Zuid-Afrika - Actieve wandelreis in oostelijk Zuid-Afrika, eSwatini en Lesotho


21 dagen

10/09/2023 - 30/09/2023

prijs € 3690


Zuid-Afrika - Actieve wandelreis in oostelijk Zuid-Afrika, eSwatini en Lesotho


21 dagen

10/09/2023 - 30/09/2023

prijs € 3690


Zuid-Afrika - Actieve wandelreis in oostelijk Zuid-Afrika, eSwatini en Lesotho


21 dagen

10/09/2023 - 30/09/2023

prijs € 3690


Zuid-Afrika - Actieve wandelreis in oostelijk Zuid-Afrika, eSwatini en Lesotho


21 dagen

10/09/2023 - 30/09/2023

prijs € 3690


Zuid-Afrika - Actieve wandelreis in oostelijk Zuid-Afrika, eSwatini en Lesotho


21 dagen

10/09/2023 - 30/09/2023

prijs € 3690


prijs € 3690
21 dagen
Reisdatum: 10/09/2023 - 30/09/2023
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Ja
Reisnummer: 23ZA1WRA1
Al 6 deelnemers, als jij boekt is de afreis gegarandeerd
Wie gaat er mee?

Leeftijd:

56-653, waarvan 1 in optie.
65+3, waarvan 1 in optie.

Geslacht:

mannen3, waarvan 1 in optie.
vrouwen3, waarvan 1 in optie.
Waarvan 2 individueel ingeschreven
Groepsreis Zuid-Afrika
De prachtige natuur, de diverse bevolkingsgroepen en culturen en het aangename klimaat maken Zuid-Afrika tot een geliefde vakantiebestemming. De uitgestrektheid van het land dwingt echter tot keuzes maken. Voor fitte wandelaars die meer willen dan een 'bus in, bus uit'-vakantie en die niet bang zijn van of benieuwd zijn naar kamperen in volle natuur, kozen wij voor deze sublieme reis in het noordoosten, in combinatie met eSwatini en Lesotho, waarbij we zoveel mogelijk al wandelend de verschillende ecosystemen, ongerepte natuurgebieden en woelige geschiedenis gaan ontdekken. We beginnen uiteraard met een zoektocht - tijdens game drives én bush walks - naar de Big Five, want een safari is en blijft een topervaring die je voor de rest van je leven zal bijblijven. 

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • 'Rainbow nation' op alle vlakken
 • Wandelen in indrukwekkende gebieden
 • Wilde dieren spotten = magisch
 • Enorme variëteit aan landschappen
 • Lodges en kampplaatsen in volle natuur

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

9,1

14 Beoordelingen

reviews van klanten

Voor ons een zeer mooie reis. Het was allemaal vrij basic maar dit heeft ook zijn charme. De plaatselijke gids verdient zeker een pluim. Hij was werkelijk grandioos. Zijn kennis was zeer goed, zowel qua geschiedenis van het Afrikaanse volk als van fauna en flora. Ook onze kok of chauffeur was prima. We hadden ook een goede groep, dit gaf ook een meerwaarde. We weten nog niet wat de volgende reis zal worden, daar deze belevenis moeilijk te overtreffen is. Deze reis blijft nog lang nazinderen.

jan d. -

Het was een boeiende en leerrijke reis. We hebben 4 van de 5 Big Five gezien. Zeer mooie wandelingen in een prachtig land met mooie landschappen en vriendelijke mensen en een goede chauffeur en plaatselijke gidsen. Een aanrader.

An V. -

Voor wie van natuur en wandelen houdt, beslist een aanrader

Karoline D. -

Superreis! Heel veel lof voor onze reisbegeleider. Ook de plaatselijke gids was zeer goed

Dirk V. -

Een fijne kennismaking met dit deel van Zuid-Afrika. De kunde van de begeleiders was volledig in overeenkomst met de pracht van de natuur.

Peter V. -

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Johannesburg.

Dag 2

Johannesburg

Aankomst in Johannesburg, waar we worden opgewacht door onze Zuid-Afrikaanse gids/chauffeur. Na een lange reis, gaan we uitrusten in een hotel in Rivonia, een rustige wijk van Johannesburg.

In de namiddag is optioneel een activiteit mogelijk, bv. een Soweto-tour. Dit wordt besproken op de kennismakingsbijeenkomst.

Dag 3

Canyon Blyde Rivier

We vatten de 400 km lange tocht oostwaarts aan. Aanvankelijk rijden we door een dor landschap en langs armzalige townships (later ook nog), nog steeds een droeve realiteit in Zuid-Afrika. Maar ons doel is niet min: de machtige canyon van de Blyde Rivier.

Overnachting op een camping op de rand van het plateau met warme douches en een restaurant. 

Dag 4-5

Safari Pridelands Conservancy/Kruger

Een ochtendwandeling van ca. 3,5 uur brengt ons naar beneden, de canyon van de Blyde-rivier in én met zicht op de beroemde Drie Rondavels. Dan gaan weer de baan op. We houden onderweg halt bij Gods’ Window, met het magistrale uitzicht op het Mpumalanga Lowveld.

Na de lunch in Hoedspruit begint het safari-gedeelte van de reis. Op dag 4 is dat in Pridelands Conservancy, dat voordien privaat jachtgebied was en nu gelukkig al een aantal jaren beschermd en deel uitmakend van het Greater Kruger National Park. Op dagen 5 en 6 zitten we in het Kruger Park zelf, het grootste wildpark van Afrika.

We ontdekken tijdens ‘game drives’ (rondritten met als specifiek doel het spotten van groot wild) de rijkdom van deze beschermde natuurgebieden. Vooral bij de rivieren en drinkplaatsen lopen we het meeste kans om nijlpaarden, olifanten, giraffen, buffels en antilopen te observeren, die op hun beurt dan weer de grote roofdieren als leeuwen en luipaarden aantrekken. En dan hebben we het nog niet gehad over de andere 150 soorten zoogdieren, de meer dan 500 vogelsoorten, de talloze reptielen, amfibieën en insecten.

2 x overnachting in een prachtige safari-lodge, in smaakvol ingerichte bungalows met privaat sanitair en gelegen middenin de bush. 's Nachts hoor je de dierengeluiden soms heel dichtbij. De uitbater neemt ons (optioneel) voor het ontbijt mee op een bushwalk.

Dag 6

Safari Kruger

We rijden naar een ander gedeelte van het Krugerpark en ook hier ondernemen we een game drive om nóg meer te genieten van de onvergelijkbare natuurervaring die een safari is. Niet alleen het zien van de dieren zelf is magisch, maar het geconcentreerd uitkijken ernaar is heilzaam.

Overnachting op een camping met warme douches.

Dag 7-8

Swaziland: Malolotja Nature Reserve

We verlaten al 'game drivend' het Krugerpark. Het zou al lelijk moeten tegenvallen mochten we de afgelopen dagen niet op z'n minst 1 rondje 'big 5' gezien hebben. Big 4 (olifanten, buffels, leeuwen en neushoorns) zie je in veelvouden (de neushoorns zeker later in Hluhluwe), maar de luipaard wordt niet voor niets in het Engels 'elusive' (niet te betrappen) genoemd.

Met een stop in Malelane en na het vervullen van de grensformaliteiten, rijden we het koninkrijk eSwatini (Swaziland) binnen, een rit van 200 km. Swaziland is het op een na kleinste Afrikaanse land, gezegend met enkele van de meest aparte landschappen van Zuidelijk Afrika. Het Swazi-volk heeft een rijk cultureel erfgoed. We houden halt in hoofdstad Mbabane, waar we de ambachts- en medicijnenmarkt bezoeken.

In de wilde natuur van het Malolotja Nature Reserve maken we op dag 8 een stevige tocht van 4 tot 6 u. effectief wandelen met enkele stevige klimmen. Op ons pad liggen beekjes en watervallen en we genieten ondertussen van de weergaloze berglandschappen. In Malolotja lopen ook een groot aantal statige elandantilopen rond en op de rotsen zie je wel eens een klipdas zitten zonnen. 

We verblijven er in duurzame 4- en 5-persoonsbungalows in rondavel-vorm.

Dag 9-10

Safari Hluhluwe Game Reserve

We keren terug naar Zuid-Afrika en rijden richting onze lodge in het private Msinene-natuurreservaat. We maken een wandeling met onze lokale gids die enkele van de meer dan 540 vogelsoorten in het gebied aanwijst en de schuwe Nyala-antilope volgt in de specifieke vegetatie van de Msinene-rivier.

Op dag 10 bezoeken we het nabijgelegen Hluhluwe Game Reserve, een belangrijk gebied voor het behoud van neushoorns. Die zal je zeker zien tijdens de game drive, maar ook de overige Big 4 zijn hier overvloedig aanwezig; In de late namiddag bezoeken we False Bay voor een heerlijke wandeling van 2 tot 3 uur door het bos en langs de riviermonding om vogels te spotten en te leren over het belang van de Isimangaliso Wetlands. Terug in de lodge, is het alweer genieten van de zonsondergang op het viewing deck, van de geluiden van de bush en van een heerlijk diner.

2 x overnachting in een safari lodge met ruime chalets met privaat sanitair.

Dag 11-12

Zoeloeland

310 km landinwaarts komen we terecht in Dundee. Hoe lieflijk de heuvels en valleien van Zoeloeland er nu uitzien, hoe bloedig was het er in de 19de eeuw. Deze regio kent een bewogen geschiedenis van veldslagen tussen Boeren, Zoeloes en Britten. Hierover komen we onderweg wat meer te weten tijdens het bezoek aan het monument dat de slag bij Bloedrivier (1838) herdenkt en in het Talana-museum in Dundee.

In de late namiddag van dag 11 komen we aan op de campsite met warme douches en een zwembad, waar we 2 nachten logeren. 

Op dag 12 maken we een wandeling op het voormalige slagveld van Islandlwana, strijdtoneel van een zware slag op 22 januari 1879 tussen Zoeloes en Britten (die de Britten verloren) en vatten vervolgens een spannende, 4 à 5 uur durende wandeling aan in het voetspoor van twee voortvluchtige Britse soldaten door de glooiende heuvels van Zoeloeland naar de Buffalo-rivier. Later op de dag bezoeken we Rourke's Drift, waar op 23-24 januari 1879 een tweede veldslag plaatsvond die ditmaal door de Britten werd gewonnen. 

Dag 13-14

Royal Natal National Park: Drakensbergen

Transfer (180 km) naar onze prachtig gelegen campsite in het Royal Natal National Park. We zijn nu hoog in de Drakensbergen, het grootste Zuid-Afrikaanse massief, dat de kust van de hoogvlakten scheidt en door de Zoeloes ‘hindernis van speren’ wordt genoemd. Het is een prachtige omgeving van indrukwekkende rotspartijen, uitgestrekte grasvlakten en bossen, watervallen, bergriviertjes en poelen.

Op dag 13 wandelen we in de namiddag naar de Policeman's Helm, een bijzondere rots die de voorhoede vormt van het Drakensberg Amphitheatre. Deze indrukwekkende kliffenwand van 5 km breed en gemiddeld 1220 m hoog is hét gezicht van de Drakensbergen.

Op dag 14 ondernemen we een stevige dagwandeling naar het 3000 m-hoge plateau waar de Tugela-rivier ontspringt. 

2 x overnachting op een camping met warme douches.

Dag 15

Golden Gate National Park

Een rit van 120 km brengt ons in een van de meest spectaculaire berglandschappen van Zuid-Afrika: Golden Gate National Park, gelegen in de buurt van het pittoreske stadje Clarens. Het bestaat uit uitgestrekte graslanden, onderbroken door zandstenen kliffen die goud kleuren in het licht van de zon en het park zijn naam gaven. Wij wandelen hier een stuk van het Rhebok Trail en hopen op z'n minst enkele elandantilopen en zwarte wildebeesten te zien.

We overnachten op een camping met warme douches.

Dag 16-18

Lesotho

We rijden 280 km tot in een afgelegen hoek van het kleine, alpiene landje Lesotho. Het is een beetje vervreemdend om hier aan te komen, want plots zo helemaal anders dan Zuid-Afrika. Dit is een alpien landje, waar je begroet wordt door dorpelingen te paard. Hier wandelen - en dat doen we 2 dagen - is van wereldklasse: uitgestrekte, golvende berglandschappen, landelijke charme, traditionele rondavels en ontelbare grazende schapen. Op dag 17 worden we begeleid door een Basotho-gids die ons op zijn paardje de Pitseng Gorge en de Rockpool Hike laat ontdekken.

3 overnachtingen in tweepersoonshutten met warme douches op het terrein van de befaamde Malalea Lodge, in 1905 gesticht als handelspost en nu een schoolvoorbeeld van 'community based' toerisme.

Dag 19

Terug naar Johannesburg

Transfer van 550 km naar Johannesburg, waar we nog een nachtje verblijven. 

Dag 21

Aankomst in Brussel.

 

Dag 20

Terugreis

Transfer naar de luchthaven en terugreis.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Basisprijs: € 3690
Eenpersoonskamer (mits beschikbaar): € 410
Voorschot: € 1290 per persoon

Inbegrepen

 • lijnvluchten 
 • luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological 
 • logies
 • ontbijten vanaf dag 3 t.e.m. dag 20
 • middagmalen vanaf dag 3 t.e.m. dag 19
 • avondmalen vanaf dag 3 t.e.m. dag 18
 • koffie, thee en fruitsap bij het ontbijt
 • transfers met privé-vervoer
 • gebruik kampeermateriaal
 • inkomgelden van de vermelde parken en bezienswaardigheden
 • Nederlandstalige begeleiding
 • Engelstalige gids-safarileider
 • lokale gidsen waar vermeld.

Niet inbegrepen

 • overige maaltijden
 • fooien (zeker voor de Zuid-Afrikaanse gids)
 • dranken (behalve koffie, thee en fruitsap bij het ontbijt)
 • evt. Soweto-tour 
 • verplichte reisverzekering (al dan niet via Anders Reizen).

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een rondreis met 9 wandelingen van niveau  en . De wandelingen in Malalotja Game Reserve, Isandlwana en de Drakensbergen zijn niet te onderschatten qua hoogteverschillen en verlopen op oneffen terrein. 

De aard van deze reis, de onvermijdelijk lange verplaatsingen en het gebrek aan comfort dat kamperen met zich meebrengt, maken dat je onvoorwaardelijk dient te beschikken over een avontuurlijke ingesteldheid. Het dicht op elkaar leven in groepsverband en de beperkte privacy vereisen bovendien de nodige flexibiliteit. 

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

Voor de details over het logies: zie dagschema. We slapen zowel in 'vast' logies (bungalow, cabin of vaste tent) met privé- of gemeenschappelijk sanitair, als in onze eigen koepeltenten die voorzien zijn van muskietennetten en 5 cm dikke slaapmatjes, op campingplaatsen die ten minste uitgerust zijn met douches en toiletten. Soms zijn er ook andere voorzieningen. De logiesplaatsen hebben allemaal 1 ding gemeen: ze zijn prachtige gelegen middenin de natuur, wat bijdraagt tot de totaalervaring.

Je hoeft voor deze reis helemaal geen voorkennis van of ervaring met kamperen te hebben. Van de deelnemers wordt wel verwacht zelf de tenten op te zetten en af te breken, uiteraard met hulp van de begeleid(st)er en gids-safarileider. Ook bij het kampeergebeuren (op- en afladen van de bagage, koken, opruimen en afwassen) wordt van alle deelnemers gevraagd om beurtelings een handje toe te steken. Voor wie dit nog nooit heeft gedaan, lijkt het misschien wat vreeswekkend. Maar na elke reis blijkt het voor alle deelnemers een uitzonderlijke ervaring te zijn geweest.Maaltijden

5 keer wordt er gegeten in het restaurant van de lodge. De overige dagen wordt te velde gekookt en gegeten. Het ontbijt bestaat uit toast, ontbijtgranen, fruitsap, koffie en/of thee. ‘s Middags is er een koude maaltijd voorzien met sandwiches of broodjes, koud vlees en een salade. Het avondmaal zal soms een ‘braai’ (BBQ) zijn of een pasta-, stoof- of kerrieschotel. Soms eet je gezeten op een klapstoeltje met een bord op schoot.

Op enkele kleine uitzonderingen na is het water overal drinkbaar. Maar er is ook overal water en andere dranken te koop. Frisdranken en wijn zijn te koop in grootwarenhuizen. Andere alcoholische dranken zijn enkel verkrijgbaar in ‘liquor stores’ en nooit op zondag.


Vervoer

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
EY058Brussel 10/09/2023 10:55Abu Dhabi 10/09/2023 19:15
EY602Abu Dhabi 11/09/2023 02:00Johannesburg 11/09/2023 08:05
EY601Johannesburg 29/09/2023 09:25Abu Dhabi 29/09/2023 19:25
EY057Abu Dhabi 30/09/2023 03:10Brussel 30/09/2023 08:10

Gezien de afstanden die we afleggen, onvermijdelijk in zo'n groot land, is het cruciaal om ook van de transfers een 'beleving' te maken, tijdens dewelke je op een comfortabele manier van het landschap kan genieten (en af en toe eens een dutje kan doen). Daarom verplaatsen we ons met een speciale minibus (+ trailer) met ruime, individuele zitplaatsen met veiligheidsgordel, en grote schuiframen. Op dag 5 maken we voor de game drive gebruik van een open safarivoertuig van Kruger Park. 


Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen op meer dan 5.000 km afstand wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens 40% van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 14 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 4 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

In deze periode mag je in oostelijk Zuid-Afrika aangename dagtemperaturen verwachten van gemiddeld 23°. Er is kans op neerslag. In het Krugerpark kunnen de temperaturen oplopen tot 30° overdag maar koelt jet 's nachts goed af. In de Drakensbergen en Lesotho daalt ’s nachts de temperatuur onder 10°. het droge seizoen loopt (hopelijk voor de natuur) op z'n einde. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • reistas (geen harde koffer) - graag omvang en gewicht beperkt (je kan onderweg kleren laten wassen)
 • dagrugzak

Schoeisel & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn
 • lichte schoenen (voor buiten de wandelingen)
 • wandelkousen: zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kampeeruitrusting

 • slaapzak (kan ter plaatse gehuurd worden aan 1 euro per dag; graag tijdig laten weten)
 • liner of binnenslaapzak
 • slaapmatje (zijn gratis ter plaatse beschikbaar; dikte 5 cm; het staat je uiteraard vrij je eigen matje mee te nemen).

Kledij

 • wind- en waterdichte jas
 • lichte (wandel)broek(en) (best in lichte kleuren)
 • fleece
 • hemden en/of T-shirts (ook met lange mouwen, ter bescherming tegen de muggen ’s avonds)
 • zonnehoed of –pet
 • badpak/zwembroek 
 • short/bermuda

Verzorging

 • toiletgerief (graag biologisch afbreekbare zeep en shampoo)
 • handdoeken (sneldrogende en lichtgewicht handdoeken zijn handig en nemen weinig plaats in)
 • zonnecrème

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak (min. 1 l)

Diversen

 • sterke hoofdlamp (met nieuwe batterijen)
 • verrekijker (aanrader!)
 • wereldstekker (de stopcontacten zijn niet compatibel met onze stekkers; klik hier voor meer info)
 • powerbank om onderweg bij te laden.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Reisdocumenten

Voor Zuid-Afrika heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet  nog 30 dagen geldig zijn vanaf de einddatum van de reis. Een reispas vraag je aan op de dienst burgerzaken van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. 


Geld

 • Je kan Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) afhalen aan geldautomaten en je kan zowat overal met de kaart betalen.
 • Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.
 • Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter/.

Gezondheid

Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.


Kennismakingsbijeenkomst

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat door in een van de ViaVia Reiscafés of online. Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen en je maakt kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: