Montenegro - Bergwandelen in het hart van de Balkan


11 dagen

21/09/2023 - 1/10/2023

prijs € 1870


Montenegro - Bergwandelen in het hart van de Balkan


11 dagen

21/09/2023 - 1/10/2023

prijs € 1870


Montenegro - Bergwandelen in het hart van de Balkan


11 dagen

21/09/2023 - 1/10/2023

prijs € 1870


Montenegro - Bergwandelen in het hart van de Balkan


11 dagen

21/09/2023 - 1/10/2023

prijs € 1870


Montenegro - Bergwandelen in het hart van de Balkan


11 dagen

21/09/2023 - 1/10/2023

prijs € 1870


prijs € 1870
11 dagen
Reisdatum: 21/09/2023 - 1/10/2023
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Ja
Reisnummer: 23ME1BKA1
Groepsreis Montenegro
Montenegro combineert al het goede van de Balkan op een kleine oppervlakte. We concentreren ons op de wilde binnenlanden die we van zuid naar noord doorkruisen: hooggebergte met grillige rotsen, ruige toppen, groene zomerweiden en oerbos, … een paradijs voor de actieve wandelaar. Een panoramische afdaling naar de mooie baai van Kotor vormt een prachtige afsluiter.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,8

23 Beoordelingen

reviews van klanten

Een erg mooie wandelreis met een zeer ervaren en bekwame begeleider doorheen een prachtig Montenegro.

Marc V. -

Mooie wandelingen met bij momenten stevige passages doorheen een heel gevarieerd landschap. Voldoende uitdaging, maar toch haalbaar voor een breed publiek.

Wim V. -

Alles was perfect geregeld waardoor ik zorgeloos van het prachtige Montenegro kon genieten met een zeer fijne groep. Mijn eerste groepsreis met Anders Reizen en zeker niet mijn laatste!

Gunter V. -

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis naar Podgorica en transfer van een dikke 3 u. naar het pension in het hart van de regio Prokletije, de vallei van Vusanje, gelegen niet ver van de Albanese grens. We zitten hier in een van de wildste en meest afgelegen bergstreken van Europa.

Overnachting bij een Albanese familie in een prachtige houten lodge. Smakelijke maaltijden en een onvergetelijk uitzicht zijn inbegrepen. 

Dag 2

Transfer naar de start van de wandeling . We gaan omhoog naar een herdersdorp boven de vallei van Grbaja. Vanaf hier ronden we de piek Taljanka en dalen we terug af tot op de valleibodem. Een prachtige eerste tocht ter kennismaking met Montenegro en alvast een pittige voorbode voor wat er nog komen gaat. Na de wandeling worden we terug naar het pension in Prokletije gebracht.

10 km, 975 m stijgen en idem dalen

Dag 3

Een transfer van ca. 45 minuten brengt ons tot Andrijevica, van waaruit we de hoogte in wandelen naar de zomerweide van Stavna. Een rustige en panoramische tocht over goed begaanbare veldwegen en paden, afwisselend door bos en weide. De bagage wordt met het busje bezorgd op Stavna. Hopelijk komen we herders tegen die de hele zomer met hun schapen en koeien in de bergen verblijven in ‘katuni’, primitieve houten huisjes zonder elektriciteit of stromend water. De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan. Er is geen elektriciteit of stromend water. De dagelijkse bezigheden bestaan uit het verzorgen van de kudde, het spinnen van wol en het melken van het vee. Montenegrijnen houden van dit leven en zijn trots op de eenvoudige producten die rechtstreeks uit de bergen komen; puur en zonder toevoegingen.

Wanneer we de chalets naderen waar we de komende 2 nachten verblijven, zijn de drie pieken van Komovi opeens aanlokkelijk dichtbij. 

14 km - 1000 m stijgen - 100 m dalen

Dag 4

De drie bergtoppen die gezamenlijk Komovi heten, zijn vernoemd naar de drie clans in deze streek: Lijevorijcki, Kucki en Vasojevicki. We omcirkelen vandaag de Vasojevicki kom (2461 m). Indien er interesse is en het weer het toelaat, wandelen we naar de top. Hier hebben we een prachtig uitzicht over de bergen van Prokletije, Durmitor, Lovcen en Biogradska.

14 km - 750 m stijgen en weer dalen

Dag 5

Vandaag wacht een relatief vlakke etappe, met bagage voor 1 nacht. We trekken in een bijna rechte lijn noordwaarts. De tocht voert afwisselend door bergweiden en bossen. Her en der zien we katuni die nog in gebruik zijn. Na een lange tocht komen we aan op een weide waarop, verspreid om de kampvuurplaats, onze katuni voor deze nacht liggen.

22 km - 600 m stijgen - 600 m dalen

Dag 6

Gedeeltelijk door prachtige oerbossen wandelen we naar het meer van Biogradsko. De hoge bomen in Biogradska hebben allemaal een baard van mos. De lianen en de dichte begroeiing wekken de indruk van een echt oerwoud. In Europa resten nog maar weinig van zulke intacte bossen.

We worden opgepikt en rijden door de diepste canyon van Europa, die van de rivier Tara, naar onze volgende verblijfplaats: sfeervolle vakantiehuisjes aan een meer en op wandelafstand van de Nevidio-kloof, op 20 km ten zuiden van Zabljak in het Nationaal Park Durmitor en het gelijknamige, imposante massief. Dit is het meest bezochte berggebied van Montenegro en de wandelmogelijkheden zijn dan ook legio.

12 km - 300 m stijgen - 900 m dalen

Dag 7-8

We zijn voldoende warmgelopen en getraind voor de twee zwaarste etappes van de reis, waarop we het beste van Durmitor te zien gaan krijgen. We wandelen door een wondere wereld van karst en dolines, afgewisseld met dichte struiken van bergdennen. In deze kalkrijke bodem groeien veel bijzondere planten. Het is het leefgebied van wilde zwijnen, gemzen en ander – weliswaar schuw – groot wild; zelfs wolven en beren werden hier gespot. We wandelen naar de top van de Terzin (2303 m), Bogaz (2387 m) of Prutaš (2393 m).

Tweede en derde overnachting bij Nevidio.

14 km - 1000 m stijgen - 1000 m dalen
14 km - 650 m stijgen - 1200  m dalen

Dag 9

Transfer (2,5 u.) naar Ledenice, het startpunt van de wandeling die ons de bergen uit leidt. Door mediterrane bossen van kastanjebomen en pijnbomen komen we aan bij de baai van Kotor en de daarachter gelegen Adriatische zee. We wandelen verder naar Perast, een charmant stadje aan de baai.

We verblijven de twee laatste nachten in een comfortabel hotel.

12 km - 200 m stijgen - 700 m stijgen

Dag 10

De laatste wandeling van deze reis brengt ons van Donji Stoliv naar Kotor. We genieten ten volle van de natuurlijke en culturele schoonheid die ons omringt en die ervoor zorgde dat de baai van Kotor werd uitgeroepen tot Werelderfgoed. We sluiten af met een bezoek aan de oude, ommuurde havenstad Kotor.

14 km - 600 m stijgen - 600 m dalen

Dag 11

Transfer van een kleine 2 u. naar de luchthaven van Podgorica en terugreis naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Basisprijs: € 1870
Eenpersoonskamer (mits beschikbaar): € 200
Voorschot: € 660 per persoon

Inbegrepen

 • lijnvluchten
 • luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological (€ 15,16)
 • transfers
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 11
 • bagagevervoer
 • begeleiding
 • inkomgelden nationale parken
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • dranken
 • fooien
 • inkomgelden van andere bezienswaardigheden e.d.
 • evt. reisverzekering. 

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Begeleiding:

Ann Tilley


Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Wandelingen van niveau  en . Voor de afstanden en hoogteverschillen per dag: zie dagschema. Hou rekening met een hogere graad van ongereptheid van de paden (in vergelijking met de Franse Alpen bijvoorbeeld) en zo goed als dagelijks steile afdalingen over kleine en oneffen paadjes.

Hoewel de warmte niet meespeelt als criterium in het bepalen van het niveau, kan het de wandelingen in de lageren regionen wel zwaarder maken.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van  tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We slapen

 • 2 nachten in een goed pension
 • 2 nachten in eenvoudige bungalows met gedeeld sanitair
 • 1 nacht in sfeervolle herdershutten in de bergen
 • 3 nachten in bungalows met gedeeld sanitair
 • 2 nachten in een comfortabel hotel.

Maaltijden

 • De ontbijten zijn royaal. Er is altijd brood met zoet en hartig beleg, soms een gebakken of gekookt ei, verse yoghurt of karnemelk en thee. Koffie dient meestal apart te worden bij betaald.
 • De middagmalen bestaan uit lunchpakketten. Voor snacks  tussendoor, dien je zelf te zorgen (koekjes, repen, rozijnen, ...).
 • De avondmalen bestaan uit vlees, verse groenten (koolsla, tomaten, komkommer, gegrilde paprika’s) in combinatie met pasta, gekookte aardappelen of frieten. Soms wordt er ook verse forel geserveerd. Soms is er soep, soms een dessert, soms beiden. In de chalets is er een vast menu (wel keuze om vegetarisch te eten), met verse producten van lokale boeren. In het hotel in Zabljak eet je à la carte.

Bagagevervoer

Op dagen 5-6 draag je bagage voor 1 nacht. Tijdens de overige wandelingen draag je enkel je dagrugzak.


Vervoer

We vliegen met luchtvaartmaatschappij Austrian Airlines (OS).
Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
OS 352Brussel 21/09/2023 09:50Wenen 21/09/2023 11:30
OS 727Wenen 21/09/2023 12:55Podgorica 21/09/2023 14:15
OS 728Podgorica 01/10/2023 15:00Wenen 01/10/2023 16:20
OS 355Wenen 01/10/2023 17:30Brussel 01/10/2023 19:15

Ter plaatse maken we gebruik van een privé-minibus.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

Montenegro kent een mediterraan klimaat aan de kust en een alpien klimaat in de bergen. De zomer is warm en relatief droog (hoewel er soms heftige onweders kunnen optreden). Tijdens deze reis verwachten we meestal zonnig en warm weer aan de kust. In de bergen is het meestal aangenaam maar is mist of een bui niet uitgesloten. Koude nachten in de bergen (tot 5°).

Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • reistas: een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak (voor de spullen die je nodig hebt tijdens een dagwandeling + groot genoeg voor bagage voor 1 nacht).
 • regenhoes voor dagrugzak (of je kan alles eerst in een plastic zak stoppen)

Schoeisel & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn
 • lichte schoenen (voor buiten de wandelingen)
 • wandelkousen: zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen én het spaart plaats in je bagage.

Kledij

 • soepele (wandel)broek(en) (die beschermt tegen prikkelstruiken, insecten en teken; een afritsbare broek is handig)
 • wind- en waterdichte jas
 • regenbroek
 • pull/fleece
 • hemden of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • short
 • zwemkledij

Verzorging

 •  toiletgerief  (gebruik liefst biologisch afbreekbare zeep)
 •  handdoek
 •  zonnecrème met hoge beschermingsfactor

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of –zak
 • lunchbox

Diversen

 • lakenzak (optioneel)
 • kussensloop (optioneel)
 • zak- of hoofdlamp.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Reisdocumenten

Voor reizen naar Montenegro volstaat je identiteitskaart.


Geld

De munteenheid in Montenegro is de euro. Je neemt best al wat cash mee van thuis. Je kan in de grotere plaatsen met je betaalkaart terecht aan geldautomaten.


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraak- en vluchtgegevens en de deelnemerslijst, wordt 2 weken voor vertrek doorgemaild. Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: