Marokko - Door de Anti-Atlas naar Tafraoute


8 dagen

11/11/2023 - 18/11/2023

prijs € 1250


Marokko - Door de Anti-Atlas naar Tafraoute


8 dagen

11/11/2023 - 18/11/2023

prijs € 1250


Marokko - Door de Anti-Atlas naar Tafraoute


8 dagen

11/11/2023 - 18/11/2023

prijs € 1250


Marokko - Door de Anti-Atlas naar Tafraoute


8 dagen

11/11/2023 - 18/11/2023

prijs € 1250


Marokko - Door de Anti-Atlas naar Tafraoute


8 dagen

11/11/2023 - 18/11/2023

prijs € 1250


prijs € 1250
8 dagen
Reisdatum: 11/11/2023 - 18/11/2023
Deelnemers: min. 6 - max. 13
Beschikbaar: Ja, afreis gegarandeerd
Reisnummer: 23MA1TFA2
Al 5 deelnemers
Wie gaat er mee?

Leeftijd:

36-452
46-551
56-652

Geslacht:

mannen3
vrouwen2
Waarvan 1 individueel ingeschreven
Groepsreis Marokko
De Anti-Atlas (of ‘Kleine Atlas’ in het Arabisch) is het laatste bergmassief vóór de woestijn. Je vindt er dramatische landschappen met argan- en amandelbomen, prachtig groene valleien en palmoases, en afgelegen dorpen bewoond door de Chleuh-Berbers. Hier ondernemen we een vijfdaagse trekking, met als eindbestemming het prachtig gelegen Tafraoute.

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Authentieke bergdorpen
 • Kennismaking met de Chleuh-Berbers
 • Adembenemende vergezichten
 • Groene oase-valleien

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,8

30 Beoordelingen

reviews van klanten

Een prachtige wandelreis door een fascinerend landschap, uitstekend begeleid, lekker eten (zelfs de picknick!).

Johan N. -

Wat een fantastische reis! Helemaal ondergedompeld in de onbeschrijfelijk mooie natuur en cultuur van de Anti-Atlas. Super verwend geweest door de ploeg ter plaatse, wat voor lekkers zij toverden vanuit de kooktent was niet te geloven. De organisatie was top, onze begeleidster liet alles van een leien dakje lopen. Ik zou het zo opnieuw doen!

Sarah W. -

Het was mijn eerste kennismaking met het prachtige land 'Marokko'. Voorheen heb ik al meerdere individuele reizen van Anders Reizen gedaan. maar het reizen met een Anders Reizen-begeleiders en een lokale gids heeft een absolute meerwaarde aan deze reis gegeven.

Annemie P. -

Jaren geleden een canyoning gedaan, maar nu een eerste "echte" stapvakantie. Het was misschien wel een impulsieve beslissing, maar ik ben o zo content dat ik deze reis gedaan heb. Op bepaalde momenten wel zwaar voor een matige stapper als ik, maar mentaal zo ontspannend: prachtig wandelgebied (elke dag compleet verschillend van de vorige), alles goed verzorgd (tussendoortjes op de wandelingen, wondermooie slaapplekken), een fantastisch lokaal team dat ons echt in de watten legde (heerlijk eten, zetten onze tenten op tegen dat we aankwamen), vriendelijke motiverende begeleidster die rustig voorwandelde als het even niet meer ging... Kortom ... al bij landing in Zaventem op de site van Anders Reizen gaan kijken welke andere vakanties in aanmerking komen voor een volgende stapreis :)

An K. -

Een trektocht door Marokko in groep stond al lang op mijn Bucket list. Er waren vrienden mee, maar ik leerde ook nieuwe, heel fijne mensen kennen. De klemtoon van deze reis ligt op het stappen, toch is er veel ruimte voor een kennismaking met de vriendelijke Berberbevolking, zowel onderweg als op het einde, in Tafraoute. In dat dorp is een bezoekje aan de lokale hammam een ware belevenis na het stappen. Laat je vooral niet afschrikken door het slapen in tenten. Door de goede zorgen van de gidsen, koks en reisbegeleider, overtreft deze formule een viersterrenhotel!

Myriam C. -

Thuiskomen na deze prachtige unieke (eerste) stapreis doet je nog meer beseffen hoeveel moois er overal ter wereld nog te zien valt. Mijn bucketlist wordt alleen maar langer!

Petra D. -

Een hele mooie reis. Al vele reizen gedaan met AR maar deze groep steekt er bovenuit. Hier zijn vriendschappen ontstaan.

Ann V. -

Het was een enige ervaring. Zonder enige luxe een weekje in de prachtige natuur. Kennismaking met de plaatselijke bevolking. Het was een fantastische, onvergetelijke reis!

Frans V. -

Een tent is wat het is: een tent. Het is de beleving die telt. Luxe hoef ik niet. Mijn tent was mooier dan de mooiste suite.

Sofie D. -

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Agadir en transfer naar het hotel.

Dag 2

Transfer (100 km) langs akkers en kleine dorpjes naar Ait Moussa, het startpunt van de trekking langs kleine oases en authentieke Berberdorpen, waarvan de huizen in frisse pasteltinten trapsgewijs tegen de terrasvormige bergflanken zijn gebouwd en gelijkenissen oproepen met de bergdorpen in Jemen. Behalve mannen op (weg naar) de akkers en gesluierde vrouwen in hun mooie, kleurrijke klederdracht, kom je overdag slechts weinig mensen tegen. Het is dan ook des te verrassender om te ervaren hoe het leven in deze verstilde dorpen pas na zonsondergang ontwaakt.

Kleine paden brengen ons stijgend en dalend van vallei tot vallei, waar cactussen en bloemen kleur brengen in een landschap van aardetinten. Onderweg zien we veel arganbomen, waarvan de vruchten de kostbare arganolie voortbrengen, maar vooral wilde amandelbomen, een belangrijke bron van inkomsten voor de bevolking hier.

Een eerste en meteen stevige wandeling van een uur of 5 brengt ons naar Targa N’Touchka (480 m), idyllisch gelegen bij een palmoase.

Dag 3

Vandaag wandelen we eerst verder door de vallei. De rivier moet een paar keer worden overgestoken via een brug of een droge bedding. Regelmatig kruisen we een ‘tegenligger’, een ezeldrijver met zijn ezel. We kijken regelmatig eens achterom om te genieten van het uitzicht over de prachtige vallei en gaan over de col Targa-n-Touchka (720 m). Na de picknick wordt het pad wat rotsig en nadien gaat het omhoog via een nauwe kloof met steile rotswanden. We wandelen afwisselend door de rivierbedding en over een pad dat langs oude verlaten terrassen voert.

Dag 4

We wandelen op en af naar het dorp Inzgarn (1230 m), mooi gelegen tegen de flanken en met steil aangelegde akkers. Een mooi maar steil en rotsig pad brengt ons aan de rivier, waar we picknicken op een terras tussen de olijfbomen. We wandelen verder via het dorpje Ighil Iblaghn.

Dag 5

Een eerder korte tocht vandaag, op en af, langs velden en dorpjes. Na de lunch is er tijd om te relaxen, het nabijgelegen dorpje te bezoeken… 

Dag 6

Vroeg uit de veren voor een pittige tocht vandaag. We leggen in een rustig tempo de klim van een goeie 500 m tot onder de top van Jebel Lekst af en genieten er van het adembenemende zicht op de groene Ameln-vallei met een patchwork van dorpjes, velden en boomgaarden. Het hoogste punt dat we bereiken ligt op ca. 2030 m. Indien het weer het toelaat kunnen liefhebbers nog wat hoger gaan. We dalen langs de andere zijde weer af tot het dorpje Anergui (1650 m), waar we picknicken. Dan volgt de vrij steile afdaling, weliswaar over een goed begaanbaar pad maar een uitdaging voor sommige knietjes...

Dag 7

We lopen doorheen arganboomgaarden en klimmen door een mooie, woestijnachtige rivierbedding met bizarre rotsformaties, palmbomen, cactussen en oleanders tot aan de picknickplaats, waar de tocht eindigt en we afscheid nemen van de ploeg die ons heeft vergezeld.

Na de lunch worden we opgepikt en naar Tafraoute (1000 m) gebracht voor een kort bezoek aan dit mooie stadje. 

Naar Agadir voor de overnachting. 

Dag 8

Transfer naar de luchthaven en terugreis naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Basisprijs: € 1250
Voorschot: € 440 per persoon

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • transfers
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 tot ontbijt dag 8
 • begeleiding
 • Marokkaanse gids
 • gebruik kampeergerief.

Niet inbegrepen

 • fooien (ca. € 30)
 • dranken
 • evt. inkomgelden van musea, bezienswaardigheden e.d.
 • persoonlijke uitgaven
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 6 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

 à . We wandelen op dagen 3 tot 6 zo'n 5 à 6,5 u. per dag; op dagen 2 en 7 resp. 3 en 2.5 u. De hoogteverschillen zijn eerder beperkt maar de paden soms steil. Dag 6 neigt naar  met 870 m stijgen en 1425 m dalen.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

In Agadir slapen we in een hotel.

Tijdens de tocht slapen we in gîtes: eenvoudige dorpshuizen met meestal 1 of 2 kamers met matrassen. Sanitair is basic, met niet altijd overal en voor iedereen warm water. Er is geen verwarming in de huizen en je dient zelf een slaapzak mee te nemen. 


Maaltijden

Het eten tijdens de tocht wordt door een kok klaargemaakt en we eten het op in de eettent. 's Middags eten we een koude maaltijd  met groenten. ’s Avonds eten we soep, een hoofdgerecht en meestal ook een dessertje en thee. Je krijgt versnaperingen tijdens de tocht (dadels, vijgen, nootjes).


Bagage

Tijdens de wandelingen wordt de bagage door terreinwagens vervoerd. Jij draagt enkel je dagrugzakje.


Vervoer

Voor deze reis vliegen we met luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc (AT).

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
AT833Brussel 11/11/2023 17:35Casablanca 11/11/2023 21:00
AT429Casablanca 11/11/2023 21:50Agadir 11/11/2023 23:15
AT430Agadir 18/11/2023 09:55Casablanca 18/11/2023 11:00
AT832Casablanca 18/11/2023 13:10Brussel 18/11/2023 16:35

Het vervoer ter plaatse gebeurt per taxi’s en terreinwagens.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen buiten Europa en binnen 5.000 km afstand, wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 8 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 3 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

In deze periode kan je overdag temperaturen tussen 10 en 25° verwachten. ’s Nachts koelt het sterk af, zeker op de hoger gelegen kampplaatsen. Regen is niet uitgesloten. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • stevige reistas of duffelbag: een soepele tas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak
 • regenhoes voor de dagrugzak

 Schoeisel & kousen

 • enkelomsluitende, waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen)
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen én het spaart plaats in je bagage.

Kampeeruitrusting

 • slaapzak.

Kledij

 • soepele wandelbroek(en)
 • wind- en waterdichte jas
 • wind- en waterdicht broek
 • trui / fleece
 • T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • muts, sjaal en handschoenen (om de periode tussen zonsondergang en het slapengaan te overbruggen)
 • evt. warme pyjama.

Tip: Wat kledij betreft, is er niets verplicht of verboden, noch door ons als reisorganisator, noch door de Marokkanen. Wij vragen enkel aan onze reizigers om even stil te staan bij de mogelijke impact van hun bezoek, en hun gedrag en kleding hierop af te stemmen. Draag best geen schaarse of open kledij. Respecteer in je manier van kleden in de mate van het mogelijke de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen of aan mensen thuis. Het is bovendien veel aangenamer en veiliger om  kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon en tegen de kou beschermt.

Verzorging

 • handdoek
 • toiletgerief  (graag biologisch afbreekbare zeep en shampoo)
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • bescher­mende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak

Diversen

 • zak- of hoofdlamp
 • zonnebril
 • wc-papier of papieren zakdoekjes
 • enkele kleine papieren zakjes
 • evt. wandelstokken 
 • evt. speelkaarten of reisspelletjes (voor ’s avonds)
 • evt. mobiel stoeltje (voor wie moeilijk op een tapijt kan zitten).

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na muggen- en andere insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • pleistertjes van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

De Marokkaanse munt is de dirham. Je mag geen Marokkaanse dirhams in- en uitvoeren. Je kan cash euro's meenemen (best biljetten van 5, 10 en 20 euro) en ter plaatse wisselen. In de luchthaven en in Agadir kan je ook geld afhalen aan een bankautomaat.

Voorzie zo'n 60 euro voor bijkomende kosten ter plaatse (dranken, fooien, souvenirtjes...).

Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst" laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter/


Reisdocumenten

Voor reizen naar Marokko heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet geldig zijn voor de duur van de reis. Een reispas vraag je aan op de dienst burgerzaken van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. 


Gezondheid

Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.


Achtergrondinformatie

Literatuur

 • T. Ben Jelloun             
  -Gebed voor de afwezige (roman)
  -Gewijde nacht (roman)
  -Met neergeslagen ogen (roman)
  -Een gebroken man (roman)
  -Duivelse Liefdes (roman)
 • M. Chafik - Imazighen, De Berbers en hun geschiedenis
 • D. Chraibi - De beschaving is mijn moeder (roman)
 • H. De Haas - Aroemi, aroemi, een vreemdeling in Marokko (roman)
 • E.W. Fernea - Een straat in Marrakech (roman)
 • E. & H. Jouad - Marrakech, culture populaire de la medina
 • L. Lalami - Hoop en andere gevaarlijke verlangens (roman)
 • R. Lamrabet - Vrouwland (roman)
 • A. Maalouf - Leo Africanus (historische roman)
 • F. Mernissi - Het verboden dakterras (sociologische roman)
 • C. Nooteboom - Het geluid van zijn naam, Reizen door de islamitische wereld
 • H. Obdeijn, P. De Man & P. Hermans - Geschiedenis van Marokko (met o.a. aandacht voor de betrekkingen tussen Marokko en de Lage Landen)
 • G. Riemersma - Het land van zijn vader, de schrijfster is een Nederlandse die gehuwd is met een Marokkaan en een realistische kijk geeft op de verhoudingen/verschillen tussen de Marokkaanse cultuur en gebruiken en deze van onze Westerse wereld
 • K. Strobbe - De Gazellen, Marokkaanse vrouwen vertellen (ervaringen van Marokkaanse vrouwen in België)
 • G. Van camp - Mijn Marokko (reisverhaal)
 • S. Venema - Een man met suikerhaar, verhalen uit Marokko (reisverhaal).

Kennismakingsbijeenkomst

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat door in een van de ViaVia Reiscafés of online. Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen en je maakt kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: