Sri Lanka - Veelzijdig eiland in de Indische Oceaan


16 dagen

23/12/2023 - 7/01/2024

prijs € 3980


Sri Lanka - Veelzijdig eiland in de Indische Oceaan


16 dagen

23/12/2023 - 7/01/2024

prijs € 3980


Sri Lanka - Veelzijdig eiland in de Indische Oceaan


16 dagen

23/12/2023 - 7/01/2024

prijs € 3980


Sri Lanka - Veelzijdig eiland in de Indische Oceaan


16 dagen

23/12/2023 - 7/01/2024

prijs € 3980


Sri Lanka - Veelzijdig eiland in de Indische Oceaan


16 dagen

23/12/2023 - 7/01/2024

prijs € 3980


prijs € 3980
16 dagen
Reisdatum: 23/12/2023 - 7/01/2024
Deelnemers: min. 7 - max. 13
Beschikbaar: Ja
Reisnummer: 23LK1AAA2
Al 6 deelnemers, als jij boekt is de afreis gegarandeerd
Wie gaat er mee?

Leeftijd:

36-453
46-551, waarvan 1 in optie.
56-652, waarvan 1 in optie.

Geslacht:

mannen2, waarvan 1 in optie.
vrouwen4, waarvan 1 in optie.
Waarvan 4 individueel ingeschreven
Groepsreis Sri Lanka
De natuur op Sri Lanka is overweldigend: dicht oerwoud met een scala van zeldzame dieren, groene bergen met watervallen, theeplantages en rijstvelden, maar evenzeer droge savannes of ruwe, mistige hoogvlakten. Hoewel tijdens deze reis de nadruk ligt op natuurbeleving, gaan we ook niet voorbij aan de samenleving, religie en cultuur. Een reis door een veelzijdig land.

Wat maakt deze reis bijzonder?

 • Natuurbeleving van de eerste orde
 • Fietsen langs tijdloze tempelcomplexen 
 • Safari en junglekamp
 • Spectaculaire treinrit naar Nuwara Eliya 
 • Optionele klim naar Adam's Peak
 • Relaxen aan de kust 

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

reviews van klanten

Dit was een hele afwisselende reis, zowel cultuur als natuur. Een echte aanrader om te doen...Sri Lanka heeft een enorme indruk nagelaten. Sommige wandelingen waren best pittig. Dank u wel voor de goede zorgen.

Cindy V. -

de reis was heel mooi en de service van Anders Reizen perfect.

Laszlo B. -

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Colombo. 

Dag 2

Voet aan de grond in Colombo en transfer naar het eerste, aangename logies in de buurt van Negombo om rustig uit te blazen van de vliegreis.

Dag 3

We rijden naar Anuradhapura, maar niet zonder onderweg halt te houden in Munneswaram, een belangrijke hindoeïstische tempel in deze streek. De spirituele ervaring wordt afgerond met een bezoekje aan de moskee van Puttalam, het centrum van de Sri Lankaanse islam.

Overnachting in een hotel in Anuradhapura.

Dag 4

Anuradhapura was de eerste hoofdstad van Sri Lanka en markeert het begin van de Singalese cultuur. Om ons bezoek de nodige vaart te geven, springen we op de fiets en trappen we het verleden binnen. Hier arriveerde het boeddhisme in Sri Lanka, en daardoor is het nog steeds één van de belangrijkste bedevaartsoorden van het land. In oude geschriften vind je nog terug dat de stad urbanistisch gezien een parel was, en dat uit zich ook vandaag nog in prachtige ruïnes.
Al 23 eeuwen lang vindt hier de aanbidding van de bodhiboom plaats, een soort vijgenboom. De bodhiboom is volgens de legende een zaailing van de boom waaronder Boeddha de verlichting bereikte. Je zou er voor minder eens gaan onder zitten! Bovendien is het de oudst gedocumenteerde boom ter wereld, maar hij ziet er nog verbazingwekkend goed uit voor zijn leeftijd.

Tweede overnachting in Anuradhapura.

Dag 5

We rijden naar Polonaruwa, in een ver verleden ook eens de hoofdstad van het eiland, na Anuradhapura. Hier zie je aan de goed bewaarde monumenten hoe een hoofdstad er vele eeuwen geleden moet hebben uitgezien. En opnieuw gaan we per fiets op verkenning tussen de vele tempels, paleizen en beelden.

Overnachting in een hotel in Giritale.

Dag 6

De ‘leeuwenrots’ van Sigirya is een majestueuze rots die maar liefst 180 m oprijst met bovenop een paleis dat reeds 15 eeuwen waakt over de omgeving. In het paleis vind je enkele prachtige bezienswaardigheden. De ‘maagden van Sigiriya’ zijn kleurige fresco’s van sierlijke vrouwenfiguren uit de 8ste eeuw. Je moet er wel wat voor over hebben, want om de rots te beklimmen moet je langs een stelsel van stenen trappen. Maar boven heb je een adembenemend uitzicht op de omgeving.

Nadat we wat bekomen zijn, gaan we op weg naar Kandy en kunnen we misschien nog halt houden bij de grotten van Dambulla.

Kandy ligt in het centrale bergland rond een kunstmatig meer. Hier kwam het laatste onafhankelijk Singalees koninkrijk in 1815 onder Brits gezag en het is bovendien één van de belangrijkste religieuze centra in Sri Lanka. Dat uit zich helemaal in de Tempel van de Tand, aan de rand van het meer. Hier wordt de tand van Boeddha bewaard. Naast de tand is de tempel een veilige haven voor tal van andere religieuze schatten. De tand krijg je dan waarschijnlijk niet te zien, maar wie wil kan wel de avondlijke offerdienst bijwonen in de ‘Zaal van de Zalige Aanschouwing’.

Overnachting in een goed gelegen guesthouse in Kandy.

Dag 7

Vandaag wacht ons een originele wandeling. Geen toeristische tocht, maar wel 8 km kleine paadjes die ons langs drie van de interessantste 14de-eeuwse tempels leiden die je kan vinden op een boogscheut van Kandy.

Tweede overnachting in Kandy.

Dag 8

Een mooie rit langs dorpjes en theeplantages brengt ons naar de voet van de Knuckles-bergketen, een indrukwekkend stuk natuur met een schat aan inheemse fauna en flora.

De centrale Hooglanden van Sri Lanka, waartoe Knuckles behoort, werden in 2010 op de lijst van UNESCO World Heritage Site geplaatst. In deze “hotspot van biodiversiteit” wacht ons we een pittige dagtocht, die ons over smalle, soms rotsachtige paden brengt, door een prachtig landschap van theeplantages, nevel- en bamboewoud. Vandaag krijgen we ook het gezelschap van een lokale gids met veel kennis van de lokale fauna en flora.

De nacht brengen we door in een eenvoudig tentenkamp in het woud, waar de geluiden van de jungle voor mysterieuze klanken zorgen en het contact me de natuur betoverend is. Avontuur verzekerd, en een ervaring die je niet snel vergeten zal!

Dag 9

Na het ontbijt rijden we naar Wasgamuwa, een nationaal park dat ressorteert onder het Mahaweli Project, in de gelijknamige vallei. Het is een toevluchtsoord voor grote kuddes olifanten en talloze andere wilden dieren, die we tijdens een uitgebreide jeepsafari kunnen observeren. 

Overnachting in bungalows met ruime kamer en basis sanitair in een eenvoudig, heel mooi gelegen resort.

Dag 10

Niets heerlijker dan gewekt worden door het gezang van exotische vogels. Rustig ontbijten en daarna worden we naar de oever van het Sorabora-meer gebracht, een eeuwenoud waterreservoir en een wondermooie plaats. Voor de liefhebbers is het hier heerlijk zwemmen.

We rijden verder naar onze volgende bestemming, het charmante bergdorp Ella, in een guesthouse met subliem uitzicht op één van de nabijgelegen watervallen.

Dag 11

We maken een wandeling in de uiterst aangename omgeving van Ella. We rijgen theeplantages, watervallen en uitzichtpunten in een rustig tempo aan elkaar.

Tweede overnachting in Ella

Dag 12

We kiezen ons een goed plaatsje uit in de bergtrein voor de ronduit spectaculaire rit naar Nuwara Eliya. Nuwara Eliya was ooit een bekend 'hill resort', waar de Britten in de koloniale periode hun weekends kwamen doorbrengen (en dat als bijnaam 'Little England' had). Ook nu is het nog steeds populair omwille van zijn koelere temperaturen. Het is mooi gelegen te midden van theeplantages, waartussen het heerlijk wandelen is. En dat doen we ook, samen met een bezoek aan een tea estate.

Overnachting in een hotel in Nuwara Eliya.

Dag 13

Vroeg uit de veren voor de verkenning van de Horton Plains, een desolate, mysterieuze hoogvlakte op een 2134 m hoge bergrug. De heenrit is ronduit betoverend. Panorama’s wisselen elkaar af: je ziet vlakke en terrasvormige rijstvelden, glooiende theeplantages, maar ook uitgestrekte wouden. De Plains zelf, vaak gehuld in mist en met een begroeiing van gras en schrale boompjes, vormen één van de meest ontzagwekkende gebieden van Sri Lanka. Ze zijn zeer moeilijk te bereiken: slechts 3 slechte wegen kronkelen steil omhoog, en verder kan het gebied alleen te voet doorkruist worden. Bewoning is er haast niet. Het resultaat is een verbluffend mooi stukje natuur, met als spectaculaire uitschieter ‘World’s End’: een afgrond die maar liefst 1600 m loodrecht de diepte induikt. Bij helder weer heb je een fenomenaal uitzicht op de vlakte die zich ver onder je uitstrekt.

Transfer naar een eenvoudig hotel aan de voet van Adam’s Peak 

Dag 14

Heel vroeg uit de veren voor de (optionele) beklimming van Adam’s Peak, een 2243 m hoge berg die als een piramide uit het landschap oprijst. Het beklimmen van Adam’s Peak - misschien in het gezelschap van lokale pelgrims - is een unieke ervaring. Je moet er wel iets voor over hebben, want er zijn maar liefst 4330 trappen te overwinnen. Je start op een hoogte van ca. 1252 meter en de top ligt op 2243 meter. En dan weer terug naar 1552 m. 

In de late namiddag reizen we terug naar het logies aan de westkust in de buurt van Negombo waar we nog een dagje kunnen uitblazen.

Dag 15

Vrije dag aan de kust.

We kunnen nog gebruik maken van onze hotelkamers om te douchen, te pakken en nog wat te rusten.

Dag 16

Transfer naar de luchthaven en terugreis naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Basisprijs: € 3980
Voorschot: € 1400 per persoon

Inbegrepen

 • lijnvluchten
 • luchthaventaksen
 • CO2-compensatie van de vlucht via Treecological
 • logies
 • maaltijden in Sri Lanka
 • transfers
 • bagagevervoer
 • Nederlandstalige begeleiding
 • lokale, Engelstalige gidsen.

Niet inbegrepen

 • inkomgeld bezienswaardigheden en nationale parken (ca. € 150)
 • optionele activiteiten
 • fooien (ca. € 50)
 • persoonlijke uitgaven
 • dranken
 • visum ($ 50)
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 7 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

Dit is een actieve rondreis met wandelingen en enkele fietstochten van niveau . De wandeling op dag 8 is  à  en de optionele beklimming van Adam's Peak 

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We overnachten 1 x in een zeer eenvoudig tentenkamp in de Knuckles-bergen en 1 x in bungalows met ruime kamer en basis sanitair in een eenvoudig, heel mooi gelegen resort. De overige nachten slapen we in kleinschalige hotels (soms met zwembad) en guesthouses, telkens met privé-sanitair.


Maaltijden

Het ontbijt nemen we in het logies. De lunch is ofwel een picknick in de vrije natuur ofwel een lichte maaltijd in een lokaal restaurantje (rice & curry). Het avondmaal gebruiken we in op restaurant (meestal in het hotel).


Bagagevervoer

Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak.


Vervoer

Voor deze reis vliegen we met luchtvaartmaatschappij Qatar Airways (QR).

Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
QR196Brussel 23/12/2023 08:35Doha 23/12/2023 16:50
QR658Doha 23/12/2023 18:40Colombo 24/12/2023 01:45
QR663Colombo 07/01/2024 04:00Doha 07/01/2024 06:30
QR193Doha 07/01/2024 08:25Brussel 07/01/2024 13:20

Ter plaatse maken we gebruik van een privé-bus, jeep en trein.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen op meer dan 5.000 km afstand wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens 40% van het aantal dagen.
 • Geen minitrips
  De reizen zijn minimum 14 dagen lang. Geen minitrips met het vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 4 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

Sri Lanka ligt zowat in het centrum van de Indische Oceaan en heeft daarom klimatologische kenmerken van drie continenten. Moessonwinden botsen tegen Sri Lanka’s bergtoppen aan en zorgen voor weelderige vegetatie in de zuidelijke helft van het eiland, terwijl het noorden een droge zone is. Er is een tussenmoesson in oktober en november die voor regenbuien kan zorgen op het hele eiland. Colombo en de laaggelegen kustgebieden hebben een gemiddelde dagtemperatuur van 27°. In Kandy is het omwille van de hoogte wat frisser en in Nuwara Eliya (op 1889 m) heerst een gematigd bergklimaat. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: accuweather


Reisuitrusting

Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier. Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak). Wat het aantal kilo's van de in te checken bagage betreft, varieert dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen van 20 tot 23 kg.

Bagage

 • stevige, soepele reistas (is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer)
 • dagrugzak
 • tas/zak (bv. opvouwbare shoppingtas met ritssluiting) om de bagage voor de kampeernacht in te steken. Die tas wordt dan naar de campsite gebracht en zo moet niet alle grote bagage voor 1 nacht meegenomen worden en in de tenten gepropt).

Schoeisel & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn
 • lichte schoenen (voor buiten de wandelingen)
 • wandelkousen: zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen.
Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Het spaart plaats en indien er iets misloopt met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • soepele (wandel)broeken
 • regenjas of -poncho
 • lichte trui/fleece
 • hemden/T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • zwemkledij 
 • short (mag echter niet gedragen worden bij bezoek aan tempels).
Buiten de tempels is er niets verplicht of verboden op gebied van kleding; het is eerder een kwestie van ‘goede smaak’. We raden het dragen van een lange broek aan, een short tot tenminste boven de knie en geen topjes. Een afritsbare broek is handig. Die kan je aan- en afritsen al naargelang de situatie het vereist. 

Kampeeruitrusting

 • lichte slaapzak (een lakenzak is voldoende voor ‘warmbloedige’ mensen, voor ‘koudbloedigen’ is een lichte slaapzak aangeraden)
Matjes en dunnen dekentjes zijn ter plaatse voorzien tijdens de kampeernachten.

Verzorging

 • toiletgerief
 • handdoek (voor de kampeernachten)
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor.

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak.

Diversen

 • evt. kleine paraplu
 • zak- of hoofdlamp 
 • adapterstekker (de stopcontacten in Sri Lanka zijn niet compatibel met onze stekkers; klik hier voor meer info)

EHBO

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • ontsmettingsmiddel (vloeibaar en zalf)
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • darmflora-herstellend middel
 • middel bij zware diarree
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • warme zalf bij spierpijnen
 • breedspectrum antibioticum
 • middel tegen blaren
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch)
 • evt. knieband en/of evt. patellabandje
 • kleefband
 • steri-strip
 • oogdruppels
 • keeltabletten of –spray
 • inhaler (type Vicks) of neusdruppels (verstopte neus).

Reisdocumenten

Internationaal paspoort (reispas).
De reispas moet 6 maanden  geldig zijn op de dag van vertrek uit Sri Lanka. Een reispas vraag je aan op de dienst burgerzaken van je gemeentehuis. Contacteer je gemeente om de precieze afgiftetermijn voor een reispas te kennen, maar hou zeker rekening met een tiental dagen. Ook minderjarigen dienen in het bezit te zijn van een reispas.

Vóór vertrek dien je zelf een ETA (Electronic Travel Authorization) aan te vragen. De aanvraag moet online gedaan worden op de ETA website en kost 50 USD (te betalen met kredietkaart) voor een reis van minder dan 30 dagen. Dit is de enige officiële ETA-website: www.eta.gov.lk. We vragen je te wachten met de aanvraag tot de afreis gegarandeerd is en tot je de nodige info hebt gekregen op de kennismakingsbijeenkomst.


Geld

 • De munt is de Sri Lanka-roepie. Voor een recente wisselkoers, verwijzen we je naar: currency/converter.
 • Je kan ter plaatse probleemloos euro’s wisselen.
 • In de grotere centra kan je met je betaalkaart ook terecht aan geldautomaten. Opgelet: de gewone debet- of betaalkaarten (genre Maestro en Cirrus) werken niet buiten Europa. Indien je ze toch wenst te gebruiken, kan je bij je bank je kaart op de "witte lijst" laten zetten  zodat deze voor een periode van max. 3 maanden ook buiten Europa kan gebruikt worden. 

Gezondheid

Aangezien wij als reisorganisatie geen medische bevoegdheid hebben, verwijzen wij je voor alle up-to-date-informatie omtrent de gezondheidsrisico’s op deze bestemming graag door naar het Instituut voor Tropische Geneeskunde.


Kennismakingsbijeenkomst

De reis begint al een beetje op de kennismakingsbijeenkomst. Enkele weken voor het vertrek krijgt elke deelnemer een uitnodiging. De bijeenkomst gaat door in een van de ViaVia Reiscafés of online. Je krijgt er de laatste (vertrek)info, je kan bijkomende vragen stellen en je maakt kennis met de begeleid(st)er en je medereizigers.Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: