Italië - Culturele wandelreis in Puglia


11 dagen

5/04/2023 - 15/04/2023

prijs € 2290


Italië - Culturele wandelreis in Puglia


11 dagen

5/04/2023 - 15/04/2023

prijs € 2290


Italië - Culturele wandelreis in Puglia


11 dagen

5/04/2023 - 15/04/2023

prijs € 2290


Italië - Culturele wandelreis in Puglia


11 dagen

5/04/2023 - 15/04/2023

prijs € 2290


Italië - Culturele wandelreis in Puglia


11 dagen

5/04/2023 - 15/04/2023

prijs € 2290


prijs € 2290
11 dagen
Reisdatum: 5/04/2023 - 15/04/2023
Deelnemers: min. 8 - max. 13
Beschikbaar: Nee
Reisnummer: 23IT1PGA1
Al 13 deelnemers
Wie gaat er mee?

Leeftijd:

46-551
56-654
65+8

Geslacht:

mannen3
vrouwen10
Waarvan 9 individueel ingeschreven
Groepsreis Italië
In Salento, het zuidelijk deel van de regio Puglia (Apulië) in de hak van Italië’s laars, is alles in overvloed: oude steden en dorpen met een tastbaar verleden, een religieus erfgoed om u tegen te zeggen en de voetafdrukken van een eindeloze stoet veroveraars. De kleurrijke landschappen, eeuwenoude olijfbomen en prachtige zeezichten laten niemand onberoerd. Il Mezzogiorno op z'n mooist!

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Dag 1

Heenreis van Brussel naar Bari. Transfer naar Matera en inchecken in het hotel. 

Dag 2

Na een uitgebreid ontbijt dalen we af door het ravijn en klimmen weer omhoog naar Murgia Timone, in het natuurpark Chiese Rupestri (rotskerken). Deze route neemt ons mee langs een prachtig panoramisch pad, met verbluffend uitzicht over de Sassi. In de natuurlijke grotten namen zo’n 7000 jaar geleden de eerste bewoners hun intrek en in de loop der eeuwen werden er woningen, kerken en kapellen op en tussen gebouwd. Het dient ook gezegd dat deze ‘Sassi’ in de jaren 1950 tot een zodanig verschrikkelijke sloppenwijk waren uitgegroeid, dat men de bewoners heeft verhuisd naar nieuwe wijken buiten de stad. De Sassi werden prachtig gerestaureerd en nu zijn ze volkomen terecht de topattractie van de regio. 

Na het wandelen kunnen we een bezoek brengen aan de site van Casa Noha, een site die is bewaard door FAI, de Italiaanse National Trust, waar je in korte video’s een idee krijgt van de evolutie van de Sassi. 

15 km, 3 uur, + 500 m -500 m 

Overnachting in Matera.

Dag 3

Privé-transfer naar de Itria-vallei in het hart van Puglia, waar de steden Martina Franca, Locorotondo en Cisternino de oostelijke rand van het Murgia-plateau vormen. Vandaag brengt het pad ons naar het dorp Locorotondo via het ‘Greenway of Puglia’-aquaduct, het langste aquaduct van Europa. 

In Locorotondo, zo genoemd omdat het een ‘luogo rotondo (ronde plaats) was, bezoeken we het historische centrum, met concentrische lanen en ongewone huizen met een laag dak, de ‘cummerse’. 

16,5 km, + 180 m -170 m 

Terug met de trein naar Alberobello, waar we aansluitend de stad van de trulli’s verkennen.

Overnachting in Alberobello.

Dag 4

Transfer met openbaar vervoer naar Martina Franca. Vrije tijd om het historische centrum van deze mooie stad te bezoeken. We wandelen terug naar Alberobello, langs landwegen en over zachtglooiende paden. Een van de mooiste uitzichten krijg je op Bosco Selva, het groene hart van het gebied en een zeldzaam voorbeeld van het uitgestrekte eikenwoud dat ooit de hele regio bedekte. 

19 km, + 130 m -100 m

Overnachting in Alberobello.

Dag 5

Privé-transfer naar een 'masseria', een oude boerderij, in het natuurpark Dune Costiere, startpunt van een wandeling door velden en langs akkers. Hier is de grond rijk en genereus, en elk seizoen zorgt voor een verscheidenheid aan landschappen en oogsten. Na een korte pauze in een kleine familieboerderij, trekken we de heuvels in en bereiken, deels door bos, langzaam klimmend het witte Ostuni, oude stad op de heuveltop. We kunnen desgewenst een omweg maken naar de bijzondere rotskerk van San Biagio, de patroonheilige van Ostuni. 

15,5 km, + 350m -250 m

Overnachting in Ostuni.

Dag 6

We wandelen bergaf richting de zee en opnieuw het natuurpark van de Dune Costiere (kustduinen) in. Bij een oude boerderij proeven we overheerlijke extra vergine olijfolie en bezoeken de ondergrondse oliemolen die dateert uit de Romeinse tijd. De olijfbomen hier wachten op erkenning als Unesco Werelderfgoed. We wandelen in dit eeuwenoude agrarische landschap, een van de oudste in het Middellandse Zeegebied en onbetwist symbool van Puglia. Vele bomen zijn van dezelfde leeftijd als of zelfs ouder dan de Via Traiana, de heirweg die hier in het jaar onzes heren 113 werd aangelegd. We ontdekken verder dit bijzondere kustgebied dat bedekt is met zandduinen, jeneverbessen en mediterrane vegetatie. We komen aan bij het moerasgebied van de rivier de Morelli, waar sinds de 19de eeuw op paling wordt gevist.

15,5 km (6 + 9,5 km), + 10 m - 240 m

Transfer naar Otranto voor de overnachting. Het is aangenaam rondslenteren in dit pittoreske kuststadje.

Dag 7

Het religieus erfgoed van Otranto, dat amper 6000 inwoners telt, is indrukwekkend: de kleine, maar erg mooie Byzantijnse basiliek van San Pietro én de kathedraal van Santa Maria Annunziata. Deze laatste herbergt de beenderen van 800 van de naar schatting 17.000 mensen die hier tijdens de Turkse belegering in de 15de eeuw werden omgebracht.

We laten Otranto achter ons en wandelen naar de kleurrijke setting rond het Laghetto di Bauxite, een meertje dat ontstaan is bij een steengroeve waar tot halverwege de jaren 1970 het mineraal bauxiet werd gedolven. Ook de ruïnes van de oude abdij van San Nicola di Casole en de vuurtoren van Palascìa, het meest oostelijke puntje van Italië op Capo d’Otranto, liggen op ons pad. Einddoel van de wandeling is het dorp Uggiano La Chiesa. 

21 km, +270 m -170 m 

Overnachting in Uggiano.

Dag 8

Een pittige wandeling vandaag met alweer een prachtige mix van natuur en cultuur. Via de Saraceense toren van Sant'Emiliano wandelen we naar Porto Badisco met de neolithische grotta dei Cervi. Dan gaat het heuvelopwaarts en volgen we de Via Appia Sallentina. Via de Villa Sticchi in Santa Cesarea Terme gaat het verder zuidwaarts over paden tussen de heuvels naar Castro Alta. Even rusten bij de tempel gewijd aan de godin Athena en dan is het afdalen naar Castro aan de kust. 

22,5 km, + 200 m -200 m

Overnachting in Castro.

Dag 9

We gaan al vroeg op pad, met de geur van de zilte zee en wilde kruiden in de neus. Na een eindje kunnen we kiezen tussen een kort maar zeer pittig of een eenvoudiger pad om de prachtige baai van Acquaviva te bereiken. Het mooie strand nodigt uit tot een verfrissende duik in zee. Langzaam stijgend bereiken we het dorp Andrano met het kasteel Spinola-Caracciolo en een laatste traject door de olijfgaarden leidt ons Tricase binnen, alweer een pareltje aan de historische kroon van Salento.

15 km, 4 uur, + 110 m - 30 m 

Overnachting in Tricase.

Dag 10

Een korte privé-transfer brengt ons naar Marina di Novaglie, waar we over het Cipolliane-pad wandelen met uitzicht op de zee en de kliffen. Na de Ciolo-canyon gaat het verder door olijfgaarden en het mediterrane maquis naar het plaatsje Gagliano del Capo. Voor het  laatste stuk van onze tocht vervoegen we de pelgrimsweg Via Francigena del Sud die ons naar het heiligdom van Finibus Terrae in Santa Maria di Leuca leidt. In de middag is er tijd voor wat strandplezier of een boottocht naar de zeegrotten langs de kust van Leuca. 

11 km, 3 uur, + 150 m - 40 m 

Overnachting in Leuca. 

Dag 11

Transfer naar de luchthaven van Bari en terugreis naar Brussel.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Algemene reistips

Prijs

Basisprijs: € 2290
Eenpersoonskamer (mits beschikbaar): € 380
Voorschot: € 810 per persoon

Inbegrepen

 • lijnvluchten
 • luchthaventaksen
 • transfers ter plaatse, zoals voorzien in het dagprogramma
 • logies
 • maaltijden vanaf avondmaal dag 1 t.e.m. ontbijt dag 11
 • olijfolieproeverij + molenbezoek dag 6 
 • begeleiding
 • BTW.

Niet inbegrepen

 • inkomgelden voor bezienswaardigheden, musea e.d.
 • dranken, behalve koffie en thee bij het ontbijt
 • fooien
 • evt. reisverzekering.

Betalingsvoorwaarden

 1. Op het tijdstip van boeking dient het vermelde voorschot te worden betaald.
 2. Het saldo dient ten laatste 1 maand voor uw vertrek betaald te worden.
 3. Bij boeking binnen de maand voor vertrek, of bij bepaalde reizen met een relatief lage reissom, dient meteen het volledige bedrag betaald te worden.
 4. Vervoer dat afzonderlijk wordt geboekt en waarvan het volledige bedrag meteen bij boeking of bij het uitschrijven van het vervoersbewijs door de vervoerder geïnd wordt, dient eveneens volledig betaald te worden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief:

 
 

Aantal deelnemers

Dit is een begeleide groepsreis met min. 8 en max. 13 deelnemers.

Indien het aantal personen dat zich voor de pakketreis heeft ingeschreven kleiner is dan dit minimumaantal, kan Anders Reizen de reis annuleren mits de deelnemers hiervan in kennis worden gesteld uiterlijk:
 1. twintig dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van meer dan zes dagen;
 2. zeven dagen vóór het begin van de pakketreis bij reizen van twee à zes dagen;
 3. 48 uur voor het begin van de pakketreis bij reizen die minder dan twee dagen duren.
In dit geval betaalt de organisator aan de reiziger alle bedragen die hij voor de pakketreis heeft ontvangen, terug zonder een bijkomende schadevergoeding verschuldigd te zijn.

Wandelniveau

 en . In het dagschema vind je per dag de afstand en hoogteverschillen.

Wij drukken het wandelniveau van elke reis uit in het ‘stappertjes-systeem’ van   tot . Het omvat zowel de fysieke als technische moeilijkheidsgraad.


Gezien wandelen de hoofdactiviteit van deze reis is, moet elke deelnemer over de vereiste fysieke geschiktheid beschikken om zelfstandig, d.w.z. zonder een beroep te doen op medereizigers en/of reisbegeleider, aan deze wandelingen deel te nemen.

Logies

We logeren 9 x in comfortabele hotels en 1 x in een 'masseria' (een tot B&B omgevormd landhuis/boerderij), in tweepersoonskamers met privé-sanitair.


Maaltijden

We ontbijten in het logies. De lunch is een picknick, een broodje of een stuk pizza uit het vuistje. 's Avonds eten we in het logies of in een restaurant.


Bagage

De bagage wordt vervoerd. Tijdens de wandelingen draag je enkel je dagrugzak.


Vervoer

We vliegen met luchtvaartmaatschappij ITA (AZ), de opvolger van Alitalia.
Het vermelde vluchtschema vermeldt de gegevens die ons op het tijdstip van boeking van de vluchten door de luchtvaartmaatschappij werden verstrekt, en geldt onder voorbehoud van wijzigingen door de maatschappij.
Ze is gebaseerd op een groepsreservatie waarbij min. 10 passagiers vereist zijn. Bij minder deelnemers is het mogelijk dat wij de reservatie niet kunnen behouden en genoodzaakt zijn te kiezen voor een andere maatschappij met een ander vluchtschema.
De reeds ingeschreven deelnemers zullen op de hoogte worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema zodra deze zich voordoen.
 VertrekAankomst
AZ 151Brussel 05/04/2023 09:20Milaan 05/04/2023 10:45
AZ 1653Milaan 05/04/2023 13:00Bari 05/04/2023 14:25
AZ 1648Bari 15/04/2023 11:00Milaan 15/04/2023 12:25
AZ 150Milaan 15/04/2023 13:20Brussel 15/04/2023 14:55

We maken gebruik van openbaar en privé-vervoer.


Op goede voet

op goede voet

'Anders Reizen', dat is actief reizen waarin wandelen centraal staat. Wandelen als een manier om te ontdekken, te ontmoeten en om tijd te nemen. Liever een beperkte regio echt leren kennen dan vluchtig rondreizen. Dit alles met oog voor het welzijn van de plaatselijke bevolking en onze lokale partners.

Voor reizen binnen Europa wil dit voor ons zeggen:

 • Elke dag min. 3 uur wandelen
  (of buitensport) op minstens de helft van het aantal dagen.
 • Waar mogelijk kiezen voor vervoer over land.
  Met trein, (mini)bus of eventueel wagen. Is vliegen onvermijdelijk dan is de reis minimum 7 dagen lang. Geen minitrips per vliegtuig dus. En de uitstoot van je vlucht wordt door ons gecompenseerd via Treecological.
 • Het aantal lange verplaatsingen ter plaatse beperken.
  Het aantal dagen waar we meer dan 2 uur vervoer gebruiken is nooit meer dan een derde van het aantal dagen ter plaatse. Wanneer er lokaal gevlogen wordt, beperken we ons tot 1 binnenlandse vlucht per 7 dagen ter plaatse (vluchten aansluitend bij de internationale vlucht niet meegerekend).
 • Van deze regels wijken we enkel af wanneer er een verantwoorde reden voor is.

Klimaat

Meestal zonnig en aangenaam wandelweer. Een weersvoorspelling op korte termijn kan je vinden op: Accuweather


Reisuitrusting

Hieronder vind je een uitrustingslijst die specifiek is voor deze reis. Informatie over reisuitrusting in het algemeen en een lijst van buitensportzaken waar je als deelnemer aan een van onze reizen korting krijgt, vind je hier.

Bagage

 • reistas of kleine koffer: een soepele reistas is flexibeler en makkelijker stapelbaar dan een harde koffer
 • dagrugzak.

Je hebt recht op 1 stuk ruimbagage en 1 stuk handbagage (je dagrugzak).

Schoeisel & kousen

 • waterbestendige wandelschoenen met een goed zoolprofiel. Kies voor schoenen die de enkel omsluiten, omdat ze dan meer steun geven en daardoor de vermoeidheid en kans op verstuikingen verminderen. Zorg dat nieuwe schoenen ingelopen zijn
 • lichte schoenen (voor buiten de wandelingen)
 • wandelkousen: zorgen voor goed vochttransport, isolatie en loopcomfort en drogen snel. Een kleine investering die je heel wat leed kan besparen.

Tip: Trek je wandelschoenen aan voor de heenvlucht of stop ze in je handbagage. Mocht er iets mislopen met de bagage, kan je alvast beginnen wandelen.

Kledij

 • wandelbroek
 • wind- en waterdichte jas
 • trui / fleece
 • hemden en/of T-shirts
 • zonnehoed of –pet
 • shortzwemkleding.

Verzorging

 • toiletgerief
 • zonnecrème met hoge beschermingsfactor
 • bescher­mende lippenstift

Eet- en drinkgerei

 • drankfles of -zak
 • lunchbox voor de picknick

Diversen

 • evt. wandelstokken
 • grote sjaal die je in je dagrugzak steekt en die je makkelijk rond je middel of schouders slaat indien nodig.

Hier en daar vind je in Italië nog stopcontacten met 3 gaatjes (type L), waarin enkel een stekker met de dunnere pinnetjes past (type C). De meeste opladers voor telefoons zijn type C.

Je begeleid(st)er beschikt over een EHBO-doos. Hier nog enkele tips om je persoonlijke EHBO samen te stellen, aan te vullen of in te perken op individuele basis:

 • evt. middel tegen reisziekte
 • middel tegen + na insectenbeten en huidirritaties in het algemeen
 • pijnstillend en koortswerend middel
 • middel bij maag- en darmklachten
 • zalf bij ontstekingen en kneuzingen van allerlei aard
 • middel tegen blaren
 • ontsmettende zalf
 • wondpleisters van verschillende breedte
 • verbanden (elastisch + niet elastisch).

Geld

Je kan tijdens deze reis op verschillenden plaatsen met je betaalkaart terecht aan bankautomaten en ook met de kaart betalen. Het is aangeraden al wat cash geld van thuis mee te nemen.


Reisdocumenten

Identiteitskaart volstaat.

Vertrekinfo

De vertrekinfo, met de afspraak- en reisgegevens en de deelnemerslijst, wordt 2 weken voor vertrek doorgemaild. 


Wijzigingen

Anders Reizen behoudt zich het recht voor om wijzigingen aan niet-essentiële kenmerken van de reis en/of het programma aan te brengen en zal de deelnemers hiervan schriftelijk op de hoogte stellen.

Opzegging van de overeenkomst door de reiziger

De reiziger heeft het recht om de overeenkomst te allen tijde op te zeggen vóór het begin van de reis, tegen betaling van de volgende opzegvergoeding (telkens met een minimum van € 100 per persoon):
 • meer dan 8 weken vóór het vertrek: 10% van de reissom
 • 8 weken t.e.m. 29 dagen vóór het vertrek: 30% van de reissom
 • 28 t.e.m. 15 dagen vóór het vertrek: 50% van de reissom
 • 14 t.e.m. 8 dagen vóór het vertrek: 75% van de reissom
 • vanaf 7 dagen vóór het vertrek of bij niet-aanmelding op de plaats van vertrek of afspraak: 90% van de reissom.
Deze vergoeding moet in ieder geval en onmiddellijk aan de reisorganisator betaald worden, zelfs indien je beschikt over een annuleringsverzekering. Deze kosten worden na goedkeuring van het dossier door de verzekeringsmaatschappij terugbetaald. Bij annulering van vervoer dat afzonderlijk geboekt werd, gelden de annuleringsvoorwaarden van de vervoersmaatschappij(en), ook al wijken deze af van de hogervermelde voorwaarden.

Blijf op de hoogte van deze reis

en ontvang onze nieuwsbrief: