Marokko - Tussen bergen en woestijn: Jebel Saghro


10 dagen

3/04/2023 - 12/04/2023

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Marokko - Tussen bergen en woestijn: Jebel Saghro


10 dagen

3/04/2023 - 12/04/2023

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Marokko - Tussen bergen en woestijn: Jebel Saghro


10 dagen

3/04/2023 - 12/04/2023

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Marokko - Tussen bergen en woestijn: Jebel Saghro


10 dagen

3/04/2023 - 12/04/2023

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Marokko - Tussen bergen en woestijn: Jebel Saghro


10 dagen

3/04/2023 - 12/04/2023

prijs binnenkort online


Boek deze reis »
Groepsreis Marokko
Het is er wild, ruw, onherbergzaam en ronduit prachtig, een decor voor een western. Maar we zitten in Marokko. Het Saghro-massief ligt tussen de Hoge Atlas en de Sahara, tussen de Dadès- en de Drâa-rivieren en we wandelen er dwars doorheen. Door kloven en dorpen, langs door de wind geërodeerde rotsen en groen omzoomde rivieren, langs de ruïnes van eeuwenoude kasba’s. Af en toe passeren we een groep nomaden met hun kuddes. We zijn, kortom, ver van de drukke wereld. Onze bagage wordt gedragen door muilezels. Onze maaltijden worden bereid door de lokale berbers die met ons mee wandelen. Slapen doen we in tenten of, wie wil, gewoon onder de sterrenhemel.
binnenkort online
10 dagen
Reisdatum: 3/04/2023 - 12/04/2023
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Ja
Wandelniveau :

Natuur:
Cultuur:
Comfort:
Reisnummer: 23MA1SMA1

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Ontmoeting met de Aît Atta-nomaden
 • De vulkanische toppen van Bab N-Ali
 • Het prachtige uitzicht op de Hoge Atlas
 • Helder licht

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,3

7 Beoordelingen

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Marrakech. 

Voor de buitenlandse bezoeker is Marrakech Marokko op z’n best: een overrompeling van kleuren, geuren en geluiden, charme en sfeer, steegjes en straatjes in een labyrint van licht en schaduw. Evt. kunnen we al een kijkje gaan nemen op het Jemaa El-Fnaa-plein, hét symbool van Marrakech. Je wordt er meteen ondergedompeld in de typische sfeer van de stad: met zangers, muzikanten, slangenbezweerders, acrobaten, astrologen, waarzeggers, … 

Overnachting in een hotel.

Dag 2

Eén van de indrukwekkendste ritten die je in Marokko kan maken, is de doorsteek van het Atlasgebergte. Dat doen we in een dagvullende tocht van Marrakech oostwaarts naar El Qal’at M’Gouna. Onderweg kunnen we eventueel stoppen aan de ‘ksar’ Ait Ben Haddou, een versterkt dorp dat te boek staat als het mooiste voorbeeld van traditionele Zuid-Marokkaanse architectuur en dat als decor gebruikt werd in vele avonturenfilms.

Vannacht logeren we in de sobere maar sfeerrijke kasba van Mohammed en zijn broers. De kasba is hoog gelegen aan de rand van El Qal’at M’Gouna en kijkt uit over de Rozenvallei, met in de verte de besneeuwde toppen van het M’Goun-massief. 

Dag 3

Transfer naar Tagdilt, het startpunt van onze zevendaagse trekking in het Saghro-gebergte. We maken kennis met de lokale ploeg en de muilezels die ons zullen vergezellen. Hier begint onze tocht. We lopen in via een piste gevolgd door een eerste, gestage klim. Vanavond slaan we voor het eerst onze tenten op.

Dag 4-8

We trekken door een ongerept, vulkanisch gebied, hier en daar opgefleurd door een bosje dadelpalmen, een groene vallei of enkele berberhuizen. Op ons pad liggen kubusvormige kegels uit vulkanisch gesteente, diepe kloven en gekartelde bergkammen die afsteken tegen de  blauwe lucht. Niets is hier altijd hetzelfde. Doorheen de dag zien we het licht op de stenen veranderen.

Van dag tot dag zien de landschappen er ook telkens iets anders uit. We slapen nu eens op een plateau, dan weer naast een kasba, of in de buurt van een dorp. Naast de dorpskinderen komen we ook geregeld nomaden van de Aït Atta-stam tegen. Zij hebben in dit gebied hun tenten opgeslagen. Vooral de vrouwen vallen op, met gezichtstatoeages en kleurig geborduurde kleding.

Dag 9

De laatste tocht is aangebroken. Na een 4-tal uur eindigen we de trekking bij Aït Youl, het dorp waar onze drijvers vandaan komen. Tijd om afscheid te nemen. 

We rijden terug naar El Qal'at M'Gouna waar we opnieuw overnachten. Of we drinken er een thee bij Mohammed op het terras en reizen verder naar Ouarzazate voor de overnachting. (Hierover komt weldra uitsluitsel.)

Dag 10

Transfer naar de luchthaven van Ouarzazate voor de terugvlucht naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

binnenkort online
Voorschot: € 420 per persoon

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • transfers
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 tot ontbijt dag 10
 • begeleiding
 • Marokkaanse gids & ploeg
 • gebruik kampeergerief.

Niet inbegrepen

 • fooien (ca. € 30)
 • dranken
 • evt. inkomgelden van musea, bezienswaardigheden e.d.
 • persoonlijke uitgaven
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

. We maken 7 dagtochten van 5 tot 6 uur effectief wandelen. De hoogteverschillen zijn niet groot, maar je wandelt toch vaak op en af over ruig terrein (zie foto's) en een niet altijd makkelijke ondergrond, bv. met losliggende steentjes. Het kamperen en het gebrek aan comfort draagt ook bij tot de ‘zwaarte’ van deze reis.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We slapen 1 x in een degelijk hotel in Marrakech, 1 (of 2) x in een kasba in El Qal’at M’Gouna en evt. 1 x in een hotel (met zwembad) in Ouarzazate. De overige 6 nachten slapen we in tenten 'in het wild' en moet je afstand nemen van het dagelijks comfort van bad en bed.


Maaltijden

Voor en na de trekking nemen we ontbijt en avondmaal in het hotel of in een restaurant.

Het eten tijdens de tocht wordt door een kok klaargemaakt en we eten het op in de eettent. 's Middags eten we een koude maaltijd  met groenten. ’s Avonds eten we soep, een hoofdgerecht en meestal ook een dessertje en thee. Je krijgt versnaperingen tijdens de tocht (dadels, vijgen, nootjes- en bij aankomst op de kampeerplaats wordt er steeds thee aangeboden.


Bagage

Tijdens de wandelingen wordt de bagage door muilezels vervoerd. Jij draagt enkel je dagrugzak.


Vervoer

Het vervoer ter plaatse gebeurt met privé-vervoer.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen buiten Europa en binnen 5.000 km afstand, wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 8 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 3 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

In deze periode kan je overdag temperaturen van gemiddeld 26° verwachten. ’s Nachts koelt het sterk af. Regen is eerder uitzonderlijk maar niet uitgesloten. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather.


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Je krijgt een bagagelabel op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven.

Bagage

 • stevige reistas of duffelbag: een soepele tas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak
 • regenhoes voor de dagrugzak

 Schoeisel & kousen

 • enkelomsluitende, waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn
 • lichte schoenen, sneakers of sandalen (voor buiten de wandelingen)
 • wandelkousen: deze speciale kousen (verkrijgbaar in buitensportzaken) zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen (blaren, pijnlijke voeten,,…).

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen én het spaart plaats in je bagage.

Kampeeruitrusting

 • slaapzak (comfortzone tot 0°)
 • slaapmatje (het agentschap ter plaatse voorziet matrasjes, maar we raden toch aan  om je eigen slaapmatje mee te nemen)

Kledij

 • soepele wandelbroek(en)
 • wind- en waterdichte jas
 • wind- en waterdicht broek
 • trui / fleece
 • T-shirts
 • ondergoed, ook een set thermisch
 • zonnehoed of –pet
 • muts, sjaal en handschoenen (om de periode tussen zonsondergang en het slapengaan te overbruggen)
 • evt. warme pyjama.

Tip: Wat kledij betreft, is er niets verplicht of verboden, noch door ons als reisorganisator, noch door de Marokkanen. Wij vragen enkel aan onze reizigers om even stil te staan bij de mogelijke impact van hun bezoek, en hun gedrag en kleding hierop af te stemmen. Draag best geen schaarse of open kledij. Respecteer in je manier van kleden in de mate van het mogelijke de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen of aan mensen thuis. Het is bovendien veel aangenamer en veiliger om  kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon en tegen de kou beschermt.

Verzorging

 • handdoek
 • toiletgerief  (graag biologisch afbreekbare zeep en shampoo)
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • bescher­mende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak

Diversen

 • zak- of hoofdlamp
 • zonnebril
 • wc-papier of papieren zakdoekjes
 • enkele kleine papieren zakjes
 • evt. wandelstokken 
 • evt. speelkaarten of reisspelletjes (voor ’s avonds)
 • evt. mobiel stoeltje (voor wie moeilijk op een tapijt kan zitten).

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na muggen- en andere insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • pleistertjes van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

De Marokkaanse munt is de dirham. Je mag geen Marokkaanse dirhams in- en uitvoeren. Je kan cash euro's meenemen (best biljetten van 5, 10 en 20 euro) en ter plaatse wisselen. In de luchthaven en kan je ook geld afhalen aan een bankautomaat.

Voor zo'n 60 euro voor bijkomende kosten ter plaatse (dranken, fooien, souvenirtjes...).

Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst" laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter/


Reisdocumenten

Voor reizen naar Marokko heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet geldig zijn voor de duur van de reis. Een reispas vraag je aan op de dienst burgerzaken van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen.


Gezondheid

Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.


Achtergrondinformatie

Literatuur

 • T. Ben Jelloun             
  -Gebed voor de afwezige (roman)
  -Gewijde nacht (roman)
  -Met neergeslagen ogen (roman)
  -Een gebroken man (roman)
  -Duivelse Liefdes (roman)
 • M. Chafik - Imazighen, De Berbers en hun geschiedenis
 • D. Chraibi - De beschaving is mijn moeder (roman)
 • H. De Haas - Aroemi, aroemi, een vreemdeling in Marokko (roman)
 • E.W. Fernea - Een straat in Marrakech (roman)
 • E. & H. Jouad - Marrakech, culture populaire de la medina
 • L. Lalami - Hoop en andere gevaarlijke verlangens (roman)
 • R. Lamrabet - Vrouwland (roman)
 • A. Maalouf - Leo Africanus (historische roman)
 • F. Mernissi - Het verboden dakterras (sociologische roman)
 • C. Nooteboom - Het geluid van zijn naam, Reizen door de islamitische wereld
 • H. Obdeijn, P. De Man & P. Hermans - Geschiedenis van Marokko (met o.a. aandacht voor de betrekkingen tussen Marokko en de Lage Landen)
 • G. Riemersma - Het land van zijn vader, de schrijfster is een Nederlandse die gehuwd is met een Marokkaan en een realistische kijk geeft op de verhoudingen/verschillen tussen de Marokkaanse cultuur en gebruiken en deze van onze Westerse wereld
 • K. Strobbe - De Gazellen, Marokkaanse vrouwen vertellen (ervaringen van Marokkaanse vrouwen in België)
 • G. Van camp - Mijn Marokko (reisverhaal)
 • S. Venema - Een man met suikerhaar, verhalen uit Marokko (reisverhaal).

Kennismakingsbijeenkomst

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat door in een van de ViaVia Reiscafés of online. Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen en je maakt kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: