Marokko - Wintertrekking bij de Berbers in de Hoge Atlas


9 dagen

28/01/2023 - 5/02/2023

prijs € 1240


Marokko - Wintertrekking bij de Berbers in de Hoge Atlas


9 dagen

28/01/2023 - 5/02/2023

prijs € 1240


Marokko - Wintertrekking bij de Berbers in de Hoge Atlas


9 dagen

28/01/2023 - 5/02/2023

prijs € 1240


Marokko - Wintertrekking bij de Berbers in de Hoge Atlas


9 dagen

28/01/2023 - 5/02/2023

prijs € 1240


Marokko - Wintertrekking bij de Berbers in de Hoge Atlas


9 dagen

28/01/2023 - 5/02/2023

prijs € 1240


9 dagen
Reisdatum: 28/01/2023 - 5/02/2023
Deelnemers: min. 5 - max. 13
Beschikbaar: Nee
Reisnummer: 23MA1ATW1
Al 1 deelnemer
Wie gaat er mee?

Leeftijd:

56-651

Geslacht:

mannen1
vrouwen0
Waarvan 1 individueel ingeschreven
Groepsreis Marokko
In de Hoge Atlas zijn de toppen in de winter stralend wit. In het hart van dit hoogste gebergte van Noord-Afrika ligt de Bougmez-vallei, met haar verscheidenheid aan prachtige landschappen en indrukwekkende zichten, ideaal dus voor een doorgaande trektocht. Op onze route liggen enkele hoge en afgelegen Berberdorpen, waar we logeren en van nabij kennismaken met de levenswijze van de Berbers in de winter.

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Kennismaking met de levenswijze van de Berbers in de winter
 • Prachtige bergwandelingen in alle rust
 • Decennialange expertise in deze regio
 • Zeer ervaren lokaal team

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Deze reis scoort

8,7

23 Beoordelingen

reviews van klanten

Mijn reis naar Marokko was een top ervaring! Mooie natuur en een fantastische trekking in het hoge Atlasgebergte. Goede organisatie, toffe lokale gids en lekker eten. Het was mijn tweede ervaring met Anders reizen in groep. Ik heb weer toffe mensen leren kennen. Een hechte groep die op het einde van de vakantie terugdenkt aan een mooie ervaring. Onze reisbegeleider was top. Dank je wel voor deze mooie reis. Ik zal ze niet vlug vergeten! Een echte aanrader.

Saskia V. -

Mooie wandelingen, soms wel pittig maar elke dag totaal anders van sfeer en karakter. Onze Marokkaanse begeleiders (gids, kok en ezeldrijvers) lieten ons onderweg ook kennismaken met de plaatselijke bevolking. Een topbeleving, deze reis.

Franca V. -

Deze wintertrekking was mijn eerste reis in Marokko. Ik ervoer het als een "voorproefje" dat smaakt naar meer!

Lieselot D. -

Het was heerlijk om tijdens de donkere winterdagen even onder te dompelen in een volledig andere omgeving en cultuur en te kunnen genieten van de warme middagzon !

Ann D. -

Offtrack en offline in de bergen, een zeer fijne ervaring!

Karen M. -

Mooie wandelvakantie tussen de authentieke Berbers met als afsluiter het magische Marrakesh. Topper om de drukke feestdagen thuis te ontvluchten!

Sofie] H. -

Een donkere winterperiode onderbreken en genieten van de zon en warmte van Marokko.

Marleen V. -

Het jaar mogen eindigen in een andere cultuur, in een zeer mooie omgeving en in het gezelschap van heel fijne mensen: een heel mooie cadeau!

Bart C. -

Een reis met een goed opgevangen valse start waar wandelende onbekenden elkaar leerden kennen in een mooie omgeving.

Luc C. -

Mooie kennismaking met de levensstijl van de Marokkaanse Berberbevolking, in combinatie met een variatie aan wandelingen in bergen, valleien en kloven. Dit alles in combinatie met het geluk van een zonovergoten (!) Wintertrekking.

Davy A. -

Gewoon genieten. Zalige groep, schitterende begeleiding, warme mensen. Een 'zomerse' wintertrekking

Arne V. -

Algemene reistips

Dag 1-2

Heenreis van Brussel naar Marrakech

Transfer naar het hotel. 

Op dag 2 (en ook nog op dag 8) hebben we tijd om de stad te bezoeken. Voor de buitenlandse bezoeker is Marrakech Marokko op z’n best: een overrompeling van kleuren, geuren en geluiden, charme en sfeer, steegjes en straatjes in een labyrint van licht en schaduw. Op het Jemaa El-Fnaa-plein, stilaan hét symbool van Marrakech, worden we meteen ondergedompeld in de typische sfeer van de stad: met zangers, muzikanten, slangenbezweerders, acrobaten, astrologen, waarzeggers,… 

Marrakech is één van de zogenaamde ‘keizerlijke steden’, gesticht in 1062 door de Almoraviden aan de voet van de Hoge Atlas. De Almoraviden maakten haar tot hoofdstad van hun rijk dat zich uitstrekte tot Zuid-Spanje, waardoor de afgelegen woestijnstad een ‘touch’ kreeg van de verfijnde Andaloesische cultuur. Minder dan een eeuw later namen de Almohaden het roer over en zij bouwden in 1162 de statige en imponerende Koutoubia-moskee, één van de belangrijkste bouwwerken in de Noord-Afrikaanse architectuur, met een minaret van 67,5 m hoog. Die gaan we zeker bekijken. Enkele van de andere belangrijkste bezienswaardigheden zijn: de Bab Agnaou, de mooiste van de toegangspoorten tot de stad, de Ben Youssef Medersa (12de eeuw), de laat 16-de eeuwse Sa’adische graven, het sprookjeachtige Bahia-paleis,... We gaan natuurlijk ook op verkenning in de uitgestrekte soeks.

Overnachting in een hotel.

Dag 3

Transfer Bougmez-vallei

Vanuit Marrakech rijden we door de met palmboomplantages bedekte vlakte noordoostwaarts in de richting van het M’Goun-massief. We houden halt bij de waterval van Ouzoud voor de lunch en een wandeling. Daarna rijden we gestaag omhoog en het wordt frisser; palm- en loofbomen maken plaats voor coniferen.

In Agouti (1760 m) worden we met de traditionele Marokkaanse thee ontvangen. 

We slapen in een redelijk comfortabele gîte met voldoende sanitair.

Dag 4

Tocht Rbat

We maken kennis met de muilezeldrijvers, de bagage wordt geladen en we beginnen aan de tocht naar Rbat (1935 m). We vangen een glimp op van Jebel (Arabisch voor 'berg') Azourki, die ons voortdurend als herkenningspunt zal dienen. Het kleine pad dat we volgen loopt langs velden en akkers die in de zomer worden bewerkt, maar die er nu verlaten bijliggen. Onderweg hebben we enkele korte klimmetjes naar uitzichtpunten over de vallei. We passeren een aantal kleine dorpjes zoals Tabant, waar we op het centrale dorpsplein onder de bomen van een picknick genieten. 

In Rbat overnachten we in een primitieve gîte in een berberhuis.

Dag 5

Tocht Zawyat Oulmzi

De zwaarste wandeldag vandaag. Na een korte inloop over vlak terrein gaan we de bergen in en beginnen met een stevige klim naar de Ouaougoulzat-pas op 2800 m. We worden omringd door bizar gevormde cederstruiken. Eens boven zien we in de verte de top van de M’Goun. We dalen over de graat, grotendeels zonder pad, af naar het dorp Zawyat Oulmzi (2150 m), het laatste dorpje van de Bougmez-vallei.  

Overnachting in een gîte (met douche en hammam).

Dag 6

Lustocht Izourar-meer 

Een lusvormige tocht brengt ons naar de col Tizi-n-Taghfist (2540 m) en naar het al dan niet bevroren Izourar-meer op de hoogvlakte. De hele tijd staan we oog in oog met de indrukwekkende Azourki-zuidwand.  

Overnachting in dezelfde gîte in Zawyat Oulmzi.

Dag 7

Tocht Agouti

Afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw, zijn er vandaag twee mogelijkheden: we volgen meteen de Bougmez-vallei in westelijke richting of we gaan eerst noordwaarts in de richting van de Aït Ourit-pas om pas verderop de Bougmez-vallei te vervoegen.

Ons einddoel is alleszins Agouti, waar we op dag 3 al hebben overnacht. 

Dag 8

Transfer naar Marrakech

waar de verdere namiddag en avond ter beschikking is voor bezoek. 

Overnachting in een hotel.

Dag 9

Terugreis

Transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar Brussel. 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Basisprijs: € 1240
Voorschot: € 440 per persoon

Inbegrepen

 • vluchten
 • luchthaventaksen
 • transfers
 • logies
 • maaltijden vanaf het avondmaal op dag 1 t.e.m. het ontbijt op dag 9
 • begeleiding
 • diensten van gids, kok en drijvers
 • huur van muilezels
 • gebruik van sneeuwschoenen.

Niet inbegrepen

 • dranken
 • inkomgelden van musea en bezienswaardigheden die je wenst te bezoeken in Marrakech
 • fooien (ca. € 30)
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 5 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

 Dagtochten van 5 à 6 uur, soms met hoogteverschillen van 500 tot 1000 m per dag. Als er veel sneeuw ligt, binden we de sneeuwschoenen onder en worden de tochten wat zwaarder, omdat het wandelen door sneeuw iets moeizamer gaat dan gewoon wandelen. Ervaring is niet nodig. 

Het gebrek aan comfort in een aantal van de logiesplaatsen vereist wel een flexibele instelling.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

In Marrakech overnachten we 3x in een hotel.

Tijdens de tocht slapen we in 'gîtes': sobere berberhuizen waar we over het algemeen met z'n allen in twee of drie slaapruimtes liggen. Houd er rekening mee dat er vaak maar weinig sanitair is. Alleen in Zawyat Oulmzi zijn er douches en een hammam (badhuis). Waar je zeker rekening mee moet houden, is het feit dat de logiesplaatsen weinig of niet verwarmd zijn. Het kan, bij koude buitentemperaturen, dus ook binnen behoorlijk kil worden 's nachts. Een degelijke slaapzak is dus een must. In alle gîtes is elektriciteit zodat je smartphone en batterijen kan opladen. 


Maaltijden

In Marrak­ech ontbijten we in het hotel. 's Middags en 's avonds eten we er op restaurant. Het eten tijdens de tocht wordt vnl. door de gids en de drijvers klaargemaakt. Tenminste eens per dag eten we warm (doorgaans 's avonds); het middagmaal is gewoonlijk een slaschotel en fruit. We gebrui­ken zoveel verse groenten en fruit als mogelijk. Er wordt sterk gelet op de hygiëne. Tijdens de trekking is er geen alcohol beschikbaar.


Bagage

Tijdens de wandelingen wordt de bagage door muilezels gedragen. Jij draagt enkel je dagrugzak.


Vervoer

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
TP0641Brussel 28/01/2023 06:00Lissabon 28/01/2023 07:50
TP1452Lissabon 28/01/2023 09:25Marrakech 28/01/2023 12:00
TP1453Marrakech 05/02/2023 16:45Lissabon 05/02/2023 17:20
TP0642Lissabon 05/02/2023 19:55Brussel 05/02/2023 23:40
Het vervoer ter plaatse gebeurt per privé-minibus met chauffeur.

Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen buiten Europa en binnen 5.000 km afstand, wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 8 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 3 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

In Marrakech is het meestal aangenaam weer met een gemiddelde dagtemperatuur van 18°.

In de bergen is het winter, maar sneeuwval is moeilijk te voorspellen. Alleszins is er een vrij grote sneeuwzekerheid op dagen 4 en 5. De Hoge Atlas kent het ene jaar zeer koude en het andere jaar minder koude winters, natte en minder natte winters. Maar we spreken zeker niet over extreme koude zoals dat in winters Scandinavië het geval is. Vanaf 3000 m kan het ’s nachts tot 10 à 15 graden onder 0 gaan. Overdag is het vaak zonnig, met een staalblauwe lucht en zelfs lekker warm op de middag. Maar er kan net zo goed een koude wind waaien, die in combinatie met een hoge luchtvochtigheid onaangenaam kan zijn. Voor de nachten in de bergen dien je een degelijke slaapzak mee te nemen aangezien de gîtes niet verwarmd zijn. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier

Gelieve je bagage te beperken tot 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg. Wij raden echter aan om het te houden bij max. 15 kg. licht en makkelijk. 

Bagage

 • reistas (een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer) + hoes
 • dagrugzak + hoes.

 Schoeisel & kousen

 • bergwandelschoenen
 • lichte schoenen (voor de stadswandelingen en voor ’s avonds)
 • wandel- of trekkingkousen
 • getten (waterdichte onderbeenbeschermers), nodig indien je geen ski- of waterdichte broek meeneemt
 • pantoffels (voor in de gîtes).

 Tip: trek je wandelschoenen aan voor vlucht. Het spaart plaats en gewwicht en mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

 Kledij

 • soepele wandelbroek
 • waterdichte overbroek
 • evt. skibroek (als je er eentje hebt; zeker niet gaan kopen)
 • wind- en waterdichte jas met kap en opstaande kraag
 • warme trui/fleece
 • hemden en/of T-shirts
 • warme muts & sjaal
 • min. 2 paar degelijke handschoenen
 • evt. 1 set thermisch ondergoed.
  .

 Verzorging

 • toiletgerief
 • verfrissende lotiondoekjes
 • handdoek
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor.

 Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak.

 Diversen

 • warme slaapzak (tot –5°).
 • goede zonnebril
 • zak- of hoofdlamp
 • evt. speelkaarten of reisspelletjes (voor ’s avonds).

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 •  evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na muggen- en andere insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • pleistertjes van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

 • De Marokkaanse munt is de dirham. Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter.
 • Je mag geen Marokkaanse dirhams in- en uitvoeren.
 • Je kan ter plaatse probleemloos euro’s wisselen en in de luchthaven in Marrakech kan je met je betaalkaart geld afhalen bij een bankautomaat. Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst " laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden.

Formaliteiten

Voor Marokko heb je een reispas nodig; een identiteitskaart is dus niet voldoende. De reispas moet  geldig zijn tijdens de duur van de reis. Een reispas vraag je aan op de dienst burgerzaken van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. 


Gezondheid

Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Diepgaandere informatie kan je vinden op: ITG (Reisgeneeskunde) en bij je huisarts.


Achtergrondinformatie

 • T. Ben Jelloun             
  -Gebed voor de afwezige (roman)
  -Gewijde nacht (roman)
  -Met neergeslagen ogen (roman)
  -Een gebroken man (roman)
  -Duivelse Liefdes (roman)
 • M. Chafik - Imazighen, De Berbers en hun geschiedenis
 • D. Chraibi - De beschaving is mijn moeder (roman)
 • H. De Haas - Aroemi, aroemi, een vreemdeling in Marokko (roman)
 • E.W. Fernea - Een straat in Marrakech (roman)
 • E. & H. Jouad - Marrakech, culture populaire de la medina
 • L. Lalami - Hoop en andere gevaarlijke verlangens (roman)
 • R. Lamrabet - Vrouwland (roman)
 • A. Maalouf - Leo Africanus (historische roman)
 • F. Mernissi - Het verboden dakterras (sociologische roman)
 • C. Nooteboom - Het geluid van zijn naam, Reizen door de islamitische wereld
 • H. Obdeijn, P. De Man & P. Hermans - Geschiedenis van Marokko (met o.a. aandacht voor de betrekkingen tussen Marokko en de Lage Landen)
 • G. Riemersma - Het land van zijn vader, de schrijfster is een Nederlandse die gehuwd is met een Marokkaan en een realistische kijk geeft op de verhoudingen/verschillen tussen de Marokkaanse cultuur en gebruiken en deze van onze Westerse wereld
 • K. Strobbe - De Gazellen, Marokkaanse vrouwen vertellen (ervaringen van Marokkaanse vrouwen in België)
 • G. Van camp - Mijn Marokko (reisverhaal)
 • S. Venema - Een man met suikerhaar, verhalen uit Marokko (reisverhaal).

Kennismaking

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat door in een van de ViaVia Reiscafés of online. Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen en je maakt kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: