Dag 1
Heenreis van Brussel naar Colombo.
Dag 2
Voet aan de grond in Colombo en transfer naar het eerste, aangename logies in de buurt van Negombo om rustig uit te blazen van de vliegreis.
Dag 3
We rijden naar Anuradhapura, maar niet zonder onderweg halt te houden in Munneswaram, een belangrijke hindoeïstische tempel in deze streek. De spirituele ervaring wordt afgerond met een bezoekje aan de moskee van Puttalam, het centrum van de Sri Lankaanse islam.
Overnachting in een hotel in Anuradhapura.
Dag 4
Anuradhapura was de eerste hoofdstad van Sri Lanka en markeert het begin van de Singalese cultuur. Om ons bezoek de nodige vaart te geven, springen we op de fiets en trappen we het verleden binnen. Hier arriveerde het boeddhisme in Sri Lanka, en daardoor is het nog steeds één van de belangrijkste bedevaartsoorden van het land. In oude geschriften vind je nog terug dat de stad urbanistisch gezien een parel was, en dat uit zich ook vandaag nog in prachtige ruïnes.
Al 23 eeuwen lang vindt hier de aanbidding van de bodhiboom plaats, een soort vijgenboom. De bodhiboom is volgens de legende een zaailing van de boom waaronder Boeddha de verlichting bereikte. Je zou er voor minder eens gaan onder zitten! Bovendien is het de oudst gedocumenteerde boom ter wereld, maar hij ziet er nog verbazingwekkend goed uit voor zijn leeftijd.
Tweede overnachting in Anuradhapura.
Dag 5
We rijden naar Polonaruwa, in een ver verleden ook eens de hoofdstad van het eiland, na Anuradhapura. Hier zie je aan de goed bewaarde monumenten hoe een hoofdstad er vele eeuwen geleden moet hebben uitgezien. En opnieuw gaan we per fiets op verkenning tussen de vele tempels, paleizen en beelden.
Overnachting in een hotel in Giritale.
Dag 6
De ‘leeuwenrots’ van Sigirya is een majestueuze rots die maar liefst 180 m oprijst met bovenop een paleis dat reeds 15 eeuwen waakt over de omgeving. In het paleis vind je enkele prachtige bezienswaardigheden. De ‘maagden van Sigiriya’ zijn kleurige fresco’s van sierlijke vrouwenfiguren uit de 8ste eeuw. Je moet er wel wat voor over hebben, want om de rots te beklimmen moet je langs een stelsel van stenen trappen. Maar boven heb je een adembenemend uitzicht op de omgeving.
Nadat we wat bekomen zijn, gaan we op weg naar Kandy en kunnen we misschien nog halt houden bij de grotten van Dambulla.
Kandy ligt in het centrale bergland rond een kunstmatig meer. Hier kwam het laatste onafhankelijk Singalees koninkrijk in 1815 onder Brits gezag en het is bovendien één van de belangrijkste religieuze centra in Sri Lanka. Dat uit zich helemaal in de Tempel van de Tand, aan de rand van het meer. Hier wordt de tand van Boeddha bewaard. Naast de tand is de tempel een veilige haven voor tal van andere religieuze schatten. De tand krijg je dan waarschijnlijk niet te zien, maar wie wil kan wel de avondlijke offerdienst bijwonen in de ‘Zaal van de Zalige Aanschouwing’.
Overnachting in een goed gelegen guesthouse in Kandy.
Dag 7
Vandaag wacht ons een originele wandeling. Geen toeristische tocht, maar wel 8 km kleine paadjes die ons langs drie van de interessantste 14de-eeuwse tempels leiden die je kan vinden op een boogscheut van Kandy.
Tweede overnachting in Kandy.
Dag 8
Een mooie rit langs dorpjes en theeplantages brengt ons naar de voet van de Knuckles-bergketen, een indrukwekkend stuk natuur met een schat aan inheemse fauna en flora.
De centrale Hooglanden van Sri Lanka, waartoe Knuckles behoort, werden in 2010 op de lijst van UNESCO World Heritage Site geplaatst. In deze “hotspot van biodiversiteit” wacht ons we een pittige dagtocht, die ons over smalle, soms rotsachtige paden brengt, door een prachtig landschap van theeplantages, nevel- en bamboewoud. Vandaag krijgen we ook het gezelschap van een lokale gids met veel kennis van de lokale fauna en flora.
De nacht brengen we door in een eenvoudig tentenkamp in het woud, waar de geluiden van de jungle voor mysterieuze klanken zorgen en het contact me de natuur betoverend is. Avontuur verzekerd, en een ervaring die je niet snel vergeten zal!
Dag 9
Na het ontbijt rijden we naar Wasgamuwa, een nationaal park dat ressorteert onder het Mahaweli Project, in de gelijknamige vallei. Het is een toevluchtsoord voor grote kuddes olifanten en talloze andere wilden dieren, die we tijdens een uitgebreide jeepsafari kunnen observeren.
Overnachting in bungalows met ruime kamer en basis sanitair in een eenvoudig, heel mooi gelegen resort.
Dag 10
Niets heerlijker dan gewekt worden door het gezang van exotische vogels. Rustig ontbijten en daarna worden we naar de oever van het Sorabora-meer gebracht, een eeuwenoud waterreservoir en een wondermooie plaats. Voor de liefhebbers is het hier heerlijk zwemmen.
We rijden verder naar onze volgende bestemming, het charmante bergdorp Ella, in een guesthouse met subliem uitzicht op één van de nabijgelegen watervallen.
Dag 11
We maken een wandeling in de uiterst aangename omgeving van Ella. We rijgen theeplantages, watervallen en uitzichtpunten in een rustig tempo aan elkaar.
Tweede overnachting in Ella
Dag 12
We kiezen ons een goed plaatsje uit in de bergtrein voor de ronduit spectaculaire rit naar Nuwara Eliya. Nuwara Eliya was ooit een bekend 'hill resort', waar de Britten in de koloniale periode hun weekends kwamen doorbrengen (en dat als bijnaam 'Little England' had). Ook nu is het nog steeds populair omwille van zijn koelere temperaturen. Het is mooi gelegen te midden van theeplantages, waartussen het heerlijk wandelen is. En dat doen we ook, samen met een bezoek aan een tea estate.
Overnachting in een hotel in Nuwara Eliya.
Dag 13
Vroeg uit de veren voor de verkenning van de Horton Plains, een desolate, mysterieuze hoogvlakte op een 2134 m hoge bergrug. De heenrit is ronduit betoverend. Panorama’s wisselen elkaar af: je ziet vlakke en terrasvormige rijstvelden, glooiende theeplantages, maar ook uitgestrekte wouden. De Plains zelf, vaak gehuld in mist en met een begroeiing van gras en schrale boompjes, vormen één van de meest ontzagwekkende gebieden van Sri Lanka. Ze zijn zeer moeilijk te bereiken: slechts 3 slechte wegen kronkelen steil omhoog, en verder kan het gebied alleen te voet doorkruist worden. Bewoning is er haast niet. Het resultaat is een verbluffend mooi stukje natuur, met als spectaculaire uitschieter ‘World’s End’: een afgrond die maar liefst 1600 m loodrecht de diepte induikt. Bij helder weer heb je een fenomenaal uitzicht op de vlakte die zich ver onder je uitstrekt.
Transfer naar een eenvoudig hotel aan de voet van Adam’s Peak
Dag 14
Heel vroeg uit de veren voor de (optionele) beklimming van Adam’s Peak, een 2243 m hoge berg die als een piramide uit het landschap oprijst. Het beklimmen van Adam’s Peak - misschien in het gezelschap van lokale pelgrims - is een unieke ervaring. Je moet er wel iets voor over hebben, want er zijn maar liefst 4330 trappen te overwinnen. Je start op een hoogte van ca. 1252 meter en de top ligt op 2243 meter. En dan weer terug naar 1552 m.
In de late namiddag reizen we terug naar het logies aan de westkust in de buurt van Negombo waar we nog een dagje kunnen uitblazen.
Dag 15
Vrije dag aan de kust.
We kunnen nog gebruik maken van onze hotelkamers om te douchen, te pakken en nog wat te rusten.
Dag 16
Transfer naar de luchthaven en terugreis naar Brussel.