rijstvelden  
 • De lekkere Indonesische keuken
 • Zon en zee, snorkelen en dolfijn spotten
 • Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief:

   
   

  Algemene reistips

  Dag 1

  Internationale vlucht.

  Dag 2

  Aankomst Yogyakarta
  Onthaal en transfer naar je logies, een gezellig guesthouse in het centrum van de stad. De rest van de dag ben je vrij om te bekomen van de vlucht en te relaxen aan het zwembad.

  Overnachting in een guesthouse met zwembad, Yogyakarta. (-)

  Dag 3

  Becaktour Yogyakarta
  Per becak, de typische fietstaxi, start je de verkenning van Yogyakarta. Het grote voordeel van de becak is dat je op je eigen ritme de stad kan ontdekken en rustig alle indrukken kunt opnemen. Bovendien kennen de meeste becak chauffeurs de stad op hun duimpje en zullen ze je met plezier naar enkele van de bekendste bezienswaardigheden brengen. Je bezoekt o.a. de Taman Sari, een prachtig lusthof dat eertijds werd aangelegd voor de sultan en zijn familie en het Kraton, een voormalig 18de-eeuws sultanpaleis. Je houdt halt bij de uitgestrekte markt Pasar Beringharo, waar zich ook de 200 jaar oude moskee Mesjid Agung bevindt en ontdekt er heel veel nieuwe producten (waaronder onbekende groenten en fruit). Ook een kennismaking met de beroemde batikcultuur van Yogya (sinds 2009 op de lijst van Unesco-werelderfgoed) mag niet ontbreken. In de namiddag ben je vrij. 

  Overnachting in een guesthouse met zwembad, Yogyakarta. (O)

  Dag 4

  Fietstocht op het platteland en bezoek aan Prambanan
  In de voormiddag maak je een fietstocht langs dorpjes en tussen rijstvelden en krijg je een mooi beeld van het dagelijks leven op het vruchtbare en kleurrijke Java.  Onderweg bezoek je een lokale markt en enkele kleine traditionele huisnijverheden. In de namiddag breng je een bezoek aan het hindoeïstisch tempelcomplex van Prambanan, dat gebouwd werd tussen de 8ste en 10de eeuw. Oorspronkelijk telde het 244 tempels en er zijn er slechts enkele gerestaureerd. De tempelsite is nog steeds niet volledig toegankelijk sedert de laatste aardbeving.
  Vanaf mei worden er bij de Prambanan-tempel openluchtvoorstellingen gebracht. Je kan ter plaatse beslissen of je deze voorstelling wenst bij te wonen (richtprijs € 40 p.p. inclusief uitgebreid buffet).

  Overnachting in een guesthouse met zwembad, Yogyakarta. (O)

  Dag 5

  Raften en Borobudur
  In de voormiddag waag je je aan een niet te moeilijke rafting (type II à III) op de Elo Rivier, die zich hier sierlijk doorheen de tropische plantenweelde kronkelt. Onderweg zie je mooie taferelen uit het dagelijks leven van de Javanen; mensen die leven aan de rivier, kinderen die komen zwemmen, vissers... Na de lunch breng je een bezoek aan Borobudur (8ste-9de eeuw), het grootste boeddhistische heiligdom én een van de indrukwekkendste bouwwerken ter wereld.  Samen met Prambanan, is deze tempel de getuige bij uitstek van de zgd.  Hindoeïstisch-boeddhistische periode die Indonesië heeft gekend van 200 tot 1400.
  Wie niet houdt van rafting, kan kiezen voor een unieke wandeling in de stad waarbij je plekjes ontdekt die normaal voor toeristen verborgen blijven. 

  Overnachting in een guesthouse met zwembad, Yogyakarta. (O,L)

  Dag 6

  Van Yogyakarta naar Tumpang
  Na een vroeg ontbijt word je naar het treinstation in Yogyakarta gebracht en heb je een dag vullende rit per trein oostwaarts naar de stad Malang voor de boeg. Ooit was dit het centrum van de koffie- en suikerteelt, gedomineerd door Nederlandse en Chinese magnaten. De koele heuvels in de omgeving waren aantrekkelijk voor de kolonialen, maar de handel moest uiteraard in de stad gebeuren. Vandaag is het een drukke stad, het establishment Toko Oen herinnert aan deze vervlogen tijden. Bij aankomst in Malang word je opgepikt en verder gebracht naar het kleine dorp Tumpang bij het nationaal park van Bromo-Tengger.

  Overnachting in een eenvoudige homestay, Tumpang. (O)

  Dag 7

  De zee van zand – Bromo
  Na het ontbijt vertrek je voor een avontuurlijke rit door het nationaal park.  De Tengger, de op één na kleinste etnische bevolkingsgroep van Java, is een bergvolk dat leeft op de hellingen van de Gunung Bromo, een 2392 m hoge actieve vulkaan met een immense krater die de ‘zee van zand’ wordt genoemd. In Jemplang word je gedropt om doorheen deze vulkanische zandzee en langs een niet toeristische route in een 4-tal uren (vlak terrein, ca. 16 km) naar je logies in Cemoro Lawang te wandelen. Het is een klein dorpje op de kraterrand en op 2360 m hoogte. 

  Overnachting in een eenvoudig, maar uniek gelegen hotel met zicht op Mt Bromo, Cemoro Lawang. (O)

  Dag 8

  Mt Bromo en rit naar Bondowoso
  Zeer vroeg uit de veren om doorheen de vulkanische zandzee naar de Bromo vulkaan te wandelen en de trappen naar de kratterand te beklimmen voor een unieke zonsopkomst. Je kan er ook voor kiezen om per jeep (exclusief) naar het uitkijkpunt van de Penanjakan te rijden van waaruit je een prachtig zicht hebt op de vulkanen Bromo, Batok en Semeru, de hoogste vulkaan van Java.
  Het is ook een moment om even stil te staan bij de tegelijk verwoestende én leven gevende kracht van de vulkanen. Indonesië ligt immers in de ‘Ring van Vuur’, een vulkanisch erg actief gebied, en kent zo’n 10 vulkaanuitbarstingen per jaar (die overigens vrij accuraat kunnen worden voorspeld door de vele seismografische stations). Het is aan de mineraalrijke vulkaanas, die zich verspreidt over het omringende land en door waterlopen verder wordt meegevoerd, dat Indonesië zijn vruchtbare grond te danken heeft. De nog actieve Bromo (2392 m) is de meest indrukwekkende vulkaan in Oost-Java qua ligging. De Tenggerese beschouwen de Bromo als heilig en houden er jaarlijks een offerfeest (kesada).
  Na het ontbijt transfer naar Bondowoso, uitvalsbasis voor een bezoek aan het Ijen-kratercomplex. Het is een woeste en weinig bezochte streek, waar de bewoners leven van de koffieteelt en zwavelontginning. 

  Overnachting in een hotel met zwembad, Bondowoso. (O)

  Dag 9

  Ijen en doorreis naar Bali
  Voor de excursie naar het Ijen-kratercomplex moet je opnieuw zeer vroeg opstaan. De rit van bij Bondowoso naar Ijen neemt min. twee uur in beslag. Je klimt in een paar uur naar de rand van de Ijen-krater, van waarop je bij helder weer een haast onwerkelijk schouwspel ziet: boven het turkooizen water verschijnen plotseling slierten gele zwavelstoom, die na enkele seconden weer even onverwacht verdwijnen. Maar er is ook de harde realiteit, nl. die van de zwaveldragers. Deze mannen gaan twee tot drie keer per dag omhoog om in de krater zelf zwavel te kappen, waarbij toxische gassen en vloeistoffen vrijkomen, en zeulen vervolgens 60 tot 80 kg zwavelbrokken weer naar beneden. Zwaveldrager is een stiel die van vader op zoon wordt doorgegeven, ook al heeft dit beroep een serieuze impact op hun levensverwachting…
  Na deze lonende inspanning reis je verder naar de oostkust waar je in de haven van Gilimanuk de ferry naar Bali neemt. De overzet duurt ongeveer 45'.  In de vooravond bereik je Lovina, aan de noordkust van Bali. Lovina Beach is de verzamelnaam voor een aantal kustplaatsjes en donkere stranden die het vakantieoord vormen. Je neemt je intrek in een mooi hotel op 150 m van het strand.

  Overnachting in een charmehotel met zwembad, Lovina. (O)

  Dag 10

  Vrije dag in Lovina
  Een vrije dag in Lovina is makkelijk ingevuld: je kan zwemmen of snorkelen in het heldere water of gewoon relaxen bij het zwembad van het hotel. Wil je het toch actiever dan kan je kiezen voor één van de begeleide wandelingen die het hotel aanbiedt. Dit kan je ter plaatse regelen.
  Je hebt ook de keuze tussen twee excursies (inclusief): 's ochtends vroeg dolfijnen spotten of een prauwtocht op zee bij zonsondergang.

  Overnachting in een charmehotel met zwembad, Lovina. (O)

  Dag 11

  Ongekend Oost-Bali
  Oost-Bali was vroeger het gebied van drie vorstendommen: Klungklung, Bangli en Karangasem. Hierdoor vind je er vele oude tempels en paleizen terug, zoals ook het waterpaleis van Tirtagangga waar je kan gaan zwemmen in het heerlijk koele bergwater. Mooie dorpjes liggen er verscholen in een schitterend diepgroen landschap van kunstige rijstterrassen.  Je neemt je intrek in een mooi huis met grote tuin omringd door palmbomen en bamboebossen. Wie van rust, natuurgeluiden (gekko’s, krekels, ...) en een goede keuken houdt zal zich hier zeker op zijn plaats voelen.
  Na de lunch neemt je lokale gids, die hier geboren en getogen is, je mee voor een wandeling van ca. 3 uur waarbij je veel leert over de bloemen, planten en andere gewassen die hier gedijen. 's Avonds geniet je van een typisch Balinese specialiteit: 'bebek betutu' (= gestoomde eend) of 'ayam betutu' (= gestoomde kip).

  Overnachting in een guesthouse, Ababi. (O,A)

  Dag 12

  Dagtocht op het Balinese platteland
  Vandaag maak je een pittige tocht langs Balinese erfjes, schitterende rijstvelden en prachtige uitzichtpunten. Je maakt kennis met de bevolking in de dorpen en op de rijstvelden, je ontmoet schoolkinderen, leert over de natuur en het dagelijks leven van de Balinezen. Avondmaal in het guesthouse waar je van op je terras al de opgedane indrukken rustig kan verwerken.

  Overnachting in een guesthouse, Ababi. (O,A)

  Dag 13

  Fietstocht en transfer naar Ubud
  In de voormiddag maak je een mooie fietstocht* in de omgeving van Tirtagangga. 
  Na de lunch transfer naar Ubud, het culturele hart van Bali. Hier vind je ongetwijfeld de beste dansers en kunstenaars van heel Bali. Hoewel toeristisch en druk, is men er vrij goed in geslaagd een evenwicht te vinden tussen traditionele cultuur en toerisme. Bovendien kan je hier erg lekker eten. Je hotel ligt in het noorden van de stad, in een oase van groen op een 4-tal km van het centrum. Hier is absolute rust verzekerd.  Bij helder weer kan je ’s morgens maar liefst 3 vulkanen zien! Een mooie wandeling vanuit het hotel brengt je langs rijstvelden naar het centrum van Ubud.  Het centrum is ook bereikbaar met een gratis shuttledienst of per taxi.
  ’s Avonds woon je een voorstelling van een kecak (vuur- en trancedans) bij waarvan de naam verwijst naar het ritmische ‘cak’-geluid.

  *Deze fietstocht kan worden vervangen door een fietstocht 'downhill' van bij Kintamani naar Ubud. Deze fietstocht is geheel niet inspannend aangezien je vooral bergafwaarts fietst. De 'standaard' fietstocht in en rond Tirtagangga is authentieker aangezien ze een minder toeristisch circuit volgt en ook meer 'trapwerk' vereist.

  Overnachting in een hotel met zwembad, Ubud. (O,L)

  Dag 14

  Vrije dag Ubud
  Je kan een bezoek brengen aan Monkey Forest, een workshop Balinees koken volgen, één van de vele kunstgalerijen binnenstappen of een wandeling of fietstocht maken langs de rijstvelden waarbij je de zogenaamde kunstenaarsdorpjes passeert. Ubud is niet alleen het culturele hart van Bali, ook shopping liefhebbers worden hier meer dan verwend.  De kunst van het afbieden (‘tawarren’) kan je oefenen op de kleurrijke markt waar je een enorm aanbod aan 'handicrafts' vindt.  In de uitgebreide informatiebundel vind je heel wat tips voor uitstappen in en rond Ubud. 

  Overnachting in een hotel met zwembad, Ubud. (O)

  Dag 15

  Vlucht naar Sulawesi en doorreis naar Rantepao
  Ochtendlijke transfer naar Denpasar voor de vroege vlucht naar Makassar in het zuiden van Sulawesi. Vanuit Makassar reis je noordwaarts naar het centraal gelegen Rantepao, het hart van Tana Toraja. Deze transfer neemt een ganse dag in beslag.

  Ovenachting in een eenvoudig hotel, Rantepao. (O)

  Dag 16

  Uitstap in Torajaland.
  Bezoek aan de regio rondom Rantepao, waarbij je wat opsteekt over de intrigerende begrafeniscultuur van de lokale Toraja-bevolking: de rotsgraven met ‘tau tau’ of grafbeelden in het dorp Lemo, de ‘erong’ of hangende graven in het dorp Kete Kesu en het boomgraf voor baby’s in Tampangallo. Ook een bezoek aan de –exotische– markt is de moeite waard.
  Tijdens je verblijf in Tana Toraja probeer je zeker een begrafenisceremonie van nabij mee te maken. Deze gecompliceerde begrafenisriten zijn bedoeld om de ziel van de overledene veilig over te brengen naar de volgende wereld. Ze verschillen per streek en status van de overledene en gaan vaak gepaard met het slachten van varkens en buffels (niet geschikt voor gevoelige zielen).

  Ovenachting in een eenvoudig hotel, Rantepao. (O)

  Dag 17 - 19

  3-daagse trekking.
  Trekking in de prachtige tropische natuur van de regio rondom Rantepao, Tana Toraja of het (hoog)land van het Toraja-volk genoemd. Je overnacht in traditionele dorpjes, soms in een typisch ‘tongkonan’-huis in de vorm van een boot (wat verwijst naar de voorouders die in een storm zouden zijn aangespoeld en hun bootjes als dak gebruikten). De tocht brengt je langs de rijstvelden en plantages van de Panclambaran-vallei en eindigt in de bergstreek Sesean, met mooie zichten op spectaculair aangelegde rijstterrassen.  Op dag 19 slaap je terug in Rantepao.

  2x overnachting bij mensen thuis. (O, L, A)
  Ovenachting in een eenvoudig hotel, Rantepao. (O,L)

  Dag 20

  Transfer naar en bezoek van Makassar
  Lange transfer terug richting zuiden naar Makassar.  Je sluit de reis af met een bezoek aan de stad, van oudsher een druk handels- en scheepvaartcentrum, flanerend op de boulevard langs de kust, met talrijke eetstalletjes...

  Overnachting in bungalows op het water, Makassar (O)

  Dag 21

  Terug naar huis. Internationale vlucht.
  Transfer naar de luchthaven van Makassar (niet inclusief) voor de terugvlucht.

  (O)

  Dag 22

  Thuiskomst.

  Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief:

   
   

  Algemene reistips

  Prijs

  € 2530 per persoon (o.b.v. 2 deelnemers)
  € 2465 per persoon (o.b.v. 3 deelnemers, driepersoonskamer)
  € 2340 per persoon (o.b.v. 4 deelnemers, 2 tweepersoonskamers)
  € 2290 per persoon (o.b.v. 5 deelnemers, 1 tweepersooonskamer en 1 driepersoonskamer)
  € 2295 per persoon (o.b.v. 6 deelnemers, 3 tweepersoonskamers)

  * Deze prijzen zijn geldig voor reizen in 2019.

  Internationale vluchten zijn nooit inbegrepen. Wij kunnen uiteraard vrijblijvend een voorstel doen. Bij boeking van de vluchten rekenen we een dossierkost aan van € 30 (éénmalig). Let wel: het volledige saldo van deze vluchten dient te worden betaald alvorens wij deze vluchten voor je boeken. 

  De ‘standaard’ rondreizen uit ons aanbod zijn met zorg samengesteld om een evenwichtig, gevarieerd en logisch opgebouwd programma te bieden. Ze zijn het resultaat van onze expertise, die van onze plaatselijke partner(s) en de feedback van vorige reizigers. Reservaties voor deze programma’s kunnen doorgaans snel bevestigd worden.
  Op vraag kunnen aan deze standaard programma’s wijzigingen worden aangebracht om ze nog meer af te stemmen op je persoonlijke wensen. Houd er evenwel rekening mee dat we voor het uitwerken van dergelijk aangepast voorstel meer tijd nodig hebben dan voor een standaard programma.


  Voorschot

  30 % van de reissom te betalen bij inschrijving.

  Inbegrepen

  • Alle overnachtingen zoals vermeld.
  • Alle vermelde transfers.
  • Maaltijden zoals vermeld in het dagschema (O, L, A). 
  • Al de excursies zoals beschreven in het dagschema (inclusief vervoer, inkomgelden en waar vermeld plaatselijke gids).
  • Ticket voor Kecakdans.
  • Eén uur traditionele massage in Yogyakarta en in Lovina.
  • Uitgebreid informatiepakket van de reis.

  Niet inbegrepen

  • Internationale vluchten.
  • Binnenlandse vlucht van Denpasar naar Makassar op dag 15.
  • Evt. optionele activiteiten en andere uitstappen.
  • Overige maaltijden (zie dagschema -, O, L, A).
  • Persoonlijke uitgaven en dranken.
  • Fooien.
  • Evt. verzekering.

  Toeslagen

  • Eenpersoonskamer: op aanvraag.
  • Vlucht Palopo – Makassar ipv de lange transfer: € 30

  Kortingen

  • Wandeltocht in Yogyakarta ipv rafting: € 10.

  Betalingsvoorwaarden

  1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
  2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
  3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
  4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

  Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief:

   
   

  Beschikbaarheid

  De boeking van een reis op individuele basis kunnen we nooit meteen bevestigen. Er moeten vaak meerdere overnachtingsplaatsen en dienstenverstrekkers gecontacteerd worden om na te gaan of ze beschikbaar zijn op jouw data. Dit neemt tijd in beslag. Onbeschikbaarheid van een logies kan ervoor zorgen dat de datum moet verschuiven. Reserveer daarom tijdig je reis. Wacht steeds met het vastleggen van vluchten of ander vervoer tot wij je boeking bevestigd hebben.

  Niveau

    tot   In deze reis zitten geen zware activiteiten. Zowel de wandelingen als de fietstochten zijn geschikt voor iedereen met een normale fysieke conditie. De wandeling naar het logies bij de Bromo vulkaan verloopt over vlak terrein en zandige ondergrond. De zwaarste tocht is die naar de kraterrand van de Ijen vulkaan. Deze is behoorlijk pittig door de steile helling, maar slechts een korte inspanning. 

  Bagage

  Je draagt enkel je dagrugzak tijdens wandeltochten of fietstochten. Af en toe moet je je bagage misschien over een korte afstand dragen maar nooit verder dan van de wagen naar de receptie of je kamer in het logies.

  Logies

  Je logeert steeds in verzorgde hotelletjes en guesthouses, regelmatig met zwembad.

  Yogyakarta: Zeer goed gelegen en gezellig guesthouse met een mooie kleine tuin en zwembad, eenvoudige maar propere kamers met privé badkamer. 

  Tumpang: Eenvoudige en kleine homestay met tuin. Kleine bungalows met privé sanitair en warm water.

  Cemoro Lawang: Eenvoudig, maar uniek gelegen hotel aan de rand van de krater. Privé sanitair op de kamer, maar basic comfort.

  Bondowoso: Klassiek middenklasse hotel met binnenzwembad.

  Lovina: Mooi hotel vlakbij het strand. Sfeervolle kamers in bungalowstijl met privaat sanitair. Twee mooie zwembaden, prachtige tuin en openluchtrestaurant.

  Tirtagangga: Charmant huis met prachtig terras en tuin, gelegen in een van de vele dorpjes in de bergachtige streek nabij Tirtagangga in Oost-Bali. Het huis beschikt slechts over twee kamers met elk een eigen badkamer (toilet, wastafel, douche met koud en warm water). 

  Ubud: Klein persoonlijk hotelletje op 4 km ten noorden van Ubud en temidden van het tropisch groen. Het telt slechts 11 kamers, bezit een prachtige tuin, een klein zwembad en tevens een kleine spa. Iedere kamer is voorzien van een eigen badkamer met toilet en douche met warm water, een muskietennet aan de bedden, een kluisje en een ruim balkon met schitterend uitzicht. Het hotel is koel gelegen (meer dan 400 m boven de zeespiegel) waardoor een ventilator op de kamer volstaat. In het gezellige restaurant wordt een lekker ontbijt geserveerd.

  Rantepao: Eenvoudig maar goed hotel, gelegen aan de Sadding-rivier en met zicht op de rijstvelden.

  Makassar: Comfortabel hotel met buitenzwembad, mooi gelegen aan het water van de Pantai Losori rivier. 5 min. per taxi naar de haven en het stadscentrum. De kamers zijn in lokale architectuur ingericht (veel hout) en voorzien van eigen terras en privaat sanitair. 

  Tijdens de trekking op Sulawesi overnacht je 2 x bij mensen thuis (zéér eenvoudig)

  Maaltijden

  In bovenstaand dag-aan-dagschema staat steeds vermeld welke maaltijden op de betreffende dag genomen worden en inbegrepen zijn.
  O = ontbijt, L = lunch, A = avondmaal

  Algemeen
  De Indonesische keuken is bijzonder lekker en kende in de loop der eeuwen invloeden uit de hele wereld, en niet in het minst uit India en China. Het basisgerecht is rijst, al dan niet met groenten, vis, soms vlees (waaronder de satés) en eieren, en verrijkt met allerlei kruiden en specerijen. In plaats van vlees zal men vaak gerechten op basis van soja aantreffen. Liefhebbers van soepjes en sausen zullen in Indonesië niet op hun honger blijven zitten.

  Vervoer ter plaatse

  Tijdens deze reis verplaats je je met privé-vervoer tenzij het anders staat vermeld in het dag-aan-dagschema.

  Reisperiode en klimaat

  Indonesië doorkruist de evenaar en heeft bijgevolg een typisch equatoriaal klimaat met twee jaargetijden: een uitgesproken nat seizoen van november tot april en een heet seizoen van mei tot oktober. Gemiddeld liggen de temperaturen steeds tussen de 24 en de 35°C en schijnt de zon 12 uur per dag. Het is altijd vochtig warm, met een gemiddelde dagtemperatuur van ca. 26° en met weinig temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Om 6u00 komt de zon op en om 18u00 is ze ook weer onder. Het westen is het meest vochtige gedeelte van Indonesië.

  In Cemoro Lawang (Oost-Java) is het o.w.v. de hoogte minder warm en koelt het ’s nachts flink af.  Op de bergtoppen is het ’s morgens koud (5°). Het is geen overbodige luxe om hier sjaal, muts en handschoenen mee op tocht te nemen. Voorzie zeker een lange broek en warme trui voor de nachtelijke uitstappen. Ook aan de Ijen-krater kan het nat en koud zijn, voorzie steeds degelijke regenkledij.

  Omdat Sulawesi op de scheidslijn ligt tussen de moessons heeft het zuidwestelijk gedeelte van het eiland een tegenovergesteld seizoen ten opzichte van het noordoosten. Van oktober tot maart is het er regentijd. In het bergachtige midden van Sulawesi kan het ook in de zomermaanden regenen doordat de bewolking tussen de bergen blijft hangen, de buien vallen dan meestal in de namiddag en duren nooit langer dan een uur of twee. Aan de kust heerst er vrijwel het ganse jaar door een drukkende hitte; in de bergen is het koeler en de temperatuur ligt hier een stuk aangenamer, ’s avonds kan het zelfs fris worden. In Torajaland is het klimaat door de hoge ligging van Tator aangenaam, rond 26°C, regentijd valt er van november tot maart (dit maakt vele wegen onberijdbaar!). Van juni tot september valt de minste neerslag.

  Verdere informatie over het klimaat in het algemeen kan je vinden op: www.weatherbase.com
  Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: www.accuweather.com

  Reisuitrusting

  We beperken ons hier tot items die je zeker niet mag vergeten, of die aan bepaalde vereisten moeten voldoen. Evidente spullen als toiletgerief, gewone kledij, ondergoed,… die op elke reis meegaan, worden niet vermeld. Meer gedetailleerde informatie en tips vind je op onze website.

  Bagage

  • voor de hoofdbagage: vlot hanteerbare valies of reistas, bij voorkeur met wieltjes zodat ze makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere keren van overnachtingsplaats wisselt, kies je beter voor een niet te groot formaat dat makkelijk stapelbaar is (met het oog op het bagagevervoer).
  • voor de wandelingen: comfortabel zittende kleine rugzak, deze moet alles kunnen bevatten wat je tijdens een dagwandeling nodig hebt. Een inhoud van 15 tot 30 liter volstaat meestal. Zorg bij voorkeur voor een model met regenhoes, of schaf deze apart aan. Zo blijft je dagbagage droog.

  Elke luchtvaartmaatschappij legt beperkingen op met betrekking tot het aantal stuks, gewicht en afmetingen van je bagage. Meestal staat dit op je e-ticket. Indien niet, kan je terecht op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij.  Lees zeker ook de richtlijnen over de toegelaten inhoud van ruim- en handbagage nog eens na op de website van Brussels Airport

  Schoenen & kousen

  • comfortabele wandelschoenen die een goed zoolprofiel hebben. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn.
  •  lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen).
  • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…)

  Tip: als je met het vliegtuig reist, trek dan bij vertrek je wandelschoenen aan of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en gewicht en zo kom je alvast niet in de problemen voor het wandelen mocht er iets mislopen met je hoofdbagage. 

  Slaapgerief

  • evt. lakenzak: een dunne slaapzak uit lichte stof, die je gebruikt ter vervanging van lakens (meestal als je ter plaatse dekens ter beschikking hebt). Evt. zelf te maken met een gewoon bovenlaken dat je in de lengte dubbel plooit en langs de onder- en zijkant dichtnaait.

  Kledij

  • voor alle kledij die je meeneemt, geldt dat je bij voorkeur kiest voor lichte en ‘ademende’ stoffen. In plaats van één dik kledingstuk tegen de koude, draag je beter meerdere dunne ‘lagen’. Op die manier kan je je kledij doorheen de dag aanpassen aan de temperatuur.
  • wind- en waterdicht jack
  • fleece
  • hoofddeksel (hoed, pet, sjaaltje,…) ter bescherming tegen de zon
  • zwemgerief
  • handschoenen, muts en sjaal

  Diversen

  • handdoeken
  • toiletpapier of hygiënische doekjes
  • geldbeugel of heuptasje
  • zakmes voor de picknick (verpak dit niet in je handbagage als je met het vliegtuig reist)
  • drinkbus (we vermijden liever het gebruik van wegwerpflessen)
  • reisstekker type A https://www.worldstandards.eu/nl/elektriciteit/soorten-stekkers/
  • evt. fluitje (handig in noodsituaties of bij mist)
  • evt. wandelstokken
  • zak- of hoofdlamp

  EHBO

  In de handel zijn standaard EHBO-sets te koop (bijvoorbeeld Care Plus of Travel Safe), deze zijn vaak goedkoper dan wanneer je alles apart koopt. Stop het tasje in je dagrugzak zodat je het altijd bij je hebt mocht er tijdens de wandeling iets misgaan.

  Hier nog enkele suggesties om je persoonlijke EHBO samen te stellen:

  • middel tegen reisziekte
  • ontsmettingsmiddel
  • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
  • pijnstillend en koortswerend middel
  • middel tegen krampen
  • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
  • wond- en blarenpleisters van verschillende breedte (bijv. second skin)
  • elastisch verband voor ingeval van verstuikingen
  • steriel gaas en kleefband

  Reisdocumenten

  Voor Indonesië heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. Je reispas moet nog 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van terugkeer uit Indonesië. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas. 

  Een visum is niet nodig voor een verblijf van minder dan 30 dagen.

  Bijkomende informatie kan je vinden op: http://diplomatie.belgium.be/nl (Op reis in het buitenland).

  Ben je van plan een auto te huren, denk er dan aan je (internationaal) rijbewijs mee te nemen. Ook een kredietkaart op naam van de bestuurder is in dat geval vereist.

  Tip: Maak een kopie van je paspoort en bewaar deze apart. Of beter nog: maak er een foto van die je op je smartphone zet, of oplaadt naar een plaats waar je hem in geval van nood kan terugvinden. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen.

  Tip: Laat weten waar je bent!
  In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen.

  Geld

  De munteenheid is de Indonesische rupiah (IDR). Je neemt best Euro’s mee, dollars zijn niet nodig. Geldautomaten vind je in Yogyakarta, Malang, Bondowoso, Lovina, Ubud en Denpasar. Accepteer geen gescheurde of beschadigde biljetten.

  Belangrijk: de gewone debet- of betaalkaarten (type Maestro) werken niet automatisch buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, moet je op voorhand bij je bank vragen om je kaart tijdelijk te deblokkeren, zodat je ze ook buiten Europa kan gebruiken.

  Vreemde deviezen aankopen doe je best ter plaatse aan een automaat (met je betaalkaart) of bij een bank. De koers is doorgaans minstens even voordelig of voordeliger dan wanneer je ze op voorhand in België via de bank besteld (indien dit al mogelijk is). Door meerdere keren kleine bedragen af te halen, vermijd je bovendien dat je op het einde van je reis deviezen overhoudt (die in België soms niet meer in te wisselen zijn).

  Geld uit de automaat halen kan met een betaalkaart (Bancontact/Maestro) of een kredietkaart (Visa, Mastercard,…), maar voor afhalingen met kredietkaart worden kosten aangerekend; daarom doe je dit beter met een gewone betaalkaart.

  In de meeste landen kan je vlot met vlot geld uit de automaat halen, doch raden wij aan om je reisbudget deels in contanten, deels met de kaart te besteden.

  Nog een tip?
  Je kan ook meerdere kaarten meenemen, die je op verschillende plaatsen bewaart. Zo kom je niet in de problemen bij verlies of diefstal, of wanneer je kaart onleesbaar wordt.

  Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar een online website zoals
  www.oanda.com/currency/converter/

  Gezondheid

  Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Indonesië door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

  Hepatitis A
  Iedereen die naar Azië reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank. 

  Hepatitis B

  In bepaalde omstandigheden is vaccinatie tegen hepatitis B een aanrader. Het is een ziekte die wordt overgedragen via speeksel, bloed en seksueel contact en met een ernstiger ziektebeeld dan hepatitis A.

  DTP-vaccinatie

  Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

  Diarree
  Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen, een goede handhygiëne en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig. 

  Buiktyfus
  Indien men in minder goede hygiënische omstandigheden reist, frequent of langdurig (bijvoorbeeld vanaf 2 à 3 weken) in het buitenland verblijft (zelfs indien in goede hygiënische omstandigheden) is ook vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Buiktyfus is een ernstige bacteriële darminfectie die wordt overgedragen door besmet voedsel.

  Dengue en chikungunya

  Virale infectieziektes overgebracht door de overdag stekende Aedes-mug. Er bestaat geen vaccin op dit ogenblik voor dengue, noch voor chikungunya. Preventieve, beschermende maatregelen tegen muggenbeten worden aangeraden. Deze zijn vooral van belang in geval een lokale epidemie. De overbrengende Aedes-mug steekt voornamelijk in de voormiddag (vooral van + 9u - 11u), en in de namiddag tot voor zonsondergang (vooral van + 13u - 17 u).

  Malaria

  Op Sulawesi, Sumatra en de Soenda Eilanden bestaat het risico op malaria, een infectieziekte die verwekt wordt door een parasiet en die wordt overgebracht door de steek van de anopheles-mug. Tracht muggenbeten te vermijden, wetende dat de anopheles-mug steekt tussen valavond en dageraad en niet zoemt. Op dit tijdstip van de dag draag je best broeken met lange pijpen en hemden met lange mouwen. De niet-bedekte huidsdelen kan insmeren met deet.
  Op Java en Bali is er geen risico op malaria. Op de Gili-eilanden, mocht je hier een verlenging geboekt hebben, is er een beperkt risico.

  Diepgaandere informatie kan je vinden op: www.itg.be (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.  Blijf op de hoogte van deze reis

  en ontvang onze nieuwsbrief:

   
   
  Bali