Marokko - Van de keizerlijke steden naar de Atlas


11 dagen

21/04/2023 - 1/05/2023

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Marokko - Van de keizerlijke steden naar de Atlas


11 dagen

21/04/2023 - 1/05/2023

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Marokko - Van de keizerlijke steden naar de Atlas


11 dagen

21/04/2023 - 1/05/2023

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Marokko - Van de keizerlijke steden naar de Atlas


11 dagen

21/04/2023 - 1/05/2023

prijs binnenkort online


Boek deze reis »

Marokko - Van de keizerlijke steden naar de Atlas


11 dagen

21/04/2023 - 1/05/2023

prijs binnenkort online


Boek deze reis »
Groepsreis Marokko
Rabat, Meknès, Fes en Marrakech, samen bekend als de ‘keizerlijke steden’, zijn stuk voor stuk historische en architecturale pareltjes, en toch allemaal verschillend. Tijdens deze culturele wandelreis worden ze gecombineerd met wandelingen die je laten proeven van de prachtige natuur van het Atlasgebergte en de Berbercultuur.
prijs binnenkort online
11 dagen
Reisdatum: 21/04/2023 - 1/05/2023
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Ja
Wandelniveau :
en

Natuur:
Cultuur:
Comfort:
Reisnummer: 23MA1KSA1

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis naar Casablanca. Transfer naar Rabat (ca. 1,5 uur), de hoofdstad en de tweede grootste stad van Marokko. Het is niet meteen de meest exotische stad van het land, maar haar bewogen geschiedenis wordt weerspiegeld in enkele indrukwekkende bezienswaardigheden, die we ontdekken gedurende een wandeling.

Zelfs onafgewerkt, is de Hassan-toren een massieve en indrukwekkende constructie. De bouw van wat uiteindelijk een moskee moest worden werd gestaakt in 1199, toen de bouwheer, de Almohadische kalief Yacoub Al-Mansour, overleed. Vlakbij kunnen we evt. het mausoleum van Mohammed V, de eerste koning van Marokko en grootvader van de huidige koning Mohammed VI, bekijken. Enkel de tombe, een prachtig staaltje van traditionele religieuze decoratie en architectuur, kan worden bezocht door niet-moslims. We wandelen door de mooie en rustige Oudaia-kasba, de ‘Andaloesische’ tuin en door de medina.

Overnachting in een hotel.

Dag 2

Verder bezoek aan Rabat in de voormiddag.

Transfer naar Meknès, waar de Alawitische sultan Moulay Isma’il (1672-1727) gedurende 50 jaar hemel en aarde heeft bewogen om de stad tot de mooiste en monumentaalste van de Arabische wereld te maken, een Marokkaans Versailles. De stad is aangenaam gelegen tegen de achtergrond van de groene hellingen van Jebel Zerhoun (1118 m). In de medina bewonderen we de schitterend betegelde Bab (‘poort’) Al-Mansour, die  de ganse stad domineert.

Overnachting in een hotel.

Dag 3

Transfer naar en bezoek aan Volubilis, van 24 tot 285 n.C. de hoofdstad van de Romeinse provincie Mauretania Tingitania. Hoewel de site erg geleden heeft onder de heerschappij van Moulay Isma’il, die Volubilis liet plunderden om met de materialen ‘zijn’ Meknès te bouwen, en onder een zware aardbeving in de 18de eeuw, blijft het een  magnifieke Romeinse site. Evt. bezoek aan Moulay Idriss, op slechts 4,5 km van Volubilis, waar we ook kunnen lunchen of picknicken onder een boom. We wandelen omhoog tot op een uitzichtpunt met zicht op het mausoleum van Moulay Idriss (het mausoleum zelf is enkel toegankelijk voor moslims).

Daarna transfer naar Fes (60 km). Al eeuwenlang is Fez het spirituele centrum van de Marokkaanse islamitische traditie, wat echter niet wil zeggen dat haar inwoners wereldvreemd zouden zijn. Integendeel, Fez heeft veel te danken aan zijn van oudsher kosmopolitische bevolking en alle grote dynastieën hebben er hun sporen nagelaten. Rondwandelen in de drukke, middeleeuwse medina van Fez Al-Bali of Oud Fez is een overweldigende ervaring. In dit stadsgedeelte ligt de imposante Qarawiyin-moskee, het middelpunt van één van de meest prestigieuze islamitische universiteiten én het belangrijkste religieuze gebouw in Marokko. De bouw ervan werd begonnen in de 9de en voltooid in de 12de eeuw. Het heeft een vrij gecompliceerde structuur, 14 deuren en 275 pilaren. Meer nog dan in andere religieuze gebouwen, dient de bezoeker hier de nodige discretie in acht te nemen. We bezoeken in de medina eveneens de Bou Inania Medersa (indien de restauratie is beëindigd), een mooi gebouw in typisch 14de-eeuwse architectuur met prachtige decoratie (tegels, Koranische inscripties en houtsnijwerk). Tot in de jaren 1960 deed het effectief dienst als ‘medersa’, accommodatie voor (universiteits)studenten. Via de Suq Al-Attarin, de drukste en meest veelzijdige  soek van de medina, gaan we naar de 'zawiya' van Moulay Idriss. Dit 18de-eeuws gebouw bevat het stoffelijk overschot van de 9de-eeuwse sultan Moulay Idriss, die vereerd wordt als een heilige. Het heiligdom zelf kan enkel bezocht worden door moslims, maar de hele sfeer in de buurt van het gebouw is hoogst interessant.

Toen Oud Fes te klein werd, stichtten de Meriniden in de 13de eeuw Fez Al-Jedid of Nieuw Fes. Afhankelijk van de tijd die besteed wordt in Oud Fes, kunnen we hier nog wat rondwandelen.

Een derde stadsdeel, Ville Nouvelle kwam er tijdens de Franse koloniale periode. Het contrast tussen behuizing en bevolking hiér en in de oude stad is immens.

Overnachting in een hotel.

Dag 4

Verder bezoek aan Fes.

Dag 5

We verlaten Fes richting zuiden en rijden in enkele uren tot Zaouiat (of Zawiyat) Ifrane. In de namiddag maken we een eerste tocht in de Midden-Atlas, de noordwestelijke keten van het Atlas-gebergte. Het is een prachtig gebied met bossen en weiden. We dalen af en wandelen tot bij het meer van Ouiouane, mooi gelegen op 1600 m hoogte.

Overnachting bij de plaatselijke bevolking, in drie tweepersoonskamers, een zaal voor mannen en één voor de vrouwen. Men beschikt er over 3 toiletten en drie douches.

Dag 6

We starten de dag met en wandeling rond het meer. Daarna transfer naar Midelt. Tijdens de wandeling door de kloven van Berem ervaren we al vlug dat het hier een waterrijk gebied is en zijn watersandalen een must. Bij het binnenkomen van een dorpje begroeten de kinderen ons met heel wat enthousiasme.

Transfer naar het hotel voor de overnachting. 

Dag 7

Transfer verder zuidwaarts via een mooie bergachtige route naar de spectaculaire Todra-kloof. Tijdens een eerste wandeling krijgen we een goede indruk van de overweldigende natuur van Zuid-Marokko, een voorproefje van wat ons de komende dagen te wachten staat.

Verder naar Tineghir, een aangenaam stadje aan de zuidkant van de Atlas. Een wandeling van (van) een uur of 2 leert ons de uitgestrekte en weelderige palmoase van Tineghir kennen.

Overnachting in een hotel.

Dag 8

Bezoek aan de Gorge du Dadès. Deze kloof is zo mogelijk nog spectaculairder en indrukwekkender dan de Todrakloof. Daarna rijden we verder zuidwaarts en komen we in de Vallei van de Dadès terecht. Het water van de rivier voedt de talloze oases in de vallei en het groen van de dadelpalmbossen contrasteert met de donkerbruine muren van de kasba’s. De fraai versierde woonburchten met hun ongelijke muren en vele torentjes hebben een bijzondere aantrekkingskracht. Een wandeling van ca. 5 uur brengt ons vanuit Ait Youl via Tamgalouna in de Rozenvallei naar de gîte in Boutaghrar.

Dag 9

Transfer naar Ouarzazate en verder naar de mooie oase van Fint die verstopt ligt in een kleine vallei van een vulkanisch massief. We maken eerst een halte om de mooie kasba Skoura te bezoeken. Na de middag is er een wandeling van ongeveer 4 uur die eerst door een verlaten en uitgestrekt gebied loopt en ons vervolgens langs palmboomplantages en kleine dorpjes brengt.

Overnachting in een goed uitgerust nomadenkamp.

Dag 10

’s Ochtends bezoeken we een tapijtenweverij en de indrukwekkende kasba, Ksar Aït Ben Haddou, waar meerdere films werden opgenomen. Daarna indrukwekkende rit dwars door  het Atlasgebergte, via de Tizi ‘n’ Tichkapas naar Marrakech, de ‘hoofdstad’ van het zuiden. Marrakech is de vierde keizerlijke stad, gesticht in 1062 door de Almoraviden aan de voet van de Hoge Atlas. De Almoraviden maakten haar tot hoofdstad van hun rijk dat zich uitstrekte tot Zuid-Spanje, waardoor de afgelegen woestijnstad een ‘touch’ kreeg van de verfijnde Andaloesische cultuur. Minder dan een eeuw later namen de Almohaden het roer over en zij bouwden in 1162 de statige en imponerende Koutoubia-moskee, één van de belangrijkste bouwwerken in de Noord-Afrikaanse architectuur, met een minaret van 67,5 m hoog.

Overnachting in een riad.

Dag 11

Wandeling naar de Koutoubia-moskee door de soeks en tot aan het Jemaa El-Fnaa-plein met zijn vele kraampjes. Van hier gaan we op verkenning in de historische medina. Enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden zijn:

 • De Ben Youssef Medersa (12de eeuw), één van de grootste van Marokko én volledig toegankelijk voor het publiek. Mooi staaltje van religieuze architectuur, versierd met bewerkt Carrara-marmer en cederhout.
 • De Sa’adische graven, laat 16de-eeuwse mausolea voor de Sa’adische sultans en hun familie.
 • Het Bahia-paleis, een sprookjesachtig paleis-met-tuinen, gebouwd in de 19de eeuw door de vizier (en voormalige slaaf) Bou Ahmed.
 • Het Museum voor Marokkaanse kunst, met een prachtige collectie kunstvoorwerpen.
 • Shoppen in de soeks.

Overnachting in een riad.

Dag 12

Transfer naar de luchthaven en vlucht naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

prijs binnenkort online
Voorschot: € 410 per persoon

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • transfers
 • logies
 • ontbijten en avondmalen (vanaf avondmaal eerste tot ontbijt laatste dag)
 • begeleiding + lokale gids.

Niet inbegrepen

 • middagmalen (ca. 900 dinar)
 • dranken, behalve koffie of thee bij het ontbijt
 • inkomgelden van musea, bezienswaardigheden e.d. (ca. 200 dinar)
 • fooien (ca. 300 dinar)
 • persoonlijke uitgaven
 • evt. verzekering.

Voor een recente wisselkoers, klik hier: Currency Converter


Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een culturele wandelreis. De wandelingen in de kloven en de oases zijn  en gemakkelijk, met her en der wat kleine hoogteverschillen. Ze zijn geschikt voor mensen met een ‘normale’ fysieke conditie. De wandelingen in de Midden-Atlas zijn wat zwaarder (neigend naar ) en vergen wat meer inspanning.  Ze duren echter nooit langer dan 5 u.

In de steden staan de wandelingen in functie van de bezienswaardighe­den. Toch kunnen zulke stadswan­delingen behoorlijk lang en vermoeiend zijn, mede door de warmte. Daarom is goed en comfortabel schoeisel is absolute must.

Je houdt er ook best rekening mee dat er tijdens deze reis heel wat kilometers worden gereden.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

Het logies is verscheiden:

 • comfortabele tot eenvoudige hotels (6x)
 • bij mensen thuis (1x), in 3 kamers met eenvoudig doch net sanitair
 • recent gerenoveerde, degelijke gîte (1x), in kamers met privaat sanitair
 • tentenkamp (1x), met opgemaakte bedden en beperkt sanitair
 • smaakvolle riad (2x), een traditionele woning gebouwd rondom een binnenplaats; vele oude riads werden de laatste jaren smaakvol gerestaureerd en heringericht als gastverblijf.

Maaltijden

 • We ontbijten in het logies. 's Avonds eten we in het logies of op restaurant. Het middagmaal is vrij en ook niet in de prijs inbegre­pen, om de mobiliteit en flexibiliteit niet in het gedrang te brengen. Wát er ’s middags gegeten wordt, wordt beslist in overleg met de groep (bv. een picknick, een snelle hap in een restaurant...).
 • De Marokkaanse keuken in het algemeen is zeer gevarieerd en smaakvol, en er wordt rijkelijk gebruikt gemaakt van kruiden, specerijen, zout en suiker. Meestal nuttigt men ’s middags de hoofdmaaltijd. Het bekendst zijn tajines (stoofpot van vlees, vis of kip met groenten en saus), en couscousgerechten (griesmeel met een ragout van groenten, vlees en bouillon. Andere bekende gerechten zijn harira (een dikke soep met granen die ook als ontbijt wordt gegeten), mechouia (salade van geroosterde paprika en tomaat), briouats (kleine drie- of rechthoekige pakketjes met allerlei soorten vulling) en pastilla of b’stilla (een machtig en feestelijk gerecht met een kruidige vulling van duif en amandelen). Mechoui is een volledig lam of schaap dat in een ondergrondse klei-oven wordt bereid bij religieuze of familiefeesten. Bij elk maal eet men vers brood. 

Bagage

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzakje. 

Vervoer

Het vervoer ter plaatse gebeurt met een privé-minibus.

Klimaat

Langs de kusten is de temperatuur het hele jaar door zacht en gelijkmatig. Hoe verder landinwaarts, hoe groter de temperatuurschommelingen, zowel tussen dag en nacht als tussen zomer en winter. In de zomer stijgt de temperatuur in het laaggelegen binnenland overdag aanzienlijk, terwijl het  ’s avonds sterk afkoelt. In de Hoge Atlas komen de maxima in de zomer zelden boven de 20°, terwijl de nachtelijke temperaturen in de winter tot vele graden onder 0 kunnen dalen.  Van de winden die in Marokko frequent waaien, dienen vooral de zeewinden vermeld te worden. Die zijn vochtig en over het algemeen zacht. Daartegenover staan de droge en krachtige continentale winden uit het oosten enzuiden. De Atlas beschermt het Atlantische laagland tegen de drogewoestijnwinden uit de Sahara.  De neerslag vermindert van noord naar zuid en van west naaroost. De meest regenrijke zone, met meer dan 800 mm neerslag per jaar (iets meer dan in België) is de westelijke Rif en de Atlantische zijde van de Midden-Atlas. De andere kustvlakten, de westelijke hoogvlakte, de rest van de Midden-Atlas en de gehele Hoge Atlas hebben tussen de 400 en 800 mm neerslag per jaar. De rest van het land blijft beneden de 400 mm en de woestijngebieden zelfs onder 100 mm.  Sneeuw valt slechts bij uitzondering op een hoogte tussen de 600 en 1000 m. Boven de 2000 m hoogte blijft het sneeuwdek twee tot drie maanden lang liggen in het Rif en drie tot vier maanden lang in het noordelijke gedeelte van de Midden-Atlas. In de Hoge Atlas tenslotte kan de sneeuw zes maanden blijven liggen.  

Verdere informatie over het klimaat per land en gemiddelde temperaturen per regio kan je vinden op: Weatherbase.
Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Uitrusting

Voor deze reis neem je best het volgende mee:

Bagage

 • rugzak, reistas of kleine valies
 • dagrugzakje met goede sluiting (voor de spullen die je nodig hebt tijdens een dagwandeling).

Tip: De bagage die meegaat in de laadruimte van het vliegtuig moet een label dragen met je naam (thuisadres of adres van het logies hoeft niet). Je krijgt een label van Anders Reizen (op de kennismakingsbijeenkomst of in de luchthaven). Breng best ook een identificatie aan aan de binnenkant van je reistas, rugzak of koffer. Wij raden aan om je bagage  – in de mate van het mogelijke –  te beperken tot 1 stuk van max. 15 kg. Dat maakt het vervoer ter plaatse en het dragen over korte afstanden een stuk makkelijker. Je mag slechts 1 stuk handbagage meenemen aan boord, eventueel aangevuld met een cameratas, handtas, laptop, … De handbagage moet passen in het bagagekastje in het vliegtuig en mag niet groter zijn dan 55 x 40 x 20 cm.

Schoeisel & kousen

 • enkelomsluitende wandelschoenen
 • lichte (sport)schoenen of wandelsandalen, evt.  voor de stadswandelingen en voor ’s avonds
 • wandelkousen
 • sandalen of schoenen waarmee je een eindje IN het water kan lopen (nodig op 2 wandelingen; kunnen teva’s zijn of een paar oude sportschoenen, maar zeker geen slippers).

Tip: trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kampeeruitrusting

 • lichte lakenzak (voor de overnachting bij de mensen thuis; dekens zijn voldoende aanwezig) 

Kledij

 • wind- en waterdichte jas
 • (wandel)broeken
 • wollen trui of fleece
 • lichte trui
 • luchtige hemden of T-shirts (ook met lange mouwen in geval van zonverbrande armen)
 • zonnehoed of –pet
 • sjaaltje
 • ondergoed
 • evt. pyjama
 • badpak/zwembroek
 • bermuda tot aan de knie (geen short).

Tip: Wat kledij betreft, is er niets verplicht of verboden, noch door ons als reisorganisator, noch door de Marokkanen.  Wij vragen enkel aan onze reizigers om even stil te staan bij de mogelijke impact van hun bezoek, en hun gedrag en kleding hierop af te stemmen. Draag best geen schaarse of open kledij (topjes, shorts, enz., zowel mannen als vrouwen). Respecteer in je manier van kleden in de mate van het mogelijke de plaatselijke gewoonten, op z’n minst bij bezoek aan religieuze plaatsen of aan mensen thuis. Het is bovendien veel aangenamer en veiliger om  kleding te dragen die ook armen en benen tegen de zon beschermt (T-shirt met mouwen, driekwart- of lange broek). Tip voor vrouwen: neem een grote sjaal mee, type pareo. Het neemt weinig plaats in in je dagrugzak en komt vaak goed van pas.

Verzorging

 • toiletgerief
 • (bad)handdoek (voor 2 overnachtingen en evt. zwembad)
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • ‘after sun’
 • bescher­mende lippenstift.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles
 • evt. (zak)mesje
 • lunchbox & picknickbestek(voor de picknick tijdens de wandeldagen)

Diversen

 • veilige geldbeugel om als heupgordel of rond hals te dragen (onder de kleren)
 • evt. oorstopjes
 • evt. verduisterend oogmasker
 • evt. buff (multifunctioneel kledingstuk dat je kan gebruiken als sjaal, muts, hoofddoek, haarband, masker, …)
 • handig voor vrouwen: grote sjaal die je in je dagrugzak steekt en die je makkelijk rond je middel of schouders slaat indien nodig
  wc-papier
 • zaklamp.
Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als Anders Reizen-deelnemer korting krijgt, vind je op deze webpagina recht onder 'Algemene reistips'.

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na muggen- en andere insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • pleistertjes van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

De Marokkaanse munt is de dirham. Je mag geen Marokkaanse dirhams in- en uitvoeren. Je kan ter plaatse probleemloos euro’s wisselen en in de steden kan je geld afhalen bij een bankautomaat. Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst" laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.

Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: Currency Converter


Formaliteiten

Reispas

Voor reizen naar Marokko heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet geldig zijn voor de duur van de reis. Een reispas vraag je aan op de dienst bevolking van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. 

Tip

Maak een kopie van de identiteitsbladzijde van je reispas en bewaar deze apart van je reispas zelf. In geval van verlies of diefstal, kan je op de Belgische ambassade/consulaat vaak sneller worden geholpen. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan zijn/haar reisdocumenten inscannen en ze als bijlage naar het eigen e-mailaccount (gmail, hotmail e.d.) sturen. Indien je één of meerdere dagreizen van de Belgische ambassade/consulaat vandaan zit en er is internet in de buurt, kan je hen alvast de nodige documenten mailen.


Gezondheid

Onderstaande informatie is een samenvatting van de aanbevelingen voor reizen naar Marokko door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Gezien wij als reisorganisator geen medische bevoegdheid hebben, dien je de verstrekte informatie te evalueren met en je voor meer diepgaande informatie te richten tot een bevoegd arts of medische autoriteit.

Hepatitis A

Iedereen die naar Afrika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, is best tegen hepatitis A beschermd. Het is een ziekte die wordt overgedragen via voedsel en drank.

DTP-vaccinatie

Op reis gaan naar verre landen is verder een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de DTP-vaccinatie (tegen de infectieziekten difterie, tetanus en polio). Een herhalingsinenting is tien jaar geldig. Voor polio is er levenslange bescherming indien men ooit volledig werd gevaccineerd.

Diarree

Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Enkele raadgevingen en de juiste geneesmiddelen in de reisapotheek zijn zeer nuttig.

Diepgaandere informatie kan je vinden op: ITG (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.


Meer informatie

Heb je een goed boek gelezen, een interessante website ontdekt…? Laat het ons weten. Wij geven je alvast volgende tips:

 • Maroc Meteo
 • Toeristische dienst van Marokko (toeristische dienst)
 • Marokko info (Nederlandstalige website met beknopte, algemene info over Marokko)
 • Jeune Afrique/Maroc (actualiteit)
 • Ntional Geographic Morocco (foto’s)
 • T. Ben Jelloun             
  Gebed voor de afwezige (roman)
  Gewijde nacht (roman)
  Met neergeslagen ogen (roman)
  Een gebroken man (roman)
  Duivelse Liefdes (roman)
 • M. Chafik                    
  Imazighen, De Berbers en hun geschiedenis
 • D. Chraibi                   
   De beschaving is mijn moeder (roman)
 • H. De Haas                 
  Aroemi, aroemi, een vreemdeling in Marokko (roman)
 • E.W. Fernea                
  Een straat in Marrakech (roman)
 • E. & H. Jouad             
  Marrakech, culture populaire de la medina
 • L. Lalami                     
  Hoop en andere gevaarlijke verlangens (roman)
 • R. Lamrabet                
  Vrouwland (roman)
 • A. Maalouf                  
  Leo Africanus (historische roman)
 • P. Mansfield                
  The Arabs (sociale, politieke en historische analyse van de Arabische wereld)
 • F. Mernissi                  
  Het verboden dakterras (sociologische roman)
 • C. Nooteboom            
  Het geluid van zijn naam, Reizen door de islamitische wereld
 • H. Obdeijn, P. De Man & P. Hermans,
  Geschiedenis van Marokko (met o.a. aandacht voor de betrekkingen tussen Marokko en de Lage Landen)
 • G. Riemersma              
  Het land van zijn vader, de schrijfster is een Nederlandse die gehuwd is met een Marokkaan en een realistische kijk geeft op de verhoudingen/verschillen tussen de Marokkaanse cultuur en gebruiken en deze van onze Westerse wereld
 • K. Strobbe                  
  De Gazellen, Marokkaanse vrouwen vertellen (ervaringen van Marokkaanse vrouwen in België)
 • G. Van camp               
  Mijn Marokko (reisverhaal)
 • S. Venema                  
  Een man met suikerhaar, verhalen uit Marokko (reisverhaal).

Aanvullende informatie vind je in reisgidsen, die je kan lenen bij openbare bibliotheken, of kan aankopen in de betere (reis)boekhandel, zoals:

Tip: als je graag leest voor het slapengaan, komt een boekenlampje misschien goed van pas.


Vertrekinfo

De vertrekinfo, met o.a. de vluchtgegevens en de afspraakplaats, wordt twee weken voor vertrek doorgemaild. 


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: