Mexico - Van Chiapas naar Yucatan in het spoor van de Maya's


19 dagen

20/03/2023 - 7/04/2023

prijs € 4130


Mexico - Van Chiapas naar Yucatan in het spoor van de Maya's


19 dagen

20/03/2023 - 7/04/2023

prijs € 4130


Mexico - Van Chiapas naar Yucatan in het spoor van de Maya's


19 dagen

20/03/2023 - 7/04/2023

prijs € 4130


Mexico - Van Chiapas naar Yucatan in het spoor van de Maya's


19 dagen

20/03/2023 - 7/04/2023

prijs € 4130


Mexico - Van Chiapas naar Yucatan in het spoor van de Maya's


19 dagen

20/03/2023 - 7/04/2023

prijs € 4130


prijs € 4130
19 dagen
Reisdatum: 20/03/2023 - 7/04/2023
Deelnemers: min. 6 - max. 13
Beschikbaar: Nee
Reisnummer: 23MX1AAB1
Al 7 deelnemers
Wie gaat er mee?

Leeftijd:

26-352
56-654
65+1

Geslacht:

mannen3
vrouwen4
Waarvan 3 individueel ingeschreven
Groepsreis Mexico
Mexico is een van die landen met een ongelooflijke variatie in zowat alles. Je vindt er zowel woestijnen, met sneeuw bedekte vulkanen als tropisch woud, oude koloniale steden en snelgroeiende industriële centra, drukke vakantieoorden en eenzame stranden. Ook de bevolking bestaat uit verschillende etnische groepen. Deze reis werd uitgewerkt door een Vlaamse vrouw die sinds 2005 in Mexico woont en werkt en er haar hart verloren heeft. Haar liefde voor dit land komt in het programma dan ook duidelijk tot uiting en geeft er een meerwaarde aan. Laat je betoveren door de charme van de steden, de afwisselende natuur, de talrijke archeologische sites, muziek op pleintjes en in bars, lekker eten... Je beleeft het echte Mexico met zijn vriendelijke mensen, eeuwenoude legendes en kleurrijk volksgeloof.

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Charmante steden Chiapa de Corzo, San Cristobal de las Casas, Campeche
 • Maya-sites Yaxchilán, Bonampak, Palenque, Uxmal en Ek' Balam
 • Hedendaagse Maya-cultuur
 • Wandelen en bootje varen in de jungle van Chiapas
 • Isla Holbox: relaxen op z'n Caraïbisch
 • Lekker Mexicaans eten

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis naar Mexico City.

Na een lange vliegdag word je op de luchthaven opgewacht door de Nederlandstalige begeleidster en naar het hotel in een leuke buurt van Mexico City gebracht. Vroeg naar bed.

Dag 2

Na een goede nachtrust en ontbijt, gaan we even wat sfeer opsnuiven in het historisch centrum. De Zocalo is het centrale plein van Mexico, waar de 3 belangrijke periodes van de Mexicaanse geschiedenis samenkomen: de ruines van de Azteekse hoofdstad Tenochtitlan, impossante koloniale gebouwen en de eerste wolkenkrabber uit het hedendaagse tijdperk.

Om 13.50 uur vertrekt onze binnenlandse vlucht naar Tuxtla Gutierrez International Airport. Transfer van een half uur naar Chiapa de Corzo, de eerste stad die de Spanjaarden hebben gebouwd in Chiapas. Na intrek in hotel, verkennen we te voet dit charmante stadje.

Dag 3

Een lange transfer brengt ons naar het startpunt van een eerste wandeling die ons in een drietal uur naar een afgelegen  dorp brengt aan de rand van de Sumidero-kloof. Onze lokale agent Murielle werkt hier sinds enkele jaren met de jongeren uit het dorp in het kader van haar programma 'Eco-Aprendo' (ik leer ecologie). In de mate dat het met de school kan gecombineerd worden, zijn de jongeren onze lokale gidsen zijn vandaag en morgen.

Aangekomen in het dorp, wandelen we nog even door tot een prachtig uitkijkpunt over de Sumidero-kloof, waar de rivier Grijalva doorheen stroomt. Daarna installeren we ons bij de gastgezinnen.

Dag 4

Een prachtige wandeling langs de rivier en met mooie uitzichten brengt ons naar de oevers van het stuwmeer. Hier stappen we in een boot en varen de rivierkloof in, om de natuur ook vanop het water te bewonderen. 

In de namiddag rijden we naar San Cristobal de Las Casas, in het hart van een van de meest diepgewortelde inheemse gebieden in Mexico.

Dag 5

Bezoek aan het op 2300 m hoogte gelegen San Cristobál, een stad met geplaveide, smalle straatjes en een mengelmoes van bevolkingsgroepen. We bezoeken eventueel de lokale markt, het museum van traditionele geneeskunde en typische buurten waar ambachtslui hun werk tonen.

Optioneel is in de vroege ochtend een begeleide wandeling met vogelobservatie mogelijk in het bos buiten de stad. San Cristobal is immers gelegen in een prachtige hooglandvallei, omringd door dennenbos.

Dag 6

Vandaag zijn we te gast bij een Chamula gemeenschap, waar Murielle een petekind heeft. Onder begeleiding van haar compadre, maken we een mooie wandeling door de bossen en heuvels rond het dorp. We houden halt bij verschillende heilige plaatsen van de gemeenschap en leren over de tradities en gewoontes. Na de middagmaal bij de familie, bezoeken we 2 andere inheemse dorpen: Zinacantan, waar we een weversvrouwencoöperatieve bezoeken, en het pottenbakkersdorp Amatenango del Valle.

Tegen de avond komen we aan bij de lodge Canto del Agua.

Dag 7

In de voormiddag maken we een wandeling naar de 120 m-hoge watervallen van El Chiflon. Daarna rijden we door naar de volgende familie waar we te gast zijn, nl. koffieboeren die ons rondleiden op hun biologische koffieplantage. Interessant om te zien waar je lekker kopje koffie vandaan komt en wat een intensief werk er aan te pas komt.

We logeren in cabañas van de familie aan de oevers van het meer.

Dag 8

Het Unesco Biosfeer reservaat Lagunas de Montebello is een pareltje. Een wandeling over het heuvelachtig terrein van het nevelwoud brengt ons bij 2 van de 60 prachtige meren van Montebello, in verschillende tinten van azuurblauw tot smaragdgroen. 

Na een lekker middagmaal nemen we afscheid van de koffieboeren en rijden naar de paradijselijke ecolodge Las Guacamayas, gelegen aan de oevers van de junglerivier Lacantun en uitgebaat door de lokale bevolking. het is de ideale uitvalsbasis om het natuurreservaat Montes Azules te ontdekken.

Dag 9

In de vroege ochtend bewonderen we de jungle vanaf de rivier tijdens een boottocht doorheen het reservaat Montes Azules waar zich apen, krokodillen, toekans, herten, enz. ophouden. De rest van de ochtend genieten we van onze mooie lodge of maken we een wandeling door het dorp.

Na de middag vertrekken we naar het dorp Frontera Corozal, aan de grensrivier met Guatemala. Ook hier slapen we in een lodge gerund door de lokale bevolking.

Dag 10

Vroeg in de ochtend vertrekken we naar de site van Yaxchilán. Een boottocht van 45 min. stroomafwaarts brengt ons erheen. In Yaxchilán heb je het gevoel een ontdekkingsreiziger te zijn. De gebouwen liggen verscholen in de jungle, compleet met apengebrul.

Na de middag rijden we in 45 min. naar Bonampak, een kleine site bekend omwille van de prachtige muurschilderingen waarvan sommige teruggaan tot de 8ste eeuw. 

Tenslotte rijden we in 30 min. naar het huis van Enrique, in het Lacandoon-dorp Lacanja, te midden van de jungle. De ideale uitvalsbasis om het natuurreservaat Montes Azules te ontdekken.

Overnachting in een kleine lodge.

Dag 11

In de voormiddag gaan we op tocht in de jungle, langs de rivier en enkele watervallen, onder begeleiding van een lokale gids.

Terug bij Enrique, genieten we van een lekkere lunch en rijden verder naar Palenque (2,5 u.). We nemen onze intrek in een mooi hotel met zwembad, midden in een tropische tuin.

Overnachting in een hotel.

Dag 12

Bezoek aan Palenque, het archeologisch complex waarvan de monumenten tot de mooiste en fijnst gedecoreerde van de gehele Maya-cultuur behoren.

Hierna volgt een transfer van 5 u. naar de prachtige stad Campeche. In de late namiddag, in het mooie licht van de dalende zon, verkennen we te voet het historische centrum van deze volledig ommuurde, quasi perfect geconserveerde 16de-eeuwse Spaans-koloniale stad met pastelkleurige huizen met gietijzeren balkons.

Overnachting in een hotel.

Dag 13

Transfer (2 u.) naar het Maya-dorp Muna. We gaan naar de markt en in het huis van Juan leren we een lokaal gerecht prepareren. In de namiddag ga je wat bijleren in een ambachtatelier bij een lokale kunstenaar. Daarna keren we terug naar Juan om ons gerecht op te eten.

Dag 14

Ochtendlijk bezoek aan de prachtige Maya-site Uxmal. De typerende Puuc-stijl is helemaal anders dan die van de sites die we al bezocht hebben. De mooi gedecoreerde gebouwen liggen erg harmonieus in de omgeving ingebed.

Transfer naar het rustige stadje Valladolid en overnachting in een hotel.

Dag 15

Vandaag verblijven we een ganse dag in een klein Maya-dorp en ondervinden van binnenuit het dagelijkse leven. We bezoeken een maïsveld en leren alles over het 'milpa'-systeem, we maken samen een doordeweekse maaltijd klaar, bezoeken een coöperatieve en de rest is een verrassing…

Terug naar Valladolid voor de overnachting.

Dag 16

Bezoek aan de kleine site van Ek' Balam, met de hoge acropolis waarvan de muren versierd zijn prachtig beeldhouwwerk.

Een rit van 2 u. brengt ons naar het dorp Chiquilá, waar we de boot (30 min.) nemen naar Isla Holbox.

Holbox (uitgesproken als 'hoolbosh) is een klein eilandje dat het adjectief 'paradijselijk' ten volle verdient. Er zijn geen verharde wegen, dus ook geen auto's. Het eiland is 1,5 km breed en 48 km lang, waarvan 40 km ongerepte, maagdelijk witte stranden.

Overnachting in een hotel.

Dag 17

In de ochtend maken we een boottocht naar drie kleine eilandjes rond Holbox : Isla Pájaros, Isla Pasión y Cenote Yalahau. Tijdens de tocht hebben we de kans om tal van vogels te zien, en met wat geluk ook dolfijnen. Aan de 'cenote' Yalahua is het heerlijk zwemmen in zoet water. Hier maken we een lekker verse visceviche.

In de namiddag is er vrije tijd om te genieten van strand en zee. 

Dag 18

Transfer (ca. 2 u.) naar de luchthaven van Cancún, waar de terugreis naar België aanvangt.

Dag 19

Aankomst in Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Basisprijs: € 4130
Eenpersoonskamer (mits beschikbaar): € 630
Voorschot: € 1450 per persoon

Inbegrepen

 • lijnvluchten
 • luchthaventaksen
 • logies
 • transfers
 • alle maaltijden in Mexico
 • Nederlandstalige begeleiding
 • lokale gidsen en chauffeur.

Niet inbegrepen

 • inkomgelden van musea, bezienswaardigheden (ca. € 85)
 • fooien (ca. € 35)
 • dranken
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Eveline Borst


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 6 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

De wandelingen zijn .

Gezien het karakter van deze reis, is interesse voor de Maya-cultuur wenselijk, evenals enige zin voor avontuur en een soepele ingesteldheid, noodzakelijk voor een lange rondreis van dit type.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je je dagrugzak.


Logies

In de steden en op Holbox overnacht je in comfortabele hotels, op basis van een tweepersoonskamer. Elders overnacht je in 'cabañas' of bungalows, met privé-sanitair (met warm water). In Tziscao en Lacanja zijn het eenvoudige logies (wat minder aangekleed).


Maaltijden

We eten in het logies, bij lokale families, in open lucht (middagpicknick) en in plaatselijke restaurants.


Vervoer

We vliegen heen met KLM, terug met Air France (en Thalys).

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
KL1724Brussel 20/03/2023 10:50Amsterdam 20/03/2023 11:45
KL685Amsterdam 20/03/2023 14:30Mexico City 20/03/2023 19:35
AF651Cancun 06/04/2023 21:35Parijs Charles de Gaulle 07/04/2023 14:20
AF7185Parijs CDG 07/04/2023 16:07Brussel-Zuid (Thalys) 07/04/2023 17:43

Tijdens de reis verplaatsen we ons met privé-vervoer met chauffeur.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen op meer dan 5.000 km afstand wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens 40% van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 14 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 4 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

Klimatologisch kan Mexico verdeeld worden in de oostkust, de westkust en de Centrale Hoogvlakte. Ook is het klimaat sterk afhankelijk van de hoogte waarop men zich bevindt. Rekening houdend met het bovenstaande kent Mexico globaal gesproken twee seizoenen, het droge seizoen in de winter, van oktober tot mei, en het regenseizoen in de zomer, die van mei tot oktober duurt, met een piek in juli en augustus. Alleen in het uiterste noordwesten, rond Tijuana kent een mediterraan klimaat met veel regen in de winter.

De 'Riviera Maya' heeft een subtropisch klimaat, met over het algemeen hete en natte zomers en warme en meestal droge winters. De regenperiode duurt hier van juni tot en met half oktober en kan soms ook erg heftig zijn, tot orkaankracht toe.

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.

Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Je kan in bijna alle hotels kleren laten wassen.

Bagage

 • reistas (geen harde koffer)
 • dagrugzak.

Schoeisel & kousen

 • degelijke, enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte schoenen
 • wandelkousen.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • wandelbroeken
 • wind- en waterdichte jas
 • trui / fleece
 • hemden en/of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • short
 • zwemkleding.

Verzorging

 • toiletgerief 
 • zwemhanddoek
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • bescher­mende lippenstift.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak

Diversen

 • zonnebril
 • zak- of hoofdlamp 
 • evt. wandelstokken
 • reisstekker (Mexico heeft een elektriciteitsnet van 110 V, dus afwijkend van de West-Europese standaard, en de stopcontacten zijn ook niet compatibel met onze stekkers; klik hier voor meer info).

Je begeleidster beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel (vloeibaar en zalf)
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • darmflora-herstellend middel
 • middel bij zware diarree
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • warme zalf bij spierpijnen
 • breedspectrum antibioticum
 • middel tegen blaren
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch)
 • evt. knieband en/of evt. patellabandje
 • kleefband
 • steri-strip
 • oogdruppels
 • keeltabletten of –spray
 • inhaler (type Vicks) of neusdruppels (verstopte neus).

Reisdocumenten

Voor Mexico heb je een reispas (internationaal paspoort) nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet 6 maanden  geldig zijn.en reispas vraag je aan op de dienst burgerzaken van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen.

Een visum is niet nodig.

Maak een kopie of foto van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf.


Geld

 • De munteenheid in Mexico is de peso. Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: Currency converter.

 • Je kan in alle steden terecht aan bankautomaten (zowel met kredietkaarten als Visa en Mastercard, als met de gewone betaalkaart). Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.  

 • Je kan ook cash euro’s meenemen en deze ter plaatste laten wisselen. Of een combinatie van cash en kaart.

Gezondheid

Gezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.


Achtergrondinformatie

 • G. Green, De wetteloze paden van Mexico: In het voorjaar van 1938 begint de jonge Graham Greene aan een ontdekkingsreis door de binnenlanden van Mexico. Zijn eerste doel is om over de onderdrukking en vervolging van de katholieken te schrijven, maar het resultaat is een fascinerend verslag van al zijn avonturen, nu eens per boot, dan weer per trein of per vliegtuig, maar vaker nog per muilezel of te voet. Gaandeweg geeft Greene zich over aan de charmes van het prachtige landschap, de exotische, laconieke levensstijl en de gevarieerde bevolking van Mexico, en beschrijft hij deze op poëtische, beeldende wijze.
 • H. Herrera, Frida: roman over het leven en werk van de beroemde Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo.
 • R. Castellanos, Balún Canan: historische roman over het alledaags leven en conflicten tussen “blanken” en “Indianen” ten tijde van de grondhervormingen in Chiapas.
 • O. Paz, Het labyrint van de eenzaamheid: essay over de Mexicaanse ziel.
 • S. Roeling,Popul Vuh, het ‘scheppingsverhaal’ van de Maya’s.
 • I. Tree, Gehakte hagedis: boeiend reisverhaal dat een indringend en uniek beeld schept van een land vol extremen.

Vertrekinfo

Aangezien de begeleidster in Mexico woont, vindt er voor deze reis geen kennismakingsbijeenkomst plaats. Je krijgt alle info per mail doorgestuurd.


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: